REVISTA PRESEI 24.04.2018

V.D.
Revista Presei / 24 aprilie 2018

REVISTA PRESEI 24.04.2018

ADEVARUL

Iohannis, după ce Dăncilă nu i-a răspuns la telefon: Dacă ar fi un domn prim-ministru, i-aş spune ceva. Fiind o doamnă, mă abţin

Klaus Iohannis a comentat pentru prima dată situaţia de vineri când timp de trei ore nu a putut să vorbească la telefon cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, şeful statului dorind să discute despre subiectul mutării ambasadei României de la Tel-Aviv la Ierusalim.

"Ştiţi, dacă ar fi un domn prim-ministru, i-aş spune ceva. Fiind o doamnă, mă abţin", a declarat Klaus Iohannis, fiind întrebat dacă are să-i reproşezeceva lui Dăncilă după ce nu i-a răspuns timp de mai multe ore la telefon. Ulterior, acesta a explicat situaţia referitoare la posibila mutare a ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. "Am avut o discuţie destul de lungă. Am discutat cu mai multă lume. Înţeleg că guvernul a vrut să aibă un fel de platformă de discuţie pe această temă. E o discuţie exploratorie. Dacă e aşa, nu e greşit. De acolo până la o mutare efectivăe o cale lungă. Noi respectăm legislaţiia internaţională. Noi suntem membri ONU şi ONU abordează clar această chestiune. Există numeroase rezoluţii ONU care spun clar că până nu se înţeleg cele două părţi nu se vor muta ambasade la Ierusalim", a mai spus şeful statului.

BANCHERUL

Ce se va intampla cu creditele cesionate de Bancpost la Eurobank, pe care Banca Transilvania nu le-a cumparat?

Creditele Bancpost cesionate in strainatate, la Eurobank, vor fi gestionate de un partener local, dupa ce Bancpost va fi integrata in Banca Transilvania, spune banca greceasca, ceea ce inseamna ca aceasta nu are intentia sa repatrieze respectivele imprumuturi, dupa cum nici Banca Transilvania nu si-a anuntat intentia de a le cumpara.

In aceste conditii, persoanele fizice care au credite in franci elvetieni (CHF) cesionate la Bancpost nu vor beneficia, probabil, de oferta Bancii Transilvania, de conversie a acestora in lei, care ar urma sa fie facuta la finalul acestei luni, dupa cum a anuntat banca din Cluj.

Exista in jur de 8.000 de credite, majoritatea in franci elvetieni (CHF), pe care Bancpost le-a cesionat la firme din strainatate controlate de banca-mama Eurobank, inregistrate in paradisuri fiscale, conform datelor Bancherul.ro bazate pe statisticile BNR, in conditiile in care Bancpost, Eurobank si Banca Transilvania au refuzat sa faca publice aceste informatii.

De exemplu, in 2016, Bancpost a incheiat doua contracte cu ERB New Europe Funding II, un asa-zis SPV (Special Purpose Vehicle) controlat de banca si inregistrat in paradisul fiscal Olanda, privind cesionarea unor credite performante si neperformante in valoare de 243 milioane lei, cu un pret de 7,6 milioane lei (3,1% din valoarea creditelor).

COTIDIANUL

Către o "revoluţie colorată" în Caucazul de Sud?

Noul premier al Armeniei, Serj Sargsyan, a demisionat luni, la doar şase zile de când a fost ales de parlament în funcţia de şef al guvernului, relatează site-ul agenţiei Tass.

"Mă adresez celor care vor să îmi dau demisia. Nikol Pashinyan avea dreptate, eu am greşit. Sunt mai multe modalităţi de a ieşi din astea, dar niciuna nu îmi este favorabilă. Mă retrag din funcţia de premier al Armeniei. Îmi doresc pace, armonie şi toleranţă", a declarat Sargsyan. Relatând despre evenimentele din Armenia, agenţia rusă Sputnik arată că săptămâna trecută opoziţia anunţase începutul unei "revoluţii colorate".

Protestele faţă de Sargsyan au ajuns într-un punct periculos în cursul zilei de luni, când sute de militari neînarmaţi s-au alăturat manifestanţilor, fapt declarat ilegal de armata Armeniei, care a anunţat că militarii în cauză vor fi aspru pedepsiţi. Agenţiile internaţionale de presă relatează că Armenia se îndreaptă spre cea mai gravă criză politică din ultimul deceniu.

CURENTUL

Firea adoră corupţii: condamnat pentru luare de mită, reangajat la Radet după eliberarea din penitenciar

In aceasta seara am primit la redactie un apel disperat al unui grup de salariati din RADET care ne anunta ca Ovidiu Gardus, fost director Directia Exploatare si Mentenanta la Radet Bucuresti, condamnat definitiv in februarie 2016 de Curtea de Apel Bucuresti la 4 ani de inchisoare cu executare pentru coruptie - luare de mita, a fost REANGAJAT la RADET Bucuresti. Deocamdata doar pe postul de inginer, insa are un mediu prielnic sa promoveze repejor.

Si Ion Voicu, fost Director General al Radet Bucuresti, achitat de Curtea de Apel Bucuresti dupa ce primise la instanta de fond o condamnare de 8 ani inchisoare in acelasi dosar, a fost numit la inceputul anului Inginer şef Direcţia Mecano-Energetică, care este echivalent cu postul de director.

Cei doi, alaturi de Dan Mavrodin, fost Director Economic condamnat definitiv in februarie 2016 de Curtea de Apel Bucuresti la 6 ani de inchisoare cu executare, au fost trimisi in judecata de DNA pentru reteaua de coruptie pe care o creasera, arhicunoscuta de salariati, prin care incasau ca mita minim 10% din contracte.

JURNALUL NATIONAL

La Tel Drum, insolvenţa stă, contractele cu statul curg

Dosarul insolvenţei Tel Drum SA este unul cât se poate de stufos, iar instanţa a mutat deja în vară termenul de inventariere a bunurilor debitoarei. Lista creditorilor este departe de a fi finalizată până şi în forma sa preliminară, data la care raportul asupra cauzelor insolvenţei trebuia să fie prezentat a fost şi aceasta prelungită, dar Tel Drum are parte de toată susţinerea statului pentru a depăşi cu bine acest moment dificil. Aşa se face că cel mai cunoscut drumar al României a mai primit un contract în Teleormanul natal, de peste 40 de milioane de lei, pentru întreţinerea uliţelor judeţene, iar Ministerul Dezvoltării a decontat pentru anul trecut lucrări de 61 de milioane de lei prestate de Tel Drum tot în Teleorman.

Tel Drum SA a semnat pe 19.03.2018 un acord-cadru pentru întreţinerea drumurilor din Teleorman, în valoare totală de peste 40 milioane lei. Primul lot vizează întreţinerea îmbrăcăminţilor asfaltice şi tratamente bituminoase, cu fonduri alocate de Consiliul Judeţean Teleorman de 20.423.411,34 lei, în timp ce lotul al doilea presupune întreţinerea drumurilor pietruite, pentru care s-au repartizat 20.611.532,92 lei. Tel Drum SA a prins ambele loturi, primul alături de Strabag SRL, iar cel de-al doilea cu Hidro Inter SRL. Acordul-cadru este pe 48 de luni şi asigură o sursă constantă de venituri pentru firma intrată în insolvenţă, la cerere, pe 29.01.2018.

NATIONAL

SRI sifoneaza banii SIE!

Simtindu-si sfarsitul din sistem aproape, la incepului anului 2017 Florian Coldea facea cateva miscari discrete, prin care incerca sa-si conserve cateva "cuiburi" de rezistenta active, pentru a putea fi eventual reactivate la vremuri mai bune. Astfel ca la doar trei luni de la demisia acestuia de la butoanele operative ale Serviciului Roman de Informatii aparea LARICS, sub auspiciile Academiei Romane... Este vorba despre un proiect straniu cel putin prin apartenenta sa declarata la mediul academic, Laboratorul pentru Analiza Razboiului Informational si Comunicare Strategica aflandu-se in coordonarea Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale " Ion I.C. Bratianu" al Academiei Romane. Iar dupa cum sustin sursele noastre, la constituirea acestui grup de lucru condus de Dan Dungaciu si format din "experti apropiati zonei de securitate nationala si de comunicare" precum fostii ministri de Externe Cristian Diaconescu si Sergiu Celac ( seful Ceremonialului de Stat pe vremea lui Ceausescu), ex-consilierii prezidentiali pe probleme de securitatea nationala Iulian Chifu si Dan Dima, analisti ca Antonia Colibasanu, Petrisor Peiu, Cosmin Gusa sau Lucian Mandruta principalul efort logistic i-a revenit Mihaelei Nicola, fondatoarea atat de influentului "The Group"...

Care nu doar ca a pus consistent umarul la formarea acestui LARICS academic cu vadite preocupari de structura contrainformativa, dar a facut acest lucru dupa ce s-ar fi aflat si in spatele constituirii unui alt proiect paralel, "New Strategy Center", unde conducerea la vedere este asigurata, ce-i drept, de un fost ofiter SRI extrem de apropiat de generalul Florian Coldea, Ionel Nitu.

ZIARUL FINANCIAR

Manifest pentru sport: "Un teren de sport la fiecare supermarket, o sală de sport la fiecare mall"

România este la un capăt de drum în sport. În 2016 si 2017, am avut cele mai proaste rezultate din istorie la Olimpiadă, la Europenele de fotbal, iar echipele de fotbal de club sunt în derivă.

Toţi sunt de acord că cea mai importantă cauză a acestei degringolade este reducerea la minimum a bazei de selecţie, adică a numărului de copii şi tineri care pratică sport regulat, amatori, în cluburi sau chiar sport de performanţă.

Restrângerea numărului de copii şi tineri înscrişi în mişcarea sportivă este la rândul său determinată de lipsa infrastructurii sportive.

Terenurile publice de fotbal şi de tenis au fost transformate în dezvoltări imobiliare sau restaurante, cum este cazul în Bucureşti pe malul lacului Herăstrău, iar terenurile de sport private sunt puţin accesibile unei mase largi de practicanţi.

Pe de altă parte, în paralel cu deriva infrastructurii de sport, constatăm o explozie a numărului de supermarketuri şi de malluri.

Astfel, în România sunt astăzi aproximativ 2.000 de hipermarketuri, supermarketuri şi magazine de tip discount, de patru ori mai multe decât în 2008, ultimul an de boom economic.

În fiecare an se deschid alte 150-250 de noi alte magazine de tip supermarket şi hipermarket.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb