REVISTA PRESEI 25.08.2017

Willy Homner
Revista Presei / 25 august 2017

REVISTA PRESEI 25.08.2017

ADEVARUL

Iohannis-Macron, înţelegere cu rezerve

Preşedintele Klaus Iohannis a evitat să-i dea un răspuns direct omologului francez Emmanuel Macron în ceea ce priveşte susţinerea modificării directivei muncitorilor detaşaţi, la fel cum liderul din Hexagon s-a limitat în a spune că ţara sa nu se opune primirii în Spaţiul Schengen. Pe scurt, niciunul dintre cei doi lideri nu a auzit din gura celuilalt o susţinere fermă a obiectivelor de pe agenda lor. Emmanuel Macron a venit în estul Europei în special pentru a-şi onora una dintre promisiunile campaniei sale electorale, şi anume revizuirea directivei europene cu privire la muncitorii detaşaţi.

Carmen Iohannis şi Brigitte Macron, concurs de minijupe

Nici dacă le măsurau nu le-ar fi ieşit atât de bine. Cele mai îndrăzneţe soţii de preşedinţi s-au întâlnit la Bucureşti joi, 24 august, în cadrul vizitei-fulger a lui Emmanuel Macron, şi au făcut concurs de minijupe. Brigitte Macron (64 de ani) şi Carmen Iohannis (56 de ani) nu s-au dezminţit la prima întâlnire pe pământ românesc dintre cele două familii prezidenţiale. Amândouă profesoare, amândouă suple, cu picioare frumoase şi perfect tonifiate, amândouă lipsite de complexe când vine vorba de lungimea fustei. Cele două au purtat ţinute îndrăzneţe, cu rochii mult deasupra genunchilor, lăsând la o parte protocoalele şi promovând ideea că frumuseţea trebuie afişată şi nu ascunsă, indiferent de vârstă sau de context.

Românii nu fac faţă nici măcar facturilor curente

Plata la timp a întreţinerii, a facturii la curent şi cheltuielile în general sunt o problemă majoră pentru gospodăriile din România, iar mulţi cetăţeni lucrează suplimentar pentru a face faţă, atrage atenţia Institutul Naţional de Statistică. Circa o treime din gospodăriile din România nu şi-au plătit la timp cheltuielile cu întreţinerea locuinţei anul trecut, se arată într-o publicaţie a Institutului Naţional de Statistică (INS) transmisă Agerpres. De asemenea, circa 14,5% din acestea au rămas în urmă şi cu plata facturii la energie electrică. Şi factura la telefon a fost plătită cu întârziere de 6,2% din gospodăriile româneşti, iar unii (6,4%) au întârziat şi plata abonamentului radio-TV, taxă care între timp a fost eliminată.

Vicepremierul Ungariei promite protecţie tuturor ungurilor condamnaţi penal în afara Ungarie

Săptămâna trecută, vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, cu ocazia decernării Premiilor pentru comunităţile de maghiari de peste hotare, s-a angajat că Ungaria va acorda protecţie şi adăpost tuturor ungurilor de peste hotare care sunt condamnaţi penal. A premiat-o ostentativ pe Anna Horvath, fost viceprimar în Cluj-Napoca, anchetată pentru abuz în serviciu, susţinând că este victima persecuţiilor politice. Vicepremierul a afirmat că este obligaţia statului maghiar să îi protejeze pe toţi ungurii, indiferent de locul în care se află, dând ca exemplu Israelul, care, la fel, îi sprijină pe evrei oriunde s-ar afla ei, spunând că ungurii trebuie să facă la fel ca evreii, pentru că dacă Israelul poate, atunci poate şi Ungaria, folosind toată influenţa sa, atât cea vizibilă, cât şi cea invizibilă.

Rusia îşi etalează forţa militară şi în Asia

Bombardierele strategice ale Rusiei, ce au capacitatea de a transporta încărcături nucleare, au executat o misiune rară în apele internaţionale din Peninsula Coreeană într-un moment în care Statele Unite şi Coreea de Sud se pregătesc pentru o serie de exerciţii militare comune ce au înfuriat regimul de la Phenian, relatează Reuters. Rusia, ce anterior şi-a declarat opoziţia categorică împotriva unor acţiuni militare unilaterale din partea Statelor Unite în Peninsula Coreeană, a declarat că mai multe bombardiere Tupolev-95MS au executat o misiune de zbor deasupra Oceanului Pacific, Mării Japoniei, Mării Galbene şi a Mării Chinei de Est, ceea ce a determinat atât Japonia cât şi Coreea de Sud să trimită avioane de vânătoare pentru escortarea avioanelor armatei ruse.

Un grup de romi terorizează orăşelul texan unde s-a turnat serialul "Dallas"

Un grup de romi originari din România tulbură de ceva timp liniştea unui orăşel turistic din Texas cunoscut mai ales pentru celebra fermă Southfork, unde s-a turnat serialul Dallas. Orăşelul Murhpy, situat la 35 de kilometri nord-est de Dallas, nu mai are linişte de doi ani încoace din cauza unor romi care au apărut pe neaşteptate. Potrivit bilunarului local" Murphy Messenger", grupul este format din 18 persoane, care au vârstele cuprinse între 16 şi 65 de ani şi fac parte dintr-un clan de 120 membri, aflaţi la Arlington, un alt oraş din apropierea Dallasului. Clanul are o rază largă de activitate, din Dallas până în nord în Oklahoma City, iar principalele lor activităţi sunt furtul, cerşitul, frauda bancară cu cărţi de credit, scheme de tip alba-neagra etc.

Facebook va începe să taxeze cititul ştirilor de calitate din News Feed

În urmă cu aproximativ un an, cei de la Facebook au anunţat o platformă de ştiri numită Instant Articles. Publicaţiile care aderau la acel tip de conţinut avea avantajul că utilizatorii aplicaţiei mobile vedeau instant o ştire sau un articol în momentul în care făceau un tap pe un link. Din păcate, asta însemna că prea puţini mai intrau pe site-ul respectiv, din spatele ştirii, se generau mai puţine vizualizări şi publicaţii importante care încercau să monetizeze traficul din reţeaua socială aveau de suferit. Printr-o postare pe pagina sa de Facebook, Mark Zuckerberg a confirmat că va introduce o taxă lunară pentru accesarea prin intermediul Facebook a unor ştiri şi articole de calitate. Cu scopul ajutării publicaţiilor internaţionale, utilizatorii de Facebook se vor putea abona la conţinutul editorial al unor organizaţii precum The New York Times sau The Guardian.

România cumpără elicoptere şi rachete din Franţa. Acordul dintre IAR Ghimbav şi Airbus Helicopters a fost semnat

Discuţiile purtate la Bucureşti cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-au finalizat prin extinderea contractului de exclusivitate dintre Airbus Helicopters şi IAR Ghimbav de la 5 la 15 ani. Tot azi, cei doi preşedinţi - Klaus Iohannis şi omologul său francez - au semnat acordurile pentru achiziţia de rachete de la companii franceze. Cei doi preşedinţi au semnat într-o ceremonie oficială declaraţia între Airbus Helicopters şi IAR Braşov şi Memorandumul de înţelegere privind "Ground Based Air Defence Systems" pentru Forţele Armate Române dintre MBDA şi Romarm.

BANCHERUL

Care este costul real al pachetelor de cont curent cu card si internet/mobile banking oferite de bănci

BCR a anunţat ieri că oferă posibilitatea deschiderii online a unui pachet de cont curent, o premiera printre băncile mari, serviciu care mai este oferit in prezent doar de încă o bancă: Libra Internet Bank. Pentru a-ti deschide online un cont la BCR trebuie însă să mai ai un cont la o alta banca, astfel ca unii clienţi ai băncilor s-ar putea gândi daca nu cumva este mai avantajos sa-si mute banii la BCR. Cei care vor sa-si deschidă online un cont la BCR trebuie să ştie că li se oferă pachetul de cont curent denumit Clasi Cont, cu un cost de 5,5 lei lunar, care include un card de debit, serviciile de internet si mobile banking, precum si alerte prin SMS la încasarea salariului, alocaţiei sau indemnizaţiei. Costul pachetului BCR, de 5,5 lei, este comparativ cu cele oferite de alte bănci concurente, precum BRD (6,5 lei), CEC (6,9 lei) sau ING (7 lei), in timp ce la BT abonamentul este dublu: 10 lei.

COTIDIANUL

Alinierea! Marş la combătut! - Cornel Nistorescu

Ce-a făcut Tudorel Toader? A făcut şi el o vorbire despre nişte modificări în legile care privesc justiţia? Sigur nu va fi reţinut ca autorul Codului lui Napoleon şi nici nu va fi el creierul juridic al cenuşiului mandat Iohannis. Nici nu ştim dacă respectivele modificări sunt gînduri de la miezul nopţii sau proiecte pe care le vom dezbate în Parlament. Mai pe scurt, modificările anunţate de Tudorel Toader sunt un soi de vorbire, de datul cu părerea al unui ministru. Pînă la modificări de legi, vorba Danei Gîrbovan, este cale lungă. Şi ce a făcut Iohannis? A pus doi scribălăi de la Cotroceni să încropească un comunicat în care despre ce credeţi că este vorba? Despre atacul ministrului Toader la statul de drept! Vai de mine! Îl răpeşte şi fuge cu el în Siria!? De la preşedinte pînă la Ziare.com şi HotNews, orice idee legată de schimbări în administrarea justiţiei este atac la statul de drept,

Mai vin şi veşti bune din economie. Se relansează petrochimia românească

Giganţi energetici deţinuţi de stat, precum Romgaz Mediaş, Conpet Ploieşti şi Oil Terminal Constanţa, plus finanţatori privaţi, precum Banca Transilvania şi SIF Moldova, îşi unesc forţele pentru a învia petrochimia de pe platforma Borzeşti - Oneşti. Planul entităţilor implicate este de a crea un concern denumit CERP, Compania de Energie, Rafinare şi Petrochimie Moldova, care să înglobeze, cu sprijinul companiilor amintite, rafinăria RAFO Oneşti, CAROM Borzeşti, UTON Oneşti şi termocentrala Electrocentrale Borzeşti şi să recreeze colosul industrial petrochimic din Bacău, care genera, în perioada ceauşistă, peste 20.000 de locuri de muncă şi vânzări de miliarde de dolari pe şase continente. Valoarea totală a investiţiilor este de 1,5-1,8 miliarde euro, iar cifra de afaceri, estimată în preţurile actuale, este de 4-4,5 miliarde euro/an.

Referendum pentru schimbarea numelui unui judeţ

Consilierii judeţeni din Olt au votat, joi, în şedinţă, un proiect privind organizarea unui referendum pentru schimbarea denumirii judeţului Olt în Olt-Romanaţi şi au stabilit ca dată de desfăşurare a consultării publice ziua de 15 octombrie. Preşedintele Consilului Judeţean Olt, Marius Oprescu, a declarat, în cadrul şedinţei de joi că prin referendum se doreşte "o reparaţie istorică", deoarece judeţul Olt este format "din două judeţe istorice". "Actualul judeţ Olt este format din două judeţe istorice, este fostul judeţ istoric Olt şi fostul judeţ istoric Romanaţi. Practic, actualul judeţ Olt, despărţit de linia râului Olt, este format din aceste două judeţe istorice. Prin acest referendum, încercăm să aducem o reparaţie morală, atribuind judeţului Olt denumirea de Olt-Romanaţi.

CURENTUL

Arşinel are un apartament într-o vilă din Cotroceni ca revoluţionar cu merite deosebite deşi nu s-a remarcat prin nimic în 1989

Alexandru Arşinel e un artist în viaţa politică românească încă din anii 80. Revoluţia l-a prins în funcţia de secretar de partid la Teatrul de Revistă. Imediat, Arşinel s-a dat cu poporul punând umărul la dărâmarea comunismului, la clădirea căruia ajutase din tinereţe. Astfel, Arşinel beneficiază de toate avantajele posibile pentru un revoluţionar printre care o pensie de "erou" de 2.693 lei şi un apartament de lux în Cotroceni cumpărat prioritar de la stat. Bine conexat, Arşinel încasează la 78 de ani, 26.853,5 lei lunar şi a beneficiat şi de un transplant preferenţial de rinichi fără să facă nicio zi de dializă. Conform declaraţiilor sale de avere, Arşinel are trecute în declaraţia de avere patru case de vacanţă la Sinaia, 2 Mai, Dolhasca şi Crevedia. Pentru că e revoluţionar care "s-a remarcat prin fapte deosebite în lupta pentru victoria revoluţiei", Arşinel nu plăteşte nici impozite pe cele patru case de vacanţă şi nici pe apartamentul din Cotroceni.

CURIERUL NATIONAL

Transportatorii români critică intenţiile Franţei

Cu ocazia vizitei oficiale pe care preşedintele francez, Emmanuel Macron, a efectuat-o în România, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport ( FORT), Augustin Hagiu, a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, cu rugămintea ca aceasta să-i fie prezentată preşedintelui Macron. Având ca temă ,,dumpingul social", subiect extrem de dezbătut la nivel european având o influenţă puternică asupra mediului de afaceri autohton şi economiei româneşti în ansamblu. Scrisoarea FORT doreşte să lanseze la nivel european o provocare menită să schimbe abordarea ţărilor ce impun măsuri protecţioniste, şi anume impunerea la nivel european a unui tarif minim/km.

Generaţia de sacrificiu pe piaţa manualelor

Caracterizarea îi aparţine ministrului educaţiei naţionale, Liviu Pop: admite că cei 177.000 de elevi care vor intra în clasa a V-a pot fi consideraţi o generaţie de sacrificiu, pentru că încep şcoala fără manuale. Tema e gravă; ţine de economie, educaţie, morală, simbolistică. Piaţa cărţii de şcoală e tentantă, inclusiv cu sensul de amăgitoare: atrage, dar în clipa următoare le arată multora care o abordează că nu pot ţine pasul cu ea. În acest moment, 16 edituri se ceartă între ele, angrenate în ceea ce în litera reglementărilor înseamnă faza contestaţiilor faţă de rezultatele licitaţiei pentru atribuirea accesului cu manuale pe piaţă. Ministrul spune că unele dintre edituri sunt "abonate la contestaţii" de ani de zile. Procesul selecţiei, editării, livrării etc. stă pe loc.

Topul schimbărilor pe care investitorii români spun că le-au simţit pe bursă: apropiere faţă de investitori, transparentizare şi tehnologizare

Investitorii români persoane fizice care tranzacţionează pe piaţa de capital din România consideră că principalele aspecte care au fost îmbunătăţite semnificativ în ultimii ani la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) vizează apropierea faţă de investitori, creşterea transparenţei şi un grad mai ridicat de tehnologizare. Rezultatul? Unii dintre ei au devenit investitori chiar în acest an şi au cumpărat acţiuni la bursă. Este cazul Florentinei Ilioiu, 29 de ani, de profesie inginer. "Am decis să investesc pentru că am vrut mai multă libertate financiară. Am devenit investitor în acţiuni în aprilie, în acest an, după ce anterior am investit în obligaţiuni. Le recomand tuturor să urmărească site-ul BVB şi să participe la acţiunile de educaţie financiară", spune Florentina în cadrul proiectului "7/24 Capital", iniţiat de BVB cu ocazia Zilei Naţionale a Investiţiilor.

EVENIMENTUL ZILEI

Dosar bombă în pregătire la DNA: Crin Antonescu este vizat de procurori

Un amplu dosar este în pregătire la DNA, în care sunt implicate nume mari precum Mugur Isărescu, Virgil Măgureanu, Crin Antonescu, Adina Vălean, Dragoş Dobrescu şi Florian Walter. Procurorii DNA Ploieşti revin în acţiune, după dispariţia procurorului Mircea "Portocală" Negulescu, reunind trei dosare mai vechi în care sunt cercetate diferite fapte de evaziune fiscală care au legătură cu societatea Romprest şi cu acţionarul majoritar al acesteia, Florian Walter, informează Sursazilei.ro. La partea de evaziune procurorii prahoveni ai DNA au mai conexat şi "incendiarul" denunţ făcut de Florin Mihai Ghiulbenghian şi care vizează câteva nume de la vârful clasei politice, al sistemului politic, al serviciilor de informaţii şi al sistemului bancar de la noi din ţară.

Dezvăluiri din interiorul întâlnirii de la Vila Lac 1

Mihai Tudose a anunţat cum a reuşit să îl surprindă pe Emmanuel Macron, preşedintele Franţei. Premierul României a dezvăluit, la Antena3, că în cadrul întrevederii de la Vila Lac 1, i-a dăruit liderului din Hexagon un cadou simbolic aparte. Nu pixuri sau stilouri, cum se procedează în majoritatea cazurilor, ci o crenguţă din stejarul pe care generalul Berthelot l-a plantat în 1927 la Iaşi. După acest gest, Macron a anunţat că o să revină în România ca să planteze un stejar, cel mai probabil peste un an. Pe 31 mai 1927, generalul Henri Mathias Berthelot a revenit la Iaşi, la 10 ani după eroicul 1917, pentru a fi omagiat ca mare prieten al României, ocazie cu care a plantat un stejar, în vârstă de 10 ani.

JURNALUL NATIONAL

Mihai Tudose, despre întâlnirea cu Emmanuel Macron: Nu avem o relaţie de clienţi, ci de parteneriat

Premierul Mihai Tudose a vorbit despre întâlnirea tete-a-tete pe care a avut-o cu preşedintele francez Emmanuel Macron, într-un interviu acordat în exclusivitate lui Mihai Gâdea. "Consider că a fost o vizită extraordinar de utilă. O surpriză foarte plăcută. Un preşedinte care şi-a făcut o strategie pe termen lung. Am avut puncte comunie, şi domnia sa şi eu. Şi ce am stabilit a fost că nu avem o relaţie de clienţi, ci de parteneriat. Un parteneriat strategic, pe termen lung cu Franţa în ceea ce priveşte transferul tehnologic, implementarea unor mari proiecte economice, susţinere politică reciprocă. Franţa are nevoie mai mult ca orice de un partener mare şi puternic în Europa. Domnul preşedinte Macron are pe agendă acel concept că Franţa apără, ceea ce face România foarte importantă", a precizat Mihai Tudose.

Ghiţă poate scăpa cu o lege americană

Sebastian Ghiţă urmăreşte cu mare atenţie la Belgrad evoluţia cazului Tsvetan Vassilev, bancherul bulgar a cărui extrădare a fost respinsă de instanţele din Serbia. Mai mult, Vassilev poate fi primul cetăţean străin care intră sub protecţia Legii Magnitsky, deschizând calea pentru sancţiuni aplicate Bulgariei de Statele Unite pentru că a blocat anchetarea unor cazuri de corupţie la nivel înalt. Avocaţi pricepuţi pot face similitudini între cazurile celor doi fugari care s-au refugiat la Belgrad, dechizând o cale neaşteptată pentru apărarea lui Sebastian Ghiţă pe filiera americană. Pentru aceasta însă, Ghiţă trebuie să ,,verse sacul" cu secrete pe care doar l-a agitat în România. Global Magnitsky Law este o lege a SUA care acordă protecţie transfrontalieră celor care dezvăluie cazuri de corupţie.

Statul vrea să ia 3,37 miliarde de lei pe an de la pensiile private

Ministerul de Finanţe vrea să înjumătăţească contribuţia către pensiile private obligatorii, cunoscute şi ca Pilonul 2. Scăderea contribuţiei de la 5,1% la 2,5% ar lăsa în sistemul public de pensii un plus de 281 milioane de lei pe lună, adică 3,37 miliarde de lei pe an. Cu aceşti bani s-ar acoperi aproape un sfert din deficitul pe care-l are fondul de pensii, respectiv 14,1 miliarde de lei. Însă pensiile private ale celor 7 milioane de români care contribuie la Pilonul 2 vor avea de suferit în condiţiile în care şi pensia din sistemul public va fi tot mică după ce generaţia decreţeilor va ieşi la pensie.

NATIONAL

Noul ambasador al SUA in România!

Administraţia Trump s-a decis să facă marea mutare atât de aşteptată in România, desemnarea unui nou ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, care să-l înlocuiască pe controversatul Hans Klemm. Pe lista scurtă a republicanilor au mai rămas doar două nume : Elias Wexler si John Rakolta Jr. Si chiar daca Wexler se afla in ultimele zile in "pole position", se pare că, la acest moment, Rakolta este marele favorit pentru a fi desemnat drept noul ambasador al SUA in tara noastră! Extrem de interesant este ca ambii "finalişti" au puternice legături cu Romănia, Rakolta născându-se in SUA, într-o familie de emigranţi romani din Ardeal, in timp ce Elias Wexler s-a născut chiar la Iaşi, familia sa emigrând ulterior in Israel.

Isărescu, paznic la prune!

Cu toate ca Mugur Isărescu este "stăpânul banilor" din Romania de 27 de ani, iată că acesta nu este "profet" si acasă la el. Si vorbim aici de domeniul familiei Isărescu de pe malul Lacului Snagov, unde vila este înconjurată de o livada cu meri si pruni. Doamna Isărescu a luat foc pentru că, încărcate de roade, crengile atârnă peste gard, aşa că "inevitabilul" s-a produs si cineva a îndrăznit să ia de pofta câteva fructe. Si după ce a ameninţat toata suflarea din jurul domeniului cu Politia, doamna Isărescu i-a trasat o mişune deloc uşoara soţului, astfel că, încă de a doua zi după acest "jaf", guvernatorul BNR a putut fi văzut, încă de la 5 dimineaţa, păzind prunii din curte! Iar "rondul" cotidian al "caraulei" Isărescu se termină in jurul orei 9 dimineaţa, când acesta predă misiunea pentru a putea pleca la serviciul ăla de unde ia la bani de l-au apucat pandaliile pe Lucian Isar.

PUTEREA

GAFĂ de proporţii a Jandameriei. Îi urează lui MACRON "Bun venit în România" în limba engleză

Jandarmeria a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care îi urează preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, "Bun venit în România". Dar nu în limba franceză, cum era normal, ci în limba engleză. "Good morning Mr President Emmanuel Macron! Welcome to Romania! The Gendarmes of the special task force shall ensure security for the duration of your visit (Bună dimineaţa, domnule preşedinte Emmanuel Macron! Bun venit în România! Jandarmii brigăzii speciale vor asigura securitatea pe durata vizitei dumneavoastre - n.r.)", este mesajul postat de Jandarmeria Română pe Facebook.

Dragnea dă VERDICTUL după întâlnirea cu Grindeanu: "E RECUPERABIL"

Fostul premier Sorin Grindeanu are nevoie de o perioadă pentru a metaboliza tot ce s-a întâmplat şi a înţelege unde a greşit, altfel nu va câştiga nimic, a declarat joi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, citat de Agerpres. El a confirmat întâlnirea pe care a avut-o cu Sorin Grindeanu. "M-a sunat, am acceptat să ne vedem, ne-am văzut şi a fost o discuţie bună, destul de lămuritoare, nu total, dar destul de lămuritoare", a afirmat Dragnea la Neptun. Liderul social-democraţilor a menţionat că situaţia lui Grindeanu, care a depus o contestaţie privind excluderea sa din PSD la Comisia de etică, va fi discutată într-o şedinţă ulterioară a CExN.

Se SUSPENDĂ circulaţia tramvaiului 41

Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) a anunţat, joi, că circulaţia tramvaiului 41 va fi suspendată în acest sfârşit de săptămână, pentru a se efectua revizia tehnică anuală a liniilor. "Pentru preluarea călătorilor de pe acest traseu, Regia Autonomă de Transport Bucureşti înfiinţează linia navetă de autobuze 641, care va funcţiona între terminalele "Piaţa Presei Libere" şi "Ghencea", pe Bulevardul Mărăşti, Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu, Strada Turda, Pasajul Grant, Şoseaua Crângasi, Strada Virtuţii, Pasajul Lujerului, Strada Braşov, Bulevardul Ghencea", se arată într-un comunicat al RATB.

ROMANIA LIBERA

Iohannis-Macron: Sprijin pentru Schengen, divergenţe legate de muncitorii detaşaţi

Preşedintele Franţei, Emanuel Macron, a efectuat, joi, o vizită de circa opt ore la Bucureşti, unde s-a întâlnit cu şeful statului român şi cu premierul PSD. Discuţiile dintre Iohannis şi Macron s-au prelungit cu circa 40 de minute peste ora programată, iar la final ei au anunţat o "cooperare întărită" între cele două state. Şeful statului francez urma să ia dejunul împreună cu premierul Tudose la ora 15.00, dar la 15.55 abia plecase de la Cotroceni. Şeful statului francez urma să ia dejunul împreună cu premierul Tudose la ora 15.00, dar la 15.55 abia plecase de la Cotroceni.

Franţa şi SUA concurează dur pe piaţa românească

Societatea Airbus Helicopters, filială a grupului aeronautic european, avertizează Guvernul de la Bucureşti că ar trebui să organizeze o licitaţie ''transparentă'' pentru achiziţia de elicoptere, informează agenţia France Presse citată de Agerpres. Airbus precizează, în acest context, că şi compania americană Bell a făcut o ofertă României, care trebuie să-şi înnoiască flota de elicoptere civile şi militare. ''Aşteptăm un anunţ pentru organizarea unei licitaţii transparente, aşa cum cere legislaţia europeană, care să ne dea ocazia să participăm cu H215'', un model de elicopter polivalent, a declarat pentru AFP directorul Airbus Helicopters România, Serge Durand.

Încălzirea globală, vinovată pentru victimele din Marea Neagră

Verile din ce în ce mai calde şi iernile reci creează curenţi puternici la ţărm, de care nu pot scăpa nici măcar cei mai buni înotători. În ultimii ani, pe litoralul românesc se înregistrează zeci de cazuri de înec. Dacă veţi întreba orice constănţean, vă va spune că acum 20 sau 30 de ani nu numai că nu erau atât de multe cazuri, dar şi că marea nu era atât de periculoasă. "Înotam în Mamaia sau pe plaja Modern (n.r. - din municipiul Constanţa) până dincolo de geamandură. Nu erau curenţi cum sunt acum", a povestit un localnic.

ZIARUL FINANCIAR

Interimatul este noua lege care guvernează companiile de stat. Cum şi cui să mai ceri performanţă?

Tarom a ajuns la al patrulea director general "provizoriu" într-un an şi jumătate, CFR Marfă şi CNAIR (compania de drumuri) sunt conduse de şefi provizorii, Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi a fost condus de patru interimari de anul trecut încoace. La Transgaz fostul director general interimar a fost numit astăzi director general. Legea "CEO privat la stat" a fost îngropată pe tăcute de şefii din ministere, acţionari în companiile de stat. "Prin numirile constante de manageri provizorii asistăm la iresponsabilitatea actului de proprietar al statului. În companiile de stat se aduc oameni din provizorat în provizorat la con­ducere, care nu dau socoteală acţionarului pentru ceea ce fac, care ştiu că nu vor fi pedepsiţi, de aici şi degradarea unor companii de stat", explică Radu Furnică, preşedintele Leadership Development Solutions.

Dobânzile scăzute şi evaporarea efectelor crizelor din ultimii ani au adus un rar episod de creştere sincronizată a tuturor celor 45 de ţări monitorizate de OCDE

Trendul ar putea fi inversat de o posibilă supra­încălzire sau de o retra­gere prea agresivă a sti­mulentelor financiare, scrie Wall Street Journal. Pentru prima dată într-un deceniu, marile economii ale lumii cresc sincronizat, rezultat al stimulentelor introduse de băncile centrale şi al atenuării impactului crizei. Toate cele 45 de ţări monitorizate de OCDE vor creşte în acest an, iar 33 dintre acestea îşi vor accelera expansiunea faţă de anul trecut, potrivit organizaţiei. Este pentru prima dată din 2007 când toate aceste economii cresc, iar numărul celor care accelerează este cel mai ridicat din 2010. FMI a previzionat creşterea economiei mondiale din acest an la 3,5% şi la 3,6% pentru 2018 în iulie, faţă de o rată de 3,2% în 2016.

Moştenitorii familiei Bragadiru au scos la vânzare Ciclopul şi Scala de pe Magheru

Moştenitorii familiei Bragadiru, una dintre cele mai înstărite în România de dinaintea celui de-al doilea război mondial, au scos la vânzare Ciclopul de pe Magheru alături de blocul Scala de lângă acesta. Cele două construcţii istorice ar putea fi consolidate şi modernizate pentru a permite construirea şi amenajarea unui proiect mixt de birouri, hotel şi retail în condiţiile în care şi jumătate din hotelul Ambasador este la vânzare. Proiectul presupune păstrarea Ciclopului ca parcare. Preţul de vânzare al celor două clădiri este de 18 mil. euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Toti asa zisii LUPTATORI ai REVOLUTIEI sunt securisti !! Pensiile lor, precum si celelalte avantaje constituie un furt. Pentru a da loviturii de stat aspectul de revolutie regizarea a cuprins si impuscarea unor insi care nu faceau parte din uriasa banda de idioti-nativ, criminala clica securista. Totusi in locuri unde nu s-a intimplat nimic, precum in Piatra Neamt, exista astfel de luptatori si revolutiei, insi de cea mai joasa speta, securisti care au avut diverse functii de la imputernicit al bandei,adica procuror, pina la infractor de drept comun, adica turnator.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb