REVISTA PRESEI 25.06.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 iunie 2015

ADEVARUL

Fiscul ia la puricat veniturile mari nedeclarate de români

ANAF pregăteşte o structură internă care se va ocupa de persoanele fizice cu risc fiscal şi va investiga diferenţele dintre cheltuielile afişate şi veniturile declarate ale contribuabililor. Direcţia Verificări Fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), care acum se ocupă inclusiv de românii cu averi mari, va avea în componenţă o nouă structură, numită Direcţia Persoane Fizice cu Risc Fiscal, au declarat pentru "Adevărul" surse oficiale din cadrul ANAF. În cazul persoanelor fizice (particulare), riscul fiscal este estimat în funcţie de cheltuielile şi de veniturile acestora. "Dacă veniturile declarate sunt prea mici faţă de cheltuielile afişate, respectiv când diferenţa dintre venituri şi cheltuieli este semnificativă, evidentă, persoana respectivă ar putea fi încadrată în categoria persoane cu risc fiscal". Potrivit aceloraşi surse, informaţiile privind comportamentul financiar al persoanelor fizice cu risc fiscal vor fi obţinute prin colaborare cu toate instituţiile capabile să le furnizeze, cum ar fi băncile sau primăriile, dar şi angajatorii acestor persoane.

Ponta: Klaus Iohannis ne-a păcălit. Voi veni mult mai repede în ţară. Nu ştiu dacă România mai e o ţară democratică

Premierul Victor Ponta a intrat în direct prin telefon la RTV, unde a lansat un atac înteţit la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, după ce şeful statului l-a propus pe Mihai Răzvan Ungureanu pentru şefia SIE. Ponta a mai vorbit despre cum decurge recuperarea şi despre problemele penale ale lui Sebastian Ghiţă. "Îmi pare rău că n-am putut fi la Camera Deputaţilor, dar azi a fost un moment esenţial pentru mine ca prim-ministru: votarea Codului Fiscal. A fost cel mai important eveniment al anului 2015. Îmi doresc să rămânem pe primul loc la creştere economică. Delegarea pentru domnul Oprea este de maximum 45 de zile. Urma să rămân 28 de zile, dar voi veni mult mai repede. Revenind la şefia SIE. Nu m-a consultat absolut nimeni, nici pe mine, nici pe un alt lider PSD. De data asta, domnul Iohannis nu şi-a mai ţinut cuvântul. Au trecut şase luni şi nu cred că îl mai interesează să-şi ţină cuvântul faţă de oameni", a spus aseara Ponta.

Cum a ajuns sărac şi infractor un ieşean care a câştigat 3,8 milioane de euro

Un bărbat din judeţul Iaşi este exemplu cel mai potrivit al proverbului "banii nu aduc fericirea". Mihai Cazacu a câştigat în 2008, la Loto 6 din 49, 3,8 milioane de euro. În prezent a ajuns falit, toate firmele îi sunt în insolvenţă, a fost condamnat pentru că nu a mai putut plăti contribuţiile angajaţilor şi a fost bătut de interlopi din cauza unor datorii neachitate. Acum, la doar câţiva ani de când l-a apucat pe Dumnezeu de un picior, Mihai Cazacu a ajuns la sapă de lemn. Averea i s-a dus pe investiţii neinspirate sau pe cheltuieli exorbitante, nejustificate. A ajuns din nou sărac, sacul de bani câştigat la Loto complicându-i şi mai mult viaţa. Cazacu are deja două condamnări la activ, ambele pentru fapte comise după ce a devenit milionar în euro. Ieşeanul mai are în lucru un dosar, după ce s-a urcat băut la volan, şi mai este parte vătămată într-un dosar de violenţă, unde acuză că ar fi fost bătut de interlopi cărora le-ar fi datorat bani.

Ponta SA - care sunt afacerile din spatele firmelor controlate de mama, sora şi cumnatul premierului

În vreme ce firma de avocatură a lui Victor Ponta este radiată din 2012, mama, sora şi cumnatul acestuia sunt asociaţi în mai multe companii. Subiectul a început să se contureze după ce Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat la sfârşitul lunii februarie într-un dosar care viza fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic. Iniţial s-a speculat că firma implicată în scandal, SC Grossman Engineering Group, la care este acţionar Herţanu, ar avea legătură cu celelalte firme deţinute de mama şi sora premierului. Datele din bilanţurile depuse la Ministerul Finaţelor arată că însă aceste companii - majoritatea înregistrate în Bucureşti şi care se ocupă cu activităţi de consultanţă, servicii informaţionale şi contabilitate - au desfăşurat activităţi independente. Socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu, fost ministru al agriculturii în mandatul lui Adrian Năstase, este cercetat în dosarul retrocedărilor ilegale, unde este urmărit penal, alături de Victor Hrebenciuc, pentru un prejudiciu de 300 de milioane de euro.

MRU, despre susţinerea lui Oprea: "Aseară nu ştiam că voi fi nominalizat

Mihai Răzvan Ungureanu, propus de preşedintele Klaus Iohannis pentru şefia SIE, a comentat, în exclusivitate pentru "Adevărul", declaraţiile premierului interimar Gabriel Oprea, care a spus, aseară, că va sprijini orice propunere venită din partea Preşedinţiei pentru funcţia de şef al SIE. MRU se bazează pe votul UNPR şi atrage atenţie că "nu ne permitem dispute interne care să afecteze securitatea ţării". "Am văzut şi eu declaraţia domnului general Oprea şi m-am bucurat. Sigur, aseară nu ştiam că voi fi nominalizat chiar eu la şefia SIE, dar susţinerea pe care domnul Oprea i-a promis-o preşedintelui României în cazul numirii şefilor serviciilor de informaţii este un lucru bun pentru ţara în primul rând", a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Ratingul României ar putea fi redus de către agenţia Standard&Poor's dacă sistemul bancar va fi afectat de criza din Grecia

Agenţia de evaluare Standard and Poor's a avertizat, miercuri, că ar putea scădea ratingurile României, Bulgariei, Serbiei, Macedoniei şi Albaniei dacă sistemele bancare ale acestor ţări vor fi afectate de problemele economice ale Greciei, scrie Reuters. Bănci elene deţin "filiale importante" în sistemele bancare ale statelor sud-est europene, iar temerea este că o ieşire a Greciei din zona euro, cu un faliment bancar, ar genera efecte-domino asupra subsidiarelor. O intervenţie a guvernelor statelor respective pentru salvarea băncilor ar afecta sistemele financiare naţionale şi perspectivele de creştere economică pe termen lung, dat fiind că băncile vor limita creditarea în efortul de a se menţine pe linia de plutire. Alpha Bank are subsidiare în România, Bulgaria, Serbia, Albania şi Macedonia. Eurobank Ergasias şi Piraeus Bank au filiale în România şi Bulgaria, prima fiind şi în Serbia. Eurobank deţine Bancpost în ţara noastră, iar National Bank of Greece deţine Banca Românească.

Guvernanţii sfidează Comisia Europeană din ambiţii populiste

În ciuda avertismentelor transmise de Executivul European şi de FMI, parlamentarii au votat miercuri noul Cod Fiscal în forma ce include reducerea TVA la 19%, ceea ce va deficitul bugetar la 2,9% din PIB. Acest nivel este cu mult peste ţinta asumată în faţa finanţatorilor internaţionali, însă ministrul Finanţelor spune că este "o deviere temporară". România a trimis la plimbare Comisia Europeană după ce Puterea s-a înţeles cu Opoziţia asupra măsurilor populiste incluse în noul Cod Fiscal, iar Parlamentul a votat un act normativ ce prevede reduceri de taxe chiar mai mari decât cele anunţate iniţial. Astfel, deficitul bugetar va urca anul viitor la 2,9% din Produsul Intern Brut (PIB), peste ţinta de deficit structural de 1% din PIB, asumată pentru 2016 prin pactul fiscal.

Codul Fiscal ajunge în presa internaţională

Guvernul României a redus taxe, ignorând avertismentele creditorilor internaţionali, în efortul premierului Victor Ponta de a stimula economia, de a câştiga capital politic şi a-şi creşte popularitatea, în contextul în care este afectat de un scandal de corupţie, comentează agenţia Bloomberg. "România a ignorat avertismentele creditorilor internaţionali, adoptând reduceri de taxe menite să stimuleze economia şi să consolideze poziţia premierului, care depune eforturi pentru a depăşi un scandal de corupţie. (...) Premierul Victor Ponta mizează pe faptul că atenuarea celor cinci ani de austeritate va contribui la creşterea popularităţii înaintea alegerilor din 2016, în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis, un politician rival, îi cere demisia pe fondul anchetei privind acte de corupţie. Măsurile fiscale riscă să afecteze stabilitatea bugetară, conform Fondului Monetar Internaţional şi Uniunii Europene", scrie Bloomberg.

BANCHERUL

Bancile grecesti din Romania ar putea fi lovite de trei unde de soc in cazul unui Grexit

Agentia americana de rating Standard&Poor's apreciaza ca Grecia va ramane in zona euro, in scenariul de baza, "insa progresul limitat al negocierilor dintre guvernul grec si troika sugereaza ca o iesire a Greciei din zona euro este posibila". "Consideram ca iesirea Greciei din zona euro si intreruperea liniei de finantare de urgenta de la BCE va duce la falimentul sistemului bancar grecesc, ceea ce ar transmite unde de soc asupra subsidiarelor bancilor grecesti din Sud-Estul Europei", se arata in analiza Standard&Poor's. Cele trei unde de soc ar putea lua urmatoarele forme: 1. Retragerea liniilor de finantare si a depozitelor detinute de bancile-mama in subsidiarele straine. 2. Directionarea lichiditatilor dinspre fiice catre bancile-mama din Grecia ramase fara surse de finantare. 3. Retragerea depozitelor, din cauza lipsei increderii. "Dintre aceste scenarii, credem ca riscul retragerii depozitelor este cea mai probabila sursa de presiune asupra subsidiarelor bancilor grecesti din strainatate", considera analistii Standard&Poor's.

De la 1 iulie bancile vor instala in magazine doar POS-uri tip contactless, la care vom putea face plati si cu telefonul mobil

Toate terminalele (POS-urile) nou instalate in Romania dupa 1 Iulie 2015 trebuie sa suporte tehnologia contactless, iar incepand cu 1 Ianuarie 2018 toate terminalele trebuie sa fie migrate la aceasta tehnologie, a spus, pentru Bancherul.ro, Gabriel Ghita, Head of New Business Romania & Israel, MasterCard Europe. Tara noastra este cu un pas inaintea trendului european privind adoptarea acestei noi tehnologii, care permite efectuarea rapida a platilor de mica valoare cu cardul contactless, fara introducerea codului PIN, precum si platile cu telefoanele mobile tip NFC. In Europa, toate POS-urile vor trebui sa fie de tip contactless pana in 2020, iar incepand din 2016 bancile vor fi obligate sa instaleze in magazine sau la alte puncte de vanzare doar POS-uri de tip contactless, a declarat recent Mike Cowan, seful platilor la MasterCard. El a precizat ca in acest fel se va deschide calea platilor mobile in urmatorii ani, intrucat POS-urile contactless permit efectuarea de plati cu telefoanele mobile dotate cu tehnologia NFC.

CURENTUL

Afront - de Tia Şerbănescu

Prima zi de premier interimar a generalului Oprea a fost plină de mişcări de trupe: americanii au anunţat că aduc armament greu în România, generalul Oprea s-a întâlnit cu şeful secret britanic (MI6), cu şeful SRI şi cu şeful Poliţiei iar în Parlament s-a votat strategia de apărare prezentată de Iohannis cu o zi înainte. La arme, aşadar. Chiar şi desemnarea lui Oprea ca premier a fost considerată o mişcare tactică: "e un blat între Iohannis şi Ponta, ca să-l scape pe Ponta de justiţie" a zis Monica Macovei (M10) - deşi preşedintele şi fostul premier nu-şi mai dau bună ziua. Nici nu prea au zile bune: "e normal să faci un pas înapoi când afectezi imaginea ţării" a precizat Iohannis scoţându-l din sărite pe sen. PSD Daniel Savu: "nici nu ne aşteptam la un asemenea afront să-i ceară iar demisia lui Ponta". Culmea e că şi dl. Băsescu a considerat că Iohannis a greşit cerându-i demisia lui Ponta - asta după ce se lăudase că dacă era el în locul lui Iohannis premierul nu apuca nici Crăciunul. După ce a coborât din dealul Cotrocenilor însă, dl. Băsescu a luat-o serios la vale ajungând la mintea lui Ciuvică, Tăriceanu şi Ponta.

CURIERUL NATIONAL

BCE aprobă majorarea finanţării pentru băncile greceşti

Banca Centrală Europeană a hotărât, miercuri, să majoreze finanţarea pentru băncile greceşti cerută de Atena, potrivit unei declaraţii a unei surse din mediul bancar. Cu toate acestea, sursa nu menţionează şi despre ce majorare este vorba, scrie Reuters. "Banca centrală a Greciei a obţinut aprobarea pentru majorarea ELA pe care a solicitat-o. Dacă va fi necesar, consiliul guvernatorilor BCE se va reuni din nou în următoarele 24 de ore", a declarat sursa. Este pentru a cincea oară în ultimele opt zile, şi a treia oară în ultimele trei zile, când BCE majorează finanţarea pentru băncile greceşti, în condiţiile în care retragerile de depozite din băncile greceşti au crescut până la aproape un miliard de euro pe zi. Se estimează că între 4 şi 6 miliarde de euro au fost retraşi din băncile greceşti doar săptămâna trecută, comparativ cu 30 de mili­arde de euro pentru primele patru luni acestui an, potrivit presei elene.

AFIR: Beneficiarii PNDR pot încheia acorduri de finanţare sau de garantare cu Instituţiile Financiare Nebancare

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale anunţă că beneficiarii PNDR pot încheia acorduri de finanţare sau de garantare cu Instituţiile Financiare Nebancare (IFN), fără a exista obligaţia ca respectivele IFN să fie înscrise în vreo asociaţie de profil. Astfel, beneficiarii PNDR pot colabora cu IFN inclusiv pentru a asigura garantarea avansului necesar pentru demararea proiectelor finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020, cu condiţia însă ca respectivul IFN să fie înregistrat în Registrul Special al Băncii Naţionale a României. Acest demers a fost iniţiat plecând de la nevoia constantă de finanţare a fermierilor şi antreprenorilor din mediul rural şi având în vedere dificultatea acestora de a-şi asigura finanţarea necesară implementării proiectului.

RCA-ul, hârtia care nu înseamnă nimic

Românii sunt foarte nemulţumiţi atunci când vine vorba de asigurările auto obligatorii, conform unui studiu realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă. RCA-ul este perceput drept "hârtia pe care trebuie să o ai pentru ca poliţia să nu-ţi ia talonul" ori "biletul de reparaţie al maşinii persoanei pe care ai accidentat-o". "Nefiind vorba despre un produs pe care şoferii îl achiziţionează în propriul folos, acesta nu are vreo însemnătate", a declarat Irina Rainer, Qualitative Research Manager Exact Cercetare şi Consultanţă. "Din acest motiv, ei se orientează spre cele mai ieftine poliţe RCA, fiind astfel favorizate companiile care oferă cele mai competitive preţuri", mai adaugă coordonatorul studiului.

ASF a aprobat înfiinţarea Institutului de Studii Financiare

Institutul de Studii Financiare (ISF) se va înfiinţa prin fuziunea Institutului de Management în Asigurări (IMA) şi Institutul de Asigurări (IA), decizia fiind luată în şedinţa Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară de marţi, a informat ieri autoritatea. "A fost aprobată crearea Institutului de Studii Financiare (ISF), rezultat din fuziunea Institutului de Management în Asigu­rări (IMA) şi Institutul de Asigurări (IA), fiind aprobat totodată şi statutul ISF", a comunicat ieri Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Printre obiectivele principale ale acestui institut se numără realizarea de studii şi cercetări în domeniul financiar, elaborarea de propuneri legislative, norme tehnice şi principii profesionale pentru pieţele financiare, organizarea de cursuri de pregătire, perfecţionarea şi specializarea persoanelor care lucrează în domeniul financiar, precum şi derularea unor programe de informare.

200 mil. euro de la BIRD pentru sistemul de învăţământ

Guvernul a adoptat un proiect de Lege prin care se aprobă Acordul de împrumut pentru finanţarea Proiectului privind învăţământul secundar, semnat între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD). Împrumutul, în valoare de 200 de milioane de euro, este acordat pe o perioadă de 20 de ani şi se va rambursa într-o singură tranşă, la 1 noiembrie 2034. Din punctul de vedere al termenilor şi condiţiilor financiare, împrumuturile BIRD sunt competitive şi mai flexibile decât alte instrumente alternative de finanţare existente pe piaţa financiară internaţională. Proiectul privind învăţământul secundar, finanţat prin acest împrumut, are scopul să contribuie la îmbunătăţirea tranziţiei de la sistemul educaţional secundar superior la cel terţiar şi creşterea gradului de absolvire a primului an de învăţământ superior. Beneficiari ai proiectului vor fi toate liceele din învăţământul de stat cu rată scăzută de absolvire a şcolii sau de promovare a examenului de bacalaureat, precum şi universităţi din sistemul de stat.

EVENIMENTUL ZILEI

Analiză: Uitaţi de Grecia! Portugalia este noua ţară lovită de criză din zona euro

In cele din urmă, lucurile par să se aşeze. După ce pieţele financiare s-au aflat pe un vârf în ultima săptămână, întrebându-se dacă grecii vor ieşi sau nu din zona euro, Atena şi creditorii ei sunt aproape de un acord, scrie Marketwatch.com. Acest eventual acord nu va stabiliza însă definitiv Grecia şi nu va stabiliza nici moneda euro. Dar va întări întregul sistem până la Crăciun - şi va cumpăra pentru toată lumea ceva timp pentru a se concentra pe altceva. În realitate, criza reală nu poate fi în partea de est a zonei euro, ci chiar în vest. Portugalia este bomba cu ceas care aşteaptă să explodeze. De ce? Portugalia rulează datorii nesustenabile, majoritatea banilor sunt deţinuţi de străini, iar cu economia în mari probleme statul portughez ar putea intra de asemenea în faliment. Alegerile din cursul acestui an ar putea declanşa a doua criză portugheză - o adevărată provocare pentru Europa, care se confruntă cu mai mult decât problemele Greciei, iar acest fapt va atrage atenţia celei mai mari părţi a lumii.

Prin Sebastian Ghiţă, Binomul SRI-DNA îi dă un avertisment lui Victor Ponta: Nu te mai întoarce la şefia Guvernului! - Autor: Ion Cristoiu

La ieşirea de la DNA Ploieşti, unde a aflat că n-are voie să meargă la Parlament, un nou abuz al Binomului SRI-DNA, făcut pe faţă, pentru a testa căcăcioşenia românească, Sebastian Ghiţă a declarat printre altele: "Voi face toate demersurile ca procurorul gen să mă asculte şi să se uite la toate dovezile mele. Şi cred că dovezi pot aduce şi Traian Băsescu, şi Victor Ponta. Şi nu cred că îi puteţi suspecta că sunt înţeleşi. Este un act contra democraţiei. Nu cred că acest domn procuror acţionează singur. Cred că este un test, cred că tot establishmentul juridico informaţional participă". Bine-ai venit, Sebastian Ghiţă, în rîndurile noastre, ale celor puţini, care am spus şi scris că lupta împotriva corupţiei e un pretext de răfuială mafiotă, că România e ţinta ambiţiilor neghioabe ale sergenţilor majori mesianici, că Sistemul Statului de Drepţi, creat, dar controlat un timp de Traian Băsescu, a scăpat de sub control după plecarea acestuia de la Cotroceni, şi acum alde Codruţa Kovesi se vor Traian Băsescu, dacă nu chiar Nicolae Ceauşescu.

Gabriel Oprea: Vreau mai puţină politică în această perioadă. Şedinţa de guvern a durat 30 de minute

Premierul interimar Gabriel Oprea a declarat, la Antena 3, că preferă să fie numit "general", pentru că premierul României este Victor Ponta şi nu doreşte să se ivească anumite confuzii. El a subliniat că îl sprijină total pe Victor Ponta, "preşedintele PSD şi premierul României", dar în probleme de securitate naţională îl sprijină pe preşedintele României. În privinţa nominalizării lui Mihai Răzvan Ungureanu pe care a făcut-o la preşedintele Iohannis la şefia Serviciul de Informaţii Externe, Gabriel Oprea a explicat că Victor Ponta este la curent cu alegerea sa de a-l sprijini pe şeful statului.

Mihai Gâdea, audiat în dosarul de şantaj Antena Group - RCS & RDS.

Continuă audierile în dosarul de şantaj Antena Group - RCS & RDS. La Curtea de Apel Bucureşti au fost audiaţi, ieri, în calitate de martori, Mihai Gâdea - directorul Antena 3, şi Mihai Dinei, membru în Consiliul de Administraţie al companiei RCS & RDS, conform DIGI24.RO. Potrivit procurorilor, directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, l-ar fi ameninţat pe administratorul RCS & RDS cu demararea unei campanii de denigrare dacă nu e de acord cu un contract de retransmisie a televiziunilor din grupul INTACT, favorabil acestuia. În acest dosar, omul de afaceri Dan Voiculescu şi fiica sa, Camelia, sunt judecaţi pentru complicitate la şantaj. Curtea de Apel Bucureşti a amânat miercuri, pentru 23 septembrie, judecarea dosarului în care Dan Voiculescu a fost trimis în judecată pentru şantajarea administratorului RCS&RDS, Ioan Bendei. Motivul amânării l-a constituit faptul că avocatul lui Sorin Alexandrescu nu s-a prezentat în instanţă, acesta fiind de altfel amendat de judecători cu suma de 1.000 de lei.

SUPRIZĂ:Se vinde MEGA IMAGE!

Distribuitorul olandez Royal Ahold NV a anunţat astăzi că va prelua rivalul belgian Delhaize Group, proprietarul Mega Image, într-o fuziune pe bază de schimb de acţiuni care va permite acţionarilor Ahold să deţină 61% din entitatea rezultată în urma fuziunii, scrie Reuters, citată de Agerpres. Cele două companii au anunţat că acţionarii Delhaize vor primi câte 4,75 acţiuni Ahold pentru fiecare acţiune Delhaize. Tranzacţia ar urma să se încheie la mijlocul lui 2016, în funcţie de obţinerea aprobării autorităţilor de reglementare. Cele două companii se aşteaptă să realizeze economii anuale de 500 milioane de euro la trei ani după fuziunea operaţiunilor lor. Pe piaţa din România, Delhaize Group este prezent printr-o reţea de 423 de magazine Mega Image. Fondat în 1995, Mega Image este cel mai mare lanţ de supermarketuri din România, cu o reţea de magazine în Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Piteşti, Braşov, Târgovişte şi alte oraşe din ţară.

JURNALUL NATIONAL

Falsificatorii de vinuri, trimişi în pivniţe... cu gratii

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea viei şi vinului care interzice îndoirea vinului cu apă şi utilizarea de substanţe aromatizante sau diverse extracte. Pentru producerea vinului vor trebui utilizaţi doar struguri, falsificatorii de vin putând ajunge la închisoare. Legea 191/2014, promulgată ieri de şeful statului, intenţionează să elimine de pe piaţă produsele de vinificaţie contrafăcute, aşa-numitul "vin din pastile", foarte ieftin, dar execrabil din punctul de vedere al calităţii şi chiar dăunător pentru sănătate. Astfel, Legea viei şi vinului interzice expres "şpriţuirea" vinului cu apă înainte ca acesta să fie îmbuteliat şi comercializat.

România, în era dezindustrializării

Dacă înainte de 1989 exportam utilaj petrolier, locomotive, tractoare, utilaje agricole şi multe altele, acum nu prea ne mai putem lăuda cu multe. Structura exporturilor se bazează, după 1990, preponderent pe exportul de materii prime şi pe produse puţin procesate, lucru caracteristic ţărilor subdezvoltate. Sau, mai pe şleau, bananiere. Până la Revoluţie, România a trecut printr-un amplu proces de industrializare. După, am luat-o în sens invers şi am intrat în malaxorul dezindustrializării. În spaţiul public au fost aruncate teorii care susţineau că industria românească nu este performantă. Dacă într-adevăr era aşa, normal ar fi fost să se investească în tehnologii moderne. Guvernanţii au ales însă privatizarea de tip bişniţă, iar frenezia distrugerii a culcat la pământ fabrică după fabrică.

NATIONAL

Oamenii lui Iohannis, "perversiuni" cu SPP-iştii!

Probabil din dorinţa de a transmite ideea ca, totuşi, şeful statului "tace si face" pe acest segment, oamenii preşedintelui au scremut un scandal public cu ofiţeri SPP, nimeni alţii decât aghiotanţii personali ai lui Klaus Iohannis, care ar fi spionat in favoarea unei alte Puteri. Cea de la Palatul Victoria! Desigur ca spiritele s-au inflamat instant, însuşi preşedintele fiind convins ca a acţionat ca un adevărat conducător al CSAT si i-a schimbat pe cei doi căpitani care ar fi fost prinşi in plin act de spionaj. Mai mult, in teritoriu au fost transmise semnale ca, gata, a început curăţenia. Numai ca, probabil, aşa cum a uitat sa-l informeze ca pe atunci "vicele" Gabriel Oprea a spus public, in fata COSR, ca premierul Victor Ponta va pleca la Baku, unde de altfel si Dan Mihalache a insistat ca va fi prezent, şeful Cancelariei Prezidenţiale a ezitat sa-l pună din nou la curent pe Klaus Iohannis.

Oprea, crăcănat de interesul naţional

Ignorând penibilul situaţiei, Gabriel Oprea le-a jurat credinţa, in aceeaşi zi, atât premierului Victor Ponta, cat si preşedintelui Klaus Iohannis. "O chestiune de onoare", a completat liderul UNPR. Gabriel Oprea care-l susţine pe Victor Ponta s-a întâlnit in acelaşi studio TV cu Gabriel Oprea care-l susţine pe Klaus Iohannis. S-au înţeles foarte bine, de dragul "interesului naţional". "Victor Ponta este un politician tânăr, deştept, este un prim-ministru bun si care poate deveni si mai bun. Victor Ponta este şeful acestei coaliţii, este liderul PSD iar eu, unul, am spus ca lider al UNPR ca sprijin aceasta coaliţie si il sprijin pe Victor Ponta, preşedinte PSD si şef al Guvernului României, un premier foarte bun", a declarat vicepremierul. Consecvent cum îl ştim, Oprea a ţinut sa-l asigure si pe Klaus Iohannis de înalta lui apreciere.

PUTEREA

Sebastian Ghiţă, mogulul tigăilor electorale

Deputatul Sebastian Ghiţă ar fi dat 350.000 de euro pentru ca alegători din Republica Moldova să îl voteze pe Victor Ponta la alegerile prezidenţiale din 2014, activitatea de corupere a alegătorilor fiind concepută, iniţiată şi coordonată de către acesta. Potrivit DNA, coruperea alegătorilor s-ar fi făcut cu materiale electorale care constau, de fapt, în tigăi achiziţionate de pe piaţa neagră din Republica Moldova. Urmărirea penală a lui Sebastian Ghiţă a fost extinsă, miercuri, pentru trafic de influenţă, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la schimbarea destinaţiei fondurilor UE şi coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din 2012 şi la cele prezidenţiale din 2014, informează DNA.

Marii contribuabili, "vegheaţi" de SRI

Vin vremuri interesante pentru "greii" din economie, mai ales pentru cei care au o relaţie complicată cu Fiscul. La vârful DGAMC - Direcţia Generală de Administrare a "Marilor Contribuabili", a fost numit recent, pe filieră SRI, Adrian Cucu, fostul şef de la Oficiul pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi, mai apoi, de la Garda Financiară, de unde a fost schimbat în viteză atunci când devenise prea intransigent. Trimis pentru o vreme în diplomaţie, pe un post călduţ, Cucu a fost impus acum de SRI la şefia "Marilor Contribuabili", probabil cea mai "strategică" direcţie a Fiscului, spre neplăcerea boss-ului suprem al ANAF, Gelu Diaconu, protejatul Dan Radu Ruşanu, fostă eminenţă cenuşie a PNL, actual infractor condamnat de justiţie.

ROMANIA LIBERA

Încolţiţi, Ghiţă ameninţă, iar Ponta "fuge"

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă nu mai are acces la avere: DNA Ploieşti i-a pus sechestru pe tot ce are. În plus, procurorii au instituit sechestre asigurătorii şi pe conturile a 24 de apropiaţi şi a 51 de firme, printre care şi România TV, în vederea aplicării confiscării speciale şi a confiscării extinse. Sebastian Ghiţă este primul inculpat căruia DNA îi aplică regulile confiscării extinse, lege promovată de europarlamentarul Monica Macovei. Procurorii l-au anunţat ieri că au extins urmărirea penală faţă de el şi pentru spălare de bani şi evaziune fiscală în formă continuată, pentru trafic de influenţă, complicitate la schimbarea destinaţiei fondurilor europene, pentru coruperea alegătorilor, pentru operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia de deputat.

Avertisment: Reducerea TVA, un bumerang ce va lovi economia

TVA generală va scădea de la 1 ianuarie 2016 cu 5 puncte procentuale, concomitent cu dispariţia taxei pe stâlp şi a supra accizei aplicate carburanţilor, cifrată în prezent la 7 eurocenţi la litru. Micşorarea taxei pe consum va accentua supraîncălzirea economiei, cu efecte negative asupra deficitului bugetar şi angajamentelor luate faţă de Bruxelles. Camera Deputaţilor a aprobat miercuri Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală, cea mai importantă măsură adoptată fiind reducerea TVA la 19%. Reîntoarcerea la nivelul cotei aflat în vigoare până la data de 1 iulie 2010, a fost miercuri un prilej pentru ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, de a se lăuda că România trece de la una dintre cele mai mari cote TVA din Europa la una dintre cele mai reduse cote.

ZIARUL FINANCIAR

Mai merită să păstrezi banii la bancă?

Bancherii au tăiat drastic ratele de dobândă pentru că piaţa este inundată de lichiditate, iar inflaţia se apropie de zero. Cinci dintre cele mai mari zece bănci afişează dobânzi de sub 1% pe an la depozitele cu scadenţa la o lună, în timp ce depozitele pe un an sunt bonificate cu dobânzi cuprinse între 0,7% şi 2,7% pe an, în condiţiile în care piaţa este inundată de lichiditate, iar bancherii vor să compenseze volumele mici de credite noi cu mar­je de dobândă mai ridicate. Dacă băncile mari au coborât foar­te jos cu dobânzile la depozite, există încă bănci de talie redusă sau medie care plătesc încă dobânzi mult peste media pieţei pentru a-şi consolida baza de clienţi. Şi băncile cu acţionariat elen, afectate de criza din Grecia, plătesc dobânzi peste media pieţei pentru a-şi păstra deponenţii, care se uită cu atenţie la orice deteriorare a situaţiei de la Atena.

Megafuziunea Delhaize-Ahold: Pentru prima dată România contează în retailul mondial

România are un cuvânt important de spus în fuziunea dintre retailerii mondiali Delhaize şi Ahold, numărul de magazine de pe piaţa locală urmând a reprezenta 8% din totalul celor 6.500 de unităţi ale gigantului nou creat. Aceasta este pentru prima dată când piaţa locală atârnă greu într-o tranzacţie mondială în contextul în care de regulă România nu aducea nici 1% din totalul magazinelor sau businessul unui gigant mondial. Grupul belgian Delhaize, proprietarul supermarketurilor Mega Image, şi olandezii de la Ahold, un grup de peste 3.000 de magazine, au agreat fuziunea celor două businessuri, acord ce va crea un gigant de 6.500 de magazine cu afaceri de peste 54 mld. euro. Fuziunea urmează a fi finalizată în prima parte a anului viitor, când reţeaua Mega Image va avea în România peste 500 de magazine.

Gheţea, CEC Bank: Avem spaţiu pentru a câştiga cotă de piaţă mai substanţial

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, spune că banca de stat pe care o conduce poate câştiga cotă de piaţă mult mai substanţial decât a făcut-o în ultimii cinci-şase ani, dar problema principală rămâne nevoia de capital care să susţină o asemenea creştere. "CEC Bank are potenţial de creştere foarte bun, rămâne să avem întâi o creştere de capital din partea acţionarului sau din partea unui investitor strategic şi atunci vom putea creşte mai rapid prin utilizarea mai bună a fondurilor deja existente şi care stau în titluri de stat", a adăugat Gheţea, prezent la conferinţa ZF Bankers Summit "15. CEC Bank se afla pe poziţia a noua în sistemul bancar în 2007, cu o cotă de piaţă de sub 5%, iar anul trecut a încheiat pe locul şase, cu o cotă de piaţă de 7,7%. Banca de stat urcase în 2012 chiar pe locul trei în sistemul bancar, dar în ultimii doi ani a fost depăşită de Banca Transilvania, Raiffeisen şi UniCredit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb