REVISTA PRESEI 25.01.2017

Willy Homner
Revista Presei / 25 ianuarie 2017

REVISTA PRESEI 25.01.2017

ADEVARUL

Referendumul anunţat de Iohannis nu poate fi oprit

Constituţia şi deciziile CCR apără dreptul exclusiv al preşedintelui Klaus Iohannis de a organiza Referendum pe tema graţierii şi amnistiei, în ciuda tuturor criticilor PSD. Cu toate astea, asumându-şi riscurile politice aferente, Guvernul Grindeanu poate să adopte, oricând, cele două ordonanţe de urgenţă, diminuând juridic scopul consultării populare. Preşedintele Klaus Iohannis a trimis la Parlament cererea necesară pentru declanşarea procedurii privind organizarea unui referendum naţional pe tema Justiţiei, în general. Din acest moment, Parlamentul are la dispoziţie 20 de zile pentru a se constitui, în şedinţă comună, şi a adopta o hotărâre, care va conţine un punct de vedere consultativ. Dacă Parlamentul nu îşi transmite punctul de vedere în termenul stabilit, preşedintele emite decretul care cuprinde "problemele care se supun referendumului şi data desfăşurării acestuia", potrivit Legii Referendumului.

Scandalul "ofiţerilor acoperiţi" din PSD

În contextul în care, Comisia SRI îi ca cere, mâine, directorului SRI, eduard Hellvig, să retragă ofiţerii acoperiţi din instituţii, fostul deputat PSD, Cristian Rizea, spune despre mai mulţi social-democraţi că sunt ofiţeri acoperiţi. "În sfarsit un lucru bun face si Dragnea : «retragerea acoperitilor din institutii» ! Sper sa-i elimine in primul rand pe acoperitii din PSD: domnii deputati Mihai Tudose, Gabriel Vlase, Georgian Pop, Marcel Ciolacu şi mai sunt vreo 2-3 ....( unii chiar primari de sector). Si credeţi-ma că ştiu bine ce vorbesc", a scris Cristian Rizea, pe pagina sa de Facebook. În replică, cel puţin doi din social-democraţii nominalizaţi de Rizea îl vor acţiona în judecată pentru acuzaţiile sale, deputatul PSD Marcel Ciolacu, secretarul Camerei si vicepreşedintele PSD Mihai Tudose.

Kremlinul va intensifica dezinformarea în UE

Lideri politici şi servicii de informaţii celebre avertizează că Rusia îşi va intensifica acţiunile de dezinformare şi manipulare în acest an, concentrându-se în special pe slăbirea Europei. În ultimul discurs în calitate de vicepreşedinte al Statelor Unite, Joe Biden a ţinut să adreseze un avertisment Europei asupra pericolului care o pândeşte dinspre Kremlin. El a atras atenţia că Moscova va încerca să influenţeze alegerile care urmează să aibă loc în acest an în Europa, aşa cum a făcut anul trecut în Statele Unite. În opinia sa, scopul actualei puteri din Rusia este de a înlocui comunitatea internaţională de democraţii cu politicile puterilor regionale, iar paşii săi în această direcţie presupun, între altele, subminarea Uniunii Europene (UE) şi semănarea discordiei între ţările occidentale.

Klaus Iohannis, după întâlnirea cu preşedintele CEDO: Nici vorbă de o presiune din partea CEDO

În urma întâlnirii cu preşedintele CEDO, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că sancţiunea de 80 de milioane de euro pe an ca urmare a supraaglomerării închisorilor, sumă invocată de liderul PSD Liviu Dragnea, nu există în realitate. Şeful statului a mai spus că nu exclude graţierea, dar să fie adoptată prin lege, nu prin ordonanţă de urgenţă, şi să nu se aplice parlamentarilor.

La Institutul Cantacuzino se fac testări "la secret"

Deşi a trecut în subordinea Ministerului Sănătăţii din decembrie 2016, Institutul Cantacuzino are un viitor incert. Rezultatele producţiei de vaccin antigripal experimental sunt încă o necunoscută chiar şi pentru unii angajaţi din institut. La scurt timp după ce Institutul Cantacuzino a revenit în subordinea Ministerului Sănătăţii printr-o ordonanţă de urgenţă din decembrie 2016, s-a dat startul unei producţii experimentale de vaccinuri, pe un lot mic, astfel încât echipamentele noi, achiziţionate în ultimul an, să poată fi folosite. Pe de altă parte, cercetători din institut au explicat că nu se ştiu foarte multe lucruri despre rezultatele testelor care au început în luna ianuarie. "E o secretomanie totală legat de aceste teste. Cât priveşte vaccinul, nici nu se pune problema să ieşim cu el în octombrie", au declarat medici din Institut pentru "Adevărul".

Cum să nu pierzi bani din depozitul la bancă

Dacă avem 1.000 de lei şi vrem să facem un depozit la termen pe 12 luni, ce bancă alegem? Analiştii FinZoom.ro demonstrează, într-un studiu de caz, că diferenţa între câştig (fie el şi foarte mic) şi pierdere, este dată de comisioane. Astfel, pentru un depozit de 1.000 de lei plasat la bancă pe 12 luni, poţi câştiga maximum 17 lei (dar nu la banca cu cea mai bună dobândă în piaţă) sau poţi pierde 43 de lei. Adică vei pleca acasă doar cu 957 lei, din cei 1000 de lei depuşi cu un an înainte. Aceasta, din cauza comisioanelor de cont curent, necesare deschiderii oricărui depozit (comisioane de deschidere, administrare), şi a comisionului de retragere numerar (la ghişeu), pe care multe bănci îl percep şi în ziua scadenţei depozitului.

Guvernul rescrie bugetul după dorinţa lui Dragnea

Discuţiile cu miniştrii despre proiectul de buget pentru 2017 au fost reluate ieri, pentru redistribuirea anumitor sume, după ce liderul PSD Liviu Dragnea şi-a manifestat nemulţumirea că alocările unor ministere nu reflectă programul de guvernare al social-democraţilor. Proiectul de buget ar urma să fie adoptat în şedinţa de Guvern de miercuri, au arătat surse politice pentru "Adevărul", o altă şedinţă urmând să aibă loc joi, în care să se adopte, pe lângă altele, acordarea de tichete de vacanţă pentru bugetari. De ce a fost modificat proiectul de buget croit de Ministerul Finanţelor şi publicat luni? Întors din Statele Unite ale Americii, Liviu Dragnea a arătat că nu este mulţumit de forma în care bugetul a fost dată publicităţii deoarece nu respectă ce a fost convenit anterior.

Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor, a fost criticat dur de Dragnea şi Grindeanu

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a fost criticat dur de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi de premierul Sorin Grindeanu, în cursul discuţiilor de marţi pe tema proiectului de buget pe anul 2017, fiindu-i imputat faptul că nu a respectat prevederile din programul de guvernare al PSD, potrivit unor surse social-democrate. Liderii PSD nu exclud nici remanierea ministrului de Finanţe, însă acest lucru nu ar urma să se întâmpe în perioada imediat următoare. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost deranjat, la revenirea din SUA, de forma proiectului de buget pe care Ministerul de Finanţe a publicat-o şi a lansat-o în dezbatere. Potrivit unor surse din partid, critici identice au venit şi din partea premierului Sorin Grindeanu.

Cine pierde şi cine câştigă de pe urma retragerii SUA din Tratatul Trans-Pacific

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declanşat retragerea ţării sale din acordul comercial Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), împlinindu-şi o promisiune din campania electorală. De acestă decizie ar putea profita în primul rând China, dar şi Germania ar avea de câştigat. Înţelegerea celor 12 ţări din zona Americii şi Pacificului fusese aprobată de preşedintele democrat Barack Obama, fiind semnată în 2015, dar nu a intrat încă în vigoare. În viziunea promotorilor săi, acordul ar fi ajutat SUA şi aliaţii lor, inclusiv Japonia sau Australia, să contracareze ascensiunea continuă a Chinei în zona Pacificului.

Dan Adamescu a murit

Omul de afaceri Dan Grigore Adamescu a decedat, marţi, din cauza unei septicemii. El ispăşea o condamnare de 4 ani şi 4 luni de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de mituirea unor judecători. Afacerist discret, Adamescu a pus bazele unui imperiu financiar, din care făceau parte, printre altele, Astra Asigurări, Unirea Shopping Center, Baumeister şi Intercontinental.

BANCHERUL

Libra Internet Bank si CreditCoop au primit avertismente de la BNR

Mai mulţi directori din cadrul Libra Internet Bank si cooperativa de credit CreditCoop au primit avertismente scrise, prin ordine semnate in decembrie 2016 de prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, pentru încălcarea unor prevederi din Regulamentul BNR nr.5/2013 privind cerinţe prudenţiale pentru instituţiile de credit. Cele doua institutii de credit sunt ultimele dintr-o serie de alte 11 bănci sancţionate de BNR anul trecut, fie cu avertismente, fie cu amenzi: Carpatica, OTP Bank, Eximbank, Alpha Bank, Bancpost, Marfin Bank, Credit Europe Bank, UniCredit, Garanti, BRD, Banca Feroviara. Angajaţii Libra Internet Bank au primit un număr de opt avertismente pentru diverse nereguli găsite de inspectorii BNR.

COTIDIANUL

Un prefăcut şi nişte alţii la fel - Cornel Nistorescu

Dulcele tîrg al Ieşilor devine o referinţă în plus. Arată cu mare precizie starea Preşedinţiei şi grosimea obrazului la care a ajuns titularul acesteia. Marţi, la sărbătorirea (nu comemorarea) Zilei Unirii, mulţimea i-a fluierat numele. Mesajul său a trecut în linişte. Era de lemn şi a fost ignorat. Nu curgea cu aerul că propune vreo idee. În schimb, la final, Klaus Iohannis a aflat ce nu i-au spus nici tinerii şi nici ofiţerii SPP scoşi în Piaţa Universităţii. Adică stă prost cu popularitatea. Că se duce la vale cu credibilitate cu tot. Apropo de acoperiţi! Pe lîngă acoperiţi pe care instituţia nu-i recunoaşte, la demonstraţia de duminică seară au fost prezenţi toţi oamenii Unităţii 0632 din spatele Mitropoliei, unde îşi au sediul aşa-numiţi pictori şi artişti, oameni specializaţi în filaje şi urmăriri. Ei au fost botezaţi aşa din cauza îmbrăcămintei şi a figurilor anti-ofiţer pe care le adoptă.

Angajaţii ANRE şi-au bugetat lefuri între 2.500 şi 10.000 de euro lunar

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie, instituţia care stabileşte preţurile pentru români la electricitate, gaze şi agent termic, a trecut în bugetul pe 2017, la rubrica "Cheltuieli de personal", o sumă de 72,97 milioane de lei, la cheltuieli totale de 85,6 milioane de lei. Din această sumă, aproape 57 de milioane de lei reprezintă cheltuieli salariale în bani. La cei circa 280 de angajaţi, rezultă o sumă medie uluitoare pe care o primesc aceştia ca salariu: 204.000 de lei anual, adică 17.000 de lei lunar brut, peste 11.000 de lei net. Deşi de stat, Autoritatea nu primeşte însă finanţare de la buget. Aflată sub controlul Parlamentului, ANRE se autofinanţează din taxele şi tarifele pe care le impune pentru activităţi în domeniul energiei. Bugetul instituţiei este aprobat tot de Parlament.

Transformarea la care ar urma să fie supus The Guardian

Cotidianul britanic The Guardian are în vedere posibilitatea de a deveni tabloid şi ar putea să îşi externalizeze activitatea de tipărire, în cadrul unei serii de acţiuni ce vizează reducerea costurilor, relatează agenţia de presă Reuters. Publisherul Guardian Media Group (GMG) a anunţat anul trecut că trebuie să opereze o reducere cu 20% a costurilor pentru a compensa pierderile suferite, care au crescut şi au ajuns la 62,6 milioane de lire sterline (72,8 milioane euro) în anul fiscal care se încheie pe 3 aprilie. GMG speră să poată atingă pragul de rentabilitate într-un interval de trei ani. Din punct de vedere editorial, The Guardian, un cotidian cu simpatii moderate de stânga, s-a înfruntat de multe ori pe piaţa media cu tabloidele britanice ale grupului Murdoch.

CURENTUL

Firea susţine graţierea, dezincriminarea abuzului în serviciu şi a conflictului de interese şi se opune din răsputeri unui referendum

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, marţi, că este in "total dezacord" cu declaraţiile făcute, luni seara, de preşedintele Klaus Iohannis care a anunţat ca declanşează un referendum pentru a vedea dacă românii vor graţiere si dezincriminarea abuzului in serviciu. Mai mult, spune ea, românii au votat pe 11 decembrie 2016 pentru un trai mai bun si nu pentru "scandal si incitare la ură". "Regret ca in aceasta perioadă, din nefericire, de la cel mai înalt nivel politic se transmit mesaje care nu au legătură cu dorinţele romanilor, cu sufletul românilor, cu ceea ce au votat românii la 11 decembrie. Românii au votat pentru o viaţă mai bună. Românii nu au votat pentru scandal, pentru incitare la ură, pentru dezinformare".

CURIERUL NATIONAL

Guvernul nu mai desfiinţează Activele Statului

În proiectul de buget pe anul 2017 este prevăzută suma de 18,64 milioane lei, pentru 2018 estimându-se un buget de 18,97 mil. lei, pentru 2019 suma de 18,95 mil. lei, iar pentru 2020 suma de 19,25 mil. lei. Pentru anul 2017, AAAS are prevăzute cheltuieli de capital reprezentând dotări independente şi achiziţii de soft-uri antivirus necesare întreţinerii securităţii cibernetice a sistemelor de operare IT. Programul de guvernare al PSD- ALDE îşi propusese ca după jumătatea anului 2017 să creeze un Fond Naţional de Dezvoltare (FND), care să cuprindă companii unde statul deţine participaţii şi care în prezent sunt administrate de AAAS.

Curtea Supremă a Marii Britanii: Brexitul poate fi declanşat doar cu aprobarea Parlamentului

Curtea Supremă a Marii Britanii a hotărât că Guvernul are nevoie de aprobarea Parlamentului de la Londra pentru a declanşa procedura de Brexit, transmite Reuters. Votul a fost de 8 la 3 judecători în cazul acestei hotărâri, potrivit căreia Executivul nu poate declanşa articolul 50 din Tratatul de la Lisabona fără încuviinţarea Legislativului. Cel mai înalt for judiciar britanic a respins argumentul guvernului, că premierul Theresa May poate să-şi folosească puterile executive cunoscute drept "prerogativa regală" pentru a invoca Articolul 50 şi a începe cei doi ani de discuţii pentru despărţirea de UE.

Romcab a avut probleme cu lichidităţile din cauza Sărbătorilor de iarnă

Preşedintele CA al Romcab, Zoltan Prosser, a informat BVB că în perioada 23 decembrie - 16 ianuarie a înregistrat mai multe incidente în Centrala Incidentelor de Plată, din cauza incapacităţii companiei de a aloca sumele necesare acoperirii unor bilete la ordin prezentate la bancă de către furnizori. În răspunsul dat notificării BVB, Romcab arată că problemele au la bază "nivelul redus de încasări de la clienţii companiei", având în vedere că "majoritatea clienţilor şi-au închis porţile în perioada 15 decembrie - 15 ianuarie".

CIA are un nou director, Mike Pompeo

Fostul congresman Mike Pompeo a fost investit luni seară ca director al CIA. În timpul ceremoniei de depunere a jurământului, vicepreşedintele Mike Pence s-a declarat încrezător în capacităţile lui Pompeo, susţinând că, sub conducerea lui, CIA va avea "cele mai bune performanţe în operaţiunile de colectare de informaţii". Cu câteva ore înainte de ceremonie, Senatul a confirmat nominalizarea preşedintelui Donald Trump pentru conducerea CIA, în ciuda unor obiecţii din partea democraţilor conform cărora Pompeo nu a fost prea transparent în chestiuni precum tortura, tehnicile de supraveghere şi imixtiunea Rusiei în alegerile din SUA.

Fondurile de pensii private obligatorii au administrat anul trecut active nete de aproape 31,5 mld. lei

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România sunt cele mai performante dintr-un panel de 15 state din UE în perioada 2008-2015, potrivit unui studiu european independent, realizat Better Finance. Pilonul II a marcat al nouălea an consecutiv de rezultate investiţionale pozitive, ajungând pentru întreaga perioadă de activitate (mai 2008 - decembrie 2016) la un randament mediu anualizat în valoare de 9,32%. "În termeni monetari, acest randament se traduce printr-un câştig (net de toate comisioanele) de 5,44 mld. RON (1,2 mld. EUR) pe care Pilonul II l-a generat din investiţii, în beneficiul exclusiv al românilor care contribuie la aceste fonduri. La finalul anului trecut, fondurile de pensii private obligatorii administrau active nete în valoare de aproape 31,5 mld. RON (6,93 mld.EUR) în numele a aproape 6,8 milioane de români", se arată în comunicatul APAPR.

EVENIMENTUL ZILEI

Marea ţeapă de la Bechtel. Firma lui Clotilde Armand încasează degeaba 300.000 de euro, lunar, de la statul român

Chiar dacă lucrările pentru autostrada Transilvania au fost abandonate din vara anului 2011 până la începutul lui 2014, consultantul Egis, firmă condusă de Clotilde Armand (USR), a încasat aproape 20 de milioane de euro pentru supervizarea lucrărilor inexistente. Firma va încasa bani ca şi cum ar superviza lucrări pe 415 kilometri. Cel mai păgubos contract din istoria României, autostrada Transilvania, încă produce găuri în buget. După ce am plătit aproximativ 1,2 miliarde de euro pentru 52 de km de autostradă finalizaţi şi am trimis acasă americanii de la Bechtel, CNAIR plăteşte francezilor de la Egis supervizarea unor lucrări inexistente. Contractul cu firma de consultanţă va fi valabil până când autostrada va fi gata şi juriştii CNAIR nu au găsit soluţia să-l rezilieze, odată cu cel cu Bechtel.

Merkel se teme că va fi pusă la colţ de Trump

După ce, în campania prezidenţială americană, Angela Merkel şi miniştrii săi şi-au manifestat făţiş preferinţa pentru Hillary Clinton şi aversiunea faţă de Donald Trump, după învestirea acestuia, la Berlin s-a instalat îngrijorarea. Germania se teme că va fi ignorată de noul preşedinte american, după ce, potrivit presei germane, citate de The Independent, consilierii lui Merkel nu reuşesc să deschidă canale de comunicare cu noua administraţie şi s-ar fi resemnat cu ideea că Trump nu este un "om de stat". Cel puţin nu unul în genul celor cu care sunt ei obişnuiţi. Pe fondul temerilor că administraţia Trump va adopta o linie mult mai protecţionistă, vice-cancelarul Sigmar Gabriel declara vineri, imediat după învestirea noului preşedinte, că Germania ar putea avea nevoie de o nouă strategie economică orientată spre Asia.

Ce aşteaptă Liviu Dragnea de la noul preşedinte al comisiei parlamentare de control a SRI

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că speră ca noul preşedinte al comisiei parlamentare de control a SRI să pună întrebări miercuri conducerii Serviciului în legătură cu problema "acoperiţilor" din instituţiile publice. "Eu sper că mâine (miercuri -n.r.), cred, că noul preşedinte al comisiei de control a SRI va începe să pună întrebări despre aceste lucruri. Noi avem obligaţia să ne aplecăm rapid asupra legii siguranţei naţionale, care este din 1992. Această problemă a acoperiţilor, de care se vorbeşte că pot fi sau nu în justiţie, dar se vorbeşte de acoperiţii din presă, acoperiţii în aproape toate instituţiile publice, până la nivel de primării, acoperiţii în societăţi comerciale şi de stat, unele şi private, dacă se consideră că este important. De ce este nevoie de atâţia acoperiţi până la urmă? Cui îi foloseşte asta?", a afirmat Dragnea la Antena 3.

Fost ofiţer: SRI a cerut înscenarea unui dosar pe numele afaceristului Dan Adamescu.

Adrian Rusu, fost ofiţer SRI, a făcut dezvăluiri şocante cu privire la dosarele afaceristului Dan Adamescu, susţinând că Serviciul Român de Informaţii a cerut înscenarea unui dosar în care Adamescu să fie implicat, deoarece se dorea închiderea ziarului "România Liberă". "Ziarul "România Liberă" a fost singurul ziar echidistant care a făcut acuzaţii la adresa lui Kovesi şi a lui Coldea. (...) În decembrie 2012 a fost convocată o şedinţă la SRI unde a participat domnul Florian Coldea şi Elena Istode, cu numele de cod "Anaconda", în care s-a pus problema că "România Liberă" deranjează şi s-a făcut o discuţie pentru înscenarea unui dosar lui Dan Adamescu. În acest context, Coldea a jucat pe mână cu Ponta şi Ghiţă, pentru că Florian Coldea a fost de partea PSD până la alegerile prezidenţiale, după a trecut de cealaltă parte.

JURNALUL NATIONAL

Iohannis: Am un plan B în cazul în care Guvernul adoptă OUG privind graţierea şi modificarea Codului penal

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că are un plan "B" în cazul în care Guvernul va adopta OUG privind graţierea şi modificarea Codului penal. Şeful statului a fost întrebat dacă va continua proiectul referendumului în cazul în care Guvernul va adopta OUG referitoare la graţiere şi Codul penal. "Haideţi să nu discutăm la modul dacă şi parcă. Eu totuşi cred într-o abordare raţională din partea Guvernului, a majorităţii parlamentare", a răspuns Iohannis, care a adăugat că singura abordare normală pentru o democraţie ar fi fost discutarea în Parlament a acestui subiect. Întrebat dacă are un plan "B" în cazul în care Guvernul va adopta OUG, şeful statului a precizat: 'Evident că am un plan B, dar nu vi-l spun astăzi". El a mai afirmat că este exclusă posibilitatea organizării a trei referendumuri simultan.

Bamboo: lege şi anchetă marca familia Prună

Coincidenţe stranii apar în modul în care este anchetat incendiul care a distrus Clubul Bamboo din Capitală. Procurorul de caz este Mihai Prună, fratele fostului ministru tehnocrat al Justiţiei, Raluca Prună, membră a Guvernului Cioloş, care, în august 2016, a prorogat pentru 30 iunie 2017 termenul până la care localurile au obligaţia de a obţine autorizaţia ISU. În timp ce patronii Bamboo vorbesc despre existenţa unei mâini criminale care ar fi pus focul, anchetatorii susţin că nu există niciun indiciu în acest sens. Va ancheta Parchetul prorogarea obţinerii autorizaţiei ISU, făcută de Guvernul Cioloş?

Cristian Tudor Popescu, despre miza referendumului anunţat de Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis "face ce are în fişa postului" un şef de stat, iar PSD şi ALDE nu au cum să "contreze" acest demers, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu la digi24.ro. Klaus Iohannis "nu se mai duce să facă duşuri de mulţime în geacă roşie, în scop electoral, ci iată că foloseşte acest instrument pe care îl are la dispoziţie ca preşedinte, declanşarea unui referendum, ceea ce e corect", a spus Cristian Tudor Popescu. "Miza acestui referendum este mai mai mare decât modificare legislaţiei. Românii au de ales în ce ţară vor să trăiască", a mai spus Cristian Tudor Popescu.

NATIONAL

GO, Oprea, GO!

Multă lume îl admira pe Gabriel Oprea pentru dârzenia cu care a rezistat in Parlament alături de cumătrul Ponta, refuzând sa voteze moţiunile de cenzura împotriva acestuia, in ciuda tuturor presiunilor, ameninţărilor sau promisiunilor primite. Însă se strâng tot mai multe informaţii că, in vremea "rezistentei" onorabile din Parlament, acelaşi "GO" îşi trimitea oamenii de încredere la întâlniri secrete cu "neamţul" de la Cotroceni. Si, după cum a lăsat să-i scape cu juma' de gură chiar Victor Ponta, tocmai fostul său aliat de nădejde este cel care i-ar fi semnat condamnarea la "abdicarea" de la Palatul Victoria. Gabriel Oprea a fost serios tăvălit in malaxorul Justiţiei, dar nu a ieşit atât de "sifonat" pe cat se aşteptau mulţi, lucrurile calmându-se apoi treptat, ceea ce nu a făcut decât să întărească si mai mult convingerea unor foşti colegi de cabinet privind jocul dublu al generalului.

Puşcăria in România = condamnare la moarte

A murit Dan Adamescu. Ştirea e, de fapt, alta. A mai murit un deţinut. Pentru că moartea nu tine cont de numele pe care îl porţi, nici de avere, nici de banii din bancă. Dar tare se mai bucura de acoliţii ei din puşcărie, cum bine spunea o avocată umblata destul prin sediile ANP, precum Mizeria, Microbii, Frigul. Dincolo de reproşurile pe care PSD le încasează in cazul proiectului de graţiere, situaţia din spatele gratiilor este dramatică. In sute de cazuri, chiar criminală! In raport cu standardele CEDO ori cu cele impuse de UE statelor membre, supra-aglomeraţia din penitenciarele româneşti este imensă.

Zero barat la conducerea MAI!

Daniela Carmen Dan a trecut cu brio peste examenul viscolului, dar si peste cel al primelor numiri la şefia mult râvnitelor funcţii de la vârful structurilor centrale ale MAI. Unde, păna acum cel puţin, au ajuns oameni care, prin trecutul lor, nu au inflamat încă spiritele, nefiind membri ai vechilor "fraţii". Numai ca nici aceasta neutralitate profesionala nu are nicio şansă sa umple vidul de conducere de la nivelul Internelor, minister care risca, pe zi ce trece, să sară din lac in put, daca nimeni nu îşi asuma responsabilitatea conducerii operative. După ce "nemuritorii" nu au putut prelua din nou puterea, nu se găseşte nimeni care să se afle, cu adevărat, la conducerea operativă a ministerului.

PUTEREA

Iohannis: Cei de la PSD au doar impresia ca ei conduc Romania

Klaus Iohannis a avertizat guvernul că trebuie să dea bani mai mulţi la instituţiile ce ţin de securitatea naţională, nu doar la MAPN. Reacţia preşedintelui vine după ce Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a anunţat, după întâlnirea cu premierul Sorin Grindeanu şi miniştri, că toate bugetele instituţiilor de forţă, adică ale serviciilor secrete, DNA, vor fi micşorate. " Nimeni nu are voie să se joace cu securitatea naţională, indiferent de jocurile politice, nici cei care au impresia că ei conduc acum lucrurile. Dacă intrăm în zona de revanşardisme politice, de tăieri de bugete, numai să arătăm cine are ultimul cuvânt, am face o mare, mare eroare. O să analizeze cu foarte mare atenţie toate bugetele pe toate instituţiile care se referă la securitatea naţională.", a spus Klaus Iohannis.

NUCLEARA de la BRUXELES! În plin scandal al graţierii, Comisia Europeană aruncă "bomba" MCV

În plin scandal politic, la Bucureşti, pe tema Ordonanţei graţierii şi a modificării legilor penale, Comisia Europeană aruncă o adevărată "bombă", care va declanşa, fără îndoială, noi dezbateri acerbe între politicieni privind soarta Justiţiei de la noi. Astfel, Bruxelles-ul a anunţat că va prezenta miercuri cel mai recent raport cu privire la progresele înregistrate de România în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare (MCV). Potrivit agendei făcute publică pe site-ul Comisiei, documentul se află pe agenda reuniunii Colegiului comisarilor europeni, programată pentru miercuri la 10:00, ora României.

ROMANIA LIBERA

Vărul lui Coldea, afaceri cu şpăgarul lui Brădişteanu

Peste 55 de milioane de euro, bani publici, au plecat spre o constelaţie foarte suspectă de protejaţi ai serviciilor secrete. În combinaţie au intrat vărul generalului SRI Florian Coldea, Tudor George Coldea, dar şi cel acuzat că l-a mituit pe doctorul Şerban Brădişteanu. Miza constelaţiei de protejaţi ai serviciilor a fost construirea spitalului orăşenesc cu 295 de paturi din Mioveni, Argeş. În campania electorală din 2012, primarul Mioveniului, pesedistul Ion Georgescu, le-a promis localnicilor că va construi un spital modern dacă îl vor vota din nou. Doi ani mai târziu, în noiembrie 2014, Georgescu anunţa că organizează o licitaţie pentru construirea spitalului orăşenesc "Sf. Spiridon".

Manual de deturnare a manifestaţiilor. Manipularea PSD: 30 de lei pentru un câine adus la protest

Televiziunea aflată în sfera de influenţă a Partidului Social Democrat au prezentat manifestaţiile de duminică seară, la care au participat aproape 40.000 de oameni, ca pe o ameninţare la stabilitatea României. "Există informaţii care zic că s-ar fi plătit 100 de lei de participant, copii, tinerii, ceva mai puţin, 50 de lei, şi pentru câini, 30 de lei. Sunt informaţii care apar de acolo (din stradă - n.r.)", a fost momentul de maxim al informaţiilor absurde prezentate de postul de televiziune România Tv (RTV) despre manifestaţia care a avut loc duminică seară în Bucureşti şi în restul ţării.

ZIARUL FINANCIAR

Băncile din România sunt pe podiumul celor mai profitabile instituţii de credit europene, dar rata NPL este dublă faţă de media UE

Băncile din România sunt pe podium în clasamentul celor mai pro­fitabile instituţii de credit europene şi au al treilea cel mai bun raport credite/depozite din Europa, însă rata creditelor neper­for­mante, deşi în scădere, rămâne dublă faţă de media europeană, potrivit datelor luate în considerare de Autoritatea Bancară Europeană (EBA). Practic, sistemul bancar românesc are în continuare indicatori prudenţiali mai buni decât media europeană pe partea de solva­bi­litate, profitabilitate şi structura bilanţului, în timp ce calitatea activelor face notă discor­dan­tă din cauza ratei creditelor neperformante şi a celei a creditelor cu măsuri de restructurare, care sunt duble faţă de nivelul mediu din UE. În funcţie de profitabilitate, băncile din România se plasează pe locul doi în Uniunea Europeană (UE) după instituţiile de credit din Ungaria.

Peste 27.000 de români aveau anul trecut depozite mai mari de 100.000 de euro

Un număr de 27.435 de persoane fizice aveau anul trecut depozite mai mari de 100.000 de euro, cu o valoare cumulată de 28,2 mld. lei (6,3 mld. euro), reiese din cele mai recente date ale Fondului de Garantare a Depozitelor (FGDB) aferente anului trecut. Faţă de anul 2015, numărul persoanelor fizice cu depozite peste plafon a crescut cu 4.500, în timp ce valoarea sumelor economisite s-a majorat cu 5,7 mld. lei. Numărul deponenţilor se determină prin însumarea datelor consolidate raportate de fiecare bancă, astfel încât o persoană care are depozite la mai multe instituţii de credit este luată în evidenţă de mai multe ori. Cumulat, sunt 48.082 de depozite ale persoanelor fizice şi juridice peste 100.000 de euro, valoarea totală a conturilor de economii care depăşesc acest nivel fiind de aproximativ 102 mld. lei (22,7 mld. euro).

Un investitor care miza 10.000 de lei într-un fond de acţiuni câştiga 2.600 lei într-un an. La obligaţiuni, doar 300 lei

Un investitor care alegea în ianuarie 2016 să mi­zeze 10.000 de lei în fonduri de investiţii ar fi ieşit în prezent cel mai câştigat cu un fond de acţiuni, care i-ar fi adus circa 2.600 de lei, faţă de un fond de obligaţiuni care a adus 300 de lei, potrivit datelor agregate de portalul financiare conso.ro. Fondurile de acţiuni sunt adresate investitorilor cu un profil de risc mai ridicat, iar în condiţiile în care piaţa acţiunilor listate prezintă creşteri semnificative, expunerea faţă de piaţa bursieră permite performanţe optime ale fondului. O sumă de 10.000 de lei investită în ia­nuarie 2016 în fondul de acţiuni BT Maxim al celor de al BT Asset Management ar fi adus în 12 luni un câştig de 2.600 de lei. Pe de altă parte, o sumă de 10.000 de lei depusă în ianuarie 2016 la bancă ar fi adus circa 300 de lei în 12 luni.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb