REVISTA PRESEI - 24.01.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 ianuarie 2011

ADEVĂRUL

Fondul Proprietatea pe înţelesul tuturor

Deţinătorii de acţiuni FP pot să le vândă numai pe bursă, cumpărătorii au o mare oportunitate de investiţii, iar brokerii oferă reduceri substanţiale la comisioanele pentru astfel de intermedieri. Mâine dimineaţă, la Bursa de Valori Bucureşti, va fi lansată tranzacţionarea pe piaţa de capital a celui mai mare fond de investiţii din această regiune a Europei.

Volume mari, comisioane mici

Reprezentanţii brokerilor ne-au spus că vor avea comisioane de 0,5% până la cel mult 1%, în funcţie de volumul de acţiuni tranzacţionate (cu cât va fi volumul mai mare, cu atât va fi comisionul mai mic) şi de costurile efective implicate de operaţiunile tehnice. Un volum mare de acţiuni la vânzare, pentru care comanda se va face online, va avea comision mic, spre 0,5%, în timp ce unul redus, cu doar câteva sute sau mii de acţiuni şi tranzacţionat prin tehnologie clasică (telefon, fax, formularistică etc.), va fi taxat cu până la 1%, au precizat brokerii.

Cum să devii acţionar la FP

Românii despăgubiţi cu acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) vor putea să-şi vândă aceste titluri la bursă începând de mâine. Ei vor putea vinde acţiunile doar prin intermediul unui broker. De cealaltă parte stau cumpărătorii, care nu trebuie să urmeze alte proceduri decât pe cele deja ştiute în piaţă. Mai exact, să pregătească sumele necesare achiziţiei şi un act de identitate şi să vină la o casă de brokeraj pentru a iniţia operaţiunile de cumpărare. Brokerul, ştiind câte acţiuni sunt la vânzare, se va ocupa de tranzacţionarea efectivă şi va percepe un comision - în acest caz, de 0,5% sau cel mult 1% din valoarea tranzacţiei.

Generaţia SIDA - au supravieţuit, dar au stat ascunşi

La 20 de ani de la momentul în care o banală spitalizare avea să le marcheze tot restul vieţii, doi tineri schiţează coordonatele destinului unui bolnav de SIDA. Subnutriţi şi ignoraţi, mii de copii au fost infectaţi cu HIV în numai patru ani. Cei care au reuşit să supravieţuiască cer statului să-şi asume greşelile trecutului. În perioada 1988-1992, mii de copii din toată ţara au fost infectaţi cu virusul HIV. În majoritatea cazurilor a fost vorba despre o combinaţie de nepricepere medicală, indiferenţă şi dotări precare. Parţial cuantificabilă ani mai târziu, "reţeta" exploziei SIDA din România este construită în jurul a două tragedii: injecţii cu seringi expirate şi microtransfuzii de sânge.

"Bunicuţa Kilowatt" merge mai departe

Descoperită de "Adevărul" în 2009 ca paravan al fiului său, unul dintre "băieţii deştepţi" din energie, Ileana Olah (76 de ani) continuă să fie folosită în afacerile cu bani publici. Firma în care Iosif Brăzdău îşi foloseşte mama a vândut în ultimii doi ani energie de 12 milioane de euro. Cumpără ieftin de la stat şi vinde scump tot la stat. Septuagenara Ileana Olah locuieşte în orăşelul Şimleu Silvaniei (Sălaj), la 550 de kilometri de Capitală, unde fiul său derulează, în numele ei, afaceri de milioane de euro. Chiar luna aceasta, Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) a cumpărat curent de la Transenergo Com, firma băieţilor deştepţi în care Ileana Olah este acţionară, în valoare de 2,1 milioane de euro. Ileana Olah, "Bunicuţa Kilowatt", îşi trăieşte în continuare bătrâneţile într-o căsuţă modestă, construită în anii "30

Liderii PNL şi PSD se contrazic pe tema alianţei

Liderii PNL şi PSD, Crin Antonescu (foto) şi Victor Ponta, au lansat ieri mesaje controversate legate de constituirea alianţei dintre cele două partide. În vreme ce Antonescu a vorbit despre posibilitatea unui acord de Ziua Unirii, Ponta a declarat că social-democraţii ar putea merge şi singuri în alegeri dacă nu bat palma cu liberalii până în martie.

Liderii lumii vor limite de preţ pentru alimente

Miniştrii Agriculturii din 48 de ţări au cerut ajutorul statelor G20 pentru a proteja populaţia de creşterea preţurilor şi speculă. Oficialii spun că scumpirile şi performanţele sub aşteptări din agricultură ar putea duce lumea în pragul unei noi crize a alimentelor. Reuniţi sâmbătă la Berlin, miniştrii Agriculturii din 48 de state au avertizat că "volatilitatea excesivă a preţurilor alimentelor şi specula" practicată în pieţele internaţionale de produse agricole pun în pericol rezervele mondiale de mâncare. Astfel, aceştia au cerut ajutorul statelor G20 (cele mai dezvoltate 20 de ţări din lume, printre care SUA, UE, China, Japonia, Rusia, Canada şi Brazilia) pentru a "lupta împotriva abuzurilor şi a manipulării preţurilor", potrivit unei declaraţii comune emisă de aceştia după întâlnire, informează Bloomberg.

CURENTUL

Vîntu, într-un interviu: judecătoarea Camelia Bogdan are "minte slabă"

Sorin Ovidiu Vîntu este disperat. Teama de justiţie a devenit atât de puternică încât mogulul a intrat în criză şi a început să facă greşeli impardonabile. Zilele trecute, printr-un comunicat de presă, el i-a atacat mai întâi, mârlăneşte, pe jurnaliştii care nu-i pupă rotula. "Eforturile stridente ale judecătoarei Camelia Bogdan de a minimaliza şi ridiculiza starea mea de sănătate sunt secondate, mai nou, de jurnalişti săraci cu duhul" - a declarat Vîntu. Vorbind despre jurnaliştii care nu-i sunt sclavi, el a spus că ei că au un "spirit obosit", sunt "de rea credinţă", au "un IQ de păstârnac", sunt "slujbaşi" care nu înţeleg acuzaţiile ce i se aduc în instanţă etc. etc. Stilul elegant, de odinioară, cu care îi trata oficial pe jurnalişti, s-a făcut ţăndări. I-a luat loc stilul de Rahova, varianta subsol.

Obligativitatea cauciucurilor de iarnă va ieftini asigurarea auto

Obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă în sezonul rece va duce la ieftinirea asigurărilor auto, consideră Bogdan Andriescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR). "Din punctul de vedere al asigurărilor, introducerea acestei obligativităţi este foarte bună şi va contribui la scăderea ratei daunei. Scăzând rata daunei scade şI preţul asigurării, mai ales că acum este o concurenţă acerbă pe piaţă", a declarat pentru "Curentul" Bogdan Andriescu. Nu doar că se reduce numărul accidentelor, şoferii având cu ajutorul cuciucurilor de iarnă un mai bun control al maşinii, dar nu vom mai avea aşa multe blocaje în trafic, spune preşedintele asociaţiei brokerilor de asigurări.

CURIERUL NAŢIONAL

Cifrele rele din imobiliarul românesc

După 3 ani de criză, sectorul imobiliar poate fi caracterizat prin arierate de 1,2 mld. euro, insolvenţe, mall-uri abandonate şi 30.000 de agenţi imobiliari pe drumuri. Preţurile au ajuns la nivelul de acum 5 ani şi continuă să scadă, iar încercarea Guvernului de resuscitare prin Prima Casă a eşuat. Multe voci din piaţa imobiliară spun că această industrie s-a prăbuşit şi ce anume ar putea confirma mai bine această realitate decât cifrele. De aceea Curierul Naţional vă va prezenta în rândurile de mai jos cele mai importante cifre înregistrate de imobiliarul românesc în ultimii ani, care dau adevărata măsură a situaţiei.

Cele mai mari arierate: cele din construcţii care ajung la 1,2 miliarde de euro

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a declarat în luna decembrie a anului trecut, pentru Curierul Naţional, că arieratele statului se ridică la circa 1,5 miliarde euro, iar preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu, spunea că doar datoriile către firmele din construcţii se ridică la peste 1,2 miliarde euro. Cea mai mare insolvenţă: Planorama, unde 600 de clienţi îşi aşteaptă locuinţele. Cel mai mare abandon imobiliar: 10 mall-uri anulate. În septembrie 2009, compania nord-irlandeză Mivan Kier, care a construit mall-ul Liberty Center şi ansamblul rezidenţial New Town, ambele din Bucureşti, a intrat în insolvenţă. Proiectul de mare anvergură Tiago Malls ce presupunea ridicarea a 10 mall-uri în toată ţara anunţat de dezvoltator în urma cu ceva timp nu va mai prinde viaţă după decizia de a intra în insolvenţă.

Vânzările de maşini noi s-au prăbuşit anul trecut până la nivelul din 2003

APIA: Piaţa a scăzut cu 18,3 la sută faţă de 2009. Programul de înnoire a parcului auto nu şi-a atins rezultatele: mii de oameni au rămas cu voucherele. Vineri a fost ultima zi în care au putut fi folosite. Instabilitatea fiscală şi legislativă din România a retrogradat piaţa autohtonă de autoturisme la nivelul anului 2003, iar lucrurile nu par să se îmbunătăţească nici anul acesta. În ciuda eforturilor depuse de autorităţi pentru stimularea înnoirii parcului auto naţional, oamenii tot au rămas cu voucherele "Rabla" din 2010, pe care nu le pot schimba cu cele din acest an.

Inevitabilul s-a produs: proiectele imobiliare sunt scoase la vânzare

Două blocuri dintr-un ansamblu în insolvenţă, unde BCR are de recuperat 83 mil. lei, au fost scoase la vânzare. Schnecker: Economia are nevoie ca proiectele imobiliare să fie scoase la vânzare pentru că atrag investitorii. PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services, lichidatorul judiciar al Terra Vision, a scos la vânzare două blocuri de locuinţe din cele trei nefinalizate în complexul rezidenţial Terra Residence din Voluntari, dezvoltatorul având datorii de 143 mil. lei, din care 83 mil. lei către BCR. Firma este în reorganizare, iar până la finalizarea planului, administratorul judiciar va păstra în întregime conducerea activităţii, având în vedere că anterior deschiderii procedurii de insolvenţă, managementul Terra Vision şi-a însuşit fraudulos sume care pot depăşi 14 mil. euro, potrivit planului de reorganizare, informează Mediafax.

Andrei Popa: Portul Constanţa ar putea fi unul dintre cele mai moderne din Europa

Noul director general al Companiei Naţionale a Administraţiei Portului Constanţa, Andrei Popa, a declarat pentru Curierul Naţional că va face toate eforturile şi demersurile necesare pentru a poziţiona Portul Constanţa printre cele mai moderne din Europa. "Dorim să ajutăm, prin eforturi comune, la poziţionarea în scurt timp a Portului Constanţa printre cele mai recunoscute şi moderne porturi din Europa", a susţinut Andrei Popa, ca răspuns la întrebarea noastră privind obiectivele şi priorităţile sale în noua funcţie deţinută.

EVENIMENTUL ZILEI

Kelemen Hunor le răspunde contestatarilor: "Nu Budapesta alege preşedintele UDMR"

Favorit în cursa pentru şefia UDMR, Kelemen Hunor pledează pentru o relaţie de independenţă faţă de FIDESZ şi susţine că Marko Bela nu va interveni în deciziile viitoare ale UDMR. Intrat cu prima şansă în cursa pentru şefia UDMR, Kelemen Hunor răspunde, într-un interviu acordat EVZ, acuzaţiilor contracandidatului său, consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs, susţinând că în loc de a reclama presiuni şi intimidări ar trebui să se vorbească de proiecte. De asemenea, Kelemen vorbeşte despre refacerea relaţiei cu Laszlo Tokes, dar şi cu Budapesta, pledând pentru o politică de independenţă faţă de FIDESZ. Cât priveşte PSD şi PNL, el nu dă şanse prea mari alianţei dintre liberali şi social-democraţi şi spune că aşteaptă mai mult decât un proiect care se rezumă la "ura faţă de guvernul Boc".

Cine ştie datele tale confidenţiale

În fiecare zi, lăsăm urme lungi de informaţii personale doar prin simplul fapt că trăim în lumea modernă. Dăm click pe pagini de internet, schimbăm canalele, trecem pe la punctele automate de încasare a taxei de autostradă, facem cumpărături cu cardul de credit şi vorbim la telefonul mobil. Companii precum Yahoo! şi Google colectează cam 2.500 de detalii despre noi în fiecare lună. Producem date zilnic. Telefonul pe care îl ai lângă tine în timp ce citeşti aceste rânduri îi poate ajuta pe cei de la operatorul de telefonie mobilă să-ţi stabilească locul în care eşti cu o precizie de câţiva metri. Visa poate să spună despre tine că aseară ai cumpărat dintr-o benzinărie o sticlă de vin şi un pachet de ţigări, iar magazinele în care intrăm înregistrează, cu detalii de ore, minute şi secunde, imagini cu şi despre noi. Unde ajung şi cine foloseşte aceste date?

Domnitorul Unirii dezbină astăzi două oraşe

Huşenii şi bârlădenii se luptă pentru statutul de concitadini ai lui Cuza. Cu fiecare an, dovezile se diversifică, se tipăresc cărţi şi se pun panouri "branduite". Pentru că tradiţia o cere, câteva grupuri de români se vor strânge azi prin pieţele centrale ale oraşelor, se vor prinde în horă şi vor încerca să ţină ritmul. Asistenţa se va subţia când vor începe cuvântările. Desigur, şi mai puţini vor participa la evenimentele culturale programate după aceea. În centrul Bârladului, fix lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza, se va desfăşura un ceremonial militar, religios şi istoric. După aceea, pe scările primăriei, actorii Teatrului "Victor Ion Popa" vor întrupa personaje centrale ale Unirii.

Cum pierdem investiţii de zece miliarde de euro în energie

Proiectele în parteneriat cu statul român anunţate până în 2008 au fost suspendate sau chiar anulate. Dincolo de criză, riscurile de pe piaţa locală sunt prea mari, consideră investitorii. În 2007-2008, România părea raiul investitorilor în energie. Atunci se anunţau pe bandă rulantă proiecte în centrale noi de mii de megawaţi. Cumulat, ar fi adus în ţară peste zece miliarde de euro. Aproape niciunul din toate acestea nu mai este însă acum de actualitate. Totul fie a fost anulat, fie zace în sertarele companiilor sau ale Ministerului Economiei. De asemenea, mai nou, investiţia de 4 miliarde de euro în construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă pare total compromisă.

FINANCIARUL

Vârfurile de plată a datoriei publice: iulie şi octombrie - 1,95 mld. euro

În 2010 au fost plasate titluri de stat în valoare de 41 mld. lei, cu 58% mai puţine decât în 2009. În trimestrul I din 2011, nivelul împrumuturilor programate ar putea depăşi 13 mld. lei. Ministerul Finanţelor va trebui să facă faţă în acest an la două vârfuri de plată a datoriei pu­blice. Primul trebuie depăşit la finalul lunii iulie, fiind şi cel mai ridicat, de 1,2 miliarde de euro, iar al doilea, în octombrie, de 750 de milioane de euro. Pe parcursul anului trecut, pentru finanţta­rea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice scadente, Finanţele au îm­prumutat, prin vânzarea de titluri de stat, 41 de miliarde de lei, cu 58% mai puţin decât în 2009.

După dezvoltatorii imobiliari, valul de insolvenţe a ajuns la centrele comerciale

Blocuri din ansamblul Terra Residence sunt scoase la vânzare din cauza unei fraude de 14 mil. euro. După Vitantis Shopping Center din Bucureşti, Iulius Mall Cluj, City Park Constanţa şi Carrefour cer insolvenţa unor chiriaşi sau parteneri de afaceri. PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services, lichidatorul judiciar al Terra Vision, a scos la vânzare două blocuri de locuinţe din cele trei nefinalizate în complexul rezidenţial Terra Residence din Voluntari, dezvoltatorul având da­to­rii de 143 de milioane de lei, din care 83 de mili­oane de lei către BCR. Terra Vision este în reorganizare, iar până la finalizarea planului adminis­tratorul judiciar va păstra în întregime conduce­rea activităţii, având în vedere că anterior deschiderii procedurii de insolvenţă, managementul Terra Vision şi-a însuşit fraudulos sume care pot depăşi 14 milioane de euro.

Romtelecom ar putea cheltui peste 30 mil. euro pentru restructurarea personalului, în 2011

Anul trecut compania a renunţat la 1.000 de angajaţi pentru care a plătit 23,7 mil. euro şi a externalizat alţi 400. Prioritatea maximă pentru Romte­le­com a devenit reducerea cos­turilor, într-o perioadă în care condiţiile economice s-au înrău­tăţit dramatic. Restructurarea de personal nu este însă ieftină pentru operator, sumele compensatorii ajungând, în unele cazuri, în funcţie de vechime, până la 14.000 de euro, pentru care compania trebuie să plătească şi impozite. În primele nouă luni ale anului trecut, Romtelecom a plătit 23,7 milioane de euro pentru restructurarea de personal, spun reprezentanţii companiei.

Peste 30% din farmacii şi-au cesionat creanţele

Datoriile de peste 80 de milioane de eu­ro, pe care Casa Naţională de Asigu­rări de Sănătate (CNAS) le înregistra la finalul lui 2010 faţă de farmacii, îi obligă tot mai mult pe farmacişti să cesioneze creanţele distribuitorilor de medica­men­te. Restanţele la plata CNAS pentru medicamentele compensate figurează pe lista farmaciştilor încă din primul tri­mestru al anului trecut, ultima factură fiind plătită la finalul lunii februarie 2010. "Sunt datorii care au reuşit să prăbuşească tot mai multe unităţi farmace­utice, peste 400 dintre cele 5.000 de uni­tăţi existente în piaţa farma intrând deja în insolvenţă şi cred că în urmă­toa­rea perioadă vom asista la tot mai multe astfel de dezastre", a declarat vicepreşe­dintele Colegiului Farmaciştilor din România, Clara Popescu.

Susţinută de SIF-uri, fuziunea burselor intră din nou în cărţi. Poate se va realiza in acest an

La preţurile actuale, valoarea cumulată a BVB şi Sibex este de 90 de milioane de euro. Şefii burselor de la Bucureşti (BVB) şi Sibiu (Sibex) au căzut de acord la întâlnirea de la Predeal din acest weekend: fuziunea se reia, fiind de preferat o piaţă consolidată în lo­cul uneia fragmentate. Fuziunea burselor a mai fost în cărţi în 2006, dar în final proiectul a căzut, din cauza neînţelegerilor dintre brokeri în ceea ce pri­veşte evaluarea celor două pieţe. Procesul de fuziune a burselor de la Bucureşti şi Sibiu se va relua în acest an, a fost concluzia întâlnirii de la finele săptămânii trecute dintre şefii celor două pieţe, oficialii SIF-urilor şi reprezentanţii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

GÂNDUL

Povestea românilor care trăiesc visul chinezesc: mărturisiri din interiorul celei mai eficiente organizaţii din lume

Devenită a doua putere economică a lumii, China are toate şansele să întreacă Statele Unite în viitorul apropiat. Cum a reuşit această performanţă - citiţi confesiunile "din interior" ale unor români care muncesc în companiile chinezeşti. "M-am speriat când am intrat în camera aceea... era întuneric şi trebuia să păşesc foarte atent, ca să nu calc pe chinezi. Erau întinşi pe saltele şi dormeau, era somnul lor de o oră de la serviciu.Apoi se trezeau singuri, la comandă şi se aşezau la birou să muncească", ne povesteşte bucureşteanul Liviu Candet, specialist în telecomunicaţii. Scena asta a trăit-o în China, la Shenzhen chiar la sediul firmei unde fusese trimis la training.

Miza recalculării pensiilor: 1,2 miliarde de euro pentru pensionarii din Apărare, Interne şi Servicii

La un calcul simplu reiese că pensia medie acordată acestui tip de pensionari este de până la 514 euro pe lună. În sistemul de stat pensia medie este de 2,4 ori mai mică, respectiv de sub 180 de euro. Altfel spus, cei 180.000 de pensionari plătiţi de aceste ministere şi instituţii încasează, ca valoarea absolută, o pensie totală anuală încasată de 434.000 de pensionari de stat care încasează, de la bugetul de stat, nu din surse speciale, pensia medie pe economie de la sfârşitul anului trecut. Deşi au pensie medie de 2,4 ori mai mare decât cea din sistemul de stat, militarii, poliţiştii şi cei care au activat în serviciile secrete şi sunt acum la pensie sunt departe, în bani, de ceea ce primeşte un fost magistrat.

ANALIZA lui Ion Iliescu: "Fenomenul China". Ce a înţeles Asia şi nu a priceput Europa

China a crescut foarte mult, odată cu aplicarea noii politici de creare a zonelor economice speciale şi a oferirii unor facilităţi pentru atragerea capitalului străin. Aceste măsuri au creat un ritm de dezvoltare foarte înalt - de circa 10 la sută - în ultimii 30 de ani. "S-a reflectat astfel avantajul apropierii de o economie de piaţă, temperată de măsurile economiei centralizate. În China nu există pluralism politic şi alte virtuţi ale, ceea ce numim noi, democraţie de tip occidental. Acolo există poziţia predominantă a statului, iar acesta a înţeles rolul pieţei - spre deosebire de ruşi, care au compromis întreaga istorie a unei societăţi ce se dorea mai echitabilă, tocmai prin ignorarea acestui factor fundamental: piaţa. Aceasta a dus la prăbuşirea din "89. Chinezii au reuşit însă să găsească formule flexibile de adaptare, păstrând avantajul conducerii centralizate a economiei".

România, între sursă de bani pentru paradisurile fiscale şi teren pentru spălat banii: unde s-au dus peste 30 de miliarde de dolari

În cazul în care cele 3,6 miliarde de dolari scoase anual din ţară ar reprezenta doar profit "ascuns" de multinaţionale, pierderea statului s-ar ridica la aproape 600 de milioane de dolari. În perioada 2000-2008, din România au ieşit, sub formă de fluxuri financiare ilicite, 32,4 miliarde de dolari. După media anuală, de 3,6 miliarde de dolari, ţara noastră se clasează pe locul 28 în lume, conform unui studiu al think tank-ului american Global Financial Integrity. Autorii studiului precizează că aceste sume reprezintă ieşirile de capital considerate ilicite, un exemplu fiind expatrierea profitului prin metode la limita legii, în special când vine vorba despre preţurile de transfer, destinaţiile fiind paradisurile fiscale sau statele cu o fiscalitate mai scăzută.

JURNALUL NAŢIONAL

Un român a primit o bursă de 1,3 milioane de euro pentru a studia fenomenul tsunami!

Adrian Constantin, profesor la Universitatea din Viena, a obţinut o bursă de 1,3 milioane de euro pentru a studia fenomentul tsunami. Adrian a convins Comisia Europeană că prin formule matematice se poate stabili când va lovi un asftel de val gigantic şi cât de distructiv va fi. Banii pe care i-a primit matematicianul român reprezintă o bursă de cercetare oferită de Uniunea Europeană, anunţă realitatea.net. Adrian Constantin s-a născut în 1970, la Timişoara şi a predat în mai multe facultăţi prestigioase din lume. Cercetările teoretice vor dura patru ani, iar matematicianul român va primi sprijinul unor specialişti în oceanografie, care se vor ocupa de partea practică. Rezultatele ar putea îmbunătăţi sistemul de avertizare în cazul unor astfel de catastrofe.

Vânătoarea de la Balc s-a încheiat

Tradiţionala vânătoare de la Balc s-a încheiat, ieri, în jurul prânzului, urmând ca invitaţii omului de afaceri Ion Ţiriac, gonacii şi vânătorii să mănânce de prânz şi să facă fotografii de grup cu mistreţii împuşcaţi. Ieri, vânătoarea a început în jurul orei 9.00, ca şi cu o zi în urmă, şi a cuprins o singură goană, pentru ca invitaţii să poată pleca apoi spre case, informează Mediafax. Invitaţii vor pleca cu maşinile spre aeroportul din Debrecen (Ungaria), de unde se vor îmbarca în avioane. Pe fondul de vânătoare de la Balc s-a aflat şi o maşină a Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, adaptată special pentru transportul de probe prelevate de la mistreţii împuşcaţi.

NAŢIONAL

Merge la cârciumă cu bodyguarzi

Temător ca nu cumva poporul, căruia îi gestionează cu atâta grijă finanţele, să-i mulţumească din inimă pentru efort, ministrul Gheorghe Ialomiţianu şi-a ridicat zid de bodyguarzi. Patru la număr, să poată prinde toate sendvişurile aruncate de nemulţumiţi. Nu de alta, dar cu sendvişuri a fost bombardat ministrul Finanţelor când cu revolta propriilor angajaţi. În loc să ia mâncarea pe post de ofrandă, Ialomiţianu a luat frica protestatarilor. Şi cum Guvernul căruia îi aparţine nu face altceva decât să sporească numărul românilor nemulţumiţi de la lună la lună, ministrul de resort s-a gândit să-şi tragă gardă din timp.

Happylica lui Măruţă se clatină. Teo Trandafir ar putea să-i ocupe locul

Întoarcerea iminentă a "vedetei rătăcitoare" la Pro TV este confirmată prin noi argumente, venite chiar din interiorul postului din Pache Protopopescu. Conform surselor noastre, Teo ar avea de ales între două emisiuni! Iniţial, boss-ul de la Pro Tv, Adrian Sârbu, se pare că se gândise să-i dea lui Teo Trandafir pe mână un late night show de tipul celui pe care îl făcea Florin Călinescu. Miza era una destul de complicată: doborârea recordurilor de audienţă pe care le-a acumulat "păcătosul" Capatos, la Antena 1. Între timp, însă, şefii de la Pro TV şi-au dat seama că au de remediat o altă situaţie, destul de îngrijorătoare.

Audi lansează maşina de lux pentru copii

Dacă puştiul tău încă este minor şi nu poate obţine un carnet auto, asta nu înseamnă că nu poate face ravagii la volanul propriei maşini de lux. Concernul Audi va lansa, la cea de-a 62-a ediţie a Târgului Internaţional de Jucării de la Nurenberg, "Auto Union Type C e-tron study" (3-8 februarie), o maşină electrică menită să atragă clienţi care încă nu au împlinit 18 ani. Modelul, în valoare de 16.000 de dolari, este realizat în ediţie limitată, fiind vândut exclusiv în reprezentanţele Audi, şi se adresează atât copiilor, cât şi adulţilor înalţi de până la 1,80 m.

PUTEREA

Doar 7% dintre români se văd şi membri ai UE. Vrem în spaţiul Schengen, dar nu ne simţim europeni

Chinurile şi încordările oficialităţilor române pentru a intra în spaţiul Schengen n-au nici un fel de relevanţă pentru românul de rând. Libera circulaţie a forţei de muncă pe pieţele europene, aderarea la moneda euro, Baconschi se încruntă, Franţa şi Germania nu ne vor, toate acestea par a fi simple gesturi fără nici o miză, atât timp cât peste 90% dintre cetăţenii ţării noastre se simt în primul rând români şi mai puţin europeni. Potrivit unui sondaj CCSB realizat luna aceasta, mare parte dintre cetăţenii ţării noastre, mai exact 91%, se simt în primul rând români. Dintre cei 91%, doar 34% acceptă că pe lângă faptul că sunt români sunt şi cetăţeni europeni, iar 57% se simt doar români.

Bucureştenii îşi aleg la anul primarul. Bursa candidaţilor din 2012: Oprescu, Vanghelie, Piedone, Udrea, Diaconescu, Negoiţă

A mai rămas un an şi ceva până la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cine intră în cursa electorală? Deocamdată o singură certitudine: Sorin Oprescu. Nume vehiculate sunt multe: Marian Vanghelie, Cristian Popescu-Piedone, Elena Udrea, Dan Diaconescu, Liviu Negoiţă etc. PNL, PC şi PSD vor avea de luat o decizie grea în 2012. Mai exact, ce candidat unic va fi susţinut de acestea pentru Primăria Capitalei. Până acum, un singur candidat şi-a anunţat intenţia de a intra în cursa din 2012 pentru Primăria Generală. Sorin Oprescu, actualul primar general, a declarat sâmbătă, în cadrul unei emisiuni televizate, că va candida pentru un nou mandat, deoarece îşi doreşte să finalizeze toate proiectele pe care le-a început.

Administraţia Străzilor a angajat firma REBU să spele Pasajul Universităţii

Afacerile se ţin în familie, respectiv în familia de la Primăria Capitalei, când vine vorba despre contractele de salubrizare. Acesta este şi cazul contractului pentru salubrizarea Pasajului Universităţii din Bucureşti, aflat în administrarea Administraţiei Străzilor, încheiat cu o firmă din acţionariatul căreia face parte Consiliul General al Municipiului Bucureşti, respectiv REBU SA. Aceasta nu este singura afacere de acest gen, Administraţia Străzilor mai achiziţionând, anul trecut, două vidanje de 16, respectiv 9 tone. La mijlocul lunii iunie a anului trecut, Administraţia Străzilor, instituţie aflată în subordinea Primăriei Generale a Capitalei, a făcut publică intenţia de a achiziţiona servicii de curăţenie, de ridicare şi de transport a deşeurilor menajere rezultate în Pasajul Universităţii din centrul Capilatei.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cum poţi să obţii profituri de 40% pe o piaţă unde, în mod normal, câştigurile ar trebui să fie de 5%. De ce asfaltatorii noştri sunt mai bogaţi decât ai lor

Să asfaltezi drumuri în România este mai profitabil decât oriunde în Europa. La această concluzie se poate ajunge comparând profiturile raportate la cifrele de afaceri ale firmelor româneşti din domeniu cu cele ale companiilor din străinătate. Marile firme româneşti din domeniul afacerilor cu asfalt au, în linii mari, câteva trăsături comune: au unul sau mai mulţi acţionari lansaţi în afaceri în urmă cu 10-15 ani, uneori fără nici o pregătire în domeniu; nu sunt dispuse la transparenţa rezultatelor financiare anuale sau a planurilor de viitor; site-ul de prezentare de pe internet a companiei sau acţionariatului este făcut de ochii lumii; nu sunt listate la bursa de valori. Cu toate acestea, cifrele de afaceri cresc cu câte 50% de la an la an.

Unul dintre grupurile clienţilor nemulţumiţi de BCR ar trebui să achite băncii 100.000 de lei cheltuieli de judecată. Piperea: "Clienţii BCR nu vor plăti cheltuielile de judecată"

Tribunalul Bucureşti a decis să respingă cererea clienţilor nemulţumiţi ai BCR de a li se suspenda plata ratelor. Avocatul reclamanţilor spune că decizia nu are nici o legătură cu fondul procesului. Clienţii nemulţumiţi ai BCR vor avea obligaţia de a plăti ratele şi pe durata procesului intentat băncii şi, mai mult, vor achita cheltuieli de judecată în valoare de 100.000 de lei. "Procesul va continua. De altfel decizia Tribunalului Bucureşti de a respinge cererea de suspendare a plăţii ratelor nu afectează în nici un fel fondul procesului. Este doar o ordonanţă preşidenţială", spune Gheorghe Piperea, avocatul clienţilor. Pe fond, clienţii BCR", susţin eliminarea anumitor clauze din contractul de credit ca fiind abuzive.

Hermann Oberth a lucrat la planul secret al Germaniei naziste de creare a unor rachete cu care să-i învingă pe aliaţi. Rachetele lui Hitler, construite de ardeleanul Orberth

Sibianul Hermann Oberth, născut în 1894, a intrat în istorie ca părintele fondator al rachetei şi astronauticii. Din păcate însă, performanţele sale tehnice au fost umbrite de evoluţia sa ulterioară din politică, acesta gravitând în jurul ideilor de extremă dreaptă. Unul dintre cei mai cunoscuţi savanţi din lume are origini în Transilvania. Hermann Oberth se numără printre părinţii ştiinţei rachetelor şi astronauticii. Tot el a lucrat şi într-un laborator secret, în Germania nazistă, care a produs rachetele cu ajutorul cărora dictatorul Adolf Hitler spera să schimbe cursul celui de-al doilea război mondial. Echipa condusă de savantul Wernher von Braun, discipolul lui Hermann Oberth, dar în care lucra şi savantul născut în Transilvania, a produs celebrele rachete V2, care au dus la masacrarea a mii de britanici. Însă aceeaşi echipă ştiinţifică, "răpită" de americani, a avut o contribuţie majoră în programul spaţial american şi în producerea rachetelor din seria Apollo, care au permis oamenilor să ajungă pe Lună. Hermann Oberth a lucrat inclusiv în acest program spaţial.

Decizie. Executivul ar trebui să suspende recalcularea pensiilor rezerviştilor. Soluţia Udrea la pensiile militare?

Guvernul ar putea folosi o nouă cale pentru continuarea procesului de recalculare a pensiilor militarilor: emiterea unei noi hotărâri din care să fie eliminate aspectele discriminatorii. Dacă prima reacţie a Executivului a fost să respingă argumentele instanţei cu privire la suspendarea HG în baza căreia se desfăşura procesul de recalculare a pensiilor rezerviştilor, după intervenţia şefului statului, Cabinetul Boc pare să fi făcut un pas înapoi. Cel puţin asta se deduce din declaraţia Elenei Udrea, singurul ministru care a comentat oficial decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). În opinia ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, hotărârea instanţei ar trebui respectată şi ca atare, Guvernul ar trebui să abandoneze pentru moment ideea recalculării veniturilor foştilor militari. Elena Udrea are însă şi o soluţie: "Dacă Guvernul emite o nouă hotărâre, în care se spune de o nouă procedură de recalculare, acest proces poate continua".

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Opinie unanimă: acţiunile Fondul Proprietatea intră pe Bursă la 0,6 lei

Brokerii nu se aşteaptă la evoluţii spectaculoase în prima lună a Fondului pe piaţa reglementată. Intermediarii şi analiştii din piaţa de capital pariază la unison că titlurile Fondul Proprietatea vor închide şedinţa aproape antologică de pe 24 ianuarie, când compania intră la tranzacţionare pe BVB după cinci ani de aşteptare, la 0,61 lei/titlu, la jumătate faţă de valoarea pe acţiune calculată în funcţie de activul net. Cele mai pesimiste opinii su­gerează că titlurile ar putea coborî şi până la 0,45 lei pe parcursul şedinţei, în timp ce altele indică un nivel maxim de 0,80-0,85 lei pe acţiune. Fondul va fi listat la categoria I a Bursei de Va­lori, fără ofertă publică de vânzare. Sen­timentul general al pieţei este că fluc­tuaţiile vor fi considerabile la de­bu­tul titlurilor.

UE ar putea obliga ţările din Est să limiteze creditarea în valută

Noul Consiliu European pentru Riscuri Sistemice (CERS) ar putea presa statele est-europene să înăs­prească regulile de acordare a împrumuturilor în valu­tă care pun în pericol stabilitatea economică a întregii regiuni, au declarat săptămâna trecută oficiali din sectorul bancar, citaţi de Bloomberg. Consiliul a fost creat de Uniunea Europeană pentru identificarea potenţialelor riscuri din sistemul financiar şi e prezidat de preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet. "Problema reprezintă o prioritate a Con­siliului. Acest lucru va arăta că este vorba de o problemă sistemică, la nivel regional", a afirmat Piroska Nagy, director în Banca Euro­peană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Nagy conduce o campanie a BERD de promovare a împrumuturilor în monede locale.

Ce mai poate face BNR pentru reluarea creditării?

"Săptămâna Financiară" a încercat să afle de la analiştii financiari cât mai trebuie să ne scadă dobânzile la economisiri ca să ne putem împrumuta mai ieftin. În 2010 Banca Naţională a României a micşorat dobânda-cheie de la 8 la 6,25%, iar Guvernul a tot spe­rat că în acest fel se va dezmorţi creditarea. Asta după ce Executivul mai sperase o dată şi în 2009, atunci când BNR scăzuse dobânda de politică monetară de la 10,25 la 8%. Timp în care majoritatea a­na­liştilor au susţinut că banca centrală ar fi trebuit să fie mult mai a­gresivă în scăderea dobânzilor fi­indcă ieftinirea creditului este esen­ţială pentru stimularea economiei.

Fondurile de pensii şi-au triplat investiţiile pe burse străine

Ponderea investiţiilor în acţiuni listate pe pieţe de capital europene în activele fondurilor de pensii s-a majorat de la 1,96% în 2009 la 3,14% în 2010. Pieţele de capital din Europa Centrală şi de Est au atras anul trecut aproape 80% din plasamentele bursiere externe ale fondurilor de pensii private, în condiţiile în care principalii indici ai burselor de la Varşovia, Praga sau Viena au consemnat aprecieri valorice importante. Pilonii II şi III din România mai deţineau acţiuni listate în Anglia, Franţa, Germania sau Elveţia. Ponderea acţiunilor în total active a urcat, anul trecut, cu 2,7 puncte procentuale în structura fondurilor de pensii private, la 12,4%, înregistrând cel mai ridicat ritm de creştere în rândul formelor de plasament, po­trivit datelor Comisiei de Supra­ve­ghe­re a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

ZIARUL FINANCIAR

Afirmaţie şoc: Negriţoiu, ING: România de azi este eşecul generaţiei politice a anilor "90 din care am făcut parte şi eu şi ai cărei exponenţi sunt preşedintele Băsescu şi guvernatorul Isărescu

Fost ministru şi consilier prezidenţial la începutul anilor "90, iar apoi bancher timp de 14 ani, Negriţoiu afirmă că generaţia sa este de vină pentru derapajele repetate ale României. Situaţia economică în care se află România marchează eşecul generaţiei politice a ani lor "90 încă la putere şi care îi are ca exponenţi pe preşedintele Traian Băsescu şi pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu, susţine Mişu Negriţoiu, directorul general al ING, fost ministru al reformei în anii "90 şi apoi consilier al preşedintelui Ion Iliescu. "Ne-am întors de unde am plecat: de la abordarea politicilor de bază până la calitatea actului de guvernare suntem înapoi la începutul anilor "90, când măcar aveam scuza că nu ştiam prea multe.Acum avem de fapt vulnerabilităţi mai mari decât înainte de intrarea în UE pentru că s-a văzut că la noi derapajele sunt repetabile: ne corectăm o dată şi pe urmă revenim la aceeaşi problemă.

Un fond al lui Mobius a intrat la SIF-uri

Fondul de investiţii Frontier Markets, administrat de compania Templeton Asset Management condusă de Mark Mobius, a intrat în acţionariatul celor cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF-uri), deţinând câte 0,8% din capital. Deţinerile fondului la cele cinci SIF-uri valorau cumulat 7,86 milioane de dolari la finele anului trecut, potrivit raportului trimestrial cu portofoliul detaliat emis cu o lună decalaj. La finele anului trecut, fondul Frontier Markets dispunea de active nete de circa un miliard de dolari, cele mai consistente plasamente ale fondului fiind în companiile din Nigeria, Qatar şi Emiratele Arabe Unite. Fondul Frontier Markets şi-a menţi­nut participaţia la Bursa de Valori Bucureşti unde deţine circa 1,2% din capital.

Adevărul statistic al pensiilor speciale de la Interne, Armată şi Securitate: 3% din pensionari consumă 10% din bugetul total

Guvernul este împiedicat de o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să taie cele 150.000 de pensii speciale ale foştilor militari şi ale foştilor angajaţi ai Ministerului de Interne şi serviciilor secrete, inclusiv oameni care au lucrat în fosta Securitate. Aceste pensii speciale costă statul un miliard de euro pe an. O intervenţie a preşedintelui Traian Băsescu a făcut din nou valuri, după ce Guvernul a comunicat oficial că recalcularea pensiilor militare va continua. "Nu-i decât o soluţie, să fie respectată hotărârea Înaltei Curţi. Nimic în afara hotărârii Înaltei Curţi nu poate funcţiona", a spus preşedintele, citat de Mediafax. Ziarul Financiar a scris încă din 2007 că pensionarii speciali, care nu reprezintă mai mult de 150.000 de oameni (adică mai puţin de 3% din numărul total de pensionari de circa 6 milioane) costă statul anual un miliard de euro, adică 10% din bugetul total de pensii.

Fondul Proprietatea, prima acţiune pe care investitorii vor putea "shorta"

Listarea la Bursă a Fondului Proprietatea (FP), care va avea loc mâine, aduce o serie de noutăţi pe piaţa de capital din România, pe lângă conturile globale, care vor facilita accesul fondurilor străine la acţiunile FP, investitorii având şi posibilitatea de a realiza tranzacţii "short"(vânzarea de acţiuni pe care nu le deţin).

Întrebare de 250 mil. euro: câţi asiguraţi au medicii de familie pe liste

În Capitală există 1,6 milioane de persoane pe listele medicilor de familie în prezent, iar anterior existau 2,5 milioane, conform declaraţiilor oficialilor Casei Naţionale de Sănătate, iar diferenţa este pusă pe seama raportărilor false făcute de cadrele medicale. Anul acesta, statul a alocat pentru cei 11.000 de medici de familie peste 1 mld. lei (254 mil. euro), nivel puţin mai redus comparativ cu 2010. Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au vorbit în mai multe rânduri despre fraudarea listelor de pacienţi, în principal prin trecerea pe aceste liste a unor CNP-uri false. Miza este extrem de mare pentru că medicii de familie sunt remuneraţi în baza celor înscrişi pe liste. Concret, medicii sunt plătiţi în baza unui sistem care presupune că 70% din plată sunt generate de numărul celor pe care îi au pe liste (per capita), iar restul de serviciile prestate (per serviciu).

FMI a pus deoparte 30 mld. $ pentru Polonia

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a înlocuit linia de credit flexibilă destinată Poloniei cu un nou acord pe doi ani în valoare de 30 de miliarde de dolari (22 mld. euro), măsură menită să ajute cea mai mare economie est-europeană la capitolul imagine în ochii investitorilor, scrie Bloomberg. Noul aranjament va înlocui linia de credit de 21 de miliarde de dolari pe care instituţia a aprobat-o pentru Polonia în luna iulie pe o perioadă de un an. În august, agenţia a modificat regulile pentru această facilitate, care este rezervată ţărilor care întrunesc criterii bazate pe fundamente economice. Facilitatea a fost creată în mijlocul crizei financiare, în martie 2009, cu scopul protejării economiilor cu performanţe solide în faţa posibilei contagiuni din partea altor ţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb