REVISTA PRESEI 24.06.2013

Willy Homner
Revista Presei / 24 iunie 2013

ADEVARUL

Un autocar cu număr de înmatriculare de România s-a răsturnat în Muntenegru. Arafat: 17 români au murit, alţi opt sunt la terapie intensivă

Cel puţin 16 persoane au murit în Muntenegru, într-un accident de autocar. Maşina, care avea număr de înmatriculare de România, s-a răsturnat într-o prăpastie, a anunţat ministrul muntenegrean de Interne, Rasko Konjevic, citat de AFP. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat că 17 români au murit în accidentul de autocar din Muntenegru şi că opt dintre cele 30 de persoane rănite internate în spitalul din Podgorica se află la terapie intensivă. El a mai spus că ieri noapte va pleca în Muntenegru, împreună cu doi consuli de la secţia consulară a MAE, pentru a evalua situaţia şi a decide dacă sunt pacienţi care trebuie aduşi în România. Arafat a precizat că este posibil, dacă se fac procedurile necesare, ca persoanele decedate să fie aduse în ţară cu aeronava cu care el va pleca în Muntenegru, menţionând însă că răniţii vor fi aduşi cu un alt zbor, dacă în urma evaluării situaţiei se va decide acest lucru.

Corlăţean a convocat Celula de criză a MAE pentru accidentul din Muntenegru

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a convocat Celula de criză a MAE pentru accidentul din Muntenegru în care un autocar cu numere de înmatriculare româneşti s-a prăbuşit într-o prăpastie. Anunţul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu. Potrivit acesteia, o echipă consulară mobilă de la Bucureşti se va deplasa în scurt timp la Podgorica, pentru a acorda asistenţă cetăţenilor români răniţi în accident. Anterior, Ministerul român de Externe a informat că un autocar cu turişti s-a prăbuşit duminică într-o prăpastie de 30 de metri din Muntenegru, iar din primele cercetări "se pare că printre victimele accidentului se află şi cetăţeni români". MAE a revenit în câteva minute eliminând formula "se pare" din anunţul privind victimele accidentului.

Constituţia României, de la Carol I la Antonie Iorgovan

Comisia de revizuire a Constituţiei, condusă de Crin Antonescu, a adoptat, în numai 11 zile de lucru, o serie de amendamente inutile şi scandaloase, care îngreunează textul Legii fundamentale, sporind puterea parlamentarilor. În acest context, ziarul "Adevărul" face o trecere în revistă a Constituţiilor care au stat la baza României, de la instalarea monarhiei, trecând prin regimul comunist şi ajungând la agitaţia politică a zilelor noastre. Cum arătau vechile Constituţii în baza cărora a funcţionat România? Care erau punctele lor forte? Câtâ putere avea principalul om în stat? Iată câteva întrebări la care au răspuns specialiştii contactaţi de "Adevărul".

Directorul NSA: "Edward Snowden a cauzat Statelor Unite daune ireversibile"

Directorul NSA Keith Alexander a declarat, duminică seară, că fostul agent CIA Edward Snowden, aflat la originea scurgerilor de informaţii despre programele americane de supraveghere, a trădat încrederea americanilor în instituţiile statului. Oficialul a apărat programele de spionaj, susţinând că sunt esenţiale pentru a evita atacurile teroriste, potrivit publicaţiei "The Guardian". În timp ce Snowden a fugit duminică din Hong Kong, făcând escală la Moscova în drum spre America de Sud, generalul Alexander l-a catalogat drept "un individ care nu acţionează după intenţii sincere". "Ce a dezvăluit Snowden a cauzat daune importante şi irevesibile ţării şi aliaţilor noştri", a adăugat directorul NSA.

Fostul angajat CIA Edward Snowden a aterizat la Moscova. Destinaţia finală: Venezuela

Edward Snowden, fostul angajat CIA care a dezvăluit informaţii despre programele americane de interceptare a comunicaţiilor, intenţionează să ajungă în Venezuela via Havana, după ce va face escală la Moscova, anunţă surse din cadrul companiei ruse Aeroflot. Ricardo Patino Aroca, ministrul de Externe al Ecuadorului, a scris duminică seară pe Twitter că guvernul de la Quito a primit o cerere de azil din partea lui Snowden. Jurnaliştii de la agenţia France Presse susţin că Snowden nu a fost văzut coborând din avion odată cu ceilalţi pasageri la sosirea sa, duminică, pe aeroportul din Moscova, iar unii martori susţin că acesta ar fi fost luat de o maşină diplomatică. Mai multe persoane au relatat pentru AFP că au văzut o maşină parcată pe pistă, lângă avion, ceea ce ar putea indica faptul că Snowden ar fi părăsit aeroportul în acest fel. Jurnaliştii de la AFP au văzut, de asemenea, o maşină diplomatică cu steag ecuadorian, în faţa terminalului, însoţită de un automobil 4x4.

S-a dat în judecată şi a câştigat. Un primar din Delta Dunării a câştigat procesul împotriva sa

Aurelian Sevastian era reclamant într-un dosar deschis împotriva primarului localităţii Maliuc, chiar Aurelian Sevastian. Tribunalul Tulcea a decis că acesta a câştigat (reclamantul Aurelian Sevastian, nu pârâtul Aurelian Sevastian, primarul din Maliuc). Pe data de 28 februarie 2013, cinci angajaţi au primăriei Maliuc, printre care şi actualul primar, Aurelian Sevastian, au acţionat în instanţă unitatea administrativ teritorială Maliuc şi pe primarul localităţii pentru a nu achita sumele încasate în baza legii 188/1999.

Financial Times: Lumea este încă ţinută captivă de către bănci

Băncile ţin în continuare lumea prizonieră intereselor lor şi o nouă criză financiară este atât probabilă, cât şi mult mai dăunătoare pentru economia globală, scrie Financial Times. Publicaţia notează o serie de schimbări abrupte care au loc în aceste momente în sistemul bancar britanic, de la înlocuirea guvernatorului Băncii Angliei Sir Mervyn King cu Mark Carney şi plecarea viceguvernatorului Paul Tucker până la ejectarea lui Stephen Hester de la conducerea Royal Bank of Scotland. Schimbări neaşteptate au loc şi în peisajul de reglementare: ministrul de Finanţe George Osborne a anunţat că va lua în considerare o spargere a RBS în două, o bancă "bună" şi alta "rea", idee faţă de care Hester s-a opus. În acelaşi timp, autorităţile de concurenţă au anunţat lansarea unei investigaţii pe piaţa bancară pentru companii mici şi mijlocii. Dacă evenimentele recente aduc puţin optimism, atât SUA cât şi Marea Britanie rămân ostatice bancherilor neschimbaţi şi lobiştilor lor, către care miniştrii rămân extraordinar de deferenţi. Economia globală şi contribuabilii de pretutindeni se află în mod serios în pericol.

CURENTUL

Chiriţoiu: GFR nu poate prelua CFR Marfă până nu are acordul din punct de vedere concurenţial

Preluarea CFR Marfă de către câştigătorul licitaţiei (Grup Feroviar Român - GFR, n.r.) nu poate avea loc, legal, înainte de a primi undă verde din punct de vedere concurenţial, fie de la Bucureşti, fie de la Bruxelles, a declarat, duminică, la Realitatea TV, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei (CC). 'Legal, ei nu pot să preia controlul la CFR Marfă până nu are ok-ul din punct de vedere concurenţial, fie că-l dăm noi, fie că îl dau cei de la Bruxelles, vom vedea. Cazul CFR poate fi de competenţa Consiliului Concurenţei din România dacă acesta depinde de o parte strict tehnică, cât de mari sunt cifrele de afaceri. În acelaşi timp, Comisia are posibilitatea să preia cazul dacă, totuşi, consideră că este unul care are relevanţă la nivelul pieţei interne a Uniunii Europene, şi depăşeşte strict interesul românesc', a explicat Chiriţoiu.

România riscă să piardă şi pacienţii, nu doar medicii

România riscă să piardă şi pacienţii, nu doar medicii şi asistenţii, prin intrarea în vigoare a Directivei UE nr. 24/2011, ce prevede, printre altele, decontarea serviciilor medicale pentru românii care se tratează în străinătate, informează Federaţia Solidaritatea Sanitară. "Medici care pleacă pentru salarii mai mari; asistenţi care părăsesc ţara pentru condiţii de lucru mai bune; pacienţi care vor pleca pentru un tratament mai bun în alte ţări, tratamentul fiindu-le plătit de statul român, deteriorarea inevitabilă a capacităţii de tratament din România - este un şir de evenimente la care riscăm să asistăm din luna octombrie a acestui an, odată cu intrarea în vigoare a Directivei UE nr. 24/2011", spune organizaţia pe baza studiului "Impactul Directivei nr. 24/2011 asupra sistemului sanitar din România" (Editura Sodalitas, 2013).

CURIERUL NATIONAL

Gala Premiilor Marii Loji Naţionale din România, la a III-a ediţie, la Ateneul Român

Marea Lojă Naţională din România (MLNR) a decernat, vineri, la Ateneul Român, şapte premii a câte 10.000 de euro fiecare pentru următoarele domenii de referinţă: Premiul Grigore Moisil pentru Ştiinţe Exacte, Premiul Henry Coanda pentru Ştiinţe Aplicate, Premiul Carol Davila pentru Medicină, Premiul Eugeniu Carada pentru Economie, Premiul Nicolae Titulescu pentru Diplomaţie şi Politologie şi Premiul Spiru Haret pentru Educaţie, Mediu, IT. Premiile au purtat numele unor personalităţi reprezentative pentru domeniul de referinţă şi care au aparţinut celei mai respectabile confrerii din lume - masoneria. Gala Premiilor MLNR, aflată la a treia ediţie, şi-a propus să promoveze şi să recompenseze spiritul creator, inovator şi inventiv al poporului român, în domenii vitale pentru destinul noastru colectiv.

Grupul independenţilor din Camera Deputaţilor va fi în opoziţie faţă de Guvernul USL

Deputatul independent Ion Şcheau a declarat că grupul independenţilor din Camera Deputaţilor, care numără zece parlamentari, se va situa în opoziţie faţă de Guvernul USL, precizând că există discuţii şi cu alţi aleşi pentru a se alătura acestui grup. Nouă din cei zece parlamentari independenţi din Camera Deputaţilor s-au reunit, vineri, la Iaşi, pentru a discuta priorităţile pentru sesiunea parlamentară următoare, aceştia organizând şi o conferinţă comună de presă la cabinetul deputatului independent de Iaşi Viorel Blăjuţ. Deputatul Ion Şcheau, liderul grupului independenţilor din Camera Deputaţilor, a spus că nu este vorba despre un "grup balama" care să susţină Guvernul USL, adăugând că deputaţii independenţi vor veni cu iniţiative proprii.

Antonescu ia peste picior Partidul Conservator: Criza cu Coreea de Nord a fost depăşită, o să trecem şi de cea cu PC

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri, comentând poziţia exprimată de PC despre ACD, că nu trebuie pierdut simţul umorului nici în momentele grele, el adăugând: "Omenirea a putut depăşi criza creată la un moment dat de Coreea de Nord (...), o să putem şi noi depăşi această criză cu PC", informează Mediafax. Antonescu a fost întrebat cum vede poziţia exprimată de conservatori, care au apreciat protocolul ACD drept nefuncţional. "Nu trebuie să ne pierdem simţul umorului nici în momentele grele, ceea ce nu înseamnă că nu luăm lucrurile în serios. Omenirea a putut depăşi, de pildă, criza creată la un moment dat de Coreea de Nord, a fost o ameninţare foarte serioasă. Până la urmă au putut fi depăşite, şi o să putem şi noi depăşi această criză cu PC", a răspuns Antonescu.

EVENIMENTUL ZIELI

Fenechiu vrea să fugă de Justiţie prin "metoda Felix"

Ministrul Transporturilor nu exclude să-şi dea demisia din Parlament pentru a trage de timp în dosarul în care este acuzat de corupţie. Relu Fenechiu s-a inspirat de la Dan Voiculescu. Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu (PNL), ia în calcul demisia sa din Camera Deputaţilor, pentru a scăpa de dosarul său de corupţie de la Curtea Supremă. Surse politice au explicat că această măsură este ultima carte pe care ministrul o păstrează în procesul "Transformatorul". Altfel, la următorul termen de judecată este posibilă o amânare din motive simple: unul dintre avocaţi sau inculpaţi nu se poate prezenta, deoarece are rezervări pentru un sejur turistic sau este bolnav. Pe 4 iulie, Curtea Supremă a fixat termenul final în dosarul în care ministrul este acuzat de fapte de corupţie comise în calitate de acţionar şi/sau administrator la firmele din grupul Fene. Demisia lui Relu Fenechiu ar duce la pierderea privilegiilor parlamentare, iar procesul său s-ar muta de la Înalta Curte la Tribunalul Iaşi.

Crin Antonescu: "Sentimentul meu a fost că Daniel Constantin e mult mai apropiat de PSD"

Preşedintele PNL Crin Antonescu este de părere că actualul lider al PC, Daniel Constantin este mai apropiat de PSD şi nu s-a arătat deranjat de perspectiva unei alianţe între PC şi PSD. "Sentimentul meu a fost acela că Daniel Constantin e mult mai apropiat de PSD. (...)Dacă vor să oficializeze legătura cu PSD e foarte bine, atunci să facă asta", i-a încurajat Crin Antonescu pe colegii săi din PC. Acesta a mai afirmat că PC a fost reprezentat la toate întrunirile cu PSD şi a adăugat că nu a avut vreodată sentimentul că au fost înlăturaţi de la decizie. Invitat la Antena 3, Crin Antonescu a vorbit şi despre procesul revizuirii Constituţiei, explicând de ce a insistat asupra reducerii mandatului preşedintelui la 4 ani.

Leul, pe tobogan! Unde găseşti euro mai ieftin

Moneda naţională ar putea atinge zilele viitoare un nivel de 4,55 lei/euro, spre disperarea celor cu credite în euro. Banca Naţională a intervenit săptămâna trecută pentru a preveni scăderea accentuată a monedei naţionale. Leul a reuşit să se aprecieze uşor în ultima zi a săptămânii, dar, potrivit specialiştilor, scăderea va continua până la 4,55 lei/euro, nivel pe care l-ar putea chiar depăşi, zilele viitoare. Românii cu credite în euro şi câştiguri în lei vor face cel mai greu faţă acestei deprecieri. De exemplu, pentru o rată de 250 de euro, aceştia plătesc în prezent 1.135 de lei, în timp ce la începutul anului plăteau 1.105 lei, ceea ce înseamnă o diferenţă de 30 de lei.

"Resetarea relaţiilor româno-ruse a fost cerută de Putin"

Un prestigios institut din SUA analizează implicaţiile vizitei la Bucureşti a lui Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse. "The Jamestown Foundation" punctează că Traian Băsescu a gestionat cu abilitate relaţia bilaterală. Vladimir Socor, analist politic specializat în afaceri est-europene şi autorul analizei publicate în "The Jamestown Foundation", subliniază că "vizita lui Patruşev în sine demonstrează gestionarea abilă de către Băsescu" a relaţiei "deloc uşoare" dintre România şi Rusia. Autorul analizei punctează şi faptul că este posibil ca această vizită să se dovedească a fi întâlnirea bilaterală cu cel mai mare impact după 22 de ani. Autorii analizei consideră că vizita a avut loc la cererea preşedintelui rus, Vladmir Putin, şi nu a lui Traian Băsescu. În acest context, faptul că Putin a iniţiat demersul este privit ca un lucru pozitiv. Analiza punctează că ar fi fost o greşeală dacă Traian Băsescu ar fi iniţiat " resetarea" relaţiilor româno- ruse.

Romgaz a descoperit GAZE DE ŞIST în România de acum 17 ani

Romgaz a descoperit gaze de şist în România încă din 1994, dar nu a putut să le exploateze din cauză că nu avea tehnologia necesară. Potrivit unui articol publicat de Natural Gas Europe, oficialii Romgaz au precizat că au avut rezultate foarte bune la un sfert din forajele experimentale făcute în Transilvania. Ultiimele estimări ale Administraţiei americane pentru informaţie în domeniul energiei (EIA) arată că România are rezerve de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, ceea ce ne-ar asigura independenţa energetică nu doar faţă de Rusia, ci pentru un secol, la un consum anual de 14 miliarde de metri cubi. Mai mult, calculele de acum arată că România ar economisi în această perioadă peste 550 miliarde de dolari.Romgaz a descoperit gaze neconvenţionale, inclusiv gaze de şist, în 1994 şi 1995, a spus directorul pentru dezvoltare a Romgaz, Radu Gheorghe.

JURNALUL NATIONAL

O, "Tempora"! Până unde merge spionajul planetar? Englezii, "mai răi" decât americanii?

Scandalul provocat de tânărul Edward Snowden, fost angajat al Agenţiei Naţional de Securitate (NSA) din SUA, privind programele americane de supraveghere a Internetului şi telecomunicaţiilor capătă zilnic noi file, unele mai încărcate decât altele. Zilele trecute a venit rândul Marii Britanii să intre în vârtejul scurgerilor de informaţii, întreg mapamondul aflând, astfel, că serviciile secrete britanice colectează şi stochează cantităţi imense de informaţii privind mesaje trimise prin e-mail, reţeaua de socializare Facebook, dar şi istorii ale căutărilor pe Internet şi ale apelurilor telefonice. Datele sunt colectate la nivel global şi sunt transmise apoi şi partenerilor americani de la Agenţia Naţională de Securitate (NSA).

Victor Ponta: "Concedierea angajatelor Hidroelectrica, ILEGALĂ. Abuzul va fi îndreptat după 26 iunie"

Premierul Victor Ponta ridică din umeri în cazul concedierii celor zece angajate Hidroelectrica care au revenit din concediul maternal. Deşi admite că este o decizie ilegală, prim-ministrul susţine că nu îi poate face nimic lui Remus Borza. Aceasta în condiţiile în care administratorul judiciar al companiei nu este angajatul guvernului şi, deci, nu poate fi tras la răspundere. Ponta a precizat totuşi că săptămâna viitoare, mai exact după 26 iunie, dată la care când administratorul judiciar al Hidroelectrica îşi va încheia mandatul, abuzul va fi îndreptat.

NATIONAL

Exclusiv! Mihai Razvan Ungureanu e alesul SRI!

"Casting"- ul organizat in secret pentru desemnarea succesorului lui George Maior la conducerea principalului serviciu de informatii al tarii aproape ca s-a terminat inainte de a incepe. Pentru ca, la sugestiile fatise ale partenerilor occidentali, s-a ajuns la concluzia generala ca, deocamdata cel putin, nu mai trebuie cautat un om din afara sistemului. Si nici crescuta o "tanara speranta" care sa fie promovata din bancile Parlamentului la sefia SRI. Mai ales ca ultimele evenimente globale dovedesc ca Romania poate deveni in scurt timp "buricul pamantului" informational. Cel putin in aceasta parte a lumii...

Se pregateste debarcarea lui Daniel Chitoiu din fruntea Ministerului Finantelor

Liberalul Daniel Chitoiu este pe faras. O spun chiar colegii sai de partid, care recunosc cu tristete ca Romania nu a avut un ministru de Finante mai incompetent. Daniel Chitoiu s-a dovedit a fi un pariu pierdut pentru USL, dar mai ales pentru PNL. Prestatia lamentabila a acestuia in fruntea Ministerului Finantelor Publice se sparge acum in capul liderilor partidului. Dincolo de nepricepere, pe liberali i-a enervat cel mai mult incapatanarea lui Daniel Chitoiu, care nu a tinut cont nici macar de sfaturile lui Crin Antonescu.

Senatorul Valer Marian isi pregateste transferul la PP-DD

Exclus din PSD dupa o confruntare cu tata-socru Ilie Sarbu, senatorul Valer Marian bate pentru ultima oara la usa partidului condus de Victor Ponta. Pentru ca a ramas fidel partidului si nu s-a inscris in nicio alta formatiune ("Ma consider in continuare membru PSD"), Valer Marian anunta ca va incerca sa participe la alegerile judetene care au avut loc la filiala sa de bastina, PSD Satu Mare. Scopul: sa mai discute o data cu social-democratii satmareni si sa-i convinga de nevinovatia si de buna sa credinta. Constient ca eforturile i-ar putea fi zadarnice, Valer Marian a lasat sa se inteleaga ca, in caz de esec, s-ar putea inscrie in PPDD, saptamana viitoare. Iar ca sa le plateasca intr-un fel pesedistilor pentru dezicerea de el, Valer Marian a mai anuntat si ca va reclama peste tot excluderea sa din partid: la Comisia Nationala de Arbitraj a PSD, la Partidul Socialist European si in justitie.

Serviciile secrete americane si rusesti au negociat la Bucuresti soarta Siriei

"National" a aflat din surse ca principalul motiv al venirii la Bucuresti a sefului CIA si a secretarului Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse a fost Siria. Faptul ca Bucurestiul a gazduit negocierea privind urmatoarele operatiuni din Siria dintre protagonistii principali, SUA si Rusia, dovedeste ca Romania si-a reluat rolul de negociator important in privinta lumii arabe. Summitul G8 s-a terminat cu o relatie extrem de tensionanta, descrisa ca "deep freeze" intre SUA si Rusia in special. Ca sa nu se revina la Razboiul Rece, SUA si Rusia au convenit sa discute "in particular", poate si cu servciile secrete chineze, soarta Siriei. In acest context, nu ne mai miram ca tara noastra inca il are pe ambasadorul regimului lui Bashar al-Assad, in timp ce tarile UE i-au expulzat de mult pe ai lor.

Romania, "punct de bifurcatie" in strategia globalizarii

Faptul ca Romania trebuie sa revina pe harta mondiala s-a stabilit la summitul NATO din 2008, desfasurat la Bucuresti. La vremea aceea, un ofiter specialist in strategii geopolitice si militare ne declara: "Pana acum, Romania era capatul axei Washington - Londra - Bucuresti, dar marile puteri doreau sa devina punct de bifurcatie. Globalizarea nu functioneaza pe axe mici. Daca trasezi o sfera plecand de la Washington si terminand la Bucuresti, cu un punct minimal de bifurcatie la Londra, se observa ca restul lumii ramane pe dinafara, existand riscul formarii altor axe. Am fost cuminti si am acceptat tot ce ni s-a oferi, Bucurestiul devenind "un loc de control al tuturor" (spionilor). In plus, Romania mai are Neptunul, o fortareata din punct de vedere radioelectronic, pentru intalniri la nivel inalt, la care chiar nu poti afla ce s-a discutat. Nici tehnologia moderna nu sparge acest zid, deoarece, asa cum am spus, cand e vorba de strategii globale, toata lumea se supune. Deci, sa nu ne mire daca, in viitor, vom constata ca prin Romania se plimba tot felul de spioni, la toate nivelele".

Solutie inedita pentru iesirea din criza financiara: Cipru se transforma in insula-cazinou

Autoritatile de la Nicosia vor sa adopte de urgenta un cadru legislativ care sa permita dezvoltarea in Cipru a unei adevarate industrii a cazinourilor, pusa la dispozita bogatasilor rusi. Guvernul cipriot vrea, astfel, sa revigoreze economia statului insular, prin infiintarea unui lant de cazinouri in toate statiunile din partea neocupata de Turcia a Ciprului. Oferta se va adresa in special rusilor care, pe de o parte, detin peste 50% din investitiile din domeniul hotelier, iar pe de alta parte, nu au voie sa joace jocuri de noroc in tara lor, deoarece Rusia a scos in afara legii cazinourile. Propunerea vine "la pachet" cu o alta oferta, facuta de catre presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, care le-a promis rusilor ca vor primi actiuni la Bank of Cyprus pentru miliardele de euro pierdute in urma crizei bancare din insula.

PUTEREA

Ambasadorul Marii Britanii: Din 2014, românii vor fi trataţi pe piaţa britanică a muncii la fel ca restul europenilor

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a declarat că din 2014 românii şi bulgarii vor fi trataţi pe piaţa britanică a muncii la fel ca restul cetăţenilor europeni, el arătând că la finalul lui 2013 vor fi ridicate restricţiile de muncă. "M-aş referi atât la declaraţiile lui David Liddington, din martie, de la Bucureşi, precum şi, foarte important, la discursului premierului nostru, David Cameron, pe tema migraţiei, susţinut în aprilie. David Cameron a subliniat trei aspecte: în primul rând, vom ridica restricţiile de pe piaţa muncii la finalul acestui an, ceea ce înseamnă că, din 2014, românii şi bulgarii vor fi trataţi pe piaţa britanică a muncii la fel ca restul cetăţenilor europeni" , a spus Harris.

SCANDAL ÎN ALIANŢA PNL-PC: Pierderea la vot a funcţiilor din ASF, doar o picătură în nemulţumirea PC

Alianţa de Centru Dreapta (ACD) a devenit subiect de reproş pentru PC către PNL şi de glumă, dinspre Crin Antonescu spre conservatori. Preşedintele liberal a vorbit despre relaţia cu partidul lui Dan Voiculescu după purtătorul de cuvânt al acestei formaţiuni, Bogdan Ciucă, a anunţat că de acum încolo, PC o să vorbească în nume propriu, pentru că ACD nu funcţionează, a răspuns în public preşedintele PNL. Înainte de a vedea părerea lui Antonescu, trebuie să spunem că unul dintre parlamentarii conservatori, senatorul Dumitru Pelican a declarat la B1 că supărarea partidului său a fost provocată de faptul că liberalii nu au votat reprezentantul PC în conducerea Autorităţii de Supraveghere Fiscală (ASF).

ROMANIA LIBERA

RACOLĂRI. USL "aspiră" oamenii lui Dan Diaconescu. Ce impact va avea pierderea de către PP-DD a peste un sfert din parlamentari

16 deputaţi şi doi senatori au părăsit partidul condus de Dan Diaconescu de la alegerea noului Parlament şi până în prezent. Calculele particulare ale PNL, PSD şi PC oferă câteva indicii-cheie asupra rolului pe care dezertorii de la PP-DD l-ar putea juca în viitoarea ecuaţie politică a USL. Partidul Poporului - Dan Diaconescu (PP-DD) mai are în prezent doar 50 de senatori şi deputaţi din cei 68 pe care i-a obţinut la alegerile parlamentare din decembrie 2012. Dezertările din PP-DD sunt motivate atât de conflictele parlamentarilor cu Dan Diaconescu, dar şi de ofertele partidelor aflate la putere. La ora actuală, zece dintre foştii parlamentari UNPR au statut oficial de independenţi, dar cochetează cu PSD. Mişcarea "independenţilor" din PP-DD a fost impulsionată de excluderea din partid a fostului prim-vicepreşedinte, Radu Popa.

Hai, nu faceţi toţi frumos? Viitoru-i luminos!

Ceea ce face noua Constituţie prin consacrarea supremaţiei Parlamentului nu este nici mai mult, nici mai puţin, decât să pregătească terenul instaurării unui regim tiranic, fie sub forma unei dictaturi elective, fie a uneia personale. Între timp, aparatul de propagandă al regimului, adică trustul lui Voiculescu ne îndeamnă, prin intermediul " hiturilor estivale" să "facem frumos" pentru că "inevitabil va fi bine" şi "viitorul e luminos". Acum, imaginaţi-vă ce va face un Parlament în care aleşii sunt în permanenţă să fie excluşi din parlament dacă nu se supun orbeşte disciplinei de partid - pentru că asta înseamnă, de fapt, amendamentul împotriva traseismului, asigurarea obedienţei totale faţă de liderii de partid, dar mai important faţă de prim-ministru şi de Executiv. Constituţia USL nu este o eroare, este o hartă precisă spre dictatură, ascunsă, ca şi pe vremea lui Hitler, sub vălul gros al propagandei furnizate de mass media aservite şi în primul rând de trustul Intact.

ZIARUL FINANCIAR

Cel mai mare dezastru din turismul românesc: 18 români au murit în Muntenegru, după ce un autocar s-a prăbuşit. Alte 30 de persoane rănite

Un autocar cu turişti români s-a răsturnat într-o prăpastie din Muntenegru, a anunţat televiziunea publică din RTCG, citând poliţia, relatează AFP. Marius Usturoi, directorul Maree Travel, agenţia de turism care a organizat circuitul, a precizat pentru MEDIAFAX că în autocar se aflau 47 de persoane, cetăţeni români, între care un minor. Numărul persoanelor decedate ca urmare a accidentului din Muntenegru a crescut la 18, informează MAE, care a anunţat că a deschis două linii telefonice pentru familiile celor care se aflau în autocarul prăbuşit. Celula de criză a pus la dispoziţie două linii telefonice, în regim de permanenţă: un tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din România) şi un număr apelabil şi din străinătate - 0214311259. Ministerul Afacerilor Externe monitorizează permanent evoluţia celorlalte persoane implicate în accident, urmând să acorde întreaga asistenţă necesară. Totodată, personalul MAE aflat la faţa locului acordă asistenţă consulară victimelor accidentului şi pentru repatrierea corpurilor neînsufleţite.

Preşedintele BERD: Vă trebuie o creştere economică generatoare de joburi pentru tineri

Intrebarea crucială pentru România este cum face ca economia să crească, afirmă Suma Chakrabarti (foto), preşedintele BERD - instituţia financiară internaţională care a ajuns la un portofoliu de 6,2 mld. euro pe piaţa locală. Aflat săptămâna trecută în vizită la Bucureşti, el a spus că nu există vreo soluţie miracu­loasă, fiind nevoie de un cumul de factori, pornind de la existenţa unui leadership puternic şi a unei viziuni pe termen lung, care să bată dincolo de ciclurile electorale. Şeful BERD consideră însă că trebuie avută în vedere o nuanţă foarte importantă atunci când este gândită o politică de stimu­lare a creşterii economice: "Este nevoie de un tip de creştere care să genereze locuri de muncă pentru tineri".

Vom întrece Italia la producţia de cereale

Producţia locală de cereale, estimată la 17,4 milioane de tone, o va depăşi cu 3% în acest an pe cea din Italia, iar economia românească va urca pe locul şase în topul producătorilor europeni cu rezultate apropiate de cele din 2011, anul record al agriculturii, arată proiecţiile pe iunie făcute publice recent de Coceral, organizaţie a traderilor şi procesatorilor agricoli europeni. "Producţia va fi mai mare ca urmare a vremii bune. Dacă mai plouă o dată în iunie şi încă o dată în luna iulie, cred că nu va fi un an cu probleme", spune Ştefan Gheorghiţă, directorul general al producătorului de seminţe agricole certificate Caussade Semences, cu afaceri de 15,4 milioane de euro, care este în acelaşi timp şi fermier cu 600 de hectare în Brăila. Rocada dintre România şi Italia în topul economiilor comunitare în funcţie de producţia de cereale vine pe fondul creşterii cu 40% a producţiei locale, dar şi pentru că recoltele italiene urmează să coboare uşor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb