REVISTA PRESEI 26.03.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 martie 2013

ADEVARUL

Consilierii lui Băsescu înfiinţează Fundaţia "Mişcarea Populară"

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a anunţat, pe blogul său personal, că a iniţiat formarea Fundaţiei "Mişcarea Populară". Alţi doi consilieri prezindeţiali, Sebastian Lăzăroiu şi Bogdan Oprea au anunţat că se alătură proiectului. "Eu mă voi înscrie în Fundaţia Mişcarea Populară. Câţi dintre voi vor face la fel?", scrie Lăzăroiu pe pagina sa de Facebook. La rândul său, purtătorul de cuvânt al preşedintelui menţionează: "Şi eu subscriu, Sebastian". Şi consilierii prezidenţiali Daniel Funeriu şi Iulian Chifu au vorbit pe pagina lor de Facebook despre recent anunţata fundaţie. 'Vorbeam despre necesitatea ca orice mişcare politică să se uite cu dragoste înspre viitor şi nu cu ură către trecut. Azi e o zi bună să începem asta şi trebuie început gândind', scrie Funeriu. Iulian Chifu spune şi el că se va alătura Fundaţiei 'Mişcarea Populară'. 'Undeva trebuie reîncepută construcţia unui pol de dreapta pentru viitor!', scrie Chifu.

Faptele care dovedesc că Pacepa ar fi fost agent KGB

Sovietologul Larry Watts mai subliniază că acţiunile întreprinse de generalul Pacepa în Statele Unite au avut ca scop compromiterea imaginii României. Astfel, Pacepa arată în cartea "Orizonturi roşii", că Nicolae Ceauşescu manifesta o ură profundă faţă de Statele Unite şi că îl dispreţuia pe preşedintele american Jimmy Carter. Totodată, Pacepa l-a acuzat pe Ceauşescu, în cartea sa, că fura tehnologie laser, de satelit şi de computer din Statele Unite ale Americii pentru a le preda Moscovei, tehnologie disponibilă celor de la Bucureşti din 1976 odată cu încheierea pactului pentru cooperare militară româno-americană. Rezultatul acestor acţiuni, concluzionează Watts, nu arată în mod necesar că Ion Mihai Pacepa a fost agent KGB, ci demonstrează că întreprinderea sa în America a avut rezultatele unei veritabile dezinformări sovietice.

Crin Antonescu: "Că Traian Băsescu l-a numit pe Daniel Morar este un fapt. Nu privesc cu simpatie o eventuală propunere a Codruţei Kovesi la şefia DNA"

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat luni seara, la o emisiune de televiziune, că nu va face proces de intenţie şi va pleca de la prezumţia de nevinovăţie în ceea ce priveşte numirea prin decret prezidenţial a lui Daniel Morar în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. El a continuat prin afirmaţia că "nu mai este o noutate, ci o confirmare, că Daniel Morar a fost un apropiat al lui Traian Băsescu". "Remarcabil din punct de vedere al lui Traian Băsescu şi al prietenilor săi numeroşi, că justiţia, instituţiile, în România se reduc la doua cuvinte: Daniel Morar", a spus Crin Antonescu.

Scrisoare deschisă a lui Traian Băsescu către Guvern şi Parlament: "Propun un plan în opt puncte pentru Schengen"

Preşedintele Traian Băsescu a trimis luni o scrisoare către prim-ministrul Victor Ponta şi preşedinţii celor două Camere, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, în care îşi reafirmă dorinţa de a avea un parteneriat pentru un stat de drept consolidat, adoptarea Euro şi Schengen, propunând şi un plan de opt măsuri în acest sens. 1. Adoptarea, cu respectarea standardelor legale şi morale europene, şi punerea efectivă în aplicare a noului Statut al deputaţilor şi senatorilor. termen: înainte de sfârşitul actualei sesiuni parlamentare. 2. Adoptarea unui cod de conduită al parlamentarilor. termen: înainte de sfârşitul actualei sesiuni parlamentare. 3. Respectarea şi executarea hotărârilor judecătoreşti. termen: imediat-permanent. 4. Asigurarea protecţiei adecvate pentru sistemul judiciar şi instituţiile anticorupţie împotriva presiunilor nejustificate de orice natură. termen: imediat-permanent. 5. Revocarea membrilor Guvernului care fac obiectul unor acţiuni în instanţă pentru fapte penale.

Elena Udrea nu acceptă "darul" lui Vasile Blaga

Elena Udrea a anunţat, ieri, că nu va părăsi PDL dar împreună cu susţinătorii săi vor forma "un grup cu identitate bine definită" în interiorul partidului. Deputatul PDL, a explicat că nu vrea niciun post de conducere în partid. Clarificarea strategiei taberei Udrea a venit după o nouă zi agitată în interiorul PDL. Vasile Blaga a sunat-o, ieri, pe Elena Udrea pentru a o invita la negocieri pentru formarea Biroului Permanent Naţional (BPN), au afirmat surse din partid. Elena Udrea a refuzat oferta, afirmând că nu poate negocia încrederea a 50% din partid, cu referire la rezultatul strâns al Convenţiei Naţionale a PDL.

Hala Matache, ultimul ghimpe din calea bulevardului Uranus, demolată noaptea, pe ascuns. ONG-urile susţin că acţiunea este ilegală

Organizaţiile nonguvernamentale care militeaază pentru salvarea Halei Matache din calea Diametralei Nord-Sud au anunţat că primăria a demarat acţiunea de strămutare prin demolare a clădirii monument istoric, luni seară. Asta după ce, în cursul zilei de luni a avut loc o dezbatere publică în care s-au discutat trei PUZ-uri din proiectul Bulevardului Uranus, printre care şi strămutarea Halei Matache prin demolare. Demolarea Halei Matache a început odată cu lăsarea serii, la fel cum s-a întâmplat şi cu alte clădiri din calea viitorului Bulevard Uranus, cum a fost cazul Hotelului Marna. Deşi ONG-uri susţin că municipalitatea nu ar deţine autorizaţie de demolare, reprezentanţii Primăriei precizează că a fost emis între timp un asemenea document.

Rusia, cel mai mare perdant după semnarea noului acord încheiat de Cipru cu UE şi FMI

Acordul final de asistenţă financiară internaţională a Ciprului a evitat eliminarea din zona euro a ţării, însă presupune impozitarea depozitelor nesecurizate de peste 100.000 de euro ale celui de-al doilea cel mai mare grup bancar, iar cei mai afectaţi ar putea fi deponenţii ruşi, în condiţiile în care estimările specialiştilor vorbesc despre aproximativ 40% din depozitele băncilor cipriote care aparţin ruşilor. Până la 40 de procente din depozitele băncilor cipriote aparţin ruşilor, valorând în total aproximativ 25 de miliarde de euro, potrivit agenţiei de rating Moody's, în timp ce numărul estimativ al ruşilor care locuiesc pe insulă se ridică la 40.000 de rezidenţi. Cipru riscă să piardă banii de provenienţă rusă, într-un exod al capitalului fără precedent.

Obama a împăcat Israelul cu Turcia

Turneul în Orientul Mijlociu al preşedintelui Barack Obama, considerat un mare succes mediatic, nu s-a finalizat, potrivit analiştilor, cu rezultate concrete. În Israel, Obama a reafirmat angajamentul SUA faţă de alianţa strategică cu statul evreu, promiţând sprijin în problema înarmării nucleare a Iranului ( nu am epuizat încă toate canalele diplomatice, a spus el). Pe de altă parte, i-a îndemnat pe palestinieni şi pe israelieni că reia negocierile de pace, acest demers, a apreciat Obama, fiind în avantajul ambelor ţări. Chiar dacă în acest context se poate vorbi de cuvinte frumoase, preşedintele american se poate lăuda cu un succes diplomatic neaşteptat pentru opinia publică. El a reuşit să "împace" Israelul şi Turcia, aflate în conflict de trei ani. Concret, l-a convins pe premierul Netanyahu să ceară scuze Turciei pentru moartea celor nouă cetăţeni turci, activişti pro-palestinieni, aflaţi pe vasul Mavi Marmara care, în 2010 încerca să spargă blocada Fâşiei Gaza.

CURENTUL

Şeful Transelectrica, inculpatul penal Dumitru Pîrvulescu, plătit regeşte cu 20 000 de lei pentru fiecare şedinţă a Consiliului de Supraveghere

Guvernul Ponta alege persoane compromise din punct de vedere legal, cu dosare penale şi procese în derulare şi le pune în fruntea unor instituţii sau companii importante unde sunt plătiţi regeşte, sfidând avertismentele Comisiei Europene care cere Executivului din România numirea în funcţii cheie a persoanelor care nu au probleme de integritate. După ce Dumitru Pîrvulescu a fost numit la conducerea Consiliului de Supraveghere de la Transelectrica, deşi acesta este inculpat într-un dosar de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, acţionarii Transelectrica se gândesc să îl remunereze cu regeasca sumă de 20.000 de lei brut pentru fiecare şedinţă a Consiliului.

Justiţia pe calea cea dreaptă în România: pentru 21 de lei nişte hoţi minori vor face ani grei de pârnaie

Patru tineri imbecili, dintre care trei minori au furat 21 de lei şi urmează acum să facă ani grei de puşcărie. Printre cei trei se afla şi o fătucă, prietena unui dintre derbedei. În puşcărie fata va deveni o târfă iar ceilalţi trei vor ajunge şi ei nişte infractori versaţi. Golanii au furat 9 lei din banii de acatiste şi restul din cutia milei, de la o mănăstire din Tulcea. Mănăstirea mai fusese prădata în câteva rânduri, aşa că erau instalate camere de luat vederi. Hoţii prinşi cu mâna în cutia milei au devenit şi vedete tv, fiind filmaţi de camerele video din biserică iar imaginile au fost livrate televiziunilor care au beneficiat astfel de (încă) un subiect major.

Romexpo de Tia Serbanescu

A fost cea mai ridicolă intervenţie a dlui Băsescu. Dar ăsta-i imnul politicii: cine iubeşte - şi lasă. Se comentează deja că tabăra Udrea nu pleacă încă din PDL şi că tabăra Blaga a câştigat cu ajutorul dlui Stolojan ai cărui fideli (Flutur, Raluca Turcan, Andreea Paul) ar fi decis înfrângerea dlui Băsescu (Udrea) la Romexpo. Câţiva pedelişti şi-au amintit că "dragă Stolo" a renunţat la funcţia de premier desemnat în 2009 fiindcă preferatele sale, Raluca şi Andreea, n-au fost numite în guvern. Ca să vezi cum se scrie istoria uneori! Cu tocurile unor femei. Şi peniţele preşedinţilor.

CURIERUL NATIONAL

Criza cipriotă demoralizează Europa

Liderii UE au evitat duminică noapte un dezastru financiar imediat, dar senzaţia lăsată este că eurozona va avea probleme din ce în ce mai mari. Depozitele bancare peste 100.000 de euro din Bank of Cyprus vor fi tăiate cu 30%, iar din cele din Laiki s-ar putea să nu rămână nimic. Situaţia din Cipru şi alte ţări alimentează pesimismul cetăţenilor europeni, iar analiştii consideră că vom avea parte de reacţii periculoase şi imprevizibile.

EFT, Electrocarbon şi Electrocentrale află mâine decizia instanţei în dosarul Hidroelectrica

Magistraţii Tribunalului Bucureşti se vor pronunţa mâine asupra contestaţiilor depuse de EFT AG, EFT România, Electrocarbon SA şi Electrocentrale Deva împotriva măsurilor administratorului judiciar Euro Insol de denunţare a contractelor de vânzare-cumpărare a energiei electrice încheiate cu Hidroelectrica. "Amână pronunţarea la data de 27 martie 2013", se arată pe site-ul Tribunalului Municipiului Bucureşti (TMB).

Nu au avut niciun PIC de "Succes"

Fostele magazine PIC au fost scoase la vânzare de lichidator, după ce omul de afaceri Nicolae Sarcină, proprietarul firmei Succes Nic Com, a renunţat să cumpere cele patru hipermarketuri. Reţeaua de patru magazine, controlată de fraţii Ilie şi Cornel Penescu, a intrat în insolvenţă la finalul anului 2009 şi se află sub administrarea judiciară a PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services (PwC), potrivit Mediafax. Cele patru hipermarketuri sunt în Piteşti (15.000 mp), Craiova (21.200 mp), Oradea (16.850 mp) şi Călăraşi (24.500 mp). PwC a scos la vânzare şi un teren de 78.900 de metri pătraţi deţinut de firma PIC în comuna Blejoi, în apropiere de Ploieşti, dar şi un hipermarket în Brăila (17.100 mp).

BNR a împrumutat nouă bănci doar cu 3,5 mld. lei prin repo

Suma este mult peste cea acordată săptămâna trecută, când instituţiile de credit au atras doar 247 milioane lei. Prin licitaţiile repo banca centrală oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Banii sunt împrumutaţi pentru o săptămână.

Primăria Voluntari vrea să împrumute 70 mil. lei pentru cofinanţarea unor proiecte POR

Primăria oraşului Voluntari, Ilfov, vrea să contracteze un credit de 70 milioane lei, pe 10 ani, pentru asigurarea cofinanţării unor obiective de investiţii de interes public din fonduri europene nerambursabile, derulate prin Programul Operaţional Regional (POR), informează Mediafax. Rambursarea creditului va fi asigurată de la bugetul local şi din alte surse, potrivit unui anunţ al primăriei. Operaţiunea vizează asigurarea cofinanţării unor proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 1 - "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - Poli urbani de creştere", domeniul major de intervenţie 1.1 - "Planuri integrate de dezvoltare urbană, sub-domeniul Centre urbane".

China va cumpăra de la ruşi 24 avioane de vânătoare şi patru submarine

China s-a angajat să cumpere din Rusia 24 de avioane de vânătoare şi patru submarine, acesta reprezentând cel mai important contract de vânzare de armament între Moscova şi Beijing din ultimii zece ani, informează Mediafax. Acordul a fost încheiat chiar înainte de venirea la Moscova a noului preşedinte chinez Xi Jinping, conform Cotidianului Poporului. Xi Jinping a părăsit Moscova duminică, după o vizită de trei zile, de care s-a declarat "foarte mulţumit". Vânzarea prevede furnizarea a 24 de avioane de vânătoare de tip Suhoi-35 şi a patru submarine din clasa Amur, dintre care două vor fi construite în Rusia, iar două în China. Valoarea contractului încheiat de cele două state nu a fost dată publicităţii.

SUA cer Liechtensteinului date despre cei care se feresc de Fisc

Statele Unite au solicitat autorităţilor din Liechtenstein să le furnizeze date despre fundaţii care pot fi folosite pentru a ascunde bani ai cetăţenilor americani de Fisc, potrivit agenţiei Bloomberg, citată de Mediafax. Statul american vrea să ştie câte fundaţii au fost înfiinţate de persoane cu împuternicire - avocaţi, contabili, consilieri financiari şi manageri de active - pentru contribuabili americani, potrivit unei scrisori trimise de Departamentul Justiţiei autorităţilor din principatul situat în Munţii Alpi. Mai mult, Departamentul de Justiţie american a arătat expres că va urma o cerere "formală" către persoanele împuternicite pentru activităţi financiare. "Cererea de documente de la împuterniciţii din Liechtenstein este un important pas al anchetei, care va aduce lumină asupra rolului băncilor şi bancherilor în afara principatului", se menţionează în scrisoarea instituţiei americane, care aşteaptă un răspuns până la 29 martie.

EVENIMENTUL ZILEI

TUNUL RADET. Oprescu privatizează căldura!

Noii membri ai Consiliului de Administraţie al RADET vor fi aleşi azi. Pe listă sunt favoriţii primarului general, dar şi directori ai Regiei anchetaţi că ar fi atribuit ilegal contracte. Următorul pas va fi privatizarea serviciului de distribuire a căldurii. Soarta instituţiei care distribuie căldură în 600.000 de apartamente din Capitală se decide zilele acestea. În timp ce la Guvern se pun la punct ultimele detalii privind transformarea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) într-o societatea comercială, prin unirea cu ELCEN, aleşii generali vor vota astăzi noul Consiliu de Administraţie al Regiei. Potrivit surselor EVZ, după numirea noului CA şi ştergerea datoriilor istorice ale Regiei- 250 de milioane de euro, edilul-şef va demara procedura de privatizare a RADET, pe motiv că o firmă privată ar manageria mai bine "căldura".

Două PDL într-unul singur. Şi o Mişcare Populară la Cotroceni

După ce a fost la doar un pas de victorie, Elena Udrea a anunţat că nu va părăsi PDL-ul, dar nici nu va negocia cu echipa lui Vasile Blaga. În acelaşi timp, la Cotroceni se coace un nou proiect. Cristian Diaconescu a anunţat iniţierea procedurilor pentru înfiinţarea Fundaţiei "Mişcarea Populară". În aparenţă, Vasile Blaga are partidul pe mână, să-l conducă după cum îi place. Elena Udrea a decis să nu părăsească PDL-ul, dar echipa sa nu va accepta nicio funcţie de conducere alături de Blaga. Reformiştii vor face şi ei la fel.

EXCLUSIV EVZ Ciutacu pleacă de la Antena 3 la România TV. Acesta primeşte emisiune în prime-time

Sursele EVZ spun că Victor Ciutacu primeşte o emisiune la oră de maximă audienţă. În dimineaţa aceasta, jurnalistul a decis să părăsească trustul lui Dan Voiculescu pentru România TV şi a explicat apoi decizia pe blog. "Se termină un ciclu profesional şi de viaţă. După aproape nouă ani (dintre care peste şase şi la tv), părăsesc Trustul Intact. A fost cel mai lung (şi cel mai plăcut) loc de muncă pe care l-am avut. Şi, în 20 de ani, am trecut prin câteva...", scrie Victor Ciutacu pe blogul său.

HARTA CATASTROFELOR ECONOMICE ÎN EUROPA

Ciprul va deveni a cincea ţară din zona euro care beneficiază de un plan de ajutor internaţional, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania, care a primit un ajutor din partea zonei euro pentru sectorul său bancar, notează, luni, AFP, care prezintă cele cinci cazuri. După o primă tentativă ratată la 16 martie, zona euro şi FMI au ajuns luni dimineaţă la un acord cu privire la un plan de ajutor pentru Cipru în valoare de 10 miliarde de euro. În schimb, Ciprul se angajează mai ales să-şi reducă sectorul bancar, închizând a doua bancă a ţării, Laiki, şi restructurând-o pe prima, Bank of Cyprus. Depozitele mai mici de 100.000 de euro nu sunt afectate. Printre măsuri figurează, de asemenea, o creştere a impozitelor pe societăţi, de la 10%, la 12,5% şi privatizări.

Adrian Videanu: Cu un scor slab la europarlamentare, Blaga va trebui să plece sau îl dă partidul afară

Liderul PDL Adrian Videanu a declarat, luni seară, în cadrul emisiunii "Sub semnul întrebării" de pe B1 TV, că Vasile Blaga va fi nevoit ori să-şi dea demisia de la conducerea partidului, ori va fi dat afară în urma rezultatelor proaste de la alegeri. "În momentul în care ai luat 17% la parlamentare, iar la europarlamentare iei 10%, eu, cum îl ştiu pe Vasile Blaga, nu va avea nimic care să-l oprească să-şi depună mandatul. Dacă nu şi-l depune, îl dă partidul jos. Pentru că partidul nu poate să rămână cu o conducere care îl duce în gard", a spus Adrian Videanu.

JURNALUL NATIONAL

CSM a decis ca Daniel Morar să conducă Parchetul General până pe 8 iunie, când devine judecător constituţional

Zi excepţională pentru procurorul Daniel Morar: în doar câteva ore, a primit două veşti bune. Mai întâi, preşedintele României a semnat decretul prin care este numit judecător al Curţii Constituţionale începând din luna iunie. În al doilea rând, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a luat o decizie fără precedent, referitoare tot la Daniel Morar. Cum delegarea acestuia la conducerea Ministerului Public expira pe data de 2 aprilie, CSM a invocat instituţia "detaşării" şi a dispus ca Daniel Morar să fie detaşat pentru şase luni în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ.

Boc îl vrea pe Băsescu înapoi: "PDL trebuie să-l recâştige!"

Fostul lider al PDL Emil Boc, primarul Clujului, consideră că partidul trebuie să-l recâştige pe preşedintele Traian Băsescu şi susţine că acest lucru este greu, dar nu imposibil. 'PDL are nevoie de rezolvarea statutară a contestaţiilor existente, de o opoziţie dură la USL, de proiecte de dreapta şi de recâştigarea preşedintelui Traian Băsescu. Această recâştigare a preşedintelui este o misiune grea, dar sper că nu imposibilă', a declarat luni Emil Boc. La rândul său, preşedintele democrat-liberalilor clujeni, Daniel Buda, spune că PDL are nevoie de Traian Băsescu care era o locomotivă pentru partid.

Cameron prezintă azi noi măsuri anti-imigraţie: Noi am beneficiat de pe urma noilor ţări din UE. Dar trebuie să ne asigurăm că imigranţii vin aici din motive corecte

Premierul britanic, David Cameron, va prezenta azi noi măsuri anti-imigraţie ţintite asupra românilor şi bulgarilor, unele dintre ele incluzând tăierea beneficiilor celor care nu au găsit de lucru în şase luni de la sosire sau taxarea ţărilor de origine pentru serviciile medicale oferite de sistemul de sănătate britanic. "Imigraţia a adus beneficii enorme Marii Britanii: De la eroii polonezi care au luptat pentru noi în război, până la caraibienii care ne-au ajutat să reconstruim ţară după război. Aşa este insula noastră - deschisă, diversă şi primitoare. Sunt foarte mândru de ea.

NATIONAL

DNA se retrage. Vine DNA!

Lucru fara precedent in istoria tarii noastre, o structura speciala a statului roman nu doar ca nu ii mai da la gioale "concurentei", dar chiar ii face "partie" pentru a-si putea indeplini cat mai bine atributiile. Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat cererea mai putin obisnuita a procurorilor anticoruptie, care au solicitat nici mai mult nici mai putin decat sa li se retraga competentele legale in ceea ce priveste cercetarea marilor cazuri de evaziune fiscala! Neasteptata miscare nu ii poate bucura insa prea mult pe marii evazionisti ai tarii. Pentru ca miliardarii de carton vor scapa astfel de DNA, dar vor da tot peste... DNA! (Directia Nationala Antifrauda)

Cameron: Romanii nu pupa ajutoare daca nu muncesc in Marea Britanie

Premierul britanic David Cameron avertizeaza ca, din 2014, niciun roman care vrea sa locuiasca in Marea Britanie nu va mai primi ajutor social, ingrijire medicala gratuita sau locuinta sociala, daca nu va avea un loc de munca. Din 2014 se vor ridica restrictiile Schengen pentru romani si bulgari, iar autoritatile de la Londra s au indus deja o psihoza privind imigrantii din estul UE care vor acapara locurile de munca, ajutoarele si locuintele sociale ale britanicilor. Cum era de asteptat, si premierul britanic David Cameron a luat pozitie impotriva "invaziei" de romani si bulgari.

PUTEREA

Şefa SIVECO loveşte cu Antena 3 în patronul România TV. Irina Socol îi dă restart lui Sebi Ghiţă

În 20 martie, stăpânul ASESOFT, deputatul PSD Sebastian Ghiţă, a ordonat difuzarea unui reportaj la televiziunea sa de nişă, România TV, prin care dezvăluia că SIVECO a participat la fraudarea cu 40 milioane de euro a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Ghiţă a împrăştiat "pe sticlă" sângele IT-istei Irina Socol folosindu-se de un raport al Corpului de Control al prim-ministrului Victor Ponta. După cinci zile, Socol a reacţionat prin intermediul Antenei 3 şi a arătat că şi Sebastian Ghiţă, la rândul lui, a pus umărul la devalizarea bugetului lui Emil Boc, în 2010, cu 15 milioane de euro.

PRODANOF CONTRA PNL. Sediul PNL din Aviatorilor, revendicat de moştenitorul unui industriaş interbelic

Urmaşul industriaşului interbelic Nicola Prodanof revendică în instanţă sediul PNL din Bulevardul Aviatorilor, după ce nu a reuşit să obţină retrocedarea unui imobil din aceeaşi zonă, folosit în prezent de către Ambasada Rusiei. Este vorba de vila bunicii sale, Clelia Prodanof, proprietate rechiziţionată de ruşi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Astfel, din punct de vedere juridic, preşedintele PNL, Crin Antonescu, riscă să fie pus - dacă judecătorii admit cererea - în situaţia liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor, care şi-a văzut retrocedat sediul, în ianuarie 2011, către urmaşul inginerului Nicolae Caranfil - ministru în guvernul Gheorghe Tătărăscu (1936-1937).

TAXE LOCALE. Bucureştenii mai au o săptămână la dispoziţie să plătească prima tranşă din impozite. Restanţierii se pot trezi cu conturile blocate sau cu sechestru pe bunuri

Contribuabilii bucureşteni care îşi achită integral, până la sfârşitul lunii martie, taxele şi impozitele locale, vor beneficia de o reducere de 10%. Totodată, până la sfârşitul lunii trebuie achitată prima tranşă din impozit. În acest sens, primăriile au prelungit programul casieriilor şi au suplimentat punctele de încasare a taxelor pentru a veni în sprijinul celor care doresc să-şi achite datoriile până pe 31 martie. Primăriile avertizează restanţierii, mai ales pe cei cu sume mari, că riscă să li se pună oprire pe conturile de salarii.

Recursul în Dosarul "Zambaccian" se judecă pe 8 aprilie

Completul de cinci judecători al instanţei supreme va judeca în 8 aprilie contestaţiile din Dosarul "Zambaccian", în care Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi a fost achitat pentru luare de mită. Dosarul a ajuns pe rolul instanţei supreme după ce procurorii au motivat recursul privind decizia din 30 martie 2012 dată de un complet de trei judecători. În Dosarul "Zambaccian", Adrian Năstase a fost condamnat în 30 martie 2012 la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită. Soţia fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare pentru "participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală", fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.

PERICOLUL CIPRIOT: Se deschide calea naţionalizării economiilor în UE

Miniştrii de finanţe din zona euro au aprobat un acord încheiat între Cipru şi Troica creditorilor internaţionali, care salvează ţara de la intrarea în incapacitate de plată. Printre prevederile din acord se numără închiderea celei de-a doua mari bănci a ţării, Cyprus Popular Bank (Laiki), la care statul deţine 84% din acţiuni, şi pierderi mari pentru deponenţi la cea mai mare instituţie de credit, notează "Financial Times". Cyprus Popular Bank este prezentă pe piaţa românească prin Marfin Bank. Potrivit analiştilor, şansele ca aceste măsuri să rezolve criza cipriotă sunt minime şi deschid pericolul naţionalizării economiilor şi în alte ţări din UE.

ROMANIA LIBERA

Videanu a inventat asistatul social cu locuinţă de 200.000 de euro şi parcare de 10.000 de euro

Două blocuri noi au fost ridicate de firma Glina SA, controlată de omul de afaceri Hassan Murad, pe şoseaua Bucureşti- Târgovişte, în apropiere de Centura Capitalei. Pe baza pliantelor s-au vândut, la liber, 20 de apartamente din cele 163 finalizate în 2006. Preţul pe care l-a plătit un cumpărător pentru un apartament de două camere în suprafaţă de 79 de metri pătraţi a fost de 120.000 de euro. Ca în multe alte cazuri, deşi a promis că va finaliza în zonă o grădiniţă, locuri de joacă şi o piscină acest lucru nu s-a mai întâmplat. În schimb, proprietarul a construit, ulterior, un hotel care i-a lăsat fără privelişte pe cei 20 de locuitori de bună-credinţă. Pentru că vânzările nu mergeau chiar ca pe roate, având în vedere preţul foarte mare, Adriean Videanu, pe atunci primar general al Capitalei, a decis să-i întindă o mână de ajutor lui Hassan Murad şi, în numai o săptămână, i-a achiziţionat toate apartamentele.

DOSAR RL. Un milion de hectare din cele mai bune soluri ale ţării, echivalentul a trei judeţe, sunt deţinute deja de străini

Mai au străinii vreun interes să cumpere terenuri agricole în România? Din 1 ianuarie 2014, România este obligată prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană, să renunţe la interdicţia impusă străinilor-atât europeni cât şi din alte ţări- de a cumpăra terenuri agricole. Ultimii trei miniştri ai Agriculturii explică pentru RL ce impact va avea asupra economiei această măsură. Peste 9 luni străinii vor putea cumpăra "pe persoană fizică" terenuri agricole în România. Vor da năvală şi ne vor cumpăra ţara bucată cu bucată? Ce măsuri pot (sau puteau) lua autorităţile ca să tempereze acest apetit.

Abramovici ar fi fost REŢINUT. FBI dezminte informaţia

"Miliardarul Roman Abramovich nu a fost reţinut", a declarat Paul Bresson, purtătorul de cuvânt al FBI, citat de ziarul italian Corriere della Sera. Site-ul Russia Today a relatat acum câteva ore că omul de afaceri rus Roman Abramovich, patron al clubului Chelsea, a fost reţinut în Statele Unite. Site-ul citat nu oferă detalii despre motivul reţinerii şi nici despre oraşul din Statele Unite unde ar fi avut loc. Conform postului rus Rbc-Tv, reţinerea, pusă în aplicare de Biroul Federal american de Investigaţii (FBI), ar putea avea legătură cu moartea lui Boris Berezovski sau cu afacerile lui Abramovich. Biroul Federal american de Investigaţii (FBI) a respins informaţiile potrivit cărora miliardarul rus Roman Abramovich ar fi fost reţinut în Statele Unite, potrivit Mediafax.

Furtună politică în Ţara Cedrilor

Demisia-surpriză a premierului libanez a aruncat ţara într-o periculoasă criză instituţională, într-un moment tulbure din istoria sa, din cauza profundelor divizări suscitate de războiul civil din Siria vecină. Reprezentanta Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, s-a declarat preocupată, iar Franţa a insistat asupra necesităţii evitării unui vid guvernamental şi legislativ în Liban. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut libanezilor să fie uniţi şi să menţină politica de disociere de conflictul sirian. Problemele Libanului datează de mult şi intrarea Hezbollah la guvernare a complicat lucrurile în timp. Unii experţi consideră că formarea unui nou Executiv la Beirut nu poate fi imediată şi se aşteaptă "o criză de lungă durată", alţii apreciază că demisia lui Mikati reprezintă finalul politicii de "disociere".

Conducerea Uzinei de Armament Bumbeşti Jiu, ARESTATĂ pentru furt de armament

Opt persoane din conducerea Uzinei de Armament Bumbeşti Jiu, în frunte cu directorul general, se află în arestul IPJ Gorj după ce au furat armament din unitate. Mai exact, sunt acuzaţi că au sustras gloanţe folosite pentru mitraliere. Printre reţinuţi se numără şi o parte din angajaţii Serviciului de Pază ai Uzinei pe motiv că aceştia ar fi susţinut activitatea de sustragere a armamentului, potrivit Digi 24. Au fost sustrase aproximativ 700 de gloanţe şi trei kilograme de mercur. Pe piaţa neagră, un kilogram de mercur ajunge la 1.000 de euro, iar un glonţ între unu şi doi euro. Muniţia era vândută la kilogram, astfel că numai în ultima săptămână anchetatorii spun că au fost vândute şapte kilograme. Muniţia era scoasă din unitate de un angajat, ajutat de un paznic. Şeful serviciului de pază spune că nu ştia nimic.

ZIARUL FINANCIAR

Măsură-şoc în Cipru: depozitele mari sunt taxate cu 40%. BNR: Băncile locale sunt sigure

Autorităţile de la Nicosia şi liderii zonei euro au ajuns la un acord privind ajutorul financiar de 10 mld. euro acordat statului cipriot, cu condiţia sacrificării Cyprus Popular Bank, a doua mare bancă din Cipru, cunoscută în România ca Marfin Bank, şi cu preţul taxării cu până la 40% a depozitelor bancare de peste 100.000 de euro. Cyprus Popular Bank, al doilea creditor din Cipru care va dispărea ca urmare a planului de salvare a ţării agreat de autorităţile de la Nicosia cu liderii zonei euro, deţine pe piaţa românească Marfin, o bancă de talie redusă cu un bilanţ de credite de 370 mil. euro şi depozite de 180 mil. euro. Sucursala locală a Bank of Cyprus are la rândul său depozite atrase de la clienţi de aproape 250 mil. euro, potrivit ultimelor cifre publicate la Nicosia.

Indienii de la ArcelorMittal Galaţi au demolat trei furnale din cinci

Conducerea ArcelorMittal Galaţi, cel mai mare combinat siderurgic controlat de miliardarul Lakshmi Mittal, şi-a anunţat intenţia de a mai demola unul dintre cele cinci furnale care existau în momentul privatizării pe platforma industrială de la Galaţi, după ce la finele anului trecut a trimis la fier vechi un alt furnal. "Furnalul nr. 2 nu mai face parte din actuala structură industrială din cauza capacităţii sale mici de producţie, performanţelor tehnice reduse, nivelului scăzut de automatizare şi a impactului mare asupra mediului, comparativ cu furnalele aflate în operare", spun reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi. După demolarea acestor unităţi de producţie combinatul va mai rămâne cu o capacitate maximă de 3 mil. tone de oţel brut, faţă de 5 mil. tone cât avea în 2001 la privatizare.

Fermierii se îndreaptă către o recoltă de grâu de 6,1 milioane de tone

Producătorii agricoli din România ar urma să strângă la vară o producţie totală de grâu de 6,1 milioane de tone, în creştere cu 22% faţă de sezonul precedent, arată estimările din martie ale Coceral, o organizaţie europeană a traderilor şi procesatorilor de materii prime agricole. Experienţa anilor anteriori arată că prognozele înainte de Coceral au fost aproape de cifrele oficiale ale Ministerului Agriculturii. Ieri a fost dat publicităţii şi un raport al Comisiei Europene care estimează o productivitate la grâu de 2,8 tone/hectar, ceea ce ar însemna o recoltă totală de numai 5,4 milioane de tone.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb