Adevărul
• Referendumul pentru familie, o situaţie care ar putea să fie folosită, de câte ori va fi nevoie, împotriva României
Publicaţia "Adevărul" este de părere că această problemă a interzicerii căsătoriilor gay şi legiferarea constituţională a deciziei rezultate în urma consultării populare este nu numai o problematică extrem de sensibilă, ci şi una care ar putea să fie folosită, de câte ori va fi nevoie, împotriva ţării noastre. Referendumul în favoarea familiei tradiţionale a fost semnalat deja către diverse cancelarii occidentale şi cu deosebire către instituţiile europene ca un fenomen semnificativ pentru un anume curent care pare să prindă din ce în ce mai multă forţă în zona central şi est-europeană, considerat, pe drept cuvânt sau nu, drept reîntoarcerea la o lume de obscurantism, superstiţii şi fanatism religios.
Problema apare tocmai datorită faptului că, aşa cum ar trebui să ştie liderii noştri politici de la guvernare, tema referendumului face parte, la Bruxelles şi în capitalele occidentale, printre acele subiecte de care se fereşte toată lumea tocmai fiindcă stârnesc scandaluri pasionate sau, în cel mai fericit caz, sunt evitate cu discreţie şi amânate pentru "mai târziu".
An de an, rapoartele statistice arată mărirea constantă a populaţiei LGBT în ţările occidentale, ca atare devenine relevantă ca potenţial bazin electoral.
Bancherul
• Bancile au nevoie de bani de la BNR, dobânzile pe termen scurt cresc abrupt
Publicaţia "Bancherul" susţine că sistemul bancar are în continuare deficit de lichiditate pe termen scurt, pe care şi-l acoperă apelând la operaţiunea săptămânală de creditare tip repo oferită de Banca Naţionala a României (BNR), dar şi la facilitatea permanentă de credit (Lombard) a băncii centrale.
Astfel, BNR a împrumutat ieri bancile cu 6,5 miliarde lei, la termen de 7 zile, în cadrul operaţiunii săptămânale tip repo, după o pauză de o saptamână, precedenta operaţiune având loc în 17 septembrie, când suma alocată a fost mult mai mică, de 916 milioane lei.
Băncile au apelat la resursele BNR, pentru care plătesc o dobândă de 2,5% pe an, rata de referinţă, în condiţiile în care volumul tranzacţiilor din piaţa monetară interbancară, unde băncile se împrumută între ele, a scăzut vineri la 700 milioane lei, de la 1,1 miliarde lei în urmă cu o saptamană
Dobânda la care băncile se împrumută între ele pe piaţa bancară (ROBOR la 1 saptamana) urcase vineri la 2,60%, uşor peste nivelul dobânzii de referinţă, de 2,5%.
Cotidianul
• Ministrul Muncii, anunţ despre salariul minim brut
Publicaţia "Cotidianul" scrie că salariul minim brut va creşte la 2.050 de lei începând de la 1 ianuarie 2019, Guvernul lucrând în prezent la o Hotărâre în acest sens, a declarat, ieri seară, la Antena 3, ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu. De asemenea, aceasta a susţinut că statul a recuperat considerabil din deficitul la bugetul de pensii, acesta scăzând de la 13 miliarde de lei în 2017 la 4 miliarde de lei acum, după transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.
"La nivelul primului semestru am avut încasări cu 56 la sută mai mult, ca să ne dăm seama ce a însemnat transferul contribuţiilor. De exemplu, anul trecut am avut un deficit la fondul de pensii de 13 miliarde de lei pe care-i punea statul, în 2016 am avut 15 miliarde, deci suma cu care statul completa bugetul asigurărilor. Anul acesta avem 4 miliarde pe care trebuie să-i mai pună statul. Vă daţi seama cât am recuperat doar din acest transfer al contribuţiilor", a afirmat Vasilescu.
National
• 11 trilioane de dolari pentru setea mondială de petrol
Publicaţia "Naţional" informează faptul că suma-gigant o reprezintă investiţiile pe care industria petrolieră trebuie să le realizeze pentru a satisface cererea mondială de ţiţei până în 2040, estimează Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
De asemenea, publicaţia consideră că până în 2023 creşterea mondială de petrol va urca cu până la 7,3 milioane barili pe zi, ajungând la 104,5 milioane. Până în 2040, OPEC previzionează că la nivel mondial consumul va fi de aproape 112 milioane barili pe zi. Numărul de autovehicule se va dubla la 2,4 miliarde de unităţi, o explozie care se va propaga mai ales din China, India şi alte regiuni din Asia. Până în 2040 vor circula pe şosele doar 320 de milioane de maşini electrice, 13% din flota mondială. În următoarea decadă, SUA vor fi un jucator important în satisfacerea cererii de petrol, va creşte producţia de ţiţei şi alţi combustibili lichizi de la 14,4 milioane de barili pe zi, la 20,2 milioane.