REVISTA PRESEI 26.05.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 mai 2015

ADEVARUL

Delegaţia FMI pleacă, temele nefăcute rămân

Privatizarea CFR Marfă, arieratele din domeniul transporturilor, restructurările din sistemul energetic, liberalizarea pieţei de gaze şi schimbările din Codul Fiscal sunt la fel de neclare şi acum, ca şi la sosirea delegaţiei tehnice care a vizitat România în perioada 19-26 mai. O misiune tehnică a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale îşi încheie astăzi misiunea întreprinsă la Bucureşti începând din 19 mai. Membrii delegaţiei veniseră aici pentru discuţii de nivel tehnic privind reformele prevăzute în Codul Fiscal, inclusiv reducerea TVA, dar şi pentru a dezbate planul de măsuri de reformă în economie şi celelalte angajamente prevăzute în programul cu instituţiile financiare internaţionale. La sosire, oficialii aveau pe masă restanţe destul de dificile, rămase după misiunea de la începutul anului, la care s-au adăugat intenţiile Guvernului de a schimba Codul Fiscal într-o manieră riscantă pentru bugetul de stat.

Măcelărirea conflictului de interese, în fază finală la Camera Deputaţilor

Deputaţii din Comisia Juridică dezbat, marţi, proiectul de modificare a legii conflictului de interese care, practic, dezincriminează conflictul în materia numirilor. Proiectul se află în procedură de urgenţă. Proiectul legii de modificare a Codului Penal, care ar permite funcţionarilor publici să-şi angajeze rudele până la gradul II inclusiv fără că acest lucru să fie considerat conflict de interese, deja a fost adoptat tacit, de către Senatul României la 25 martie. Proiectul a avut aviz negativ atât de la Ministerul Justiţiei cât şi de la Comisia Juridică a Senatului. Propunerea legislativă pentru modificarea art. 301 şi art. 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal intră în dezbaterea Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională.

La început a fost PNA. Cum am încercat să intrăm în Uniunea Europeană "pe blat"

"Adevărul" continuă campania despre fenomenul luptei împotriva corupţiei cu povestea apariţiei Parchetului Naţional Anticorupţie, o instituţie înfiinţată în 2002 de guvernul Năstase pentru a lua ochii Uniunii Europene. La începutul anilor 2000, premierul Adrian Năstase era supranumit "El Însuşi". Pe la colţuri se vorbea că ar fi strâns "sub plapumă" un miliard de dolari - capital propriu. Baronii strigau din teritoriu către procurori: "Vedeţi-vă de treaba voastră, nu faceţi voi ce vreţi!", iar afaceriştii tranziţiei sfidau totul în jur, în dispreţul surd al oamenilor simpli. Istoria apusului acestei generaţii de băieţi deştepţi se suprapune cu scurta viaţă a unei instituţii: Parchetul Naţional Anticorupţie.

Secretele blindatului apreciat de englezi, dar care nu e bun pentru Armata Română

"La nivel de laude sunt buni. Ne-am săturat de ei". Aşa se exprimă sindicaliştii atunci când sunt întrebaţi de interesul acordat de şefii din Romarm, Ministerul Economiei sau Ministerul Apărării industriei de apărare şi mai cu seamă unuia dintre cele mai bune posibile produse de export - Transportorul Blindat (TBT) 8x8. Transportorul, produs de Automecanica din Moreni, este unul dintre cele mai sigure de pe piaţă la ora actuală însă nici măcar armata română nu îl cumpără. Programul TBT a apărut în urma deciziei Ministerului Apărării Naţionale din 2010 şi prevedea înlocuirea vechilor blindate ale armatei. În primă fază s-au acordat 50.000 de euro pentru etapa primară de proiectare. După această proiectare Automecanica nu a mai primit niciun leu, deşi, rând pe rând, responsaibili din Romarm, Ministerul Apărării sau Ministerul Economiei au promis, la faţa locului, că vor da milioane de lei pentru continuarea programului.

Efectul "Elena". Pompierii vrânceni au plecat cu salteaua pneumatică să salveze un bărbat care ameninţă că se aruncă de pe un stâlp de înaltă tensiune

Un bărbat în vârstă de 48 de ani, din comuna Suraia, s-a urcat pe un stâlp de înaltă tensiune, înalt de aproximativ 30 de metri, şi ameninţă că se aruncă în gol. Din primele informaţii, se pare că bărbatul are probleme în familie, mai precis s-a certat cu soţia sa, motiv pentru care a decis să recurgă la acest gest. Nu mai puţin de trei echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea au plecat la faţa locului, având în dotare o autoscară, dar şi o saltea pneumatică, acest din urmă accesoriu având rolul să atenueze o eventuală cădere de la înălţime. Probabil pompierii sunt mult mai vigilenţi acum, după cazul petrecut la sfârşitul săptămânii în capitală, unde o femeie s-a aruncat în gol, după 35 de ore de ameninţări, înainte ca pompierii să umfle salteaua adusă special. De asemenea, la faţa locului se află un echipaj de la ambulanţă, poliţişti, dar şi un negociator care va sta de vorbă cu bărbatul şi va încerca să-l convingă să coboare în siguranţă de pe stâlp.

Garry Kasparov: Atât timp cât Putin este la putere, nu va fi pace în Europa

Opozantul rus Garry Kasparov, fost campion mondial la şah, susţine că atâta vreme cât Vladimir Putin va fi preşedinte al Rusiei, nu va fi pace în Europa, potrivit unui interviu acordat agenţiei EFE. "O coexistenţă paşnică cu un dictator care se comportă precum un animal de pradă" nu este posibilă, este avertismentul lansat de Kasparov. Opozantul rus a punctat şi faptul că Putin este "însetat de sânge şi nu se va opri, el are nevoie de conflicte. Este singurul mod în care poate convinge publicul rus că este indispensabil" De asemenea, Kasparov precizează că Putin "nu se poate opri, pentru că în clipa în care s-ar opri, s-ar considera slab în ochii ruşilor. Din acest motiv, orice i s-ar oferi, singura sa opţiune este să continue conflictele. Aceste conflicte pot fi de intensitate redusă, cum se întâmplă acum, sau pot fi mai agresive, dar Europa trebuie să înţeleagă faptul că, atât timp cât Putin este la putere, nu va fi pace".

Magistraţii au cerut Parlamentului să verifice dacă SRI se implică în actul de Justiţie

Asociaţia Magistraţilor a cerut Comisiei parlamentare pentru controlul SRI să cerceteze implicarea serviciului în actul de justiţie, după ce şeful Direcţiei Juridice a SRI, Dumitru Dumbravă, a declarat că serviciul îşi menţine "interesul până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze". Preşedintele Comisiei parlamentare de control, deputatul PSD Georgian Pop, a explicat, pentru "Adevărul", în ce stadiu se află verificările: "Am declanşat controlul conform competenţelor pe care le are comisia. Practic, controlul este în desfăşurare. Am primit săptămâna trecută această solicitare din partea Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), i-am informat pe reprezentanţii AMR că am declanşat procedurile şi le-am transmis numărul de înregistrare. Aşteptăm de la SRI răspunsul oficial şi în funcţie de acest răspuns, în mod evident, îi vom informa pe cei din AMR cu privire la concluziile controlului nostru."

"Alianţa sfântă" împotriva "războiului sfânt". Hezbollah îşi cheamă duşmanii să se unească împotriva Statului Islamic

Raidurile aeriene ale coaliţiei conduse de americani nu sunt de ajuns pentru a învinge Statul Islamic, iar ameninţarea jihadistă vizează întreaga lume, nu doar Orientul Mijlociu, a declarat Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, care a făcut apel la toţi rivalii grupării să se unească împotriva "califatului" din Siria şi Irak. Lupta împotriva Statului Islamic este una "existenţială", a declarat duminică Hassan Nasrallah, într-un discurs susţinut ca parte a evenimentelor de celebrare a 15 ani de la retragerea israelienilor din Liban. Liderul Hezbollah, catalogată încă drept grupare teroristă de SUA, şi-a avertizat toţi rivalii că "nimeni nu-şi poate băga capul în nisip", îndemnându-i să adopte o poziţie fermă împotriva Statului Islamic.

BANCHERUL

OTP Bank a castigat 5,2 milioane euro din preluarea Millennium Bank la pret subevaluat (badwill)

OTP Bank a platit anul trecut 39 de milioane de euro pentru achizitia Millennium Bank, care detinea active de 635 milioane euro, asadar de 16 ori mai mari decat pretul cu care au fost preluate. In jargonul financiar asta se cheama badwill sau negative goodwill, semnificand faptul ca valoarea contabila a activelor bancii au un pret de piata mult mai mic, din cauza situatiei dificile a bancii preluate, care producea pierderi, caz in care se vorbeste de o tranzactie de vanzare tip firesale, adica la pret subevaluat. Astfel de tranzactii au mai avut loc recent in sistemul bancar: preluarea Volksbank de Banca Transilvania, Romanian International Bank (RIB) de catre Idea Bank din Polonia, MKB Romexterra de fondul de investitii Axxcess Capital, ATE Bank de BRCI iar mai nou achizitia (fuziunea) Carpatica tot de Axxcess Capital prin intermediul Emerging Europe Accession Fund (EEAF). Toate aceste banci preluate au fost banci cu probleme, care produceau pierderi, astfel ca au fost nevoite sa-si vanda activele la preturi cu mult sub valoarea lor de piata.

Seful Garanti Bank: Vrem sa crestem organic in Romania, dar nu excludem si oportunitati de preluare a altor banci

Ufuk Tandoğan, seful Garanti Bank, a declarat, pentru Bancherul.ro, ca banca isi mentine strategia de a se dezvolta in Romania in primul rand prin crestere organica, insa nu este exclusa si preluarea unei alte banci sau achizitia de active de calitate, daca vor aparea astfel de oportunitati. "Ne concentram si in acest an pe cresterea organica, astfel ca vom mai deschide 5 unitati in marile orase, dupa ce in 2014 am inaugurat alte 6 sucursale, dintre care 3 in Bucuresti. Anul trecut ne-am majorat activele cu aproximativ 20%, dupa integrarea Domenia Credit, iar pentru 2015 ne propunem o crestere de aproximativ 15% pe toate liniile de afaceri ale bancii", spune presedintele Garanti Bank. In ceea ce priveste interesul bancii de a se dezvolta in Romania prin achizitii de portofolii de active sau de banci aflate la vanzare, Ufuk Tandoğan spune ca nu este exclusa nici aceasta varianta.

CURENTUL

Carti de joc - de Tia Serbanescu

Dl. Iohannis e mai pregătit, se pare, pentru scris decât pentru oral aşa că noua sa carte "Primul pas" (merge repede, la şase luni a făcut primul pas, aşteptăm să-i apară primul dinte) a fost răsfoită val-vârtej la tv în căutare de dezvăluiri care să învioreze emisiunile. Şi "Cronică de Cotroceni" cartea Adrianei Săftoiu despre vremea când era consiliera şi "pufuleţul" dlui Băsescu a fost conspectată rapid în căutarea picanteriilor. Scena cea mai reluată a fost cea în care, în fustă mini, dna Udrea şedea pe biroul preşedintelui semnalizând astfel ce parte a trupului său e stăpână pe situaţie. Femina femini lupior! Mai semnificativă e fraza dlui Băsescu citată de cronicară: "niciunul din cei care mi-au spus Traiane, nu rămâne alături de mine". Şi n-a rămas. Să-i fi spus şi ei (ele) Decebale, Burebisto. Cum şi dna Săftoiu a plecat, deducem că şi ea îi spunea(uneori) Traiane. Dl. Băsescu a replicat sec: "mulţi oameni amărâţi în ziua de azi! Să-ţi încalci jurământul de loialitate faţă de un om care a avut încredere în tine!" adăugând: "uitaţi-vă câţi trăiesc de pe urma numelui meu". Ce-i drept, dl. Băsescu acoperă aproape în întregime programele Felixtv şi Ghiţătv.

CURIERUL NATIONAL

"Prima casă" pierdută poate fi recuperată

Un proiect de HG al Finanţelor prevede că persoanele care nu şi-au mai putut plăti ratele, pot fi repuse în graficul de eşalonare aferent primului credit. Locuinţele cumpărate prin program vor putea fi închiriate integral sau parţial şi pot deveni, după caz, şi sediu social al unei firme. Cei care vor să-şi cumpere o locuinţă mai mare sau într-o zonă mai bună, pot accesa din nou programul "Prima Casă", dacă-şi ipotechează noua locuinţă şi achită integral primul credit.

Ford România a sistat producţia maşinilor B-Max

În condiţiile în care, şi după disponibilizarea voluntară a aproape 500 de oameni, continuă opririle temporare de producţie în uzina Ford de la Craiova, producţia de anul acesta este mai mică decât cea realizată pe primele cinci luni din 2014. Ford a închis din nou producţia de autovehicule până pe 2 iunie, dar la Secţia de Motoare se lucrează la capacitate maximă. Producătorul auto din Bănie a oprit temporar fabricarea autovehiculelor B-Max de pe 20 mai şi pe 2 iunie (când se întorc la serviciu), din cauza diminuării cererii pe piaţa externă pentru modelul produs la Craiova. Reprezentanţii companiei au confirmat pentru GdS că în Secţia de Vehicule este oprită temporar producţia pentru opt zile lucrătoare în luna mai, până pe 2 iunie, când încep lucrul, dar că la Secţia de Motoare se lucrează din plin.

Conservatorul Andrzej Duda, noul preşedinte al Poloniei

Venirea lui Andrzej Duda la Preşedinţia Poloniei alimentează temerea, nu doar în cercurile politice poloneze, ci şi la Bruxelles, că el va deschide calea mentorului său politic, euroscepticul Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului conservator şi populist Lege şi Justiţie (PiS). Duda însuşi, de pe poziţia de preşedinte, ar putea bloca multe din legile votate în Parlament, inclusiv intrarea Poloniei în zona euro. Conservatorul Andrzej Duda a fost ales duminică, în al doilea tur de scrutin, preşedintele Poloniei, obţinând 53% din voturile exprimate, faţă de 47% cât a revenit fostului preşedinte Bronislaw Komorovski (de centru-dreapta). Este o surpriză, totuşi, nu doar pentru polonezi, ci şi pentru Bruxelles, având în vedere că victoria lui Duda (un jurist în vârstă de 43 de ani) ar putea deschide calea revenirii la putere a celui care l-a inspirat în activitatea sa politică, euroscepticul Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului conservator şi populist Lege şi Justiţie (PiS).

Jaguar vrea fabrică în Europa de Est, dar ocoleşte România

Jaguar Land Rover este aproape de a deschide o nouă fabrică în Europa de Est, dar din păcate pentru noi România nu prea are şansa să fie cea aleasă cu toate că, recent, unele personalităţi anunţau că încă un producător auto după Renault şi Ford se apropie de ţara noastră. Astfel, constructorul britanic aflat în portofoliul indienilor de la Tata Motors a nominalizat numai Polonia, Slovacia, Cehia şi Ungaria drept potenţiale ţări pentru o nouă fabrică din zona Europei de Est, informează Financial Times. Compania britanică îşi extinde producţia şi în afara ţării de origine unde are 3 fabrici. În octombrie 2014, Jaguar Land Rover a deschis o fabrică în China şi intenţionează ca anul viitor să înceapă producţia de automobile în Brazilia.

Fondurile din Pilonul II de pensii s-au îmbogăţit cu 1 mld. euro

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au împlinit la mijlocul săptămânii trecute 7 ani de funcţionare efectivă (20 mai 2008 - 19 mai 2015), timp în care au produs un câştig net de 4,48 mld. lei (peste 1 miliard de euro) pentru cei peste 6,3 milioane de români care contribuie în acest sistem, potrivit calculelor centralizate de APAPR. "În cei 7 ani de funcţionare, fondurile de Pilon II au încasat de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) şi Casa de Pensii Sectorială a Armatei (CPS MApN) contribuţii brute în valoare totală de 16,72 mld. lei, ajungând să administreze active nete în valoare de 21,2 mld. lei. Diferenţa, respectiv suma de 4,48 mld. lei, reprezintă câştigul realizat din investiţii, net de toate comisioanele de administrare percepute, câştig realizat exclusiv în beneficiul celor peste 6,3 milioane de participanţi la aceste fonduri de pensii private. În termeni de randament investiţional, câştigul reprezintă o performanţă medie de 10,93% pe an în cei 7 ani de activitate a Pilonului II", se arată într-un comunicat al APAPR.

EVENIMENTUL ZILEI

Povestea mafiotului care voia să fugă în Belize cu paşaport românesc falsificat

Terorişti, membri ai mafiei sau urmăriţi general au apelat la serviciile unei grupări din Republica Moldova care au reuşit să falsifice perfect acte de identitate româneşti. Liderul organizaţiei a fost identificat în discuţiile telefonice ca "Dorin", locuieşte în Chişinău şi este "posibil funcţionar public într-o structură de securitate". Detaliile apar în rechizitoriul procurorilor Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General, prin care au fost trimişi în judecată liderul reţelei din România, Nicu Rus (47 de ani) şi alte zece persoane. Cazul a explodat în februarie 2015, atunci când cinci sirieni suspectaţi de terorism, care au fost prinşi în Italia, cu acte de identitate false, după ce au apelat la această grupare: patru aveau cărţi de identitate româneşti, unul avea documente emise de statul ceh. În martie 2015, procurorii SUPC şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) au făcut primele descinderi, iar magistraţii au emis mandate de arestare pentru mai multe persoane.

Se reia procesul lui Iohannis cu ANI

Curtea de Apel Alba Iulia va judeca, pe 27 mai, cerererea lui Klaus Iohannis de anulare a raportului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care l-a acuzat de conflict de interese. În martie 2014, instanţa a suspendat procesul deoarece pe rolul Parchetului General se află un dosar în care ANI reclama posibile fapte penale săvârşite de Klaus Iohannis. Pe 19 martie 2014, procesul civil a fost suspendat deoarece Parchetul începuse urmărirea penală în urma sesizărilor ANI. Urmărirea penală a început "in rem" adică faţă de faptă în sine, nu faţă de anumite persoane. Pe 26 septembrie 2014, Parchetul General a închis dosarul în care ANI îl acuza pe Klaus Iohannis de conflict de interese, procurorii stabilind că acesta nu a încălcat legea atunci când a semnat în calitate de primar al Sibiului un contract cu o tipografie deţinută de Forumul Democrat al Germanilor. Pe 29 aprilie 2015, Klaus Iohannis a cerut Curţii de Apel Alba Iulia să repună cauza pe rol în vederea continuării procesului.

Mioara Roman trebuie să plătească 370.000 de euro, chiria pentru vila din Primăverii

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins apelul Mioarei Roman şi al fiicei sale, Catinca Zilany, împotriva deciziei Judectoriei Sectorului 1 prin care erau obligate să părăsească vila de protocol pe care o ocupă încă din anul 1990 şi s plătească chirie şi daune de aproximativ 370.000 de euro. Mioara Roman s-a mutat în februarie 2015 din vila de protocol, de pe strada Nikolai Gogol, nr. 2, din Cartierul Primăverii. Ea mai are o singură cale de atac, recursul la Cureta de Apel Bucureşti. Prima reacţie a Mioarei Roman, potrivit ştirileprotv.ro: "Nu am bani sa platesc. Nu am bani nici de chirie".

Judecătorii confirmă redeschiderea cercetărilor penale în cazul "ţigancă împuţită"

Judecătorii au confirmat redeschiderea urmăririi penale pentru furt, furt calificat şi insultă pe numele lui Traian Băsescu, cu privire la faptul că fostul şef al statului a folosit, în 2007, apelativul "ţigancă împuţită" la adresa unei jurnaliste şi i-a luat acesteia telefonul mobil. Judecătoria Sectorului 1 a constatat, luni, că ordonanţa emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) de redeschidere a urmăririi penale este legală şi temeinică, potrivit mediafax.ro. Decizia magistraţilor este definitivă, motiv pentru care procurorii PICCJ pot relua cercetările în acest caz.

Dreapta spaniolă, pedepsită pentru austeritate

Spania a schimbat macazul, duminică, şi a votat, la locale şi regionale, cu stânga, punând capăt dominaţiei sistemului bipartid din ultimii 30 de ani. Deşi a câştigat cele mai multe voturi, Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy a pierdut în toate regiunile majoritatea absolută de care se bucura şi depinde de coaliţii cu alte formaţiuni În Spania, nu a mai fost o astfel de schimbare de 30 de ani - socialiştii şi conservatorii alternau la putere- dar acum sistemul politic a devenit mult mai fragmentat, incluzând şi partidul anti-austeritate Podemos şi centriştii de la Ciudadanos. Notabilă este mişcarea spre stânga a electoratului din Barcelona şi Madrid - în funcţie de coaliţiile care se realizează, capitala Spaniei ar putea avea primul primar de stânga după 25 de ani.

JURNALUL NATIONAL

Băieţii deştepţi din energie sunt tot pe val

Contractele samsarilor de energie au devenit istorie. În luna februarie a acestui an, justiţia a pus capăt afacerii, după ce toate contestaţiile formulate de traiderii de energie au fost respinse. Pentru mulţi dintre băieţii deştepţi vremurile bune nu au apus însă. Şi-au umflat conturile cu milioane de euro şi s-au lansat în noi afaceri profitabile. În timp ce alimenta cu energie câteva firme la preţuri sub costul de producţiei, Hidro-electrica era obligată în 2008, de fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, să cumpere energie scumpă de la termocentralele Paroşeni şi Mintia pentru a-şi putea onora contractele de vânzare. Ce conta că Hidroelectrica se îndrepta vertiginos spre faliment, dacă banii veneau la cine trebuie. De exemplu, numai din vânzarea energiei către firme din grupul Alpiq, Hidroelectrica a pierdut în perioada 2006 - 31 mai 2012 circa 850 milioane de lei, susţine firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

De ce băncile nu mai vor banii românilor

Bancherii au dus zilnic la Banca Naţională 1,8 miliarde de lei, în luna aprilie, la o dobândă de 0,25% pe an. Suma este de 14 ori mai mare comparativ cu aprilie 2014 când au depus numai 128 de milioane de lei, zilnic, dar la un randament de 0,5% pe an. Nici firmele şi nici populaţia nu se mai înghesuie să ia credite, dar nici băncile să dea împrumuturi, aşa că acestea sunt nevoite să ducă banii pe care-i atrag în depozite de la clienţi la banca centrală sau să cumpere titluri de stat. Niciuna din aceste situaţii nu le mai aduce câştigurile din anii trecuţi, ci mai degrabă le dă bătăi de cap. BNR oferă instituţiilor de credit posibilitatea să plaseze la sfârşitul fiecărei zile de tranzacţionare lichiditatea în exces prin aşa-numita facilitate de depozit.

Poşta şi Transelectrica caută manageri privaţi

Două mari întreprinderi de stat îşi caută în sistemul privat membri în conducere. Început acum trei ani, la cererea FMI, programul manager privat la stat se derulează încă, dar greoi. Până pe 28 mai, se poate aplica pentru postul de director general şi membru în Consiliul de Administraţie (CA) al Poştei Române. În prezent, directorul general interimar este, din iunie 2014, Alexandru Petrescu, care are un salariu de aproape 2.300 de euro, lunar. Recrutarea pentru Poştă o face compania de executive search George Butunoiu. Aceasta este una dintre cele cinci firme desemnate să aplice OUG nr. 109/2011, care stabileşte conducerea privată la firmele de stat şi a cărei aplicare a început acum trei ani. Transelectrica aşteaptă candidaturi la funcţia de membru în Directorat până pe 2 iunie. Salariul este de aproximativ 5.500 de euro brut, lunar, plus bonusuri şi beneficii. Selecţia o fac firmele de consultanţă Quest Advisors şi Transearch International.

NATIONAL

Martorii protejaţi, vârâţi in "Bârlogul lupilor"!

Oficiul National pentru Protecţia Martorilor este una dintre cele mai secretizate structuri din întreg sistemul. Si este si normal, fiind vorba de o unitate operativa care asigura punerea in practica a Programului de protejare a unor martori care oferă informaţii si date extrem de preţioase anchetatorilor in mari dosare care vizează cazuri de corupţie, de crima organizata sau chiar atentate la siguranţa naţională. Surprinde astfel cu atât mai mult apariţia numelui şefului Oficiului National pentru Protecţia Martorilor intr-una dintre cele mai spectaculoase spete aflate in cercetarea DNA. Mai ales ca prezenta comisarului sef Adrian Barascu in separeul de la etajul restaurantului bucureştean "Bârlogul lupilor", in seara zilei de 18 martie 2014, nu s-a datorat unei obişnuite orgii bahice. Pentru ca atunci a avut loc o întâlnire de taina prin care s-a încercat deconspirarea unor acţiuni efectuate sub filaj de către oamenii Laurei Codruţa Kovesi si in care erau vizate nume grele ale politicii.

PNL blătuieşte alegerile cu Ponta

Învins de liberali in Justiţie, premierul pune batista pe ţambalul de la CJ Cluj retragandu-l pe vicepreşedintele PSD in favoarea penelistului Mihai Seplecan. Ca sa se liniştească apele de la CJ Cluj, tulburate după arestarea ex-preşedintelui liberal Horia Uioreanu, pesediştii l-au sacrificat pe colegul lor de partid Ioan Oleleu, care a fost pus sa demisioneze din funcţia de vicepresedinte al Consiliului. Pus sa evolueze la categoria figuri impuse, Oleleu s-a conformat, dar a renuntat si la mandatul de consilier judeţean. Odată vacantată funcţia ocupata de Oleleu, liberalii au si purces, ieri, la inlocuirea sa cu penelistul Mihai Seplecan - respectiv consilierul care a dat in judecata (cu succes!) Guvernul, pe motiv de neorganizare a alegerii unui nou presedinte al CJ Cluj. Ca sa scape de complicaţii, Ponta a ales sa "predea" opoziţiei conducerea CJ Cluj, iar la schimb liberalii s-o o lase balta cu organizarea alegerii unui nou preşedinte.

Oprea joaca la ambele porţi

Liderul UNPR Gabriel Oprea nu se dezminte, ci încearcă sa treacă peste momentul moţiunii de cenzura împăcând si "capra" Ponta, si "varza" Iohannis. Confruntat cu moţiunea de cenzura anunţată de PNL pentru luna iunie, Gabriel Oprea s-a grăbit sa jure credinta atat premierului Victor Ponta, cat si preşedintelui Klaus Iohannis: "Pentru ca ştiu ca întotdeauna apar zvonuri, apar speculatii, vreau sa precizez inca o data ca UNPR este parte a actualei majoritati guvernamentale, este si ramane parte dintr-un guvern bun, apreciem noi, pentru Romania. Cu alte cuvinte il sustinem pe premierul Victor Ponta si sustinem parteneriatul corect pe care-l avem cu presedintele Klaus Iohannis".

PUTEREA

Noi documente despre mafia pădurilor şi cea a retrocedărilor ilegale

Într-un articol anterior, PUTEREA a prezentat pe larg modul în care funcţionează "Omerta" pe Valea Doftanei, o lege a tăcerii care face posibil ca pădurile să fie restituite şi apoi să fie exploatate în beneficiul unor grupuri de interese. Unul dintre acestea este format din Lucian Costea-Vileford - apropiat al şefului CJ Prahova, Mircea Cosma, şi Remus Drăgănescu, fost oficial al Federaţiei Române de Handbal, cu un apetit pentru retrocedări de terenuri la limita legii. Primul administrează SC Banu Industrii SRL, firmă care exploatează lemnul, iar al doilea deţine - fără a avea titlu de proprietate, potrivit surselor noastre - aproximativ 700 de hectare de pădure. Acest grup de interese face presiuni asupra administraţiei publice locale, respectiv asupra primarului comunei Valea Doftanei, Ion Manea, pentru a se asigura că zona rămâne în continuare în sfera exploatării lemnului şi nu intră în cea a dezvoltării turismului. Deşi zona a fost declarată turistică, în mod oficial, încă din 2006.

Viceprimarul Capitalei: Sorin Oprescu ori nu înţelege situaţia RATB-ului, ori are alte interese

Sindicaliştii de la RATB ameninţă că vor intra în grevă. Protestul este pe placul conducerii regiei, care s-a dovedit incapabilă să facă un plan coerent de management performant. Se poate spune că, de fapt, protestul RATB este anti-Oprescu. De zeci de ani, RATB este instituţia cu cel mai mare număr de angajaţi din ţară - circa 11.000 de oameni -, cu salarii, prime şi facilităţi uriaşe. Calitatea serviciilor prestate populaţiei este în picaj, dar numirile politice la vârf continuă. Aparent, sindicaliştii RATB organizează un protest pe teme economice. Ei reclamă lipsa pieselor de schimb, uzura vehiculelor şi respectul pe care îl datorează bucureştenilor, nevoiţi să aştepte tot mai mult în staţii sosirea mijloacelor de transport. În fapt, salariaţii RATB îşi văd ameninţate locurile de muncă, reducerea salariilor şi eliminarea facilităţilor sindicale prevăzute în contractele colective de muncă.

OPEC ar putea inunda piaţa cu petrol

OPEC ar putea inunda piaţa cu petrol timp de ani de zile, dacă va opta să nu modifice plafonul de producţie al organizaţiei, la o reuniune mult aşteptată din luna iunie, relatează Market Watch. "Dacă nu vor face nimic şi nu vor găsi o cale să se pună de acord, vom pluti cu toţii într-o supraproducţie de petrol pentru foarte mult timp", a avertizat Kevin Kerr, preşedintele Kerr Trading International. Discuţiile despre producţia de petrol a OPEC au reapărut odată cu apropierea viitoarei reuniuni a organizaţiei, după cea care a avut loc în noiembrie 2014, la care participanţii au decis să nu modifice producţia, provocând scăderea cotaţiilor. OPEC a menţinut în ultimii trei ani nivelul cumulat al producţiei de ţiţei la 30 de milioane de barili pe zi, iar analiştii anticipează că organizaţia va menţine acest plafon şi la reuniunea din 5 iunie de la Viena.

ROMANIA LIBERA

Ponta a blocat alegerile locale

Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care şi-au pierdut mandatele vor fi înlocuiţi abia la alegerile locale din 2016, după ce Guvernul a refuzat să organizeze alegeri parţiale. În România sunt în prezent vacante cinci posturi de preşedinte de consiliu judeţean, 42 de locuri de primar şi 17 pentru parlamentari. Cu toate acestea, pe fondul scăderii PSD în sondaje, Guvernul Ponta a refuzat să organizeze alegeri parţiale. Premierul Ponta a ignorat legislaţia electorală, dar şi două decizii ale instanţelor, fără caracter definitiv. Din 2014 şi până în prezent, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a informat, periodic, Ministerul de Interne şi Ministerul Dezvoltării în privinţa vacantării posturilor şi a termenelor-limită pentru organizarea alegerilor. Informa­ţiile au fost ignorate, în condiţiile în care legislaţia electorală prevede un termen de 90 de zile de la vacantarea postului pentru organizarea de alegeri parţiale. Însă legea respectivă nu prevede sancţiuni pentru nerespectarea acestui termen.

Fiscul caută în Elveţia conturile secrete ale bogătaşilor români

Ce au în comun Viorel Hrebenciuc, soţia lui Mihai Tănăsescu, cumnatul lui Mircea Geoană şi oamenii de afaceri Vladimir Cohn şi Jean Valvis? Un cont gras în băncile elveţiene, conform celor de la Rise Project. Este vorba despre persoane care au ocupat posturi importante şi au negociat împrumuturi în numele statului pe pieţele externe de capital, cum ar fi Ionuţ Mircea Costea, cumnatul lui Geoană, sau de soţia lui Tănăsescu, fost ministru al Finanţelor, actual reprezentant al României la Fondul Monetar Internaţional. Fiindcă, în timp ce micile afaceri au fost închise de inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru că s-a găsit un plus de câţiva lei pe casă, reprezentanţi ai clasei politice, dar şi oameni de afaceri îşi ascund banii în bănci elveţiene pentru a nu plăti impozitele datorate.

ZIARUL FINANCIAR

Fermierii români: Să transformăm grâul, porumbul sau lucerna în carne şi lapte

Agricultura, o piaţă de aproape 17 mld. euro, dar cu potenţial de dublare, este prinsă în hora producţiei şi comerţului de materii prime pentru că zootehnia este în declin, iar numărul de animale rămâne la jumătate faţă de acum 25 de ani. Fermierii români prezenţi ieri la evenimentul ZF "Agricultura intră în febra banilor europeni" afirmă că România poate deveni o putere agricolă doar dacă transformă grâul şi porumbul prin creşterea animalelor în lapte şi carne. În opt ani de prezenţă în UE, România a pierdut 0,7 milioane de capete de bovine şi 1,6 milioane de porcine. "Valoarea adăugată o putem mări prin transformarea producţiei primare în produse procesate natural. Animalul transformă grâul, porumbul sau lucerna în lapte şi carne, iar abia apoi se adaugă valoare adăugată prin procesare industrială", a spus ieri Nicuşor Şerban, proprietarul fermei de 2.000 de bovine Agroserv Măriuţa din Călăraşi.

Telekom România a atins pragul de 100.000 de clienţi pentru pachetele integrate de servicii fix-mobil

Telekom România, cel mai mare grup de telecomunicaţii de pe plan local, a lansat ieri oficial conceptul MagentaOne, sub care va comercializa pachetele integrate de servicii fix-mobil, pentru care a reuşit să atragă până la finalul lunii aprilie 100.000 de clienţi. Dintre cei 100.000 de utilizatori ai pachetelor integrate de servicii ale Telekom, circa 50-60% sunt clienţi noi, în timp ce restul sunt abonaţi mai vechi care au optat pentru serviciile integrate, potrivit lui Nikolai Beckers, CEO al Telekom România. "Prin intermediul MagentaOne, serviciile de telefonie fixă şi mobilă, internet şi TV vin într-o singură ofertă Până acum am vândut peste 100.000 de pa­che­te integrate pentru persoane fizice şi companii. Dintre acestea circa 50-60% au fost achiziţionate de clienţi noi."

Noua frică a Bruxellesului: că economia este controlată de coloşii IT din SUA

După coşmarul crizei economice, care pare să nu se mai sfârşească, strategii europeni sunt cuprinşi acum de teama că cele mai importante sectoare economice ale Europei au ajuns la mâna companiilor digitale din Statele Unite, scrie The Wall Street Journal. În timp ce americanii se încred în puterea perturbatoare a schimbării pentru a-şi transforma industriile, mulţi europeni sunt îngrijoraţi că transformările apărute îi vor pune pe ei în dezavantaj şi caută un model pentru a face faţă noilor provocări. Noile temeri sunt cel mai frecvent exprimate de Gunther Oettinger, comisarul european pentru economie şi societate digitală. "Schimbările radicale şi reformatoare aduse modelelor de business ameninţă industriile tradiţionale. Printre acestea, industriile auto, textilă, energetică, a producătorilor de electrocasnice şi agroalimentară", a declarat Oettinger recent. Va vinde Europa numai automobile sau şi gama de noi servicii digitale asociate? s-a întrebat acesta. "Ar fi un mare risc pentru întreaga noastră economie dacă industria din Europa nu va profita de aceste noi modele de business în timp ce alţii o fac", a declarat comisarul european făcând fără îndoială referire la giganţii americani ca Google şi Amazon.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb