REVISTA PRESEI 25.11.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 noiembrie 2014

ADEVARUL

Paradox în PSD: congres rapid, cu păstrarea lui Ponta ca şef

Vicepremierul Liviu Dragnea s-a sucit şi nu mai vrea să aştepte până în primăvară organizarea Congresului PSD, despre a cărui necesitate s-a vorbit intens atât înainte, cât şi după prezidenţiale. Duminică seară, vicepremierul a declarat, în mod neaşteptat, că un eventual Congres ar fi binevenit în prag de sărbători, avansând ziua de 20 decembrie. "Dacă se face congres, marea majoritate a liderilor din partid zic să se facă în acest an, ca din ianuarie să ne ocupăm de Guvern şi de guvernare, pentru că avem obiective serioase şi ţara chiar are nevoie de guvernare, dincolo de emoţie. Dacă nu se face congres, putem face un consiliu naţional de analiză", a spus Liviu Dragnea, citat de Mediafax. Deşi a ţinut să precizeze că doleanţa sa are girul baronilor locali, colegii săi de la Bucureşti nu agreează deloc ideea. Ba mai mult, îi reproşează vicepremierului că este restant cu răspunsul la marea întrebare care produce frământări intense în partid şi anume cum a fost posibilă pierderea alegerilor.

Dan Voiculescu nu se lasă. Îi cere lui Tăriceanu să-l suspende pe Băsescu

Dan Voiculescu îi cere lui Tăriceanu, dar şi partidului pe care l-a fondat, PC, să declanşeze procedurile de suspendare a preşedintelui României, Traian Băsescu. Cererea a fost făcută pe blogul său personal "Au rămas mai puţin de 30 de zile până când DECENIUL RUŞINII va lua sfârşit. Dacă actuala majoritate parlamentară nu va decide săptămâna aceasta suspendarea lui Băsescu Traian, istoria va reţine complicitatea PSD, UNPR, PC, UDMR la faptele comise de Băsescu în DECENIUL RUŞINII. De aceea, ar fi bine ca parlamentarii PC şi cei conduşi de Călin Popescu Tăriceanu să facă urgent această propunere Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului.

Sorin Ovidiu Vîntu laudă Antena 3, face praf televiziunea lui Ghiţă şi îl ridică în slăvi pe Cristian Tudor Popescu

Proaspăt eliberat din închisoare, Sorin Ovidiu Vîntu continuă să îşi scrie opiniile pe blog. Dacă ultima dată i-a caracterizat pe cei doi candidaţi la scaunul de şef al statului, acum SOV încearcă o radiografie a presei, un domeniu nu chiar necunoscut acestuia. "Dorinţa lui Ghiţă de a ajunge un jucător important în viaţa politică, economică, socială din România a făcut din micuţa lui televiziune locul cel mai abject din presa autohtonă. Corina Dragotescu, cândva o Doamnă a presei româneşti, e acum transformată într-o momâie ilogică. Cătălin Striblea, cândva o promisiune a presei de calitate, a ajuns astăzi la nivelul unui tiriplici ca Mânăstire şi nu mai ştiu cum", a scris Vîntu despre România TV. "Jurnaliştilor de la Antena 3 ar trebui cineva să le spună că războiul cu Băsescu s-a încheiat, iar cu Iohannis nu are sens să îl înceapă (nu are nicio vină că s-a trezit preşedinte), iar Ponta i-a trădat şi pe ei la fel cum a trădat jumătate din propriul partid.

În Ungaria, motorina este echivalentul a 4,35 lei/litru

"Alimentarea cu carburanţi în Ungaria a devenit cea mai atractivă pentru transportatorii Români care tranzitează Europa în contextul în care Guvernul României se comportă ca un duşman al propriului buget (dosit în sertare) şi trimite transportatorii români să alimenteze în afara graniţelor, pierzând astfel acciza, TVA şi impozitele aferente vânzărilor de carburanţi", se arată într-un comunicat al FORT. "În ţara vecină Ungaria, motorina se cumpără fără TVA şi cu acciza returnată inclusiv pentru transportatorii Români la valoarea de 4,35 lei/litru în timp ce în România un litru de motorină se cumpără în medie cu 5,9 lei, preţul fără TVA fiind de 4,76 lei/litru". Chiar dacă recuperarea de accize ar funcţiona în România preţul ar ajunge la minim 4,58 lei/litru fără tva fiind astfel cel mai ridicat din zonă, arată reprezentanţii transportatorilor.

eMAG şi smartphone-ul la un leu: explicaţiile tehnice care au dus la această eroare de care au profitat 270 de români

eMAG a afişat duminică seară câteva zeci de produse la preţuri cuprinse între un leu şi 8 lei. Magazinul online a decis să onoreze toate cele 730 de comenzi făcute. După o campanie de Black Friday încheiată cu succes, cu venituri de 145 de milioane de lei, cel mai mare magazin online din România, eMAG.ro, a uluit clienţii duminică seară, din cauza unei erori. Între orele 20.30 şi 22.59, clienţii care au fost interesaţi de produse resigilate au descoperit mai multe oferte "bombă": smartphone la un leu, televizoare de 121 de centimetri la acelaşi preţ sau maşini de spălat la 8 lei. Reducerile au fost cauzate de o eroare în sistem, dar au provocat dezbatere pe internet. Eroarea a determinat preţuri de vânzare cuprinse între un leu şi 8 lei pentru o gamă largă de produse. De exemplu, un telefon Samsung Galaxy S4 a putut fi cumpărat la preţul de 1 leu, redus de la 1.449 lei, un televizor LED Smart TV 3D Philips, 117 cm, Full HD a fost redus de la 4.246 de lei la 3 lei, Ultrabook Dell Studio XPS Duo 12 a fost redus de la 4.796 de lei la 3 lei.

Cum au ajuns interlopii vasluieni studenţi la Londra, deşi n-au terminat nici liceul

Zeci de tineri din Vaslui, majoritatea fără studii liceale şi apropiaţi ai lumii interlope locale, au devenit în ultimii doi ani studenţi la un cunoscut colegiu din Londra. Ei au minţit la înscriere, luându-şi angajamentul ca până la sfârşitul studiilor să prezinte documentele şcolare din România, iar acum beneficiază de o bursă de sprijin de 10.000 de lire sterline pe an. Escrocheriile au ieşit la iveală în timpul cercetărilor într-un dosar de trafic de persoane, în care Alex Andrei Mandache (32 ani) din Vaslui e acuzat că a racolat o tânără pe care a obligat-o să se prostitueze în Londra. La audieri, anchetatorii au constatat că mai mulţi martori din dosar, inclusiv tânăra obligată să se prostitueze, erau studenţi la acelaşi colegiu londonez, majoritatea fiind în aceeaşi situaţie: fără liceu. Mai mult, unii dintre ei nu erau nici măcar absolvenţi de opt clase. Pentru a-i sprijini pe studenţii din estul Europei, Colegiul "Saint Patrick" le oferă tinerilor susţinere (bursă de studii, card de sănătate şi alte facilităţi), iar aceştia au obligaţia de a absolvi cei patru ani de studiu. În caz contrar, trebuie să restituie integral bursa primită.

Domeniul in care studentii se pot angaja direct pe 2500, de lei dupa un stagiu gratuit

Chiar daca nu aveti experienta in agricultura, va invatam noi, doar sa veniti sa lucrati pamantul. In felul acesta sunt atrasi studentii si absolventii de Agronomie de cei care au afaceri in domeniul lor de pregatire. Tinerii beneficiaza de stagii gratuite, apoi sunt angajati. Un debutant va castiga in jur de 2500 de lei. Specialistii spun ca cei care vor investi in horticultura, pomicultura si silvicultura nu vor da gres. Romania este inca in plina dezvoltare la acest capitol. Extrem de cautati sunt de exemplu inginerii mecanici. "Toate trainingurile sunt oarecum din categoria WIN-WIN situation, in care si angajatul respectiv sau studentul proaspat absolvent invata produse si invata efectiv lucrul din teren", explica si Catalin Cojocaru, manager resurse umane. Pe de alta parte portivit noului Program National pentru Dezvoltare Rurala in curand Romania va semna un acord cu Uniunea Europeana prin care producatorii care investesc in livezi vor fi finantati.

BANCHERUL

Topul celor mai performante banci romanesti: Raiffeisen Bank este campioana, urmata indeaproape de Banca Transilvania

Cea mai buna banca romaneasca in acest an a fost Raiffeisen Bank. Aceasta a obtinut cel mai mare profit net dintre marile banci romanesti, care s-a ridicat la 347 milioane lei la finalul primelor 9 luni din 2014, cu putin mai mult fata de Banca Transilvania, care a reusit un castig de 338 milioane lei. Secretul succesului bancii austriece conduse de olandezul Steven van Groningen, casatorit cu campioana olimpica la canotaj Valeria Racila, este construit pe doi piloni: risc scazut si profit operational solid. Raiffeisen are cele mai putine provizioane pentru creditele neperformante, de doar 268 milioane lei, cu aproape 100 de milioane mai putine decat urmatorul clasat, UniCredit Tiriac Bank, si de cinci ori mai putine decat BCR, care este recordmenul neperformantelor, pentru care a constituit rezerve pentru pierderi de 4 miliarde lei.

Vom primi bonuri de masa pe card sau chiar pe telefonul mobil, intr-un portofel electronic

Ministerul Finantelor a publicat ieri un proiect de hotarare de guvern pentru aprobarea normelor de aplicare a Legii nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, care sustine platile electronice. Astfel, firmele vor putea acorda angajatilor nu doar clasicele bonuri de masa din hartie ci si in format digital, pe un card sau intr-un portofel electronic de pe telefonul mobil sau tableta. De fapt, termenul de portofel electronic din comunicatul Ministerului Finantelor este inexact, intrucat un portofel electronic (digital wallet) reprezinta o aplicatie in care se pot introduce mai multe tipuri de instrumente de plata, de la carduri obisnuite sau prepaid, pana la conturi bancare si diverse solutii de plata, precum cele tip NFC sau cu coduri QR, cu telefonul mobil. In proiectul de hotarare privind aprobarea normelor de aplicare a legii tichetelor de masa nu se vorbeste de un portofel electronic ci de "tichet de masa electronic". Ceea ce inseamna ca respectivul tichet electronic poate lua forma unui card sau chiar a unei aplicatii in telefonul mobil, cu conditia ca utilizatorul acesteia sa poata achita la magazine cu telefonul mobil produse alimentare, singurele tipuri de cumparaturi permise de tichetele de masa.

CURENTUL

Razvan Firea Junior s-a declarat cu sufletul alături de diaspora şi a votat cu Iohannis

Mesajele purtătoarei de cuvânt a PSD, concepute pentru ţaţele care o admiră pe Gabriela Firea i-au adus lui Klaus Iohannis o victorie confortabilă, cu o diferenţă de peste un milion de voturi. Unul dintre aceste voturi a fost chiar al fiului vitreg al lui madam Pandele, designerul Razvan Firea care a postat, a doua zi după turul doi, pe contul său de facebook, un film despre votul din diaspora, însoţit de un mesaj de bucurie pentru victoria preşedintelui votat. "Ieri a fost ziua mea.Acum 25 de ani, primeam cadou o revolutie. Aseara am suflat in lumanari, dorindu-mi un presedinte. Dorinta mi s-a indeplinit. Indiferent ce se va intampla in continuare, bun sau rau, am demonstrat ca decizia ne apartine, in ciuda multora, care nu au crezut in forta noastra. Am urmarit acest filmulet, cu sufletul alaturi de diaspora, de prietenii mei dragi ( congrats Alexandra Văcăroiu Andra Magerusan) si am avut un sentiment de apartenenta la statutul de roman, cuvant pe care de azi inainte il redefinim cu mandrie. YO, Honeys! We did it!"

Europarlamentarul Dan Nica la un pas de DNA

Preşedintele PE, Martin Schulz, a anunţat, în sesiunea de la Strasbourg, că a primit de la DNA cererea de ridicare a imunităţii lui Dan Nica şi a precizat că o va trimite Comisiei pentru Afaceri Juridice (JURI). Potrivit procedurilor, după ce se face un anunţ în plen privind cererea de ridicare a imunităţii pentru un eurodeputat, preşedintele PE trimite documentul la Comisia pentru Afaceri Juridice, care va numi un raportor. Acesta trebuie să fie din alt grup politic şi să aibă o altă naţionalitate decât europarlamentarul pentru care se cere ridicarea imunităţii. Procedura de ridicare a imunităţii are loc cu uşile închise, iar persoana vizată are posibilitatea de a-şi spune punctul de vedere. Pe 26 septembrie, DNA a cerut aviz de la preşedinte, Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri care în perioada mandatelor ar fi săvârşit infracţiuni, în cazul licenţelor Microsoft pentru şcoli.

Fuga - de Tia Şerbănescu

Concediul lui Ponta în Dubai cu Ghiţă (Daciana suferea separat la Viena) prin cluburi de noapte şi la raliul din Abu Dhabi i-a enervat până şi pe cei mai calmi susţinători ai săi. Să fii prim-ministru şi să dispari zile întregi ca struţul cu capul în nisip închizându-ţi telefonul şi arătând că nu-ţi pasă de ce se întâmplă în ţară, întrece orice nesimţire. Dar nu e prima dovadă în acest sens. Când a fost accidentul rutier din Muntenegru, Ponta juca baschet; când a fost accidentul aviatic din Apuseni, era la televizor şi apoi la restaurant; acum când s-a întâmplat tragedia aviatică soldată cu opt morţi, Ponta era la clubul de noapte. La PSD lupta pentru locul lui Ponta a împărţit deja partidul în tabere care se insultă amarnic. Mazăre cochetează şi el cu ideea de a candida - aşa încât acuzat că s-a tuns ca Hitler, s-a dus şi şi-a rectificat frizura. Acum seamănă cu frizerul. La PNL în schimb se fac liste cu consilieri pentru Cotroceni deşi meritele partidului care s-a trezit cu "pleaşca" Iohannis (vorba dlui Paleologu) sunt limitate. Deocamdată, toată lumea a început s-o rupă pe nemţeşte (gutentag, ovirdezen, verboten, ştrudel, ştrase, undergraund, foraibăr) pentru a-şi arăta disponibilitatea faţă de România lucrului bine făcut şi România prosperă.

CURIERUL NATIONAL

Presiune maximă pe preţurile la gaze

În ultimii ani, mai mulţi consumatori industriali au anunţat că se vor închide din cauza preţului pe care sunt nevoiţi să-l plătească. Departamentul pentru Energie spune că ar putea amâna calendarul de liberalizare a preţurilor pentru mari consumatori, dar numai cu acceptul Comisiei Europene. În paralel, ANRE cere includerea CET-urilor în rândul consumatorilor reglementaţi, arătând că, altfel, preţul plătit pe consumul centralelor termice va creşte cu 28 - 38%. Dezbaterile organizate ieri la Parlament pe tema preţului la energie, în special cele legate de liberalizarea preţului la gazele naturale, au stârnit ample reacţii.

Apogeul crizei: Planul ascuns al Olandei şi Germaniei de ieşire din zona euro

Mai multe informaţii privind faptul că atât Guvernul olandez, cât şi cel german pregăteau planuri de urgenţă pentru o revenire la monedele lor naţionale, la momentul apogeului crizei din zona euro, au ieşit la suprafaţă. La începutul anului 2012, la câteva luni după ce prim-ministrul grec Georgios Papandreou şi, apoi, omologul său italian Silvio Berlusconi au demisionat, Ministerul Finanţelor olandez s-a pregătit pentru un scenariu în care Olanda ar fi putut reveni la moneda sa iniţială. Programul de documentare olandez Argos Medialogica a făcut marţi (18 noiembrie) public, pe baza unor surse anonime, că ministerul a avut un plan de urgenţă numit "Florijn", o trimitere la numele original al guldenului, moneda naţională a Olandei dinainte de euro. Ministrul actual de finanţe, Jeroen Dijsselbloem, a confirmat de asemenea existenţa planului într-un interviu oferit către RTLZ. Olanda şi Germania au lucrat împreună la realizarea mai multor scenarii.

Care sunt cele mai mari companii, care au cele mai mari datorii şi care sunt mai profitabile

Cele mai mari afaceri din România sunt Dacia, OMV Petrom şi Rompetrol. Podiumul datornicilor este format din Telekom România, RCS&RDS şi Dacia. În 2013, cele mai profitabile companii au fost Hidroelectrica, CNADNR şi ELCEN Bucureşti. Potrivit unui studiu realizat de compania de management al riscului de credit, KeysFin, cele mai mari companii din România au afaceri de miliarde de lei şi se numără printre cele mai mari companii din această regiune a Europei şi care derulează afaceri la nivel european şi chiar mondial. În topul celor mai mari companii, în funcţie de cifra de afaceri, este Dacia. Constructorul auto, parte a grupului francez Renault, înregistra, în primele şase luni ale acestui an, o cifră de afaceri de 9,8 miliarde de lei, în creştere cu 1,7% faţă de rezultatul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Uzina de la Mioveni se află, însă, doar pe locul 9 al celor mai profitabile companii din România, cu un câştig de 191,2 milioane de lei. Primii 5 datornici ai ţării au datorii de aproape 20 de miliarde de lei. Telekom România este pe primul loc, cu un total de datorii cumulat de 4,4 miliarde de lei.

EVENIMENTUL ZILEI

Mihai Gâdea dă în judecată "Adevărul" şi îi apără onoarea "fratelui Mircea Badea"

În emisiunea de duminică seara, inconfundabilul moderator de la Antena 3 s-a dezlănţuit într-un spici despre propaganda pe care o fac alte posturi tv, a încercat să ţină o lecţie de jurnalism despre diferenţa dintre televiziune şi mediul online şi a sfârşit prin a ameninţa cu procesul ziarul Adevărul. Mihai Gâdea: Au dat un titlu infect în privinţa prietenului şi fratelui meu Mircea Badea. O manipulare mai joasă şi mai groasă şi mai mincinoasă şi mai ordinară ca asta, rar vezi. A fost un titlu care a apărut, "atac mizerabil al lui Mircea Badea la adresa soţiei lui Klaus Iohannis". Ce să vezi? Domnul Mircea Badea nu doar că nu a avut niciun fel de atac mizerabil, ci pur şi simplu era o constatare din emisiune. Mircea a zis aşa. "Multă lume a văzut cum s-a dus la muncă, a doua zi după alegeri, pe jos. Multă lume admiră modestia. Până la urmă, oamenii cu şase case sunt foarte modeşti, ei merg pe jos. Până acum, reperul meu de modestie era Cristian Tudor Popescu, care are bani, dar conduce un hârb de Dacie. l meu de modestie era Cristian Tudor Popescu, care are bani, dar conduce un hârb de Dacie. Doamna Iohannis este un alt model de modestie, are bani, dar merge pe jos". Este atac mizerabil?

Corupţie cu epoleţi: Şefii Poliţiei din Bistriţa, încolonaţi la DNA

Mai mulţi ofiţeri superiori, şefi de Servicii importante din Bistriţa-Năsăud, erau audiaţi aseară la DNA. Potrivit unor surse judiciare, ei au fost interceptaţi cum interveneau şi rezolvau dosarele unor afacerişti locali. Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Bistriţa-Năsăud, Ioan-Ovidiu Mureşan, a fost adus ieri după-amiază de acasă la sediul DNA, pentru a fi audiat într-un caz de corupţie. Alături de acesta mai erau audiaţi mai mulţi ofiţeri, printre care adjunctul IPJ, Ciprian Buta, şeful Poliţiei Rutiere Bistriţa-Năsăud, Roberto Hasnaş, şeful Biroului Arme - Ioan Ani şi şeful Poliţiei Oraşului Năsăud, Anton Cloşcă. Procurorii DNA au deschis o anchetă în care sunt cercetate mai multe fapte de corupţie făcute de aceştia. Potrivit unor surse judiciare, Mureşan este suspectat de procurorii DNA că a protejat activităţile ilicite ale omului de afaceri Traian Larionesi, ale cărui firme activează în domeniul forestier.

Arma secretă a lui Marian Vanghelie în lupta cu ANI: scrisul indescifrabil

Săptămâna trecută edilul a primit o lovitură dură în procesul cu ANI: nu poate justifica 300.000 de euro. Vanghelie a completat într-un mod inedit declaraţiile de avere. Edilul Marian Vanghelie (PSD) a depus doar câteva declaraţii de avere în 13 ani, de când este primar al Sectorului 5. Şi acelea, scrise în aşa fel încât să nu se poată descifra ce avere deţine. Acum, ANI a decis să angajeze experţi care să stabilească câţi bani a făcut legal edilul şi câţi bani nu poate justifica. Inspectorii au constatat anul trecut că primarul Sectorului 5 nu poate justifica 180 de mii de euro din averea sa. În urma verificărilor făcute de expertul angajat de Vanghelie, suma pe care nu are cum să o explice se ridică acum la aproape 300 de mii de euro. PSD-istul ştie însă cum să scrie o declaraţie de avere,în aşa fel încât mai mult să încurce, decât să descurce, după cum a remarcat ANI la precedentele sale declaraţii, inscripţiile fiind cel mai adesea ilizibile, neconforme cu realitatea sau cu cifre şi zecimale de nedescifrat.

PNL solicită public numirea unui nou Consiliu de Administraţie la Radioul Public

PSD blochează de şase luni numirea unui nou Consiliu de Administraţie la Radioul Public. SRR funcţionează ilegal, se specifică într-un comunicat de presă remis de PNL. Acesta solicită public Birourilor Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să respecte decizia Curţii Constituţionale şi să pună pe ordinea de zi de urgenta învestirea unui nou Consiliu de Administratie al Radioului Public pentru a scoate instituţia din ilegalitate. Radioul Public funcţionează de aproape şase luni fără Consiliu de Administraţie, organism menit să asigure conducerea Societăţii Române de Radio (SRR), alături de preşedinte şi de colegiul director. Majoritatea parlamentară încalcă în mod grav legea şi o decizie a Curţii Constituţionale.

JURNALUL NATIONAL

Retrocedările pe "filiera Cotroceni". Consilierii lui Băsescu, Răzvan Murgeanu şi Daniel Moldoveanu, conectaţi la afacerea Plumbuita

Bulgărele retrocedărilor frauduloase se transformă într-o avalanşă după arestarea Alinei Bica, şefa Parchetului anti-mafia. Este evidentă legătura între "campionii" retrocedărilor şi mediul politic care influenţează deciziile în favoarea "aleşilor" sorţii. Filiera drepturilor litigioase cuprinde proprietari inventaţi, avocaţi şi notari, funcţionari de primării, "caracatiţa" ajungând până în zonele înalte ale Puterii. Lacul Plumbuita a devenit mina de aur din care au fost stoarse de la buget despăgubiri uriaşe. Gheorghe Stelian nu este singurul înavuţit din magma lacului. Alte retrocedări îi au ca protagonişti pe Virginica Dumitrescu şi Adrian Ciorbea, celebri în piaţa drepturilor litigioase. Ei au fost ajutaţi de Răzvan Murgeanu, până mai ieri consilier la Cotroceni, să fie "proprietari" de Plumbuita.

Fumigene politice în piaţa gazelor. Preţurile la populaţie nu cresc dar se speculează teama

Cu cât creşte preţul gazelor pentru populaţie începând de anul viitor? Parlamentul, ANRE şi Guvernul au fiecare o viziune proprie asupra acestui subiect sensibil mai ales pe timpul iernii când consumul creşte. Potrivit statisticilor, 1,6 milioane de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire şi apă caldă pe gaze naturale. Disputa privind majorarea preţurilor începând din ianuarie 2015 este cauzată de liberalizarea pieţei pentru consumatorii industriali, inclusiv CET-uri, procentele avansate de ANRE pentru creşterea preţurilor fiind cuprinse între 28% şi 38%. Cum această creştere de preţuri a gazelor se aplică şi furnizorilor de apă caldă şi căldură se pune întrebarea în ce măsură vor fi afectate facturile populaţiei la întreţinere. Deputatul PSD, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Servicii şi Industrii, a declarat alarmist că preţul gazelor ar putea creşte cu 35% începând cu 1 ianuarie 2015, inclusiv pentru cei care deţin centrale de apartament.

Şedinţă CSAT, convocată de Băsescu la Palatul Cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu a convocat pentru marţi, 25 noiembrie, ultima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din mandatul său. Întâlnirea Consiliului Suprem de Apărarea Ţării este una ordinară, urmând calendarul convocării trimestriale a miniştrilor cu atribuţii legate de securitatea naţională şi a şefilor serviciilor de informaţii. În urmă cu o lună, Victor Ponta anunţa înaintea Administraţiei Prezidenţiale întrunirea CSAT pentru "sfârşitul lunii noiembrie", sugerând că tematica este legată de pregătirile pentru un comandament regional NATO pe teritoriul României. Ponta a menţionat atunci discuţii preliminar pe temele ce urmau să fie abordate în CSAT cu vicepreşedintele american Joe Biden şi cu noul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, dând de înţeles că va lua parte ca şedinţă ca "preşedinte legitim". Ultima şedinţă a CSAT din mandatul preşeintelui Traian Băsescu va fi prezidată de acesta şi se va desfăşura în lipsa directorului SIE, post vacant până la instaolarea lui Klaus Iohannis la Cotroceni, la finele lunii decembrie.

Până unde va scădea preţul petrolului?

Cotaţiile se pot prăbuşi de la 80 la 60 de dolari/baril, dacă OPEC nu decide reducerea producţiei. Economia Rusiei va înregistra pierderi de 80 de miliarde de euro pe an şi riscă să intre în recesiune în 2015. Populaţia din SUA economiseşte zilnic 250 de milioane de dolari faţă de acum câteva luni. Ambele realităţi economice sunt cauzate de preţul minim record atins de petrol. Preţul petrolului a scăzut în 2014 cu 30% ajungând la 80 de dolari pe baril, o evoluţie greu de anticipat la începutul de an. În luna iunie barilul era cotat cu o maximă de 120 dolari, în octombrie a coborât la 95 de dolari pentru ca în prezent să fie de 80 de dolari. Evoluţia apare pe fondul aprecierii dolarului, a creşterii producţiei de petrol în SUA coroborată cu scăderea cu 30% a importului şi a ofertei în creştere pe piaţa mondială. Unii analişti estimează că preţul va continua să se reducă şi în 2015 iar prognoze de 60 de dolari pe baril încep să pară realiste. Acesta ar fi cel mai scăzut preţ al petrolului înregistrat din 2009.

PUTEREA

Căldura s-ar putea scumpi cu aproape 40% din ianuarie. Preţul gazelor rămâne neschimbat

Autorităţile vin cu veşti negative după alegeri. Deşi preţul gazelor naturale nu va creşte în perioada următoare, este posibilă o majorare substanţială a preţului la energia termică furnizată consumatorilor casnici racordaţi la sistemul centralizat. Toţi consumatorii noncasnici sunt obligaţi să achiziţioneze gaze naturale de pe piaţa liberă începând cu 1 ianuarie 2015. În rândul acestor consumatori, ar urma să intre şi CET-urile care furnizează energie termică în sistem centralizat. Însă Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a notificat Guvernul să aprobe de urgenţă un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care să scoată CET-urile din rândul consumatorilor de pe piaţa liberă. În caz contrar, există pericolul creşterii preţurilor la energia termică cu 28% până la 38%. Gazele de pe piaţa liberă sunt mai scumpe decât în zona reglementată, fapt care s-ar reflecta în preţul energiei termice produse de CET-uri, şi mai departe în preţul final la consumatori.

Imobilele neîngrijite ar putea fi supraimpozitate

Asociaţia Municipiilor din România cere introducerea în Codul fiscal a unei prevederi care să permită supraimpozitarea de până la cinci ori a imobilelor neîngrijite, spune preşedintele executiv al asociaţiei, Ilie Bolojan, edil al municipiului Oradea. "În această perioadă se stabilesc reglementările fiscale pentru anul viitor care ţin de mediul economic naţional, dar şi de aspecte ce revin în sarcina primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ din România. (...) Solicităm introducerea în Codul fiscal a unei prevederi legale care să permită supraimpozitarea imobilelor neîngrijite. Avem un număr important de astfel de imobile total neîngrijite în oraşele noastre şi există proprietari care nu onorează calitatea pe care o au", a spus Bolojan, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, în sectorul 3 sunt peste 100 de terenuri şi clădiri abandonate.

CFR reia licitaţia pentru închirierea a 1.000 km de cale ferată

CFR SA va organiza marţi, prin Bursa Română de Mărfuri (BRM), o licitaţie cu strigare pentru închirierea a 27 secţii de cale ferată, însumând 980,5 kilometri, care fac parte din infrastructura neinteroperabilă şi au fost disponibile la BRM şi în octombrie, fără să atragă însă interesul operatorilor de transport. "Dacă până în prezent secţiile de cale ferată erau licitate grupat, începând cu luna octombrie operatorii de transport feroviar licenţiaţi vor putea depune oferte pentru una sau mai multe secţii neinteroperabile. Durata de valabilitate a contractului de închiriere este de 4 ani, iar criteriul de atribuire va fi preţul cel mai mare", se arată într-un comunicat al companiei de stat. Secţiile scoase la licitaţie se află pe raza sucursalelor regionale de cale ferată Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi, Galaţi şi Constanţa.

ROMANIA LIBERA

Primarii PSD ţin cu dinţii de putere. "Dacă ieşim de la guvernare, pierdem bani"

Va rămâne sau nu PSD la guvernare, acesta este cel mai dezbătut subiect din interiorul acestui partid, după ce Victor Ponta a pierdut alegerile prezidenţiale. Imediat după cel de-al doilea tur de scrutin, vicepreşedintele Partidului Social Democrat, Robert Negoiţă, a declarat public că o retragere din Guvern este "aşteptată şi de cetăţeni", iar noul preşedinte ales trebuie să-şi instaleze propria echipă la conducerea Guvernului. Nu de aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii PSD Olt, care într-o scrisoare deschisă au cerut conducerii de la Bucureşti "continuarea procesului de guvernare pentru care, în 2012, am primit voturile a peste 70% din electoratul român." De altfel, primarii PSD din ţară, indiferent dacă sunt dintre cei vechi sau dintre cei intraţi recent în Partidul Social Democrat, nu doresc ca Victor Ponta să îşi dea demisia din fruntea guvernului şi, mai ales, nici ca formaţiunea lor politică să iasă de la guvernare.

Cine intră în echipa lui Iohannis

Preşedintele ales, Klaus Iohannis se află în aceste zile într-un proces de selecţie a viitorilor consilieri prezidenţiali. Potrivit unor surse din PNL, pentru şefia Cancelariei prezidenţiale se vehiculează două nume. Este vorba de Mihai Răzvan Ungureanu, fost premier şi şef al SIE, dar şi Dan Mihalache, secretar general adjunct al PNL. Printre consilierii lui Iohannis se vor mai număra Andrei Muraru, istoric fost preşedinte al IICCMER. De asemenea, Cosmin Marinescu ar urma să fie consilier pe probleme economice. El este conferenţiar universitar doctor la Catedra de Economie şi Politici Economice din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti (ASE). De asemenea, în echipa lui Iohannis ar putea intra şi avocatul Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti.

ZIARUL FINANCIAR

ZF lansează anuarul Top 100 cele mai valoroase companii din România

Ziarul Financiar va anunţa miercuri-seară la Gala aniversară de 16 ani clasamentul celor mai valoroase 100 de companii din Ro­mâ­nia, iar joi va lansa pe piaţă anuarul ce cuprinde ierarhia acestor companii. În fiecare dintre ediţiile anterioare, liderul s-a menţinut Petrom, care anul trecut a fost evaluat la 5,7 mld. euro. Îşi va păstra în 2014 poziţia producătorul de petrol şi gaze? Cât mai valorează astăzi compania, în condiţiile în care în 2013 a cedat prima poziţie în topul celor mai mari firme din România după cifra de afaceri (din 2013) în favoarea Automobile Dacia, dar din punctul de vedere al profitului a raportat un record, trecând pragul de 1 mld. euro. Topul de anul trecut a fost completat de Romgaz (2,59 mld. euro), Orange (2,5 mld. euro), Fondul Proprietatea (2,47 mld. euro) şi Vodafone (1,89 mld. euro).

Niculae Duşu, Celco: Reindustrializarea României este cheia creşterii economice de 5% pe an

Niculae Duşu, preşedinte şi acţionar al producătorului de materiale de construcţii Celco din Constanţa, spune că o măsură de susţinere a economiei locale este reducerea CAS, care va stimula firmele să facă angajări "cu acte", dar şi scăderea TVA de la 24% la 19%, factor care ar determina o reducere a evaziunii fiscale. "Implementarea unui program de reindustrializare a României şi a unor programe investiţionale care să permită menţinerea locurilor de muncă actuale şi crearea altora noi, precum şi modificările legislative pentru reducerea presiunii fiscale (reprezintă măsuri care ar putea ge­nera o creştere economică anuală de 5% - n.red.)", spune Duşu. Acţionarul Celco afirmă că în prezent nu există strategii de relansare a investiţiilor în construcţii, un sector care ar putea avea un aport important la creşterea PIB, iar singurul segment pe care pro­ducătorii din această industrie se bazează este cel al construcţiilor realizate de persoanele fizice.

Banca lui Umbrărescu rămâne şi fără preşedintele board-ului după plecarea directorului general

Roxana Moldovan, care a preluat în luna februarie funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie al BRCI (fosta ATE Bank), urmează să-şi încheie mandatul luna viitoare, potrivit unui convocator al adunării generale a acţionarilor. O decizie în acest sens a acţionarilor urmează să fie luată la jumătatea lunii decembrie. Acţionarii sunt convocaţi să aprobe şi încetarea mandatului Magdalenei Manea, membru în consiliul de administraţie al băncii. Numărul membrilor consiliului de administraţie se va restrânge astfel de la cinci la trei. Acţionarii trebuie să discute bugetul de venituri şi cheltuieli, precum şi planul de activitate al băncii pentru anul viitor. Plecarea Roxanei Moldovan din funcţia de preşedinte al CA vine în condiţiile în care la începutul lunii Marinel Burduja a încheiat cola­bo­rarea cu BRCI prin depunerea mandatului. De­misia sa a fost accep­tată de consiliul de supra­veghere, condus de Mol­dovan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb