REVISTA PRESEI 26.08.2017

Willy Homner
Revista Presei / 26 august 2017

REVISTA PRESEI 26.08.2017

ADEVARUL

Deficit de 5,1 miliarde lei în primele şapte luni, de trei ori mai mare decât anul trecut

Primele şapte luni ale acestui an s-au încheiat cu un deficit de 5,1 miliarde lei, de 3 ori mai mare decât deficitul de 1,74 miliarde lei înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat Ministerul Finanţelor Publice. Aşadar, execuţia bugetului general consolidat pe primele şapte luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un deficit de 0,63% din PIB, faţă de deficitul 0,23% din PIB, înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2016. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 141,2 miliarde lei, reprezentând 17,3% din PIB, au fost cu 9% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 146,4 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 11,4 % faţă de primele şapte luni ale anului trecut.

Pas cu pas. Cum i-a redus coaliţia PSD-ALDE atribuţiile lui Iohannis

Coaliţia PSD-ALDE a decis, în ultimele luni, scoaterea preşedintelui Klaus Iohannis din procedurile de numirea a doi şefi de servicii de informaţii, a unui director de agenţie de comunicaţii, iar în curând şeful statului ar putea să nu mai aibă niciun cuvânt de spus nici în ceea ce priveşte desemnarea procurorilor-şefi. Prima diminuare a atribuţiilor prezidenţiale a avut loc odată cu ordonanţa de urgenţă privind numirea conducerii Agenţiei Naţionale de Reglementare în Comunicaţii. Preşedintele ţării a fost scos din procedura de numire a preşedintelui şi a vicepreşedinţilor ANCOM, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptată la 27 aprilie.

Mihai Tudose a explicat randamentul superior al Pilonului I de pensii

După ce anterior declarase că randamentul la Pilonul I de pensii este mai mare, comparativ cu Pilonul II, constantând "cu surprindere că statul este un mai bun administrator", premierul Mihai Tudose a detaliat aceste calcule într-o postare pe pagina personală de Facebook. În mesajul său, premierul a subliniat faptul că în cadrul Pilonul I, punctul de pensie se calculează raportând salariul încasat la salariul mediu. În contextul în care în ultimii ani atât salariul minim cât şi cel mediu au înregistrat creşteri semnificative, acest lucru a permis "o creştere a punctului de pensie de peste 80%, comparativ cu 40% pentru cei ce au optat şi pentru Pilonul II", a scris acesta.

Bombă pe piaţa drepturilor TV

Din 2018, PRO-ul devine casa României! Peste 40 de meciuri ale echipei naţionale vor putea fi urmărite in direct la PRO TV si PRO X, care vor difuza Euro 2020, primul turneu final care îşi va disputa meciuri si in România. UEFA Nations League este o competiţie nou lansată si destinată echipelor naţionale, care va debuta in 2018. Participă 55 de echipe, care vor fi împărţite in 4 serii. Miza e uriaşă - din UEFA Nations League, naţionalele pot obţine calificarea la Euro si Mondiale, asta dacă nu sunt deja calificate. Practic, noua competiţie UEFA e o şansă in plus de a merge la turneele finale. UEFA Nations League înlocuieşte meciurile amicale si barajele de turnee finale cu meciuri cu miză, cu premii in bani si şansa de a ajunge la campionatele mondiale si europene. Clasamentul după care se tine cont in alcătuirea seriilor depinde de coeficientul echipelor naţionale.

Uraganul Harvey creşte în intensitate, ameninţând statele Texas şi Louisiana cu inundaţii-record

Uraganul Harvey a crescut în intensitate, vineri, fiind anticipat să atingă teritoriul Statelor Unite vineri noaptea ca una dintre cele mai puternice furtuni din ultimii zece ani, autorităţile avertizând că va urma un adevărat dezastru natural. Harvey a devenit un uragan de categoria 4, unul dintre cele mai puternice din ultimii ani, autorităţile atrăgând atenţia că Statul Texas va fi în special afectat, inclusiv oraşul Houston, de vântul puternic şi de masivele cantităţi de precipitaţii. Autorităţile preconizează că nivelul mării va creşte cu 3,7 metri iar avertismentele de inundaţii sunt în efect în Louisiana şi nordul Mexicului.

Supraacciza la carburanţi, aplicată din toamnă. Se lucrează şi la majorarea redevenţelor

După întâlnirea Comitetului Executiv Naţional al PSD, premierul Mihai Tudose a anunţat că, pe lângă Legea salarizării unice, în toamnă se va implementa şi supraacciza la carburanţi, a cărei valoare încă nu a fost stabilită, dar "se negociază cu producătorii". Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la Neptun, că supraacciza la carburanţi este o decizie care va fi implementată în această toamnă, dar încă se negociază cu producătorii, iar valoarea acesteia nu a fost stabilită pentru că deocamdată se fac simulări. Afirmând că atunci când supraacciza fost scoasă nu s-a văzut nicio îmbunătăţire la pompă, premierul a spus că va fi "pusă la loc".

Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune

Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune, din zona coastei de Est în apele sale teritoriale, într-un nou act ce pare a ruina speranţele Washingtonului şi ale Coreei de Sud că aceasta se va abţine de la noi provocări şi că un dialog în această criză va deveni posibil. Rachetele, lansate din siteurile amplasate pe coasta de est a Coreei de Nord, au zburat circa 200km în direcţia nord-est, aterizând în mare - au afirmat într-un comunicat oficialii armatei sud-coreene. Aceştia au declarat că urmează să analizeze toate informaţiile adunate pentru a determina tipul de rachete folosit. Acest nou incident vine în contextul escaladării tensiunilor dintre regimul lui Kim Jong-un şi administraţia Trump.

DNA cere urmărirea penală a ministrului pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie

Procurorii DNA cer urmărirea penală a ministrului pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie. Acesta este acuzat pentru instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. Concret, Viorel Ilie este acuzat că ar participat la aranjarea unor concursuri de angajare în instituţie. La 1 august 2017, procurori şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DNA Bucureşti au făcut percheziţii în patru birouri din cadrul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, care are sediu principal în Palatul Victoria. Descinderile au vizat concursurile pentru ocuparea funcţiilor de consilier 1 şi consilier 2, organizate de către minister în aceeaşi zi.

Ciudăţeniile singurului lac vulcanic din România

Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România şi se găseşte la 17 kilometri de localitatea Bixad, aflată în apropiere de Băile Tuşnad. Are câteva particularităţi unice, care l-au transformat într-o mare atracţie pentru turişti. Nivelul apei nu creşte şi nu scade niciodată deşi lacul nu are izvoare şi este alimentat doar de apa de ploaie. Nimeni nu a reuşit să explice clar cum este posibil aşa ceva, mai ales că debitul precipitaţiilor nu este acelaşi de la un an la altul. O altă ciudeţenie a lacului care are forma unei palete de pictor este aceea că puritatea apei este foarte apropiată de cea a apei distillate. Are doar 0,0029 ml minerale.

EVENIMENTUL ZILEI

Liviu Dragnea invocă FORŢE POLITICE SECRETE care vor să preia PUTEREA

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri, la Mamaia, că există forţe politice, şi nu numai, care vor puterea pe o altă cale decât cea democratică şi legitimă, care comit atacuri zilnice asupra partidului de guvernământ. "Sunt forţe politice, şi nu numai politice, care vor puterea pe o altă cale decât cea democratică şi cea legitimă. Şi consecinţele acestei vreri nelegitime sunt vizibile. Sunt scandalurile montate aproape zilnic împotriva noastră, împotriva noastră ca grup şi împotriva noastră ca persoane. Poate că încă nu ne-am dezmeticit complet, dar ar fi cazul să ne dezmeticim, ar fi timpul să ne dezmeticim. Oriunde ne uităm azi în societatea românească se dau lupte. Sunt multe de clarificat în toate domeniile, dar cele mai multe se pare sunt de clarificat în politic", a spus Dragnea, la Şcoala de vară a Organizaţiei de Femei Social Democrate (OFSD)

Sara Khan, despre rolul musulmanilor în lupta cu terorismul

Trebuie să vedem de ce atât de mulţi tineri sunt seduşi de jihadismul salafist extremist, spune activista Sara Khan, director pentru contraterorism al organizaţiei Inspire din Marea Britanie, care adaugă că doar cunoscând esenţa "bestiei" o putem învinge. Trebuie să recunoaştem că, deşi se repetă întruna că există o luptă între Islam şi Vest, adevărata bătălie este în interiorul islamului. Religia islamică are mai mult de un miliard de credincioşi, dar majoritatea musulmanilor au viziuni diferite şi de multe ori conflictuale despre principiile şi valorile credinţei lor. Rezultatul este că Islamul contemporan trece printr-o criză colosală de identitate, care a creat un vacuum, iar extremismul şi terorismul islamist şi-au făcut loc acolo, pentru a umple golul.

Război diplomatic de ultimă oră. Maghiarii solicită scuze publice

Şeful diplomaţiei ungare Peter Szijjart a anunţat vineri rechemarea "pentru consultări" a ambasadorului ungar la Haga, în urma unor critici dure formulate de ambasadorul olandez la Budapesta la adresa Guvernului lui Viktor Orban. "Ungaria şi-a convocat la consultări ambasadorul în Olanda", a anunţat Szijjarto. Această decizie intervine la o zi după publicarea unui interviu în care ambasadorul olandez Gajus Scheltema, aflat la finalul misiunii sale la Budapesta, compară anumite metode ale Guvernului ungar cu cele folosite de extremişti musulmani. Szijjarto a declarat că Budapesta cere ca Guvernul olandez să ceară scuze în mod public. "Nu vom accepta explicaţii cu uşile închise", a subliniat el.

Partenerul de viaţă al Olguţei Vasilescu ar putea fi numit ŞEF la Comisia SRI din Parlament

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, preşedinte al PSD, se va întâlni cu membrii Guvernului Mihai Tudose la sfârşitul acestei săptămâni. Potrivit surselor, pentru funcţia de şef al Comisiei parlamentare a SRI ar putea fi numit partenerul de viaţă al Olguţei Vasilescu, Claudiu Manda. Conform surselor politice citate de Agerpres, pentru funcţiile de lideri ai grupurilor PSD din Camera Deputaţilor şi Senat sunt agreaţi Ioan Munteanu şi Şerban Nicolae. De asemenea, şefia Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI ar putea fi preluată de senatorul Claudiu Manda, după ce Adrian Ţuţuianu a devenit ministru al Apărării Naţionale.

JURNALUL NATIONAL

Macron critică sever Polonia, de la Varna

Presedintele Emmanuel Macron a criticat în termeni duri refuzul guvernului polonez de a accepta modificarea directivei EU a muncitorilor detaşaţi. Fiind alături de Presedintele Bulgariei la conferinţa de presa comună de la Varna, Macron a spus că,, poporul polonez merită mai mult", cu referire directă la acţiunile guvernului de la Varşovia care ,,comite o nouă eroare" şi ,,merge împotriva intereselor europene". Agenţia BTA prezintă pe larg conţinutul convorbirilor franco-bulgare care a cuprins intâlniri separate ale lui Macron cu presedintele Radev şi premierul Borisov. Abordarea lui Macron a fost asemănătoare cu cea a poziţiilor exprimate şi la Bucureşti din timpul vizitei de opt ore desfăsurate joi.

RADET vrea majorarea preţului gigacaloriei cu 32%

RADET cere majorarea preţului gigacaloriei cu până la 32%, cerere care va fi votată de Consiliul General al Capitalei pe data de 30 august 2017. RADET a cerut Primăriei în iulie majorarea cu 32,88% a tarifului fără TVA de transport şi distribuţie a energiei termice la clienţii alimentaţi din puncte termice urbane, de la 106,24 la 141,17 lei/gigacalorie, şi cu 31,79% a celui de transport al energiei termice la clienţii alimentaţi din puncte termice proprii, de la 61 la 80,39 lei/Gcal. Regia a solicitat şi creşterea tarifului de producere şi distribuire a energiei termice la centralele termice de cvartal cu 28,56% pentru clienţii casnici, la 332,45 lei/Gcal, şi cu aproape 40% pentru cei noncasnici, la 361,97 lei/Gcal, scrie adevarul.ro.

"Famiglia" discretă a BNR. Fondul în care un director câştigă 750 de salarii minime

Există în România o instituţie financiară publică în care un simplu director câştigă lunar echivalentul a 750 de salarii minime pe economie. Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) este condus de un Consiliu de Supraveghere în care Banca Naţională a României (BNR) are cinci reprezentanţi, iar Ministerul Finanţelor Publice (MFP) alţi doi. De asemenea, există un directorat alcătuit din trei membri. Protejaţi de lege, şefii FGDB îşi ţin la secret veniturile care provin din cotizaţiile obligatorii ale tuturor băncilor din România. Sunt însă şi persoane obligate să-şi declare averile, prin prisma altor funcţii publice pe care le deţin. Aşa am aflat că Vasile Bleotu, un fost deputat PSD din Drăgăşaniul guvernatorului Mugur Isărescu, raporta în 2014 venituri de pe urma FGDB în valoare de 636.036 lei.

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut la 16% în luna iulie

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în luna iulie, la 16%, cu 0,9 p.p. mai mult decât în mai 2017, arată datele Novel Research. Conform unui comunicat al companiei, este vorba de prima majorare înregistrată din septembrie 2016, iar cea mai substanţială creştere a pieţei negre se înregistrează în partea de vest a ţării (plus 6,3 p.p. comparativ cu mai, până la 24,5%). Potrivit Gildei Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, câinii rămân cel mai eficient mijloc de combatere a contrabandei, în condiţiile în care aparatele scanner nu funcţionează, iar numărul agenţilor vamali e insuficient. La rândul său, Alexandra Olaru, director Corporate Affairs, Philip Morris Romania, consideră că piaţa neagră a tutunului distorsionează mediul de business şi are implicaţii serioase la nivel social şi economic.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb