REVISTA PRESEI - 25.01.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 ianuarie 2011

ADEVĂRUL

Cum fac bani negri unii medici de familie: un milion de pacienţi inventaţi doar în Bucureşti

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări (CNAS), Lucian Duţă, i-a acuzat pe medicii de familie că fac bani declarând mai mulţi asiguraţi decât sunt în realitate. Conform datelor înregistrate în Sistemul Informatic al CNAS, medicii de familie din Capitală au declarat 2,5 milioane de pacienţi, faţă de 1,6 milioane, câţi sunt în realitate. "Am considerat că este nevoie de o anchetă a Curţii de Conturi a României. Noi avem suspiciunea că medicii schimbau între ei listele cu pacienţi, astfel încât unii declarau atât pacienţii lor, cât şi pe cei ai altor colegi, adică mai declarau odată asiguraţi deja aflaţi pe liste", a spus Nicolae Lucian Duţă, preşedintele CNAS.

Vîntu internat la Spitalul Floreasca din Bucureşti, cu o zi înainte de proces

Sorin Ovidiu Vîntu s-a internat luni, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, din Bucureşti, cu doar o zi înainte de începerea procesului. Reprezentanţii spitalului au confirmat astăzi internarea lui Vîntu, al cărui dosar penal pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa va fi judecat marţi, 25 ianuarie, de către Tribunalul Bucureşti. SOV s-a internat luni, 24 ianuarie, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, din Capitală, după ce şi-a fracturat rotula săptămâna trecută. Din acest motiv, el a revenit la spital pentru a efectua investigaţii medicale suplimentare, potrivit Mediafax.

Batjocorirea imnului naţional, transfigurarea lui Băsescu şi prostia Opoziţiei

Poliţiştii care şi-au aruncat pe jos caschetele cu stema ţării şi care l-au făcut pe şeful statului "javră ordinară" au fost copiaţi de cei care au slujit patria în uniforma Armatei. La Iaşi, de Ziua Unirii, preşedintele României a fost huiduit şi fluierat în timp ce se cânta imnul naţional. Tonul a fost dat de un grup de militari cărora le-au fost tăiate pensiile, iar huiduielile, fluierăturile şi înjurăturile au fost preluate de întreaga mulţime şi în timp ce şeful statului saluta garda şi dădea onorul. Înţeleg ca în timpul discursul preşedintelui să se protesteze, să i se strige "Cuza-unire, Băsescu-dezbinare" sau "vânzător de ţară", dar e de neconceput ca imnul naţional să fie terfelit chiar de nişte oameni care şi-au sacrificat viaţa pentru ţară. Nici măcar disperarea din cauza greutăţilor vieţii nu justifică această atitudine.

Opoziţia, acuzată că a adus la Iaşi sute de agitatori anti-Băsescu

Şeful Consiliului Judeţean Iaşi susţine că liderii PSD şi PNL au adus la Iaşi sute de agitatori care au "montat" mulţimea împotriva preşedintelui Băsescu. Mii de oameni au scandat "Hoţii", "Ruşine" şi l-au numit pe şeful statului "vânzător de ţară", în timpul discursului susţinut de acesta în Piaţa Unirii. Manifestările organizate cu prilejul Zilei Unirii la Iaşi au fost mai tensionate ca oricând. În jur de 5.000 de oameni s-au strâns ieri în Piaţa Unirii, iar sute dintre aceştia şi-au manifestat nemulţumirea faţă de preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a fost huiduit încă de când a dat "Bună ziua!" în centrul Iaşiului, iar fluierăturile au continuat pe toată durata discursului susţinut în faţa mulţimii. Cei mai vehemenţi au fost militarii în rezervă. "Noi am făcut o armată, Băsescu o distruge. E un vânzător de ţară! Nu noi am ales momentul acesta pentru protest, ci el, prin decizia luată", a spus Dan Moraru, liderul pensionarilor militari.

Tandemul Opoziţiei: Antonescu - preşedinte, Ponta - prim-ministru

Alianţa PSD-PNL l-ar putea lansa pe liderul liberal în cursa pentru Cotroceni, în timp ce şeful social-democraţilor ar urma să candideze pentru fotoliul de prim-ministru. Alianţa va fi decisă de forurile de conducere ale celor două partide, care se vor reuni pe 5 februarie, după cum au anunţat ieri, la Iaşi, Ponta şi Antonescu. Cei doi lideri au vrut să dea un mesaj de coeziune a Opoziţiei, anunţând chiar de Ziua Unirii că au convenit formarea alianţei. "Voi propune ca alianţa să fie pe tremen mediu sau chiar termen lung, să aibă obiective care ţin de democraţie, de funcţionarea statului", a declarat preşedintele PSD, Victor Ponta.

Cărbunele va doborî noi recorduri în acest an

Inundaţiile din Australia vor duce la creşterea cu cel puţin 20% a preţului cărbunelui. Statul-continent este cel mai mare exportator mondial de cărbune şi orice dezechilibru în producţia sa internă va da peste cap pieţele internaţionale. Preţul cărbunelui va creşte semnificativ în acest an din cauza inundaţiilor din Australia, cel mai mare exportator de cărbune din lume. Astfel, preţul cărbunelui cocsificabil, folosit pentru obţinerea oţelului, va creşte cu cel puţin 20% faţă de media din 2010 (210-215 dolari/tonă), ajungând astfel la 269 dolari pe tonă în 2011, crede Michael Parker, analist la Sanford C. Bernstein.

2011 va fi anul executărilor silite

Proprietăţile celor care nu-şi mai pot plăti ratele la bancă sunt o miză importantă pentru companiile din real estate care vor să-şi mărească portofoliile. Anul acesta se anunţă unul în care numărul imobilelor executate silit va fi mult mai mare. Ritmul executărilor va fi unul dintre factorii care vor influenţa preţurile locuinţelor. Proprietăţile "distressed", adică cele deţinute de persoane ce nu-şi mai pot achita obligaţiile la bancă, par, cel puţin la prima vedere, adevărate chilipiruri pentru cumpărători - preţurile de vânzare putând ajunge la 50% faţă de valoarea pieţei. Totuşi, acestea pot constitui fitilul a cărui aprindere să ducă la o "explozie" a ofertei.

Şi cu două vaci se face o fermă

O văduvă din satul Coruşu şi fiica acesteia au reuşit în opt ani să pună pe picioare o fermă, pornind de la vacile primite cadou în 2002 de la o fundaţie. Maria şi Mirela Moraru au reuşit să-şi dezvolte o adevărată fermă, care numără acum 18 vaci. Au reinvestit toţi banii în mica lor afacere, construind o fermă la standarde europene. Maria Moraru (54 de ani) a renunţat la locul de muncă din Cluj-Napoca, unde era vânzătoare, în 1993, pentru a avea grijă de soţ, diagnosticat cu insuficienţă renală. Trăia din cei zece litri de lapte obţinuţi de la vaca pe care o aveau în gospodărie şi pe care-i vindea zilnic asistentelor şi medicilor care aveau grijă de soţul ei.

CURENTUL

Gaşca "rezerviştilor" lui Dogaru & Vadim a batjocorit Imnul de Stat

Pentru prima oară în istoria recentă a României Imnul de Stat al ţării a fost întinat şi batjocorit de o adunătură jegoasă de pseudo cadre militare, aşa-zişii rezervişti din minuscula organizaţie creată de acolitul lui Vadim Tudor, Mircea Dogaru, fost de altfel angajat parlamentar al grupului Partidului România Mare. La festivităţile de la Iaşi dedicate marcării a 152 de ani de la Mica Unire înfăptuită de Alexandru Ioan Cuza, un grup de aproximativ 150 de pensionari ai aşa zisului Sindicat al Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere au huiduit în timpul intonării Imnului de Stat, sub pretextul că-l huiduiesc pe Traian Băsescu.

Hora dezbinării, de Tia Şerbănescu

Întrebarea e: pe ce bază s-au dat pensii de 5-6-7.000 de lei dacă acum nu s-au găsit adeverinţele? Jigniţi, rezerviştii timpurii au întors armele împotriva propriului guvern şi preşedinte şi, dacă la Bucureşti au organizat un marş de protest chiar de ziua Unirii, la Iaşi l-au huiduit şi fluierat pe dl Băsescu atât în timpul imnului de stat, al rugăciunii Tatăl nostru cât şi în timpul depunerii de coroane dovedind că nemulţumirea e mai importantă decât imnul şi ura e mai sfântă decât rugăciunea. Adică Armata nu mai crede în Biserică? Probabil însă că nu erau numai rezervişti ci şi activişti politici aduşi pentru acest divan ad-hoc în care preşedintele a fost judecat ca "vânzător de ţară". Cui a vândut-o?

Dau principii la schimb cu procente

Imaginea de ieri de la conferinţa de presă comună a preşedinţilor PSD şi PNL merită toţi banii. Umăr la umăr, în costume de aceeaşi nuanţă, cu cravate uşor asemănătoare, Crin Antonescu şi Victor Ponta au pozat perfect în ipostaza de Lolek şi Bolek ai politicii româneşti. Deşi imaginea de ansamblu era una de încropeală, cei doi lideri stând înghesuiţi la o masă la care a ţinut morţiş să fie prezent şi Gheorghe Nichita, aceştia ne-au transmis - sau mai exact au dorit să ne transmită - mesajul de unitate în gânduri şi simţiri dintre PNL şi PSD. Crin Antonescu, autoproclamat întâiul liberal al ţării, ne-a asigurat că este gata să renunţe la cota unică şi alte mărunţişuri de acest gen, de dragul alianţei şi al obţinerii parităţii pe listele electorale.

CURIERUL NAŢIONAL

Cum a eşuat Codul de Bune Practici?

Legea privind comerţul produselor agroalimentare a fost promulgată de Traian Băsescu în luna octombrie 2009. Producătorii români declarau atunci că aplicarea Codului de Bune Practici ar putea determina scăderea preţurilor din marile magazine, cât şi reducerea taxelor percepute de retaileri producătorilor. Codul de Bune Practici trebuia să aibă condiţiile necesare pentru relaţia producător-retailer, privind negocierile comerciale, preţurile şi condiţiile de plată, promoţiile, compensările şi litigiile. Acesta explică cum se formează preţul de achiziţie şi interzice vânzarea produselor sub acest preţ, interzice practicarea anumitor taxe precum cele de deschidere sau renovare. Reprezentanţii din piaţa alimentară susţin însă că legea nu are efectul dorit şi a fost mai mult o luptă în zadar.

Bătălia dintre teorii -Opinii - Alin Teodorescu

Diferenţele dintre cele două teorii sunt enorme. De fapt, sunt exact diametral opuse. Una spune să dai drumul la tiparniţă ca să salvezi băncile, iar apoi să faci tot ce poţi face ca să reduci inflaţia apărută cauzal ca urmare a tipăririi banilor. Cealaltă spune să restrângi cheltuielile, restrângând astfel piaţa internă şi amânând momentul relansării economice. Ce e ciudat este că ambele teorii vin din aceeaşi sursă: lumea occidentală. Numai că se aplică unor subiecţi diferiţi: teoria tiparului se aplică ţărilor mari şi dezvoltate, teoria curelei strânse - ţărilor mici şi cu deficit de dezvoltare.

Austeritatea nu poate salva Portugalia

În ciuda aşteptărilor, după programele severe de austeritate, puterea de cumpărare a portughezilor s-a diminuat considerabil, ritmul creşterii economice este de mai multă vreme foarte lent, ceea ce face dificilă găsirea unei soluţii proprii de ieşire din recesiune. Are de ales: fie va strânge cureaua, fie va recurge la Fondul de intervenţie european, după cum ar putea apela la China sau la "ruda lusofonă" Brazilia. Grava criză economică ce afectează Portugalia - şi care nu scuteşte, practic, aproape întreaga zonă euro - a devenit în ultimele săptămâni ce au precedat alegerile prezidenţiale de duminică un subiect de dezbateri, obiect de critică în discursurile candidaţilor la înalta funcţie. Analişti politici şi economici portughezi, comentatori ai posturilor de televiziune şi ai presei scrise europene, au venit în ultimele zile cu date suplimentare ce au conturat dimensiunile reale ale situaţiei economiei portugheze aflate în pragul colapsului.

EVENIMENTUL ZILEI

Reforma lui Igaş: poliţiştii pleacă, miliţienii rămân

Lipsa de experienţă va fi unul dintre principalele criterii care vor sta la baza disponibilizărilor de la Interne, prevede iniţiativa semnată de ministrul Igaş. Lipsa de experienţă şi indisciplina sunt principalele criterii care vor sta la baza disponibilizării, în aprilie, a nu mai puţin de 10.000 de funcţionari publici cu statut special (printre care poliţişti, poliţişti de frontieră, jandarmi şi pom pieri) din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). Aşa prevede proiectul de lege care reglementează această "măsură de criză", semnat de ministrul Traian Igaş şi contestat de principalele sindicate din Interne.

Crin Antonescu şi Victor Ponta au jucat hora unirii opoziţiei

Inspiraţi de ceremoniile de la Iaşi, dedicate Zilei Unirii, liderii PSD şi PNL au anunţat alianţa politico-electorală pe care o vor parafată la începutul lui februarie. Februarie 5, 2011. Aceasta este data la care Crin Antonescu şi Victor Ponta şi-au propus să semneze "contractul" PSD-PNL. Cei doi lideri ai opoziţiei şi-au anunţat alianţa, în mod simbolic, ieri, la Iaşi, chiar de Ziua Unirii. Antonescu şi Ponta s-au afişat împreună în premieră, într-o conferinţă de presă comună unde s-au prezentat drept "alternativa binelui" la "axa răului Băsescu-PDL". "Aici, în acest loc special al istoriei, culturii şi spi ri tualităţii româneşti, în acea stă zi specială din istoria României, spun în numele PNL - suntem decişi să purcedem la un act politic major, la constiturea unei alianţe", a justificat Antonescu "unirea" cu PSD.

FMI vine la mâna întinsă a României pentru un nou acord

Ieşim cu bine din vechiul acord cu instituţiile internaţionale şi ne pregătim de altul de tip preventiv pentru a arăta mai bine în ochii investitorilor pe perioada alegerilor de anul viitor. Fondul Monetar Internaţional îşi va începe astăzi misiunea la Bucureşti, pen tru cea de-a şaptea evaluare din cadrul acordului stand-by în care ar trebui să primim şi cea de-a opta tranşă de un miliard de euro, dar şi pentru a discuta un nou acord, de data aceasta unul de tip preventiv. Pentru România acest viitor acord nu va aduce decât un capital de încredere pentru investitori, mai ales că, în 2012, vor avea loc alegeri parlamentare. "Ar fi ideal să avem acest nou acord pe doi ani, pentru că, dacă ne uităm la derapajele ţării, acestea s-au produs numai în ani electorali şi preelectorali", a declarat economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, pentru EVZ.

FINANCIARUL

Fondul Proprietatea se listează la Bursa

Pe piaţa gri s-au tranzacţionat deja acţiuni de 650 mil. euro. Analiştii spun că preţul poate să scadă până la 0,4 lei/acţiune, dar cel mai probabil va fi în jur de 0,6 lei/acţiune. Prin listarea FP, Bursa va atrage mai mulţi investitori străini, care s-ar orienta şi către alte companii din economie. Abia după cinci ani de la înfiinţarea sa, FP a ajuns, în sfârşit, să-şi atingă scopul pentru care a fost creat: despăgubirea persoanelor care au fost desproprietărite abuziv în timpul regimului comunist. Chiar dacă aceşti foşti proprietari au primit teoretic despă­gu­birea în acţiuni FP în această perioadă, valorificarea titlurilor s-a făcut de cele mai multe ori dificil sau chiar deloc, fiind preferată mai degrabă varianta "păstrării la saltea" decât birocraţia "pieţei gri". Din martie 2008 au fost permise tranzacţii cu acţiunile FP prin contracte de cesiune, la preţuri cu­prin­se în­tre 0,1 şi 0,56 lei/acţiune, mult sub valoarea nomi­na­lă, la care a fost calculată despăgubirea.

România nu a luat niciun cent pentru internet de mare viteză

Comisia Europeană a dat statelor membre, anul trecut, 1,8 miliarde de euro pentru dezvoltarea internetului de mare viteză. În anul 2010, Comisia Europeană a acordat finanţări publice record pentru dezvoltarea infrastructurii de internet, arată un document publicat pe site-ul instituţiei. Totuşi, România a ratat anul trecut fonduri în valoare de 84 de milioane de euro, după ce MCSI a încercat redirecţionarea lor către proiectul eRomania.

Cel mai mare salariu mediu oferit de patronii români: 668 de euro în foraj-sonde

Puţine societăţi acordă angajaţilor minimul pe economie, însă există discrepanţe majore între companii din acelaşi domeniu, aparţinând chiar aceluiaşi acţionar. Una dintre cele mai mari diferenţe se regăseşte între industria grea şi cea uşoară. "Catalogul capitaliştilor români", un produs realizat de "Financiarul" şi publicat luna trecută, relevă nu doar sumele cu care firmele deţinute de patroni autoh­toni le-au plătit statului în 2009, ci şi sala­riile oferite de aceştia. Astfel, pe baza plăţilor făcute de companii, în numele sa­lariaţilor, la contribuţiile sociale, "Finan­ciarul" a calculat şi nivelul salariilor brute oferite angajaţilor. Potrivit calculelor "Fi­nanciarul", salariile plătite de majoritatea patronilor români se situează peste nive­lul minim pe economie, dar în foarte puţine cazuri depăşesc nivelul câştigului sa­la­rial mediu brut stabilit de Institutul Naţional de Statistică.

Misiunea de evaluare a FMI va negocia şi obiectivele următorului acord, de tip preventiv

Acesta ar putea fi încheiat în luna mai, după expirarea celui în curs. FMI va insista în negocierea noului acord pentru privatizarea, reor­ganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind că prin vânzarea unor societăţi viabile statul va reuşi să finanţeze la costuri mai reduse deficitul bugetar. Misiunea FMI - Comisia Europeană va efectua în perioada 25 ianuarie - 8 februarie ultima evaluare din acordul stand-by încheiat în mai 2009 şi totodată va demara negocierile pentru un nou aranjament, de tip preventiv. O misiune FMI - CE începe astăzi ultima evaluare a acordului stand-by, în care va fi analizată îndeplinirea crite­riilor de performanţă stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi vor fi negociate condiţi­ile pentru un nou acord, de tip pre­ventiv.

GÂNDUL

Povestea INCREDIBILĂ A HOŢILOR CARE AU FURAT "geamantanul cu 1 milion de euro" de la Ploieşti. ŞI-AU CUMPĂRAT O LIMUZINĂ ŞI AU FUGIT DIN ŢARĂ

Patru suspecţi au fost capturaţi la graniţă, în jaful de un million de euro de la Ploieşti. Poliţiştii de frontieră de la Nădlac i-au depistat pe suspecţi în timp ce aceştia încercau să iasă din ţară, într-un autocar. Cei patru au fost predaţi anchetatorilor prahoveni. Potrivit poliţiştilor de frontieră, suspecţii au fost prinşi, în noaptea de duminică spre luni, într-un autocar care se îndrepta spre Spania. Unul dintre cei patru, Viorel G., în vârstă de 39 de ani, era deja în atenţia poliţiei din Prahova. Asupra acestuia şi a celor trei complici a fost găsită suma de 10.000 de euro. Viorel G. a susţinut că banii sunt o parte dintr-o sumă găsită într-o groapă din apropierea unei balastiere. El a mai spus a împărţit banii altor două persoane, pentru a nu risca să depăşească plafonul sumei cu care putea ieşi legal din ţară.

Care sunt cei mai bogaţi oameni din toate timpurile

Carlos Slim este în acest moment cel mai bogat om din lume. Totuşi, cele 74,5 miliarde de dolari pe care le deţine nu îi aduc decât locul 15 în clasamentul celor mai bogaţi oameni din toate timpurile. Averile mai multor oameni de afaceri, războinici, nobili din trecut au fost ajustate cu rata inflatiei, iar pe baza valorilor rezultate a fost alcătuit acest top. Nu au fost inclus niciun membru al unei familii regale, deoarece averea lor putea fi considerată publică, informează Business Insider.

Cine l-a huiduit şi cine l-a aplaudat pe Traian Băsescu

De Ziua Unirii Principatelor, şeful statului a fost huiduit la Iaşi şi apoi la Focşani. Traian Băsescu spune că se aştepta şi nu a participat la manifestări "nici pentru voturi, aplauze şi nici pentru fluierături" Circa 2.000 de oameni, adunaţi în centrul Focşaniului, aşteptau luni după-amiază începerea manifestărilor dedicate Zilei Unirii Principatelor, odată cu sosirea preşedintelui Traian Băsescu.Şeful statului a ajuns în jurul orei 16.40, fiind întâmpinat cu pâine şi sare de oficialităţile locale şi cu huiduieli din partea unor reprezentanţi ai militarilor în rezervă.

JURNALUL NAŢIONAL

Mama care s-a luat la trântă cu statul. A luptat pentru dreptul ei şi al mamelor de multipleţi.

Ionela Danciu râde mult. Lângă fetiţele ei, n-are nimic din femeia aprigă şi bătăioasă de la televizor. Mama tripletelor care a câştigat bătălia cu statul român nu ştie ce înseamnă cuvintele "asta e" sau "nu se poate". Multora, chiar din familie, le-a devenit antipatică, pentru că nu şi-a văzut de treaba ei şi s-a apucat să lupte pentru drepturile mamelor din ţara unde oamenii se resemnează prea repede cu nedreptatea. Altora le-a trezit admiraţia şi nu e om în Aiud care să nu ştie unde locuieşte mama tripletelor. Sute de părinţi au luat-o drept exemplu, îndrăznind să dea statul în judecată la rândul lor. "Ştiu că mi se spune şi < nebuna cu tripletele >.

FMI nu mai vrea să audă de datorii neachitate. Companiile cu pierderi vor trebui privatizate sau lichidate.

Reducerea datoriilor companiilor de stat, micşorarea arieratelor statului, accesarea fondurilor europene sunt trei mari condiţii pe care reprezentanţii FMI vor să le impună autori­tăţilor române în cadrul noului acord pe care-l negociază în aceste zile la Bucureşti. FMI nu mai este dispus să închidă ochii la datoriile mai vechi de 90 de zile pe care statul le are către compa­nii, inclusiv către cele din sănătate. Mo­tivul este limpede, Guvernul ra­portează încadrarea în ţinta de deficit bugetar, dar are datorii neachitate către sectorul privat, însă dacă le-ar plăti ar urca deficitul bugetar peste nivelul acceptat. Surse apropiate negocierilor susţin că FMI nu va mai accep­ta existenţa arieratelor şi va im­pune ţinte clare pe care nu le va mai renegocia, cum a făcut până acum.

NAŢIONAL

Pinalti e generos cu sponsorii electorali

La PDL Piatra Neamţ banii se înmulţesc de peste 500 de ori într-un an. O firmă care a donat 50.000 de lei partidului de guvernământ în 2009 a primit în 2010 28.590.036 de lei din contracte cu statul. Societatea comercială Moldocor este campioană a contractelor pe bani publici. Firma este considerată apropiată de liderul democrat-liberal Gheorghe Ştefan, zis Pinalti. Firma a primit în februarie de la Compania Naţională de Investiţii un contract în valoare de 2,6 milioane de lei pentru ridicarea unei săli de sport şi a unui teren de handbal. În martie, aceeaşi autoritate publică mai oferea societăţii Moldocor un alt contract pentru o altă sală de sport. Şi acest al doilea contract avea valoarea de 2,6 milioane de lei. Aceeaşi valoare o avea şi contractul semnat de firma democrat-liberală în 13 aprilie. Actul era parafat tot cu CNI şi se referea tot la o sală de sport.

Începe sezonul arestărilor la Vamă şi Poliţia de Frontieră

Aproape 100 de dosare aşteaptă deja girul pentru a se declanşa cea mai spectaculoasă operaţiune anticorupţie din ultimii 20 de ani. Sarabanda arestărilor la cel mai înalt nivel printre vameşi, poliţişti de frontieră şi ofiţeri superiori din alte structuri ale IGPR va demonstra că putem stăpâni frontierele. Este preţul plătit pentru a intra pe ultima sută de metri în Schengen. Ca să nu mai cârâie nimeni la aderarea României la termenul din martie, trebuie dată o adevărată lovitură de măciucă mediatică celor care denunţă corupţia de la frontierele ţării noastre. Ceea ce, susţin sursele noastre, se va şi întâmpla în cel mai scurt timp.

Milionarul "Parcare" a ajuns la fundul sacului

Există un Dumnezeu al şoferilor. Şi asta pentru că firma care se ocupă cu ridicările de maşini în sectorul 1 al Capitalei, CFR Transauto, controlată de controversatul om de afaceri Florian Walter (fost Buşcă, n.r.), pare să aibă probleme mari cu lichidităţile. Şi asta în ciuda faptului că, zilnic, sute de bucureşteni sunt nevoiţi să achite cele mai scumpe taxe pentru a-şi recupera maşinile. Potrivit unor surse judiciare, cererea de intrare în insolvenţă a fost formulată de o firmă de protecţie şi pază ca urmare a unor facturi care au rămas neachitate de către CFR Transauto. Contactaţi telefonic, reprezentanţii societăţii au afirmat că nu vor să se pronunţe public asupra acestui litigiu, însă au admis că firma lui Florian Walter, poreclit şi "milionarul parcare" are de achitat sume destul de mari pentru nişte contracte mai vechi.

Anual dispar din România peste 3 miliarde de dolari. "Exporturi" ilegale de valută

Grupul de analiză Global Financial Integrity (GFI) arată într-un raport că, anual, 3,678 de miliarde de dolari ies ilegal din România. Această cifră plasează ţara noastră pe locul 28 într-un clasament al fluxurilor financiare ilicite internaţionale. Practic, GFI pune un preţ pe infracţiuni, corupţie şi neregularităţile comerciale din ţările în curs de dezvoltare. Raportul, intitulat "Illicit Financial Flows from Developing Countries: 2000-2009", scoate în evidenţă faptul că aproximativ 6,5 trilioane de dolari au ieşit din ţările în curs de dezvoltare din întreaga lume, în perioada 2000-2008.

Şefii cluburilor din Liga 1 îl suspectează pe şeful LPF că a "julit" nu mai puţin de 9 milioane de euro din drepturile tv. - Mitică, scoate banii!

Consorţiul RCS - Antena 1 a câştigat în primăvara anului 2008 dreptul de a transmite meciurile din Liga 1, pe durata a trei ani (perioada 2008-2011). Acesta a plătit suma de 102 milioane de euro, cu TVA, în mai multe tranşe, dar a făcut-o la un curs din 2008. Şefii cluburilor din Liga 1 îl bănuiesc acum pe Dumitru Dragomir că a prăpădit nu mai puţin de 9 milioane de euro. I-a economisit plătitorul sau i-a făcut bara-bara cu şeful LPF? Nu s-a ţinut cont de cursul BNR. În urmă cu câteva zile, în conturile cluburilor prim-divizionare au intrat sumele aferente ultimei tranşe din contractul cu RCS - Antena 1, respectiv 16 milioane de euro, dar nemulţumirea a fost mare, având în vedere că RCS - Antena 1 şi LPF au stabilit un curs de schimb la valoarea din 2008, respectiv 3,7 lei/euro, asta în condiţiile în care, în ianuarie 2011, la BNR, cursul era de 4,26 ron/euro.

PUTEREA

Alianţa PSD-ACD anunţată de ziua Micii Uniri. Antonescu şi Ponta vor sorbi Milcovul pe 5 februarie

Crin Antonescu şi Victor Ponta şi-au dat ieri întâlnire la Iaşi, cu ocazia festivităţilor dedicate zilei de 24 ianuarie, pentru a anunţa că Alianţa Opoziţiei va fi încheiată pe 5 februarie. PSD şi Alianţa de Centru-Dreapta (PNL-PC) au decis ca principiul care să domine această construcţie politică să fie cel al parităţii. Liderii PNL, PSD şi PC au profitat de festivităţile prilejuite la Iaşi de sărbătorirea Micii Uniri pentru a anunţa oficial că cele trei partide s-au înţeles pentru formarea Alianţei Opoziţiei. Momentul a fost pregătit la nivel simbolistic, arătând că doar unită Opoziţia poate lupta eficient împotriva preşedintelui Traian Băsescu, care şi-a primit ieri porţia de huiduieli.

Revoluţia" pensionarilor militari: "Băsescu, te aşteaptă Ceauşescu!".

Peste 2.500 de pensionari militari au mărşăluit, ieri, pe străzile Capitalei, cerând demisia Guvernului. Foştii angajaţi din armată au purtat un schelet îmbrăcat în uniformă militară, pancarte şi drapele. Protestatarii au scandat "Jos Băsescu!", "Demisia!" şi "Băsescu, te aşteaptă Ceauşescu!". Ninsoarea care a căzut continuu, ieri, în Bucureşti nu i-a descurajat pe foştii angajaţi din armată, care au protestat faţă diminuarea pensiilor, în urma recalculării. Peste 2.500 de militari au mărşăluit, ieri, pe străzile Capitalei, acompaniaţi de o fanfară şi purtând drapelul României.

ROMÂNIA LIBERĂ

Victor Ponta: Traian Băsescu. Asta s-a întâmplat

În urmă cu cinci luni, alianţa cu PNL era imposibilă. Victor Ponta explică acum motivul pentru care ea a devenit nu doar posibilă, ci obligatorie. Întrebat când se va parafa noua alianţă, Ponta a răspuns: "Foarte repede. Dacă se va întâmpla". Liderul PSD, Victor Ponta, explică, într-un interviu pentru România Liberă, motivele pentru care s-a aruncat în braţele lui Crin Antonescu: Traian Băsescu, furtul de la Legea pensiilor şi recunoaşterea UNPR ca grup parlamentar. Ponta vorbeşte şi despre mecanismul după care viitoarea construcţie politică îşi va stabili candidaţii la alegerile locale: cel mai bine cotat în sondaje, indiferent din ce partid provine, are prioritate. Valabil şi pentru Bucureşti, unde cele două partide vor avea un candidat comun, posibil Sorin Oprescu.

Atentat. Atac terorist soldat cu zeci de victime pe aeroportul Domodedovo din capitala rusă. La Moscova, moartea soseşte în bagaje

Cel puţin 35 de persoane au murit şi 46 au fost rănite în ceea ce autorităţile ruse au numit un "atac sinucigaş" la un terminal internaţional al celui mai mare aeroport moscovit, Domodedovo. Principalii suspecţi sunt islamiştii din Caucazul de Nord. Explozia s-a produs la ora 16.30, ora locală (17.00, ora Bucureştiului, în zona de recuperare a bagajelor, care, de obicei, este extrem de aglomerată. Potrivit comisiei de anchetă este vorba de un atac sinucigaş şi că teroristul a detonat încărcătura în mulţimea care aştepta călătorii la ieşirea din aeroport. Potrivit însă unei alte teorii, bomba ar fi sosit într-unul dintre bagaje.

ZIARUL FINANCIAR

Pensiile speciale sunt doar vârful aisbergului. 40% dintre cei între 45 şi 65 de ani nu lucrează

Problema pensiilor speciale intens dez­bătută în ultimele zile readuce la lumină un fapt de-a dreptul dramatic pentru o ţară ca România: 40% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 şi 65 de ani nu lucrează. Potrivit datelor Statisticii, din cele 5,2 milioane de persoane care au acum între 45 şi 65 de ani (vârsta de pensionare la bărbaţi potrivit noii legi a pensiilor), 2 milioane sunt inactive. Suma reprezintă aproape jumătate din pensionarii din România care anul trecut au fost în număr de aproape 5,5 milioane de persoane. Spre comparaţie, numărul angajaţilor la finele anului trecut era de 4,3 milioane.

Trebuie Guvernul să vândă companiile de stat pentru a putea rambursa împrumutul de la FMI?

Anul viitor ajunge la scadenţă împrumutul record de aproape 20 mld. euro de la finanţatorii externi, iar Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor vor începe să ramburseze ratele aferente tranşelor primite, una dintre problemele discutate fiind dacă Guvernul va trebui să vândă din active pentru a putea returna banii. Recent, Grzegorz Konieczny, directorul general al Franklin Templeton şi managerul de portofoliu al FP, a declarat că Guvernul trebuie să vândă din activele deţinute pentru a putea returna împrumutul de la FMI, potrivit Reuters. El a spus că Fondul Proprietatea (FP) estimează că Guvernul ar putea obţine, în următorii doi ani, aproape 1,5 mld. euro din vânzarea de acţiuni ale unor companii de stat.

Companiile de stat vor fi mai atent monitorizate de FMI în noul acord

Companiile de stat vor fi mult mai bine monitorizate în baza noului acord preventiv cu FMI, având în vedere nivelul ridicat al arieratelor, iar Fondul consideră că resursele din privatizarea societăţilor viabile ar putea asigura şi o finanţare mai ieftină a deficitului bugetar, potrivit unor surse apropiate negocierilor. "Problema arieratelor a fost mai dificilă decât a estimat FMI la începutul acordului. În noul program, FMI ar putea să monitorizeze mai atent companiile de stat şi ar putea să insiste în negocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat", au spus sursele citate.

Cheltuielile cu pensiile speciale sufocă o economie care nu produce

Statul cheltuie anual circa un miliard de euro cu pensiile speciale ale foştilor militari, poliţişti şi angajaţi din serviciile secrete ale Ministerului de Interne. Cum au apărut însă aceste pensii speciale?În România, pensiile "defined benefits" (beneficii definite, echivalentul "pensiilor speciale" de astăzi şi al pensiilor standard de pe vremea comunismului) au fost înlocuite cu pensiile "defined contributions" (beneficii pe bază de contribuţii) odată cu legea pensiilor din 2001. Se poate spune însă că, iniţial, toate pensiile din România puteau fi considerate speciale - defined benefits - , atâta timp cât se calculau în funcţie de salariul obţinut în ultimele luni înainte de pensionare şi de salariul obţinut de salariaţii aflaţi în plată pe aceeaşi funcţie la data respectivă.

Testul adevărului pentru Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea (FP), cel mai mare proiect politic al ultimului deceniu, se listează astăzi la Bursa de Valori Bucureşti. A meritat sau nu ca statul să-şi pună la bătaie cele mai valoroase active pentru despăgubirea foştilor proprietari? Oameni care au jucat un rol cheie în existenţa Fondului sau care şi-au trecut numele pe legile de funcţionare a Fondului au fost întrebaţi de ZF dacă prin listare, Proprietatea şi-a îndeplinit scopul pentru care a fost creat: despăgubirea foştilor proprietari. Despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate de regimul comunist, şi nu mai pot fi restituite în natură, a fost scopul declarat de guvernul condus de Călin Popescu-Tăriceanu (premier în 2004-2008) atunci când a semnat "actul de naştere" al Fondului Proprietatea pe 28 decembrie 2005.

Care sunt calculele din spatele proiectului fuziunii BVB cu Sibex?

"De ce are nevoie Bursa de Valori Bucureşti (BVB) de o fuziune cu Bursa din Sibiu - Sibex (SBX)?", ar fi prima întrebare a cuiva din afara pieţei care-şi aruncă pentru prima dată ochii peste cifrele celor doi operatori de piaţă. Cu 75 de companii listate pe piaţa principală, a căror capitalizare depăşeşte 12 mld. euro (neluând în calcul Erste Bank), cu încă 1.300 de firme pe piaţa RASDAQ, care mai aduc circa 2,6 mld. euro, cu tranzacţii zilnice de 5 mil. euro (în prima lună a acestui an) şi, poate cel mai important, cu Fondul Proprietatea listat începând de astăzi, Bursa de la Bucureşti este cea mai mare piaţă de capital din România. În comparaţie, Bursa din Sibiu se bazează pe piaţa futures pe care a dezvoltat-o în ultimii 15 ani, la început chiar pe baza celor mai mari emitenţi de pe Bursa de la Bucureşti, şi care generează tranzacţii zilnice de câteva sute de mii de euro (bani rulaţi efectiv, neluând în calcul marjele). Cifra de afaceri a BVB e de 8-9 ori mai mare decât cea a Sibex, iar capitalizarea este de 7 ori mai ridicată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb