• ADEVARUL
-Spor de xerox pentru primarul "iradiat" la cap
Primarul (PDL) oraşului Tulcea propune ca angajaţii din administraţia locală să primească un adaos de 12-15% la salariu drept "spor de xerox". Ideea edilului-şef Constantin Hogea vine la scurt timp după ce Guvernul a impus eliminarea sporurilor pentru bugetari ca măsură de austeritate.
-Veniturile statului au scăzut, în ianuarie, cu 5,5% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, iar deficitul bugetar a fost de 0,03% din PIB.Încasările din impozitul pe profit au avut cel mai mult de suferit, arătând dificultăţile cu care se confruntă mediul de afaceri, care anul acesta trebuie să facă plata anticipat.
-Central European Media a avut anul trecut venituri nete cu 30% mai mici faţă de cele din 2008. Declinul economic dă bătăi de cap şi marilor grupuri de media. Slabele rezultate financiare ale CME sunt cauzate, în principal, de reducerea investiţiilor în publicitate.Central European Media Enterprises (CME), operează în România posturile Pro TV, Pro TV International, Acasă TV, Pro Cinema, Sport.ro şi MTV România.
-După ce F M I a cerut autorităţilor să reducă datoriile şi să elimine subvenţiile la 10 societăţi de stat cu probleme, acestea fixează ţinte ambiţioase de profit Pentru cele 10 companii de stat - CN Căi Ferate CFR, SN Transport CFR Călători, CN a Huilei, Termoelectrica, CN de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Electrificare CFR şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare - vor fi fixate ţinte trimestriale de EBIT (câştiguri înainte de dobânzi şi impozite), excluzându-se subvenţiile.
-Putin ii ameninta pe oligarhii rusi.
Oligarhii au restanţe de şase miliarde de dolari din investiţiile asumate prin contractele de privatizare din industria energetică. Vladimir Putin i-a ameninţat pe miliardarii ruşi cu amenzi şi interzicerea accesului pe bursa de energie dacă nu-şi vor respecta programele de investiţii.
-Grecii îşi apără cu bâta salariile şi pensiile.
Greva ce a izolat ţara de restul lumii a degenerat în violenţe. Populaţia nervoasă a pus lacătul pe şcoli, spitale şi chiar pe siturile arheologice şi s-a pus pe bătăi cu poliţia. Imediat după anunţarea măsurilor de austeritate necesare reducerii uriaşului deficit, sute de mii de greci au ieşit în stradă, la grevă. A fost paralizat traficul aerian, rutier şi naval.
• CURENTUL
-Şoc şi groază în PSD
Cei care credeau că finalul Congresului va pune capac peste problemele interne ale PSD s-au înşelat amarnic. Congresul nu a făcut altceva decât să deschidă cutia Pandorei, din care au ieşit, rând pe rând, toate problemele ascunse ani de zile sub preşul roşu. "Cine mai pleacă?" este refrenul care se aude cel mai des zilele acestea în Kiseleff sau la grupurile parlamentare ale PSD. Demisia lui Cristian Diaconescu a provocat ieri un şoc real în PSD.
-Curente -Tia Serbanescu
Sever Voinescu a definit (neinspirat) doctrina PD-L ca "băsescianism". Trecând peste sonoritatea olfactivă a expresiei, personalizarea excesivă e riscantă: dl Băsescu îşi va încheia mandatul peste patru ani. Ce va face PD-L atunci? Trece la post-băsescianism sau la boccism, videnism şi fluturism? Orice curent e posibil: dovadă că dl Diaconescu a părăsit PSD. Fuge de cine l-a urmărit? Urmăreşte altceva? Vorba englezului: un domn e întotdeauna un mister.
-Eurodeputaţii români fac presiuni la Bruxelles
Comisia Europeană ar putea cere autorităţilor romåne să interzică exploatarea minieră pe bază de cianuri la Roşia Montană în cazul în care declaraţia scrisă, iniţiată de europarlamentarii Daciana Sårbu şi Cătălin Ivan pe această temă, va fi semnată în termen de trei luni de cel puţin jumătate dintre membrii Parlamentului European (PE).
-Bonele filipineze sunt căutate de către romånii cu bani nu numai pentru a avea grijă de copii, ci şi pentru că sunt dispuse să facă mai toate treburile casnice. Cu alte cuvinte, sunt un fel de "femei bune la toate" la un preţ ieftin.Familia care apelează la o asemenea bonă trebuie să-i asigure cazare şi masă, pe långă salariu. Lunar, familia îi plăteşte bonei filipineze un salariu cuprins între 300 şi 500 de dolari.
-Unităţile spitaliceşti vor avea mai puţini directori. "Funcţiile de conducere create suplimentar în unităţile sanitare publice vor fi reduse", a anunţat, ieri, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. Potrivit acestuia, la ora actuală, în unele spitale mici, sub 400 de paturi, există şase funcţii de conducere, iar în altele, cu peste 400 de paturi, există şi cåte zece funcţii de conducere. Cseke Attila a explicat că, din acest punct de vedere, Legea 95 a fost permisivă.
-Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit, miercuri, în scădere ratingurile pentru credite pe termen lung ale Băncii Româneşti şi Bancpost, ca urmare a modificării calificativelor băncilor-mamă ale celor două instituţii de credit, National Nank of Greece şi Efg Eurobank. Calificativele pentru împrumuturi pe termen lung ale Băncii Româneşti şi Bancpost au fost revizuite în scădere de la "BBB" la "BBB-", ambele cu perspectivă negativă, potrivit unui comunicat al Fitch.
• CURIERUL NATIONAL
-Angajaţii Rodipet îşi vor relua activitatea
Administratorul judiciar a întocmit un plan de relansare prin asociere cu alte firme de difuzare a presei
Instanţa a anulat contractul de franciză încheiat cu Westland Investment
Magistraţii Secţiei a VII-a a Tribunalului Bucureşti au admis ieri planul de redresare a activităţii SC Network Press Concept (fosta Rodipet), stabilind ca următorul termen de judecată să aibă loc la 1 septembrie, dată până la care toţi creditorii trebuie să se înscrie la masa credală, ne-au declarat surse judiciare.
-APAF vrea ca 4.000 de inspectori fiscali să fie cercetaţi penal
Începând cu 1 ianuarie 2008 persoanele fizice care au făcut tranzacţii imobiliare, depăşind un plafon de 35.000 de euro, trebuie întregistrate ca plătitoare de TVA şi să achite astfel taxa aferentă. În acest scop au fost efectuate o serie de controale, considerate de către Asociaţia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF) ca fiind unele abuzive.
-Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ieri, citat de NewsIn, că, în ceea ce priveşte reforma constituţională, formaţiunea pe care o reprezintă nu se gândeşte \"în exclusivitate\" la rezultatele referendumului, având \"reţineri serioase\" în privinţa unicameralismului şi reducerii numărului de parlamentari.
-Protecţia Consumatorilor a închis 135 de cazinouri
Controalele efectuate de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor, în perioada 8 - 12 februarie a.c., asupra a 135 de organizatori de jocuri de noroc caracteristice cazinourilor s-au soldat cu oprirea temporară a activităţii acestora şi amenzi de peste 400.000 lei. \"
• EVENIMENTUL ZILEI
-A treia schismă a stângii ameninţă PSD
Oficial, partidul lui Iliescu s-a scindat. Demisia lui Cristian Diaconescu şi asocierea sa la proiectul ministrului Gabriel Oprea pentru înfiinţarea unui nou partid de stânga oficializează scindarea PSD.
A treia, din istoria de 20 de ani a formaţiunii politice fondate de Ion Iliescu. La următoarele alegeri, PSD nu va rivaliza doar cu dreapta, ci şi pe segmentul electoral de stânga cu un partid desprins din el. Un partid aşteptat de 7% din electorat, conform unor studii sociologice.
-Crin Antonescu, despot luminat?
Silviu Sergiu: "Dorinţa lui Crin Antonescu de a acapara toată puterea în interiorul PNL este evidentă".
Legitimat de cele două milioane de voturi obţinute la prezidenţiale, liberalul este mânat în lupta din partid de dictonul "totul sau nimic". Deşi pretinde că nu e un şantaj la adresa liberalilor, ameninţarea că nu va candida la preşedinţie, dacă nu îi va fi ostoită setea de putere, cu greu poate fi catalogată drept o ofertă rezonabilă.
-Prima televiziune de ştiri pentru telefonul mobil din România, numită Telenews, va fi lansată de jurnalistul francez de origine română Nicolas Don.
Proiectul va fi demarat la jumătatea lunii martie, în parteneriat cu reţeaua de telefonie Orange. Abonaţii Orange vor putea accesa postul Telenews gratuit, de pe telefonul mobil, pentru a afla informaţii din arii ca politică, economie, cultură, sport sau societate.
-Funcţionarii din administraţia locală vor învăţa să organizeze corect licitaţii publice pentru a atrage fonduri europene, să prevină eficient corupţia şi să comunice cu societatea civilă, în timp ce şefii lor vor fi instruiţi să se poarte ca nişte adevăraţi manageri. Acestea ar fi doar câteva dintre scopurile proiectului lansat ieri de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID), condusă de Alexandru Cumpănaşu, şi de Ministerul Internelor.
-Topul maşinilor păguboase
Potrivit celor mai mari asigurători, şoferii care deţin Dacii sunt printre cei pentru care plătesc cel mai mult când vine vorba despre dosare de daună. Pe următoarele locuri sunt şoferii care au Renault şi VW.
Dacia s-a dovedit a fi cea mai păguboasă maşină, în anul 2009, din punct de vedere al dosarelor de daună deschise de marii asigurători, această marcă fiind implicată în cele mai multe incidente rutiere.
• GÂNDUL
-BASE-LIGA Două transferuri de marcă pentru partidul satelit.PDL junior ,are în sfârşit o faţă:Cristian Diaconescu. Sârbu, luat pentru muncă.
-Noul sediu SPP costă mai mult pentru că aşa e "practica frecventă să mai crească preţul"
În plină criză economică, valoarea contractului pentru construirea sediului Serviciului de Protecţie şi Pază a fost majorată cu peste 500 de mii RON, printr-un act adiţional, acuză Mugur Ciuvică, prin Grupul de Investigaţii Politice
-Şi bulgarii se laudă degeaba. Podul de la Calafat va fi gata abia la anul.
Ministrul bulgar al transporturilor ,Alexander Tvetov,susţinea recent în Parlamentul de la Sofia că până în iulie se vor finaliza lucrările de construcţie urmând ca pe el să se poată circula până la finele anului.Chiar dacă ar fi, pe ambele maluri s-ar opri în bălţi.
• FINANCIARUL
-Interviu cu Bogdan Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei: "Băncile trebuie să îşi schimbe atitudinea"
În dialog cu "Financiarul", preşedintele Consiliului Concurenţei trece în revistă puncte fierbinţi pe agenda unei ţări aflate în plină recesiune economică: strategia anticriză cvasiinexistentă, vulnerabilităţile programului "Prima casă", comportamentul antieconomic şi, uneori, abuziv al băncilor.
Comisia Europeană ne-a aprobat anul trecut măsuri de ajutor de stat în valoare de opt miliarde de euro.. Ei bine, în acest moment nu avem suma respectivă, iar bugetul public nu poate asigura acoperirea plafonului care ne-a fost aprobat la Bruxelles
-"Analiştii" imobiliari manipulează piaţa după propriile interese
Majoritatea personalităţilor active pe piaţa imobiliară se află în dublă postură de persoane cu interese comerciale şi formatori de opinii. Piaţa imobiliară românească se află în ciudata şi paradoxala situaţie în care consumatorii de informaţii imobiliare sunt nevoiţi să meargă pe mâna intermediarilor de tranzacţii atunci când vine vorba despre obţinerea unor date relevante privind preţul corect, evoluţia anticipată a acestuia sau trendurile în domeniul investiţiilor imobiliare.
-Ministerul Finanţelor Publice a răspuns solicitării Asociaţiei Internaţionale de Fiscalitate
Firmele cu profit care au plătit şi impozitul minim nu îşi mai primesc banii înapoi prin regularizare. MF nu a clarificat în niciun fel situaţia în care firmele pot plăti chiar şi peste 30% impozit din profitul din 2009, prin cumularea cotei unice de impozitare cu impozitul minim. Singura lămurire la problema indicată de Asociaţia Internaţionala de Fiscalitate este că impozitul minim nu se rambursează ci doar impozitul pe profit.
• ROMÂNIA LIBERĂ
-Băsescianism, pontism, antonescianism, tembelism.
Fierb partidele în România! De la congresul care l-a înscăunat pe pe Ponta în funcţia de preşedinte în numele triumviratului Iliescu- Năstase-Mitrea, PSD sângerează inconitent şi fără noimă. Sever Voinescu are dreptate când cere PDL să-şi asume o direcţie ideologică ,dar a numi acest curent "băsescianism" este cel puţin neinspirat dacă nu puţin tembel.
-Ministrul Sănătăţii grăbeşte introducerea coplăţii serviciilor de sănătate. Coplata în sistemul medical ar putea fi introdusă în această primăvară şi ne va costa în jur de 600 lei pe an. În sumă sunt cuprinse consultaţii la medicul specialist şi de familie, internări în spital şi unele analize. Pacienţii ar putea plăti 5 lei pentru vizita la medicul de familie, 20 de lei pentru o consultaţie la specialist şi 100 de lei pentru şapte zile de spitalizare.
-Războiul portăreilor, ultima bătălie: cât costă desfiinţarea executorilor bancari. Dacă parlamentarii decid să dea clienţii băncilor pe mâna executorilor judecătoreşti independenţi, ar putea avea de suferit nu doar cei cu probleme la plata ratelor, dar şi ceilalţi români care au o relaţie cu banca.
• ZIARUL FINANCIAR
-FMI crede că România va reuşi să recupereze până în 2012 căderea economică dramatică
Creşterea economică a României din următorii ani va readuce PIB la nivelul din 2008 după căderea de 2.7% din 2009. Însă abia în 2012. Din păcate nivelul datoriilor va fi mai mare. FMI estimează că Produsul Intern Brut va creşte anul acesta cu 1.3%, anul viitor cu 4,7% iar în 2012 cu 5,7%.
-CNVM obligă Fondul Proprietatea să facă în 45 de zile ce nu a făcut în 5 ani
După cinci ani în care a funcţionat în afara pieţei de capital, Fondul Proprietatea a primit un termen limită de 45 de zile, până pe 9 aprilie, să se înregistreze la CNVM. Miza sunt comisioanele de 3 mil. euro pe care arbitrul pieţei de capital le va încasa anual de la fond.
-Fondul STK Emergent a urcat cu 35% în două săptămâni
Fondul închis de investiţii STK Emergent (STK) a înregistrat în ultimele două săptămâni o creştere de peste 35%, ocupând astfel o poziţie în topul celor mai bune zece aprecieri pe BVB din 2010.
Doar ieri, acţiunile STK au câştigat peste 10%, pe fondul unuia dintre cele mai mari volume de tranzacţionare de la listarea fondului, în august 2008.
-Bursa de la Bucureşti este legată strâns de New York
Evoluţia Bursei de la Bucureşti este foarte strâns corelată cu cea a burselor americane, însă câştigurile care se pot obţine pe piaţa locală sunt semnificativ mai mari decât pe piaţa americană, reiese din analiza unei corelaţii între cele două pieţe făcută de Ziarul Financiar în perioada ianuarie 2009 - februarie 2010.
-Raiffeisen taie până la 2% din dobânda la creditele în lei
Raiffeisen Bank, a şaptea instituţie de credit de pe piaţa locală, prinde din urmă tendinţa pieţei de ieftinire a creditelor în lei şi taie cu până la două puncte procentuale dobânda la împrumuturile negarantate. De asemenea, banca a redus cu până la un punct dobânda bonificată la depozitele în lei.
Astfel, pentru un credit în lei cu o valoare mai mică de echivalentul a 3.000 de euro, dobânda este acum de 12,5% pe an (dobânda anuală efectivă, DAE, este de 24,18% pentru perioada maximă de creditare, 72 de luni).
-La coada UE cu economii în bănci de 1.000 E pe locuitor
Dobânzile de 15-16% la depozitele în lei nu i-au ajutat anul trecut pe români nici măcar să-i întreacă pe bulgari la economii bancare pe cap de locuitor. După un an cu dobânzi de două cifre la economisire, un român avea la sfârşitul lui decembrie 2009, în medie, depozite la bănci în echivalentul a 1.095 de euro, în timp ce un ungur avea de trei ori mai mult, un ceh de cinci ori mai mult, iar un polonez de 2,5 ori mai mult, adică 2.519 euro, potrivit unei analize ZF.
-Economia supraîncălzită a Chinei va fi zdruncinată de o criză alimentată de creditarea scăpată de sub control
Creşterea economică a Chinei se va prăbuşi în următorii ani de la aproape 10% în prezent până la 2%, după ce un fenomen de tip bubble, alimentat de creditarea scăpată de sub control, se va sparge, este de părere Kenneth Rogoff, profesor de economie în cadrul Universităţii Harvard, scrie Bloomberg.
\"Nu trece un deceniu fără ca ciclul economic să nu înregistreze o cădere. Vom realiza cât de importantă este China abia atunci când acest lucru se va întâmpla.
-Grecii bogaţi îşi retrag banii din băncile locale şi îi trimit în conturile din străinătate, de teama unor controale la sânge al guvernului asupra averilor lor şi a unei retrageri în masă a depozitelor din băncile locale în cazul în care Atena se vede nevoită să apeleze la Fondul Monetar Internaţional, potrivit unor bancheri privaţi, scrie The Wall Street Journal.