REVISTA PRESEI - 26.05.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 mai 2010

ADEVĂRUL

Aleşii, cazaţi la preţuri nesimţite:1,5 milioane de euro cheltuite pe cazare

Grupurile parlamentare din Camera Deputaţilor nu au depus la Biroul Permanent propunerile pentru reducerile cheltuielilor. Senatul a anunţat, ieri, atribuirea a două noi contracte hotelurilor agreate pentru cazarea aleşilor. Suma "investită" prin negociere directă este de 1,5 milioane de euro. Senatorii şi deputaţii vor locui în continuare la hoteluri de lux din Capitală. Contractele pentru cazarea senatorilor au fost atribuite chiar ieri, de către Secretariatul General al Senatului, condus de Ion Moraru (PSD).

Lacăt pe şcoli, pe primării şi pe Fisc în toate oraşele mari

Seria protestelor extreme va începe luni, 31 mai cu profesorii şi funcţionarii publici. Ceilalţi bugetari au anunţat măsuri de solidaritate cu aceştia şi greve în cascadă dacă Executivul nu va renunţa la programul de austeritate. Guvernul va discuta astăzi tăierile de salarii, în timp ce profesorii şi funcţionarii publici au anunţat că blochează activitatea în şcoli şi în administraţia publică.

Fisuri în Coaliţia lui Băsescu

Aleşii independenţi ameninţă că vor vota moţiunea de cenzură a Opoziţiei din cauza măsurilor de austeritate anunţate de preşedinte şi asumate de Guvern. Şeful statului le-a transmis parlamentarilor Puterii că reducerea pensiilor şi salariilor nu se negociază. Reprezentanţii PDL, UDMR şi UNPR sunt însă nemulţumiţi.

Sfârşitul protecţiei sociale în Europa

Generosul model european de protecţie socială este sacrificat, în condiţiile crizei fiscale. Criză Generosul model european de protecţie socială este sacrificat, în condiţiile crizei fiscale. În condiţiile actualei crize fiscale, beneficiile europenilor dispar unul câte unul, iar generosul model de protecţie socială, o trăsătură esenţială a Europei moderne, nu pare a supravieţui recesiunii.Tăieri dure de buget au loc de-a lungul şi de-a latul continentului, deşi experţii avertizează că ele ar putea submina creşterea necesară pentru a readuce bugetele pe linia de plutire.

Ce pregăteşte Putin Republicii Moldova?

Instabilitatea pe care o vede premierul rus îl lasă perplex pe prim-ministrul moldovean Vlad Filat. Demersurile şi declaraţiile din ultima vreme ale oficialilor de la Moscova dau de gândit analiştilor moldoveni. Ei se întreabă dacă nu cumva Rusia pregăteşte ceva Chişinăului. După întrevederea de la sfârşitul săptămânii trecute, de la Sankt-Petersburg, dintre premierii Vladimir Putin şi Vlad Filat, nimeni nu s-ar fi aşteptat ca fostul lider de la Kremlin să compare situaţia politică din Republica Moldova cu cea din Kârgâzstan.

Vladescu: Nu avem nimic pentru mediul de afaceri

Ministrul Finanţelor Publice a admis că Guvernul nu dispune de fonduri pentru sprijinirea activităţii din sistemul privat şi se teme de violenţa străzii. Şeful Finanţelor a motivat decizia de a reduce salariile şi pensiile, spunând că o creştere a taxelor ar fi însemnat scăderea resurselor mediului de afaceri.

Cine mai face afaceri cu statul?

Chiar dacă vistieria Finanţelor este secătuită, iar datoriile sunt tot mai greu de plătit, firmele care au afaceri cu statul nu dau înapoi. Ministerele şi primăriile rămân cei mai buni clienţi pentru companiile private, chiar dacă nu îşi plătesc facturile la timp şi sunt pline de datorii. Măcar nu se zgârcesc!

CURENTUL

România - învinsă de socialismul cu faţă umană inventat de Iliescu

Iliescu poate să moară liniştit. Visul său de a instaura în România socialismul cu faţă umană s-a împlinit. La 20 de ani de la schimbarea de regim din România, suntem captivii societăţii socialiste croite pentru noi de marele maestru al diversiunilor, Ion Iliescu. Bătrânului edec comunist trebuie să-i mulţumim pentru faptul că în 2010 România a ajuns ţara cu cei mai mulţi bugetari pe cap de angajat, cu cei mai mulţi pensionari anticipaţi şi cu cele mai multe ajutoare sociale din întrega Uniune Europeană.

Incizii de Tia Şerbănescu

Cu cât înaintăm mai adânc în criză, cu atât încearcă toată lumea să scape de ea. Zadarnic! De aşa ceva nu scapă nimeni. De Fisc, de justiţie, de poliţie mai scapi - cu puţin noroc chiar şi din spitale mai scapi, dar de criză ba. Aşa că două din patronatele care susţineau scrisoarea către FMI s-au răzgândit iar dl Cezar Corâci încerca să pară consecvent: "deci nu am susţinut niciodată tăierile salariale şi credem că ele nu vor scoate ţara din criză". Deci nimeni n-a susţinut aşa ceva - ci doar că tăieturile respectau croiala bugetului.

Udrea vrea ca membrii PDL să aleagă între afaceri şi funcţii publice

În faţa războiului de uzură pe care îl duc concomitent alianţa PSD-PNL alături de analiştii posturilor TV ale mogulilor împotriva preşedintelui şi a coaliţiei de guvernare, vinovaţi de toate eşecurile tranziţiei începute în 1990, liderii PDL au pregătit o strategie coerentă menită să contrabalanseze aceste atacuri. Pe de altă parte, lipsa unor măsuri concrete din partea opoziţiei şi necesitatea aplicării unor măsuri antipopulare fără precedent pun PDL-ul în faţa unui risc asumat, în contextul în care FMI-ul trebuie convins prin seriozitate şi fermitate.

Activitatea delegaţiei Romåniei în Parlamentul European - nesatisfăcătoare

Activitatea europarlamentarilor romåni în actuala legislatură este nesatisfăcătoare. Aşa arată un studiu publicat ieri de Institutul European pentru Democraţie Participativă-Qvorum, care cuprinde o analiză a activităţii delegaţiei Romåniei în legislativul european în perioada iulie 2009 - aprilie 2010.

Georgescu: Aplicarea reformelor ar duce la reluarea creşterii economice

Prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Florin Georgescu, a declarat, ieri, că odată aplicate reformele convenite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), "creşterea economică se reia, vor fi mai multe venituri la buget, deficitul va fi mai mic, îndatorarea va fi mai redusă, iar ponderea cheltuielilor cu serviciul datoriei publice va scădea în total cheltuieli bugetare la nivel rezonabil".

CURIERUL NAŢIONAL

Vlădescu nu are atâţi bogaţi ca să dea la toţi săracii

Vlădescu a recunoscut ieri că majorarea taxelor ar fi luat de la sectorul privat din puţinele resurse pe care le mai are. Ovidiu Nicolescu: Întreprinzătorii sunt cheia relansării economice, dar Guvernul le pune beţe în roate. Florea Pârvu: Urgenţele sunt neimpozitarea profitului reinvestit şi reducerea fiscalităţii pe forţa de muncă. România nu are în prezent suficient de mulţi oameni bogaţi pentru a putea da la toţi săracii şi tocmai de aceea a redistribui acum ceea ce avem ar fi o eroare pe termen scurt, mediu şi lung, a declarat ieri ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

Scădere de două cifre la BVB. Ce s-a întâmplat?

Gabriel Aldea (Intercapital): Bursa română a stat o zi şi a acumulat tensiunile unor sesiuni de deprecieri în pieţele externe. "Există un context intern foarte negativ la nivel politic, social şi economic". Speculatorii care au cumpărat la sfârşitul săptămânii precedente pentru a fructifica un eventual rebound au lichidat din poziţii punând gaz pe foc. Investitorii au revenit din minivacanţă deosebit de tensionaţi şi, în contextul unei zile în care principalii indici europeni s-au aflat cu două-trei procente sub nivelurile de referinţă, au vândut foarte agresiv. În consecinţă, piaţa în ansamblul ei a suferit un picaj de peste 10%, pe volume de 67,38 milioane lei pe segmentul regular.

IFA critică ordonanţa privind combaterea evaziunii fiscale

Asociaţia Internaţională de Fiscalitate (IFA): Operatorii economici vor fi obligaţi să crediteze gratuit statul. Sancţiunile trebuie să fie proporţionale cu gravitatea faptei.

Măsurile introduse la importurile intracomunitare pot aduce la buget doar 0,077% din PIB. Acuzând Guvernul că a admis în nota de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale faptul că acest act normativ încalcă prevederile comunitare cu bună ştiinţă, Asociaţia Internaţională de Fiscalitate a cerut premierului Emil Boc să ia în calcul comentariile sale legate de carenţele documentului.

Benzina, scumpită fără niciun motiv

X-Trade: Scumpirea combustibililor din România este nejustificată. Diferenţa mare dintre procentul de ieftinire a petrolului şi cel de apreciere a dolarului arată că majorarea preţului carburanţilor nu este motivată. În mai, petrolul s-a ieftinit cu 17,94%, iar dolarul a crescut faţă de leu cu 7,64%.

După doi ani de renovări, Cocor se redeschide în toamnă

La începutul anului trecut, compania a anunţat că va deschide unitatea în mai dacă gradul de ocupare va fi de peste 85%. Acum, magazinul este închiriat în proporţie de 74%. După ce, în toamna anului 2008, magazinul Cocor din Bucureşti a fost închis pentru extindere şi modernizare, în septembrie anul acesta centrul va fi redeschis după ce s-au investit peste 24 de milioane de euro, se arată într-un anunţ dat de companie, citat de Mediafax.

Reconstrucţia a început în anul 2008 şi a durat doi ani, printr-o investiţie de 24,5 milioane de euro finanţată din surse proprii şi printr-un credit de 19 milioane euro.

Barroso a găsit un ţap ispăşitor

Germania este criticată pentru modul în care a gestionat criza elenă şi efectele asupra euro. "Germania nu s-a comportat întotdeauna în conformitate cu Pactul european de stabilitate şi dezvoltare şi nu apără îndeajuns moneda euro, pusă în dificultate de criza din Grecia", a susţinut José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, într-un interviu apărut marţi în cotidianul german "Frankfurter Allgemeine Zeitung". În ultimii ani, spune Barroso, nu s-au găsit prea multe voci în elita politică germană pentru a explica opiniei publice proprii cât de importantă este moneda euro chiar pentru Germania şi cât de prost ar fi funcţionat economia germană dacă nu ar fi existat euro.

Canalul Dunăre - Bucureşti, readus în atenţia autorităţilor

"Proiectul va crea şi în România noi oportunităţi pentru mediul de afaceri". Strategia UE pentru Regiunea Dunării va fi definitivată până la sfârşitul acestui an. Canalul Dunăre - Bucureşti, uitat de timp din cauza lipsei fondurilor şi a disputelor politice, a fost ieri readus în atenţie de ministrul Turismului, Elena Udrea, care a subliniat importanţa deosebită a acestuia pentru economia românească.

EVENIMENTUL ZILEI

Terorist IRA, în afaceri cu statul român

După ce a îngrozit Marea Britanie în anii "70, un membru al grupării separatiste irlandeze face bani în România, din contracte publice de 11,5 milioane de euro. Dupa ce a executat 15 ani de inchisoare pentru terorism, irlandezul Cornelius Michel McFaden si-a pus costumul de afacerist, a inlocuit bomba artizanala cu registrul contabil, kalasnikovul cu telefonul mobil si cagula cu ochelarii de citit.

Care sunt noile valori ale impozitului pe proprietăţile românilor

Românii care au mai multe case vor plăti impozite mai mari începând cu cea de-a doua locuinţă, din a doua jumătate a anului. Conform unui proiect al guvernului, românii vor plăti un impozit cu 30% mai mare pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, faţă de 15% în prezent, şi cu 100% mai mare, comparativ cu 50%, pentru cea de-a doua locuinţă. Începând cu cea de-a treia clădire, impozitul va fi de trei ori mai mare, faţă de dublu, în prezent

Băsescu a ciuruit guvernul de la stânga la dreapta

În întâlnirea cu parlamentarii PDL, preşedintele i-a criticat pe Boc, Vlădescu, Videanu şi Udrea. In schimbul acordului la unison pentru tăierea pensiilor şi salariilor bugetarilor, preşedintele Traian Băsescu le-a oferit, ieri, parlamentarilor PDL o execuţie de faţadă a propriilor miniştri. De muştruluiala prezidenţială nu a scăpat nici măcar Elena Udrea, luată la rând după Sebastian Vlădescu şi Adriean Videanu.

Preşedintele pune TVR în braţele democrat-liberalilor

Traian Băsescu le-a dat ieri PDL-iştilor enervaţi că sunt "tocaţi" la televiziuni undă verde pentru transformarea TVR în tribuna mesajelor pozitive. Tonul l-a dat, potrivit unor surse participante la discuţii, vicele democrat-liberal Ioan Oltean, care s-a plâns că partidul nu are pârghii de comunicare eficiente. Vina a fost întoarsă însă imediat de preşedinte în tabăra parlamentarilor partidului care n-au reuşit până acum să adopte noua lege de funcţionare a Televiziunii Publice.

Băncile greceşti din România "strică" piaţa

Bonificaţiile sau costurile de finanţare pe care unele instituţii de creditare le impun ar putea crea o instabilitate în piaţă, cred unii bancheri. Destabilizarea pieţei bancare s-ar putea produce odată cu practicarea de dobânzi în afara "ţintei" de către alte instituţii de creditare, consideră Claudiu Cercel, director general adjunct al BRD.

Cu ochii pe "febra caprelor"

Centrul pentru Controlul Bolilor Transmisibile al UE a emis o avertizare de risc despre febra Q, o boală infecţioasă transmisă la om de capre, oi sau vite, cu potenţial bioterorist.După gripa aviară şi cea porcină, a venit rândul celei caprine să stârnească dezbateri. Cu toate că este o afecţiune uşoară, limitată la anumite zone, febra Q, care se transmite oamenilor de la oi, capre sau vite, poate cauza complicaţii severe, în special la persoane cu boli cronice sau la gravide.

Criza euro, criza Angelei Merkel

Reticenţa Angelei Merkel în susţinerea pachetului financiar pentru salvarea Zonei Euro şi soluţiile sale pentru combaterea crizei au fost întâmpinate cu o ploaie de critici europene. Merkel e însă între ciocan şi nicovală - în UE e certată pentru că a acceptat prea târziu să pună la dispoziţie buzunarul larg al Germaniei, iar acasă se loveşte de opoziţia electoratului care ar fi preferat să nu facă acest lucru niciodată.

FINANCIARUL

Plăţi compensatorii de 1,3 mil. euro, dintr-un capriciu al ministrului Videanu

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Sta­tului (AVAS) ar putea plati in contul celor 61 de sala­riati ai Oficiului Privatizarii Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) inregistrati in luna mai 2009 suma de 1,3 milioane de euro repre­zentand 10 salarii medii brute, ca urmare a trecerii oficiului in subordinea Ministerului Economiei, conform unei legi aprobate de Parlament, la finele lui 2008.

Salarii din care guvernul vrea să taie 25%: invăţător 964 lei, medic rezident 800 lei

O familie cheltuieste peste 40% din venituri pe alimente si peste 20% pentru utilitati. Cadre medicale, profesori, militari si alte categorii importante ale societatii vor fi impinse la limita saraciei de saptamana viitoare, cand salariile vor fi reduse cu 25%. Din exemple particulare, un asistent principal radiolog va mai castiga 1.087 de lei, un sublocotenent, 900 de lei, iar un invatator cu 14 ani vechime va trebui sa se descurce cu 723 de lei.

Panică la BVB: scăderi istorice de 11%-12%

Indicele BET a pierdut ieri 11%, iar SIF-urile s-au scufundat cu 14 procente. Starea deplorabila in care se afla economia romaneasca preseaza rabdarea si nervii investitorilor de la Bursa si este motivul principal pentru care panica din randul vanzatorilor s-a amplificat in ultima saptamana, sustin brokerii. Bursa a avut ieri a treia cea mai severa cadere zilnica din istoria sa, de 11% pana la 14% la nivelul indicilor.

Portul Constanţa reduce cu 50% tarifele percepute navelor de croazieră

In acest an se asteapta ca turismul de lux sa creasca cu 10%-15% . In acest an, in conditiile in care economia nu da prea multe semne ca isi revine din recesiune, autoritatile portuare romanesti au decis sa ia o masura prin care sa se asigure ca prin Terminalul de Pasageri al Portului Constanta nu se va ajunge, in curand, sa bata vantul. Desi se asteapta ca numarul navelor de croaziera care vor vizita Constanta in acest an sa creasca cu 10-15 procente, administratia CN APMC ia in calcul injumatatirea taxelor percepute.

GÂNDUL

PD-L anunţă poporul că se lasă de făcut bani. Cum i-a plesnit Băsescu pe Blaga şi Videanu

Cine vrea să participe la licitaţii cu fonduri publice, adică şi administraţie locală, să plece din politică. Ori afaceri cu statul, ori politică", aşa şi-a început şeful statului, potrivit unor surse Gândul, discursul în spatele uşilor închise, rostit în faţa şefimii din PD-L. Când un parlamentar a făcut referire la băieţii deştepţi din energie, preşedintele a cerut "să se termine cu clientela de la Transgaz şi Romgaz". Deşi nu i-a nominalizat, şeful statului se referea la miniştrii Economiei şi Internelor.

Ministrul Muncii jură că n-a promis cruţarea pensiilor mai mici de 1.000 lei

Conform calculelor Gândul, Guvernul ar putea să scadă cu doar 11,5% pensiile pentru a obţine economia de 500 de milioane de euro cerută de FMI. Ministrul Muncii a avut mult de lucru ieri. Mihai Şeitan a trebuit să declare de mai multe ori că n-a promis că va cruţa de la tăiere pensiile, ci doar că "va analiza" această posibilitate. Munca ministrului vine după o declaraţie a lui Cristea Toader, preşedintele Alianţei

Macovei: "Toţi fură. Am văzut asta şi la PD-L". Udrea: "Să se aleagă între afaceri şi funcţiile publice"

După atacul declanşat de Monica Macovei la adresa colegilor din PD-L care fac afaceri cu statul, Udrea cere ca toţi demnitarii din partid să aleagă între funcţii publice şi contractele de la stat. Anastase anunţă că a început curăţenia în filiala Prahova.

Premierul PSD Adrian Năstase scoate, pe hârtie, România din criză. Vezi aici ce ar face Năstase dacă ar fi în locul lui Boc

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a prezentat, marţi, un program alternativ de măsuri pentru ieşirea din criză a economiei româneşti. Social-democraţii propun impozitarea diferenţiată a veniturilor PSD mai vrea creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene până la 20%, crearea unor programe pentru locuri de muncă, reducerea preţului la energie electrică şi a accizei la motorină pentru irigaţii."N-am început să scriem moţiunea de cenzură"

Miliardarii din Emiratele Arabe Unite explică de ce ne lipsesc investitorii: Se cer multe documente şi impozitele sunt mari

Schimburile comerciale între România şi Emiratele Arabe Unite au scăzut de la peste 450 milioane dolari în anul 2000 la circa 300-320 milioane dolari anul trecut. Oamenii de afaceri din EAU reclamă problemele cu acordarea vizei pentru România

BNR explică de ce şi când intervine asupra cursului

Dealerii susţin că banca centrală a intervenit sistematic în ultimul an pentru a menţine cursul stabil. Cu rezervele valutare ale BNR la un nivel-record, ei spun că paritatea leu-euro ar putea fi menţinută de banca centrală şi câţiva zeci de ani. BNR intervine asupra cursului leu-euro atunci când speculaţiile cu moneda naţională ar putea pune în pericol inflaţia sau stabilitatea financiară. Explicaţia îi aparţine lui Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, care a evitat să precizeze un interval de curs în care banca centrală nu intervine.

JURNALUL NAŢIONAL

Pensionarii şi-au strigat disperarea în lanturi

Pensionarii din Galaţi au venit azi în faţa Ministerului Muncii, unde s-au legat cu lanţuri în mod simbolic, continuând protestul la Palatul Parlamentului. O delegaţie a pensionarilor a fost primită la discuţii cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan, care le-a promis că nu vor fi reduse pensiile mai mici de 1.000 de lei.

Protocoalele secrete au picioare scurte

Videanu şi Condescu - blat pentru dezbinarea minerilor. A ieşit la iveală un protocol ţinut "la secret", încheiat între ministrul Eco­nomiei, Adriean Videanu, şi liderul sindical Marin Condescu. Actul, ca atare, este în afara oricărei norme de legislaţie europeană: sfidează meca­nismul instituţional, aruncă legile eco­nomiei de piaţă la gunoi, stabileşte mă­suri arbitrare de sprijinire a unor com­panii sau de lichidare a altora. Oriunde în lume, asemenea acte semnate de oficiali ar determina demisii şi demiteri.

Udrea şterge urmele jafului

Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, vrea să desfiinţeze Compania Naţională de Investiţii (CNI). În acest mod, Udrea vrea să "elimine orice suspiciune legată de cheltuirea banului public". Decizia a fost luată în urma dezvăluirilor apărute în presă privind atribuirea, cu prioritate, de CNI a contractelor de realizare de săli de sport, bazine de înot sau patinoare artificiale către localităţile cu primari PDL.

Disciplina bugetară în UME

Vinerea trecută a avut loc la Bruxelles o întâlnire a miniştrilor de Finanţe din UE, care s-a axat pe criza din Uniunea Monetară (UME). Acest dialog ar trebui, până în octombrie acest an, să ducă la propuneri concrete de ameliorare a guvernanţei economice în UE, în UME în particular.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cum scăpăm de alt credit FMI

Guvernul are probleme pe ultima sută de metri în tentativa de-a strânge o majoritate care să susţină în Parlament planul de restructurare bugetară. Din cauză că negocierile tărăgănează, asumarea răspunderii a fost amânată pentru săptămâna viitoare. Urgenţa măsurilor este dată de ultimatumul impus de FMI. Dacă România nu taie rapid cheltuielile, nu va vedea la timp următoarea tranşă de împrumut. Statul ar trebui să se împrumute de pe piaţa liberă la dobânzi din ce în ce mai mari şi riscă să înceteze plăţile, cu totul, în decembrie.

Macovei: Contractele publice trebuie verificate

Monica Macovei avertizează, într-un interviu acordat RL, că partidul din care face parte - PDL - îşi va pierde credibilitatea dacă nu stopează politizarea contractelor cu statul şi dacă va continua să-şi plaseze clientela în posturi-cheie. Europarlamentarul PDL mai spune că premierul Emil Boc trebuie să-şi asume, alături de tăierea pensiilor şi salariilor, răspunderea şi asupra tăierii cheltuielilor supraevaluate ale statului

Miză colosală: va intra Petrom în insolvenţă din cauza a doi clujeni?

Pentru că nu a achitat o datorie pentru exploatarea unui teren care fusese naţionalizat, Petrom, una dintre cele mai mari companii din România, a fost chemată în judecată de moştenitorii foştilor proprietari, care cer acum intrarea societăţii în insolvenţă. La mijloc este o datorie de 50,6 milioane lei (peste 12 milioane euro) pe care Petrom refuză să o plătească unei familii din Cluj, deşi compania a fost obligată printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

ZIARUL FINANCIAR

Pieţele financiare se apropie din nou de vrie, episodul Lehman revine în memorie

Sunt titlurile de stat noile active toxice din bilanturile bancilor? La Bucuresti, Bursa e in cadere libera, in timp ce leul este ajutat de interventiile BNR, care pun insa presiune pe cresterea dobanzilor. BET-ul a inregistrat pierderi de 10%, avand cea mai proasta zi din octombrie 2008 incoace.

SIF-urile se încarcă cu acţiuni pe scăderea Bursei

Dupa ce au stat mai mult departe de Bursa pe corectia si revenirea pietei din anul 2009, SIF-urile au devenit anul acesta mult mai active in piata, realizand achizitii aproape zilnice la cateva companii listate imediat ce cotatiile acestora au inceput sa scada puternic. Astfel, numai in ultimele trei sedinte de tranzactionare, SIF-urile au cumparat actiuni in valoare de 1,8 mil. lei (450.000 de euro).

Criza loveşte în asigurări: CSA vede stagnare, companiile o scădere

Companiile de asigurari au inceput sa inregistreze anul acesta scaderi puternice ale afacerilor, de doua cifre, dupa ce anul trecut piata a stagnat, iar estimarile pentru finalul lui 2010 nu sunt deloc optimiste.Cristian Constantinescu, presedintele UNSAR (asociatia profesionala a asiguratorilor), vede o scadere de peste 10% a pietei, insa Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) estimeaza o stagnare.

Miza proiectelor eoliene

Principalul magnet care-i atrage pe investitorii in proiecte eoliene, in conditiile in care acestea sunt mai scumpe fata de cele conventionale, sunt certificatele verzi pe care le primesc pentru fiecare MWh de energie produs, pretul unui astfel de certificat fiind de 55 de euro. In plus, dezvoltatorii de proiecte eoliene mai castiga bani si din vanzarea energiei pe piata libera.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb