REVISTA PRESEI 24.01.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 ianuarie 2014

ADEVARUL

Radu Stroe a plecat. Ramona Mănescu tace

Liberalul Radu Stroe a demisionat din fruntea Internelor, la presiunea partidului şi a opiniei publice. "Am decis să îmi depun demisia în semn de onoare şi pentru apărarea demnităţii pompierilor din IGSU. Ei sunt eroii care alături de poliţişti şi jandarmi salvează vieţi în continuare. Chiar şi în accidentul din Apuseni, ei au salvat cinci vieţi", a spus Stroe, care a ţinut să amintească încă o dată că nu ministerul pe care l-a condus este principalul vinovat pentru tragedia din Apuseni. Capul lui Stroe a căzut cu greu, însă el nu este singurul vinovat politic. Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor, nu a fost demisă, nici nu se gândeşte să demisioneze, deşi legea arată că are o parte însemnată din vină. "În vederea gestionării situaţiei de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă, au competenţe următoarele structuri: a) Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Transporturilor (MT); b) Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă din cadrul MT", spune articolul 4 din Hotărârea de Guvern 741 din 2008.

Ce ar fi trebuit să-i recomande echipele de salvare doctorului Zamfir. O soluţie tehnică românească cu rezultate 100%

Valentin Balaban, şeful Serviciului Salvamont Caraş-Severin, susţine că pentru identificarea victimelor, în misiunile la care intervine împreună cu echipa lui, folosesc o aplicaţie telefonică autohtonă care dă rezultate în toate cazurile. Este vorba despre aplicaţia numită "Salvamont", făcută de către Serviciul Salvamont, şi lansată în 2012 pentru telefoanele cu sistem de operare Android, iar în 2013 pentru mobilele cu sistem IOS. "Partea cea mai important a acestei aplicaţii şi care ar fi dat rezultate în cazul incidentului din Apuseni, dacă doctorului Radu Zamfir (n.r. victima care a ţinut legătura cu echipele de salvare) ar fi fost instruit, este butonul S.O.S. Odată ce utilizatorul se logează şi apasă acest buton, se transmit automat Dispeceratului Central al Salvamont coordonatele de la care s-a efectuat apelul de urgenţă, indiferent de zona din România unde se află victima", susţine Ciprian Cânda, şeful de proiect pentru aplicaţia "Salvamont".

Un expert desluşeşte posibilele cauze ale accidentului din Apuseni

Aeronava BN2, care s-a prăbuşit luni în Munţii Apuseni, era dotată cu echipament de localizare pentru situaţii de urgenţă (ELT), însă acesta nu a funcţionat pe frecvenţa prevăzută de Regulament (406 MHz), ci pe o alta (121,5 MHz), a cărei recepţie pe plan internaţional a fost dezactivată încă din 2009. Responsabilitatea pentru upgradarea şi verificarea sistemului ELT revine operatorului aerian, în cazul de faţă Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă. Cei de aici ne-au transmis că "nu au voie să ofere absolut niciun fel de informaţii" şi să ne adresăm Ministerului Transporturilor. Reprezentanţii Transporturilor, ministrul, secretar de stat şi purtător de cuvânt, nu au putut fi contactaţi pentru a lămuri situaţia.

Ministerul Transporturilor "doboară" dronele: cele care filmează sunt interzise

Dronele sunt populare şi în România, nu puţine fiind ocaziile în care oamenii le-au scos ca să fotografieze şi filmeze oraşe şi locuri interesante, dar Ministerul Transporturilor a decis ca cele dotate cu cameră video să nu se mai ridice de la sol. Dronele sunt folosite de ani de zile de către armată, dar în ultima perioadă au început să aibă şi civilii acces la unele. Cele mai multe au sub un kilogram, sunt sau nu dotate cu o cameră video şi pot fi controlate printr-un modul propriu sau prin smartphone. Ministerul Transporturilor publică o lege prin care vrea să reglementeze operarea dronelor pe teritoriul României, dar eşuează în reglementarea unuia dintre aspectele pentru care cei mai mulţi oameni îşi cumpără drone: filmarea şi fotografierea de la înălţime.

Sorin Ovidiu Vîntu, alias Sorin Haralambie, adus cu mascaţii la Parchetul General. Acesta ar fi încercat să fugă din ţară cu documente false

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost adus joi la Parchetul General pentru a fi audiat de procurori. Anchetatorii au descoperit că acesta deţinea documente de identitate false şi potrivit unor surse judiciare ar fi încercat să fugă din ţară. Sorin Ovidiu Vîntu a spus la ieşirea din Parchetul General că procurorii au început urmărirea penală pe numele său, dar după ce vor face verificările de rigoare, "vor închide dosarul, pentru că aşa este normal". Vîntu a precizat că dosarul de la Parchetul General s-a format ca urmare a unei sesizări a unei unităţi de parchet din Republica Moldova. Potrivit omului de afaceri, buletinul care are fotografia sa şi identitatea altei persoane ar fi fost făcut în anul 2003, când el nu avea interdicţie de a părăsi România, iar prima dată când a mers în Republica Moldova a fost în 2008, notează Mediafax.

Traian Băsescu: "Competitivitatea să fie obiectivul Guvernului, iar cuvântul de ordine, restructurarea"

Competivitatea ar trebui să fie obiectivul major al Guvernului, iar cuvântul de ordine după care acesta ar trebui să îşi desfăşoare activitatea ar fi "restructurare", a declarat, joi, preşedintele României, Traian Băsescu, în cadrul unui eveniment al Camerei de Comerţ Româno-Germane, potrivit Medifax. Şeful statului a spus că România trebuie să stabileasca dacă are o economie competitivă, deoarece în lipsa acesteia şansele de a rezista şi intra în zona euro sunt foarte mici.

Băsescu: Între mine şi FMI nu e o dispută, sunt un susţinător al continuării acordului. Nu vreau să punem taxe inutile pentru a face cheltuieli inutile

Preşedintele Traian Băsescu se declară un susţinător al continuării acordului cu FMI şi a anunţat că între el şi instituţia financiară internaţională nu este o dispută, însă respinge accizarea suplimentară a carburanţilor, care este folosită pentru "cheltuieli inutile". Mă interesează în mod deosebit un deficit cât mai mic, dar este foarte important ce calitate au aceste cheltuieli din interiorul bugetului de stat", a spus şeful statului, adăugând că şi el şi-ar dori ca bugetul de stat să aibă cheltuieli de bună calitate, nu care să genereze ideea că s-ar putea întoarce vremurile dinainte de criză. Preşedintele a precizat că acesta este motivul pentru care s-a opus acestor măsuri convenite între Guvern şi FMI, legate spre exemplu de creşterea accizei pe combustibil, pentru că România are bani pentru investiţii, sume uriaşe de la UE.

AdePlast a primit un ajutor de stat de 7,3 milioane de euro pentru construcţia unei fabrici de vată bazaltică

Producătorul de materiale de construcţii AdePlast, deţinut de omul de afaceri Marcel Bărbuţ, a primit un ajutor de stat de 7,27 milioane de euro pentru construcţia unei fabrici de vată bazaltică în zona Ploieşti, proiectul cu o valoare totală de peste 19 milioane de euro urmând să fie finalizat în 2015. "Valoarea ajutorului de stat acordat de Guvernul României este de 7,27 milioane de euro, restul investiţiei fiind asigurat din credite şi fonduri proprii. Astfel, finanţarea este asigurată integral, având aprobat şi un credit punte de circa 4 milioane de euro până statul român va face decontul lucrărilor", se arată într-un comunicat al companiei. În prezent se lucrează la elaborarea caietului de sarcini, după care vor fi selectaţi furnizorul de echipamente şi constructorul.

CURENTUL

În mandatul lui Relu Fenechiu la Transporturi, numărul evenimentelor de aviaţie civilă raportate s-a majorat cu 51%

Anul 2012, în care liberalul Relu Fenechiu s-a aflat la cârma Ministerului Transporturilor - ce are în subordine instituţiile abilitate în siguranţa aeronautică naţională, a fost un an greu pentru aviaţia civilă autohtonă, în special pentru agenţii aeronautici civili ce efectuează operaţiuni de aviaţie generală, datorită numărului ridicat al accidentelor înregistrate. Astfel, numărul evenimentelor de aviaţie civilă raportate in România în perioada 2010 - 2012 a crescut de la 974 de evenimente raportate în 2010 la 1.469 de evenimente raportate in 2012. Practic, dacă ne exprimăm procentual, putem spune că în anul 2012, numărul evenimentelor de aviaţie civilă raportate în ţara noastră a crescut cu 51% comparative cu anul anterior, lucru inadmisibil.

În hangar de Tia Şerbănescu

Miercuri, la două zile după ce se lăuda la tv că "salvează oameni", premierul Ponta a recunoscut: "intervenţia de luni a fost un eşec". Încă unul. Oare câte eşecuri mai sunt necesare pentru ca ţara să scape de acest ţâşti-bâşti cu ifose? Ditamai PSD-ul n-are un om întreg să-l pună prim-ministru? Şi intervenţia de miercuri a acestuia a fost un eşec: "voi înfiinţa imediat comitetul interministerial pentru situaţii de urgenţă sub comanda unui vicepremier" - întrucât comitetul respectiv e înfiinţat de zece ani şi e chiar sub comanda premierului. Despre greţosul Stroe, dl. Antonescu a recunoscut că "a comunicat catastrofal". Cum altfel - dacă e o catastrofă ambulantă? În cele din urmă Stroe a demisionat. Prea încet şi declarând că "vina e în altă parte". Ducă-se după ea. Întrebat dacă era în locul lui Stroe el ar fi demisionat imediat, Crin a răspuns simandicos: "asta e o istorie contrafactuală". Răspuns direct: n-ar fi demisionat. Ca şi dl. Ponta, s-ar fi "hangarizat" - precum avionul ultramodern cumpărat anul trecut de SMURD cu un milion de euro inaugurat cu fast de premier şi Arafat şi care zace la Bacău - aşteptând să treacă momentele nefavorabile.

CURIERUL NATIONAL

Clienţii şi service-urile, în război cu asigurătorii

Războiul dintre clienţi/service-uri auto şi asigurători par să nu mai aibă sfârşit, în ciuda tuturor măsurilor şi sancţiunilor aplicate de ASF companiilor de asigurare, dovadă în acest sens stând petiţiile întemeiate formulate de clienţi şi service-uri prin care reclamă neplata daunelor sau plata acestora la un nivel mult subevaluat. Potrivit calculelor efectuate de Curierul Naţional asupra primelor zece companii de asigurări din România, deşi anul trecut s-au înregistrat doar cu 2,35% mai multe petiţii decât în 2012 (14.680 de petiţii, faţă de 14.342). Situaţia plăţilor este însă mult mai precară, având în vedere că majoritatea clienţilor şi service-urilor nu reuşesc să-şi recupereze banii, alegând adeseori să se adreseze instanţei pentru a cere intrarea în insolvenţă a companiilor de asigurări şi, evident, executarea lor silită. Service-urile au cerut de mai multe ori insolvenţa unor companii de asigurări, în prezent fiind ameninţată de această procedură Allianz Ţiriac. "Campioane" la petiţii întemeiate în 2013 sunt Euroins, cu peste 5.000, şi Astra Asigurări, cu peste 1.700

Economia Europei: ce ar putea merge prost?

Deşi s-a crezut că răul a trecut, pentru Europa riscul politic şi incertitudinea financiară ar putea reveni în 2014. Rata şomajului record dă naştere la extremism şi unele bănci ar putea fi forţate să se bazeze tot mai mult pe contribuabili. Alegerile parlamentare europene din luna mai ar putea vedea câştiguri puternice pentru partidele antieuropene, ceea ce face tot mai grea realizarea reformelor necesare pentru a asigura o creştere mai rapidă şi crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri, au declarat liderii de afaceri la Forumul Economic Mondial de la Davos. "Numărul 1 în materie de provocări îl reprezintă şomajul", a declarat directorul Accenture (ACN), Pierre Nanterme.

Marile bănci americane, mai riscante decât fondurile "vultureşti"

Miliardarul american Paul Singer, şef al fondurilor Elliott, cel care în pieţele internaţionale are reputaţia unui "vultur" pentru cum urmăreşte obţinerea de câştiguri din consumarea "cadavrelor" financiare rezultate din creditarea greşită, a lansat zilele acestea o teză cutremurătoare: marile grupuri bancare americane operează cu niveluri de risc mai ridicate decât compania sa, tradiţional inclusă în categoria investitorilor aventurieri. Singer, care prin companiile Manchester Securities Corp. şi Beresford Energy Corp. controlează peste 15% din Fondul Proprietatea, apreciază că această fragilitate extremă a băncilor induce vulnerabilitate sistemului financiar pe care nu îl vede ca fiind mai sigur decât în 2008, în momentul căderii gigantului Lehman Brothers. "Nu cred că sistemul financiar şi pieţele sunt mai sigure; nu cred că băncile sunt sigure", a declarat miercuri magnatul american într-o dezbatere în cadrul Formului Economic Mondial de la Davos.

Dialogul surzilor la Montreux

Un dialog al surzilor, au relatat din Montreux corespondenţii agenţiilor de presă şi ai posturilor de radio şi televiziune despre modul în care s-au derulat dezbaterile din cadrul rundei Geneva II consacrată situaţiei din Siria. Aşa-numita "conferinţă de pace" nu a renăscut speranţele într-o rezolvare a conflictului declanşat în urmă cu trei ani, soldat până acum cu mai bine de 130.000 de victime. Întâlnirea de miercuri între delegaţia regimului sirian şi cea a opoziţiei în exil a fost marcată de un adevărat "război al cuvintelor", fără a se fi pus de acord asupra viitorului lui Bachar al-Assad. Ambiţia celor două părţi siriene nu este - se pare - de a se ajunge la pace, ci de a pune bazele unui răgaz pentru negocieri vizând încetarea focului la nivel local, schimburi de prizonieri sau pentru stabilirea unui coridor umanitar temporar. Acestea par să fi fost adevăratele obiective ale rundei Geneva II.

24 ianuarie 1859. Încununarea unui vis şi biruinţa la capătul unei lupte

Fie că e înscrisă, fie că nu e înscrisă în calendarul oficial drept sărbătoare naţională, 24 ianuarie 1859 reprezintă un moment crucial al istoriei noastre: Unirea celor două Ţări Româneşti, primul pas ferm către ceea ce avea să se împlinească la 1 decembrie 1918: România Mare. 24 ianuarie 1859 a constituit încununarea unui vis şi biruinţa la capătul unei lupte, ziua decisivă care a făcut ca România să păşească pe calea progresului şi a democraţiei. Meritul de o importanţă istorică ieşită din comun, dacă raportăm la împrejurările interne şi externe ale vremii, revine acelei minunate şi exemplare generaţii paşoptiste, o "generaţie eroică" aşa cum a numit-o Nicolae Iorga, intelectuali de largi cuprinderi culturale, care după ce au cunoscut Occidentul au înţeles să înfrunte toate opreliştile, să nu ţină seama de nicio ameninţare nu odată pusă în practică de autorităţile vremii care au acţionat cu duritate folosind toate armele represiunii.

Economia consumă mult curent degeaba

Potrivit specialiştilor de la Asociaţia Română pentru Promovarea Eficienţei Energetice (ARPEE), România consumă de 2,5 ori mai multă energie pe unitatea PIB în comparaţie cu media UE. Pierderile energetice în sectorul industrial ating 30-35% din energia consumată, în timp ce la clădiri se constată pierderi energetice de aproximativ 40-50% din energia consumată, se arată în Cartea Albă "Eficienţa energetică în România", realizată de Asociaţia Română pentru Promovarea Eficienţei Energetice şi lansată joi la Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti. Măsurile adoptate în direcţia eficientizării consumului de energie ar putea aduce un beneficiu pe termen lung de 5-7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creştere de 4-6% a PIB, fără un consum suplimentar de energie.

EVENIMENTUL ZILEI

REVOLTĂ LA GROAPA Aurei Ion: "Dumnezeu s-o ierte şi să-i pedepsească pe criminali!"

Jalea s-a îmbinat cu indignarea la mormântul Aurei Ion, studenta care a devenit celebră post-mortem. Necunoscuţi veniţi din toate colţurile Bucureştiului şi chiar din provincie au ţinut să o conducă pe ultimul drum pe tânăra de 23 de ani care a murit, luni, într-un accident aviatic. După "veşnica pomenire", sublocotenent Simona Bălăşescu, e invitată de preot să rostească un mesaj, în calitate de reprezentantă a studenţilor de la Institutul Medico-Militar şi Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila".Revolta creşte pe măsură ce trupul neînsufleţit e condus de militari spre groapă. Colegii izbucnesc în lacrimi la unison la auzul celor trei salve de tun, urmate de imnul României. "Dumnezeu s-o ierte şi să-i pedepsească pe criminali!" "Să-şi dea toţi demisia!". Manifestele nu-i mai încălzesc pe părinţii care nu mai au puterea să acuze.

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Unde era Victor Ponta în timpul tragediei? Cum unde era?! La televizor!

Luni, 20 ianuarie 2014. Ora 20 şi ceva. De patru ore, de pe la 16, cînd s-a difuzat ştirea, întreaga naţiune urmăreşte cu sufletul la gură, prin intermediul presei, epopeea descoperirii în Apuseni a locului în care s-a prăbuşit un avion civil. În aceste condiţii, pe drept cuvînt, naţiunea se întreabă: Unde e premierul Victor Ponta, cel care, prin fişa postului, gestionează astfel de situaţii de criză la nivel naţional. Cum unde e premierul Victor Ponta? Acolo unde e de dimineaţă pînă seara. La televizor! Victor Ponta e în studioul B1 tv, la emisiunea Bună seara România. La întrebările moderatoarei, sincer îngrijorată, ca toţi românii, de zădărnicia căutării, Victor Ponta răspunde în stilul care l-a făcut faimos: Cel de iresponsabil vesel. Să nu ne facem griji, cum nici el nu-şi face. S-a reuşit identificarea zonei. (Minciună sfruntată, identificarea s-a făcut abia la 21, 13, cînd a ajuns a faţa locului pădurarul Gheorghe Trif). L-au informat despre acţiunile întreprinse miniştrii Duşa şi Stroe, precum şi Raed Arafat. (Altă minciună sfruntată - Duşa se retrăsese din implicare- potrivit Raportului ulterior- la 16, 29, Stroe habar n-avea, iar Arafat era peste hotare).

Raed Arafat s-a întors cu chef de gâlceavă

În loc să oferă clarificări cu privire la modul în care au acţionat echipele de salvare în Apuseni şi de ce avionul SMURD zace în hangar, secretarul de stat a preferat să se certe cu jurnaliştii. După ce fusese aşteptat cu sufletul la gură de întreaga presă pentru a oferi lămuriri pe marginea accidentului din Apuseni, în urma căruia au murit doi oameni, Raed Arafat a ales un singur post de televiziune, Antena 3, în locul unei conferinţe normale de presă. Chiar şi aşa, răspunsurile sale nu au adus prea multe clarificări legate de felul haotic în care au acţionat echipele de salvare. Despre avionul SMURD, Arafat a spus că revizia era absolut necesară şi aeronava avea nevoie de piese noi.

Papa Francisc: INTERNETUL este "un DAR de la Dumnezeu"

Papa Francisc le-a recomandat creştinilor să fie "cetăţeni digitali" constructivi, folosind Internetul, pe care l-a calificat drept un "dar de la Dumnezeu", ca modalitate de consolidare a solidarităţii, într-un "dialog autentic" pentru ajutarea celorlalţi şi pentru evitarea excluziunii, informează Mediafax, citând France Press. Suveranul Pontif a făcut public primul său mesaj pe reţelele sociale, transmis tradiţional în fiecare an cu ocazia Sfântului Francisc de Sale, ocrotitorul jurnaliştilor, intitulat "comunicarea în folosul unei autentice culturi a întâlnirii". În acest mesaj, prezentat de AFP şi de cotidianul catolic Avvenire, Papa Francisc afirmă că "Internetul poate oferi posibilităţi de întâlnire şi solidaritate între toţi oamenii şi că acesta reprezintă un lucru bun, un dar de la Dumnezeu".

JURNALUL NATIONAL

Demisii la Interne, dezonoare la STS

Eşecul operaţiunii de salvare a victimelor accidentului aviatic din Apuseni a determinat şi un val de demiteri şi demisii. Şi-au pierdut posturile, până acum, Radu Stroe, ministru de Interne; secretarul de stat Constantin Chiper, din acelaşi minister; colonelul Ion Burlui, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, tot din subordinea Internelor. Raportul Guvernului privind accidentul aviatic a relevat marea răspundere a două importante instituţii - STS şi ROMATSA - în eşecul operaţiunii de intervenţie prin localizarea greşită a epavei avionului. Raportul a cerut demisia şefului ROMATSA şi a directorului de operaţiuni, cei doi, Aleodor Frâncu şi Bogdan Donciu, înaintându-şi rapid cererile de plecare din funcţii. Prin acelaşi raport guvernamental se preciza că premierul va solicita CSAT înlocuirea din funcţie a generalului Marcel Opriş, şeful Serviciului de Transmisiuni Speciale.

Adrian Iovan, forţat să muncească după ce Cabinetul Boc a tăiat pensiile aviatorilor

În 2010, Cabinetul Emil Boc îşi asuma răspunderea în Parlament pe Legea unică a pensiilor, cea care a dus la recalcularea pensiilor speciale. "E important ca cetăţenii României să ştie că acest guvern a tăiat pensiile de lux", declara Boc de la tribuna Parlamentului în timp ce era huiduit. Anii au trecut şi acea lege şi efectele ei au fost date uitării. Mai puţin de către cei al căror nivel de trai a fost schimbat dramatic. În rândul lor se numără şi Adrian Iovan, pilotul care a reuşit să salveze viaţa medicilor din avionul care a aterizat forţat în Munţii Apuseni. Din 2011, pensia lui Adrian Iovan a scăzut simţitor, ajungând de la 15.000 de lei la 1.900 de lei. Iovan a declarat în repetate rânduri că are grave probleme financiare, el fiind învăţat cu un anumit standard de viaţă.

Băsescu bagă acordul în ceaţă înainte de negocieri. Nu există un precedent ca un şef de stat să nu fi semnat memorandumul cu FMI

Preşedintele Băsescu s-a întâlnit ieri cu delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale care se află la Bucureşti în încercarea de a debloca acordul cu România. Preşedintele le-a spus răspicat celor din Delegaţie că nu susţine majorarea accizei la carburanţi, menţionând că nu va bloca deciziile pe care aceste instituţii le iau cu Guvernul României, dar şi că nu va semna scrisoarea de intenţie. "O consider o mare greşeală, care va afecta şi economia, şi populaţia. Desigur, responsabilităţile sunt ale dvs. şi ale Guvernului, dar o asemenea taxă nu va fi în mod public susţinută de mine, pentru că nu cred că aceasta este o soluţie rezonabilă. Nu blochez deciziile dintre dvs. şi Guvern în acest moment, dar să nu-mi cereţi să semnez ce negociaţi", a spus Băsescu, chiar la începutul întâlnirii. Pe de altă parte, şeful statului şi-a exprimat speranţa că această nouă misiune a FMI va fi una ''de succes".

NATIONAL

Stroe il trage si pe Chitoiu dupa el

Pus la zid de colegii din PNL, care i-au retras sprijinul politic, Radu Stroe a acceptat intr-un tarziu sa se dezlipeasca de scaunul de la Interne. Cu un tupeu fantastic, fostul ministru a declarat ca demisia lui este una de onoare. Odata rezolvata problema Radu Stroe, presedintele PNL, Crin Antonescu, intentioneaza sa treaca la urmatorul nivel: sacrificarea ministrului de Finante. Avertizat in repetate randuri de colegi, liderului liberal i-a luat ceva timp sa se convinga de faptul ca Daniel Chitoiu este "omul lui Victor Ponta". Acum ca a inteles in ce tabara joaca vicepresedintele lui, Antonescu vrea sa-l dea pe mana baronilor locali. Care-l asteapta de mult timp la cotitura, dupa ce aproape un an de zile i-a umilit in mod constant. Potrivit unor surse din PNL, citate de gandul.info, locul lui Chitoiu (ministru de Finante si vicepremier) va fi luat de Klaus Iohannis, miscare prin care liberalii spera sa-l mai tina din scurt pe Victor Ponta.

MAI nu a avizat exercitiul national de interventie in cazul "Marelui Cutremur"!

Cu doar cateva zile inainte de tragicul accident de aviatie din muntii Apuseni, care a rascolit si a indignat deopotriva intreaga societate romaneasca, prin modul in care au reactionat autoritatile, conducerea Ministerului de Interne a recurs la un nou gest socant, de o insolenta care, din pacate, s-ar putea dovedi de-a dreptul criminala. Dincolo de asigurarile oficiale date de unii seismologi pe la diverse emisiuni de televiziune pentru a nu panica populatia, expertii au instiintat ca deja nu mai este de gluma si ca autoritatile trebuie sa fie pregatite in orice moment pentru a face fata unei catastrofe de mari dimensiuni. Iar cum unda de soc se pare ca va lovi in primul rand Capitala, a fost pus la punct un plan complex prin care structuri de interventie, militarizate si de politie din peste 20 de judete sa intervina de urgenta in sprijinul bucurestenilor. Acest exercitiu fara precedent era programat chiar pentru inceputul lunii februarie. Insa, in ciuda insistentelor specialistilor, nici Catalin Constantin Chiper si nici Radu Stroe nu au catadicsit sa avizeze planul.

PUTEREA

Fostul şel al NSA şi CIA, Generalul Michael V. Hayden, vorbeşte "secrete" la BNR

Generalul Michael V. Hayden, americanul care a stat la dreapta preşedintelui George W. Bush, de unde a coordonat serviciile de informaţii ale Statelor Unite ale Americii, soseşte vineri la Bucureşti la invitaţia lui Adrian Thiess. În aceeaşi zi, Generalul Hayden va susţine un discurs la Banca Naţională a României, cu începere de la ora 17.00, în Sala "Mitiţă Constantinescu". În expunerea sa, Generalul Michael V. Hayden va ataca tema securităţii cibernetice şi a colectării informaţiilor. Generalul de patru stele Michael Hayden a fost director al Agenţiei Naţionale de Securitate între 1999 şi 2005 şi, ulterior, până în 2009, director al CIA. După cum bine se ştie, NSA a fost implicată în scandalul mondial cu privire la operaţiunile sale de colectare de date dezvăluite de Edward Snowden.

Mircea Roşca în locul lui Radu Stroe

După demisia de (ne)onoare înaintată de ministrul de Interne Radu Stroe premierului Victor Ponta, s-au vehiculat câteva nume pentru locul rămas vacant în Guvernul USL. Din fieful petrolului românesc, a fost aruncat pe piaţă şi numele preşedintelui PNL Prahova, Mircea Roşca. Renumit în viaţa publică judeţeană, Mircea Roşca pare a fi prima opţiune pentru Crin Antonescu. De ce? Pentru că Mircea Roşca este prieten foarte bun cu preşedintele Crin Antonescu, este licenţiat în Ştiinţe Economice, deţine un Master în Administraţie Publică, a fost vicepreşedintele Consiliului judeţean Prahova şi, din 2012, este deputat. Liderii PNL îl văd mai degrabă pe Mircea Roşca în funcţia de ministrul al Internelor decât pe traseistul Mihai Stănişoară - un alt nume, alături de cel al lui George Scutaru - liderul deputaţilor liberali, vehiculat în presă ca posibil înlocuitor pentru Radu Stroe.

EXCLUSIV: Guvernul vrea să vândă Poşta Română până în octombrie

Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) încearcă iar să vândă Poşta Română, după ce anul trecut nici un investitor nu a cumpărat caietul de sarcini până la expirarea termenului-limită, 28 mai 2013. Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 30 iunie, urmând ca societatea de stat să fie privatizată până la 30 octombrie, potrivit datelor transmise de minister, la solicitarea cotidianului PUTEREA. Guvernul a aprobat în septembrie 2013 transformarea în acţiuni a creanţelor statului faţă de Poştă. Investitorul care va prelua 51% din acţiunile companiei trebuie să facă o majorare de capital de 150 de milioane de euro.

ROMANIA LIBERA

Aripa PSD din PNL, în picaj

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Radu Stroe (PNL), şi-a dat, ieri, demisia din funcţie, după scandalul legat de intervenţia autorităţilor în cazul accidentului aviatic de la Cluj. Premierul Ponta ar fi dorit să îl păstreze în Executiv. Conducerea PNL ar putea lua în discuţie şi remanierea lui Daniel Chiţoiu, ministru al Finanţelor, ­apropiat şi el de Ponta. Radu Stroe a evitat, iniţial, să îşi dea demisia, mizând pe faptul că premierul Victor Ponta nu i-a solicitat acest lucru. În cele din urmă, Stroe a făcut-o, după ce Crin Antonescu însuşi luase decizia, ca în caz contrar, partidul să îi retragă sprijinul politic. S-a consumat, practic, o situaţie inedită în politica românească: un ministru cu probleme de imagine care nu este apărat de propriul partid, ci de celălalt partid din alianţă. Această atitudine a lui Ponta s-ar explica, potrivit unor surse din USL, prin faptul că premierul îl vede pe Stroe ca pe un punct de sprijin în PNL.

Necrofagii. Scurt manual de exploatare politică a unei tragedii

Singurul lucru luminos pe care l-a scos la lumină tragedia aviatică de luni este eroismul şi dăruirea moţilor care au pornit neîndemnaţi de nimeni în căutarea supravieţuitorilor. Dacă în însăşi inima istorică a României mai există asemenea resurse de solidaritate, atunci înseamnă că nu este încă totul pierdut. În rest, aproape tot ceea ce aţi auzit în ultimele zile la televizor este manipulare şi tentativă cinică de exploatare politică a acestei ruşini pentru statul român. Nimic din toate acestea nu are legătură cu accidentul, cu pierderea Aureliei Ion, nici cu moartea lui Adrian Iovan, ci numai cu cinice jocuri de putere şi cu fuga de Justiţie a infractorilor şi corupţilor. Este un tablou întunecat şi murdar din care singura lumină o oferă efortul admirabil al moţilor care au pornit fără a fi fost îndemnaţi de nimeni să cutreiere munţii în căutarea celor şapte şi au reuşit. Este o lecţie de solidaritate pe care românii păreau că o uitaseră, dar şi o lecţie că atunci când guvernul şi statul ne lasă baltă, singura speranţă vine de la noi înşine.

ZIARUL FINANCIAR

"Fără locuri de muncă şi consum nu există afaceri. Fără afaceri nu există locuri de muncă. Fără locuri de muncă nu există bunăstare şi creştere"

Guvernul vrea un pachet de relansare a cererii interne, care nu a fost făcut încă public, forma finală depinzând de aprobarea FMI. Tot mai mulţi oameni de afaceri şi executivi susţin că economia româneas­că nu poate trăi la nesfârşit numai din exporturi, agricultură sau din împrumuturi externe luate de stat, arătând că cererea pe plan local poate fi stimulată doar printr-o reindustrializare a României. "Exporturile şi cu puţin noroc agricultura vor rămâne motoarele de creştere, dar atât timp cât pe locul fostelor fabrici ridicăm doar malluri, nu avem nicio şansă de relansare. Oamenii nu au unde munci, sunt din ce în ce mai săraci şi o duc foarte greu (...). Fără locuri de muncă şi consum nu există afaceri. Fără afaceri nu există locuri de muncă. Fă­ră locuri de muncă nu există bunăstare şi creştere", spune Adrian Porfir, manager pe Europa de Sud-Est în cadrul grupului Joris Ide, care controlează pro­du­cătorul de materiale de construcţii Mega­profil.

Cât mai au de recuperat acţiunile de pe bursă până la maximele istorice

Principalul indice al bursei de la Bucureşti, BET, care urmăreşte cele mai importante 10 acţiuni, a atins recent maximul ultimilor cinci ani şi jumătate, dar cu toate acestea ar trebui să mai crească cu 64% pentru a atinge maximele din anul 2007, adică ar mai fi nevoie de doi ani asemănători cu 2013, când BET-ul a câştigat 26,1%. De cealaltă parte, indicele general BET-C, care urmăreşte toate acţiunile, ar trebui să-şi dubleze valoarea. "Probabil că în maximum trei ani de zile indicele BET va urca la nivelul din 2007. Am observat că odată declanşat un val de aprecieri, creşterile accelerează odată cu depăşirea unor praguri de rezistenţă. De aceea cred că este important ca în acest an indicele BET să depăşească pragul de 7.000 de puncte (faţă de nivelul actual de 6.545 de puncte - n.red.)", spune Mihai Alexa, manager de portofoliu la societatea de administrare a investiţiilor (SAI) Broker Cluj.

17 bănci au avut pierderi anul trecut

Sistemul bancar a închis anul 2013 cu un profit cumulat de 497 milioane de lei, o treime din câştigul înregistrat după nouă luni, în condiţiile în care 23 de bănci au raportat profit pentru 2013, iar 17 bănci au avut pierderi. Scăderea profitului în ultimul trimestru a fost determinată de analiza restructurărilor şi vânzarea de credite neperformante. După primele nouă luni, sectorul bancar afişa un câştig cumulat de aproape 1,5 miliarde lei. La 31 decembrie 2013, câştigul cumulat de cele 23 de bănci cu profit a atins 2,05 miliarde de lei, în timp ce 17 bănci au însumat o pierdere cumulată de 1,55 miliarde de lei. BNR a realizat în ultimele luni o analiză a creditelor restructurate de băncile comerciale şi a modului de clasificare a acestor împrumuturi în funcţie de comportamentul debitorilor după restructurare. În urma acestei evaluări, băncile au fost obligate să recalifice unele credite şi să constituie provizioane suplimentare. În evoluţia provizioanelor se observă în ultimul trimestru o creştere de 1,3 miliarde de lei, la 35,6 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb