REVISTA PRESEI 25.08.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 august 2011

ADEVARUL

Steve Jobs şi-a dat demisia de la Apple

Steve Jobs a demisionat din funcţia de CEO al Apple, anunţă agenţiile internaţionale de presă. "Mereu am spus că, dacă va veni o zi când nu îmi voi mai putea duce la îndeplinire sarcinile şi aşteptările ca CEO al Apple, voi fi primul care voi anunţa acest lucru", a spus Jobs într-o declaraţie, potrivit Bloomberg. Legendarul Steve Jobs este fondatorul imperiului tehnologic Apple. El va fi succedat în funcţia sa de Tim Cook, actualul director de operaţiuni al companiei. Jobs a reuşit să transforme Apple în a doua companie din lume ca valoare, după ExxonMobil. La începutul acestei luni, valoarea de piaţă a Apple chiar a depăşit-o pentru scurt timp pe cea a gigantului petrolier. Jobs, în vârstă de 56 de ani,din 2004, se luptă cu o formă rară de cancer, iar o operaţie recentă de transplant de ficat i-a înrăutăţit starea de sănătate. Jobs se afla în concediu medical din 17 ianuarie.

Cum ne salvăm banii în al doilea val al crizei

Investiţiile în aur şi în acţiunile lichide listate la Bursa de Valori au cele mai mari şanse să crească până la finalul acestui an. Valoarea plasamentelor în bănci va fi erodată de inflaţie şi de taxe. "Adevărul" vă prezintă evoluţia potenţială a plasamentelor, pe baza prognozelor afişate pe pieţele financiare, în contextul temerilor privind o recidivă a recesiunii. Prognozele arată că aurul va avea creşteri sănătoase, ca plasament de refugiu în faţa crizei internaţionale, iar acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti au destul potenţial de majorare. În cazul Bursei, am luat în calcul titlurile companiilor care compun indicele BET, mai exact Fondul Proprietatea, Petrom, BRD, Banca Transilvania, Azomureş, Transgaz, Transelectrica, BVB, Biofarm şi Broker SA.

Cine conduce cele mai profitabile companii din România

Primele cinci companii româneşti în funcţie de profitul obţinut anul trecut - Petrom, Orange România, Romgaz, Vodafone România şi Transgaz - au câştigat, împreună, 4,1 miliarde de lei. Valoarea indicatorului este în scădere cu 5% faţă de anul precedent, semn că mediul de afaceri din România a continuat să simtă povara crizei. Totuşi, profiturile obţinute de aceste companii, în condiţiile în care economia ţării a avut un recul de 1,3% în 2010, sunt de apreciat. Cine sunt oamenii care stau la pupitrul de comandă al acestor coloşi? Unii dintre ei sunt cunoscuţi, cum este cazul Marianei Gheorghe, care conduce Petrom din 2006. Alţii sunt noi, de exemplu şefii de la Orange şi Vodafone. În ceea ce priveşte Romgaz şi Transgaz, fiind companii de stat, managerii sunt susţinuţi politic de partidele de la guvernare, aşa cum deja ne-am obişnuit de 20 de ani. Cei cinci sunt şefi peste 41.807 angajaţi.

Numai zile negre pentru marile bănci

Principalele grupuri bancare din Europa şi SUA încă se luptă cu efectele crizei. Un număr-record au dat faliment, iar altele sunt nevoite să apeleze la concedieri masive. Giganţii bancari sunt învinuiţi pentru izbucnirea crizei, sunt anchetaţi, depind de guverne pentru a se finanţa şi sunt acuzaţi că nu stimulează economia prin creditare. Grupul bancar elveţian UBS a anunţat ieri că va concedia 3.500 de angajaţi (5% din totalul personalului băncii la nivel mondial), ca parte a anui program de reducere a cheltuielilor menit să reorganizeze modelul de business al companiei, adaptându-l unui climat mult mai dur. În ultimele luni, giganţi bancari din întreaga lume, printre care ASBC, Barclays şi Goldman Sachs au anunţat că vor concedia masiv. Grupul britanic HSBC va renunţa la 30.000 de angajaţi în următorii doi ani, Goldman Sachs va concedia 1.000 de persoane (3% din numărul total), iar Barclays taie 3.000 de locuri de muncă.

Guvernul a aprobat vânzarea a 20% din Tarom pe bursă

Guvernul a aprobat vânzarea pe bursă a unui pachet de acţiuni reprezentând 20% din capitalul social al Tarom, potrivit angajamentelor convenite cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. Decizia a fost luată printr-o hotărâre de aprobare a Strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale Transporturi Aeriene Române "Tarom SA". Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a fost mandatat să ia măsurile necesare pentru implementarea strategiei şi vânzarea pachetului de acţiuni printr-o ofertă publică secundară iniţială (IPO) la Bursa de Valori Bucureşti. Potrivit biroului de presă al Executivului, decizia privind momentul vânzării pachetului de acţiuni va fi luată de Guvern.

Surpriză! Preţul aurului a început să scadă puternic. Bula speculativă s-a spart

Preţul aurului a scăzut cu 4% la New York şi se îndreaptă spre cea mai mare scădere din ultimile 18 luni, în urma speculaţiilor că pieţele financiare se stabilizează. Aceste informaţii au erodat interesul investitorilor pentru plasamentele în metalul preţios, considerat un refugiu în perioadele incerte, se arată într-o analiză a Bloomberg. Contractele futures pentru aurul cu livrare în decembrie erau tranzacţionate la mijlocul zilei în scădere cu 72,3 dolari, la 1.789 dolari uncia.

Alan Greenspan, fostul şef al Rezervei Federale americane: "Euro e pe cale să se prăbuşească"

Moneda euro este pe cale să se prăbuşească, iar acest lucru creează probleme sistemului bancar european, a declarat fostul preşedinte al Fed (Rezerva Federală a SUA) Alan Greenspan. Euro este pe cale să se prăbuşească. Băncile europene sunt în pericol din cauza datoriilor unor ţări ca Grecia. Motivul pentru care suntem inactivi pe piaţă este nivelul de incertitudine, a declarat Greenspan, potrivit Wall Street Journal. Principalul factor care trage înapoi economia Statelor Unite este incertitudinea creată de criza datoriilor din Europa, care nu lasă consumatorii să cheltuie, iar companiile să facă angajări, a precizat acesta.

Merkel, în război cu toată lumea

Deciziile cancelarului german privind zona euro sunt criticate de colegii de partid, de mediul de afaceri, dar şi de mentorul Helmut Kohl. Încrederea investitorilor în economia Germaniei a ajuns în august la cel mai scăzut nivel din decembrie 2008. Statisticile oficiale nu aduc nici ele veşti bune. Posibilitatea unei recesiuni în W a Statelor Unite, criza datoriilor din zona euro şi evoluţia Produsului Intern Brut - creştere de 0,1% în al doilea trimestru - sunt motivele scăderii puternice a optimismului companiilor germane, potrivit unui studiu al Centrului pentru Cercetare Economică Europeană. La 7 septembrie, Curtea Constituţională îşi va anunţa decizia în cazul contestaţiei depuse de cinci profesori eurosceptici şi de un parlamentar CSU - aliaţii lui Merkel din Bavaria. Aceştia susţin că decizia de a ajuta ţările cu probleme încalcă drepturile cetăţenilor germani, prin folosirea banilor publici, şi tratatele UE.

CURENTUL

Ştefan cel Mare nu vorbea ruseşte, tovarăşi!

Serviciul de presă al preşedinţiei Republicii Moldova a anunţat că preşedintele interimar Marian Lupu a depus flori la Complexul Memorial "Eternitatea" din Chişinău şi la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfånt. De ce, cu ce ocazie? Păi, pentru că tocmai s-au împlinit "67 de ani de la încheierea operaţiunii Iaşi-Chişinău, cånd armata sovietică a învins trupele germano-romåne". Sau, altfel spus, cu ocazia "eliberării Moldovei de sub ocupaţia fascistă".

Comasarea alegerilor locale şi parlamentare, noul măr al discordiei dintre PDL şi USL

Recentele alegeri, care au marcat mai mult un eşec de etapă al USL şi o uşoară revenire a PDL, au încins din nou spiritele politichiei mioritice care nu mai conteneşte cu aprecierile pe acest subiect. De la primarul din ultimul cătun până la preşedinte, toată lumea vorbeşte despre ce înseamnă acest eveniment considerat un test pentru ce va urma anul următor. Mai nou, clasa politică se concentrează pe o altă temă majoră, şi anume comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, idee care divizează şi mai mult partidele de la putere în raport cu cele din opoziţie.

CURIERUL NATIONAL

De ce vin giganţii turismului în România?

După intrarea TUI pe piaţa locală prin Eurolines, s-a anunţat revenirea în 2012 a Thomas Cook Neckermann în România. Pe lângă aducerea străinilor la noi în ţară, marii tour-operatori vor să devină o concurenţă puternică pentru agenţiile de turism locale. În momentul de faţă 500.000 de străini vin anual în România pentru a-şi petrece vacanţa, în timp ce 1 milion de români aleg străinătatea pentru concedii. Unul dintre cele mai mari grupuri de turism din lume, Thomas Cook, va reîncepe de anul viitor să aducă turişti germani, elveţieni şi austrieci în România, după ce în anul 2006 s-a retras de pe piaţa românească, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

Aurul, dolarii şi venezuelenii

Cotaţia aurului s-a apropiat în aceste zile de pragul psihologic de 2.000 dolari pe uncie, despre care tot mai mulţi reprezentanţi ai pieţei spun că va fi depăşit până la finalul anului. Lucrurile însă pot fi văzute şi invers: moneda americană a pierdut, în ultimii doi ani, jumătate din valoarea sa în raport cu cel mai neutru instrument de politică monetară, care este aurul. Dezbaterea rămâne deschisă: este aurul ultimul activ care captează imaginaţia investitorilor sau metalul galben, la capătul unei perioade de debandadă financiară marcată de inflaţie, îşi revendică din nou statutul tradiţional de ban pe care l-a avut în istorie de 6.000 de ani? De aici şi divergenţele legate de cotaţia din piaţă: este mult 2.000 dolari uncie sau este puţin?

Sever Voinescu: Cu alegeri decalate, instituţiile paralizează un an, iar politicienii îşi pierd minţile

"PDL va purta discuţii cu UDMR, pentru că o modificare legislativă nu se poate face decât dacă există o majoritate politică. Democrat-liberalii vor să meargă în Parlament cu o propunere a coaliţiei". Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, ieri, că ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare este bună pentru că, "în proasta tradiţie românească", fiind decalate scrutinele, instituţiile paralizează un an, iar politicienii "îşi pierd minţile".

Moody`s a redus ratingul Japoniei

Moody's a redus ieri ratingul de credit al Japoniei cu o treaptă, la "Aa3", cu perspectivă stabilă, din cauza acumulării de datorii în urma recesiunii globale din 2009 şi mediului politic instabil, care a împiedicat adoptarea unor strategii economice eficiente, transmite Reuters. Japonia se pregăteşte să aleagă un nou premier pentru a şasea oară în cinci ani. Actualul prim-ministru, Naoto Kan, este criticat pentru modul în care autorităţile au reacţionat în urma cutremurului devastator din luna martie, care a cauzat un val tsunami pe coasta de est a ţării şi o criză atomică severă la o centrală nucleară deteriorată de dezastrele naturale.

EVENIMENTUL ZILEI

Lumea lui George Soros - regele enigmatic al Europei de Est

Visul său declarat este o lume în care oameni ca el, speculatori ai pieţelor, să nu facă bani. Dar, cum lumea nu se schimbă, el a făcut 15 de miliarde $. La o emisiune din Statele Unite, prezentatorul lasă să ruleze un film cu secvenţe ale Holocaustului. Sunt genul de imagini date pe rapid, cu oameni îndreptându-se spre tren, pentru ca filmuleţul să se încheie cu feţele pierdute în negura adusă de uşile care se închid greoi. Numai că Soros n-a fost printre ei. El a scăpat, banul l-a scăpat. Când naziştii au ocupat Budapesta, în 1944, tatăl lui Soros era un avocat de succes. Când a simţit că vor fi probleme pentru evrei, avocatul a îndesat un pumn de bani în buzunarul unui oficial al guvernului maghiar. În schimbul banilor, cel mituit trebuia să îl prezinte pe micul George Soros, atunci în vârstă de 14 ani, drept finul său creştin.

Ultimele zile ale lui Roibu-împărat

Preşedintele Constantin Roibu are zilele numărate, după ce a trimis Bursei lista condiţiilor pe care le pune pentru a demisiona. Vremea lui Roibu-împărat pare a fi apus la Oltchim, combinatul care a ajuns în pragul falimentului ca urmare a unor grave erori manageriale ale echipei sale. Într-un efort disperat de a arăta acţionarilor că alţii sunt vinovaţi de situaţia dezastruoasă a societăţii, Constantin Roibu a transmis, marţi, Bursei de Valori şi Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), o informare în care anunţă condiţiile în care este dispus să demisioneze de la conducerea combinatului. O mie de salariaţi au fost trimişi în şomaj tehnic în luna august, iar la poarta Oltchimului protestele se ţin lanţ. Săptămâna trecută, Roibu a fost contestat de angajaţii preluaţi de la fosta Arpechim, iar ieri a venit rândul muncitorilor de la Mentchim să protesteze pentru neplata salariilor.

Moştenitorul regelui Idris al Libiei, gata să îşi slujească ţara

Moştenitorul tronului fostului regat al Libiei, Mohammed al-Senoussi, aflat în exil de 23 de ani, a declarat că este gata să-şi slujească ţara, dacă poporul vrea asta, potrivit unui articol care va apărea mâine în revista germană "Die Zeit" şi din care AFP publică unele extrase. "Poporul este cel care trebuie să decidă", a declarat Mohammed al-Senoussi (49 de ani), făcând apel la crearea unui "stat democratic". "A vedea drapelul libertăţii fluturând la Tripoli mă face incredibil de fericit şi mândru de poporul meu", a mărturisit Al-Senoussi. El a dezvăluit că, în ultimele zile, a avut discuţii cu personalităţi "oficiale" din Franţa şi că s-a întâlnit cu ambasadorii francez şi britanic de la Tripoli.

Petrolul Libiei "curge" spre aliaţii rebelilor

La cele mai însemnate rezerve de ţiţei din Africa vor avea acces companiile din ţările care au susţinut ofensiva anti-Gaddafi. Înainte de război, Libia dădea circa 2% din producţia mondială de petrol, mai exact aproximativ 1,6 milioane de barili pe zi. Rezervele sale de ţiţei, dacă se menţine acelaşi nivel de extracţie, ajung pentru următoarele opt decenii, potrivit unei analize Reuters. Deşi pretedenţi la petrolul libian sunt mulţi, cum era de aşteptat, rebelii au anunţat că va exista un proces de triere a companiilor străine. "Nu avem o problemă cu companiile occidentale din Italia, Franţa şi Marea Britanie. Dar am putea avea câteva diferende politice cu Rusia, China şi Brazilia", a declarat Abdeljalil Mayouf, unul din managerii companiei petroliere Agoco, administrată acum de insurgenţi.

Cine pierde şi cine câştigă din comasarea alegerilor

ANALIZĂ EVZ. Mutarea localelor în toamnă înseamnă pentru PDL timp câştigat. Pentru opoziţie, ocazia să îşi concetreze toate forţele într-o singură bătălie. Planul comasării alegerilor locale cu cele parlamentare a fost agreat la nivelul partidelor Coaliţiei de guvernare. Propunerea PDL are şi acordul UDMR şi va fi pusă în practică după revenirea Parlamentului din vacanţă, când se vor opera necesarele modificări ale legislaţiei, au declarat pentru EvZ surse din Coaliţie. Localele vor fi amânate cu aproape şase luni şi vor fi organizate în prima jumătate a lunii noiembrie, 2012, simultan cu cele parlamentare. Pentru asta va fi nevoie ca mandatele aleşilor locali să fie prelungite cu şase luni prin modificarea legii administraţiei publice locale şi a celei a alegerilor locale.

Mazăre a cedat Cazinoul şi a dansat de bucurie. E râsul lui?

Consiliul Municipal Constanţa a aprobat, ieri, scoaterea din patrimoniul local a celebrei clădiri de pe faleză. Cazinoul intră sub aripa ministerului condus de Elena Udrea, care îl va restaura. Primarul Constanţei Radu Mazăre dansează de bucurie la gândul că Elena Udrea îi repară Cazinoul cu bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi i-l returnează apoi pentru a-i da funcţionalitatea pe care el o doreşte, "jocurile de noroc".

Omul care a prăbuşit preţul aurului cu un singur cuvânt. Îţi este cunoscut!

"Aurul este o bulă hiperbolizată" a scris economistul Nouriel Roubini pe twitter, cont despre care doar ieri spuneam că este urmărit de aproape 80.000 de oameni. Nu au trecut decât câteva ore de la momentul în care Roubini a scris acest lucru pe reţeaua de micro-bloging şi preţul aurului a picat de aproape 1.900 la aproape 1.750 de dolari. "Este o cădere bruscă a aurului", spunea Dennis Gartman. "Nu există nimic fundamental care să ne conducă la retrageri de investiţii din aur". În tot acest timp, pe contul de twitter al lui Roubini au apărut discuţii prin care "mai în glumă, mai în serios", analistul era întrebat dacă a prezis căderea preţului aurului sau a cauzat-o.

FINANCIARUL

Cum a ajuns sa se umfle la pret un km de autostrada de la 5,4 mil euro la 7,3 mil. euro

Statul a platit peste 1 miliard de euro pentru 52 de kilometri de autostrada, desi la semnarea contractului costul era de 2,2 mld. euro pentru 415 kilometri. Dincolo de partizanate politice, pareri subiective ori discutii aprinse, contractul cu Bechtel pentru constructia Autostrazii Transilvania "ascunde" un paradox: daca statul roman si-ar fi respectat obligatiile, costurile pe kilometru ar fi putut fi in limite normale, iar anul viitor am fi avut toate sansele sa circulam pe cei 415 kilometri de autostrada, dupa cum sustin reprezentantii companiei americane. In schimb, s-a platit peste 1 miliard de euro pentru 52 de kilometri finalizati si un tronson realizat in proportie de doar 37%.

Proprietarii de malluri din Bucuresti au pierdut chiar si 95% din profit in 2010

Detinatorii centrelor comerciale de cartier au raportat pierderi, in timp ce destinatiile de top, reduceri ale cifrelor privind profitul net. Unul din efectele dificultatilor retailerilor de moda din zona imbracamintei, incaltamintei si a accesoriilor a fost scaderea cifrei de afaceri a operatorilor sau proprietarilor marilor centre comerciale din Bucuresti. Totodata, cresterea gradului de neocupare la cote alarmante in unele mall-uri de cartier si reducerea veniturilor din chirii in cazul proprietarilor de spatii comerciale s-au reflectat nu doar in cifra de afaceri ci si in profitablitatea companiilor din sector, multe dintre acestea inregistrand pierderi pentru al doilea an consecutiv

Secretul succesului polonez: 21 de listari prin IPO intr-o luna. La BVB - zero

Piata locala ar trebui sa ,,ia lectii" de la vecini, insa, pe langa alte probleme, fundamentele economice nu permit acest lucru. Privind comparativ Bursa de Valori Bucuresti si Bursa de la Varsovia, ne dam seama ca intre cele doua nu exista, de fapt, termeni de comparatie. In timp ce pe piata locala nu s-a realizat in acest an nicio oferta publica initiala in vederea listarii, pe piata vecina au avut loc, numai in iulie, 21 de listari precedate de IPO-uri. Una dintre principalele cauze ale situatiei pe plan local consta tocmai in faptul ca fundamentele economice ale Romaniei sunt mult mai timide decat ale Poloniei.

Ce afaceri au facut companiile din energie si industrie

Comertul cu carburanti a generat pierderi la Agip si Lukoil. Distributia de gaze a injumatatit profitul la GDF-Suez. Combinatul ArcelorMittal Galati a incheiat 2010 cu afaceri cu putin sub pragul de 1 miliard de euro. Politica de comunicare a unor companii multi­nationale sau chiar autohtone din do­meniul ener­giei si al industriei grele este foarte parcimonioasa si singurele informatii legate de rezultatele financiare apar pe site-ul Ministerului Finantelor. Ieri, institutia a publicat cea mai mare parte a bilanturilor pe 2010 ale societatilor care isi desfasoara activitatea in tara noastra. I

17 laureati ai Premiului Nobel prevestesc agravarea crizei din SUA si UE

Criza economica este departe de a se fi terminat, iar fara masuri corespunzatoare Europa si SUA vor avea mult de luptat impotriva stagnarii. Este concluzia a 17 laureati ai Premiului Nobel pentru economie, consultati de ,,Die Welt". "Timp de mai multe decenii, tarile occidentale au dus o viata peste posibilitatile lor si, astfel, si-au inghitit o parte din viitor", crede Edmund Phelps. Balbaiala politicienilor va prelungi problemele economice, adauga Eric Maskin, punct de vedere sustinut si de James Mirrlees, in opinia caruia "eventualitatea ca lumea occidentala sa traverseze o lunga perioada de stagnare este foarte ridicata". Marile minti ale planetei afirma la unison ca Europa are nevoie de o politica economica unica, in caz contrar euro se va prabusi.

Creditul neguvernamental a urcat in iulie pentru a patra luna consecutiv, la 50,95 mld. euro

Cresterea se datoreaza avansului inregistrat de imprumuturile in lei pentru firme si al celor in valuta pentru persoanele fizice. Depozitele companiilor si populatiei s-au majorat cu 1,7%, pana la 177,2 mld. lei. Soldul creditelor acordate de banci populatiei si companiilor a crescut in iulie, pentru a patra luna consecutiv, cu 1,1%, pana la peste 216 miliarde de lei (50,95 miliarde de euro), pe fondul avansului inregistrat de imprumuturile in lei pentru firme si al celor in valuta pentru persoanele fizice. Astfel, creditul neguvernamental in lei a urcat cu 1% fata de luna iunie (1,8% crestere anuala), pana la un total de 80 de miliarde de lei (18,9 miliarde de euro), in timp ce imprumuturile in valuta s-au majorat cu 1,1% (6,2% avans anual), la 136 de miliarde de lei (32,1 miliarde de euro).

JURNALUL NATIONAL

Sebastian Vlădescu: Roşia Montană poate aduce alte investiţii

Fostul ministru spune că proiectul reprezintă singura posibilitate pentru crearea de locuri de muncă în zonă. Investiţia de la Roşia Montană, care face obiectul multor declaraţii în ultimele zile, poate deveni "un factor catalizator al altor proiecte similare în acest sector". Afirmaţia îi aparţine fostului ministru de Finanţe Sebas­tian Vlădescu, un suporter declarat al proiectului minier din Apuseni. "Atunci când în România va începe să funcţioneze un astfel de proiect, orice alte proiecte ase­mă­nă­toa­re, actuale sau viitoare, care au nevoie să fie ecologizate şi valorificate, au o şansă să fie puse în practi­că", a declarat Vlădescu. Potrivit acestuia, România are 22 de iazuri de decantare care prezintă un pericol ecologic "de sute de ori mai mare" decât cel preconizat pentru Roşia Montană, care este proiectat la un cu totul alt nivel de performanţă.

Alan Greenspan: Asistăm la "liniştea dinaintea furtunii", când euro se va "sfărâma"

Fostul şef al Federal Reserve, Alan Greenspan, a declarat ca zona euro se sparge din cauza variaţiilor dintre economiile din nordul şi sudul Europei. Vorbind în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri de la Innovation Nation Forum din Washingto, Greenspan a spus ieri că "euro se sfărâmă iar procesul de spargere creează dificultăţi considerabile în sistemul bancar european". El a mai adăugat că "titlurile de stat ale ţărilor din zona euro au fost mereu crezute a fi colateral ideal de către bănci iar acum devine din ce în ce mai îndoielnic." Greenspan a explicat că state precum Germania şi Finalnda au o cultură a disciplinei bugetare, în vreme ce ţările sudice, precum Grecia, în mod istoric consumă mai mult decât produc, pe datorie.

NATIONAL

Dancu: PNL va ingropa PSD

Sociologul Vasile Dancu are un sfat pretios pentru pesedisti: scapati repede de liberali, daca vreti sa contati la viitoarele alegeri. Analizand alegerile din Neamt si Maramures, Dancu ajunge la concluzia ca USL a dat-o rau in bara, iar situatia ar fi fost evitata daca PSD si PNL participau pe cont propriu la alegeri. "PSD facea peste 35%, batea spre 40% iar PNL trecea de 20%. Ar fi avut o mai mare libertate de actiune si chiar de discurs si asumare ideologica. PDL nu ar mai fi putut monopoliza dreapta sau impinge PNL-ul in sfera socialista de perceptie", explica Vasile Dancu. Sociolog de profesie, el a demontat si dulcea iluzie a sondajelor, in care s-au leganat pana acum atat Victor Ponta, cat si Crin Antonescu.

Victor Ponta si-a furat-o din nou in Calarasi. Puciul impotriva Oanei Mizil a esuat!

Victor Ponta a incercat din nou sa o inlature pe Oana Mizil din fruntea PSD Calarasi. "Executia", care trebuia sa aiba loc ieri, a esuat lamentabil. Constransi chiar de presedintele PSD, cei cinci contestatari ai Oanei Mizil au convocat un nou Comitet Executiv, doar-doar or reusi sa o schimbe pe aceasta din functia de presedinte al filialei din Calarasi. Planul a fost sortit esecului si de aceasta data, intrunirea fiind anunlata din lipsa de cvorum. Mai mult, surse din cadrul organizatiei ne-au declarat ca pesedistii calaraseni sunt iritati la culme de presiunile pe care Ponta le face.

Udrea, in gratiile pesedistilor

Relatiile bune pe care le are Elena Udrea cu mai multi lideri ai PSD sunt cele care "il enerveaza la culme" pe Victor Ponta. Asa isi explica Ministrul Dezvoltarii frecventele atacuri declansate de liderul PSD la adresa sa. Udrea afirma ca ultima acuzatie adusa de Ponta, "numele de Elena Udrea este sinonim cu spaga bugetara",este "o minciuna sau o prostie" demontabila oricand cu documente.

O femeie, cel mai bine platit sef de CJ

Toti conduc judetele, dar nu toti primesc aceeasi remuneratie pentru activitatea depusa. Sefii CJ-urilor au lefuri diferite de la o zona la alta. Modul in care presedintii de consilii judetene sunt platiti pentru munca depusa ramane un mister. Desi vorbim de aceeasi functie, diferenta pe statul de plata este evidenta. Cumlea, cel mai bine platit sef de CJ este Lokodi Edita, presedinta de la Mures. Aceasta a castigat anul trecut 7.496 de lei pe luna, fiind singurul presedinte de consiliu judetean care a obtinut un salariu peste pragul de 6.000 de lei. Reprezentanta UDMR a reusit astfel dubla, in 2009 aflandu-se tot pe primul loc in topul celor mai bine platiti sefi de CJ. La coada clasamentului il gasim pe democrat-liberalul Liviu Rusu, presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud care a primit anul trecut o leafa lunara de doar 3.879 de lei.

PUTEREA

Prigoana maghiarilor din Guvern

Partidul Democrat Liberal a început să-i marginalizeze pe UDMR-işti şi pregăteşte "decapitarea" eşaloanelor doi şi trei ale acestei formaţiuni din structurile guvernamentale. Se pare că ameninţările lansate de preşedintele Traian Băsescu după scandalul reorganizării teritoriale a ţării au fost puse în practică. Primul pe "lista neagră" a fost ministrul mediului şi pădurilor, Laszlo Borbely, unul dintre membrii marcanţi al UDMR, care a fost discreditat prin citarea la DNA, într-un dosar de trafic de influenţă. Imediat după acest "incident" a venit demisia fostului ministrul al sănătăţii Cseke Attila, care a renunţat la funcţie din cauza fondurilor insuficiente şi a neînţelegerilor cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, controlată de PDL.

Cum să lupţi cu recuperatorii de creanţe

Clienţii băncilor care nu-şi mai pot rambursa creditele se găsesc tot mai des în situaţia de face faţă "asaltului" recuperatorilor de creanţe. Apar, astfel, cazuri de împrumuturi cesionate în favoarea unor "vânători de creanţe" care au menirea să oblige împrumutatul să scoată banii repede, ameninţându-l că, altfel, va trebui să-şi vândă la preţ de nimic bunurile mobile şi imobile. Băncile fac aceste artificii pentru a evita majorarea provizioanelor, acele rezerve care trebuie constituite în momentul în care un împrumut are probleme.

ROMANIA LIBERA

De ce deţinem recordul european la tuberculoză?

20.000 de români sunt bolnavi de TBC, iar în fiecare an apar 12.000 de cazuri noi. România este fruntaşă în Europa în ceea ce priveşte numărul oamenilor care suferă de o boală eradicată, de altfel, în mai toate ţările din jurul nostru. Cum am ajuns în această situaţie? Mai bine de 100 milioane de dolari au fost investiţi în tratamentul pacienţilor cu tuberculoză din România, în ultimii zece ani, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cu toate acestea, ţara noastră este prima în Europa la numărul de pacienţi diagnosticaţi cu tuberculoză. Interesant este că ţările din jurul nostru, Serbia, Bulgaria sau Ungaria au reuşit să scape de această problemă.

Pentru cine a ajuns România off-shore

Firma American European Marketing & Enterprises SA are sediul în satul Fântâna, comuna Hoghiz, judeţul Braşov. A fost înfiinţată în 2007, iar pentru anul 2009 a raportat un profit care a uimit pe toată lumea: 15,47 miliarde de lei. Firma are ca obiect de activitate "cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii", iar până acum câteva luni nu a avut nici un angajat. În 2010, potrivit ultimelor raportări făcute publice de Ministerul Finanţelor, compania a raportat un profit de 17,35 miliarde de lei, adică peste patru miliarde de euro. Raportarea economică a firmei este foarte ciudată: în dreptul cifrei de afaceri, a veniturilor totale şi a profitului este trecută aceeaşi sumă - 17,35 miliarde de lei. Firma nu are cheltuieli, deşi oficial are un angajat şi şi-a închiriat un sediu.

ZIARUL FINANCIAR

Bancherii au dat drumul la creditare: finanţări noi de 3 mld. euro în patru luni

Creditul privat a reuşit să adune patru luni la rând de creştere, după doi ani de declin. Firmele au luat cei mai mulţi bani. Cu chiu, cu vai, băncile au găsit în ultimele patru luni clienţi care să ia credite noi de 12 mld. lei (circa 2,8 mld. euro), avansul creditului privat total până la 216 mld. lei (51 mld. euro) fiind susţinut de cererea de finanţare din partea companiilor.

Rana de pe bursele lumii ar putea fi redeschisă de noi neînţelegeri dintre liderii europeni privind salvarea Greciei

După ce Finlanda a obţinut de la guvernul elen un acord de garantare cu un miliard de euro a participaţiei statului finlandez la salvarea Greciei, înţelegere neagreată de Germania şi FMI, guvernele din zona euro iau în considerare un plan prin care Grecia ar putea oferi garanţii nelichide, precum proprietăţi imobiliare, terenuri sau companii, în schimbul ajutoarelor de urgenţă primite de la partenerii europeni. Aceste noi neînţelegeri dintre liderii europeni referitoare la salvarea Greciei pun în pericol revenirea fragilă de pe bursele lumii din ultimele zile, scrie The Telegraph.

SIF-urile vând BRD ca să raporteze profit, iar FP cumpără pentru că nu are altceva. Poate că ar trebui să negocieze şi pentru un pachet din BCR

SIF-urile au mai vândut în primele şase luni ale anului circa 0,74% din acţiunile BRD, după ce anul trecut au valorificat pe Bursă circa 2,6% din acţiunile băncii. Pe de altă parte, Fondul Proprietatea (FP) a cumpărat în ultimul an 2,24% din acţiunile BRD, acesta fiind cel mai mare plasament realizat pe Bursa de la Bucureşti de când americanii de la Franklin Templeton au preluat administrarea fondului, în septembrie 2010.

L-aţi văzut? S-a pus recompensă pe capul lui Muammar Gaddafi: 1,7 milioane dolari. Mort sau viu

Insurgenţii libieni au anunţat miercuri că oferă o recompensă de 1,7 milioane de dolari (două milioane de dinari libieni) pentru capturarea lui Muammar Kadhafi viu sau mort, informează AFP. Suma a fost propusă de oameni de afaceri libieni şi de Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), organismul politic al opoziţiei libiene.

Nemţii de la PCC spun că nu văd nicio posibilitate de discuţie cu Roibu privind restructurarea Oltchim

Grupul german PCC, principalul acţionar minoritar al combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), cu 17% din acţiuni, spune că nu va discuta cu actualul director general, Constantin Roibu, soluţiile de restructurare a companiei. "Domnul Constantin Roibu, aflat de peste douăzeci de ani în funcţiile de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al Oltchim, a adus societatea într-o situaţie catastrofală, ceea ce îl descalifică pe dl. Roibu ca manager. Prin urmare, acesta ar trebui să demisioneze necondiţionat. PCC SE nu vede nicio posibilitate de discuţie pe această temă cu domnul Roibu. Acesta nu este în măsură să solicite celorlalţi acţionari soluţii de reabilitare a companiei, pe care el însuşi nu a fost capabil să le identifice", au declarat reprezentanţii PCC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb