REVISTA PRESEI 26.07.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 iulie 2016

ADEVARUL

Germania, însângerată de atacurile refugiaţilor

Germania este în stare de şoc după ce, în mai puţin de o săptămână, patru atacuri violente au fost comise pe teritoriul său de către imigranţi, soldate cu 10 morţi şi peste 50 de răniţi. Ultima tragedie, soldată cu un mort şi 15 răniţi, s-a petrecut duminică seara, la Ansbach, în apropiere de Nuremberg, în faţa porţii de la intratrea la un concert unde atacatorul nu fusese lăsat să intre pentru că nu avea bilet. Autorul atacului de la Ansbach este un refugiat în vârstă de 27 de ani din Siria, care a ajuns în Germania în urmă cu doi ani, solicitase azil, dar cererea îi fusese respinsă pentru că primise statut de refugiat în Bulgaria şi urma să fie extrădat acolo. Aceste incidente sângeroase comise de imigranţi a adus încă un val de critici la adresa cancelarului Angela Merkel, principala susţinătoare a politicii uşilor deschide pentru refugiaţi.

Femeia care a deconspirat "dormitorul" teroriştilor europeni în urmă cu 10 ani

Jurnalista belgiană Hind Fraihi este cea care a realizat în urmă cu 11 ani un reportaj sub acoperire excelent în "fabrica" de terorişti ai Belgiei, cartierul bruxellez Molenbeek. În 2006, a fost catalogată drept xenofobă. După atacul terorist de la Paris, o lume întreagă i-a recunoscut meritele. Hind Fraihi este născută în regiunea Flandra a Belgiei, având părinţi care au emigrat din Maroc. În timp ce lucra pentru cotidianul belgian "Nieuwsblad", jurnalista s-a mutat două luni în rău-famatul cartier bruxellez, pretinzând că este studentă la sociologie. A găsit în Molenbeek o realitate înspăimântătoare, descrisă cu formula "fermentul unui veritabil fascism care poartă semnătura Islamului". A văzut cum oameni cu bărbi lungi, îmbrăcaţi în haine tradiţionale, recrutau tineri în staţiile de metrou oferindu-le "stagii de anternament în Afghanistan" (războiul era în desfăşurare în 2005).

Atacul "lupilor singuratici" asupra Europei continuă

Planificatorii strategici ai reţelelor teroriste au decis cu ceva timp în urmă să acorde un interes deosebit "armelor ieftine" cu efect imediat şi garantat pe care-l reprezintă "luptătorii singuratici". Oameni foarte tineri, personalităţi dezechilibrate sau foarte aproape de un moment psihologic de explozie maximă, adolescenţi în criză existenţială, disimulându-şi cu grijă stările paroxistice... Imediat, tânărul indicat ca subiect cu înalt potenţial este preluat de recrutorul profesionist al organizaţiei teroriste care începe o recrutare "pe repede înainte" care vizează un singur lucru, anume conducerea mentală a persoanei în cauză pe drumul foarte scurt care-i oferă posibilitatea de a se răzbuna astfel încât societatea să fie lovită grav şi fapta sa să fie reamintită ca un act exemplar de voinţă şi de curaj. Ţinta fizică a răzbunării este lăsată la alegerea viitorului atentator-sinucigaş, căruia i se repetă obsesiv că el este cel care va avea puterea de viaţă şi de moarte, el devine Dumnezeul răzbunării, el devine Justiţiarul tuturor umiliţilor, sărmanilor şi refuzaţilor sorţii.

Deţinuţii fac bani pe seama statului român, cu "complicitatea" CEDO: un milion de euro în 2016

Revolta din penitenciare a dat unor deţinuţi idei de "afaceri". Pentru că în închisori condiţiile de detenţie sunt precare, deţinuţii au învăţat să facă plângeri la CEDO, care sunt admise pe bandă rulantă. Doar în primele 6 luni ale acestui an, peste 2.000 de plângeri au fost admise, statul urmând să plătească mai bine de un milion de euro. Nerespectarea condiţiilor minime de detenţie, din cauza cărora sute de deţinuţi din mai multe penitenciare s-au revoltat la începutul acestei luni, ar putea atârna ca un bolovan de gâtul autorităţilor, şi implicit al contribuabililor. După ce mai mulţi deţinuţi au avut câştig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), mii de puşcăriaşi au profitat şi s-au plâns la instanţa europeană cu privire la condiţiile de detenţie.

Ce au în comun prietenii lui Putin

Rusia lui Putin a stabilit şi întreţinut generos contacte cu partide europene, atât de dreapta, cât şi de stânga, conduse de lideri populişti şi excentrici. Ataka (extrema dreaptă) din Bulgaria, Frontul Naţional (extrema dreaptă) din Franţa, Jobbik (radical naţionalist) din Ungaria sau Zorii Aurii (ultranaţionalist) din Grecia sunt doar câteva dintre partidele europene atrase în mrejele Kremlinului. Dacă liderul Frontului Naţional Marine Le Pen s-a bucurat de "împrumuturi" importante pentru a-şi susţine activitatea politică, fostul premier italian Silvio Berlusconi a obţinut contracte avantajoase în domeniul energetic profitând de "relaţia de prietenie" cu Vladimir Putin. Nu este un secret faptul că cei doi s-au delectat împreună cu vin vechi de 240 de ani în Crimeea şi nici faptul că miliardarul italian i-a cedat prietenului de la Moscova baldachinul său din Palatul Grazioli pentru a-şi destinde oasele. Toţi prietenii europeni ai lui Putin au ceva în comun, şi anume discursul anti-UE, anti-NATO şi pro-Rusia.

Trump şi Putin

Miliardarul Donald Trump, candidat la alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie din partea Partidului Republican, s-a erijat deja într-un pion important al eforturilor Kremlinului de a destabiliza Occidentul. Excentricul miliardar din New York şi-a exprimat în mod repetat admiraţia faţă de Putin şi poziţiile anti-establishment care, de altfel, coincid cu cele ale Moscovei. Dacă Putin merită dat ca exemplu pentru că a "reconstruit Rusia" şi un "A în materie de leadership", NATO este o organizaţie "învechită" în opinia lui Trump. Kremlinul nu a rămas dator, punându-şi aparatul de propagandă şi serviciile de spionaj în slujba miliardarului american. De fapt, pe măsură ce se apropie ziua alegerilor din Statele Unite, campania mediatică a Moscovei în favoarea lui Trump se intensifică.

Trump a depăşit-o pe Clinton cu aproximativ 3 la sută în intenţiile de vot în cel mai recent sondaj CNN

Donald Trump, candidatul republican la Casa Albă, a depăşit-o pe rivala sa democrată, Hillary Clinton, cu aproximativ trei puncte procentuale, într-un sondaj publicat luni, relatează AFP. Astfel, Donald Trump a obţinut 48% din intenţiile de vot ale alegătorilor intervievaţi, faţă de 45% pentru Hillary Clinton, arată studiul realizat pentru CNN. Sondajul a fost desfăşurat telefonic, în perioada 22-24 iulie, pe un eşantion de 1.001 adulţi, şi are o marjă de eroare de 3,5%. Rezultatul studiului publicat luni este cel mai bune pentru Trump din septembrie 2015 încoace. În sondajele precedente, fostul secretar de Stat american conducea detaşat. O excepţie s-a înregistrat în luna mai, când a luat amploare scandalul privind e-mailurile trimise de Clinton de pe un server privat în timpul în care a fost şefa diplomaţiei.

Scandal în poliţia franceză după atacul de la Nisa

O polemică pe marginea dispozitivului de securitate de la Nisa agită apele în Franţa. Strâns la colţ din cauza unor acuzaţii cu privire la modificarea raportului, ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve încearcă să iasă basma curată din scandal evocând o ingerinţă politică. Invitată duminică seara la postul de radio France Info, şefa Centrului de supraveghere urbană (CSU) de la Nisa, Sandra Bertin, şi-a menţinut acuzaţiile la adresa Cabinetului ministrului de Interne, reafirmând că o persoană din anturajul lui Bernard Cazeneuve a exercitat presiuni asupra ei, la o zi după atacul din 14 iulie, pentru a modifica raportul cu privire la dispozitivul de securitate.

BANCHERUL

Cursul valutar la o luna după Brexit: leul s-a apreciat

După votul pentru Brexit din 23 iunie, leul a înregistrat in ziua următoare o depreciere minora, care nici măcar nu a atras atenţia BNR, după cum a declarat guvernatorul Mugur Isărescu, iar ulterior moneda naţională, ca de altfel si cele din tarile vecine, s-a apreciat constant atât fata de euro, căt mai ales fata de lira sterlina, cum e si firesc, dar s-a depreciat fata de dolarul american (USD). Ieri, leul a ajuns la un curs perfect, de 4,4444 lei pentru un euro, cel mai redus nivel din acest an, cu 7 bani mai puţin (1,5%) fata de nivelul înregistrat in ziua Brexit-ului (4,5179). Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a precizat ca evoluţia leului este in concordanta cu valutele din regiune.

Creditele băncilor pentru firme au scăzut la nivelul din urma cu şase ani

Soldul creditelor acordate de bănci firmelor a scăzut puternic in luna iunie, cu 1,5% fata de luna precedenta, echivalentul a 1,5 miliarde lei, la 101,5 miliarde lei in total, cel mai scăzut nivel din ultimii 6 ani, arată statisticile BNR. Un sondaj recent realizat de banca naţională a arătat că majoritatea firmelor nu vor sa ia credite de la bănci, indiferent de costul acestora. O valoare mai redusa a finanţărilor pentru companii s-a înregistrat in iulie 2010, respectiv 101,5 miliarde lei, după care a urmat o perioada de creştere a finanţărilor companiilor, pe fondul revenirii economiei din criza. Astfel, cel mai ridicat sold al creditelor pentru companii s-a înregistrat in septembrie 2012, de 121,7 miliarde lei, după care a urmat o scădere progresiva, odată cu creşterea salariilor si consumului populaţiei si avansului creditelor pentru consum si imobiliare.

CURENTUL

Jaf descoperit de Curtea de Conturi şi în 2015 la Ministerul Sănătăţi

După modelul lui Ceauşescu în 1989, Victor Ponta a mai dat 100 de lei la salariu (a se citi 25%) personalului medical, în 2015, ca să poată prădui bugetul ministerului în favoarea clientelei politice. Curtea de Conturi a descoperit că în anul 2015, sub coordonarea lui Nicolae Bănicioiu cheltuielile făcute de spitale cu bani de la Ministerul Sănătăţii au adus un prejudiciu de 61 milioane de lei la bugetul de stat! "Aparatura medicala cumpărata cu peste 55 de milioane de lei din bani publici de spitalele din tara nu a fost pusa in funcţiune sau nu a fost utilizata in scopul iniţial", arată Curtea de Conturi în draftul unui raport pentru 2015 care include şi identificarea unor plăţi ilegale de jumătate de milion de lei prin supraestimarea valorii, precum şi plăţi de peste 5 milioane de lei pentru echipamente medicale cumpărate fără respectarea procedurilor de achiziţii publice.

Magistraţii europeni solicită NATO să ceară Turciei eliberarea magistraţilor

Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a fost solicitat de către MEDEL (Magistraţi europeni pentru democraţie şi libertate) să ceară Turciei 'să respecte tratatul şi înţelegerile NATO şi să elibereze judecătorii şi procurorii care au fost arestaţi fără respectarea drepturilor procesuale şi prin încălcarea principiilor statului de drept', se arată într-o scrisoare trimisă pe data de 22 iulie 2016. Reacţia MEDEL vine după ce peste 2.700 de judecători şi procurori au fost demişi şi arestaţi de guvernul turc în noaptea de 16 iulie, în urma unei lovituri de stat eşuate în ţară. Magistraţii europeni au făcut referire în scrisoare la ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, care a dezvăluit într-un interviu că 'vina acestor magistraţi, care au fost demişi în miezul nopţii şi reţinuţi, este că ar împărtăşi o credinţă care nu este acceptată de către guvern'.

CURIERUL NATIONAL

Contribuţia pentru pensii ar putea fi plătită şi retroactiv

Cetăţenii care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare vor putea să-şi plătească retroactiv contribuţia la pensii pentru ultimii cinci ani, dacă au perioade în care n-au fost asiguraţi în niciun sistem autohton. Măsura este inclusă într-un proiect de act normativ care va ajunge curând pe lista de vot decisiv a deputaţilor, cu propunere de adoptare. Propunerea legislativă privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii a fost respinsă de Senat în 2012, însă a ajuns recent pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, fiind propusă pentru adoptare. Dacă va trece de votul deputaţilor, documentul va mai avea nevoie doar de semnătura preşedintelui României pentru a se aplica.

Zeci de mii de euro, pierduţi zilnic la podul de la Calafat

România pierde zilnic zeci de mii de euro la podul de la Calafat, pentru că nu există un cântar pentru TIR-urile încărcate cu marfă care intră în România, aşa că nimeni nu le taxează, scrie tvr.ro. Podul Calafat -Vidin a fost deschis acum 3 ani şi a devenit foarte repede preferat de transportatori, în special de cei din ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană. Şoferii au aflat repede că TIR-urile nu sunt cântărite şi pot eluda astfel taxele. Statul pierde astfel zeci de mii de euro în fiecare zi. Chiar angajaţii Companiei Naţionale de Drumuri (CNADNR) recunosc acest lucru. Fiecare camion care cântăreşte peste 40 de tone ar trebui să obţină autorizaţii speciale de transport. Iar acestea costă până la 10.000 - 15.000 euro.

Disponibilizările din energie, în atenţia CES

Consiliul Economic şi Social va discuta astăzi despre planurile Guvernului de eficientizare a patru mari companii din sectorul energetic, şi anume Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare şi Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului, planuri care prevăd disponibilizări masive. Guvernul a adoptat o serie de hotărâri prin care a dispus disponibilizarea a nici mai mult, nici mai puţin de 7.145 de salariaţi ai celor patru mari companii de stat. Cele mai mari restructurări de personal vor avea loc la Complexul Energetic Oltenia, de unde vor fi disponibilizaţi exact 4.000 de salariaţi.

Îngrijorare în Cehia: se multiplică "miliţiile" anti-imigranţi

Corespondentul RFI la Praga semnalează multiplicarea miliţiilor paramilitare xenofobe, anti europene şi anti-NATO pe teritoriul Cehiei, ceea ce provoacă nelinişte, nu doar cehilor, dar şi la nivel european. Aceste formaţiuni declară că vor să protejeze ţara împotriva imigraţiei masive, îndeosebi contra musulmanilor. Şi în trecut, reaminteşte RFI citând o corespondenţă din capitala Cehiei, au existat tentative de formare a unor formaţiuni de extremă-dreapta, de grupuri paramilitare destinate semănării terorii în cartierele locuite majoritar de ţigani. Dar, spre deosebire de Slovacia vecină, sau de Ungaria, unde gărzi neo-naziste în uniforme sunt vizibile pe străzi, în Cehia, extrema dreaptă xenofobă a rămas marginală sub aspect politic. Fenomenul a început însă să capete amploare după declanşarea crizei migraţiei.

EVENIMENTUL ZILEI

China invadează piaţa mondială a petrolului

Preţurile petrolului au câştigat 33% în prima jumătate a acestui an, ceea ce îi face pe unii să creadă că slăbiciunea cotaţiilor ţiţeiului este de domeniul trecutului. Titlurile senzaţionale au îndepărtat atenţia de la adevăratul conductor al aprecierii preţurilor, care este cererea neaşteptată din partea Chinei - Setea de petrol a statului chiez a fost atât de mare, încât naţiunea a adunat tiptil stocuri de ţiţei în ultimele şase luni, învingând chiar şi aşteptările celui mai dezamăgit analist. Cu China construindu-şi a doua etapă a Rezervelor sale de Petrol Strategice SPR, aşteptările pieţei au fost că ţara va cumpăra 80-120 milioane de barili de ţiţei, într-un ritm măsurat, pe parcursul anului. Cu toate acestea, China a profitat de preţurile la petrol grav lovite la începutul anului pentru a suplimenta programul de cumpărare.

Instituţiile speciale de stat ale Rusiei au spart corespondenţa Partidului Democrat pentru a-l ajuta pe Trump la Preşedinţia SUA

În ajunul Convenţiei Partidului Democrat de la Philadelphia, care va consemna lansarea candidatului prezidenţial Hillary Clinton, circa 20.000 de emailuri ale Partidului Democrat au fost date publicităţii, mailuri al căror conţinut a determinat anunţarea demisiei Preşedintei Comitetului Naţional Democrat, Debbie Wasserman Schultz, la încheierea Convenţiei. Membrii Comitetului Naţional Democrat au sesizat o firmă de apărare cibernetică din Virginia, CrowdStrike Inc., în legătură cu penetrarea bazei de date a partidului şi a emailurilor luna trecută, şi i-au solicitat să investigheze această ingerinţă şi furtul aferent de date începând cu vara trecută. Rezultatul comunicat de Crowdstrike a fost că a găsit probe concrete provind implicarea în spargere a două grupuri de hakeri legate de instituţiile statului rus.

Turcia ameninţă din nou

Dacă clericul Fethullah Gulen nu va fi extrădat, relaţiile dintre SUA şi Turcia vor avea de suferit, declară ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu. Predicatorul exilat în Statele Unite este acuzat de Ankara că ar fi plănuit lovitura de stat militară, eşuată la scurt timp după ce a pornit. Potrivit Agerpres, şeful diplomaţiei de la Ankara a spus că va aborda acest subiect cu înalţii oficiali americani, cu ocazia vizitei pe care o va efectua în perioada următoare la Washington. Fethullah Gulen a declarat că tentativa de puci ar fi putut fi înscenată şi a cerut poporului turc să nu vadă intervenţia armatei într-o lumină pozitivă, informează Reuters. Clericul musulman instalat în Statele Unite Fethullah Gulen, ai cărui adepţi sunt făcuţi responsabili de Turcia pentru lovitura de stat eşuată, a mai spus reporterilor în Pennsylvania că democraţia nu poate fi realizată printr-o acţiune militară.

Aresturi secrete pentru spionii israelieni şi Gregorian Bivolaru

Cei doi angajaţi ai firmei Black Cube, israelienii Weiner Ron şi Geclowicz David, acuzaţi că au încercat să o intimideze pe Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, au ajuns în două locuinţe diferite, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis, joi seara, cercetarea lor în arest la domiciliu. Aceeaşi instanţă a decis ca ei să locuiască separat, pentru a nu comunica între ei şi, implicit, pentru a nu influenţa ancheta. Pe de altă parte, Gregorian Bivolaru, extrădat, vineri, de autorităţile franceze pentru a ispăşi condamnarea de şase ani de închisoare pentru act sexual cu un minor la care a fost condamnat, în anul 2013, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este ţinut "într-un arest al Poliţiei Române". Deşi primele indicii arătau că liderul MISA s-ar afla în "Beciul Domnesc", adică arestul numărul 1, sau arestul central al Poliţiei Capitalei, se pare că "Guru" a fost direcţionat către o altă locaţie.

Ministrul Educaţiei: Dacă Tobă a plagiat, ar trebui demis. Dacă nu este demis, mă retrag eu

Într-un interviu pentru revistat 22, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a spus că l-a avertizat pe premierul Cioloş că, dacă nu se iau "măsuri administrative" în cazul în care se dovedeşte că ministrul Petre Tobă a plagiat, va pleca din Executiv. "Eu însumi am ridicat chestiunea şi am spus că sunt foarte neliniştit, că sunt într-o poziţie inconfortabilă să accept o astfel de poziţie, foarte onorantă de altfel, atunci când există aceste suspiciuni foarte bine argumentate şi credibile - cel puţin din ce am văzut în presă. Dar, dacă se dovedeşte că este vorba de plagiat, în măsura în care nu vor fi luate măsuri administrative şi politice, eu mă retrag din acest guvern. Fără niciun fel de rezervă, i-am comunicat asta şi d-lui prim-ministru Cioloş", a relatat Mircea Dumitru. El a mai spus că CNATDCU are termen de zece zile să analizeze contestaţia lui Ponta la decizia de plagiat. "

JURNALUL NATIONAL

MAI şi IPJ Constanţa au reacţionat după prezentarea problemelor din Vama Veche

Imediat după articolul publicat de Jurnalul Naţional, săptămâna trecută, referitor la hoţii care fac ravagii în sudul extrem al litoralului, pentru că numărul poliţiştilor este foarte mic, Ministerul Afacerilor Interne şi Inspectoratul Judeţean Constanţa s-au deplasat pe plaja de la Vama Veche şi în satul 2 Mai, pentru a constata situaţia. "IPJ Constanţa a reacţionat pozitiv la problemele ridicate de noi, în legătură cu numărul poliţiştilor care trebuie să fie delegaţi în Vama Veche, pentru a acoperi nevoile unui număr foarte mare de turişti, pe o suprafaţă foarte mică. Cei de la Constanţa au venit aici, au discutat cu noi şi cu cei de la secţia de Poliţie din Vama Veche, iar împreună căutăm soluţiile cele mai eficiente pentru restul acestui sezon, urmând ca de anul viitor să se găsească o soluţie pentru mărirea efectivelor", spune primarul localităţii, Daniel Georgescu.

RIO 2016 - Satul Olimpic prezintă PROBLEME GRAVE: toaletele sunt nefuncţionale, apa curge prin prize şi miroase puternic a gaze

Oficialii australieni ai delegaţiei olimpice au declarat că satul olimpic este de nelocuit şi este nesigur din cauza problemelor majore ale instalaţiilor de apă cât şi a riscurilor pe care le prezintă instalaţiile electrice, cu numai o zi înainte de începerea Jocurilor Olimpice, relatează presa internaţională. Toalete blocate, ţevi sparte, cabluri electrice neprotejate, case ale scărilor fără iluminat şi podele murdare sunt printre neajunsurile raportate în satul olimpic de la Rio. Sportivii nu pot fi cazaţi în blocurile nou construite iar delegaţia australiană boicotează satul olimpic. Sportivii care încep să sosească luni, 24 iulie 2016, şi vor fi cazaţi în diverse hoteluri din oraş. Noua Zeelandă, Marea Britanie, SUA şi Italia vor adopta aceeaşi soluţie pentru cazarea sportivilor lor. Şefa Comitetului Olimpic din Australia a declarat că niciun membru al delegaţiei ţării sale nu va locui în clădirea care le-a fost repartizată din cauza scurgerilor de gaze şi a problemelor de la instalaţiile electrice şi de apă.

Producţia record de prune ne bagă în liga greilor

Semne bune are anul acesta pentru producţia de prune, deşi ploile şi vremea rece de la începutul anului păreau că vor pune la pământ şi aceste culturi. Acum în livezi se munceşte de zor, iar agricultorii spun că producţia lui 2016 a depăşit-o de 4-5 ori pe cea de anul trecut. In Dâmboviţa, producătorii încep să-şi pregătească cazanele de ţuică şi speră într-o producţie record după cum arată rodul livezilor. La un calcul sumar, micii producători spun că la un număr de 500 de pomi la hectar rezultă o recoltă de 30 de tone. Până în acest an, producătorii de palincă sau de ţuică obişnuiau să culeagă fructele abia la începutul lunii septembrie. Acum, licoarea tare ca focul va ajunge în pahare mai repede ca niciodată pentru că vremea a fost mai călduroasă. La nivel global, România se află printre "puterile lumii" la producţia de prune.

NATIONAL

Serviciile joacă noul guvern si apoi schimbă Garda!

Deşi promisese cu jumătate de gura, înainte de vizita la Zidul Plângerii, că la întoarcere va zgâlţâi din temelii sistemul, se pare ca preşedintele României s-ar fi convins in cele din urma că, in aceste vremuri tot mai tulburi, la nivelul structurilor este nevoie mai mult decât orice de stabilitate. Fără ca aceasta să însemne, desigur, o perpetuare la nesfârşit a actualelor conduceri. Numai că, după cum indică ultimele informaţii vehiculate la Cotroceni, cei care cer "sânge in sistem" mai au de aşteptat, schimbarea Gărzii urmând sa nu mai aibă loc până la începutul anului viitor. Adică de-abia după ce va fi instalat un nou guvern, la a cărui alcătuire joacă astfel, fie si prin verificarea integrităţii viitorilor miniştri, si serviciile...

Macoviştii ii fac SIPA lui Soros!

După cum "National" dezvăluia in exclusivitate cu ceva vreme in urma, adepţii europarlamentarului Monica Macovei, reuniţi într-o grupare extrem de influenta in cadrul Cabinetului Cioloş, au pus la cale un proiect minuţios de reînfiinţare a unui serviciu secret in cadrul Ministerului Justiţiei. Iar o prima etapa a acestui plan deja este pe cale de a fi bifată, după ce ministrul Raluca Pruna a dat drumul pe site-ul ministerului pe care îl conduce a unui proiect de Hotărâre de Guvern privind inventarierea si desecretizarea arhivei Serviciului Independent pentru Protecţie si Anticorupţie (SIPA). După care, odată cu intrarea in vigoarea a noii hotărâri, se va forţa cu siguranţă înfiinţarea unui nou serviciu secret, despre care se spune că ar fi o cerinţă expresa a miliardarului George Soros.

Erdogan face Turcia kebab, UE vrea shaorma cu de toate

Turcia, teatrul unei tentative de lovitura de stat, nu este la ora actuală in situaţia să adere la Uniunea Europeana, a prevenit, ieri, preşedintele CE, Jean-Claude Juncker. Indiferent, preşedintele turc strânge in continuare tara in menghina. Preşedintele Comisiei Europene a exclus, ţinând seama de realitatea din Turcia, o aderare a tarii la blocul european, nici in timp scurt nici într-o perioada mai lungă", in condiţiile in care preşedintele Recep Erdogan îşi fixase, odată cu semnarea acordului Ankara-UE cu privire la refugiaţi, acest obiectiv, ca prim pas cerând ridicarea vizelor pentru cetăţenii turci.

Mulţumiri din inima lui Putin

Ministerul turc de Externe i-a transmis mulţumiri preşedintelui Federaţiei Ruse si a altor oficiali ruşi pentru sprijinul acordat Turciei in timpul loviturii de stat. "Rusia ne-a acordat susţinere totala si ii mulţumim lui Vladimir Putin si tuturor oficialilor ruşi. O întâlnire intre Recep Erdogan si Vladimir Putin va avea loc luna viitoare, înaintea summit-ului G20. In program vor fi subiecte importante, ca ridicarea barierelor economice si alte masuri ce urmăresc restabilirea deplina a relaţiilor bilaterale", a declarat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.

Incendiu uriaş la baza NATO din Izmir

Un incendiu de vegetaţie uriaş a izbucnit in apropierea bazei NATO din Izmir. Forte speciale, pompieri si militari NATO încercau, ieri, să împiedice flăcările să ajungă la unitatea militara. Flăcările au izbucnit aparent fără explicaţie duminică seara, in districtele Sahintepe si Mevkiinde din Izmir. Autorităţile suspectează un sabotaj. Baza, situată in Sirinyer (districtul Buca) este ocupată de LANDCOM, o structura însărcinată cu coordonarea forţelor terestre ale NATO in caz de criza internaţională. Soldaţi de multiple naţionalităţi se află in această bază.

ROMANIA LIBERA

Securiştii Justiţiei, scoşi de la naftalină

Arhivele Serviciului Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie, folosit mai ales pentru şantajarea procurorilor şi judecătorilor în mandatul de prim-ministru al lui Adrian Năstase, vor fi inventariate. Ministerul Justiţiei a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern prin care să se inventarieze arhivele Serviciului Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie - SIPA, fost serviciu secret al ministerului, pentru a le sorta şi arhiva în funcţie de natura documentelor. Cele secrete şi care nu pot fi desecretizate cel mai probabil vor ajunge în arhivele Servi­ciului Român de Informaţii, ce­lelalte, la Arhivele Naţionale ale Statului. SIPA a fost una dintre cele mai controversate structuri de informaţii postdecembriste, prin care procurori, judecători sau avocaţi au fost şantajaţi de către politicieni pentru a-şi executa adversarii. Magistraţii care nu executau ordine politice erau şantajaţi, la rându-le, cu declaraţii care să le ateste presupuse fapte de corupţie, smulse de la puşcăriaşi (pe care magistraţii vizaţi de SIPA i-au arestat sau condamnat).

DNA: Persoane din Administraţia Prezidenţială au intervenit pentru ca Horia SIMU să obţină despăgubiri nelegale

Persoane cu funcţii de conducere din Administraţia Prezidenţială, Ministerul Mediului şi RAAPPS au intervenit pentru ca Horia Simu să obţină, în anul 2011, despăgubiri nelegale de la ANRP pentru un teren din municipiul Constanţa, arată rechizitoriul prin care omul de afaceri a fost trimis în judecată de DNA, informează Agerpres. Procurorii mai susţin că o persoană, care la acel moment ocupa funcţia de consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, i-a intermediat lui Simu o întâlnire cu prefectul judeţului Constanţa. Tot prin intermediul unei persoane care avea "o funcţie importantă" în cadrul Administraţiei Prezidenţial a ajuns Horia Simu şi la Crinuţa Dumitrean, care era preşedinte al ANRP.

ZIARUL FINANCIAR

După legea dării în plată şi semnalele "îngrijorătoare" care vin din economie, băncile au devenit mai prudente

Stocul de credite acordate de bănci fir­melor şi populaţiei a slăbit puter­nic ritmul de creştere anuală după in­trarea în vigoare a legii dării în pla­tă, în condiţiile în care în iunie cre­ditarea a urcat cu numai 1,2%, până la 217,6 mld. lei, un nivel înjumătăţit faţă de creşterea an la an raportată în luna mai. Ritmul de creştere a creditării raportat de bănci la BNR în iunie este de altfel cel mai redus de la începutul anu­lui încoace. Faţă de luna mai însă creditarea a in­trat deja în teritoriu negativ cu un minus de 0,1%. Principalul factor care a determinat frâna­rea puternică a creditării în iunie este intrarea în vigoare a legii dării în plată care a sto­pat ascen­siunea creditelor ipotecare prin limitarea accesului la finanţare a unei părţi importante a populaţiei. Bancherii recunosc public că în prezent pe segmentul creditării imobiliare standard există un blocaj, băncile mari ajungând să vândă doar câteva credite pe lună.

Corporatistul modern vrea linişte şi relaxare, dezvoltatorii imobiliari se conformează

Media de zece metri pătraţi alocaţi fiecărui corporatist care lucrează în clădirile moderne de birouri păleşte tot mai mult în faţa spaţiilor comune, deschise, care nu alocă neapărat fiecărui angajat o suprafaţă specifică, ci favorizează socializarea şi lucrul în comun în companie. Aceasta este tendinţa pe care o remarcă şi pe care o implementează dezvoltatorii de birouri. "Angajaţii pun din ce în ce mai mult preţ pe flexibilitate - spaţială şi temporală - iar un spaţiu de lucru care nu-i restricţionează poate reprezenta chiar o variabilă importantă în relaţia cu organizaţia. Dispar zidurile şi locurile rigide alocate angajaţilor în favoarea interacţiunii şi a spaţiilor flexibile de lucru, neoanele în favoarea luminii naturale, aerul condiţionat în favoarea aerului proaspăt. Se caută spaţii flexibile, care pot răspunde unor nevoi multiple, iar toate studiile recente confirmă legătura strânsă între aceste variabile şi o productivitate mai crescută a angajaţilor", explică Marian Roman, head of CA Immo România.

Rectorul ASE: Unu din zece absolvenţi de bac s-a înscris la ASE. Cea mai mare concurenţă, la Cibernetică

Peste 8.500 de absolvenţi de bacalaureat s-au înscris anul acesta la examenul de admitere din cadrul ASE pentru a obţine unul dintre cele peste 5.800 de locuri scoase la concurs de către instituţie. "Putem spune că este destul de bine, deşi sunt mai puţini înscrişi faţă de anul trecut. Însă având în vedere că anul acesta sunt cu circa 20.000 de elevi care au promovat examenul de bacalaureat mai puţin faţă de anul trecut, înseamnă că la ASE s-au înscris circa 10% din totalul absolvenţilor de bacalaureat", a spus Nicolae Istudor, rectorul ASE. În medie, concurenţa pentru un loc finanţat de la bugetul de stat din cadrul unei facultăţi a ASE a fost de 3 candidaţi/ loc. Cea mai căutată specializare a fost cea de Cibernetică economică din cadrul Facultăţii de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, unde competiţia a fost de 8,4 candidaţi pentru unul dintre cele 97 de locuri finanţate de la buget.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb