REVISTA PRESEI 24.11.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 noiembrie 2015

ADEVARUL

Europa de Est, îngrijorată de o posibilă cooperare între Franţa şi Rusia, în detrimentul Ucrainei

Atentatele de la Paris au influenţat rapid retorica Occidentului faţă de Rusia. Anterior considerat un paria, în prezent Vladimir Putin pare tratat cu bunăvoinţă de vestici, tot mai îngrijoraţi de actele extremiştilor din Statul Islamic (SI). Însă preşedintele rus este mai periculos pentru vestul Europei decât SI, avertizează un editorialist britanic, în timp ce statele baltice atrag atenţia asupra contopirii dosarului ucrainean cu cel sirian. Dacă până la atentatele teroriste care au însângerat Parisul pe 13 noiembrie Vladimir Putin era dur criticat pentru anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea, în martie 2014, şi modul de desfăşurare a intervenţiei aviaţiei militare ruse în Siria, care viza mai degrabă poziţii ale rebelilor sirieni susţinuţi de Occident decât poziţii controlate de SI, de-acum liderul de la Kremlin este luat în calcul ca pe un potenţial aliat împotriva jihadiştilor, consideraţi principala ameninţare la adresa Occidentului.

Deputatul Remus Cernea cere stoparea finanţării Catedralei Mântuirii Neamului din bani publici

Deputatul independent Remus Cernea a iniţiat un proiect de lege pentru a stopa finanţarea din bani publici a Catedralei Mântuirii Neamului. El va intra în dezbaterea parlamentului. Remus Cernea cere modificarea legii privind alocarea de fonduri din bugetul de stat pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului. "După 2007, spune Remus Cernea, au fost acordate zeci de milioane de euro din partea Guvernului României (prin nenumărate Hotărâri de Guvern), a parlamentului prin votul asupra bugetului anual. De asemenea, în anul 2005, Guvernul României a acordat ilegal, cu titlu gratuit şi cu încălcarea Constituţiei (Art. 136, alin. 4), un teren de 11 hectare (în valoare de 180-200 de milioane de Euro) situat în centul capitalei către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române pentru construirea acestei catedrale. Dar proprietatea publică este inalienabilă, nu poate fi dată gratuit în proprietatea nimănui. Poate fi doar inchiriată ori concesionată!

Salariile uriaşe ale şefilor MAI, reclamate de sindicaliştii din Poliţie la Guvern

Sindicatul Poliţiştilor "Diamantul" a luat atitudine faţă de salariile netransparente din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Sindicaliştii au trimis premierului Dacian Cioloş o sesizare, în care solicită debirocratizarea şi depolitizarea MAI, respectiv a Poliţiei Române, precum şi declasificarea salarizării poliţiştilor şi publicarea acestor "norme interne" în Monitorul Oficial. Potrivit sindicaliştilor, reprezentanţii MAI ţin salariile la secret pentru a ascunde faptul că angajaţi din structurile suport (resurse umane, financiar-contabilitate, logistic etc.) sunt încadraţi ilegal pe funcţii de poliţişti, că, deşi Uniunea Europeană a avertizat România în repetate rânduri cu numărul ridicat de poliţişti, MAI a continuat să crească numărul "poliţiştilor de birou" în detrimentul celor care desfăşoară activităţi specifice de poliţie: rutier, patrulare, judiciar, cercetare la faţa locului, laborator criminalistic etc.

Cel mai mare vis al romanilor nu mai e acela de a avea o casa

Tânăra generaţie începe sa îşi dorească tot mai tare sa se bucure de fiecare clipa si se fereşte sa îşi ia angajamente pe termen lung. Daca pana de curând, cel mai mare vis al romanilor era sa-si cumpere o casa, incertitudinea din zilele noastre ii determina pe mulţi sa stea in chirie, decât sa se îndatoreze pe la bănci. Nu se mai încumeta nici sa-si întemeieze o familie si nici sa se stabilească intr-un loc. Casa înseamnă credit si apoi rate lunare timp de 30 de ani. Ultimul studiu de pe piaţa imobiliara arata ca 2 tineri din 3, care au sub 35 de ani, stau in chirie. N-au bani dar nici nu dispera. Tendinţa pare sa fie intuita si de stat care vrea sa investească 250 de milioane de euro in apartamente. 7000 de locuinţe îşi propune statul roman sa construiască pana in 2020 si nu de vânzare ci de închiriat. Prioritate vor avea tinerii intre 18 si 35 de ani care nu îşi permit sa îşi cumpere o casa. Chiar si aşa, Romania rămâne pe primul loc in topul tarilor Europene cu cei mai mulţi proprietari, cu un procent de 96,1%. După noi vin slovacii si lituanienii. La polul opus sunt nemţii, austriecii si cei din tarile nordice, unde doar 50% au proprietăţi.

Cârdăşia Tăriceanu-Voiculescu, bombă cu efect întârziat

Într-o emisiune la Adevărul Live, în contextul învestirii Guvernului Cioloş, fostul director al SIE Ioan Talpeş a povestit o discuţie pe care a purtat-o în 2008 cu Dacian Cioloş, pe atunci ministru al Agriculturii în Guvernul Tăriceanu. Talpeş a susţinut că Dacian Cioloş i-ar fi mărturisit că premierul Tăriceanu ar fi făcut presiuni ca Ministerul Agriculturii să intervină în favoarea lui Dan Voiculescu într-o afacere complicată cu terenurile Academiei Române. "Atunci când ( Dacian Cioloş - n.r.) a promovat acea hotărâre prin care i-a transferat lui Voiculescu moşia Kalinderu, cu toate moştenirile care sunt în dispută, eu eram senator şi am făcut intervenţie în Senat. M-am adresat, spunându-i cum a putut să facă aşa ceva? ", a spus Ioan Talpeş la Adevărul Live. "Cioloş a fost corect. Mi-a răspuns: < >", a declarat Ioan Talpeş.

Ce mai fac "băieţii deştepţi" din energie? "A venit timpul să se oprească şi implicit să plătească"

Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul formulat de Elsid împotriva măsurii luate de administratorul judiciar al Hidroelectrica în 2012, pentru activarea clauzei de forţă majoră în contractul de furnizare energie electrică. Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica, a afirmat cu această ocazie că "aceşti băieţi, care timp de zeci de ani au spoliat companiile statului trebuie să înţeleagă că a venit timpul să se oprească şi implicit să plătească". Administratorul judiciar explică faptul că, "la momentul deschiderii procedurii insolvenţei, societăţile Elsid şi Electrocarbon Slatina, o altă companie deţinută de Mihai Tufan şi Mihai Anastasescu, aveau un preţ contractual fix de 103 lei/ MWh departe de a acoperi preţul de cost de 187 lei/MWh şi fiind evident mult mai mic decât preţul pieţei, care oscila în jurul valorii de 220 lei/MWh. Cele două contracte încheiate de Hidroelectrica cu Elsid Titu şi Electrocarbon Slatina au generat, în perioada 2006 - 31 mai 2012, o pierdere de 200 milioane lei".

Liviu Dragnea, părăsit de complici în Dosarul "Referendumul"

Liviu Dragnea a avut parte de o surpriză neplăcută ieri la Curtea Supremă, unde Completul de cinci judecători a luat în discuţie apelul în dosarul în care liderul PSD şi alţi peste 70 de inculpaţi au fost condamnaţi pentru fraude la referendumul din 2012 organizat în vederea demiterii preşedintelui de la acea vreme, Traian Băsescu. Prezent pentru a da o declaraţie în completarea celor făcute în procesul pe fond, în urma căruia a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, Dragnea a constatat că o parte dintre cei care au participat la campania pentru referendum au "dezertat". Concret, nu mai puţin de cinci inculpaţi condamnaţi în primă instanţă s-au răzgândit şi au renunţat la apel, temându-se să nu primească pedepse chiar mai mari decât cele primite pe 15 mai. Cu toate acestea, riscurile rămân intacte pentru "dezertori": şi procurorii au făcut apel, cerând pedepse mai mari pentru toţi inculpaţii.

Războiul petrolului escaladează în Europa: Rusia este gata să ofere reduceri de preţ pentru a contracara ofertele făcute de Arabia Saudită şi Irak

Giganţii petrolieri ruşi sunt îngrijoraţi de pierderea pieţelor europene, dar un război al preţurilor va afecta şi mai mult bugetul Rusiei. Războiul ţiţeiului intră într-o nouă fază: Rusia îşi anunţă intenţia de a oferi discounturi pentru a-şi menţine cota de piaţă din Europa, după ce Arabia Saudită a intrat din nou pe această piaţă, iar Irakul oferă deja reduceri de preţ. Rusia este gata să ofere reduceri de preţ în Europa, a declarat un oficial guvernamental rus, citat de Sputnik News. Anunţul poate fi interpretat ca un mesaj către Organizaţia Statelor Producătoare şi Exportatoare (OPEC), care se va întâlni în data de 4 decembrie la Viena, că Rusia nu doreşte să reducă producţia, potrivit Reuters. Statele din Golful Persic au început recent să ofere discounturi faţă de competiţie. Presa internaţională scria în urmă cu o lună că Arabia Saudită a început să ofere ţiţei la preţ de dumping în Europa, făcând propria marfă mai atractivă decât ţiţeiul rusesc.

BANCHERUL

Nicolae Cinteză: Nu se poate spune ca dobânda unui credit a fost abuzivă, daca banca nu era obligată de lege să o indexeze la LIBOR sau EURIBOR

Şeful supravegherii băncilor din cadrul BNR, Nicolae Cinteză, spune ca dobânzile practicate de unele bănci pentru creditele acordate in perioada dinaintea crizei, reclamate acum de clienţi si ANPC ca fiind abuzive, nu pot fi catalogate astfel, întrucât băncile nu erau obligate atunci sa utilizeze doar dobânzi formate dintr-o marja fixa si indicii de referinţă EURIBOR, LIBOR sau ROBOR, ca in prezent. "In absenta unei reglementari care să spună că trebuie invocat un indice de referinţă (la modul de calcul al dobânzii) nu pot sa judec ca practica băncilor era una abuziva", a răspuns Cinteza, in cadrul seminarului EU-Cofile de la Sinaia, la întrebarea daca apreciază ca fiind o practica abuziva dobânzile interne practicate de bănci, pe care le puteau modifica in funcţie de evoluţia pieţei si nu conform indicilor de referinţă. El a precizat ca in anii dinaintea crizei (in special in perioada 2006-2008) in care băncile practicau aceste dobânzi interne la credite, era in vigoare Legea 193/2000 privind protecţia consumatorilor, care nu vorbea de un indice de referinţă (obligatoriu), ci doar de transparenta costurilor, "ceea ce e cu totul altceva."

O româncă, Mioara Popescu, preia conducerea băncii poloneze Idea Bank

Mioara Popescu, in prezent vicepreşedinte al băncii poloneze Idea Bank, care a preluat Romanian International Bank (RIB) la finalul lui 2013, va fi numită in funcţia de preşedinte executiv al noii bănci de către Consiliul de Administraţie al Idea Bank si va urma procedura de autorizare de către Banca Naţionala a României, au precizat reprezentanţii băncii, la solicitarea Bancherul.ro. Mioara Popescu îl va înlocui pe Krzysztof Medrala, care a decis sa se retragă din funcţia oferita in luna iunie, din motive personale, menţionează banca. Polonezul Medrala a venit la Idea Bank in luna iunie, in locul lui Stephen James Orlesky, cel care, timp de un an după preluarea RIB, a avut mandatul de a optimiza si a lansa noua banca poloneza, la începutul lui 2015, după cum au declarat atunci oficialii băncii, pentru Bancherul.ro.

CURENTUL

Doar în Bucureşti există 672 de clădiri cu risc seismic de clasele I şi II

În Capitală, 366 de clădiri sunt încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 183 cu pericol public, iar 306 imobile sunt în clasa II de risc seismic, din 2002 până în prezent fiind consolidate 18 clădiri prin programul guvernamental şi 35 din banii proprietarilor, potrivit informaţiilor furnizate AGERPRES de Primăria Capitalei. Totodată, Primăria Municipiului Bucureşti anunţă că a consolidat, în cadrul programului "Reabilitarea Infrastructurii Educaţionale din Bucureşti", cofinanţat de BEI, 100 de şcoli. De asemenea, a consolidat/reabilitat monumente istorice de interes public, precum Hanul Gabroveni, Casa Cesianu, sediul vechi al Primăriei Capitalei, Centrul unic de informare de pe bulevardul Elisabeta şi sunt în derulare proiecte de consolidare la Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu", precum şi la Muzeul "Nicolae Minovici".

Debutul - de Tia Şerbănescu

In primul interviu, Cioloş a vorbit mai bine, mai clar şi mai coerent decât toţi premierii de până acum. Fără miştocăriile lui Ponta, fără clişeele lui Boc. Premierul n-a scăpat de critici. Gigi Becali i-a reproşat că nu s-a închinat când a depus jurământul: "am o deosebită stimă pentru Cioloş dar dacă nu vor face cruce, nimic nu vor face, până nu-l văd că face cruce, nici cu el nu mai vorbesc". Dulce pedeapsă! Important ar fi să nu pună cruce speranţelor. De cei care îşi fac cruce şi pe urmă fac puşcărie, ne-am săturat. Câteva televiziuni au prezentat-o pe soţia premierului cântând desculţă într-un spectacol. Cioloş a explicat că pentru a evita conflictul de interese (având aceeaşi meserie cu soţul său) dna Cioloş "s-a apucat de muzică activînd o pasiune din copilărie". Frumos. Ei, acuma, că e de-a noastră ar trebui ca premierul să-i cumpere pantofi, să nu zică Franţa că românul ăsta o ţine desculţă. Avem noi 30% din populaţie în sărăcie severă dar ne putem permite s-o încălţăm pe dna Cioloş care cântă sub numele Iohanna. Super! Aflat între Iohanna şi Iohannis, dl. Cioloş are toate condiţiile să se simtă ca-n familie.

EVENIMENTUL ZILEI

Companiile în insolvenţă ameninţă stabilitatea sistemului bancar

Numărul firmelor care au intrat în administrare specială anul acesta a scăzut la jumătate faţă de anul trecut, dar valoarea companiilor a rămas la fel de mare, cu efecte directe asupra economiei, în general, şi asupra băncilor comerciale, în special. Evoluţia insolvenţelor este un indicator al evoluţiei economiei în general, dar şi al restanţelor bancare, mai ales atunci când companiile care intră sub administrare specială sunt mari, cu cifre de afaceri de peste un milion de euro. De regulă, aceste companii au împrumuturi bancare contractate, iar intrarea în faliment, aşa cum se întâmplă cu mai mult de 90% dintre companiile în insolvenţă, înseamnă pierderi pentru banca creditoare. În septembrie au intrat în insolvenţă 650 de firme cu credite la bănci, ultimele date disponibile de la Centrala Riscului de Credit a Băncii Naţionale (BNR). Numărul total al companiilor aflate în insolvenţă şi cu credite la bănci a ajuns astfel la 3.621, în urcare de la 3.502 firme în septembrie anul trecut şi de la 2.878 companii în aceeaşi lună din 2013. Valoarea totală a datoriilor pe care companiile aflate în administrare specială o au la băncile comerciale se ridică la 8,3 miliarde lei.

Franţa a început VÂNĂTOAREA de terorişti

Avioane de luptă Rafale care au decolat de pe portavionul francez Charles de Gaulle au lovit luni gruparea Statul Islamic (SI) în Siria. "Plecate din Iordania, două Mirage 2000 ale armatei aerului au fost angajate în misiune. Simultan de pe portavion, patru Rafale Marine li s-au alăturat deasupra Siriei" pentru a lovi un obiectiv la Raqa , a precizat ministerul apărării din Franţa, informează Agerpres, citând AFP. Până în prezent, portavionul francez nu a fost angajat decât pentru misiuni în Irak. După o primă desfăşurare din februarie până în aprilie în Golf, el a fost poziţionat de această dată în estul Mediteranei de unde avioanele de vânătoare au lovit luni dimineaţă în Irak. Raidul efectuat luni seară la 19.30 ora Franţei de patru Rafale şi două Mirage 2000 "a distrus un sit activ ocupat de combatanţii terorişti la Raqa", fieful SI în Siria, a indicat Ministerul Apărării. "Echipajele au lovit mai multe infrastructuri dintre care un centru de comandă, o zonă de depozitare a vehiculelor şi ateliere de întreţinere", a adăugat ministerul precizând că toate obiectivele vizate au fost "distruse".

Premieră la Cotroceni. Iohannis nu dă recepţie de 1 Decembrie

Tragedia de la Colectiv, dar şi atentatele teroriste de la Paris l-au determinat pe şeful statului să anuleze petrecerea din seara Zilei Naţionale. Ar fi fost prima recepţie găzduită de Klaus Iohannis la Cotroceni cu prilejul Zilei Naţionale a României. Deşi este evenimentul care reuneşte toată clasa politică şi nu numai, la Palat fiind invitaţi, de 1 Decembrie, personalităţi culturale şi din lumea sportului, oameni de afaceri, precum şi reprezentanţi ai cancelariilor străine şi diplomaţi, preşedintele a decis să-l anuleze. Potrivit unor surse oficiale, şeful statului a luat această decizie urmare a tragediei de la Club Colectiv, incendiul în urma căruia şi-au pierdut viaţa 60 de oameni, dar şi după atacurile teroriste din Franţa, unde au murit doi români. Astfel de recepţii au fost organizate, în ultimii ani, cu fiecare ocazie de Ziua Naţională. Anul trecut a fost găzduită de fostul preşedinte Traian Băsescu, la finalul mandatului acestuia. Totuşi, din decorul sărbătoririi Zilei Naţionale a României, nu va lipsi, anul acesta, Parada militară. Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că defilarea va avea loc marţi, 1 Decembrie, în Piaţa Constituţiei.

JURNALUL NATIONAL

Ministrul Finanţelor, implicat în incendiul de la BNR

Seara de 18 ianuarie 2006 a fost spartă de sirenele pompierilor care străbăteau centrul Capitalei în goană nebună să ajungă pe strada Lipscani. Din clădirea BNR ieşeau vălătuci de fum, semnul unui incendiu. Evenimentul a rămas consemnat mai ales în memoria instituţiilor implicate - FMI şi Banca Centrală. Este adus în actualitate de implicarea în incendiu a doamnei Anca Paliu, proaspăt unsă în funcţia de ministru al Finanţelor. Focul a pornit din biroul Ancăi Paliu, asistent pentru relaţia cu FMI. Incendiul s-a extins şi în biroul rezidentului FMI, Graeme Justice. Specialiştii ISU au declarat atunci pentru "Jurnalul Naţional" că incendiul a pornit de la un cablu de alimentare cu energie electrică. Alţi funcţionari ai băncii au susţinut ca posibilă cauză a incendiului un aparat electric de consum mare uitat în funcţiune de personalul din biroul Ancăi Paliu.

Pinalti construieşte vile de 500.000 de euro la Nisa

Documente-bombă scot la iveală adevărata avere a primarului de la Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis Pinalti. Fiica sa, Giorgiana, este acţionar majoritar al unei companii de construcţii la Nisa, parte a unui lanţ de firme care construiesc vile şi imobile cu apartamente pe Coasta de Azur. Or, în dosarele din România, procurorii scriu negru pe alb că afacerile din ţară sunt administrate de fapt de Pinalti, care se foloseşte de copiii săi. La Nisa, fiica o face afaceri de capul ei? Cagnes-sur-Mer este un orăşel de 17,95 km² în sud-vestul Franţei, în regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur. Face parte din aglomeraţia oraşului Nisa. Fix pe promenada la Mediterană, la nr 28 (Promenade de la Plage), îşi are biroul Giorgiana Ştefan, acţionar majoritar şi administrator al firmei Albeco SARL. Obiect de activitate: construcţii de clădiri.

Cât de periculos va fi noul val al datornicilor. Şase bănci sunt la un pas de FALIMENT

Băncile au dat atâtea credite cu clauze abuzive, încât şase dintre ele ar da faliment dacă toate procesele colective s-ar soluţiona în favoarea clienţilor sau dacă ar fi obligate să facă conversia creditelor la cursul istoric. Banca Naţională nu a făcut publice numele acestor bănci şi face tot posibilul să împiedice aceste falimente. Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) se judecă în instanţă cu băncile în 37 de procese de clauze abuzive care vizează dobânzi şi comisioane. A câştigat pe fond trei procese şi aşteaptă rezultatul în celelalte. "Legea 193 a creat pericolul falimentului a şase bănci şi acest pericol nu a trecut", a explicat Nicolae Cinteză, director Supraveghere Banca Naţională . Problema este că băncile au acordat, în 2006-2008, credite cu dobânzi variabile calculate în funcţie de indicatori interni, şi nu de Euribor sau Robor, şi au îndemnat clienţii să ia credite în franci elveţieni. În timpul crizei, aceste împrumuturi s-au scumpit foarte mult şi oamenii nu au mai reuşit să-şi achite creditele.

Top 20 cei mai mari angajatori. Creşterea productivităţii le-a asigurat succesul

Cei mai mari 20 de angajatori au avut în 2014, primul an de creştere economică, 234.204 angajaţi. Numărul lor a fost cu 13% mai mic faţă de 2009, când criza a lovit cu putere economia românească, ceea ce a crescut profitabilitatea. Salariaţii companiei OMV Petrom s-au dovedit anul trecut a fi cei mai productivi din România. Fiecare a adus companiei un profit de 102.829 de lei, de 2,3 ori mai mult, faţă de acum şase ani, când contribuia cu 45.007 lei. La fel ca ei, majoritatea salariaţilor firmelor din Top 20 angajatori au devenit mai productivi, după criză. "Tendinţa a fost, în ultimii şase ani, de creştere a ponderii companilor care au înregistrat profit cu un număr mai mic de angajaţi. Anul 2009 a fost unul al începerii reducerilor de personal, companiile punându-şi, poate pentru prima oară, mai acut problema productivităţii", ne-a spus Ioana Pielescu, Managing Partner al firmei de training Qipa. Potrivit profesorului în economie Mircea Coşea, această tendinţă a apărut şi pentru că rata de schimb a rămas constantă, iar firmele n-au mai beneficiat de devalorizarea ratei.

NATIONAL

Iohannis si-a luat mana de pe Atanasiu!

"Pas cu pas", vorba cârtii sale, Klaus Iohannis a început sa se convingă tot mai mult de veridicitatea rapoartelor informative care il identificau pe liderul liberal Teodor Atanasiu drept cel mai mare "combinagiu" de la Palatul Cotroceni. De altfel, "National" a dezvăluit in mai multe rânduri existenta unei adevărate "filiere a nevestelor", prin care s-a tot încercat propulsarea pe funcţii de conducere a tot felul de personaje care ii cereau sprijinul lui Teodor Atanasiu. Ca si faptul ca acesta reuşea sa bage pe uşa din dos a Palatului Cotroceni tot felul de pretendenţi la ciolanul Puterii, inclusiv sindicalişti poliţişti care se visau deja miniştri de Interne sau chiar şefi de servicii secrete. Deocamdată, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, şeful statului se mulţumeşte sa-l evite cat mai mult cu putinţa pe Atanasiu. Dar si sa lase de înţeles, mai ales fata de alţi apropiaţi, ca ar fi bine sa se verifice de doua ori orice spune "Tase".

Scenariul care da in clocot mămăliga PNL

Liberalii ramaşi in opoziţie chiar si cu "guvernul lui Iohannis" la putere sunt insistent îndemnaţi sa scape, pana-n sărbători, de "conducerea bicefala" Blaga-Gorghiu si sa pună in loc un singur lider. Pe care nu-l au. Mesajul a fost livrat de doua bine-cunoscute personaje: Cozmin Guşă si Sorin Roşca Stănescu, amândoi specializaţi in astfel de misiuni. Ca urmare, se pune întrebarea daca nu cumva viitorul PNL-ului a fost trasat in "laboratoarele" in care se coc scenariile dâmboviţene. Cert este ca "sfatul" dat nu face altceva decât sa învolbureze si mai rău spiritele liberale, deja agitate de rămânerea in opoziţie si de războaiele perpetuate in interior de fostii penelistii si foştii pedelişti. In al doilea rând, liberalii de astăzi nu dispun de niciun lider de rezerva, nici măcar unul mediocru.

Şova provoacă răscoala in PSD

Pana sa afle cum o s-o scoată el la capăt in dosarul "Referendum", Liviu Dragnea i-a pecetluit soarta lui Dan Şova. "Cu toata părerea de rău, PSD va vota pentru ridicarea imunităţii", a anunţat Dragnea, ieri, de pe scările Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie. "Nu ne putem opune unor demersuri din rândul justiţiei", a completat Dragnea. Anunţul a întins la maximum nervii pesediştilor, care si aşa erau cu capsa pusa pe liderul lor. "Cel mai bine era ca Dragnea sa tacă, pentru ca nu avusese loc o şedinţa la partid, in care sa se fi întrunit vreun for politic de conducere. Deci era părerea lui, pe persoana fizica. In plus, Dragnea a spus prostia ca nu ne putem opune cererilor justiţiei. Nu e o cerere a justiţiei. In Constituţie, justiţia este definita ca fiind făcută de Înalta Curte si de celelalte instanţe prevăzute de lege. ...Dragnea mai avea un pic sa zică si clişeul ala cu «sa-si demonstreze nevinovăţia» si ar fi fost tacâmul complet", au explodat social-democraţilor, conform site-ul PSnews.ro.

Adrian Sârbu, apartament de 3,7 milioane de euro in Praga

Adrian Sârbu nu numai ca a creat cel mai profitabil si dinamic post de televiziune din Romania, dar a si ştiut cum sa ia partea leului din aceasta afacere. Nimeni nu ştie la cat se ridica averea lui, dar, iată ca presa din Cehia susţine ca Sârbu si-a cumpărat un apartament de lux in Praga cu peste 100 de milioane de coroane ceheşti (aproximativ 3,7 milioane de euro). După ce a vândut PRO TV, Sârbu a locuit o vreme la Praga, când era CEO al companiei CME, cumpărătoarea PRO TV. Recent, când a fost arestat preventiv, s-a aflat informaţia ca acesta achita 21.000 de dolari pe luna drept rata pentru un apartament achiziţionat in Praga. Acum, presa din Cehia confirma ca Sârbu are un apartament de lux, pe malul râului Vltava, cu o suprafaţă de 238 de metri pătraţi.

PUTEREA

Cum să faci mai mult, cu bani mai puţini. Paliaţia, integrată în sistemul public de sănătate

Se poate să faci mai mult în/pentru Sănătate, cu bani mai puţini? Dincolo de intervenţiile DNA şi ale altor structuri abilitate în stoparea drenajului necontrolat al banului public, există soluţii care se bazează pe inovaţie şi eficienţă. O asemenea soluţie este propusă de Hospice Casa Speranţei Braşov şi Ambasada Elveţiei la Bucureşti şi se referă la cei peste 150.000 de bolnavi de cancer aflaţi la un moment dat în stadiul terminal al bolii, care au nevoie de un sistem de îngrijire special, integrat, numit paliaţie. În prezent, însă, serviciile de paliaţie ajung la mai puţin de 8% dintre cei care au nevoie. Fiindcă bolnavii de cancer sunt lăsaţi aproape exclusiv în seama medicinii şi medicaţiei tradiţionale, cheltuiala publică este uriaşă. Sistemul propus de Hospice şi Elveţia presupune o creştere substanţială a calităţii tratamentului de care beneficiază bolnavii de cancer, în condiţiile diminuării costurilor publice. Mai exact, este vorba de extinderea îngrijirii paliative mai aproape de locul preferat de îngrijire al pacientului cronic, respectiv la domiciliu, prin implicarea medicilor de familie.

Acuzaţii grave: "PSD şi PNL au rude angajate pe bani foarte mulţi în regiile falimentare"

Efervescenţă maximă printre consilierii generali din primăria Capitalei. După demisia preşedintelui UNPR, Gabi Oprea şi mai ales după formarea noului Guvern, se caută intens motive pentru destituirea primarului general interimar Ştefănel Marin. Înlocuirea acestuia vine pe fondul problemelor RADET, la care actualul edil nu a găsit soluţii. Consilierul general din partea Mişcării Populare, Lucian Iliescu, acuză cele două partide că şi-au angajat rude apropiate în cele două regii falimentare, deşi nu-i califică nimic, dar au salarii enorme. Duminică primarul general interimar Ştefănel Marin a postat pe facebook un avertisment: Se pare că până marţi voi reuşi să ţin borcanul cu miere închis. La ce credeţi că s-a referit? Daca mă întrebaţi de spusele lui Ştefănel Marin, sigur el este singurul deţinător al gândurilor sale! După arestarea lui Sorin Oprescu, nici PSD, nici PNL, nici UNPR nu ştiau până unde va merge ancheta, cum va evolua Guvernul. Liberalii şi social-democraţii nu au vrut să-şi asume interimatul. Probabil că unii consilieri au cerut nişte posturi sau funcţii bine plătite şi acum nu le vor mai primi.

ROMANIA LIBERA

Ultimul tun al Guvernului Ponta: 7.000.000 euro pentru baronii PSD

Ministerul Dezvoltării Regionale a alocat peste 30 de milioane de lei către unele consilii judeţene conduse de social-democraţi în luna octombrie, când în fruntea instituţiei se afla Sevil Shhaideh (PSD), o apropiată a lui Liviu Dragnea. Banii au fost alocaţi prin transferuri şi fac parte din Programul Naţional de Dezvoltare Locală, demarat de Guvernul Ponta în 2013, pe baza unei ordonanţe de urgenţă. Datele apar în lista de plăţi efectuate în luna octombrie 2015, publicată pe site-ul ministerului. Pe listă figurează plăţi către mai multe unităţi administrative - consilii judeţene, locale sau comunale. În jur de 7 milioane de lei au ajuns la sectorul 3, condus de Robert Negoiţă (PSD). Numele acestuia a fost vehiculat ca posibil candidat al PSD la Primăria Capitalei. Coincidenţă sau nu, cu o săptămână înainte de prima alocare de fonduri, din 1 octombrie, Negoiţă şi-a anunţat retragerea din cursa pentru şefia PSD, Liviu Dragnea rămânând singurul candidat.

Primele capturi ale ANAF după verificarea marilor averi

Datele furnizate de bănci par a fi fost principala sursă de informaţii a Fiscului, instituţie care a anunţat ieri că a stabilit impozitele suplimentare de plată în cazul a 10 persoane incluse în lotul celor 336 de români cu averi semnificative. Un număr de aproximativ 10 persoane fizice, parte a unui grup mai mare ce include 336 de români cu averi semnificative, vor trebui să plătească Fiscului impozite suplimentare cifrate la 14 milioane lei, în urma identificării unor venituri nedeclarate ale acestora cifrate la 86,9 milioane lei, aferente anului 2011. Anunţul a fost făcut ieri de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), iar suma de plată reprezintă 16% din veniturile nedeclarate.

ZIARUL FINANCIAR

Cum îşi cheltuieşte România banii bugetului şi cum şi-i cheltuiesc alţii

Noul executiv trebuie să facă un buget astfel încât banii, chiar dacă sunt puţini, să se vadă în proiecte durabile. Ministrul finanţelor Anca Dragu Paliu urma să prezinte aseară în guvern o primă variantă de buget, iar premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit ieri cu preşedintele Klaus Iohannis pentru a examina unul şi acelaşi aspect: bugetul pe 2016, în condiţiile existenţei unor constrângeri bugetare semnificative legate de majorările de salarii decise şi de reducerile de taxe. Cum poate premierul abia instalat să modifice filosofia alocărilor bugetare care face ca banii să se scurgă precum apa în nisip? Problema constucţiei bugetului este una sensibilă peste tot, dar cu atât mai dificilă pentru România, care de ani de zile colectează venituri bugetare la doar o treime din PIB - faţă de media UE, de 45% din PIB.

"Wall Street-ul" românesc a împlinit 20 de ani. Bursa a multiplicat banii investitorilor, dar firmele tot la bancă merg pentru capital

Bursa de Valori Bucureşti a aniversat cel de-al 20-lea an de funcţionare, dar nu a ajuns încă un finanţator real al economiei. După 20 de ani de la prima tranzacţie cu acţiuni, Bursa de Valori Bucureşti este departe de a fi o voce "majoră" pe piaţa locală financiară. Statul, mai mult împins de la spate de creditorii internaţionali, a fost cel care a populat bursa cu peste o sută de companii, în timp ce românii de rând şi companiile private merg azi, la fel ca în 1995, la bancă şi nu la brokeri pentru a se finanţa sau pentru a economisi. Ponderea capitalizării BVB în PIB era de sub 1% în 1995, iar astăzi capitalizarea bursieră reprezintă 17% din PIB. Spre comparaţie, Polonia a ajuns în prezent să aibă o bursă de valori de patru ori mai mare decât bursa de la Bucureşti. Bursa din Varşovia, de asemenea construită prin privatizări ale companiilor de stat, reprezintă 26% din PIB-ul polonez. Rulajele cu acţiuni la Bucureşti sunt mai mici de 10 mil. euro/zi, în timp ce pe bursa de la Varşovia tranzacţiile urcă la 200 mil. euro/zi.

ASF s-a răzgândit şi nu mai dă mână liberă SIF-urilor să preia conducerea BVB

Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, a declarat ieri pentru ZF că nu va anula dispunerea de măsuri dată de fostul CNVM care stabileşte că membrii consiliului de administraţie (CA) al unei burse nu pot fi membri de CA la o companie listată, înainte de AGA din 14 decembrie de la Bursa de Valori Bucureşti. Iniţial, oficialul ASF a declarat pentru ZF că va anula această dispunere de măsuri, iar la mijlocul lunii octombrie autoritatea a publicat pe website-ul propriu spre dezbatere publică un proiect de regulament prin care respectiva dispunere de măsuri este anulată. Proiectul de regulament nu a fost aprobat de ASF. Dacă această dispunere de măsuri rămâne în vigoare, SIF-urile, care deţin împreună 21% din capitalul BVB, nu îşi vor mai putea impune conducătorii în consiliul de administraţie al bursei. Cele patru SIF-uri (Moldova, Transilvania, Muntenia şi Oltenia) vor putea însă susţine candidaţi ce nu deţin însă o funcţie de conducere a unei companii listate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb