REVISTA PRESEI 24.09.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 septembrie 2013

ADEVARUL

Unde se duc banii din listarea Nuclearelectrica

Nuclearelectrica a obţinut 312,4 milioane de lei din majorarea cu 11,077% a capitalului social, însă destinaţia banilor nu mai este aşa de sigură: dacă în prospectul de listare se menţionează că banii vor fi investiţi în unităţile 1 şi 2 de la Cernavodă şi într-o instalaţie de detritiere a apei grele, ieri, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a evocat posibilitatea ca suma să fie folosită pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4. Instalaţia de detritiere elimină izotopii de tritiu din apa grea, iar realizarea sa ar costa 125 de milioane de euro, potrivit prospectului de listare. Conform aceluiaşi document, investiţiile privind siguranţa, ca urmare a accidentului de la Fukushima, s-ar ridica la 64 de milioane de euro, în vreme ce un depozit intermediar de combustibil ars ar costa 52 de milioane de euro. Investiţiile totale programate de Nuclearelectrica până în 2023 ar necesita 284 de milioane de euro.

Deutsche Welle - Victoria CDU/CSU văzută de la Bucureşti

Nu încape nicio îndoială că oficialii români, de la stânga la dreapta, acordă relaţiei cu Germania un rol important, dar pe de altă parte ei nu pot ascunde o anume inhibiţie în comunicare. Victoria în alegerile germane a Uniunii Creştin Democrate nu a provocat în România reacţii vizibile. Este poate simptomatic pentru modul în care societatea românească percepe evenimentele care îi depăşesc orizontul domestic, dar şi pentru un anumit contratimp. USL a câştigat anul trecut alegerile cu un program care mergea împotriva ideii de "austeritate" şi, cel puţin la nivelul sentimentului public, împotriva modului în care Germania a orientat politica europeană în anii care s-au scurs. Să ne amintim bunăoară că Victor Ponta îi curta pe socialiştii francezi care cel puţin la vremea aceea purtau o vie controversă cu dreapta germană asupra celor mai sensibile subiecte europene.

Bernd Fabritius, primul român ales în Bundestag: "Vreau să fiu glasul saşilor şi al românilor din Germania"

Bernd Fabritius, născut la Sibiu, a devenit primul român ales în Bundestag, postură din care speră că va putea ajuta şi România, care are nevoie de o prezentare "realistă şi credibilă" pentru a-şi îmbunătăţi imaginea. Plecat din România în 1985, Bernd Fabritius (48 de ani) îşi propune să fie "glasul" din Bundestag al saşilor, dar şi al românilor aflaţi în Germania. "Mi-am propus să apăr interesele conaţionalilor care m-au ales, dar şi ale diasporei române, mai ales că mi-am păstrat şi cetăţenia română", a precizat Fabritius. Sasul originar din Agnita, judeţul Sibiu, a candidat la München, pe listele Uniunii Creştin-Sociale (CSU), aliaţii bavarezi ai cancelarului Angela Merkel. De altfel, în zona oraşului München trăiesc cele mai multe persoane originare din România: 25.000 de saşi transilvăneni şi 25.000 de români.

Noua formulă a terorii fără frontiere: "Legiunea Străină" din Al Qaeda!

O ştire sosită pe surse afirmă că multe dintre serviciile de informaţii sunt din nou în alertă roşie după ce agenţiile federale americane de securitate au confirmat că există rapoarte credibile despre prezenţa a trei cetăţeni americani în grupul teroriştilor de la Nairobi. Alături de cei trei americani convertiţi la Islam, spun aceleaşi rapoarte, se mai află o femeie de naţionalitate britanică, o alta de naţionalitate canadiană, una de naţionalitate finlandeză şi un kenyan. Daily Mirror spune că primul suspect în cazul acestui atac ar fi identificat în persoana tinerei Jermaine Lindsay, o britanică ce s-a convertit la Islam, a devenit un personaj-cheie în structurile Al Qaeda, cunoscută sub numele de "Văduva albă". Lewthwaite este fata unui ofiţer britanic de carieră şi, foarte important, văduva unui atacator sinucigaş din Al Qaeda, Jermaine Linsay, care s-a aruncat în aer pe 7 iulie 2005 cu prilejului atacului coordonat asupra metroului londonez, lăsând în urmă 26 de morţi.

Mihai Tănăsescu, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii: "Mi s-a propus să fiu prim-ministru"

Invitat la Adevărul Live, Mihai Tănăsescu a vorbit luni despre provocările din anii crizei şi mai ales din perioada postcriză, dar şi despre calitatea clasei politice. Fost reprezentant al României la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi, în prezent, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI), Mihai Tănăsescu a arătat că mesajele de nemulţumire venite dinspre populaţie ar trebui tratate cu mai multă preocupare de către clasa politică. Tergiversarea deciziilor importante a multiplicat efectele crizei, iar lipsa comunicării (de exemplu, în chestiunea Roşia Montană) este principalul factor care creează disensiuni în societate. Despre postul de guvernator al Băncii Naţionale, pentru care numele său a fost adesea vehiculat, Mihai Tănăsescu a precizat: "Anul 2014, la Banca Naţională, este un final de mandat, dar pentru asta nu trebuie să plece cineva ca să vină altcineva. Avem nevoie de stabilitate, de continuitate, haideţi să nu mai credem în umorul unor speculaţii de presă"

Cupru Min Abrud a pierdut procesul de 17 milioane de euro cu Energo Mineral. Sentinţa poate fi contestată cu recurs

Procedura de atragere a unui investitor la compania Cupru Min SA Abrud, care să investească zeci de milioane de euro, ar putea fi "dinamitată" de un proces comercial. Tribunalul Bucureşti a obligat săptămâna trecută societatea minieră să plătească peste 77 de milioane de lei (17,3 milioane de euro) către societatea Energo Mineral SA Bucureşti, aflată în procedură de insolvenţă. Instanţa a anulat contractele încheiate între cele două părţi în 2007 şi a dispus obligarea companiei Cupru Min să restituie suma menţionată către societatea din Bucureşti. Decizia Tribunalului nu este definitivă şi mai poate fi contestată cu recurs. Procesul a fost iniţiat în 2010 de Activ Lichidator Bucureşti, administratorul judiciar al societăţii Energo Mineral SA.

CURENTUL

Reducerea TVA la pâine aduce bani în plus doar pentru producători şi magazine. Familia lui Voiculescu - printre beneficiar

Aşa cum era de aşteptat, reducerea TVA la pâine de la 24% la 9% nu a adus prea mulţi bani în buzunarele românilor, singurii beneficiari reali ai măsurii fiind de fapt producătorii de pâine şi magazinele care comercializează produse de panificaţie. Reducerea TVA la 9% pentru panificaţie a avut ca efect scăderea doar cu circa 6% a preţului de vânzare a pâinii la raft, astfel că încasările la producători şi în zona de retail au crescut, după cum reiese din datele Consiliului Concurenţei. Măsura guvernului aduce mai mulţi bani şi în buzunarele lui Dan Voiculescu, Felix pentru "prieteni". Dezvăluirea a fost făcută de Cătălin Tolontan pe tolo.ro, unde se afirmă că decizia politică a guvernului Ponta privind reducerea TVA la pâine la 9% "va favoriza economic o firmă care poartă numele lui Dan Voiculescu". Este vorba de Smart Food , parte integrantă din Grupul Grivco. Firma produce pâinea Savoria, începând cu 2010.

Ameninţarea Elenei Udrea la adresa lui Băsescu: vezi ce a păţit Helmut Kohl Scris de George Roncea

Fosta doamnă Cocoş fie că bate şaua, fie că se adresează dudului, fie că pune la cale uciderea cocoşului ca să-l sperie pe maimuţoi, însă a săvârşit zilele trecute, invitată la un post de televiziune, o mişcare de-a dreptul machiavelică, avertizându-l în direct pe Traian Băsescu să ia aminte şi să nu uite ce-a păţit Helmut Kohl, fostul mare politician al Germaniei, cel care a creat-o pe Angela Merkel. Discipola lui Kohl, ridicată din stradă, unde trăia din militantismul comunist, a fost crescută de mică de fostul mare cancelar german pentru ca la un moment dat să-i înfigă cuţitul în spate acestuia, trădându-l şi dezvăluind public faptul că acesta a furat bani. Kohl deşi beneficia de o uriaşă simpatie publică, fiind artizanul reunificării Germaniei, e fost cât p-aci să intre în puşcărie.

Gruia Stoica nu se grăbeşte să preia CFR Marfă. Dimpotrivă

Omul de afaceri Gruia Stoica se comportă ca şi cum ar fi renunţat să preia CFR Marfă, deşi a câştigat licitaţia , semnând şi contractul în urmă cu aproximativ o lună. Chiar dacă ştie prea bine că nu poate intra în posesia acţiunilor CFR Marfă fără avizul Consiliului Concurenţei, Grup Feroviar Român, compania controlată de Gruia Stoica, nu a notificat până acum această instituţie cu privire la preluarea CFR Marfă, potrivit hotnews.ro. Hotărârea de Guvern privind privatizarea CFR Marfa prevede un termen de finalizare a tranzacţiei de 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a actului normativ. Acest termen expiră peste 3 săptămâni, mai exact pe 15 octombrie. Pana atunci, Gruia Stoica trebuie să plătească cele 202 milioane de euro, preţul la care a câştigat licitaţia.

CURIERUL NATIONAL

Piaţa de capital, vulnerabilă la fraude

Opt persoane sunt judecate pentru că au furat acţiuni de 900.000 lei de la şefa IFC România şi le-au vândut. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu spune că se fac verificări şi în alte dosare asemănătoare. Beze (AIPC): La o piaţă de capital slab dezvoltată e dezamăgitor că mai sunt posibile şi furturi. Din moment ce avem atâţia angajaţi la ASF şi la Depozitar astfel de fraude ar trebui să fie eliminate. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, cei care la 19 iulie au dispus trimiterea în judecată a grupării care a prejudiciat-o pe şefa misiunii IFC România, Ana Maria Mihăescu, au declarat ieri pentru Curierul Naţional că cercetează şi alte dosare în care au indicii temeinice că s-au comis infracţiuni asemănătoare. Fraudele au fost comise în perioada februarie - aprilie 2013, la numai patru luni de când se zvonea că banii mai multor investitori ar fi fost pierduţi prin tranzacţii cu risc ridicat efectuate de Cristian Sima.

Antonescu: Liberalii germani au făcut o figură de secundant

Preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat că liberalii germani nu au reuşit să facă altceva decât "o figură de secundant minor" al cancelarului Merkel, fapt care a determinat scorul sub aşteptări în alegeri, însă victoria obţinută de CDU este una justificată. "Rezultatul sub aşteptări atât al liberalilor germani, cât şi al social-democraţilor, se explică înainte de toate printr-un profil foarte scăzut al acestora, unii alături de Uniunea Creştin-Democrată, la guvernare, ceilalţi chiar în opoziţie. Liberalii au avut două probleme majore: una privitoare la conducere, au început cu Westerwelle şi au terminat cu vicecancelarul Roesler, niciunul dintre ei nereuşind să facă altceva decât o figură de secundant minor al cancelarului", a declarat Antonescu. De asemenea, preşedintele PNL a afirmat că liberalii germani nu au reuşit să-şi asume pe agenda guvernării teme cu care cu patru ani în urmă obţineau un scor bun.

AFP: În Balcani, cursa după aur generează temeri privind poluarea mediului

Proiectele unor mine de aur din România şi Grecia generează proteste vehemente, în timp ce oamenii de ştiinţă şi ecologiştii apreciază că riscurile sunt mai mari decât beneficiile promise, informează Mediafax. În România, grupurile canadiene Gabriel Resources şi Eldorado Gold speră să înceapă extracţia de aur în 2016. Eldorado Gold intenţionează să deschidă o mină în 2016 şi în peninsula greacă Halkidiki. Companiile promit mii de locuri de muncă şi miliarde de dolari ca investiţii în economiile însetate de capital. Dar experţii şi opozanţii subliniază că minele sub cerul liber vor lăsa urme adânci în nişte regiuni pitoreşti. "Spre deosebire de alte sectoare, industria minieră creează puţine locuri de muncă", a declarat pentru AFP analistul economic Răzvan Orăşanu.

PDL şi-a făcut guvern alternativ

Prim-ministrul guvernului alternativ al PDL, Cătălin Predoiu, a anunţat, ieri, componenţa guvernului din umbră, printre miniştrii "din umbră" aflându-se Monica Macovei, la Justiţie, Gheorghe Ialomiţianu - Finanţe, Andreea Paul - Economie, Gheorghe Ştefan - Agricultură şi Lucian Bode - Energie, informează Mediafax. Cătălin Predoiu a precizat că guvernul alternativ al PDL are 16 portofolii, şase din 10 miniştri sunt femei, nouă din 16 miniştri sunt oameni noi, iar media de vârstă este de 45 de ani. Cătălin Predoiu a mai spus că USL a instalat la guvernare "o inaptocraţie, un guvern de oameni inapţi să ofere soluţii" şi a arătat că rolul guvernului alternativ va fi de a monitoriza activitatea miniştrilor în exerciţiu, de a spune greşelile acestora şi de a merge prin ţară pentru a fi aproape de oameni.

Au venit americanii... la Nuclearelectrica

29% din oferta publică primară de la producătorul de energie nucleară a fost subscrisă de investitori din SUA. Fără acest aport de capital, operaţiunea de piaţă ar fi putut eşua în condiţiile în care acoperirea ofertei a fost la limită. Preţul oferit de investitorii instituţionali a fost de 11,2 lei/acţiune, valoarea pachetului pus în vânzare ridicându-se la 281,87 milioane lei. Nuclearelectrica SA (SNN) are drum deschis către Bursă după ce oferta publică primară derulată de stat pentru un pachet de acţiuni de 10% la companie, care a făcut obiectul unei majorări de capital de 312,48 milioane lei, a fost subscris integral de investitorii de portofoliu.

Gheorghe Iaciu va lansa o ofertă de preluare la Impact - 4,4 mil. euro pentru 61,9% din acţiuni

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care deţine 38,05% din Impact Developer&Contractor (IMP), va lansa o ofertă de preluare obligatorie a dezvoltatorului imobiliar, intenţionând să cumpere 61,95% din capital cu 19,61 milioane lei. Astfel, pentru cele 122,57 milioane de titluri, Iaciu vrea să plătească un preţ de 0,16 lei/unitate, reiese din anunţul de ofertă transmis ieri Bursei. Preţul stabilit de ofertant este cu 8,5% sub cea mai recentă cotaţie din piaţă, de 0,175 lei. Capitalizarea companiei, calculată la această cotaţie, este de 34,62 milioane lei. Operaţiunea se va derula în perioada 26 septembrie - 10 octombrie şi va fi intermediată de Casa de brokeraj Swiss Capital. Iaciu a intrat în acţionariatul Impact în luna martie, când participaţiile deţinute de fondatorul companiei, Dan Ioan Popp, şi Carmen Săndulescu au fost vândute prin executare silită pentru un credit nerambursat.

EVENIMENTUL ZILEI

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Mă înşel eu, sau Crin Antonescu, într-adevăr, nu-l mai atacă pe Traian Băsescu?!

Strategia de campanie pe cont propriu, ca şi cum PSD nu l-ar mai avea candidat, a lui Crin Antonescu presupune atragerea de voturi din toate electoratele. În aceste condiţii, crucială pentru victorie rămîne asumarea şi păstrarea pînă la capăt a unei ipostaze socotite de candidat ca răspunzînd imaginii electoratului despre şeful statului. Dacă ne gîndim că liderul PNL a mai dovedit în ultimul timp calm olimpian, împrumutat de la ipostaza de Cel care e deasupra păruielilor dintre politicieni, putem presupune că liderul PNL şi-a făcut din calmul olimpian o ipostază de viitor preşedinte. Dacă vrea să aibă şanse la prezidenţiale în condiţiile în care PSD îşi lansează propriul candidat, Crin Antonescu trebuie să ia electoratul lui Traian Băsescu. Un electorat care nu se transferă prin arătarea cu degetul de către Traian Băsescu a urmaşului, ci prin asumarea de către un candidat a figuraţiei Traian Băsescu. Absenţa vechilor obsesii antibăsesciene din reacţia lui Crin Antonescu poate fi pusă şi pe seama acestei strategii, de cîştigare a electoratului lui Traian Băsescu.

Miza redevenţelor: bani la buget sau investiţii?

Pentru menţinerea producţiei actuale de petrol şi gaze naturale convenţionale până în 2030, România ar avea nevoie de investiţii totale de 15-18 miliarde de euro. Cel puţin aşa demonstrează reprezentanţii PriceWaterhouse Coopers (PwC). Ei spun că, fără surse noi de hidrocarburi, gradul de dependenţă energetică va creşte, cauza principală fiind declinul producţiei cu 10%, în medie, anual. Acum, în ţara noastră, se află în operare 450 de zăcăminte şi 13.000 de sonde, însă gradul de epuizare a rezervelor este de 85%, zăcămintele fiind exploatate în zeci de ani. În acest context, Vasile Iuga, managing partner pentru Europa de Sud-Est în cadrul PwC, spune că o majorare a redevenţelor la un nivel care nu mai face rentabilă producţia va duce la închiderea zăcămintelor cu producţie mică, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ pentru această industrie. Anul trecut, statul a încasat din redevenţe 1,4-1,5 miliarde de lei (aproximativ 320 milioane de euro) reiese din datele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM).

JURNALUL NATIONAL

Omul lui Blejnar îi ghidonează pe biciclişti

Protestul celor 5.000 de biciclişti care au blocat sâmbătă traficul din Capitală cerând amenajarea pistelor speciale pe carosabil a fost atent coordonat de personaje politice cu interese proprii. Mihai Gâdea a dezvăluit în cadrul emisiunii "Sinteza Zilei" că unul dintre coordonatorii din umbră ai manifestaţiei bicicliştilor a fost Silviu Văduva, consilier PDL în Consiliul General al Primăriei Capitalei. Oficial, protestul a fost organizat de Marian Ivan, reprezentantul Comunităţii Bicicliştilor din Bucureşti. Participanţii la acest protest s-au mobilizat prin intermediul reţelelor de socializare, iar la faţa locului Marian Ivan a fost cel care, cu ajutorul unei portavoce, a coordonat masele. Organizarea acţiunii a fost însă atent monitorizată de consilierul PDL Silviu Văduva. Văduva este cunoscut drept unul dintre sponsorii PDL şi apropiat al "naşului" Sorin Blejnar.

NATIONAL

Soc! Meciul Steaua - Chelsea nu va putea fi urmarit de milioane de romani!

Cea mai mare asociatie a statiilor radio-tv publice din Europa, entitate la care TVR este afiliata din 1993, a decis sa recurga la un gest extrem, fara precedent, fata de postul national de televiziune romanesc. Este o decizie care va afecta milioane de romani, platitori de taxe! Din cauza neachitarii facturilor catre EBU din ultimii patru ani - obligatii de plata care depasesc 15 milioane de franci elvetieni -, asta desi TVR a primit nenumarate somatii in acest sens, in urmatoarele zile se va trece la taierea tuturor circuitelor de transmisiuni privind programele multilaterale receptionate de TVR din reteaua EBU. Masura prevede inclusiv semnalul de la partidele din UEFA Champions League. In aceste conditii, milioane de romani, care nu receptioneaza canalele private DigiSport si DolceSport, vor fi vaduviti de cel de-al doilea meci al Stelei din faza grupelor Ligii Campionilor, duelul cu Chelsea Londra, programat pe data 1 octombrie.

Noul model suedez, o solutie pentru Romania

La inceputul anilor '90, in Romania se dorea aplicarea modelului suedez, care "crapase", de fapt, la sfarsitul anilor '70. In prezent, nu avem un model economic autohton, dar suedezii si-au revenit si au un nou parcurs economic, bazat pe inovatie, dinamism si antreprenoriat (deci munca multa cu rezultate in timp...). Modelul suedez s-a incheiat in anii '70 printr-un fiasco, generand devalorizare monedei si inflatie. In abii '90 au urmat recesiunea, criza monetara si bancara , haos in bugetul public. Potrivit lui Klas Eklund, era necesara o intewrventie rapida, asa ca s-au aplicat masuri dure: reforma taxelor, austeritate fiscala, reforma bugetului de stat si a pensiilor, negocierea salariilor la nivel national, abia apoi a urmat aderarea la UE, in 1995. Rezultatul? Consolidarea sistemului bancar, buget excedentar, balanta pozitiva a contului curent, scaderea dobanzilor, a inflatiei, a datoriei publice si a somajului. Poate fi un model pentru Romania? Da, in conditiile in care inca produce efecte benefice in Suedia, prin implicarea activa a bancii centrale de la Stockholm.

Siria, in pericol sa fie ocupata de Rusia si China

Pe fondul unor lalaieli jalnice privind pedepsirea regimului lui Bashar al-Assad pentru folosirea armelor chimice, daca nu pentru crimele de razboi, China s-a oferit sa dea "o mana de ajutor". Aliata cu Rusia in privinta sustinerii regimului lui Bashar, cu pretul stergerii din constiinta a sutelor de mii de morti, China si-a oferit "expertii" in distrugerea armelor chimice. Anuntul a fost facut de Ministrul de Externe, Wang Yi, in prezenta secretarului general al ONU, Ban Ki-moon. "China sprijina activitatea corecta si profesionista a Organizatiei pentru Prohibitia Armelor Chimice si doreste sa-si trimita expertii ca sa participe la inspectia si distrugerea armelor chimice din Siria. Totodata doreste o solutie politica pentru problema siriana", a subliniat Wang. Rusii s-au oferit sa trimita si trupe, plus politie militara. Restul lumii poate sa se retraga, conflictul sirian e ca si "rezolvat", iar continuitatea lui Bashar asigurata.

PUTEREA

Capcană mortală gestionată de Oprescu. Accidentele din Pasajele Unirii şi Obor nu mobilizează edilii Capitalei

În 3 iulie 2013, ziarul PUTEREA a atras atenţia asupra riscului de accidente rutiere ce se pot produce în Pasajul Obor, risc cauzat de lipsa totală a iluminatului pe timp de zi şi noapte. Am semnalat atunci că primarul general Sorin Oprescu împreună cu şefii de la Administraţia Străzilor şi companiile Enel şi Luxten aruncă pisica de la unii la alţii, iar pericolul producerii unui groaznic accident rutier planează la Pasajul Obor. Din cauza faptului că edilii Capitalei nu au luat nici o măsură de remediere a situaţiei din Pasajul Obor, am revenit cu un nou articol pe data de 16 august. Am primit aceleaşi răspunsuri ipocrite: vom cerceta, vom analiza, vom vedea. Joi, 19 septembrie, un accident rutier a avut loc în Pasajul Obor.

O nouă iniţiativă legislativă privind votul prin corespondenţă, depusă de Partidul Mişcarea Populară

O mai veche temă de luptă a preşedintelui Traian Băsescu - votul prin corespondenţă - a fost preluată şi de Partidul Mişcarea Populară, care a depus un proiect de lege la Parlament cu acest subiect. Semnatarii sunt deputaţii Eugen Tomac, Valerian Vreme, Mihaela Stoica şi Clement Negruţ. De altfel, Ministerul Afacerilor Externe, în 2010, pe când era condus de un alt membru al PMP, Teodor Baconski, a lansat un proiect similar. Deputatul Eugen Tomac a explicat că PMP a propus proiectul pentru ca toţi cetăţenii români din străinătate să voteze la orice alegeri, fie ele parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale. El apreciază numărul cetăţenilor români de peste hotare la 3,5 milioane. Potrivit proiectului, MAE va întocmi un registru al alegătorilor din străinătate, în care cetăţenii români care vor să voteze trebuie să se înscrie cu 60 de zile înainte de scrutin.

Hassan Rohani, preşedintele Iranului: Israelul este adevărata ameninţare pentru regiune

Hassan Rohani, preşedintele Iranului, a declarat, într-un discurs ţinut la o paradă militară, că Israelul, şi nu ţara sa, reprezintă adevărata ameninţare la adresa păcii şi stabilităţii în Orientul Mijlociu. El a acuzat statul evreu că încalcă "toate normele internaţionale" şi îşi consolidează "stocurile de arme nucleare şi chimice" pentru a putea intimida statele vecine.Replica lui Rohani vine după ce Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, a cerut joi lumii să rămână vigilentă în ceea ce priveşte ameninţarea nucleară iraniană, potrivit Mediafax. Netanyahu a reamintit atunci că în 2003 acelaşi Hassan Rohani "a înşelat comunitatea internaţională" când a condus partea iraniană în discuţiile privind moratoriul pentru programul de îmbogăţire a uraniului.

ROMANIA LIBERA

POVARĂ: Producţie-record de taxe la hectar. Românii vor plăti şi de două ori contribuţia de sănătate

Proprietarii de terenuri agricole arendate, cei ai unor imobile închiriate vor plăti de la 1 ianuarie suplimentar impozitului pe venit o cotă de 5,5% contribuţie individuală de sănătate. Guvernul a publicat în Monitorul Oficial o ordonanţă de modificare a Codului Fiscal prin care de la 1 ianuarie 2014 se va percepe o contribuţie de asigurări de sănătate de 5,5% pe veniturile din chirii şi din cedarea folosinţei bunurilor. Măsura reprezintă un angajament faţă de Fondul Monetar Internaţional şi a fost cuprinsă în ultima scrisoare de intenţie trimisă instituţiei internaţionale, în vederea semnării unui nou acord de tip preventiv.

Nairobi, trei zile sub teroarea al-shabab

Puternice explozii urmate de nori grei de fum au fost semnalate luni la centrul comercial Westgate din Nairobi, unde militanţii grupului islamist somalez al-Shabab ("tinerii în arabă), legat de Al Qaeda, ameninţau să ucidă ostaticii în cea de-a treia zi a atacului sângeros în care au ucis 62 de persoane şi au rănit alte 200. Trupele speciale kenyene, susţinute de forţe speciale israeliene, au declanşat asaltul final pentru a pune capăt acţiunii comandoului shabab format din 12 membri, puternic înarmaţi şi baricadaţi la etajul superior al complexului de lux. Westgate Mall este un vast centru comercial de lux din capitala Kenyei, dar dificil de securizat. Cunoscut ca o proprietate ce reprezintă interese israeliene, Westgate găzduieşte pe mai multe etaje magazine şi mărci internaţionale, dar şi un imens supermarket, restaurante, săli de cinema, cafenele şi terase deschise spre stradă.

Co-fondatorul Apple nu e încântat de iPhone 5C

Noile smartphone-uri de la Apple, iPhone 5S şi versiunea mai ieftină, 5C, au ajuns în magazinele din Statele Unite şi în alte câteva ţări, iar specialiştii în tehnologie au început să le analizeze în detaliu. O opinie a venit şi de la Steve Wozniak, co-fondatorul Apple alături de Steve Jobs. Acesta nu s-a arătat prea încântat de telefonul ieftin, iPhone 5C. Woz a spus că telefonul mai ieftin nu i-a atras atenţia în mod special, însă a precizat şi că a văzut doar fotografii pe net şi e posibil ca "atunci când îl ţii în mână să îţi faci o altă părere". De asemenea, co-fondatorul Apple a mai declarat că el oricum e mai mult interesat de telefoanele de ultimă generaţie, iar 5S îi place.

ZIARUL FINANCIAR

Proprietara magazinelor cu preţuri mici Miniprix: Online-ul a fost ca o gură de oxigen pentru noi, ne-a ajutat să facem faţă crizei. Şi criza nu s-a încheiat

Lanţul de magazine cu preţuri mici Miniprix, lansat pe piaţa locală acum mai bine de un deceniu, a ajuns să aibă zilnic 3.000 de clienţi, dintre care circa o treime online. Dezvoltarea pe online, începută acum circa patru ani, a ajutat compania să reziste în criza financiară care s-a simţit în portofelele românilor. Astfel, astăzi, magazinului online contribuie cu 35-40% la cifra de afaceri a companiei. "Acum patru ani am deschis magazinul online şi am fost printre pionieri. Acum tot mai mulţi retaileri de profil fac asta, iar cei care nu o fac ar trebui să o facă", este de părere Ana Maria Cristina, proprietarul companiei şi fost preşedinte al ARIS (Agenţia Română pentru Investiţii Străine). După deschiderea magazinului online acum patru ani compania a dezvoltat recent şi o aplicaţie pentru telefoane, s-a extins cu operaţiunile online şi în Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina şi a dezvoltat portofoliul magazinului online care vinde acum şi produse complementare, precum servicii turistice, electrocasnice sau produse pentru casă, grădină şi maşină.

Alegerile din Germania: Merkel va fi nevoită să facă o coaliţie cu social-democraţii, ceea ce i-ar avantaja pe muncitorii străini

Alegerile din Germania au adus o victorie istorică Angelei Merkel în cursa pentru al treilea mandat de cancelar, dar nu şi şansa de a-şi forma un guvern împreună cu aliaţii ei tradiţionali. Cum analiştii şi chiar Merkel au indicat că este foarte probabilă o "mare coaliţie" a creştin-democraţilor aflaţi acum la guvernare şi rivalii social-democraţi, Germania ar trebui să se pregătească de o luptă la cuţite în care liderul social-democrat Peer Steinbrück va încerca să-şi impună promisiunile de campanie. Acestea interesează pe oricine lucrează în Germania, incluzând un salariu minim la nivel naţional de 8,5 euro pe oră, noi reglementări privind munca temporară şi retragerea subvenţiilor pentru familiile care aleg să nu-şi plaseze copiii în centrele de îngrijire garantate de guvern. Social-democraţii vor, de asemenea, să limiteze chiriile, să majoreze taxele impuse bogaţilor şi să introducă sistemul cetăţeniei. În ceea ce priveşte pieţele, banca franceză Société Générale scrie că "rezultatul alegerilor va avea pe termen mediu implicaţii masive".

Oferta Nuclearelectrica, un "succes" fără glorie

Nuclearelectrica a reuşit să vândă toate acţiunile scoase pe bursă în oferta publică iniţială (IPO), dar la preţul minim aprobat de guvern, de 11,2 lei/acţiune, în condiţiile în care cererea de acţiuni din partea fondurilor de investiţii nu a fost suficient de mare ca să urce preţul. Compania a strâns astfel 281,8 mil. lei (63 mil. euro) de pe bursă la care se mai adaugă circa 30 mil. lei subscrise de Fondul Proprietatea, care a dorit să-şi menţină participaţia în companie la 9,7%. "Oferta a fost încheiată cu succes. Este al doilea succes după Transgaz, asta înseamnă că există interes pentru companiile energetice româneşti", a declarat ministrul energiei Constantin Niţă. Intermediarii ofertei, Swiss Capital şi BT Securities, nu au făcut publice date privind nivelul cererii de acţiuni pe tranşa investitorilor instituţionali, care a reprezentat 85% din ofertă şi unde s-a făcut preţul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb