REVISTA PRESEI 24.10.2018

F.B.
Revista Presei / 24 octombrie 2018

REVISTA PRESEI 24.10.2018

Adevărul

Oficialii români au minţit Comisia de la Veneţia. Dar au fost prinşi

Liviu Avram, redactor al ziarului Adevărul, scrie că la cel puţin trei articole importante din legislaţia penală, autorităţile româneşti au transmis Comisiei de la Veneţia versiuni diferite în limba engleză faţă de textele adoptate de Parlament, cu scopul de a prezenta variante mai moderate şi mai conforme standardelor internaţionale. Experţii europeni au sesizat însă "erorile" şi au analizat textul original, nu cel alterat.

Cele trei articole traduse eronat vizează două infracţiuni din Codul penal - traficul de influenţă şi abuzul în serviciu - şi prevederea din Codul de procedură penală privind evaluarea probelor în momentul condamnării. Maniera de a "greşi" nu pare deloc întâmplătoare: la primele două articole au fost eliminiate cuvinte în versiunea engleză faţă de cea românească, iar la ultimul a fost adăugat un cuvânt. Sensul "greşelilor" a fost însă, în toate cele trei cazuri, acelaşi: acela de a prezenta Comisiei de la Veneţia versiuni mai moderate şi mai conforme standardelor internaţionale, faţă de textele adoptate în realitate în Parlament.

Încă nu e clar dacă aceste "erori de traducere" au fost întâmplătoare sau premeditate, dar ele arată fără tăgadă un lucru: minuţiozitatea şi atenţia cu care experţii Comisiei de la Veneţia au analizat legislaţia penală din România. Ei au semnalat, prin note de subsol şi alte adnotaţii faptul că există cuvinte pe care traducerea le-a omis ori exprimări ale căror sensuri au fost alterate.

Bancherul

Creditele pentru firme au revenit la nivelul din urma cu patru ani

Publicaţia Bancherul arată faptul că soldul creditelor pentru firme a crescut în septembrie cu 1,7 miliarde lei (1,5%) faţă de luna precenta, la un total de aproape 110 miliarde lei, revenind astfel la nivelul înregistrat în urmă cu patru ani, în 2014, conform statisticilor BNR.

Cu toate acestea, creditele pentru firme încă se află sub nivelul record de 121 miliarde lei înregistrat în 2012, în perioada revenirii economiei din criză izbucnită în 2008. Din acel moment, stocul de credite pentru firme a continuat să se reducă, până la 112 milioane lei la sfârşitul lui 2013, 105 milioane lei în 2014, 104 milioane în 2015 şi 101 milioane în decembrie 2016.

În ultimii doi ani s-a înregistrat o uşoară revigorare a creditării firmelor, pe fondul creşterii consumului şi accelerării creşterii economice, însă soldul împrumuturilor obţinute de firme de la bănci a crescut cu doar 8 miliarde lei. Comparativ, creditele de consum au crescut, în aceeaşi perioada, cu 5 miliarde lei, iar creditele pentru locuinţe cu 13 miliarde lei, datorită programului Prima Casă. Creditele pentru locuinţe au avut o creştere importantă şi în luna septembrie, cu 700 milioane lei, un nivel apropiat de cel din luna precedentă, august şi cu mult peste valoarea din septembrie a anului trecut, când soldul a crescut cu doar 400 milioane lei.

Cotidianul

Lazăr toarnă gaz pe foc după rapoartele Comisiei de la Veneţia

Cotidianul notează cum procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la modificările aduse Codului penal şi Codului de procedură penală confirmă îngrijorările procurorilor. Şeful Ministerului Public mai spune că, dacă modificările vor intra în vigoare, "vor cauza incertitudine legală pentru o perioadă lungă de timp".

Procurorul general arată şi că multe dintre modificările aduse în Parlament Codurilor penale "ar putea afecta grav eficacitatea sistemului judiciar în lupta împotriva corupţiei şi a altor infracţiuni grave". De asemenea, în perspectiva dezbaterilor care vor avea loc, din nou, în cele două Camere pe Codul penal şi Codul de procedură penală, Augustin Lazăr precizează "disponibilitatea" Ministerului Public de a contribui la "reevaluarea" modificărilor.

Luând act de recomandarea Comisiei de revizuire în ansamblu a legilor de modificare, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reafirmă disponibilitatea Ministerului Public de a contribui, prin consultarea tuturor unităţilor de parchet, la sprijinirea demersurilor de reevaluare a modificărilor Codului penal şi a Codului de procedură penală, astfel încât să se creeze prin adoptarea acestor acte normative premisele îndeplinirii rolului constituţional de reprezentare a intereselor generale ale societăţii, de apărare a ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, mai scrie ziarul Cotidianul.

Jurnalul Naţional

Tăriceanu: Ministrul Toader se bucură de susţinerea noastră

Jurnalul Naţional scrie că preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat ieri seară că nu are în vedere niciun fel de schimbare în lista miniştrilor săi, menţionând că ministrul justiţiei, Tudorel Toader, se bucură în continuare de susţinere din partea sa şi a partidului pe care îl conduce.

"Nu am discutat acest subiect în cadrul coaliţiei, am abordat cu două-trei săptămâni în urmă această problemă de principiu, i-am transmis colegului Dragnea că la ALDE nu am în vedere niciun fel de schimbare în lista miniştrilor pe care îi avem (...). Eu am făcut o declaraţie publică, cu puţin timp în urmă, când am declarat fără echivoc că ministrul Toader se bucură de susţinerea noastră, că este un ministru foarte bun, că are performanţă, că a dus nivelul de prestanţă al funcţiei undeva sus cum nu a mai fost în ultimii ani, că a arătat curaj, determinare, pricepere profesională serioasă. Nu ştiu de unde a apărut această informaţie (n.r. - că nu mai este susţinut de Tăriceanu) şi o dezmint categoric", a precizat Tăriceanu la Digi TV.

El a adăugat că deciziile ministrului justiţiei nu s-au bazat pe o perspectivă social-democrată sau de culoare politică. "Toată lumea face politică în Guvern. Chiar dacă eşti tehnocrat, cum e cazul ministrului, orice decizie e politică. Eu cred că deciziile ministrului Toader nu s-au bazat pe o perspectivă social-democrată sau de culoare politică", a afirmat Tăriceanu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Minciuna are picioare lungi,de ambele parti ale baricadei.Unii spun ce ziceti,iar alti spun ca opozitia a dat din legea veche ca fiind din legea noua.Ar fi bine sa se vada interesul oamenilor,nu inetrese meschine de grup.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb