REVISTA PRESEI 24.11.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 noiembrie 2016

REVISTA PRESEI 24.11.2016

ADEVARUL

Preşedintele Iohannis a promulgat legea parteneriatului public-privat

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea parteneriatului public-privat care prevede metodele de finanţare şi execuţie a unor lucrări de investiţii în regim de parteneriat a statului cu firme private, după trei ani de la iniţierea proiectului de către guvernul Ponta şi dispute asupra unor prevederi controversate. Legea prevede stabileşte cooperarea dintre partenerul public şi partenerul privat, în vederea implementării unui proiect public. Sunt astfel folosite capacităţile unor autorităţi şi companii private, care, prin contract cu statul şi prin finanţare privată totală sau parţială, realizează obiective de investiţii pe care statul altfel nu ar avea capacitatea să le ducă la bun sfârşit.

Transplantul de plămâni, la faza penală

Scandalul acreditării unor spitale pentru prelevarea şi transplantul de organe de către Agenţia Naţională de Transplant a ajuns la faza penală. Mai exact, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat miercuri că raportul Corpului de control scoate la iveală nereguli atât la Agenţia Naţională de Transplant, cât şi la patru spitale acreditate pentru prelevarea de organe, existând inclusiv suspiciuni legate de modul în care au fost cheltuiţi bani publici. De aceea, ministrul este decis să sesizeze Agenţia Naţională de Intergritate şi Parchetul General cu privire la posibile fapte penale, cum ar fi fals, uz de fals, conflict de interese şi incompatibilitate.

Dosarele penale ale lui Traian Băsescu

Traian Băsescu se cam alintă atunci când se plânge că tot felul de duşmani i-au redeschis zeci de dosare penale după ce a ieşit din mandatul de preşedinte. Covârşitoarea lor majoritate sunt nişte prostii - lucru pe care l-a aflat, în cele din urmă, şi Gabriela Firea, abandonând plângerea pentru ameninţare şi şantaj. Singurul dosar pentru care Băsescu ar avea motive să-şi facă griji este cel născut din relaţia sa cu afaceristul Costel Căşuneanu, cunoscut sub numele de "mită şi spălare de bani pentru terenul din Aleea Privighetorilor". Dacă însă citim în paralel cronologia faptelor şi cronologia legilor, putem observa că sunt şanse mici ca acest dosar să ajungă vreodată în faţa unui judecător.

Trist, dar vesel. Perlele unor absolvenţi de Drept

S-a încheiat examenul la Institutul Naţional al Magistraturii, iar modul în care s-au pregătit unii dintre cei care aspiră la statutul de magistrat i-a îngrozit pe profesorii care i-au testat: "Profesia de procuror e dificilă şi trebuie să iei decizii rapide, cum ar fi să răspunzi la telefon", este părerea unui tânăr. Nimeni nu şi-ar dori să fie judecat de un magistrat care consideră că "În calitatea mea de judecător, nu voi primi favoruri pe gratis...", sau că "Serbarea de Crăciun este un eveniment politic şi nu particip la ea, risc să fiu considerat imparţial", ori că "Integritate înseamnă să stai la coadă la poştă sau la evidenţa populaţiei". Acestea sunt doar câteva dintre "perlele" aspiranţilor la fotoliile de judecători şi procurori care, însă, au picat proba interviului.

Care sunt noile scenarii pentru viitorul Guvern, după ce Dragnea a fost scos din joc de lege

Potrivit unor surse din PSD, juriştii partidului au primit misiunea de a căuta rapid o soluţie juridică prin care Liviu Dragnea să poată deveni premier, chiar dacă Legea de funcţionare a Guvernului, votată chiar de PSD în 2001, îi blochează drumul spre Palatul Victoria. Un alt scenariu e formarea unui guvern PSD-PNL după alegeri, cu un premier tehnocrat în frunte, dar nu Dacian Cioloş. "Suntem bulversaţi. În PSD nu s-a ştiut că există o prevedere legală care le interzice persoanelor cu condamnări penale să facă parte din Guvern", a declarat unul dintre juriştii PSD pentru "Adevărul", cu trimitere la Legea de funcţionare şi organizare a Guvernului, votată în 2001 chiar de majoritatea PSD.

Se lansează Monitorul Preţurilor

Românii pot accesa, de joi, site-ul care compară preţurile Auchan, Kaufland, Carrefour. Consiliul Concurenţei va lansa mâine Monitorul Preţurilor, platforma online unde vor putea fi aflate preţurile produselor de bază comercializate de cei mai mari retaileri din industria alimentară va fi disponibilă pentru toţi clienţii interesaţi, potrivit economica.net. Platforma va fi disponibilă pentru toţi clienţii interesaţi. În proiect au intrat toţi marii comercianţi alimentari cu excepţia discounterului german Lidl care are preţurile la zi pe propriul site. Principala problemă cu care s-a confruntat autoritatea de concurenţă în acest caz a fost reticenţa marilor lanţuri de magazine de a se implica în proiect.

Fiica secretă a Dianei cu prinţul Charles

Regretata Lady Diana şi Prinţul Charles al Marii Britanii au avut o fiică secretă, care se numeşte Sarah, trăieşte la New York şi seamănă uluitor cu cea supranumită 'prinţesa inimilor'. Conform acestei versiuni, fiul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi prima lui soţie nu au avut cunoştinţă de existenţa acestei fiice. După anunţarea logodnei dintre cei doi, Casa Regală ar fi vrut să se asigure că viitoarea mireasă putea avea copii, aşa încât Diana ar fost supusă unor controale de specialitate. Pentru siguranţă, medicii i-ar fi prelevat ovule, pe care apoi le-au fecundat cu spermă de la Prinţul Charles. Unul dintre medici a furat un asemenea ovul, l-a implantat propriei soţii şi aşa s-a născut Sarah. -

Anca Dragu: Cererea foarte mare pentru "Prima Casă" ne surprinde pe toţi

Plafonul de garanţii pentru programul "Prima Casă" ar putea fi suplimentat încă o dată până la sfârşitul acestui an, având în vedere cererea peste aşteptări, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanţelor, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri. "Cererea foarte mare pentru Prima Casă ne surprinde pe toţi. Nu ne aşteptam ca cererea din acest an să o depăşească pe cea din 2015, iar în 2015 au rămas 200 de lei neutilizaţi. Există posibilitatea unei noi suplimentări", a declatat ministrul Finanţelor. Guvernul a stabilit recent, printr-o notă, strategia pentru următorii ani pentru programul "Prima Casă", aceasta urmând să fie aprobată în perioada următoare printr-un memorandum.

O companie din Turcia vrea să producă în România blindate 4X4

În prima jumătate a lunii noiembrie, membrii Consiliului de Administraţie şi directorii executivi ai companiilor Nurol Holding şi Nurol Makina s-au întâlnit cu reprezentanţii Ministerului Economiei, dar şi ai mediului de afaceri pentru a discuta despre oportunitatea producerii de vehicule blindate în Romania, în cadrul unui parteneriat romano-turc. Planul Nurol Makina are în vedere investiţii iniţiale de cel puţin 15 milioane de euro, care ar urma să crească de la an la an, în parteneriat cu societăţi din România, se arată într-un comunicat transmis de compania din Turcia.

Fondul de investiţii Mid Europa, proprietar al Regina Maria, cumpără reţeaua de magazine Profi

Mid Europa Partners, principala firmă de private equity concentrată pe Europa Centrală şi de Sud- Est şi proprietar al reţelei de clinici Regina Maria, a semnat joi un acord pentru achiziţionarea a 100% din acţiunile Profi Rom Food pentru 533 de milioane de euro, a anunţat Sebastian Krol, partener al Enterprise Investors, fiind astfel cea mai mare tranzacţie de pe piaţa locală de retail. Tranzactia va fi supusă aprobărilor anti-trust şi se va finaliza în primul trimestrul al anului viitor. Mid Europa Partners este unul dintre cele mai importante fonduri de investiţii active în Europa Centrală şi de Est, dar şi în Turcia. Administrează fonduri de peste 4 miliarde de euro.

BANCHERUL

Piraeus Bank anunţă obţinerea unui profit brut de 3,8 milioane euro

Piraeus Bank România continuă procesul de consolidare a rezultatelor financiare înregistrând la 9 luni un profit brut de 3,8 milioane Euro, faţă de perioada similară a anului trecut când a înregistrat pierderi, anunţă banca intr-un comunicat. Banca a înregistrat în nouă luni ale anului o creştere cu 8% a depozitelor clienţilor, faţă de finele anului trecut, până la 928 milioane de Euro şi o creştere similară de 8% la creditele corporate. Creditele pentru IMM-uri, în creştere uşoară cu 1% faţă de finalul anului 2015 şi managementul activ al creditelor neperformante au contribuit de asemenea la îmbunătăţirea profitabilităţii. Solvabilitatea la 9 luni este de 17,4% iar rata fondurilor proprii de 14,8%. Raportul credite brute/depozite a fost de 0.85 la 30 septembrie 2016, faţă de 0,95 la finele anului 2015.

COTIDIANUL

Campanie electorală pe lîngă subiect, oameni şi cauze - de Cornel Nistorescu

"A început marea trosneală", zice Alina Gorghiu. Limbaj de doamnă lansată în politică într-un mod despre care nu vreau să vorbesc. Dar şi adevăr frust. A început un război surd. Nici urmă de idei, de principii, de valori. Bătălia este pe altceva. Adversarul trebuie scos din joc. Sau terfelit, sau dat pe mîna DNA-ului şi scos în cătuşe din scenă. La urma urmelor, scopul scuză mijloacele. Pe alocuri, alegerile seamănă cu cele de după război. Atunci era tot o nebunie concentrată pe scoaterea din scenă a liberalilor şi a ţărăniştilor, şi pe instalarea comuniştilor. Atunci se chinuiau să-i scoată pe ţărănişti şi pe liberali. Acum, liberalii şi filo-americanii (că ţărăniştii s-au dus) se chinuie să-i elimine din competiţie pe urmaşii comuniştilor, socialiştii lui Liviu Dragnea şi Victor Ponta.

Cine stă înghesuit în închisoare primeşte zile libere

Guvernul instituie un mecanism compensatoriu în zile considerate executate din pedeapsă prin proiectul de lege de modificare şi completare a legii nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, adoptat în ultima şedinţă de Guvern, se arată într-o informare a Cabinetului. Proiectul de lege are un scop dublu: de a acorda o compensare persoanelor care execută pedepse privative de libertate în condiţii de supraaglomerare severă şi de a contribui, în acelaşi timp, la degrevarea penitenciarelor. Pentru fiecare perioadă de 30 zile executate în spaţiu necorespunzător, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicată.

Curtea Constituţională a decis soarta liderilor sindicali

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că prevederea adoptată de Parlament care extinde interdicţia de concediere a persoanelor alese în funcţii de conducere în sindicate este neconstituţională, consacrând o protecţie care depăşeşte durata mandatului acestora. Plenul Curţii Constituţionale a dezbătut miercuri, în cadrul controlului anterior promulgării, sesizarea de neconstituţionalitate formulată de către Guvernul cu privire la Articolul unic pct.1 din Legea pentru modificarea şi completarea Legii dialogului social nr. 62/2011.

Invitaţi speciali la manifestările de Ziua Naţională a României

Guvernul a aprobat, miercuri, propunerea Ministerului Apărării Naţionale de a invita reprezentanţi ai unor armate ale statelor membre ale NATO şi partenere pentru a participa la manifestările de 1 Decembrie - Ziua Naţională a României. Astfel, alături de efectivele din cadrul MApN, MAI şi SRI, la invitaţia Ministerului Apărării Naţionale vor participa militari din mai multe ţări aliate şi partenere. Ministerul Apărării Naţionale va asigura, în perioada 25 noiembrie - 2 decembrie, transportul, cazarea şi masa militarilor străini, care vor fi similare cu sumele alocate în acest scop pentru personalul militar român, în condiţiile specifice desfăşurării antrenamentelor şi a paradei militare.

CURENTUL

Guvernul a introdus o bază de date cu salariaţii din domeniul public după modelul Revisal

Pe lângă actualul registru general de evidenţă a salariaţilor care lucrează pe baza unui contract individual de muncă, va fi introdus, pentru prima oară, şi un registru de evidenţă a personalului plătit din fonduri publice, care va fi gestionat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a decis guvernul în şedinţa de ieri, printr-o Hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr. 500/2011. Astfel, pentru salariaţii din mediul privat, angajatorii vor folosi Registrul privat, iar pentru persoanele plătite din fonduri publice, instituţiile şi autorităţile vor folosi Registrul public. Fiecare instituţie şi autoritate publică are obligaţia de a înfiinţa registrul general de evidenţă a personalului plătit din fonduri publice (Registrul public), care va fi completat şi transmis inspectoratului teritorial de muncă în ordinea angajării/numirii salariaţilor săi.

CURIERUL NATIONAL

25 mil. lei, ajutoare sociale ilegale

Raportul Curţii de Conturi arată că sistemul informatic SAFIR nu gestionează toate beneficiile de asistenţă socială şi nu permite efectuarea de verificări încrucişate. În plus, aplicaţia nu poate fi accesată de angajaţii din primării care întocmesc dosarele pentru drepturile de asistenţă socială. Aplicaţia SAFIR gestionează 19 drepturi de asistenţă socială, care reprezintă circa 70% din toate plăţile de beneficii de asistenţă socială efectuate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS). Controalele efectuate de Curtea de Conturi la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi la ANPIS, au scos la iveală o serie de nereguli, printre care şi acordarea ilegală a unor plăţi necuvenite care, în 2015, s-au ridicat la suma de 25.164.000 lei.

Ovidiu Miculescu, şeful Radio România, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Ovidiu Miculescu, preşedintele-director general al Radio România, este urmărit penal de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, a comunicat biroul de presă al instituţiei pentru HotNews.ro. Miculescu este suspectat de abuz în serviciu, alături de alţi zece foşti sau actuali membri ai Consiliului de Administraţie al radioului public. Cei zece urmăriţi penal sunt Demeter Andras Istvan, Fugaru Mirela-Ioana, Voicu Mihai, Olaru Stejărel-Nicolae, Moşneag Doina, Alexandru Bertzi, Rădulescu Adelina, Moise Valentin Adrian, Ana Florea şi Savu Ileana.

Costisitorul distrugător "invizibil" american Zumwalt a rămas în pană în Panama

Cea mai scumpă, sofisticată şi nouă navă a US Navy, distrugătorul Zumwalt, a suferit un incident mecanic destul de grav în timp ce trecea prin Canalul Panama şi a trebuit remorcat până în baza navală Rodman din Panama. Defecţiunea a avut loc când Zumwalt a trecut prin jumătatea inferioară a canalului, iar nava a fost remorcată prin ecluzele Miraflores. USS ZUMWALT, care a costat 4,4 miliarde $, are o lungime de 182,9 metri şi un deplasament de peste 14.000 de tone. Are un design stealth care lasă o amprentă radar redusă şi poate naviga cu o viteză maximă de 62 de kilometri pe oră.

Fără dosar penal dacă evaziunea fiscală e mai mică de 20.000 de euro

Guvernul a discutat ieri, în primă lectură, posibilitatea aducerii unor modificări la legea evaziunii fiscale, prin care persoana suspectată de săvârşirea acestei infracţiuni ar putea scăpa de dosar penal dacă prejudiciul din evaziune fiscală este mai mic de 20.000 de euro. Scopul modificării ar fi ca în cazurile de mică evaziune să nu mai existe plângeri penale, astfel încât instanţele să fie degrevate de mii de dosare, iar eforturile autorităţilor să fie îndreptate spre recuperarea prejudiciilor. Rămâne de văzut care vor fi pragurile impuse de noua legislaţie şi cum va fi definită mica evaziune.

Donald Trump provoacă un incident diplomatic cu Marea Britanie

Într-o manieră fără precedent, ignorând totalmente uzanţele diplomatice, Donald Trump a afirmat într-un mesaj difuzat pe reţelele de socializare că şi-l doreşte pe extremistul xenofob şi eurofob Nigel Farage în poziţia de ambasador al Marii Britanii în Statele Unite. Consternare la Londra şi profundă nemulţumire. Răspunsul britanic a fost imediat, în el precizându-se sec că "nu există post vacant la misiunea diplomatică britanică de la Washington". "Avem deja un excelent ambasador în Statele Unite", a comunicat purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May.

EVENIMENTUL ZILEI

Mecanismul suspect: Cum i-a cedat România Rusiei 25% din piaţa internă de gaze

Companiile ruseşti au ajuns în noiembrie 2016 la o cotă de 25% din piaţa de gaze a României, faţă de doar 5% în ianuarie. Cum s-a ajuns aici? Mecanismul care a făcut posibil acest lucru e complicat şi e greu de ştiut, astăzi, dacă e vorba de incompetenţă, rea credinţă sau de lipsă de viziune, scrie cursdeguvernare.ro. "Preţul gazelor de import este mai competitiv, iar furnizorii se îndreaptă spre această sursă. În momentul în care preţurile sunt mici, pot intra gaze până la 40% din import", susţinea Niculae Havrileţ (ANRE) la începutul lunii noiembrie, la un congres al Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România. Un detaliu aici: preţul gazelor de import e mai competitiv tocmai pentru că nu există suprataxă la un preţ mai mare decât cel de vânzare. Romgaz nu poate vinde sub 72 de lei/MWh, pentru că, potrivit legislaţiei în vigoare, acesta este nivelul la care este impozitat de stat.

Criză bancară in Italia

Dacă Matteo Renzi pierde, instabilitatea politică ar putea fi "noul normal" pentru ţară din nou şi s-ar întâmpla în cel mai prost moment posibil. Într-adevăr, chestiunea împrumuturilor neperformante din sectorul bancar nu a fost încă rezolvată şi pare din ce în ce mai probabil că ţara nu-şi va îndeplini ţintele de creştere şi de reducere a deficitului pentru 2016 şi 2017, scrie Christopher Dembik, director Analiză Macro la Saxo Bank. Împrumuturile bancare neperformante ca procentaj din întreaga creditare ajung la 18% în Italia. În total, creditele neperformante din sectorul bancar italian ajung la suma de 400 de miliarde EUR, egală cu 20% din PIB-ul Italiei. Cu toate acestea, doar 10% reprezintă un risc real imediat. Este un nivel critic, dar în niciun caz nu este o problemă de nerezolvat. Ceea ce lipseşte este voinţa politică de a acţiona.

DNA nu are "licenţă" pentru Dinu Pescariu nici în dosarul Microsoft II

Fostul tenismen este neatins de procurori, în timp ce colegul său de denunţuri în primul dosar cu acelaşi nume, Gheorghe Florică, a fost pus sub control judiciar. Ieri, s-a cerut urmărirea penală pentru alţi trei ex-miniştrii. Procurorul-şef al DNA, Codruţa Kovesi, a cerut ieri procurorului general să-l sesize pe preşedintele Iohannis pentru urmărirea penală a foştilor miniştri Dan Nica, Adriana Ţicău şi Alexandru Athanasiu, pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft II. Dinu Pescariu, implicat şi el în dosarul Microsoft, a scăpat până acum de urmărirea penală. El şi cu Claudiu Florică au fost denunţători în dosarul Microsoft I.

JURNALUL NATIONAL

Bugetarii, cinci zile libere înainte de sărbători

Bugetarii se vor bucura de o minivacanţă de cinci zile săptămâna viitoare! Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de hotărâre privind stabilirea zilei de 2 decembrie 2016 ca zi liberă, au declarat pentru AGERPRES surse oficiale. Hotărârea a fost adoptată de Executiv în contextul în care zilele de 30 noiembrie (miercuri) - Sfântul Andrei şi 1 decembrie (joi) - Ziua Naţională a României sunt printre zilele libere de care beneficiază românii pentru sărbători publice sau religioase. Astfel, minivacanţa va începe miercuri, 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, şi va cuprinde Ziua Naţională şi cele două zile de week-end.

Surprize de proporţii în ultimul sondaj de opinie

Rezultatele unui sondaj Kantar-TNS arată o situaţie de-a dreptul şocantă faţă de ce se ştia până acum din sondajele altor formaţiuni politice. Potrivit sondajului, USR ar fi ajuns la 19%, faţă de 18% cât ar avea PNL. PSD ar avea 40% în sondajul USR, iar ALDE şi PMP câte 7%. Un alt şoc ar fi faptul că UDMR are doar 3%, deci sub pragul electoral de 5%. Tot 3% ar avea şi PRU, iar Alianţa Noastră România este la 2%. Trebuie precizat că sondajul Kantar-TNS a fost realizat la comanda USR şi a luat în considerare doar opţiunile celor care au afirmat că vor vota.

Cioloş n-are şanse. Băse, premierul Facebook

Dacă like-urile adunate pe Facebook ar echivala cu voturile românilor, principalii pretendenţi la fotoliul de prim-ministru - Liviu Dragnea şi Dacian Cioloş - n-ar avea nicio speranţă să ajungă şefi ai Executivului. Chiar dacă alegerile din 11 decembrie vor decide doar configuraţia Parlamentului, nu şi persoana care va conduce Guvernul, aprecierile primite pe reţeaua de socializare pot fi relevante pentru a măsura legitimitatea de care se bucură candidaţii înscrişi în cursa pentru Palatul Victoria. Astfel, "premierul Facebook" ar fi, de departe, fostul preşedinte Traian Băsescu, autointitulat "cel mai bun premier pe care-l poate avea România după alegeri". Pagina şefului PMP adună în prezent peste 384.000 de like-uri. Dacian Cioloş, propunerea PNL şi USR pentru prim-ministru, nu a strâns nici măcar jumătate din aprecierile lui Băsescu.

Statul nu se mai poate împrumuta ieftin

Ministerul Finanţelor a avut dificultăţi la ultimile cinci licitaţii de titluri de stat pentru obligaţiuni cu scadenţă mai mare de 27 de luni, semn că bancherii consideră că datoria guvernamentală a statului român este aproape de pragul critic. În plus, estimările analiştilor arată că deficitul bugetar va sări în 2017 de 3,5%, ceea ce va adânci şi mai mult datoria publică. Anul electoral, lipsa unei schiţe de buget pentru 2017, problemele externe, dar şi supraexpunerea excesivă a băncilor locale faţă de stat sunt argumente pentru care bancherii vor să-şi ia măsuri de precauţie şi forţează majorarea dobânzilor.

Guvernul nu a alocat bani la rectificare pentru "Cuminţenia Pământului" pentru că nu există temei legal

Guvernul nu a alocat bani la cea de-a doua rectificare bugetară din acest an Ministerului Culturii pentru achiziţionarea operei de artă "Cuminţenia Pământului", din cauză că nu există "temei legal", a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a explicat că pentru achiziţia operei de artă se aşteaptă aprobarea de către Parlament a proiectului de lege referitor la "Cuminţenia Pământului".

NATIONAL

Soros îşi vâra oamenii in CSM pe uşa PSD!

George Soros tocmai ce este pe cale să-si implanteze doi oameni extrem de importanţi in noul CSM! Si dacă PNL-ul oricum nu mai mârâie in front in fata societăţii civile sorosiste, culmea este că până si PSD-ul le deschide acestora uşa pentru a accede in cel mai important for al magistraturii. Senatul va vota cei doi reprezentanţi ai aşa-zisei societăţi civile in viitorul CSM strict din rândurile "reţelei sorosiste". Candidaţii din partea societăţii civile :sunt este vorba de Răzvan Codru Vrabie, Victor Alistar, Antonie Popescu si Mădălina Tomescu. Practic, toate aceste candidaturi au fost băgate "la oală" de "compania" lui George Soros, aşa că, oricine câştigă, promotorul globalismului tot îşi va baga oamenii in CSM.

"Grupul de la Monaco", mutat la "Bârlogul Lupilor"!

Nici nu a fost bine destructurat "grupul de la Monaco" si unul nou pare sa-i fi si luat locul. Ce-i drept, nu pe Coasta de Azur, ci in mult mai modestul Sector 6 din Bucureşti. Unde, odată cu ajungerea pesedistului Gabriel Mutu drept primar, "hămesiţii" de la Restaurantul "Bârlogul Lupilor", fără sa le pese ca DNA-ul le sufla oricum in ceafa de pe vremea când fostul şef al "Doi s' un sfert", Gelu Oltean, îşi mutase practic aici biroul, au început să scoată capetele. Si, asemeni oricăror clienţi politici care au suferit "chinurile" Opoziţiei, sunt nerăbdători să ajungă cât mai repede la "butoanele" tuturor afacerilor.

PUTEREA

Coaliţie Firea & directori de spitale împotriva lui Voiculescu

Cu doar câteva săptămâni înainte de încheierea mandatului său, ministerul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, s-a lansat într-o cruciadă împotriva conducerii Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) şi a unor spitale, unde s-au descoperit nereguli grave. Replicile nu au întârziat. Preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, a fost destul de rezervat, sugerând că, dacă sunt unele nereguli, acestea ţin de birocraţia stufoasă, de care medicii nu ar trebui să se împiedice atunci când e vorba de salvarea unor vieţi. În schimb, conducerea Spitalului "Sfânta Maria" a făcut chiar plângere penală împotriva lui Voiculescu, iar managerul Narcis Copcă a fost la un pas de a-l face criminal.

Sala Polivalentă "Nadia Comăneci" - parteneriat de 30 de milioane de euro

Fără să aibă măcar acordul "de principiu" al consilierilor generali, Gabriela Firea anunţă o investiţie de 30 de milioane de euro. Transformarea pavilionului central al Romexpo într-o sală polivalentă este soluţia de avarie găsită de primarul general până la soluţionarea în instanţă a contestaţiilor licitaţiei. Sala va avea circa 15.000 de locuri şi va purta numele Nadiei Comăneci. Vestiare, loje şi tot ceea ce este necesar pentru desfăşurarea competiţiilor sportive vor fi amenajate în pavilionul central al Romexpo. Protocolul a fost semnat între Primăria Capitalei şi Camera de Comerţ şi Industrie. Firea a avansat termenul de un an şi jumătate pentru finalizarea lucrărilor, termen după care Bucureştiul va putea organiza evenimente de amploare, inclusiv concerte.

După patru săptămâni de la aprobare, niciun jurnalist nu a cerut să intre gratis la teatru

Personalul teatrelor bucureştene susţine că hotărârea prin care jurnaliştii pot intra gratuit la teatru este inutilă. "Aş întreba de câte ori a fost doamna primar la teatru când era jurnalist? Ar trebui să ştie că la avanpremiere şi la premiere, accesul jurnaliştilor şi al criticilor de teatru este liber, tocmai ca să promoveze producţiile teatrale. Ar fi trebuit să ştie asta", spun oamenii de teatru. Cât despre parcări, asta este o altă problemă, spun ei. Există şi teatre care organizează şi două avanpremiere la aceeaşi piesă, tocmai pentru a fi mai bine promovate producţiile lor. Din 31 octombrie, dată la care a fost aprobată hotărârea de Consiliu General care prevede accesul gratuit al jurnaliştilor la spectacole şi parcare, până acum, nu au existat solicitări de bilete gratuite.

ROMANIA LIBERA

Cioloş: Legea conversiei creditelor în franci elveţieni trebuie să rezolve problemele oamenilor în dificultate şi nu ale speculatorilor

Premierul Dacian Cioloş spune că a trimis Legea conversiei la Curtea Constituţională pentru că a încercat să-şi facă datoria faţă de cei pentru care a susţinut-o şi pentru ca legea "să rezolve problemele oamenilor în dificultate şi nu ale speculatorilor, care au luat credite de milioane". Declaraţia a fost făcută pe Facebook, miercuri seara, drept răspuns la mesajul unei persoane care i-a reproşat premierului că i-a stricat sărbătorile de iarnă cu acest gest.

Primăria Bucureşti mută oamenii fără adăpost în mijloacele de transport

Primăria Bucureşti a decis să transforme mijloacele de transport în comun în centre de zi pentru oamenii străzii, asta deşi plăteşte în acelaşi timp milioane de euro pentru Direcţia Generală de Asistenta Socială care ar trebui să-i ajute pe cei fără adăpost şi gestionează cantine sociale sau adăposturi. Mai mulţi angajaţi RATB spun că există un ordin scris emis de Primăria Generală a Municipiului Bucureşti care îi obligă să permită oamenilor fără adăpost să stea în mijloacele de transport pe timpul zilei, chiar dacă nu au bilet, indiferent de cum deranjează alţi călători. Nici măcar la capăt de linie nu sunt coborâţi oamenii străzii din tramvaie, autobuze sau troleibuze, deşi există prevederi care interzic oricărui călător să circule în buclele de întoarcere.

ZIARUL FINANCIAR

România şi Marea Britanie: ce ne apropie este mai mult decât ce ne desparte

Sectorul IT&C reprezintă deja mai mult de 10% din PIB-ul Marii Britanii, mai mult decât orice altă ţară din G20, a subliniat Mandelsohn. Cu o săptămână înainte, şi Google a anunţat dublarea efectivelor de la Londra în 2017, până la 3.000 de angajaţi, care vor lucra într-un nou sediu de 90.000 de metri pătraţi în care americanii vor investi un miliard de lire sterline. La rândul lor, Apple şi Amazon au anunţat noi investiţii la Londra, iar Bloomberg are un sediu nou construit cu 3.000 de angajaţi, baza sa pentru Europa. Şi aici vine legătura cu România. România este împreună cu Marea Britanie şi Irlanda în top 3 al ţărilor cu cea mai mare pondere a IT&C în PIB, de 6,4% anul trecut în cazul României. Miza României pentru următorul deceniu este trecerea direct de la agricultură la IT&C.

Cu o economie tot mai slabă, Turcia se îndepărtează de UE, amplificând incertitudinile de la estul Uniunii

Economia turcească, cândva una dintre cele mai dinamice din lumea emergentă, încetineşte, unii spunând chiar că a început să scadă, iar preşedintele Erdogan îşi transformă guvernarea într-un regim tot mai autoritar. Ce se întâmplă în Turcia contează pentru Uniunea Europeană deoarece această ţară este un membru important al NATO, o forţă militară dominantă la Marea Neagră, o piaţă mare cu potenţial de dezvoltare, o componentă cheie în jocurile geopolitice din Orientul Mijlociu şi de la estul UE şi nu în ultimul rând o parte importantă a soluţiei europene pentru criza refugiaţilor. Erdogan a dat deja semne că l-ar interesa mai mulţi bani pentru a ajuta Uniunea.

Fondatorul euro este mai puţin entuziasmat de moneda unică din cauza ascensiunii populismului

Otmar Issing, primul economist-şef al Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat pentru CNBC că entuziasmul său cu privire la moneda unică europeană s-a diminuat din cauza ascensiunii populismului. Însă el s-a declarat încrezător că viitorul monedei unice este asigurat. Issing, considerat unul din fondatorii monedei unice, a susţinut că întrebarea dacă viitorul monedei este ameninţat va rămâne pentru totdeauna în pofida evenimentelor politice recente. Referendumul din Italia privitor la reforma constituţională de pe 4 decembrie ar fi, în opinia unor analişti, cel mai important eveniment politic al acestui an din Europa pentru că în urma unui vot negativ partidele ar putea decide organizarea unui vot cu privire la renunţarea la euro în 2017.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb