REVISTA PRESEI 24.08.2017

Willy Homner
Revista Presei / 24 august 2017

REVISTA PRESEI 24.08.2017

ADEVARUL

Iohannis: Modificările legilor Justiţiei sunt un atac asupra statului de drept şi împotriva luptei anticorupţie

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat dur propunerile pentru schimbarea legilor Justiţiei prezentate miercuri de ministrul Tudorel Toader, şeful statului subliniind că acestea ar fi un "atac asupra statului de drept", ar afecta Justiţia şi ar încetini lupta împotriva corupţiei. "Propunerile de astăzi urmăresc întărirea rolului ministrului Justiţiei şi diminuarea rolului CSM în privinţa gestionării carierei magistraţilor, de fapt, slăbirea justiţiei. Dacă acest amalgam de măsuri va fi asumat de Guvern şi aprobat de Parlament, eforturile României de mai bine de 10 ani vor fi anulate şi justiţia se va întoarce în timp, într-o epocă în care era subordonată politicului", arată Klaus Iohannis.

Modificarea Legilor justiţiei scoate oamenii în stradă

Peste 500 de persoane s-au adunat miercuri seară în Piaţa Victoriei pentru a protesta faţă de modificările la legile justiţiei anunţate de către Tudorel Toader. Preşedintele României ar putea fi exclus din procedura de numire a procurorilor-şefi din DNA şi DIICOT şi a procurorului general, Inspecţia Judiciară ar trece din subordinea CSM în cea a ministrului Justiţiei, iar o nouă direcţie o să-i ancheteze pe magistraţii acuzaţi de corupţie.

CTP: Corupţia va fi un drept al omului, de care vor beneficia numai unii

Întrebat despre intenţiile ministrului Justiţiei, jurnalistul a spus că acestea "urmăresc transformarea, la un moment dat, a DNA în PNA". "Aşa de numea Direcţia Naţională Anticorupţie înainte de anul 2005. PNA, adică prescurtarea de la Panarama anticorupţie, acea instituţie, PNA, care avea grijă să nu deranjeze niciun demnitar de rang înalt, niciun politician, care livra NUP-uri în serie acestor personaje. Toate converg pentru ca România să redevină, din punctul de vedere al justiţiei, cea dinainte de 2005 şi corupţia să fie în ţara noastră un drept al omului, de care vor beneficia, însă, numai unii", a apreciat Cristian Tudor Popescu.

Dragnea şi Grindeanu devin prieteni cu beneficii

Zilele acestea, Dragnea şi Grindeanu au avut o întâlnire faţă în faţă, iar marea împăcare va fi oficializată la reuniunea Comitetului Executiv al partidului, programată joi la Neptun. Potrivit unor surse din PSD, o împăcare între Dragnea şi Grindeanu ar aduce avantaje de ambele părţi. În primul rând, Dragnea are nevoie ca de aer de votul celor şase parlamentari PSD de Timiş, fideli lui Sorin Grindeanu, în condiţiile în care majoritatea parlamentară este pe muchie de cuţit. Liderul PNL, Ludovic Orban, spunea zilele trecute, într-o emisiune Adevărul Live, că majoritatea PSD-ALDE mai stă doar într-un singur om. Potrivit unor surse din PSD, Dragnea este dispus să-i ofere lui Grindeanu o funcţie de nivel înalt, cel mai probabil una de ambasador. Surse politice vorbesc de o posibilă numire a lui Sorin Grindenau ca ambasador în Republica Moldova.

Cum vrea Olguţa Vasilescu să ajute mamele când acestea nu mai au nevoie

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a anunţat că intenţionează să crească natalitatea prin scăderea vârstei de pensionare cu 6 ani a mamelor cu trei sau mai mulţi copii. Astfel, acestea ar putea să iasă la pensie la 57 de ani, în loc de 63, vârsta prevăzută acum în lege pentru femei. Experţii în domeniu spun însă că măsura nu va ajuta la creşterea natalităţii. Principalul motiv: adulţii au nevoie de ajutor atunci când copiii lor sunt mici, nu când deja au devenit adulţi. Sociologii spun că o astfel de măsură, în afară de faptul că nu va duce la creşterea natalităţii, ar provoca şi anumite efecte negative asupra relaţiei angajaţi-pensionari şi economiei în sine.

Noua vacă de muls: pensiile private ale românilor

Guvernul nu naţionalizează Pilonul II de pensii, dar îl goleşte de bani. Aşa arată planurile Ministerului de Finanţe pentru pensiile private, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară, care ar trebui să îi protejeze pe cetăţeni, nu le dezminte. Pensiile private a şapte milioane de români sunt în pericol, Ministerul de Finanţe dorind să micşoreze cota pe care contribuitorii o virează lună de lună în contul lor. Planurile Ministerului au fost anunţate de profit.ro, însă surse din piaţă au confirmat acest lucru şi pentru "Adevărul".

Planul atentatelor din Catalonia, descris de un inculpat în instanţă

Celula jihadistă acuzată de atentatele din Catalonia revendicate de Statul Islamic pregătea un atac de anvergură mai mare, la obiective turistice, dar a pierdut bombele şi a trecut la planul B, a recunoscut marţi unul dintre principalii suspecţi, relatează AFP. Mohamed Houli Chemlal - un spaniol în vârstă de 21 de ani, născut în enclava sub administraţie spaniolă Melilla, în Africa de Nord - a confirmat în faţa judecătorului madrilen care anchetează aceste atentate, soldate cu 15 morţi şi peste 120 de răniţi, ceea ce a spus poliţiei catalane.

Tramvaiul care a luat foc, ieri, în trafic a fost construit în 1975

Un tramvai de pe linia 25 a luat foc, ieri dimineaţă, în timp ce se afla în mers în zona AFI Cotroceni, la intersecţia Bulevardului Vasile Milea cu Timişoara. Cinci persoane s-au rănit după ce au sărit pe geam şi au fost transportate la spital. La faţa locului s-a acţionat cu două autospeciale de stingere, descarcerare şi SMURD, incendiul fiind lichidat în scurtă vreme. RATB cercetează cauzele incendiului. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a solicitat miercuri formarea unei comisii de anchetă la nivelul RATB pentru a depista cauzele incidentului produs miercuri dimineaţă pe linia tramvaiului 25, informează un comunicat de presă al municipalităţii.

Institutul Cantacuzino, transformat în unitate militară, cu conducere militară

Institutul Cantacuzino va fi preluat de către Ministerul Apărării Naţionale şi va fi transformat în unitate militară cu conducere militară. Anunţul a fost făcut, miercuri, de către ministrul Apărări, Adrian Ţuţuianu, în cadrul şedinţei de Guvern. Concret, premierul Mihai Tudose le-a cerut miniştrilor Sănătăţii şi Apărării Naţionale ca în maximum o lună să facă toate demersurile necesare pentru ca Institutul Cantacuzino să treacă în subordinea MApN. Adrian Ţuţuianu a spus că deja specialiştii direcţiei medicale din subordinea sa au făcut o evaluare prealabilă şi urmează ca în trei săptămâni să propună un act normativ prin care institutul să devină unitate militară.

Londra a trimis, din greşeală, zeci de scrisori prin care anunţat cetăţeni UE că trebuie să părăsească ţara

Marea Britanie a trimis miercuri, din greşeală, zeci de scrisori prin care a anunţat cetăţeni ai Uniunii Europene că trebuie să părăsească ţara - o eroare cu atât mai jenantă cu cât drepturile cetăţenilor UE după Brexit sunt în curs de negociere, relatează Reuters. Ministerul de Interne de la Londra a anunţat că a demarat o anchetă după ce aproximativ 100 de scrisori au fost trimise cetăţenilor din alte ţări UE, anunţându-i că vor fi îndepărtaţi de pe teritoriul Regatului Unit în baza legii imigraţiei. Deşi Marea Britanie a promis un acord generos pentru cetăţenii UE după Brexit, nu există încă un acord privind modul în care vor fi apărate drepturile cetăţenilor.

BANCHERUL

Cum au ajuns băncile in situaţia de a obţine profituri record si in acelaşi timp să fie acuzate că nu plătesc impozit la stat

Sistemul bancar românesc a realizat in prima jumătate din acest an cel mai mare profit net din istorie: 2,681 miliarde lei, conform datelor furnizate de BNR, la solicitarea Bancherul.ro. E important de menţionat că aproape tot profitul sistemului bancar, adică 2,3 miliarde lei din totalul de aproape 2,7 miliarde lei a fost realizat de cele mai mari şase bănci româneşti. Conform listei publicate de ziarul Bursa, doar şapte bănci dintre cele 36 active in România au declarat pierderi fiscale aferente anului 2016, in condiţiile in care 10 bănci au raportat pierderi contabile, conform datelor BNR. Celor 7 li se adaugă însă alte 12 care deşi au avut profit, nu au plătit impozit, întrucât au de recuperat pierderi din anii anteriori. In total, aşadar, in 2016 un număr de 19 bănci dintre cele 36 nu au plătit impozit pe profit. Pierdere fiscală înseamnă ca banca nu poate plăti impozit pe profit, chiar dacă înregistrează profit, întrucât are de recuperat pierderi acumulate in anii anteriori.

COTIDIANUL

PSD se ia de gît cu Binomul - Cornel Nistorescu

Fierbe netul şi Facebook-ul dă în flăcări, site-urile uruie şi blogurile urlă. Toată armata de aplaudaci şi susţinători ai preşedintelui Iohannis şi, mai ales, ai controlului său asupra Parchetului, DNA-ului, SRI-ului şi, implicit, asupra justiţiei ţipă de parcă ar fi fost loviţi cu pumnalul în inimă. Nu-i destul că preşedintele a pierdut DGIPI! Acum se conturează scoaterea sa şi din celelalte. Sunt actualele legi privitoare la Justiţie cele mai potrivite? Pentru preşedintele României, fără îndoială, sunt ideale. Mălăieţ şi fără strategie, el ţine sub control domeniile cele mai importante din societate. SRI-ul, DNA-ul, CSM-ul, CSAT-ul şi, indirect, alte cîteva pîrghii cu care poate strînge cu uşa şi chiar dărîma orice partid sau politician, toate se supun ca femeia de serviciu. Dovada că aşa este stă în felul în care Traian Băsescu a controlat totul, de la SRI la SIE, de la DNA la CNA şi CSAT, de la ANI la CSM.

Culisele noii strategii războinice a lui Donald Trump

Într-o intervenţie în faţa întregii naţiuni, preşedintele Donald Trump a arătat că renunţă la promisiunile pentru care americanii l-au ales. În primul rând, Trump, care a promis că va reduce intervenţiile militare americane în lume, a recunoscut că a greşit şi că a ajuns la trei "concluzii fundamentale" privind interesele SUA în Afganistan: America trebuie să ajungă la un rezultat onorabil, iar militarii americani merită un plan pentru victorie în cel mai lung război al SUA (16 ani); retragerea din Afganistan ar crea un vid care ar fi umplut de terorism; ameninţările la adresa SUA sunt "uriaşe" şi "nu ne permit să repetăm în Afganistan greşelile comise de liderii noştri în Irak". Donald Trump a anunţat, de fapt, începerea unei ofensive totale în Afganistan, în care le-a cerut şi aliaţilor din NATO să se implice cu trupe suplimentare.

Efectul împăcării cu Dragnea? Omul lui Grindeanu, numit prefect

Fosta şefă de cabinet a fostului premier Sorin Grindeanu, Eva Andreaş, a fost numită prefect al judeţului Timiş. Guvernul a decis, miercuri, schimbarea prefectului de Timiş Mircea Băcală, în locul lui fiind numită Eva Andreaş, fosta şefă cabinet a lui Sorin Grindeanu. Eva Andreaş, licenţiată în Drept şi cu o specializare în administraţia publică, a fost inspector la Serviciul de Integrare Europeană al Consiliului Judeţean Timiş şi şef al Serviciului Relaţii Externe din cadrul aceleiaşi instituţii. În perioada în care Grindeanu era premier, Andreaş a fost şefa cabinetului. După plecarea lui Grindeanu, ea s-a întors la Consiliul Judeţean Timiş. Mircea Băcală, care a fost până acum prefect de Timiş, a fost numit în funcţia de inspector guvernamental, în urma unei hotărâri a Executivului. Băcală a fost prefect în perioada 2009-2012 şi din 2016 până în prezent.

CURENTUL

Preşedintele C.A. al RATB a demisionat; conducerea Direcţiei Achiziţii din PMB, demisă de primarul general

Incompetentul primar general al Capitalei, Gabriela Firea anunţă că având în vedere incidentul produs în această dimineaţă la un tramvai care circulă pe linia 25, pe Bd. Timişoara, la solicitarea primarului general, Gabriela Firea, Regia Autonomă de Transport Bucureşti a constituit o comisie tehnică operativă care analizează cauzele producerii acestui incident. S-au finalizat caietele de sarcini pentru achiziţionarea a 100 de tramvaie şi 100 de troleibuze noi, iar RATB se pregăteşte pentru achiziţionarea a 100 de autobuze electrice. În acest context, Firea a decis demiterea conducerii Direcţiei de Achiziţii din cadrul PMB întrucât este profund nemulţumită de modul în care se desfăşoară activitatea acesteia şi, în special, de modul în care a gestionat licitaţia pentru achiziţia de autobuze.

CURIERUL NATIONAL

Formarea profesională a adulţilor din România, blocată

La nivelul Autorităţii Naţionale pentru Calificări au fost identificate disfuncţionalităţii care necesită măsuri urgente pentru deblocarea activităţii comisiilor de autorizare judeţene. La ora actuală încă nu s-a emis acel ordin al ministrului muncii prin care să fie aprobată Lista specializărilor şi perfecţionărilor autorizate.

Egiptul respinge importul a 63.000 de tone de grâu românesc

Egiptul ia în considerare respingerea unui transport de 63.000 de tone de grâu românesc sosit în portul Safaga de la Marea Roşie. În transportul cumpărat prin compania de achiziţii de stat GASC au fost găsite seminţe de mac, potrivit unui document de carantină agricolă consultat de Reuters, preluat de hotnews.ro. Dacă va fi reexportată, încărcătura va fi prima achiziţie GASC refuzată într-un port egiptean de când un transport de grâu franţuzesc, vândut de Bunge, a fost respins la sfârşitul anului 2015 deoarece conţinea o ciupercă. "Această situaţie va crea o mare problemă pentru GASC la licitaţiile următoare, mai ales dacă (transportul) va fi respins în totalitate", a declarat un trader ce operează din Cairo, sugerând că alţi furnizori ar putea ezita să facă oferte.

Informare privind Arenele BNR şi terenul din Dr. Staicovici

Terenul din str. Dr. Staicovici nr. 42-48 este proprietatea BNR din anul 1946, fiind dobândit printr-un act de vânzare-cumpărare de la Societatea de Dare la Semn Bucureşti. Arena Centrală de tenis, împreună cu alte construcţii amenajate pe terenul BNR, a fost preluată în proprietate de către BNR, cu plată, în anul 1991, de la Ministerul Tineretului şi Sportului, se arată într-un material agerpres.ro. La data preluării, starea construcţiilor şi a terenului din jurul acestora era deplorabilă, necesitând investiţii semnificative. După anul 1991, BNR a realizat investiţii în Arena Centrală şi terenurile de antrenament în valoare de aproximativ 1.000.000 lei în preţuri curente (amenajare vestiare în anul 1997, tribuna metalică în anul 1999, instalaţie de nocturnă în anul 2000 etc.).

În ce domenii se fac afaceri pe banii clienţilor

Afacerile pe banii partenerilor şi clienţilor au devenit o adevărată modă în economia românească. În lipsa unui capital suficient, tot mai multe firme aleg să întârzie plăţile, apelând la creditul furnizor, un mecanism economic de finanţare de business, fără dobândă, care se extinde tot mai puternic. Potrivit unui studiu realizat de KeysFin, 75% dintre firmele din economia românească au ajuns să apeleze la această soluţie, în condiţiile în care finanţarea bancară reprezintă, mai ales pentru IMM-uri, un domeniu greu accesibil. Valoarea datoriilor comerciale înregistrate de companiile româneşti a depăşit, în 2016, nivelul de 306,6 miliarde de lei, sumă cu aproape 100 de miliarde de lei mai mare decât în 2009 (213,3 mld. lei).

EVENIMENTUL ZILEI

Dana Gîrbovan îl ironizează pe Toader: "Propunerile legislative nu înseamnă poveşti ori prezentări PowerPoint"

Preşedintele UNJR, Dana Gârbovan reacţionează la ultimele afirmaţii legate de modificarea procedurilor de numire a şefilor din justiţie. Aceasta spune pe Facebook, că aşteaptă texte concrete ale propunerilor legislative anunţate, nu doar drafturi sau comunicate, "Mai mulţi reprezentanţi ai presei m-au contactat pentru a ne exprima o poziţie cu privire la modificările făcute de ministrul justiţiei Tudorel Toader la legile justiţiei. Pana in acest moment nu am văzut proiectele de legi, pentru a putea sa formulam opinii concrete. Este de neînţeles de ce ministrul justiţiei nu a publicat pana la aceasta ora proiectul pe site. Propunerile legislative nu înseamnă povesti ori prezentări PowerPoint, ci texte concrete care trebuie analizate punctual".

Cioloş, semnal de alarmă după modificările anunţate de ministrul Justiţiei

Platforma România 100, condusă de fostul premier, Dacian Cioloş, atrage atenţia asupra efectelor negative pe care unele dintre modificările propuse de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le vor avea asupra independenţei justiţiei şi a echilibrului puterilor în stat. "Guvernul PSD-ALDE tocmai şi-a anunţat astăzi, 23 august, prin vocea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, intenţiile de modificare a pachetului de legi ale justiţiei (Legile 303, 304 şi 317 din 2004). Independenţa justiţiei va fi grav afectată prin mutarea Inspecţiei Judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii la Ministerul Justiţiei", potrivit unui comunicat de presă.

Lovitura de copită a Papei: "Mesajul Suveranului Pontif privind imigranţii este devastator pentru Europa!"

Papa Francisc a cerut ca statele europene să-i primească pe toţi imigranţii, pe toţi membrii familiilor lor, şi să le dea slujbe şi cetăţenie. Fostul ministru al Afacerilor Europene, Pierre Lellouche, actual deputat de Paris, semnează un editorial muşcător în Le Figaro. "Acest Papă argentinian vrea să dea lecţii Europei: vrea vize umanitare pentru toţi imigranţii, refugiaţi politici sau nu, unificări ale familiilor extinse, privindu-i pe toţi ascendenţii şi descendenţii, "fraţii şi surorile" tinerilor debarcaţi în Europa; el vrea acces liber la cetăţenie şi la slujbă, în respectul "culturii" fiecăruia. Mai mult, ne spune Sanctitatea sa, în numele principiului moralităţii persoanei umane, securitatea personală a imigranţilor trebuie să prevaleze în faţa securităţii naţionale", scrie el.

JURNALUL NATIONAL

FCSB - Sporting Lisabona 1-5. Echipa lui Dica a ratat calificarea în grupele Ligii Campionilor

Echipa de fotbal FCSB a ratat calificarea în grupele Ligii Campionilor, după ce a fost surclasată de formaţia portugheză Sporting Lisabona cu scorul de 5-1 (1-1), miercuri seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în manşa a doua a play-off-ului competiţiei. Sporting a câştigat meritat şi şi-a reconfirmat valoarea, în faţa unei echipe care a intrat timorată în meci şi după al doilea gol şi-a pierdut complet luciditatea. După 0-0 la Lisabona, FCSB a sperat timp de o oră că poate ajunge din nou în grupele Champions League, la patru ani de la ultima sa experienţă, dar tentativa ''roş-albaştrilor'' s-a soldat cu un eşec de proporţii.

Alibec: "Ne-am bătut singuri, am pierdut RUSINOS! Trebuia sa mergem peste ei, erau de bătut!"

Denis Alibec le-a cerut scuze fanilor lui FCSB după 1-5 cu Sporting şi pentru faptul că echipa sa va juca doar în grupele Europa League. "A fost 1-1 la pauza, eram in cârti. Sa iei 4 goluri într-o repriza e un pic cam mult. Ne-au lipsit curajul si atitudinea. Daca mergeam peste ei, sa marcam, dădeam golul 2. Aşa... Nu pot sa va spun de ce nu am făcut mai mult, am pierdut ruşinos. Sporting nu era o echipa de nebătut, dar asta e viaţa. Mergem înainte, asta e. Ne-am bătut singuri. Aţi văzut, am făcut nişte greşeli si asta ne-a costat. Poate daca erau si Pintilii, si Bălaşa, era altceva. Puteam mai mult, regret că am pierdut in seara asta. Nu era important să dau eu gol. Gazonul a fost bun, atmosfera foarte frumoasă", a declarat Alibec la Sport.ro

Sindicat ROMATSA: Deşi încasările sunt tot mai mari, ROMATSA înregistrează pierderi

Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR) solicită premierului Mihai Tudose rezolvarea problemelor cu care se confruntă ROMATSA, printre care se numără lipsa unui buget aprobat, lipsa unui contract colectiv de muncă, managementul defectuos, precum şi faptul că, în ciuda încasărilor tot mai mari înregistrate, compania are pierderi. De asemenea, sindicatul trage în continuare atenţia că, deşi activitatea şi veniturile au crescut în fiecare an, compania a înregistrat pierderi de peste 53 de milioane de lei în 2016. Sindicaliştii precizează că nu doresc reluarea grevei, fiind deschişi dialogului şi negocierii. De altfel, pe 7 august ATSR a trimis o cerere de audienţă primului ministru, fără a primi însă vreun răspuns în acest sens.

Victor Ponta confirmă că a vrut să vândă TAROM

Fostul premier Victor Ponta a confirmat miercuri, într-o postare pe Facebook, că a vrut să vândă TAROM, aşa cum a afirmat în spaţiul public un fost director al companiei, informaţia fiind "una absolut corectă". "În anul 2015 ( nu 2013) am avut discuţii personale, oficiale şi detaliate la nivel de CEO sau Preşedinte cu Turkish Airlines, Qatar, Emirates şi Etihad (4 din cele mai puternice şi bogate Companii aeriene din lume ), le-am prezentat intenţia Guvernului României de a avea un investitor strategic pentru TAROM - care să ofere aeronave noi şi de mai multe tipuri, să mărească semnificativ numărul de destinaţii, să modernizeze şi să aibă un plan clar de dezvoltare pe termen lung!", a arătat deputatul PSD.

NATIONAL

Începe "marea Militarizare" !

Anunţ soc in plenul guvernului, unde ministrul Adrian Ţuţuianu a dezvăluit ca Institutul "Cantacuzino" va fi transferat in cel mult o lună in subordinea Ministerului Apărării si va deveni unitate militară, cu o conducere militară! Proiect mai mult decât ambiţios, dar care reprezintă practic ultima şansa pentru salvarea Institutului "Cantacuzino", unitate medicală unică in tară si pe care atâţia alţi demnitari s-au chinuit să-l pună pe butuci. Însă cum epidemiile actuale fac ravagii la nivelul întregii Europe iar prezenta a milioane de migranţi ilegali reprezintă un risc major, existenta unei unităţi unde să se producă vaccinuri era deja o chestie de siguranţa naţională. Aşa că "marea militarizare" care va debuta cu transformarea Institutului "Cantacuzino" într-o unitate militara nu este chiar o idee atât de "comunistă" cum se vor grăbi multinaţionalele să urle ca din gura de şarpe...

Domn ministru da cu pumnu-n masa. Parlamentul pricepe?

Tudorel Toader si-a făcut iar numărul de patinaj artistic in legislaţie. Si in arta povestitului adormitor. 60? 90 de minute? Greu de apreciat. Discursul i-a rămas acelaşi, te fură somnul dacă nu ai pregătire de jurist si tresari doar la şirurile interminabile de pleonasme. Parca ai mai auzit vorbele astea care se repeta cu sau fără virgula intre ele. Si care înseamnă acelaşi lucru. Cel mai important este însă că a avut atâta tărie încât să-l elimine pe Iohannis de la numirea procurorilor-şefi. Este prematur să întrezărim efectele, dar sigur nu vor întârzia să apară. In fond, de ce trebuie ca procurorii sa stea la mana preşedintelui? Toata tara trebuie să stea in poziţie de drepţi in fata lui Iohannis? De când si pana când? Si, dincolo de toate, unde scrie asta?

Cea mai scumpă vacanţă din lume: 100 de milioane de dolari

Regele saudit Salman a plătit 100 de milioane de dolari pentru o luna de vacanţă in oraşul Tanger din Maroc. Salman Bin Abdulaziz Al Saud a fost încoronat ca al şaptelea monarh, de la întemeierea Regatului Arabiei Saudite, după decesul fratele sau, regele Abdullah, in 2015. Vacanţa lui Salma a început la sfârşitul lunii iulie si trebuie menţionat faptul că a tras la chiar proprietatea sa din Maroc, care se întinde pe o suprafaţa de 299. 478 metri pătraţi, deci in suta de milioane plătită nu intră propria sa cazare. Suita regelui a fost alcătuita din 1.000 de persoane printre. Pentru a se situa toţi in apropierea regelui, au fost închiriate 800 de camere in cele mai scumpe hoteluri din oraş.

Manchester City se leapădă de Air Berlin. Vine Messi?

Zilele trecute ştirea care spunea ca Air Berlin este scos la vanzare ar fi putut trece neobservata, daca nu s-ar fi ştiut faptul că acţionarul cel mai puternic al Air Berlin este Etihad Airways, adică nimeni altul decât proprietarul faimosului club de fotbal Manchester City, club in care s-a investit masiv in ultimii ani. Mai mult ca probabil, Lufthansa va prelua Air Berlin, ea fiind sprijinita pe fată de guvernul german. Mai interesant este însă din ce motive se vinde Air Belin. Messi la City, pe 300 de milioane de euro? Preşedintele clubului, Khaldoon AL Mubarak, a anunţat cel mai scump transfer din istorie, in valoare de sute de milioane de lire. Transferul, a declarat Mubarak, se va finaliza înainte de încheierea sezonului, adică înainte de 31 august.

PUTEREA

ACCIDENT grav cu un AUTOCAR plin de români în Germania

Un autocar în care se aflau muncitoare sezoniere românce s-a răsturnat în landul german Saxonia Inferioară, în nord-vestul ţării, informează agenţia DPA şi cotidianul local Neue Osnabruecker Zeitung, în ediţia online. Potrivit primelor informaţii, şase persoane au suferit răni grave, iar 38 au fost rănite uşor, scrie Stiripesurse.ro. Accidentul s-a produs în jurul orei locale 10.30, când autocarul în care se aflau aproximativ 50 de persoane a derapat şi s-a răsturnat pe o şosea între Bad Essen şi Schwagstorf, în apropiere de Bohmte-Leckermuhle.

Ministrul Educaţiei a DECIS: Manualele şcolare vor fi tipărite doar de editura DE STAT

Ministerul Educaţiei, Liviu Pop, a pregătit o lege prin care editurile private nu vor mai putea tipări şi vinde statului manuale şcolare, care să fie apoi oferite gratuit elevilor. De editarea integrală a tuturor a manualelor şcolare ar urma să se ocupe Editura Didactică şi Pedagogică, organizată în prezent ca regie autonomă de stat. În prezent, conform unei reforme din anii '90, piaţa de manuale este liberalizată, iar editurile private participă la o licitaţie publică privind manualele şcolare, cele câştigătoare fiind cumpărate de Guvern pentru a fi utilizate în şcoli. Surse din minister au precizat pentru Profit.ro că pentru a reveni la monopol de stat pe această piaţă, Guvernul ar trebui să obţină acordul Comsiei Europene.

ROMANIA LIBERA

Misterele vicepremierului: Cum a făcut Marcel Ciolacu un milion de lei peste noapte

Vicepremierul Marcel Ciolacu nu poate justifica aproape un milion de lei. Peste 100.000 de lei i-au apărut abia anul acesta în declaraţia de avere, dar într-un cont deschis în 2003, nemenţionat anterior. Iar o sumă de aproape 800.000 de lei din dividende s-a evaporat şi nu a fost niciodată declarată de Ciolacu. Surprinzător, conturile bancare ale vicepremierului Ciolacu s-au umplut de bani exact în anul imediat următor unui an cu două campanii electorale: cea pentru locale din primăvara lui 2016 şi cea pentru parlamentare din toamna anului trecut. Cei mai mulţi politicieni au ieşit pe minus după anul electoral, mulţi investind zeci de mii de lei în efortul de campanie.

Ministrul Tudorel Toader s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu premierul Mihai Tudose

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a fost chemat, miercuri după-amiază, la Palatul Victoria, premierul solicitând mai multe detalii despre pachetul de legi din Justiţie, inclusiv aspectele privind MCV, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax. Întâlnirea a avut loc după ce, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, şeful Executivului i-a cerut ministrului Toader să comunice bine informaţiile referitoare la proiectul privind modificarea legilor Justiţiei, astfel încât să se înţeleagă faptul că, 'deocamdată, toată lumea rămâne unde e, pe mandatul care e, numit de cine a fost numit'.

ZIARUL FINANCIAR

Viaţă grea pentru acţiunile Digi

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a decis ieri să îl trimită în judecată pe Serghei Bulgac, şeful Digi Communications, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare de bani în dosarul RCS/Dragomir. DNA mai trimite în judecată, în stare de libertate, pe RCS&RDS, filiala a Digi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită şi spălare de bani, pe Integrasoft S.R.L. (una dintre filialele RCS&RDS din România) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la spălare de bani. Reacţia Digi: Considerăm că RCS&RDS, Integrasoft, foştii sau actualii membri ai conducerii acestora au acţionat corect şi în conformitate cu legea şi intenţionăm să contestăm toate acuzaţiile.

Vine criza? Economia americană "petrece" ca în 1999

În 1999, preşedintele de atunci al băncii centrale americane Alan Greenspan deschidea reuniunea de la Jackson Hole subliniind impactul creşterii preţurilor acţiunilor asupra unei economii care se bucura atunci de un nivel scăzut al inflaţiei şi şomajului. Acum, Janet Yellen se află în faţa unei confluenţe similare de forţe economice în condiţiile în care se pregăteşte să rostească ceea ce ar putea fi ultimul său discurs la Jackson Hole, scrie Bloomberg. Situaţia ar fi similară cu ceea ce s-a întâmplat cu 18 ani în urmă, când Greenspan a continuat să majoreze dobânzile până în mai 2000. Rezultatul a fost dezastruos pentru piaţa de acţiuni, dar destul de bun pentru economie.

Oamenii din umbra celor mai mari tranzacţii şi litigii

Cele mai puternice 25 de case de avocatură de pe piaţa locală au peste 1.100 de avocaţi în echipele proprii, respectiv circa 10% din totalul celor din Baroul Bucureşti, potrivit estimărilor ZF. Doar trei dintre cele 25 de case analizate de ZF au echipe formate din peste 100 de avocaţi, clasamentul fiind condus de NNDKP, urmată de Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi Muşat & Asociaţii. Toate trei sunt afaceri româneşti şi unele dintre cele mai vechi businessuri în domeniu, cu peste 20 de ani de vechime. Au fost incluse în clasament casele de avocatură care au răspuns solicitării ZF şi cele care au informaţii publice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb