REVISTA PRESEI 24.08.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 august 2016

ADEVARUL

Ce a cauzat catastrofa de la Petromidia

Anchetatorii încearcă să stabilească motivul producerii acestui grav accident de muncă din seara de luni, 22 august, când la Petromidia a izbucnit un incendiu puternic, care a rănit şase oameni, unul dintre ei decedând. Ultimul accident de acest gen a avut loc la 5 noiembrie 2009 pe platforma Petromidia, când au murit trei persoane. Petromidia a comunicat că "incidentul" a avut loc "în zona instalaţiei de distilare în vid", mai multe date fiind oferite de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, care au preluat cercetarea. Magistraţii au transmis câteva detalii despre cele întâmplate: "La platforma 1 DAB din cadrul rafinăriei menţionate, o echipă de lucrători efectua o reparaţie a unei conducte de transport a distilatului de vid rezultat prin încălzirea ţiţeiului, moment în care a izbucnit un incendiu".

Armenia şi Rusia îşi vor unifica forţele armate

Cu câteva zile în urmă, vice-ministrul apărării al Rusiei, Anatolii Antonov, a anunţat că Rusia şi Armenia se apropie de semnarea unui acord de creare a unei grupări armate comune pe teritoriul Armeniei. Gruparea va fi compusă din corpul de armată nr. 4 al Armeniei şi baza militară 102 a Rusiei, care intră în districtul militar de Sud al armatei ruse şi se află pe teritoriul Armeniei. Corpul al patrulea de armată al Armeniei este dislocat la hotarul ţării cu regiunea azeră Republica Autonomă Nahicevan (o enclavă între Armenia, Iran şi Turcia).

Cum îşi răsplătea Dragnea "curtenii" din banii publici

Mai mulţi angajaţi şi directori din cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Teleorman au mărturisit în faţa procurorilor că Liviu Dragnea a creat în cadrul instituţiei un serviciu special pentru membrii loiali ai PSD. Şefii DGASPC ştiau că nu trebuie să întrebe niciodată de persoanele angajate aici. Acestea trebuiau doar plătite. "Încă de la angajare ni s-a spus de către directorii instituţiei, care le-au angajat că nu prea or să vină la serviciu la DGASPC Teleorman, în cadrul centrelor în care figurau angajate deoarece acestea vor lucra la sediul organizaţiei PSD Teleorman". Aceasta este mărturia dată în faţa procurorilor de unul dintre angajaţii de la Biroul Resurse Umane din cadrul DGASPC Teleorman în dosarul în care liderul PSD Liviu Dragnea a fost trimis în judecată, luna trecută, alături de fosta sa soţie Bombonica, pentru abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

Adrian Cioroianu: "Prin faptul că i-a întors spatele lui Hitler, România i-a făcut Germaniei un mare bine"

România nu a trădat Germania, ci pe un Hitler pe care chiar şi nişte eroi germani încercaseră deja să-l omoare, în cateva rânduri. Un Hitler care transformase Germania într-un stat zombificat şi mancurtizat. Aşadar, să nu vă surprindă dacă vă voi propune următoarea cheie de lectură: prin faptul că i-a întors spatele lui Hitler, România i-a făcut Germaniei un mare bine! Să nu ne mai punem cenuşă în cap, că nu e cazul - dimpotrivă, orice german raţional ar trebui să mulţumească în sinea sa Regelui Mihai şi românilor de atunci pentru că aceştia au grăbit căderea oribilului Reich. Aşa cum, desigur, orice maghiar raţional îşi dă seama că intervenţia României din 1919, împotriva fantasmelor lui Bela Kun, a scăpat Ungaria de la a deveni, anticipat, o republică sovietică.

Războiul interjudeţean pentru Pizda Babei

Situat la graniţa dintre Sălaj şi Maramureş, izvorul cu nume deocheat este revendicat de locuitorii ambelor judeţe. Delimitarea cadastrală a teritoriilor administrative şi marcarea hotarelor a făcut lumină parţial în disputa istorică. Locuitorii din Poiana Blenchii, judeţul Sălaj, şi maramureşenii din Coroieni îşi dispută proprietatea asupra unui izvor situat la graniţa dintre cele două judeţe şi care a cărui denumire trivială a rezistat peste secole. Obiectivul figurează şi în motorul de căutare Google Maps, prin localizare precisă pe hartă şi recenzii din parte celor care l-au vizitat de-a lungul timpului. Este vorba despre o mini-peşteră aflată chiar pe marginea drumului judeţean, intitulată Pizda Babei, din care izvorăşte un firicel de apă, ale cărei proprietăţi sunt mult lăudate de către majoritatea localnicilor.

SRI: Teroriştii ne-au pus pe lista neagră! România a devenit o "ţintă legitimă"

Cu toate că în aparenţă românii sunt liniştiţi de autorităţi cu privire la gradul de producere a unui atentat, în practică lucrurile stau altfel. Potrivit celor mai recente informaţii ale SRI, România a devenit o ţintă legitimă şi un teritoriu ce trebuie recucerit şi inclus în "califat". Motiv pentru care au fost actualizate măsurile de siguranţă la nivel naţional. Serviciul Român de Informaţii a explicat pentru ziarul Libertatea faptul că pregătirea ofiţerilor a fost modificată şi au fost sporite inclusiv tehnicile pentru depistarea unor pericole de natură teroristă, mai ales că ţintele teroriştilor s-au schimbat foarte mult. Punctele de frontieră sunt acum cele mai bine monitorizate locuri.

Schimbare majoră pentru proprietarii de apartamente cu geamuri termopan

Tragedia din clubul Colectiv continuă să producă efecte la aproape un an de când a avut loc. Urmare a nefericitei întâmplări, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Energiei (ANRE) a dat un ordin prin care obligă proprietarii de apartamente cu termopane să-şi monteze senzori de gaze. Ordinul ANRE reactivează o lege care nu a fost pusă în aplicare până acum, iar nerespectarea acestei obligativităţi atrage după sine debranşarea de la sistemul de gaze. În fapt, vor fi obligaţi să respecte această lege proprietarii acelor locuinţe unde există cel puţin un aragaz, iar încăperea în care se află aragazul are montate geamuri securizate tip termopan sau geamuri obişnuite cu grosime mai mare de 4 mm. Amenzile pentru nerespectarea acestui ordin sunt cuprinse între 2000 şi 4000 de lei.

Războiul petrolului: industria chimica salvează giganţii petrolieri din criză

Industria chimică, una dintre cele mai dispreţuite la nivel global din cauza impactului asupra mediului sau sănătăţii, a salvat marile companii petroliere afectate de scăderea preţului la petrol şi gaze. Industria chimică produce de la pungi şi vopseluri până la plasticul din telefoane, de la polistiren până la anvelopele necesare autoturismelor. Acum, această industrie înfloreşte şi protejează marile grupuri petroliere, precum Exxon Mobil sau Royal Dutch Shell de scăderea preţului la ţiţei. "Produsele chimice revin pe ecranul radarului", declara zilele trecute Simon Henry, directorul financiar al Shell.

Belarusul şantajează Gazprom în privinţa preţului "aurului albastru"

Rusia şi Belarus sunt într-o dispută privind preţul gazelor, în condiţiile în care Belarusul beneficiază de un preţ preferenţial de 132 de dolari pe mia de metri cubi de gaze din partea Gazprom, însă acum solicită reducerea acestuia până la 73 de dolari pe mia de metri cubi, în conformitate cu "actualele condiţii de piaţă", scrie publicaţia online Platts.com. De partea cealaltă, Rusia refuză şi indică înspre acordurile interguvernamentale prin care este stabilită formula prin care se calculează preţul. De asemenea, Gazprom precizează că Belarus are şi o datorie neplătită, în valoare de 200 de milioane de dolari.

China este pe cale să devină un adevărat gigant al gazelor

China îşi dezvoltă de zor depozitele de gaze de şist, iar producţia sa este estimată să crească de câteva zeci de ori până în anul 2040, potrivit unui raport al Energy Information Administration (EIA), citat de USA Today. China va ajunge, astfel, al doilea producător de gaze de şist al lumii, după SUA. Producţia de gaze de şist a Chinei este aşteptată să atingă astfel 0,56 miliarde de metri cubi de gaze pe zi, aceasta urmând a fi 40% din totalul producţiei zilnice, în vreme ce în SUA producţia de gaze de şist va ajunge la 2,2 miliarde de metri cubi pe zi şi va reprezenta 70% din tot gazul extras în 2040, estimează sursa citată. La raportarea din luna iunie a acestui an, datele oficiului chinez de statistică arătau o creştere cu 4,1% a producţiei de gaze naturale a Chinei în primele şase luni, până la un total 69 de miliarde de metri cubi.

BANCHERUL

Banca Carpatica devine Patria Bank după fuziune si urcă pe locul 18 in topul băncilor

Banca Carpatica urmează să fuzioneze cu Patria Bank si să-i preia numele acesteia, noua bancă deţinând active de patru miliarde lei, urcând astfel pe locul 18 in topul băncilor după active, înaintea Eximbank si după Intesa Sanpaolo Bank. Patria Bank spune însă ca are planuri de creştere prin noi achiziţii. In prezent, Carpatica are active de 2,899 miliarde lei si pasive de 2,725 miliarde lei, in timp ce Patria Bank deţine active de 1,166 miliarde lei si pasive de 927 milioane lei. Patria Bank, deţinută de fondul de investiţii EEAF Financial Services B.V., este acţionar majoritar la Carpatica, cu 64,1% din capitalul social al băncii, in valoare de 141,3 milioane lei, in timp ce fostul acţionar majoritar Ilie Carabulea mai are 18,4% din acţiuni, restul fiind împărţite intre diverse persoane fizice si juridice. In urma fuziunii, participaţia lui Carabulea urmează sa scadă la 10,8% din capitalul Carpatica, in timp ce fondul EEAF îşi va majora deţinerea la 78% din acţiunile Carpatica.

CURENTUL

UDMR şi PSD îşi împart posturile bănoase din Apele Române

Miercuri, 24 august, conducerea Administraţiile Bazinale (ABA) Mureş şi cei patru şefi ai SGA-urilor (Sistemul de Gospodărire a apelor) din subordine sunt convocaţi la Bucureşti, la sediul central, unde vor fi înştiinţaţi că directorul ABA Mureş, Blaga Ioan Mihai, pus de PSD, va fi înlocuit în urma unei înţelegeri cu UDMR-ul, de David Csaba, fost Director General în Apele Române (ANAR), acum doar Director Tehnic la ABA Mureş sau de un om de-al lui. Pentru a nu se stârni panică printre şefuleţii din ABA Mureş şi SGA-urile din Mureş, Alba, Hunedoara şi Arad, schimbarea trebuie făcută cât mai lin.

STUDIU: Pentru ce companii vor să lucreze tinerii cu studii superioare

Atmosfera de lucru din cadrul companiei, siguranţa locului de muncă, posibilităţile de promovare şi de creştere profesională sunt cele mai importante aspecte de care ţin cont tinerii atunci când aleg compania pentru care să lucreze. Pachetul salarial este pe locul 4 în clasamentul aspectelor de care ţin cont candidaţii atunci când se angajează. Datele reies din studiul realizat în primăvară la Târgul de Cariere (TdC), eveniment care reuneşte peste 200 de companii şi mai mult de 25.000 de candidaţi din mai multe oraşe din România şi Republica Moldova. Cercetarea a fost făcută în cadrul TdC pe un eşantion de 1.405 tineri specialişti, absolvenţi cu studii superioare şi candidaţi cu studii în curs de finalizare din Cluj-Napoca, Iaşi, Oradea, Braşov, Sibiu, Târgu-Mureş şi care au vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani.

CURIERUL NATIONAL

Uber va lansa o flotă de maşini autonome

Lovitură de imagine puternică dată de cei de la Uber, care au lansat celebrul serviciu de ride-sharing, care le dă bătăi de cap taximetriştilor din întreaga lume. Pe lângă multele servicii pe care le-au făcut disponibile în întreaga lume, de la livrarea de pizza sau îngheţată sau de făcut cumpărături, cei de la Uber se pregătesc să dea o lovitură puternică celor de la Google sau Apple care vor să facă maşini autonome. Lovitura constă în lansarea, în oraşul american Pittsburgh, a unei flote de 100 de modele Volvo XC90, dotate cu sistem de condus autonome, potrivit agenţiei Bloomberg. Maşinile vor ajunge pe străzile oraşului începând cu luna viitoare, deşi oficialii companiei spun că vor fi lansate până la finele lunii august şi sunt dotate cu un sistem creat de compania "Otto", companie fondată de 4 foşti angajaţi care au lucrat inclusiv pentru proiectul maşinii autonome de la Google.

Eversheds Romania va reprezenta ASF în falimentul Carpatica Asig

Falimentul Carpatica Asig va fi gestionat de societatea de avocatură Eversheds Romania, selectată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să o reprezinte în instanţă. "ASF a selectat societatea de avocatură Eversheds Romania pentru a reprezenta Autoritatea în procedura judiciară de solicitare a falimentului Carpatica Asig. Desemnarea societăţii s-a făcut în urma derulării unui proces de achiziţii publice pentru servicii de consultanţă juridică şi de reprezentare în instanţă, Eversheds Romania prezentând cea mai avantajoasă ofertă prin raportare la criteriile de selecţie. La licitaţie au fost invitate să participe 6 case de avocatură, oferte depunând doar 3 dintre acestea", a informat autoritatea.

Loteria Română avertizează asupra tentativelor de înşelăciune cu lozuri în plic

Loteria Română a atras ieri atenţia jucătorilor săi să fie extrem de vigilenţi ca urmare a numeroaselor sesizări apărute în ultima perioadă cu privire la tentative de înşelăciune ce au la bază produse de tip loz în plic emise de companie. Astfel, pentru a evita achiziţia unor lozuri false, Loteria Română cere jucătorilor să aibă în vedere faptul că, "în prezent, în portofoliul de produse al Loteriei Române, la categoria loz în plic, toate seriile cuprind în scara de câştiguri exclusiv premii în bani. Nu există niciun fel de produs de acest tip care să ofere ca premiu autoturisme sau alte obiecte sau servicii".

EVENIMENTUL ZILEI

Afacerea Hexi Pharma, cea mai mare dezinformare a anului 2016

Cel mai mare scandal din medicina românească a pornit de la dezvăluirile făcute în primăvară de jurnalistul Cătălin Tolontan, care evidenţiau faptul că biocidele produse de Hexi Pharma ar fi diluate de până la două mii de ori! Da, aţi citit bine, de 2.000 de ori! Instantaneu, s-a speculat că această presupusă escrocherie ar avea o legătură directă cu zecile de mii de infecţii nosocomiale din spitalele româneşti, că din cauza acestor diluări bănoase mor românii pe capete. Doctorii, poate cei mai în măsură să-şi dea cu părerea asupra cauzelor deceselor, au îndemnat la calm, amintind că se moare în spitale din cauza infecţiilor nosocomiale de sute de ani. Şi nu doar la noi, ci şi în Occident. Degeaba! Isteria se instalase.

Se discută crearea unui uriaş proprietar de malluri cu puternice rădăcini româneşti

Fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI), cel mai mare investitor imobiliar din România după valoarea activelor, ar putea lua în considerare o fuziune cu Rockcastle, un alt fond sud-african de mărime similară şi cu activitate în Polonia, potrivit unui zvon lansat recent de presa africană. Informaţia apare la scurt timp după ce s-au pus bazele fuziunii dintre CA Immo şi Immofinanz, alţi investitori mari cu prezenţă puternică în România. Contactaţi de Capital, oficialii NEPI nu au vrut să facă comentarii pe acest subiect. Zvonurile legate de o posibilă fuziune, lansate în publicaţia Business Day, sunt întărite de similarităţile dintre cele două companii. În primul rând, au o serie de acţionari comuni precum Prudential, Sanlam, BlackRock Fund Advisors (fostul Barclays Global Fund Advisors) şi Stanlib.

Ne aflăm in plină campanie de albire a lui Dan Condrea - de Ion Cristoiu

Dan Condrea era un "om cinstit, care s-a sinucis, vezi Doamne! pentru că n-a mai putut suporta calomniile aduse de presa iresponsabilă, întruchipată de Cătălin Tolontan". Marţi, 23 august 2016. O agenţie din Divizia Presă publică următoarea ştire: "Procurorii Parchetului instanţei supreme au primit în dosarul Hexi Pharma raportul Institutului Cantacuzino şi alte rapoarte de expertiză, inclusiv de la un laborator din străinătate, din care rezultă că unii dezinfectanţi ai firmei erau diluaţi fără a depăşi limita legală. Anchetatorii aşteaptă de la 300 de spitale documente care au legătură cu cauza, au declarat marţi, pentru News.ro, surse judiciare."

JURNALUL NATIONAL

Specialişti: Incendiul de la Petromidia nu a fost precedat de explozie

Incendiul care a afectat platforma Petromidia în data de 22 august 2016 nu a fost precedat de o explozie, după cum indică primele cercetări ale specialiştilor, iar această precizare se regăseşte şi în comunicările oficiale ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi Inspectoratului Teritorial de Muncă, se arată într-un comunicat al KMG Rompetrol remis marţi seară AGERPRES. "În acest moment, rafinăria este operată la capacitate redusă şi s-au luat toate măsurile tehnice pentru funcţionarea acesteia în condiţii de siguranţă. Echipele tehnice evaluează în prezent măsurile de intervenţie şi/sau de remediere necesare pe termen mediu şi lung", precizează sursa citată.

Băncile au făcut jumătate de miliard de euro profit

Sistemul bancar din România a obţinut, în prima jumătate a acestui an, un profit net de peste o jumătate de miliard de euro (531 milioane de euro). Suma este cu aproape 17 miliarde de lei peste valoarea din perioadă similară a anului trecut, potrivit statisticilor publicate de către Banca Naţională a României. Cele mai mari trei bănci locale, BCR, BRD şi Banca Transilvania, au obţinut cumulat un profit de aproximativ 256 milioane de euro, ceea ce reprezintă peste 50% din profitul total al sistemului bancar. Cel mai mare câştig, 458,3 milioane de lei, circa 102 milioane de euro, a fost raportat de Banca Transilvania. Pe locul al doilea s-a plasat BRD Groupe Societe Generale, care a obţinut un câştig net de 381 milioane de lei, respectiv 84,5 milioane de euro, în semestrul 1 din 2016. Pe podium urcă şi BCR, cu un profit net de 315,1 milioane de lei (70,2 milioane de euro).

Producătorii de legume şi fructe primesc ajutor financiar din cauza embargoului impus Rusiei

Organizaţiile şi producătorii din sectorul de legume şi fructe din România vor primi un sprijin financiar european pentru retragerea de pe piaţă a unei cantităţi de 3.000 de tone de astfel de produse, în urma prelungirii embargoului Federaţiei Ruse impus produselor agroalimentare ale Uniunii Europene, informează, marţi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Sprijinul financiar se va acorda pentru 1.500 de tone de fructe, respectiv pentru mere, pere, prune, fructe de tip bacă, struguri de masă proaspeţi, piersici şi nectarine şi pentru 1.500 de tone de legume (tomate, castraveţi, inclusiv cornişon, morcovi, varză albă şi varză roşie, ardei gras, conopidă, broccoli, ciuperci din genul Agaricus).

NATIONAL

16 şefi de la "Doi s' un sfert", luaţi de DNA!

Dezvăluirile făcute in exclusivitate de "National" cu privire la halucinanta "sifonare" a banilor pentru "sifoane" de către unii dintre şefii de la "Doi s' un sfert" au fost confirmate de anchetele procurorilor care, cu ajutorul unor martori protejaţi din chiar interiorul serviciului secret, au reuşit să probeze cheltuielile nejustificate. Iată însă că acum, din nou, după cum susţin aceleaşi surse, alţi ofiţeri care se bucură de acelaşi statut ar fi contribuit la identificarea tuturor celor implicaţi in respectiva filieră, existând informaţii că numărul total al celor vizaţi de către ancheta extinsă a DNA ar fi de nu mai puţin de 16 "acoperiţi"! Iar cum unii dintre aceştia sunt inclusiv colegi de birou, se poate ajunge deci la situaţii surprinzătoare, in care să fie inculpate in întregime conducerile anumitor direcţii!

Antifrauda se dă la "Dragon", dar nu si la "balaurul" din Portul Constanta

Portul Constanta se dovedeşte, in fata autorităţilor de la Bucureşti, mai autonom decât "Ţinutul Secuiesc". Inspectorii de la Antifraudă nu au tupeul, atunci când completează la indigo sutele de procese verbale de amendă din "Dragonul Roşu", să-i întrebe pe contravenienţii de serviciu de unde îşi procura "marfă fără documente justificative". Pentru că atunci ar trebui să se lupte nu doar cu "Dragonul" de la marginea Capitalei, ci ar trebui să taie si capetele "balaurului" din Portul Constanta. Loc de care autorităţile statului, in frunte cu chiar ANAF-ul, se feresc ca dracul de tămâie! Chiar dacă uneori, pentru a nu bate cu totul la ochi, mai îndrăznesc să desigileze cate un container cu jucării ruginite, care se vând la kilogram, să nu fie si aşa paguba prea mare.

Tehnocraţii au început să livreze "marfă proaspătă" DNA-ului

Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului Iordache Lazar a fost reţinut, ieri, de procurorii DNA, pentru dare de mita si cumpărare de influentă. Interesant este ca Lazar a fost dat pe mâna procurorilor anticorupţie chiar de un director din Ministerul Sănătăţii, pe care proaspătul reţinut l-ar fi mituit, conform referatului întocmit de DNA, cu 126.000 de lei încă de la sfârşitul lunii aprilie, in schimbul "exercitării influentei" conferite de funcţie astfel încât să fie aprobate sumele bugetare alocate de MS pentru construirea unei staţii de epurare la un spital si pentru dotarea cu echipamente medicale a altuia. Directorul mituit s-a transformat însă in denunţător - fapt întâlnit ce-i drept si in alte cazuri. De ce însă mita a fost dată in primăvară iar cazul explodează de abia in prag de toamnă? Simplu: pentru ca s-au apropiat alegerile iar tehnocraţii au primit ordin pe unitate să toarne la DNA tot ce au apucat să strângă până acum de pe la ministere, agenţii etc.

PUTEREA

Premierul Cioloş, 43% susţinere pe Bucureşti, 30% pe ţară

Rezultatele sondajelor de opinie comandate de PNL arată că premierul Dacian Cioloş ar avea 43% din intenţiile de vot ale bucureştenilor, iar la nivel naţional, 30%, în timp ce miniştrii tehnocraţi din Guvernul său ar obţine scoruri mai mici, au declarat surse liberale citate de Mediafax. De asemenea, miniştrii tehnocraţi Comisia de unificare a PNL a discutat, marţi, rezultatele acestor sondaje comandate de partid. Sursele citate de Mediafax au declarat că ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a fost cotat cu 9%, la fel ca vicepremierul Vasile Dîncu, în timp ce ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru au doar 2%, iar vicepremierul Costin Borc 1%. De asemenea, la întrebarea care este ministrul pe care îl apreciaţi cel mai mult, 46% au răspuns "niciunul".

ROMANIA LIBERA

Ion Dragne: Comisie specială la Baroul Bucureşti în speţa excluderii lui Ponta din avocatură

Decanul Baroului Bucureşti, Ion Dragne, a confirmat pentru România liberă că fostul premier Victor Ponta va fi invitat pe 31 august la şedinţa în care se va dezbate cererea privind excluderea fostului premier din barou. Ion Dragne ne-a declarat că cei 15 membri ai Consiliul Baroului au desemnat trei colegi care vor analiza şi vor decide cum trebuie interpretată situaţia în care se află fostul premier. Ion Dragne: Am făcut două demersuri. Am numit trei experţi din cadrul Consiliului Biroului Bucureşti care să facă un raport cu problemele de drept deduse din această speţă. Şi a doua măsură i-am invitat pe cei doi avocaţi implicaţi în procedură (Victor Ponta şi Monica Macovei - n.r.) să îşi susţină poziţia la şedinţa Consiliului Baroului din data de 31 august. Domnul Ponta a transmis un punct de vedere şi în scris, la fel cum avem şi cererea doamnei Macovei în scris.

Parfumurile sintetice conţin cantităţi mari de toxine neafişate

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a cumpărat între 6 iulie şi 10 iulie 2016, din marile structuri comerciale, 31 de deodorante tip roll-on în vederea analizării compoziţiei chimice a acestora. Analiza a fost realizată de către o echipă de experţi ai Consiliului Consumatorilor din Danemarca care lucrează în cadrul unui proiect intitulat "Gândeşte în termeni chimici", menit să-i ajute pe consumatori să evite substanţele chimice cu potenţial nociv din produsele cosmetice. Consiliul Consumatorilor din Danemarca este o organizaţie cu o experienţă de 69 de ani în domeniul protecţiei consumatorilor, cu 120 de angajaţi şi un buget anual de 11 milioane euro, din care 2,4 milioane euro reprezintă va-loarea unui grant finanţat de către statul danez. Totodată, organizaţia are reprezentant atât în board-ul Organizaţiei Europene a Consumatorilor, cât şi în cel al Organizaţiei Mondiale a Consumatorilor.

ZIARUL FINANCIAR

Expunerea băncilor s-a redus în primul semestru cu circa 2 mld. euro

Datoria externă a băncilor - care include liniile de finanţare acordate de acţionarii străini filialelor locale pe termen scurt şi lung - a continuat tendinţa descendentă în primul semestru din 2016, reducându-se cu aproape 2 mld. euro faţă de sfârşitul anului trecut, până la 13 mld. euro. Scăderea comparativ cu nivelul din iunie 2015 a fost de 2,3 mld. euro. Declinul datoriei externe a băncilor a fost determinat, surprinzător, în principal de reducerea expunerii băncilor pe termen lung, după ce în anii de criză cele mai afectate de procesul de dezintermediere au fost finanţările pe termen scurt. România a scăpat de pericolul unor retrageri dezordonate ale finanţărilor bancare pe parcursul ultimilor ani, însă tendinţa de reducere a expunerilor este evidentă, iar procentul ajustării a devenit consistent. Comparativ cu vârful de aproape 25 de miliarde de euro atins de datoria externă a băncilor în decembrie 2008, scăderea este de circa 50%.

Alarmă dinspre industria auto: producţia şi exportul de automobile au scăzut cu 8%

În lipsa unor noi modele, producţia de maşini a scăzut cu 8,2% în primele şapte luni ale acestui an, în timp ce exporturile s-au micşorat cu 8,4%, acestea fiind cele mai abrupte scăderi din ultimii zece ani. Programarea lansării noilor modele Logan şi Sandero facelift în toamna acestui an, alături de intrarea în producţie la Craiova a modelului Ford Ecosport abia în a doua jumătate a anului trecut au atras o diminuare a producţiei de maşini noi, atât la Craiova, cât şi la Mioveni, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Auto­mobile (APIA). Totodată, luna trecută au fost asamblate 29.932 autovehiule, cu 16,6% mai puţin decât în luna precedentă, în condiţiile în care în ultimii ani producţia din iulie accelera tocmai pentru a acoperi şi luna august, când uzinele intră în perioada de remont. Mai mult, comparativ cu iulie 2015 declinul este de 24%, în condiţiile în care anul trecut se produceau în iulie aproape 40.000 de maşini la Mioveni şi Craiova.

Cea mai mare rafinărie din România, cu motoarele oprite după explozia de luni

Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, a stat mai bine de o lună anul trecut în revizie generală, operaţiune ce are loc o dată la cinci ani. Luni însă, o explozie a avut loc la una dintre instalaţiile unităţii, luând cu ea viaţa unui om. Explozia de la începutul acestei săptămâni de la Rompetrol Rafinare, compania care gestionează activitatea rafinăriei Petromidia, aproape a scos din funcţiune cea mai mare unitate de procesare a petrolului din România. Un angajat a decedat, alţi trei fiind spitalizaţi cu arsuri. Oamenii din domeniu cred că lucrurile au fost bine gestionate şi că incidentul putea avea o cu totul altă amploare dacă nu se intervenea eficient.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb