REVISTA PRESEI 24.03.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 martie 2015

ADEVARUL

Elena Udrea va petrece încă 30 de zile în arest

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, luni, propunerea procurorilor DNA de prelungire a arestului preventiv în cazul Elenei Udrea în dosarul "Gala Bute". Decizia nu este definitivă, putând fi contestata la aceeasi instituţie. Instanţa a decis să prelungească măsura arestului şi pentru fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja şi Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea. La finalul şedinţei de judecată unul dintre avocaţii Elenei Udrea, Marius Striblea, a arătat că principalele argumente aduse de apărarea acesteia au fost acelea că în dosarul "Microsoft" judecătorii au anulat o bună parte dintre acuzaţiile procurorilor, iar în dosarul "Gala Bute" declaraţiile martorilor şi deţinutărorilor la confruntarea cu clineta sa ar fi fost în favoarea Elenei Udrea.

Minciunile Raportului Ponta către propriul partid

Premierul Victor Ponta i-a îmbunat pe colegii de partid supăraţi de pierderea alegerilor prezidenţiale cu o analiză pompoasă a ultimilor trei ani de guvernare, presărată cu exagerări şi omisiuni, dar şi cu date false. La prima confruntare cu partidul de la alegerile prezidenţiale, premierul Victor Ponta a încercat să treacă eşecul înregistrat în 16 noiembrie în planul doi şi să se axeze, mai mult, pe rezultatele guvernării. În acest sens, Victor Ponta a pregătit o broşură pentru fiecare din cei peste 1.000 de delegaţi reuniţi în weekend la Palatul Parlamentului, care constă într-o lăudăroşenie de sine, departe de realitate. Ponta spune că PSD-ul, sub umbrela căruia se adăpostesc cei mai mulţi membri cu probleme penale, împreună cu partenerii de guvernare, au eliberat Justiţia de sub jugul politic. De fapt, parlamentarii PSD sunt cei care s-au împotrivit celor mai multe cereri ale procurorilor privind ridicarea imunităţii de care se bucură aleşii.

Gafa unui stat NATO: o bază militară secretă din Norvegia se află în mâinile ruşilor

Norvegia regretă ziua când a vândut, indirect, ruşilor o bază navală importantă care poate găzdui şi submarine, aflată lângă graniţa cu Rusia. Acum, când preşedintele rus Vladimir Putin îşi încordează muşchii în regiune, există o îngrijorare în creştere printre liderii NATO care consideră că Occidentul s-a lăsat descoperit în zona nordică. Cu doar şase ani în urmă, politicienii norvegieni au decis că Rusia nu mai reprezintă o ameninţare atât de mare, aşa că era timpul să vândă o bază top-secretă, Olavsvern, ascunsă în munţi şi echipată cu cele mai sofisticate dispozitive disponibile. Baza este localizată lângă orăşelul Ramfjord, aflat lângă graniţa cu Rusia, notează "Newsweek".

Operaţiunea PSD de a-l scoate pe Dan Şova din ghearele Justiţiei

Ponta, Dragnea şi Tăriceanu transmit mesaje cu subînţeles senatorilor PSD în privinţa arestării lui Dan Şova, parlamentarii găsesc diverse stratageme pentru a trage de timp, iar senatorii PSD îi găsesc tot mai multe scuze lui Şova, care, în final, are toate şansele să scape de mâna Justiţiei. Deşi ieri a expirat termenul de cinci zile până la care plenul Senatului trebuia să se pronunţe asupra solicitării DNA care îl vizează pe Dan Şova, conducerea Senatului a găsit un motiv pueril pentru ca raportul întocmit de senatorii jurişti să fie retrimis la Comisia Juridică, astfel decizia fiind amânată pentru încă două zile. "Raportul Comisiei nu a fost complet, nu a cuprins apărarea pe care a făcut-o Dan Şova", a explicat, pentru "Adevărul", senatorul PSD Ioan Chelaru, membru al Comisiei Juridice. Din acest motiv, secretarul Comisiei Juridice, social-democrata Doina Federovici, a refuzat să-şi pună semnătura pe raportul Comisiei Juridice. Iar vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu, a precizat că semnătura secretarului Comisiei este obligatorie.

Războiul valutar mondial: cât este de periculos şi cum va schimba lumea

În aparenţă, prăbuşirea preţului barilului de petrol, explozia francului elveţian, deprecierea rublei şi întărirea galopantă a monedei americane sunt episoade izolate. În realitate, aceste evenimente economico-financiare sunt faţete ale aceluiaşi război valutar mondial. Deşi mai puţin vizibil, războiul valutar mondial îşi face simţite efectele pe zi ce trece, inclusiv în România. Care sunt interesele forţelor implicate în acest conflict? Crizele mai mici sau mai mari de la sfârşitul anului trecut şi începutul lui 2015 devin tot mai vizibile la nivelul economiei reale: preţul carburanţilor a crescut cu peste 10% faţă de minimele din ianuarie, iar electronicele şi alte produse importate din Asia, America de Sud şi SUA se vor scumpi cu 10-15% în perioada imediat următoare. O teorie a conspiraţiei spune că scopul ultim al acestui război valutar este detronarea dolarului din poziţia de rege al valutelor. Complotiştii de serviciu: Rusia şi China.

Se fac angajări la SRI! Cerinţele pentru a fi recrutat

Vrei să devii spion? Un prim pas este vizionarea unui film pe pagina de internet a Serviciului Român de Informaţii, care te ajută să-ţi verifici aptitudinile specifice muncii într-o astfel de instituţie. Evident, ca nu este suficient, pentru ca la SRI ajung cei mai buni dintre cei buni. Şefii de promoţie sau olimpicii au toate şansele să fie evaluaţi discret de angajaţii Serviciului Român de Informaţii. Dacă ai reţinut din prima cum era îmbrăcat spionul, la ce oră se petrece scena şi, mai ales, dacă ai identificat omul de legătură, ai aptitudinile necesare unei cariere în SRI. Este important să reţii şi detalii precum reclamele de pe stradă sau culorile anumitor obiecte. Aceste calităţi sunt importante, dar nu suficiente. Spionii sunt, de obicei, foşti elevi de elită. Ofiţerii SRI sunt specializaţi în psihologie, IT, economie, drept, istorie, antropologie, limbi străine sau sunt medici militari. Pregătire intensă şi continuă, acestea sunt cuvintele cheie. Eşti avertizat însă de la început că nu vei avea o viaţă normală.

Au venit chinezii: Grupul China National Chemical va prelua producătorul italian de anvelope Pirelli

Producătorul italian de cauciucuri Pirelli va fi preluat de compania chineză de stat China National Chemical, într-o tranzacţie de aproximativ 7,7 miliarde de dolari, fiind una dintre cele mai mari achiziţii realizate de o companie de stat din China în ultimii ani. Preluarea se va face în mai multe etape. Mai întâi, ChemChina, o divizie a companiei asiatice de stat, va cumpăra o participaţie de 26,2% din Pirelli, în valoare de 1,8 miliarde de euro. Aceasta este deţinută de către Camfin, un vehicul de investiţii controlat indirect de către Marco Tronchetti Provera, actualul director executiv şi preşedinte al Pirelli. Pirelli mai deţine în România o fabrică de anvelope la Slatina şi o uzină de filtre pentru motoare diesel la Bumbeşti Jiu, judeţul Gorj.

BANCHERUL

Ce reclamatii mai au romanii la adresa bancilor

Poprirea abuziva a conturilor si cardurilor de salariu sau pentru alocatia copiilor, prin blocarea tuturor banilor din acestea, chiar daca legal se poate retine numai 1/3 sau jumatate din suma in cazul salariilor si nimic din alocatiile copiilor, aplicarea de dobanzi penalizatoare uriase la cardurile de credit, executarile silite si cesiunea creditelor catre recuperatorii de creante, acestea sunt cateva dintre cele mai frecvente dintre cele 100 de plangeri venite de la clientii bancilor pe site-ul dedicat consultantei si educatiei financiare Reclamatiibanci.ro. Multi clienti ai bancilor se plang de faptul ca bancile le blocheaza conturile fara sa-i anunte in prealabil, in cadrul procedurii de executare silita prin poprire, la ordinul ANAF sau a unui executor judecatoresc. Mai mult, le sunt imobilizati toti banii din cont, chiar daca in cadrul popririi nu se poate retine intregul venit, ci maxim jumatate din valoarea acestuia.

Angajari la BNR: statisticieni, comunicatori, economisti

BNR organizeaza concursuri pentru ocuparea unor posturi in directiile de comunicare, statistica, operatiuni de piata, buget si analiza financiara, protectia valorilor, in total 9 oameni. Termenul limita pentru inscrieri este 3 aprilie. La directia statistica, serviciul administrare date, vor fi angajate doua persoane care se vor ocupa, printre altele, de monitorizarea transmisiilor de date in Sistemul de Raportare la Banca Nationala a Romaniei (SIRBNR) si vor rula rapoarte de control pentru monitorizarea activitatii de gestiune a nomenclatoarelor. Candidatii trebuie sa aiba studii superioare absolvite cu examen de licenta in profilul informatic, economic sau tehnic si experienta profesionala de minim 2 ani pe functii cu studii superioare. Experienta in domeniul IT si in implementarea, configurarea si utilizarea de aplicatii informatice economice constituie un avantaj. La serviciul relatii mass-media si serviciul website şi comunicare online, din cadrul directiei de comunicare, BNR angajeaza trei comunicatori care se vor ocupa, printre altele, de monitorizarea articolelor publicate in presa scrisa si online.

CURENTUL

Firea, şah la mai tânăra Gorghiu

Gabriela Firea nu s-a putut abţine să nu o pişte pe mai tânăra şi mai frumuşica Alina Gorghiu. Amândouă au făcut parte din USL şi amândouă ştiu multe una despre alta. Acum ţaţa Firea şi-a pus mâinile în şolduri şi a trimis un comunicat în care îi cere lui Gorghiu să îl excludă pe fostul său protector, Corneliu Dobriţoiu din PNL în urma condamnării la un an de închisoare cu suspendare. Pe de o parte şantajista Firea nu face diferenţa între o condamnare definitivă şi una nedefinitivă, pe de altă parte să mai aibă puţină răbdare că la recurs, celebrele complete de la ÎCCJ sunt necruţătoare iar şansele ca Dobriţoiu să mai prindă suspendarea executării pedepsei sunt mici. Acum să vedem ce va face Gorghiu: va muşca mâna care a susţinut-o la un moment dat?

Postaci - de Tia Şerbănescu

Parlamentul are de lucru: trebuie să voteze trei arestări cerute de DNA şi nu se ştie dacă e capabil să le aprobe pe toate - mai ales că două (Şova şi Vâlcov) sunt la Senat acolo unde domneşte Tăriceanu, folosit şi el ca mână de lucru de PSD. De altfel la CN al PSD, Tăriceanu a vorbit mai ceva ca un pesedist considerând că independenţa justiţiei nu trebuie "să diminueze" Parlamentul. S-a aflat oficial despre utilizarea "postacilor" în hăituirea celor care criticau partidul sau candidatul care-i plătea: 30 de bani scuipatul. Ieftin ca braga. Dubios ca Blaga. Dar nici celor care au lucrat la diverse Coduri nu le-a priit munca. Bica a lucrat la Codul Penal şi e în arest, Vâlcov a lucrat la Codul Fiscal şi e în prag de arest. Dragnea lucrează la Codul Electoral. Acesta i-a sugerat preşedintelui Iohannis "să fie mai atent la prevederile Constituţiei". Dar "să fie atent", nu-i şantaj? Să nu-l citeze Parchetul General - căci nimeni nu e ferit de interpretări şi zvonuri iar Geoană a evocat câteva: "zvonuri au fost că Ponta trebuia să fie secretar general la UNPR dacă nu câştiga alegerile în PSD". Zvonuri au fost, zvonuri sunt încă: de-aia avem zvonaci, răspândaci şi postaci. Ca să acopere realitatea.

CURIERUL NATIONAL

De ce merg IMM-urile cu frâna trasă

Analiştii KeysFin prognozează că şi în următorii ani, IMM-urile vor continua să rămână principalul partener de business în economie. Principalele provocări ţin de problema finanţării şi volatilitatea cadrului economic. "Slaba capitalizare a economiei româneşti va continua să fie cea mai puternică provocare. Cum băncile nu au găsit încă formula optimă de parteneriat pentru a susţine creşterea IMM-urilor, business-ul în acest sector va continua cu frâna de mână trasă, atât din punct de vedere al finanţării cât şi al personalului angajat", afirmă experţii. Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Liviu Rogojinaru, spune că principala cauză a dificultăţilor cu care se confruntă întreprinderile mici şi mijlocii din România are la bază un complex de împrejurări, precizând că în prezent şi probabil şi în următorii doi ani de zile situaţia va fi una extrem de dificilă ca urmare a lipsei pieţelor de desfacere pentru produsele româneşti.

Ce companii au beneficiat de reducerea CAS?

Băncile, companiile din industria IT şi cea petrolieră au resimţit cel mai mult beneficiile măsurii fiscale de reducere cu 5% a contribuţiei de asigurări sociale datorată de angajator, potrivit unei analize Accace. La polul opus, în cazul companiilor mici, odată cu majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2015, acestea au înregistrat creşteri ale costurilor salariale, măsura de diminuare a CAS fiind practic anulată. Măsura fiscală de reducere cu 5% a contribuţiei de asigurări sociale datorată de angajator, care se aplică începând cu veniturile lunii octombrie 2014, a avut impact direct asupra costurilor salariale, însă efectele au fost resimţite diferit la nivelul fiecărui angajator. De exemplu, în cazul unui salariat cu un venit lunar brut de 3.000 RON, un angajator a făcut, ca urmare a reducerii CAS, o economie de 150 RON pe lună, costul total salarial scăzând de la 3.834 RON la 3.684 RON/lună.

Ford anunţă posibilitatea fabricării unui nou model la Craiova: EcoSport

Oficialii Ford anunţă o veste bună pentru Craiova. Aceştia s-au întâlnit de dimineaţă cu premierul Victor Ponta, cel mai probabil pentru a discuta despre noul model care va intra în fabricaţie la uzina din Craiova. "Compania Ford a menţionat în repetate rânduri că îşi păstrează angajamentul privind investiţia sa din România şi că fabrica din Craiova are un viitor solid. În acelaşi timp, am precizat că se caută oportunităţi de a introduce noi produse la Craiova, însă în acest moment nu avem nimic nou de adăugat", a declarat Ana-Maria Timiş, director de comunicare al Ford România. Ovidiu Cioroianu, lider sindical Ford, a declarat că: "Probabil Ford va anunţa intenţia şi oportunitatea de a produce modelul EcoSport din a doua parte a anului 2017 la Craiova. Încă nu s-a decis dacă se produce la Craiova sau nu, dar acum se fac primele diligenţe".

UE ne ajută să dezvoltăm transportul din jurul Capitalei

Programul TEN-T al UE va cofinanţa, cu aproape 1 milion de euro, studiile pentru dezvoltarea de legături mai bune pentru transportul de marfă şi de pasageri între aeroportul Bucureşti, principalele linii de cale ferată şi reţeaua de autostrăzi din România. "UE va sprijini dezvoltarea unor legături mai bune de transport în apropierea Bucureştiului. Proiectul cuprinde studii de fe­za­bilitate, juridice şi de mediu în vederea proiectării unei noi legături între aeroportul Henri Coandă Bucureşti, linia de cale ferată Braşov-Bucureşti-Slobozia-Constanţa şi reţeaua de autostrăzi din România", a informat Comisia Europeană. Potrivit acesteia, studiile fac parte dintr-un proiect mai mare, care cuprinde construcţia unui terminal multimodal pentru transport de marfă şi pasageri, în regiunea Bucureşti-Ilfov, lângă oraşul Otopeni, la intersecţia dintre autostrada care leagă Constanţa (România) de Budapesta (Ungaria) şi calea ferată dintre Constanţa şi Nürnberg/Dresda (Germania).

Internetul, una din cele mai bune surse de finanţare din Europa

Piaţa online europeană a finanţărilor alternative a crescut cu 144% anul trecut, până la un nivel de aproape 3 miliarde de euro şi ar putea depăşi 7 miliarde de euro în 2015, conform studiului realizat de noul Centru pentru Finanţări Alternative aparţinând Judge Business School din cadrul Universităţii Cambridge, în colaborare cu EY.

Considerată până recent o activitate de nişă, finanţarea alternativă online, care include equity crowdfunding (crowfunding bazat pe emiterea de acţiuni sau obligaţiuni) şi creditarea peer-to-peer (de la persoană la persoană), a devenit o sursă foarte importantă şi des utilizată pentru obţinerea de finanţări de către IMM-uri, start-up-uri şi multe alte proiecte de afaceri din Europa, conform raportului. Finanţările alternative online derulate pe platforme financiare de tranzacţionare din afara sistemului bancar tradiţional, au crescut în Europa de la 1,21 miliarde de euro în 2013 la 2,9 miliarde de euro în 2014.

Militari britanici vor participa la exerciţiile găzduite de România

Minstrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a afirmat ieri, în cadrul discuţiilor purtate la Palatul Victoria cu premierul Victor Ponta că Marea Britanie este interesată să consolideze dialogul strategic cu România în actualul context de securitate internaţională, inclusiv prin participarea militarilor britanici la exerciţiile găzduite de România, se arată într-un comunicat al Guvernului. "Oficialul britanic a manifestat interesul pentru consolidarea dialogului strategic cu România, mai ales în actualul context de securitate internaţională, precum şi pentru extinderea cooperării, inclusiv prin participarea militarilor britanici la exerciţiile găzduite de ţara noastră".

EVENIMENTUL ZILEI

Mugur Ciuvică: "Dan Voiculescu a fost implicat în afaceri cu banii Securităţii!"

Mulţi s-au întrebat cum de s-a lipit Mugur Ciuvică de Dan Voiculescu şi de trustul său după ce a fost şef de cabinet al preşedintelui Emil Constantinescu, ţărănist ca orientare politică şi un adversar declarat al fostei Securităţi. În 2004, Mugur Ciuvică era purtător de cuvânt al Acţiunii Populare, formaţiune politică al cărei preşedinte era Emil Constantinescu, aflat în luptă permanentă cu PSD şi satelitul său PUR, partide conduse de Ion Iliescu şi Dan Voiculescu. În primăvara şi vara acelui an, Ciuvică a avut două ţinte de atac: Traian Băsescu şi Dan Voiculescu. Pe ambii îi acuza de colaborare cu Securitatea. După alegerile din toamnă, când Băsescu a devenit preşedinte, acuzaţiile la adresa acestuia au continuat, dar cu Voiculescu s-a împăcat, ba chiar a înfiinţat o firmă cu fiica lui, Camelia.

"Regii" birourilor din România vor să se cumpere reciproc

Grupul austriac Immofinanz, cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România, a făcut o ofertă de preluare a unei cote principale de 29% din concurentul său CA Immo, pentru suma de 530 mil. euro. Decizia vine în replică la oferta făcută săptămâna trecută de CA Immo şi Boris Mints cu privire la achiziţia a 13,5% din Immofinanz. În octombrie anul trecut, milionarul rus Boris Mints a intrat, prin intermediul companiei sale O1 Group, în acţionariatul CA Immo după ce a achiziţionat un pachet de acţiuni de la UniCredit Bank Austria pentru 295 mil. euro. De acţiunile băncii a fost interesat atunci şi Immofinanz. Tranzacţia a transformat grupul O1 în acţionar cu 16,35% din CA Immo. Într-o tranzacţie ulterioară, încheiată luna trecută, Boris Mints a mai cumpărat 9,65% din acţiunile companiei, în urma unei tranzacţii de circa 180 mil. euro. Astfel, oligarhul rus a devenit principalul acţionar al CA Immo, cu o participaţie de 26%, în urma unor investiţii cumulate de 475,2 mil. euro.

Avocatul Elenei Udrea îi ATACĂ DUR pe judecători

Avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, a declarat, luni seară, într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii "Ultimul cuvânt" de pe B1 TV, că este de părere că decizia Înaltei Curţi de prelungire cu încă 30 de zile a arestului preventiv în cazul Elenei Udrea a fost luată de judecători înainte de şedinţă şi că marţi o va contesta. "Faptul că judecătorul s-a pronunţat atât de repede mă face să cred că soluţia era deja luată înainte de intrarea în sală. Este anormal sa ai răbdare şapte ore să îi asculţi pe toti şi să iei decizia într-o oră şi jumătate. Concluzia mea este trasa văzând cât de repede s-a pronunţat instanţa", a declarat Marius Striblea.

Fostul membru al CSM Toni Neacşu, condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare

Toni Neacşu a fost condamnat definitiv, luni, de instanţa supremă, la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul în care era acuzat că în perioada în care a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a încasat nejustificat salariu şi diurnă în valoare de aproape 67.000 de lei. Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis suspendare pedepsei de un an de închisoare pentru un termen de încercare de trei ani. Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii a fost achitat, în primă instanţă, în 15 mai 2014, de instanţa supremă, în dosarul în care a fost acuzat că a încasat nejustificat de la CSM salariu şi diurnă în valoare de aproape 67.000 de lei, pentru 48 de zile în care a lipsit nemotivat de la serviciu.

DOSARUL MICROSOFT, LOTUL I. Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan, Dumitru Nicolae şi Gabriel Sandu au fost trimişi în judecată

Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, precum şi primarul suspendat Gheorghe Ştefan şi fostul ministru Gabriel Sandu au fost trimişi în judecată, ieri, pentru fapte de corupţie în legătură cu modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft, timp de zece ani. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au trimis în faţa instanţei dosarul celor patru, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) urmând să stabilească care va fi data la care va începe judecarea cauzei. Anchetatorii au disjuns, astfel, urmărirea penală faţă de cei patru, stabilind că probele pe care le au sunt suficiente pentru trimiterea lor în faţa instanţei. În dosarul "Microsoft", oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani.

JURNALUL NATIONAL

Curăţenia la DNA costă 200.000 de euro pe an

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz favorabil unei Hotărâri de Guvern pentru suplimentarea numărului maxim de posturi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Decizia CSM este asumată printr-o hotărâre a plenului (nr.230) din 10 martie şi publicată la 23 martie. Nici un ziarist nu şi-a pus în cap să afle cât costă curăţenia în interiorul instituţiei care face curăţenie engros în România. Aflăm acum că frecatul podelelor, paza contra incendiilor, evacuatul resturilor menajere, produsele de curăţenie, punerea foraiberelor şi tunsul ierbii din mica grădină sunt decontate cu 70 675 lei pe lună. Banii sunt trecuţi din bugetul DNA în cel al RAAPPS care asigură aceste servicii. Nota de fundamentare arată că toată oboseala, că paşii procurorilor dar şi ai cercetaţilor să meargă pe podele făcute lună, costă anual spre 200 000 de euro. Pentru confortul domnilor procurori robotesc 24 de femei de serviciu, instalatori, fochişti, electricieni, tâmplari, lăcătuşi şi alţi harnici meseriaşi.

Traian Băsescu, citat la Parchetul General. Fostul preşedinte trebuie să se prezinte marţi în faţa procurorilor

Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost citat să se prezinte marţi la Parchetul General, în dosarul în care este cercetat pentru şantaj, în legătură cu declaraţiile pe care le-a făcut la adresa senatoarei PSD Gabriela Firea. Traian Băsescu a fost şi săptămâna trecută la Parchet, însă a stat doar câteva minute, fiind anunţat de procurori că pe numele lui a fost începută urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj. Avocaţii acestuia au solicitat atunci un termen pentru consultarea dosarului. Procurorii au reluat ancheta în acest dosar după ce Traian Băsescu şi-a încheiat mandatul şi a rămas fără imunitate. Senatoarea PSD Gabriela Firea a depus pe 16 aprilie 2014 o plângere penală în care îl acuza pe şeful statului de la acea dată, Traian Băsescu, de ameninţare şi şantaj în legătură cu declaraţiile pe care acesta le-a făcut în cadrul unei emisiuni televizate.

NATIONAL

Serviciile, misiune imposibila pentru Iohannis

De-abia după ce i-a cântat prohodul lui Victor Ponta ca premier, s-a trezit si Klaus Iohannis ca nu are ce pune in loc. Pentru ca structurile abilitate l-au avertizat ca, dupa ce varianta Predoiu a cazut, in urma posibilitatii ca itele anchetei ANRP sa duca la fostul ministru al Justitiei, nici celelalte variante liberale de rezerva nu vor primi avizele necesare, putand fi oricand agatate in alte dosare de coruptie. Asa ca lui Iohannis i-a revenit misiunea de-a dreptul imposibila de a gasi un premier complet curat. Asa ca ori Iohannis scoate din maneca prezidentiala vreun as ascuns, pe care sa-l arunce de urgenta in prima linie a luptei pentru schimbare aguvernului, ori trece in stand by proiectul de inlocuire a lui Victor Ponta.

Horia Schiopu-Simu a dat o gaura de 124 milioane euro prin afacerea Cuprom

Ajuns cu o minima investitie, dar prin diverse inginerii, stapan peste combinatele Phoenix Baia Mare si Elcond Zalau, reunite ca proprietati ale Cuprom SA, Horia Schiopu-Simu si-a dezvoltat rapid businessul. De la o cifra de afaceri de 100 milioane de dolari in anul 2004, Cuprom SA a ajuns sa raporteze in anul 2007 un rulaj de 380 de milioane dolari. Saltul impresionant nu s-a datorat neaparat unui management stralucit, ci a fost alimentat din plin si de zecile de mii de tone de minereu de cupru pe care Horia Schiopu-Simu le-a luat fara sa le mai plateasca de la societatile de stat Cupru Min SA si S.C. Moldomin S.A. Moldova Noua, facand aceste societati sa acumuleze pierderi de 50 de milioane de euro.

Sefa Tribunalului Olt, retinuta pentru o spaga de 200.000 de euro

Presedinta Tribunalului Olt, Carmen Marinescu, a fost retinuta de procurorii anticoruptie, fiind acuzata ca a primit, prin intermediul unui avocat, 200.000 de euro pentru a dispune cercetarea in libertate a unui inculpat, dar si pentru a da o solutie favorabila in procesul acestuia. Judecatoarea Carmen Marinescu este suspectata de procurorii DNA de luare de mita, trafic de influenta si fals in declaratii in forma continuata. Potrivit DNA, judecatoarea a cerut si a primit, prin intermediul unui avocat din Baroul Olt, Dumitru Cismaru, de la o persoana denuntatoare( despre care sursele judiciare spun ca ar fi chiar Bercea Mondial), suma de 200.000 de euro, pentru a dispune cercetarea unui inculpat din familia denuntatorului in stare de libertate si pentru a pronunta o solutie pe fond favorabila acestuia.

PUTEREA

Căpuşele lui Vâlcov de la ANIF

În perioada 2012-2014 mai multe persoane publice şi omeni de afaceri din Slatina au fost promovate în Agenţia de Îmbunătăţiri Funciare. Toţi din anturajul lui Vâlcov, fostul ministru de Finanţe urmărit penal pentru o şpagă de 2 milioane de euro. Numiţii sunt: Barbu Adi Florinel, Morlova Cristian, Barbu Florin Ionuţ, Smarandache Gheorghe, Onică Dumitru. Din mâna şi prin semnătura lor au mâncat milioane de euro mulţi dintre oamenii lui Vâlcov, scrie siteul concretinolt.ro. Potrivit sursei citate, la data de 28.05.2013 ANIF a atribuit contractul nr. 1.305.034 în valoare de 3.315.840 RON, fără TVA, având ca obiect ,,Servicii de pază din cadrul ANIF, Lotul 4" către SC Anteko Security SRL Slatina, singurul ofertant acceptat. De la data încheierii contractului şi până la data de 18.12.2014 au fost încheiate 12 acte adiţionale prin care valoarea iniţială a contractului s-a triplat.

Aprecierea dolarului taie din profiturile companiilor americane

Aprecierea cu peste 20% a dolarului faţă de cele mai importante monede ar putea fi cea mai mare ameninţare pentru companiile americane după criza financiară din 2008, potrivit analiştilor de pe Wall Street, care avansează un scenariu în care profiturile multinaţionalelor ar urma să scadă cu 10%. Analiştii Bank of America/Merrill Lynch arată că o apreciere cu 25% a dolarului în decurs de 12 luni a coincis de fiecare dată cu o scădere de 10% a profitului pe acţiune obţinut de companiile multinaţionale din SUA. În acest sens, economiştii băncii folosesc noţiunea de "recesiune a câştigurilor", pe care o definesc drept minimum două trimestre consecutive de scădere a profiturilor comparativ cu trimestrele corespunzătoare din anul anterior, scrie Mediafax. Moneda americană a crescut cu 22% în ultimele 12 luni faţă de un coş format din cele mai importante monede la nivel global.

Petrolul nu va mai ajunge la 100 de dolari pe baril

Preţul petrolului nu va mai depăşi pragul de 100 de dolari pe baril, nici măcar pe fondul creşterii cererii la nivel mondial, întrucât producătorii de petrol de şist vor reveni pe piaţă, a declarat Mohammed al-Madi, guvernatorul Arabiei Saudite la OPEC. În ultimele opt luni, petrolul a scăzut de la peste 100 de dolari la sub 50 de dolari, fapt ce a creat nelinişte la nivel global. "Cred că va fi dificil ca preţul petrolului să mai atingă iar 100 de dolari sau 120 de dolari vreodată. Asta va permite companiilor care au costuri de producţie mari să se întoarcă pe piaţă", a afirmat al-Madi, citat de Bloomberg. Oficialul saudit a arătat că Arabia Saudită va continua să investească pentru a-şi menţine capacitatea de producţie la nivelul actual. Preţul petrolului Brent, indicatorul global din industria petrolieră, a scăzut cu aproape 50% anul trecut, până la aproximativ 55 de dolari pe baril în prezent, după ce OPEC a decis să nu coboare producţia de petrol, în pofida surplusului de pe piaţă.

ROMANIA LIBERA

Analiză RL: Mercenarii online care pot schimba rezultatele alegerilor

Rolul celor care postează pe site-uri şi forumuri mesaje plătite de politicieni poate fi decisiv în cadrul unor alegeri precum cele prezidenţiale, ei putând genera până la 10% din intenţiile de vot, spun specialiştii. Subiectul aşa-zişilor "postaci" de pe internet a fost readus în atenţia publică după ce procurorii au aflat că o parte din mita plătită în dosarul "Gala Bute" ar fi fost folosită pentru finanţarea aparatului de propagandă de pe internet al Elenei Udrea. O mare parte din bătălia electorală, fie că vorbim de alegeri prezidenţiale, parlamentare ori locale, s-a mutat pe internet. Fapt care a determinat echipele de consilieri de imagine ai politicienilor şi ai partidelor politice să mobilizeze o adevărată armată de indivizi care, sub diverse pseudonime, publică mii de comentarii cu intenţia de a determina un anumit curent de opinie favorabil sau, după caz, împotriva unui candidat sau a altuia.

Întâlnire de "gradul trei" la Berlin

Angela Merkel, cancelarul german, aflată sub presiunea intensă a propriei coaliţii, dar şi a creditorilor europeni pentru a menţine linia dură asupra Greciei, l-a primit ieri după-amiază la Berlin pe premierul elen Alexis Tsipras, şeful stângii radicale, Syriza. Discuţiile în tête-à-tête sunt primele între Merkel şi Tsipras şi au abordat probleme mai ample, dincolo de planul de salvare a Greciei pentru a evita ieşirea din zona euro. Întrevederea a fost prevăzută pentru a dezamorsa tensiunile dintre o Grecie super-îndatorată şi o Germanie care promovează o linie dură printre creditorii europeni ai Atenei. Acest climat s-a instalat între cele două capitale după alegerea guvernului stângii radicale, la finele lunii ianuarie, în Grecia asfixiată economic din cauza refuzului noului executiv de a-şi îndeplini obligaţiile faţă de creditori şi sfidarea instituţiilor UE.

ZIARUL FINANCIAR

CNADNR, un mamut cu 6.000 de angajaţi care nu poate astupa singur nici gropile

Deşi are 6.000 de salariaţi, dintre care jumătate muncitori, CNADNR nu repară nici măcar gropile fără să facă licitaţie publică. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), cu un buget de 1,5 mld. euro anul trecut, adică circa o cincime din întreaga piaţă locală a construcţiilor, este şi cel mai mare jucător din această industrie din perspectiva numărului de angajaţi. Cu circa 6.000 de salariaţi, dintre care aproape jumătate sunt muncitori, CNADNR depăseşte constructori precum Hidroconstrucţia, care avea circa 3.500 de angajaţi în 2013, cel mai recent an pentru care există informaţii publice la Ministerul Finanţelor. Deşi are 6.000 de angajaţi, CNADNR trebuie să facă licitaţie publică şi să aleagă un proiectant şi un constructor privat pentru orice groapă care apare pe autostrăzile şi drumurile naţionale din România. Dacă ar construi sau reabilita drumuri în regie proprie, CNADNR ar economisi mai mult timp în realizarea proiectelor.

Bancherii şi-au îmbunătăţit prognozele de creştere economică pentru acest an până la 2,7-3%

BCR, Raiffeisen Bank şi UniCredit Tiriac Bank şi-au îm­bu­nă­tăţit în ultima lună prognozele de creştere economică pentru acest an, având ca motivaţie condiţiile macroeconomice favorabile. Majoritatea băncilor estimează un avans de 2,7-3% pentru 2015. UniCredit şi-a revizuit prognoza de creştere economică pentru 2015 de la 2,5% la 2,7%, BCR de la 2,2% la 2,8%, iar Raiffeisen de la 2,7% la 3%. BCR şi-a îmbunătăţit prognoza săptă­mâna trecută, în special ca urmare a anticipării creşterii consumului privat. Consumul gospodăriilor populaţiei ar putea avansa cu 3,2% în termeni reali în 2015 faţă de nivelul de 2,3% estimat anterior. "Inflaţia foarte scăzută, îmbunătăţirile modeste pe segmentul privat al pieţei muncii şi orientarea guvernului către cheltuieli sociale şi de personal sunt principalele elemente care susţin scenariul nostru referitor la un consum privat mai puternic în 2015", se arată într-un raport al băncii.

Bursa de la Bucureşti contrastează cu bursele europene

Bursa de la Bucureşti se află în scădere de la începutul anului, după ce în 2014 a avut una dintre cele mai bune performanţe din regiune. În schimb, bursele franceză şi germană sunt în creştere puternică, după ce Banca Centrală Europeană a lansat programul prin care va cumpăra obligaţiuni de stat şi corporative în valoare de mii de miliarde de euro. "Piaţa este mişcată de aşteptări, or, noi suntem business as usual, investitorii nu văd nimic spectaculos la orizont", spune un broker. "Investitorii se uită către pieţele din zona euro, care sunt susţinute de programul de relaxare monetară al Băncii Centrale Europene."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb