REVISTA PRESEI 25.08.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 august 2014

ADEVARUL

Ucraina: Paradă de Ziua Independenţei, la Kiev, bombardamente în Doneţk

Ucraina a marcat duminică împlinirea a 23 de ani de la declararea independenţei faţă de Uniunea Sovietică cu o paradă militară de proporţii la Kiev, la care, în afară de preşedintele Poroşenko, au participat sute de militari şi s-a defilat cu echipament militar de luptă. Vehicule blindate, dotate cu arme antitanc şi mitraliere, şi camioane care transportau sisteme de rachete au defilat în urma coloanelor de militari, notează şi Reuters. Duminica dimineaţă militarii ucraineni au bombardat, din nou, Doneţkul, transmite RIA Novosti. Suburbiile din vestul oraşului au fost supuse focului de artilerie. Informaţii referitoare la victime şi distrugeri nu există, însă se ştie că ieri în oraş au murit 6 civili. În autoproclamata "Republica Populară Doneţk", Ziua Independenţei nu se sărbătoreşte. Insurgenţii pro-ruşi din Doneţk au prezentat duminică, în faţa unei mulţimi adunate în centrul oraşului rebel, zeci de militari ucraineni capturaţi în ultimele săptămâni, în timp ce restul Ucrainei celebrează Ziua Independenţei, relatează AFP.

Merkel nu vrea să ofenseze Rusia

Abia întoarsă de la Kiev, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că doreşte o soluţie la conflictul ucrainean care "să nu ofenseze" Rusia şi care să lase puterea de decizie "poporului ucrainean", conform unui interviu acordat postului ARD, citat de AFP. Recent, general-locotenentul în rezervă Voldemar Skjipceak şi fost adjunct al ministrului Apărării din Polonia, a declarat în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune polonez TVP că nu înţelege poziţia Germaniei şi stima politica ce o are aceasta faţă de Rusia. "Încetarea focului pe frontul din Donbas, în realitate, convine doar Moscovei. În cazul în care ucrainenii vor semna un act de încetare a focului în estul Ucrainei, acesta va aduce avantaje doar lui Putin. Or acest lucru tocmai şi-l doreşte mult preşedintele rus. Eu nu pot să înţeleg poziţia Angelei Merkel, deoarece aceasta compromite şi distruge politica iniţială a Occidentului faţă de Putin", a mai afirmat generalul polonez.

Prodecanul de la ASE ascundea şpaga într-o vază

Iuliu Şerbănescu, prodecanul Facultăţii de Finanţe Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice, a fost trimis vineri în judecată. Procurorii descriu în rechizitoriu modul inedit în care acesta primea mita. Prodecanul Facultăţii de Finanţe Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), Iuliu Şerbănescu, îşi punea studenţii de la care lua şpagă să înfăşoare banii în coli A4 şi să îi ascundă într-o vază din biroul acestuia de frică să nu fie prins de autorităţi. Asta arată procurorii Parchetului General în rechizitoriul prin care dascălul a fost trimis vineri în judecată. Concret, anchetatorii l-au înregistrat pe profesor în timp ce îi dădea indicaţii unuia dintre studenţi, de asemenea inculpat în dosar, după ce i-a spus că i-a trimis lucrarea de licenţă gata redactată pe e-mail, cum să ascundă banii pe care urma să îi primească. Prodecanul le spunea tinerilor căbanii erau destinaţi altei persoane.

SUA, nevoite să se alieze cu dictatorul sirian Bashar al-Assad

Anul trecut Occidentul se pregătea pentru o acţiune militară împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, care era acuzat că ar fi utilizat arme chimice împotriva propriului său popor. Astăzi, în faţa ofensivei ce pare de neoprit din partea organizaţiei teroriste Statul Islamic în Irak şi Siria, Statele Unite se văd nevoite să-l ajute pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, în mod public sau în secret, scrie "The Independent" şi "Washington Post". Serviciile secrete germane susţin că americanii îl susţin pe dictatorul sirian cu informaţii despre locurile unde acţionează jihadiştii şi aşa se explică de ce avioanele şi artileria siriană loveşte de cele mai multe ori cu precizie poziţiile acestora. Armata siriană este angajată într-o luptă aprigă pentru a nu cădea în mâna Statului Islamic baza aeriană Tabqa din provincia Raqqa, care ar deschide calea islamiştilor către cel deal patrulea oraş din Siria.

Vicepremierul Dragnea oferă un "mercato" pentru traseişti

Liviu Dragnea - cel care, din postura de ministru al Dezvoltării Regionale, împarte banii de la buget şi, astfel, ia pulsul primarilor şi baronilor locali din întreaga ţară - vine cu o propunere inedită care să le dea liber la traseism aleşilor locali, chiar în prag de alegeri prezidenţiale. "Mă gândesc dacă nu ar trebui să luăm modelul din 2006 şi să adoptăm un act normativ în care, timp de două săptămâni, toţi aleşii locali să opteze unde doresc să activeze. Atunci au fost 45 de zile. E nevoie să se limpezească scena politică. Voi prezenta premierului varianta asta de lege", a afirmat Dragnea. Aşadar, vicepremierul vrea să modifice, doar temporar, legea care stipulează că un ales local - fie el primar, consilier local, consilier judeţean, preşedinte de Consiliu Judeţean - îşi pierde funcţia, dacă, în timpul mandatului, trece de la un alt partid decât cel în care active când şi-a obţinut funcţia. Conform spuselor lui Dragnea, primarii sau alţi aleşi locali vor avea la dispoziţie două săptămâni pentru "a se transfera" la alt partid. Practic, găselniţa lui Dragnea este o modalitate ingenioasă de a fenta legea prin lege.

Şoseaua de coastă, proiectul blestemat. Investitorii se tem să mai facă afaceri cu Primăria Constanţa

Municipalitatea Constanţa ar putea pierde fondurile europene pentru construcţia primului tronson al şoselei de coastă, proiectată paralel cu linia ţărmului, care leagă Portul Tomis de Plaja Modern. Niciun agent economic nu s-a prezentat la prima licitaţie publică organizată în primăvară. Radu Mazăre spune că proiectul este în pericol dacă şi la a doua licitaţie nu se prezintă nicio firmă. El crede că investitorii se tem să mai participe la licitaţiile efectuate de Primăria Constanţa, pentru a nu fi anchetaţi de DNA, aşa cum s-a întâmplat cu constructorul cartierului de sărmani Henri Coandă. Data de 27 august este ultima zi în care firmele interesate pot depune documentaţia necesară pentru construirea primului tronson al şoselei de coastă.

Garsoniera care integrează opt camere, proiectată de doi tineri români, a fost scoasă la vânzare cu 995.000 de dolari în New York

O garsonieră multifuncţională de 39 de metri pătraţi, care integrează opt camere de locuit distincte, proiectată de arhitecţii români Cătălin Sandu şi Adrian Iancu, a fost pusă în vânzare, la New York, cu preţul de 995.000 de dolari, după ce conceptul "One size fits all", lansat de cei doi tineri, a stârnit interes în presa internaţională. Acest proiect le-a adus celor doi tineri români şi suma de 10.000 de dolari, fiind desemnat marele câştigător al concursului Life Edit, lansat de Graham Hill, fondatorul TreeHuger - o platformă online ce promovează proiecte sustenabile. Conceptul lui Cătălin Sandu şi Adrian Iancu a devenit în scurt timp cunoscut în întreaga lume, graţie reportajelor realizate de televiziuni precum CNN sau ABC News şi a articolelor publicate în "New York Times", "Daily Mail UK" şi în alte publicaţii de renume. Această garsonieră este prototipul pe baza căruia urmează să fie construite mai multe blocuri cu apartamente de mici dimensiuni pe teritoriul Statelor Unite.

Partea ascunsă a Ice Bucket Challenge - câţi oameni nu au acces la apă potabilă la nivel mondial?

Ice Bucket Challenge e o campanie umanitară pornită cu intenţii bune, dar s-a ajuns şi la exagerări. Criticii campaniei vorbesc despre faptul că milioane de oameni nu au acces la apă potabilă, în timp ce în ţările dezvoltate, oamenii îşi toarnă apă în cap. În lume, potrivit portalului water.org, 3,4 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza unei boli provocate de apa infestată. De asemenea, 780 de milioane de oameni la nivel mondial nu au acces la apă potabilă, adică de 2,5 ori mai mult decât întreaga populaţie a Statelor Unite. În plus, unu din nouă oameni nu are acces la apă potabilă. De asemenea, la nivel mondial, mai mulţi oameni au telefon mobil, decât toalete. În plus, în ţările subdezvoltate, femeile merg mai mult de cinci kilometri pentru a lua apă potabilă. La fiecare 20 de secunde, un copil moare din cauza unei boli provocate de apa infestată.

BANCHERUL

Sefii Fed si BCE, despre revenirea economiei din Marea Recesiune: nu suntem inca pregatiti pentru a majora dobanzile

Janet Yellen, sefa Federal Reserve (Fed), banca centrala a Statelor Unite, si Mario Draghi, seful Bancii Centrale Europene (BCE), au declarat vineri, in cadrul simpozionului anual de la Jackson Hole, organizat de Federal Reserve Bank of Kansas City, ca economia americana si cea europeana inca nu si-au revenit complet din Marea Recesiune (Great Recession), astfel ca bancile centrale vor ramane prudente inaine de a decide sa creasca din nou dobanzile si sa renunte la stimulii financiari, respectivi politicile monetare neconventionale, pentru stimularea cresterii economiei si a pietei muncii.

CAPITAL

Patriciu lasă moştenire un munte de complicaţii

Vizionar sau incompetent? Liberal autentic sau membru al clientelei politice? Capitalist agil sau infractor necondamnat? Deţinător al unor bogăţii fără număr sau aproape de faliment? Dispariţia celebrului om de afaceri readuce în actualitate controversele legate de numele acestuia. Informaţii apărute după decesul său arată că cel puţin la fel de complexă va fi şi problema împărţirii averii celui care a fost, pentru mai mulţi ani, considerat a fi cel mai bogat român: având în vedere că a decedat la Londra, sunt mari şanse ca moştenirea sa să fie distribuită după legea din Regatul Unit şi nu după cea românească. Mai exact, dacă în România soţul supravieţuitor rămâne automat cu jumătate din bunurile dobândite în timpul căsătoriei şi primeşte şi un sfert din cealaltă jumătate, restul revenind copiilor, în Marea Britanie acesta rămâne doar cu jumătate din bunurile sau sumele de bani deţinute în comun. Potrivit informaţiilor existente, covârşitoarea majoritate a proprietăţilor şi conturilor lui Dinu Patriciu erau înregistrate doar pe numele său.

Japonia caută muncitori străini pentru a rezolva criza forţei de muncă

Guvernatorul Băncii Japoniei, Haruhiko Kuroda, a declarat că folosirea muncitorilor străini ar putea fi o soluţie de luat în considerare pentru a compensa lipsa forţei de muncă pe o piaţă afectată de îmbătrânirea populaţiei, anunţă Bloomberg. Apelarea la muncitori străini ar putea fi completată şi de creşterea participării femeilor şi vârstnicilor pe piaţa muncii, a arătat Kuroda, într-un discurs ţinut la conferinţa anuală organizată de Federal Reserve Bank of Kansas City, în Whyoming. Populaţia Japoniei a scăzut pentru al treilea an consecutiv în 2013, la 127,3 milioane, ponderea persoanelor peste 65 de ani ajungând la un nivel record pe plan mondial. Ţara are una dintre cele mai mici rate ale natalităţii în lume, iar persoanele peste 65 de ani au ajuns să reprezinte un sfert din totalul populaţiei, cel mai ridicat nivel din toate timpurile.

Republica Moldova a ajuns maşina de spălat bani a Kremlinului

Republica Moldova, prinsă între aspiraţii europene şi puternice influenţe ruseşti, a devenit paradisul fiscal al Kremlinului, arată o investigaţie realizată de jurnaliştii de la RISE Project. În perioada 2010- 2014, dincolo de Prut au fost "albite" peste 20 miliarde USD în cadrul unui circuit global de spălare de bani, pus la punct în Rusia. Banii provin din activităţi ilegale derulate tot în Rusia, dar sunt injectaţi în sistemele financiare ale Uniunii Europene după ce trec printr-un proces sofisticat de deturnare a originii lor. Acest proces presupune complicitatea instituţiilor judiciare din Republica Moldova - un stat luat captiv de oligarhii locali. Investigaţia RISE Project arată cu sunt implicaţi vărul lui Vladimir Putin, ofiţeri FSB, firme ruseşti, companii offshore, bănci din Rusia, Moldova şi Letonia, judecători moldoveni, agenţi proxy, lideri interlopi.

CURENTUL

Mircea Duşa nu-şi poate justifica averea

Politrucul Mircea Duşa cheltuieşte mai mult decât declară că a încasat. Asta nu poate însemna decât bani negri sau fals în declaraţia de avere. Absolvent de Ştefan Gheorghiu, Mircea Duşa s-a consacrat cu declaraţiile sale halucinante: "trupurile neînsufleţite a cadavrelor celor decedaţi" (după accidentul din Muntenegru), "aproape zilnic spaţiul aerian al ţării este forţat, probabil n-ar trebui să vă spun asta, de avioane care nu sunt identificate", generând astfel discuţii aberante despre OZN-uri . Dar Duşa nu a demisionat nici măcar când jurnaliştii de la Kamikaze au demonstrat că acesta a absolvit Ştefan Gheorghiu şi nu "Ştiinţe Economice Bucureşti" cum îşi trecuse acesta în CV. Nu va demisiona nici acum, cu siguranţă dar avem încredere în ANI şi în judecători.

Soarta nord-coreenilor: intre arma nucleara si sarma ghimpata

Lupta pentru drepturile omului este, si astazi, una de anvergura mondiala, iar unul dintre fronturile sale cele mai dramatice este, deloc intamplator, si cea din urma reduta a razboiului rece, Coreea de Nord. Starea de fapt din acest vestigiu al politicii de forta de pana mai ieri a stat in atentia celei de a 11-a Adunari Generale a Coalitiei internationale a parlamentarilor pentru refugiatii nord-coreeni si drepturile omului, desfasurata saptamana trecuta la Bucuresti. Populatia Coreii de Nord este apasata de o asuprire exponentiala: in calitate de cetateni ai unui stat represiv, ca membri ai natiunii coreene, traitori in partea de nord a unei patrii divizate, ca pamanteni izolati de lumea secolului XXI intr-o peninsula incercuita de baraje de sarma ghimpata si baraje explozive.

CURIERUL NATIONAL

O poveste cu sute de mii de acţiuni FP furate

Unui pensionar din Târgu Mureş i s-au furat de la Depozitarul Central 240.000 de acţiuni FP, cazul fiind semnalat ASF în data de 11 august a.c. Acestea au fost încărcate abuziv şi revândute în piaţă de casa de brokeraj vâlceană Harinvest, care a speculat breşe în sistemul Depozitarului. Victima spune că nu a contactat brokeri, nu a furnizat date cu caracter personal, nu a semnat acte şi nici nu a dat copii după acte de identitate. Bucuros că a venit timpul să încaseze dividendele. Aşa era un pensionar care primise acţiuni Fondul Proprietatea (FP) ca despăgubire în contul unor daune suferite în timpul regimului socialist. Surpriză, însă, când merge să îşi ia repartizările de câştiguri aferente pachetului de 240.000 titluri FP deţinut, află că nu mai era acţionar. Cineva îi furase acţiunile!

Asigurătorii cu probleme încearcă să scape de clienţii cu risc mare

În luna iulie, Euroins şi-a redus cu peste 19% expunerea pe RCA şi cu peste 40% pe CASCO faţă de anul trecut. Cu toate acestea, luna trecută compania a înregistrat o creştere a numărului de plângeri întemeiate, care însumate depăşesc 3.000 în 2014. Avertizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să-şi redreseze cât mai repede situaţia, societatea de asigurări Euroins şi-a schimbat strategia de asigurări, reducându-şi expunerea "faţă de clienţii cu un risc mai mare". Potrivit unui raport publicat pe site-ul său de grupul financiar bulgar EUROHOLD, care deţine Euroins Insurance Group (EIG), acţionarul principal al asigurătorului român, în primele şapte luni ale anului în curs Euroins România a înregistrat prime brute subscrise în valoare totală de 58,15 mil. euro, în scădere cu 21,3% faţă de perioada similară a anului trecut, când valoarea primelor subscrise atingea 73,87 mil. euro.

Cum vor deveni sportivii pseudosalariaţii primăriilor

Un proiect de Hotărâre de Guvern oferă autorităţilor locale posibilitatea de a plăti sportivilor legitimaţi în cadrul unui club sportiv indemnizaţii din bugetul lor. Noile modificări dau mână liberă consiliilor locale să stabilească ce sume pot fi alocate sportivilor. Fotbalul a fost principalul beneficiar al finanţărilor din bani publici în ultimele decenii. În ultimii ani, problema finanţării cluburilor sportive cu bani publici a fost una intens discutată de presă sau de oamenii din sport. În special cazuri precum cel al recent înfiinţatului club de fotbal CSU Craiova au atras şi mai mult atenţia asupra fenomenului finanţării cluburilor de fotbal din bani publici. De asemenea, cazuri similare se petrec şi la alte cluburi de fotbal din prima ligă fotbalistică naţională, precum Petrolul Ploieşti, CSMS Iaşi, Ceahlăul Piatra Neamţ, Concordia Chiajna ş.a.m.d.

Două mari bănci elveţiene îşi publică rapoartele financiare pentru prima dată după două secole

Banca elveţiană Lombard Odier, înfiinţată în 1796, îşi va publica bilanţul financiar în 28 august, potrivit unui oficial al companiei, care, în conformitate cu politica băncii, a dorit să-şi păstreze anonimatul, scrie Bloomberg. De asemenea, şi grupul Pictet, al treilea cel mai mare manager de active din Elveţia, după diviziile de profil ale UBS şi Credit Suisse, va face acelaşi lucru tot în cursul lunii august. Cele două companii au renunţat la structura de parteneriat veche de două secole în ianuarie, la presiunea autorităţilor de reglementare din Statele Unite şi Europa. Astfel, Lombard Odier şi Pictet au acceptat, în mod implicit, să-şi facă publice rapoartele financiare. Băncile administrează, în prezent, active de aproximativ 670 de miliarde de dolari aparţinând unor clienţi privaţi sau instituţionali. De altfel, Lombard Odier şi Pictet s-au ocupat dintotdeauna de activele celor mai bogate familii din întreaga lume.

EVENIMENTUL ZILEI

Poveste ca-n filme. O familie de găinari s-a transformat într-o super-reţea de traficanţi de droguri

Familia Colac trăia de pe o zi pe alta din hoţii mărunte şi cerşetorie. Până când s-au lansat în traficul cu stupefiante. Banii veniţi uşor şi rapid le-au luat minţile. Şi-au făcut vile, şi-au luat limuzine. Riscau nebuneşte, cărând drogurile cu autobuzul. Bordeiul părintesc a devenit cel mai important punct de distribuţie din Iaşi. În final, reţeaua a picat din prostie. În aproximativ un an, membrii familiei Colac au reuşit să facă avere dintr-o afacere pusă la cale cu cele mai rudimentare mijloace. Clanurile mafiote adevărate din zona Moldovei nu reuşeau să înţeleagă modul în care familia Colac a ajuns deodată să influenţeze preţurile drogurilor pe piaţa neagră din România. Ai lui Colac erau singurii care aveau curajul să aducă până la 4 kilograme de cannabis într-un singur transport. Nici cei mai vechi traficanţi din piaţă nu-şi asumau un asemenea risc. Asta pentru că exista posibilitatea ca investiţia să fie pierdută în cazul în care transporturile erau interceptate de anchetatori.

Înmormântare fără preoţi pentru magnatul Patriciu?

Omul de afaceri Dinu Patriciu ar putea fi condus pe ultimul drum doar de familie şi de prieteni, fără slujbă de înmormântare, dacă zvonurile legate de faptul că ar fi fost deja incinerat în Anglia se dovedesc reale. După anunţul că Dinu Patriciu a murit pe 19 august, la Londra, din cauza unei infecţii pulmonare, în afara a două comunicate destul de zgârcite date de familie, nimic nu a venit să clarifice detaliile înmormântării. Iar lipsa de informaţii oficiale n-a făcut decât să alimenteze zvonurile. Astfel, după anunţarea intenţiei de a repatria trupul fostului miliardar, a apărut ideea că acesta ar fi fost deja incinerat la finalul săptămânii trecute, la circa 100 km de Londra şi că în ţară va ajunge, în această săptămână, doar urna cu cenuşa acestuia. În aceste condiţii, cum se ştie că incinerarea nu este considerată un gest creştinesc, la înmormântare, Dinu Patriciu nu ar beneficia de o slujbă, ca orice ortodox, ci ar urma să fie înhumat doar în prezenţa rudelor şi a prietenilor.

Gruparea islamistă Boko Haram a proclamat un califat islamic în nordul Nigeriei

Şeful grupării jihadiste nigeriene Boko Haram, Abubakar Shekau, a proclamat un "califat islamic" la Gwoza, un oraş din nord-estul Nigeriei, informează agenţia France Presse. "Allah ne-a dat victoria la Gwoza" care face "parte din califatul islamic", a declarat Shekau într-o înregistrare video de 52 de minute. Boko Haram a capturat oraşul Gwoza în luna august. Anterior, DPA a relatat că 35 de poliţişti au fost daţi dispăruţi după un atac al rebelilor la academia de poliţie din Gwoza. Eforturile de a-i găsi pe agenţi au eşuat. Poliţia naţională a anunţat că este al treilea atac din această lună în Borno, stat strategic în nord-estul ţării. Circa 10.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în atacurile lansate de gruparea islamistă nigeriană din 2009 până în prezent.

Cât costă ghiozdanul unui şcolar

Părinţii care au odrasle la şcoală au început deja pregătirile pentru noul an de învăţământ. Bugetul pe care trebuie să-l aibă la îndemână este de cel puţin 140 de lei. Apropierea anului de învăţământ le dă bătăi de cap părinţilor cu copii la şcoală, dar în special celor care au şi venituri mici. Bugetul necesar cumpărării celor necesare copiilor porneşte de la un minimum de 138 de lei, însă poate ajunge şi la circa 3.650 lei, dacă se optează pentru cele mai scumpe produse de pe piaţă, potrivit datelor culese de EVZ de la comercianţii online şi offline. Vestea bună este că rechizitele şcolare nu s-au scumpit anul acesta, potrivit Mariei Popa, marketing executive la Diverta, unul din cele mai mari lanţuri de librării din România. Totuşi, spune aceasta, clienţii magazinelor reţelei preferă să cumpere produse de brand, cu licenţă, care au preţuri mai mari decât produsele şcolare de bază.

JURNALUL NATIONAL

Oamenii lui Băsescu T. au devalizat România

Cu Naşu' în suflet: Berna T., Blejnar S., Adamescu D., Videanu A., Băsescu M., Căpăţână M. şi Duţă L. vor clemenţă de la magistraţi. Spălare de bani, evaziune fiscală, corupţie şi subminarea economiei de stat au fost câteva dintre preocupările oamenilor aflaţi în anturajul preşedintelui României, Traian Băsescu. În timp ce bugetul de stat era devalizat sub atenta supraveghere a guvernării Boc - Videanu - Băsescu, românii erau îndemnaţi să strângă cureaua. Pentru a acoperi ţepele date statului de oamenii lui Băsescu, premierul Emil Boc a ordonat ca profesorilor, medicilor, poliţiştilor şi celorlalte categorii de bugetarii să li se reducă salariile. Mai mult, a atentat şi la pensiile bătrânilor care se zbăteau să supravieţuiască de la o zi la alta. Fostul consilier al lui Traian Băsescu, pe vremea când era primarul Bucureştiului, Theodor Berna este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul adus statului este de peste 100 milioane de euro.

O idee care ar putea aduce linişte în Gaza şi Israel

Franţa, Germania şi Marea Britanie sunt în favoarea unui proiect de rezoluţie al ONU privind conflictul din Fâşia Gaza destinat să pună capăt controlului Hamas în schimbul ridicării blocadei israeliene impuse în urmă cu şapte ani împotriva enclavei palestiniene, relatează vineri EUObserver. Documentul, intitulat ''Elements'', era disponibil la New York la începutul acestei săptămâni şi despre el a relatat în ediţia sa de joi cotidianul israelian Haaretz. Potrivit cotidianului, rezoluţia face apel la Hamas, organizaţia palestiniană care militează pentru rezistenţa armată împotriva Israelului, să-i predea puterea Autorităţii Palestiniene, care este gata să recunoască Israelul în schimbul creării unui stat palestinian. În document se face, de asemenea, apel la Israel să-şi ridice ''restricţiile economice şi umanitare'' împotriva accesului în Fâşia Gaza şi să redeschidă toate punctele de trecere a frontierei enclavei palestiniene.

NATIONAL

Mazăre către Ponta: O să ai soarta lui Geoană!

În timpul reuniunii de la Tulcea, Radu Mazăre l-a înfruntat pe Victor Ponta şi l-a avertizat că nu este cazul să se aştepte la un rezultat electoral bun la Constanţa, la alegerile prezidenţiale. Conform pesediştilor care au povestit, neoficial, incidentul, scandalul a pornit de la Portul Constanţa. Mai exact de la refuzul lui Victor Ponta de a aproba trecerea acestui port în administrarea Primăriei Constanţei - aşa cum actualul premier îi promisese de mai multă vreme edilului Mazăre că va face. Iritat peste măsură, Radu Mazăre a bătut cu pumnul în masă şi chiar l-a ameninţat pe Ponta: "Bă, tu o să ai soarta lui Geoană!". Adică va pierde alegerile prezidenţiale, implicit şefia PSD-ului, după ce şi-a ridicat în cap mai mulţi colegi pesedişti.

Bac 2014, sesiunea de toamna. Candidatii sustin, luni, proba scrisa la LIMBA ROMANA

De azi incep probele scrise ale examenului de bacalaureat 2014 sesiunea august - septembrie. Aproape 40.000 de absolventi de clasa a XII-a vor sustine luni, 25 august, proba scrisa la Limba si literatura romana. Proba se va desfasura in 208 centre de examen, iar lucrarile vor fi evaluate in 76 de centre de evaluare. La aceasta proba s-au inscris 39.091 de absolventi de clasa a XII-a, dintre care 29.616 sunt din promotia curenta si 9.475 din promotiile anterioare. Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a solicitat tuturor celor implicati in organizarea si desfasurarea examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamna, respectarea stricta a regulamentelor si toleranta zero fata de orice tentativa de fraudare. Ministrul a pus accent pe ideea de preventie a eventualelor nereguli sau disfunctionalitati. Sesiunea va continua marti, 26 august, cu examenul la Limba si literatura materna. Proba obligatorie a profilului va avea loc pe 27 august, iar cea la alegere a profilului si specializarii pe 29 august.

PUTEREA

Firma care a pus mâna pe toate spaţiile comerciale ale Naţional Arena

O firmă privată a pus mâna, fără licitaţie, pe toate spaţiile comerciale de pe Stadionul Naţional "Lia Manoliu" (Naţional Arena). Marea problemă este însă că societatea comercială cu sediul într-un apartament nu respectă normele de comercializare a alimentelor la meciuri. "Floricelele de porumb şi hot-dogii ce nu au fost vândute la un eveniment sunt păstrate pentru următorul, chiar dacă este o perioadă de o săptămână între ele", au declarat, pentru PUTEREA, surse din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti. De asemenea, SC Danube Event Services SRL are un număr insuficient de angajaţi pentru a putea gestiona spaţiile comerciale de la Naţional Arena. Soluţia descoperită de firma privată a fost să plătească persoane, pe postul de vânzător, de la un eveniment la altul. Legalitatea contractelor încheiate cu "vânzătorii de ocazie", dacă există, este pusă sub semnul întrebării. Sumele primite de vânzători sunt cuprinse între 80 şi 120 de lei.

Mihai Răzvan Ungureanu: PSD pregăteşte un trio apocaliptic. Ponta - preşedinte, Dragnea - premier, Năstase - preşedintele Senatului

Prim-vicepreşedintele PDL Mihai Răzvan Ungureanu a precizat că PSD pregăteşte un "trio apocaliptic pentru anii următori", şi anume Victor Ponta -preşedinte, Liviu Dragnea-premier şi Adrian Năstase-preşedinte al Senatului. Mihai Răzvan Ungureanu consideră că "cheia stă însă în alegerile prezidenţiale din aceasta toamnă, pentru că au nevoie să îngenuncheze România prin legi, în primul rând, astfel încât să păstreze o aparentă imagine a sistemului democratic". "Victor Ponta va graţia, Liviu Dragnea va emite ordonanţe de urgenţă, iar Adrian Năstase va conduce Legislativul în direcţia dorită de camarila PSD", a completat prim-vicepreşedintele PDL. Ungureanu a mai spus că vicepremierul Liviu Dragnea va propune o OUG prin care primarii pot alege din ce partid să facă parte, fără a-şi pierde însă mandatul.

ROMANIA LIBERA

Raport despre abuzurile din Coreea de Nord

Capitala a găzduit întâlnirea unei coaliţii internaţionale pentru refugiaţii nord-coreeni, în contextul publicării de către ONU a unui raport care aduce noi dovezi de tortură, execuţii şi înfometare deliberată în statul totalitarist. Douăzeci de parlamentari din 15 ţări au participat la Adunarea Generală a Coaliţiei Parlamentare Inter­naţionale pentru Refugiaţii nord-coreeni şi Drepturile Omului (IPCNKR), organizată la Bucureşti între 21 şi 23 august. Coaliţia s-a înfiinţat în 2003, iniţial din membri ai Parlamentelor din Coreea de Sud, Statele Unite, Marea Britanie şi Mongolia. Ulterior, şi alte ţări au aderat la reuniunea care trage semnale de alarmă asupra numeroaselor cazuri de încălcări ale drepturile omului în Coreea de Nord. La Bucureşti au sosit pentru acest eveniment membri ai Parlamentului din ţări precum Afganistan, Austria, Canada, Germania, Japonia, Maroc, Marea Britanie, precum şi reprezentanţi ai ONG-urilor care apără drepturile omului.

Se retrage America din lume?

Decapitarea jurnalistului american James Foley a pus din nou în discuţie, la Washington, opţiunile de politică externă ale administraţiei Obama şi viziunea asupra lumii a preşedintelui american. Deteriorarea situaţiei în Ucraina, Orientul Mijlociu, Asia şi chiar America Latină, alimentează temerile că, sub administraţia Obama, America se retrage de pe scena globală, lăsând locul liber, pentru regimuri revizioniste ca Rusia, puteri autoritare precum China şi jihadişti de felul Statului Islamic. Când i-a fost acordat premiul Nobel pentru pace, în 2009, în esenţă pentru că a câştigat alegerile promiţând că va fi un preşedinte radical diferit de George W. Bush, Obama a promis că "va privi lumea mai degrabă aşa cum este, nu cum şi-ar dori el să fie" şi că se va concentra asupra "construcţiei naţionale" acasă, nu peste mări, un angajament pentru refacerea economiei americane zdruncinate de criza economică din 2008.

ZIARUL FINANCIAR

Zâmbetul ironic al crizei: un al doilea mall este la un pas să iasă din faliment după cinci ani, devenind fabrică

Probabil că o treime din mallurile actuale, centrele şi parcurile comerciale care au răsărit în ultimii 15 ani s-a construit pe terenurile unor foste fabrici comuniste care au fost dărâmate în toţi aceşti ani, devenind simple active imobiliare, foarte preţioase de pe urma cărora s-au câştigat zeci şi sute de milioane de euro. Locurile de muncă cu ceva sau mai multă specializare din aceste fabrici, în care s-au investit ani de educaţie şi cursuri profesionale, au fost înlocuite cu simple joburi de vânzători, poate şi cu o facultate privată în spate. Pentru mulţi dărâmarea fabricilor şi apariţia mallurilor în centrul oraşelor sau a parcurilor comerciale de la marginea oraşelor sunt sinonime cu prăbuşirea economiei româneşti, având în vedere că percepţia generală este că România nu mai produce nimic, nu mai exportă nimic şi este vândută în totalitate străinilor care scot banii din ţară.

RCS&RDS îşi continuă cursa achiziţiilor de pe piaţa de cablu cu o firmă din Baia Mare

RCS&RDS, cel mai mare furnizor de servicii de televiziune prin cablu şi de internet prin linii fixe şi în acelaşi timp cel mai activ cumpărător de reţele mai mici de comunicaţii din România, va prelua de la firma de cablu Canal 7 din Baia Mare întreaga bază de clienţi şi infrastructura de comunicaţii aferentă, care vor fi transferate într-o nouă firmă, care va fi înfiinţată până la sfârşitul acestui an, conform informaţiilor publicate de operator în Monitorul Oficial. RCS&RDS deţinea deja 51% din pachetul de acţiuni al companiei, însă operatorul a preluat de la celălalt asociat - Majoros Andrei Csaba - un nou pachet de acţiuni, pentru un preţ nespecificat, operaţiune în urma căreia va fi realizat şi transferul abonaţilor şi reţelelor de cablu, conform documentului din Monitorul Oficial.

Economiile în dolari au cele mai mici dobânzi, dar câştigul a fost multiplicat de creşterea cursului valutar

Cei care au pariat pe dolar în acest an au avut de câştigat datorită deprecierii cursului. Dolarul american s-a apreciat cu peste 4% faţă de leu din luna mai până acum, ceea ce înseamnă că un client cu un depozit pe trei luni ajuns la scadenţă acum a obţinut un randament de nouă ori mai mare decât indică dobânda nominală. Astfel, un depozit de 10.000 de dolari pe trei luni cu o dobândă de 2% pe an generează până la scadenţă un câştig nominal de circa 40 de dolari (130 de lei). Dacă deţinătorul respectivului depozit a cumpărat dolari în luna mai la un curs de 3,18 lei/dolar, plătind 31.800 de lei, ar avea acum în cont echivalentul a 33.200 de lei. Câştigul din diferenţa de curs ar fi de 1.400 de lei, la care s-ar adăuga cei 130 de lei din dobândă. Comparativ, dacă acelaşi client şi-ar fi depus în luna mai cei aproximativ 32.000 de lei din cont într-un depozit în lei ar fi obţinut o dobândă nominală de maximum 270 de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb