REVISTA PRESEI 26.02.2016

Willy Homner
Revista Presei / 26 februarie 2016

ADEVARUL

Comisia Europeană pune sub semnul întrebării legalitatea referendumului Ungariei

Comisia Europeană pune sub semnul întrebării legalitatea referendumului organizat de Ungaria în privinţa cotelor de migranţi, pentru că riscă să încalce o strategie convenită la nivel european pentru a face faţă fluxului de refugiaţi, relatează Euronews. "Nu înţelegem cum se încadrează (referendumul - n.r.) în procesul de luare a deciziilor convenit de toate statele membre, inclusiv de Ungaria, în baza tratatelor UE", a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Natasha Bertaud. Miercuri, Ungaria a anunţat că va organiza un referendum în privinţa cotelor de imigranţi. "Guvernul răspunde opiniei publice de acum. Noi considerăm că introducerea cotelor de relocare a migranţilor fără susţinerea poporului este echivalentă cu un abuz de putere", a spus Orban într-o conferinţă de presă.

"Cea mai modernă gară din ţară", renovată cu 315 MIL. lei, e un şantier fără aviz ISU

Românii nu reuşesc si pace sa ducă ceva la bun sfârşit. Dovada că cea mai moderna gară din ţară, cea din Arad, nu este complet funcţională, nici la două luni de la inaugurare. In plus, nu are avizul ISU de funcţionare. Modernizarea a costat peste 300 de milioane de lei, dar noua pasarelă este inaccesibilă. Oamenii trebuie să ocolească sute de metri si să-si care rapid bagajele, ca să prindă trenul. Iar CFR răspunde simplu că lucrările nu sunt terminate. In luna decembrie a anului trecut era inaugurată "cea mai modernă gară din ţara": cu scări rulante, tabele de afişaj moderne si peroane impecabile. Doua luni mai târziu, in acelaşi loc, oamenii traversează pe bârne de lemn si ocolesc noua pasarelă la care nu au acces. Totul arată ca un şantier. E drept, unul de 315 milioane de lei.

Brandurile Epocii de Aur

Dacia, Arctic, Eugenia, Bucegi, Guban sau Pegas sunt doar câteva din brandurile epocii de aur care se vând bine şi în prezent şi chiar aduc profit celor care au ştiut să le ţină pe picioare. Nu ne vindem ţara! Aşa se striga în 1990 când se punea problema privatizării marilor jucători din industrie care erau în pragul falimentului. Cum era de aşteptat, multe fabrici ale României Socialiste au fost rase de pe faţa pământului şi au ajuns mall-uri sau cartiere rezidenţiale. Totuşi, după 1990, anumite mărci româneşti, care erau pe marginea prăpastiei au fost fie resuscitate, fie reinventate de investitorii străini sau români. Cele mai sonore exemple de acest gen sunt berea Bucegi şi bicicletele Pegas. Ce este important însă, multe branduri ale Epocii de Aur sunt printre motoarele economiei româneşti. Constructorul de frigidere Arctic, de la Găeşti, a scăpat şi el de la faliment, salvat de Turcia.

Un Napoleon la Rahova. Dan Voiculescu, pontat de gardieni că "scrie" şi "munceşte" în acelaşi timp

Omul de afaceri Dan Voiculescu ar fi reuşit performanţa ca, în paralel cu timpul alocat scrierii de cărţi, să acumuleze şi ore de muncă pretinzând că a prestat diferite activităţi. Acest lucru ar fi consemnat într-o notă internă realizată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, care a constatat mai multe nereguli la Penitenciarul Rahova, potrivit Hotnews. Este vorba de nota internă care a fost transmisă la DNA, şi în baza căreia DNA s-a autosesizat pe 12 ianuarie, în cazul "Savanţilor închisorilor". Potrivit infomaţiilor Hotnews, Dan Voiculescu ar fi beneficiat de regim preferenţial la Rahova, lucru consemnat în nota internă din 29 decembrie 2015. Voiculescu ar fi primit acest tip de beneficii în aceeaşi zi (şi ore de studiu, dar şi ore de munca), fapt fără precedent în penitenciarele din Romania. Mai mult, ar fi fost pontat şi pentru ore de muncă pe care în realitate nu le-ar executat niciodată. Toate aceste informaţii ar fi consemnate în nota interna a ANP din 29 decembrie 2015.

Cum arată inventarul aberaţiilor birocratice făcut de români

Premierul Dacian Cioloş a lansat miercuri platforma online maisimplu.gov.ro, alintată "Comisia de tăiat hârtii", un spaţiu unde românii pot să-şi arate indignarea provocată de birocraţia absurdă impusă de sistem. Acesta se vrea a fi începutul luptei împotriva hârtiilor inutile. Iar în primele 24 de ore, peste 1.000 de români şi-au vărsat oful online, dar au şi oferit soluţii, pentru ca totul să devină mai simplu.

Iliescu, despre redeschiderea dosarului Revoluţiei: În loc să stăm să plângem morţii, să tragem concluzii politice

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, joi, despre redeschiderea dosarelor Revoluţiei şi mineriadelor, că nu ştie cui slujeşte aşa ceva, că acele evenimente ar trebui cercetate de istorici, nicidecum de procurori, el precizând că, "în loc să stăm să plângem morţii, ar trebui să tragem concluziile politice adecvate". Iliescu vede o conspiraţie şi când vine vorba despre sancţiunile pe care CEDO le-a impus României. "Nu ştiu cui slujeşte aşa ceva. Altminteri, nu-i nicio problemă", a spus Iliescu, întrebat cum comentează redeschiderea dosarelor Revoluţiei şi mineriadelor. "A fost un moment de istorie, cu părţile lui bune şi cu părţi mai puţin bune, cu stări conflictuale. Am trecut peste ele, am depăşit. Ce rost are să dezgropăm? Ele trebuie să formeze obiectul unor asemenea dezbateri, unor oameni care stau şi studiază istoria ca să tragem învăţăminte, nu să tot întreţinem o stare", a delcarat fostul preşedinte.

Sondaj IRES: PCR a rămas cel mai iubit partid

La întrebarea "Cum credeţi că a fost PCR comparativ cu partidele actuale?", 52% din respondenţi au răspuns "mai bun", doar 18% au răspuns cu "mai rău", iar 8% a spus că "la fel". 22%, un procent mai mare decât cei care cred că PCR este un partid mai rău, au bifat răspunsul "nu ştiu/ nu răspund". Cei mai mulţi dintre cei care consideră că PCR este un partid mai bun decât cele din prezent au vârste cuprinse între 51 şi 65 de ani (60,4%), mai mulţi decât cei cu vârste de peste 65 de ani (56%). Dintre cei care consideră PCR un partid mai bun decât tot ce este astăzi pe scena politică, cei mai puţini sunt tinerii (40,6%). Cei mai mulţi (59,7%) sunt de stânga şi din zona de sud a României (53,2%), iar cei mai puţini sunt de dreapta (46,5%) şi din Moldova (49,6%). Totodată, nostalgicii regimului comunist locuiesc în mediul rural (54,2%) şi au studii elementare (56,2%).

Gafă de zile mari: Cum i s-a adresat Lukaşenko lui Putin

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko s-a văzut joi în mare încurcătură, la întâlnirea avută la Minsk cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, după ce i s-a adresat oaspetelui său cu numele premierului rus Dmitri Medvedev. "Stimate Dmitri Anatolievici (Medvedev)", i s-a adresat Lukaşenko lui Putin înainte de convorbirile dintre cele două delegaţii, relatează portalul lenta.ru, citat de Agerpres. Liderul belarus şi-a dat seama imediat de gafa făcută, dar încercând s-o repare s-a încurcat şi mai rău. "Stimate Vladimir Vladimirovici (Putin), stimate Dmitri Anatolievici", a continuat Lukaşenko. Văzându-l în această încurcătură, preşedintele rus a reacţionat cu umor. "E adevărat, banii sunt acolo", a afirmat Putin zâmbind. "Nu, nu e asta", a mai reuşit să spună preşedintele Belarusului. Presa rusă scrie însă că unul din subiectele principale ale discuţiilor Putin-Lukaşenko de la Minsk este instalarea unei baze aeriene ruse pe teritoriul fostei republici sovietice. În schimbul autorizării acestei baze, Lukaşenko ar urma să ceară Kremlinului un nou credit pentru ţara sa, notează Agerpres.

Un porc mort cu numele Angelei Merkel scris pe el, găsit la Leipzig pe locul construcţiei unei moschei

Un porc mort pe care era scris numele cancelarului german Angela Merkel a fost descoperit la locul construcţiei unei moschei din oraşul Leipzig, în landul german Saxonia, a anunţat joi poliţia germană, transmite agenţia DPA. Autorităţile au deschis o anchetă, iar poliţia a declarat că ia în considerare posibilitatea ca acest act să aibă o motivaţie politică. Cuvintele "Mutti Merkel" (Mămica Merkel) au fost scrise cu vopsea roşie pe carcasa de porc. Cuvântul german "mutti" se traduce prin "mămică" şi este adesea folosit cu referire la cancelarul german, notează DPA, citată de Agerpres. Nu este prima dată când locul unde se construieşte respectiva moschee este ţinta unor astfel de acte. În 2013, mai multe capete de porci au fost descoperite aici după săptămâni de proteste faţă de ridicarea moscheii.

BANCHERUL

Ana Birchall ii răspunde lui Nicolae Cinteza: nebunia e sa nu găseşti o soluţie pentru problemele celor cu credite in valuta

"E o nebunie sa nu încerci sa găseşti o soluţie pentru rezolvarea problemelor grave ale celor cu credite in valuta, care se chinuie lună de lună sa-si plătească ratele, doar din cauza faptului ca leul s-a depreciat atât de mult fata de francul elveţian", a spus, pentru Bancherul.ro, deputata PSD, Ana Birchall, ca reacţie la declaraţia şefului supravegherii din cadrul BNR, Nicolae Cinteza, potrivit căruia proiectul de lege privind conversia creditelor în valută la cursul istoric "e o nebunie". Cinteza a declarat ca proiectul de lege prevede conversia creditelor la cursul mediu din luna acordării creditelor, însă Birchall spune că este vorba doar de conversia creditelor in franci elveţieni (CHF), nu si a celor in euro, la un curs mediu de la data acordării creditului pană în prezent, ceea ce ar însemna o reducere a acestuia cu aproximativ 25%.

Mugur Isărescu explică modul în care funcţionează o banca, pe înţelesul tuturor

Mugur Isărescu a continuat astăzi lecţiile de educaţie financiara pe înţelesul tuturor de la pupitrul BNR, explicând modul in care funcţionează o banca, pentru a clarifica o serie de confuzii, unele chiar gogomanii, apărute in contextul dezbaterilor privind legea darii in plata a caselor ipotecate. Guvernatorul considera ca aceste confuzii, precum confundarea unei legi economice, cum este cea a cererii si ofertei, cu o lege de natura juridica, sunt atât de grave încât pot reprezenta un prim pas spre disoluţia oricărei ordini de drept. Cu atât mai mult cu cat sunt exprimate de persoane cu doctorate în economie sau ştiinţe juridice.

CURENTUL

Tokes a rămas fără Steaua României. Firea şi Creţu păstrează decoraţiile

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv că Laszlo Tokes rămâne fără decoraţia Steaua României prin respingerea recursului formulat de europarlamentarul Laszlo Tokes împotriva sentinţei Curţii de Apel Bucureşti care a stabilit că retragerea decoraţiei "Steaua României" a fost legală. "Decizia de azi a Înaltei Curţi: "DECIZIA Nr.511/25.02.2016. Respinge recursul declarat de Tokes Laszlo împotriva Sentinţei nr.1973 din 20 iunie 2014 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 25 februarie 2016". Şi Corina Creţu şi Gabriela Firea au primit Ordinul Steaua României. Insanitatea mediului politic autohton a făcut ca astfel de personaje să ajungă în poziţii politice de reprezentare a poporului român. Despre Corina Creţu, Pacepa scria că ar fi o rândunică, lastoşca pe ruseşte, băgată în paturile celor care erau ţinte pentru ruşi, manevrată din spate de cârpa kaghebistă Ion Iliescu, mentorul ei de la care a înghiţit totul, în opinia lui Pacepa, el însuşi agent KGB la bază, deci specialist pe domeniu.

Avize - de Tia Şerbănescu

Nu se ştie de ce, Dragnea n-a înţeles că a dat-o în bară cu legea defăimării care a picat la Cameră şi tot încearcă s-o treacă din nou tăindu-i unghiile, vopsindu-i părul şi schimbându-i numele. Dragnea pretindea că votul căderii legii sale a fost fraudat şi că au apărut acolo voturi în plus, puse cu mâna. Henţ! Adică aşa cum a făcut el la referendum. Drept care a cerut reluarea votului. PNL a părăsit imediat sala ca să nu fie cvorum în timp ce Zgonea cerea blocarea uşilor. Periculos! Mai ales că nici Parlamentul n-are aviz ISU. Cum-necum, CCR le-a dat o mână de ajutor corupţilor patriei declarând neconstituţionale interceptările SRI din dosare - deşi acestea erau legale, având avizul judecătorilor pe baza unor indicii serioase. Deloc descurajat, SRI a postat un mesaj de Dragobete în care se arată că fetele îşi puneau odinioară busuioc sub pernă ca să-şi afle ursitul. Tempi passati. Acum şi-l găsesc la ASF, la Parlament, la Guvern sau la DNA şi la Poarta Albă. Depinde de momentul întâlnirii - şi de procesul care transformă fluturii din stomac în ulcer.

EVENIMENTUL ZILEI

Ce l-a făcut pe Romeo Beja, lider al Mineriadei, să pice în cătuşele poliţiei după ce s-a ascuns 11 ani

Condamnat în 2005 la 5 ani de închisoare pentru Mineriada din ianuarie-februarie 1999, locotenentul lui Miron Cozma a crezut că i se va anula pedeapsa pentru că în noul Cod Penal nu mai apare infracţiunea de "subminare a puterii de stat". Una dintre cele mai surprinzătoare ştiri din această săptămână este prinderea - pare că termenul potrivit este mai degrabă "predarea" - unuia dintre locotenenţii lui Miron Cozma, Romeo Beja. Numele acestuia este desprins din anii în care cuvintele "mineri" şi "Valea Jiului" inspirau teamă la Bucureşti, iar motivul arestării sale este legat de ultima zvâcnire a acestei adevărate armate, Mineriadele din 1999.

De ce nu mai dau medicii credit cardului de sănătate

Cu toate că apariţia cardului de sănătate pare că a adus economii importante la buget, modul dezastruos în care a fost implementat face ca, de multe ori, noul sistem să nu fie funcţional. Astfel, românii nu beneficiază de serviciile la care au dreptul prin lege. Săptămâna trecută, medicii de familie au protestat în faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) după ce sistemul cardului de sănătate a rămas încă o dată blocat. Situaţia nu are cum să mai continue, susţin medicii, care se plâng că le este extrem de greu să ofere consultaţii şi să prescrie reţete.

China, a doua putere în lume în cercetările tehnico-ştiinţifice

China ocupă o poziţie tot mai importantă în domeniul tehnico-ştiinţific, devenind fără îndoială a doua putere în lume în cercetările tehnico-ştiinţifice, arată un raport prezentat la începutul anului în curs de Fundaţia Naţională de Ştiinţe din SUA. China este situată pe locul II la nivel mondial la alocaţiile în cercetări, numărul lucrărilor tehnico-ştiinţifice şi valoarea adăugată realizată de sectorul manufacturier cu tehnologii avansate, dar pe locul I după oferta de talente de ştiinţe şi inginerie. În document se afirmă că la nivel global, cheltuielile pentru cercetările tehnico-ştiinţifice înregistrează în general o tendinţă de creştere, îndeosebi în America de Nord, Europa, Asia de Est şi Asia de Sud-Est. Statele Unite ale Americii rămân prima putere în lume în cercetările tehnico-ştiinţifice, urmată de China, ale cărei cheltuieli în domeniu sunt aproape de totalul cheltuielilor din UE.

TOXINA care a îmbolnăvit bebeluşii din Argeş putea fi DEPISTATĂ ÎN DOUĂ ORE

Toxina care determină sindromul hemolitic uremic putea fi depistată în două ore. Aceasta este concluzia unui medic despre cazul îmbolnăvirii copiilor din judeţul Argeş. Invitat la Digi24, medicul Marius Geantă a spus că îmbolnăvirile puteau fi preîntâmpinate: "În situaţia micuţilor se impunea testarea cu testul rapid pentru toxina produsă de această bacterie despre care se spune că este cauza bolii. Dacă la Piteşti şi în celelalte oraşe ar fi fost disponibil testul, iar medicii ar fi ştiut că trebuie să îl facă... Testul pune în evidenţă toxina care determină SHU (n.r. - sindrom hemolitic-uremic), poate fi pusă în evidenţă în două ore. Primul copil testat este cel internat ieri la Spitalul Marie Curie. I s-a făcut testul rapid, dar după ce a trecut prin mai multe spitale din Bucureşti şi din Piteşti, de la momentul zero al crizei. Vorbim de aceeaşi conduită a medicilor în plin scandal determinat de SHU.

Dacian Cioloş mai rade 10 prefecţi

Guvernul va schimba săptămâna viitoare încă un lot de prefecţi, cel mai probabil încă zece. Potrivit unor surse din Executiv, este în vizor şi prefectul Sibiului. Aceleaşi surse spun că nu vor fi schimbări la Bucureşti, deocamdată. "Toţi prefecţii, care sunt înalţi funcţionari publici, au fost numiţi politic. Nu avem cu cine să-i schimbăm, pentru că legea nu ne permite să numim prefecţi decât tot din rândul înalţilor funcţionari publici. Deocamdată le cerem o declaraţie pe propria răspundere că nu sunt activi politic, adică nu participă la activităţi de partid. Vom schimba legea administraţiei", au declarat sursele citate. Miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat că la nivelul Executivului se evaluează mai multe persoane care ar putea să ocupe funcţia de prefect, în condiţiile în care vor mai fi schimbări.

Europa ia măsuri pentru a opri la graniţe valul de refugiaţi

Miniştrii europeni de Interne au sprijinit, la reuniunea de ieri, de la Bruxelles, ideea obligativităţii controalelor de identitate pentru cetăţenii europeni, la intrarea şi la ieşirea din spaţiul comunitar. Ei au cerut, însă, un răgaz de şase luni până la aplicarea acestei măsuri în aeroporturi, pentru a-şi procura echipamentele necesare. Propunerea va fi discutată cu Parlamentul European, înainte de a fi transpusă în legislaţia europeană. Ministrul de interne olandez (ţară ce asigură preşedinţia UE), Klaas Dijkhoff, a apreciat că măsura vine în sprijinul securităţii cetăţenilor europeni şi ar fi un pas important în combaterea terorismului. Pe de altă parte, Bulgaria, Austria, Slovenia şi Croaţia consideră, într-o declaraţie comună, că trebuie luată o decizie pentru stoparea totală a tranzitului imigranţilor, din raţiuni de securitate. Declaraţia a fost semnată şi de Albania, Macedonia şi Serbia.

JURNALUL NATIONAL

De ce se înghesuie marii investitori să vină la Sibiu

Anunţul privind finalizarea peste patru ani a autostrăzii Piteşti-Sibiu a pus deja oraşul transilvănean pe harta investitorilor în spaţii logistice şi industriale. Sibiul are şanse să preia grosul investiţiilor din zona Transilvaniei, după ce Clujul a devenit un oraş scump şi neîncăpător pentru firmele care doresc să-şi deschidă puncte de lucru şi reprezentanţe. Atracţia principală pentru investitori rămâne zona de vest datorită conexiunii cu Uniunea Europeană, având în vedere că majoritatea companiilor produc în Romania diferite componente pentru export. Sunt vizate oraşele cu forţă de muncă bine pregătită şi cu centre universitare care să pregătească studenţii în parteneriat cu investitorii. Cum în Cluj şi Timişoara forţa de muncă devine din ce în ce mai greu de găsit, mai ales că salariile au depăşit cu mult media naţională, investitorii caută terenuri în Sibiu.

S-a identificat cauza îmbolnăvilor copiilor din Argeş

"Consecutiv întâlnirii de astăzi cu specialiştii europeni, vă putem spune că s-au identificat cauzele îmbolnăvirilor. Este vorba despre o tulpină de escherichia coli", a precizat ministrul Sănătăţii, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă. Trei copii cu sindromul hemolitic-uremic, toţi din Argeş, au murit în ultimele săptămâni la Spitalul "Marie Curie" din Capitală, scrie antena3.ro. Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei, în această perioadă, să asculte recomandările medicilor cu privire la respectarea regulilor de igienă.

ALERTĂ - Tone de roşii retrase de pe piaţă

Tone de roşii sunt retrase de pe piaţa din România din cauza cantităţii peste limitele admise a pesticidelor. Peste 20,3 tone de tomate, provenite din Iordania, au fost retrase dintr-un depozit din judeţul Ilfov şi de la clienţii din listă, pentru că depăşeau limita maximă admisă pentru reziduurile de pesticide, lotul respectiv fiind trimis la neutralizare, au declarat, joi, pentru AGERPRES reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Controlul inspectorilor ANSVSA a fost realizat luni, 22 februarie.

NATIONAL

Pesediştii se repliază: îl încălzesc pe Mircea Diaconu să intre în ring cu Ludovic Orban

Contrar indiferentei afişate, intrarea lui Ludovic Orban in cursa pentru Primăria Capitalei le-a dat fiori reci pesediştilor. Ludovic Orban nu este Cristian Buşoi, iar Gabriela Firea nu este Sorin Oprescu. După ce au ajuns la aceasta concluzie, pesediştii au început sa-si facă ochii roata prin partid după un candidat capabil sa-i tina piept liberalului. Mircea Diaconu a reuşit nu numai să învingă ANI in Justiţie, dar si să spargă "blocada" instituită împotriva lui la alegerile europarlamentare din 2014 si să ajungă euro deputat. Iar cum reuşita se datorează si PSD-ului, care i-a "donat" lui Diaconu o parte din voturile proprii, este clar ca social-democraţii considera acum ca actualul europarlamentar trebuie sa le întoarcă favorul.

Bombele ISIS, fabricate cu materiale din Romania

Un studiu comandat de Uniunea Europeana arată că 50 de societăţi din 20 de ţări furnizează, fără să ştie chiar, componente pe care combatanţii Statului Islamic le folosesc pentru a crea dispozitive explozibile improvizate, in Siria si in Irak. Potrivit raportului realizat de Conflict Armament Research (CAR), publicat ieri, Statul Islamic nu are dificultăţi in a găsi componente necesare pentru fabricarea bombelor. După investigaţii ce au durat 20 de luni, autorii raportului afirma ca peste 50 de societăţi din 20 de tari diferite sunt implicate, mai mult sau mai puţin, si de cele mai multe ori împotriva voinţei lor, in furnizarea acestor materiale către jihadişti. Peste 700 de componente diverse, cabluri, produse chimice si altele, utilizate de ISIS pentru fabricarea dispozitivelor explozibile improvizate (DEI) au tranzitat prin 51 de firme si societăţi din Turcia, China, Brazilia, Rusia, SUA, India, Romania, Japonia, Austria, Elveţia, Austria si din alte tari.

PUTEREA

Primăria lui Onţanu pentru clientela UNPR: 600.000 de lei pentru 16 zile de pază!

Ares Guard SRL, societatea de protecţie şi pază controlată de Alin Dumitru Berbecaru, secretarul general al UNPR Bucureşti, a mai obţinut un contract de la Primăria condusă de Neculai Onţanu, şeful său de partid. Pentru aproximativ 587 de mii de lei, guarzii de la Ares au fost contractaţi să păzească unităţile şcolare de pe raza Sectorului 2 timp de 16 zile din momentul semnării contractului. De mulţi ani, societatea face profituri importante din angajamentele pe care le capătă cu regularitate de la Primăria Sectorului 2. Ares Guard SRL a obţinut contractul de prestări servicii de pază pentru imobilele în care funcţionează unităţile de învăţământ din Sectorul 2 în data de 14 ianuarie a.c. Procedura de atribuire a fost negocierea directă cu un singur agent economic.

IMM-urile, încurajate de Guvern să utilizeze eficient energia

IMM-urile vor putea accesa scheme de sprijin pentru utilizarea eficientă a energiei. Executivul a avizat astfel modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, pentru încurajarea instituţiilor publice şi a IMM-urilor să utilizeze eficient energia. În acest sens, IMM-urile vor primi scheme de sprijin, cu respectarea reglementărilor în domeniul ajutorului de stat. Concret, actul normativ clarifică modul în care organismele publice sunt încurajate să achiziţioneze doar produse, servicii, lucrări sau clădiri cu performanţe înalte de eficienţă energetică. Organismele publice, inclusiv cele de la nivel local şi regional, vor fi încurajate ca la efectuarea acestor achiziţii să evalueze posibilitatea încheierii unor contracte de performanţă energetică pe termen lung, care oferă posibilitatea de economii de energie pe termen lung.

Angajaţii RATB protestează vineri

Angajaţii RATB protestează vineri, în faţa Autobazei Militari din Bucureşti, ei reclamând neregulile sesizate în cadrul Regiei, au anunţat reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor 2014. Ion Usturoi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor 2014, a declarat că protestul va începe la ora 11.30 şi se va încheia la 15.30. Angajaţii reclamă managmentul neperformant impus de Consiliul General al Muncipiului Bucureşti, subfinanţarea RATB şi furturile şi distrugerile din RATB. "Suntem nemulţumiţi de programul de lucru, de salarii, de orele suplimentare de muncă pe care nu avem voie să le facem. Mulţi şoferi RATB au decis să plece în afara ţării să muncească, sunt multe nemulţumiri la mijloc", a precizat Ion Usturoi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor 2014, potrivit Mediafax. Pe data de 8 martie, aceştia organizează un nou protest în faţa Palatului Parlamentului.

ROMÂNIA LIBERĂ

Bilanţul DNA dă frisoane demnitarilor corupţi

Direcţia Naţională Anticorupţie a avut în 2015 cele mai mari rezultate de la înfiinţare: au fost trimişi în judecată 1.250 de demnitari şi funcţionari. Dintre cei trimişi în judecată, 500 au funcţii de conducere. Printre înalţii demnitari trimişi în judecată de către DNA s-au numărat un premier în funcţie (Victor Ponta), cinci miniştri, 16 deputaţi şi 5 senatori. Într-o situaţie similară s-au aflat anul trecut 100 de primari şi o treime dintre preşedinţii de Consilii Judeţene. Prejudiciile în aceste dosare sunt de 431 milioane de euro, cât bugetul pe următorii trei ani alocat autostrăzilor, a declarat Laura Codruţa Kövesi, procurorul-şef DNA, în deschiderea prezentării rezultatelor instituţiei pe anul 2015, care a avut loc ieri. Iar din dosarele în care s-au dat hotărâri judecătoreşti definitive sunt de recuperat alte 200 de milioane de euro.

Iohannis sprijină candidatura liberalului Orban

Preşedintele Klaus Iohannis şi Ludovic Orban, candidatul PNL la Primăria Capitalei, au avut o întâlnire la Cotroceni, potrivit unor surse politice. Discuţia a vizat proiectele pe care candidatul PNL le are pentru Bucureşti, şeful statului considerând esenţială dezvoltarea Capitalei în următorii 4 ani. Contactat de "România liberă", Ludovic Orban a confirmat existenţa întâlnirii, dar nu a oferit detalii. "Este adevărat, întâlnirea cu preşedintele a avut loc, dar nu pot să spun ce am discutat, a fost o discuţie tete-a-tete. Eu am spus încă de luni că doresc să mă întâlnesc cu preşedintele, nu am ascuns întâlnirea, dar nu pot să dezvălui ce am discutat între patru ochi", a menţionat candidatul liberal. Întâlnirea dintre Iohannis şi Orban a avut loc după ce, la începutul săptămânii, PNL l-a propus pe acesta din urmă drept candidat pentru Primăria Capitalei în locul lui Cristian Buşoi.

Bătălia pentru serviciile secrete, faza pe Armată

Guvernul Cioloş vrea să schimbe regulile de numire a conducerii serviciului secret al armatei. Şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA) ar urma să fie numit de preşedintele ţării, nu de ministrul Apărării, cum se întâmplă în prezent. Actualul director general este acuzat că a folosit serviciul în interesul lui Gabriel Oprea. Noua reglementare apare în programul legislativ al Guvernului, trimis Parlamentului, iar termenul fixat de Executiv pentru finalizarea propunerii este aprilie. În acest proiect se prevede "aplicarea aceleiaşi proceduri de numire a şefului DGIA ca la şeful SMG (la propunerea ministrului Apărării Naţionale, de către preşedintele României)". Miza proiectului este legată de atribuţiile Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării.

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu, BNR: Eşecul generaţiei noastre a fost că nu le-am spus celor tineri cât de greu este să construieşti o piaţă valutară funcţională

Eşecul generaţiei guvernatorului BNR Mugur Isărescu, cel mai longeviv şef de bancă centrală din lume, şi implicit a veteranilor sistemului bancar, este că nu a transmis către cei tineri cât de greu se construieşte o piaţă funcţională. După un sfert de secol, lumea încă nu înţelege ce este supravegherea prudenţială, susţine Isărescu. "Încă se consideră că BNR trebuie să ia fiecare credit şi să îl con­tro­leze. Sunt patru milioane de cre­dite în România. Vrem libertate fără responsabilitate. Nu merge. Ideea de clauză abuzivă este precum viciul ascuns la o marfă. Clauzele abuzive se dovedesc nu cu strigăte, ci în instanţe. Altfel, singura soluţie este revenirea la contracte standard", a afirmat ieri guvernatorul Isărescu la o conferinţă aniversară dedicată împlinirii a 25 de ani de la redeschiderea pieţei valutare din România.

Producţia de electrocasnice, noul "sector auto" al României?

Trei producători din industria de electrocasnice au pus România pe harta lor de investiţii prin proiecte a căror valoare se ridică la 160 mil. euro şi care ar trebui să genereze cel puţin 3.500 de noi locuri de muncă, potrivit datelor ZF. Astfel, România începe să devină un jucător tot mai important în producţia europeană de electrocasnice, un sector care câştigă greutate şi în economia locală, dependentă în mare parte de producţia de componente auto. De'Longhi (Italia), Kärcher (Germania) şi Arcelik (Turcia) deschid drumul în România pentru dezvoltarea unui nou sector industrial: producţia de electrocasnice. În 2013, pe piaţa locală, italienii de la De'Longhi au început să producă espressoare de cafea în localitatea Jucu (din Cluj), pe locul lăsat liber de producătorul de telefoane mobile Nokia, unde doar în primii doi ani au ajuns la afaceri de peste 70 de milioane de euro.

Fundamentele macro rămân solide, dar încrederea analiştilor financiari în economie se erodează

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România (Asociaţia Analiştilor Financiari Certificaţi Internaţional) a scăzut semnificativ în luna ianuarie, la 56,1 puncte, faţă de 69,8 puncte în decembrie, pe fondul prăbuşirii "indicelui de anticipaţie" de la 72,2 puncte în decembrie la 53,7 puncte. Ce s-a întâmplat de fapt? Economia a crescut în 2015 cu 3,7%, cu mult peste ceea ce anticipa Comisia Naţională de Prognoză (CNP), dar uşor sub ceea ce aşteptau economiştii (3,9 - 4%), după ce consumul a explodat ca urmare a reducerii TVA de la 24% la 9% la alimente. Anul acesta, guvernul, în baza proiecţiilor CNP, şi-a constituit bugetul pe o creştere de 4,1%, avans pe care economiştii nu-l contestă. Deficitele sunt sub control deocamdată, dobânzile bancare sunt la minime istorice, datoria externă rămâne sub 40%. Există o oarecare temere privind deficitul de cont curent care s-ar putea deteriora ca urmare a majorării consumului peste oferta economiei interne, dar semnale grave nu sunt. Prin urmare, motive de îngrijorare privind evoluţia economiei nu ar trebui să fie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb