REVISTA PRESEI 26.11.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 noiembrie 2014

ADEVARUL

Războiul gigacaloriei, pe buzunarele românilor. Intrigi politice pentru fotoliul de ministru al Energiei

Energia termică s-ar putea scumpi cu 35% de la 1 ianuarie 2015 din cauza liberalizării preţurilor gazelor naturale pentru consumatorii industriali, inclusiv pentru termocentralele din marile oraşe. Scandalul are, însă, şi o altă miză: fotoliul de ministru al Energiei, ocupat în prezent de tehnocratul Răzvan Nicolescu. Populaţia conectată la sistemul centralizat de termoficare ar putea plăti din luna ianuarie facturi mai mari cu o treime la încălzire, din cauză că CET-urile din marile oraşe vor trebui de la începutul anului viitor să-şi procure gaze de pe piaţa liberă, în vreme ce consumatorii casnici de gaze sunt protejaţi, ţara noastră având termen până în 2021 să realizeze liberalizarea preţurilor. Problema liberalizării preţului la gaze naturale pentru CET-uri se cunoştea încă din vară, însă ea "a explodat" acum în spaţiul public, după alegerile prezidenţiale, şi are iz politic. De fapt, este un joc în trei. Între Comisia de Industrii-ANRE-Departamentul pentru Energie. Şi este generat de dorinţa de a-l schimba pe Răzvan Nicolescu din funcţie, au declarat, pentru "Adevărul", surse politice.

Ponta susţine că a plătit politic ruşinea votului din diasporă

După un concediu de aproape o săptămână în Dubai, premierul Victor Ponta s-a prezentat, ieri, în Parlament, la dezbaterea iniţiată de PNL cu privire la votul dezastruos din diaspora, care l-a votat într-un număr covârşitor pe Klaus Iohannis. Ponta nu a venit singur să dea explicaţii, ci însoţit de noul şef de la Externe, Bogdan Aurescu, care l-a susţinut însă doar moral pe premier, întrucât nu a scos nicio vorbă. Cei doi s-au aşezat stingheri în tribuna miniştrilor, în timp ce vicepremierul Liviu Dragnea, coordonatorul campaniei lui Ponta, s-a aşezat, alături de ceilalţi miniştri deputaţi, în sala de plen. Aşteptat să dea explicaţii, Ponta le-a transmis mai întâi aleşilor prezenţi în sală că, în opinia sa, a plătit costul politic al situaţiei din diaspora, însă a insistat că vina nu îi aparţine. "Dacă nu e vinovat, ce preţ a plătit?", a comentat un deputat PPDD, nervos, chiar în timp ce Ponta vorbea. Liderul PSD a continuat, însă, nestingherit, şi a pus problemele de la vot pe seama evoluţiei demografice

Ponta: De când Turcescu s-a deconspirat, a rămas Rareş Bogdan ofiţer acoperit

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la Parlament, în contextul informaţiilor privind vizita sa în Dubai, că "de când domnul Turcescu s-a deconspirat, a rămas doar domnul Rareş Bogdan ofiţer acoperit, care prezintă aceste lucruri". Rareş Bogdan a răspuns că premeirul nu a găsit altceva mai bun de făcut, după înfrângerea de la alegeri, decât să se vadă spionat peste tot. Rareş Bogdan, i-a răspuns premierului pe Facebook: "Premierul clandestin al României îmi aminteşte de un banc cu două dudui: "cum se spune corect, Iran sau Irak?" "La ce?". Cu scuzele pentru doamnele în chestiune, însă domnul Ponta nu are nicio scuză! Nu pot să-mi imaginez că a ajuns cineva în fruntea Guvernului având coeficientul de inteligenţă al unui storcător de fructe. Înţeleg frustrările sale, am fost tentat o perioadă să-i dau credit văzând în el un semnal că generaţia tânără de politicieni are o şansă. Omul e doar speriat că ar putea pierde totul şi caută vinovaţi oriunde în afară de propria oglindă.

Cad capete noi în scandalul Bica. Fosta şefă a Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor, arestată

Fosta şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) Crinuţa Dumitrean a fost arestată preventiv, marţi, pentru 30 de zile în dosarul în care fosta şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Tot de abuz în serviciu sunt acuzaţi şi ceilalţi foşti membri ai comisiei: fosta şefă a DIICOT Alina Bica, Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, toţi fiind arestaţi preventiv, deputatul PDL Florin Cătălin Teodorescu şi deputatul UDMR Marko Attila. În acelaşi dosar, omul de afaceri Gheorghe Stelian este cercetat sub control judiciar, iar expertul care a supraevaluat terenul, Emil Nuţiu, a fost arestat. Singurii faţă de care instanţa nu a dispus încă nicio măsură sunt deputaţii Teodorescu şi Marko, care beneficiază de imunitate. Însă procurorii au formulat cereri pentru încuviinţarea arestării preventive a celor doi parlamentari, solicitări ce au ajuns, ieri, la Camera Deputaţilor, urmând să fie analizate de Comisia juridică, iar plenul acestui for legislativ să se pronunţe săptămâna viitoare.

Primele fisuri în afacerea vânzării drepturilor TV

La opt luni după ce Liga Profesionistă de Fotbal a încheiat contractul cu Intel Sky Broadcasting, fără a organiza vreo licitaţie, primul conducător de club din Liga I, Valeriu Iftime (FC Botoşani), a izbucnit şi a vorbit despre o afacere dubioasă cu un viitor incert. Vânzarea drepturilor TV ale Ligii I s-a oficializat, în mod suspect, iar, aşa cum era de aşteptat, acum apar primele fisuri în această afacere cu o valoare totală de 170.500.000 de euro. Luni seara, în cadrul unei intervenţii telefonice la Digi Sport, patronul celor de la FC Botoşani a vorbit, în premieră, despre părţile dubioase ale contractului prin care Liga a cedat drepturile de televizare. Iftime a prevăzut un viitor sumbru pentru cluburile din prima ligă, care supravieţuiesc datorită banii din televizări. "Toate echipele care se bazau pe drepturile TV vor muri. E o mare greşeală că nu s-a făcut o licitaţie. Trebuia o participare directă".

Klaus Iohannis, aşteptat la Curtea Supremă pe 14 ianuarie

Magistraţii Curţii Supreme au hotărât ca pe 14 ianuarie 2015 să dea startul în recursul făcut de inspectorii ANI în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis. Decizia de marţi a instanţei supreme nu statuează că ANI are dreptate, ci doar că judecătorii consideră că trebuie să aprofundeze cauza şi după, să dea un verdict. Pe de altă parte, până la data de 14 ianuarie, Curtea Constituţională ar trebui să dea o soluţie la excepţia de neconstituţionalitate ridicată de primarul comunei Tuzla, Constantin Micu care a contestat articolul de lege în baza căruia ANI l-a declarat incompatibil şi pe Iohannis. În cazul în care articolul este declarat neconstituţional, este de aşteptat ca judecătorii Curţii Supreme să închidă definitiv dosarul lui Klaus Iohannis. În situaţia în care articolul de lege va fi declarat constituţional, procesul lui Iohannis va continua. Întrucât Iohannis urmează să depună jurământul ca preşedinte în data de 22 decembrie, la data reluării procesului de la Curtea Supremă (14 ianuarie) el va beneficia deja de imunitate prezidenţială, conform Constituţiei.

Papa Francisc în Parlamentul European: Europa este o bunică slăbită. Nu mai este fecundă şi vie

Impresia generală oferită de Vechiul continent este "cea a unei bunici, a unei Europe care nu mai este fecundă şi vie", în timp ce lumea a devenit "din ce în ce mai eurocentrică", a apreciat papa într-un lung discurs cu un ton foarte personal şi mai degrabă critic în faţa eurodeputaţilor. "A venit momentul să abandonăm ideea unei Europe înspăimântate şi repliate înspre ea însăşi", care să fie "un punct de referinţă preţios pentru toată umanitatea", a afirmat el. Francisc şi-a reînnoit apelul din iulie 2013 cu privire la insula italiană Lampedusa: "Nu putem tolera ca Mediterana să devină un mare cimitir! În bărcile care ajung zilnic pe coastele europene sunt bărbaţi şi femei care au nevoie să fie primiţi şi ajutaţi". Potrivit lui, Europa trebuie să pună în aplicare "legi care ştiu în acelaşi timp să protejeze drepturile cetăţenilor europeni şi să garanteze primirea imigranţilor". Francisc a încurajat, de asemenea, o extindere, în special către Balcani, "care au suferit foarte mult din cauza conflictelor trecute".

BANCHERUL

Cum vor fi salvate bancile in pericol de faliment, conform Directivei UE de redresare si rezolutie bancara

Romania si restul statelor membre ale Uniunii Europene trebuie sa transpuna in legislatia nationala pana la finalul acestui an Directiva 2014/59/UE privind redresarea si rezolutia bancara (BRR), cu aplicabilitate incepand cu 1 ianuarie 2015, care prevede, printre altele, constituirea unui fond de rezolutie in care bancile trebuie sa contribuie cu o suma reprezentand 1% din valoarea depozitelor garantate, intr-un termen de 10 ani. Sumele stranse de banci in fondul de rezolutie, in functie de riscul fiecareia, la care se adauga masurile de bail-in, precum confiscarea depozitelor negarantate de peste 100.000 de euro, conform precedentului Cipru, vor face posibila pe viitor salvarea unei banci in dificultate exclusiv din fondurile investitorilor privati in respectiva banca, fara a se apela la fondurile publice, prin bail-out, cum s-a intamplat pana acum. Ceea ce inseamna ca investitorii in actiunile sau obligatiunile unei banci, precum si deponentii cu sume de peste 100.000 de euro, isi vor alege cu mare atentie banca.

Creditarea bancara a revenit pe crestere, dupa cinci luni de scadere

Dupa cinci luni de scadere, creditarea bancara a revenit pe crestere, cu un avans de 0,3% in luna octombrie, la 213,8 miliarde lei, arata datele prezentate astazi de BNR. Fata de luna octombrie 2013, stocul creditelor este in scadere cu 3,3%. Creditele in lei s-au majorat cu 1% in octombrie fata de luna precedenta, la un total de 93,2 miliarde lei, in timp ce creditarea in valuta si-a temperat declinul, la 0,2% lunar, soldul creditelor in valuta ajungand la un total de 120,6 miliarde lei. Este de remarcat cresterea volumului de credite in lei pentru companii, cu 0,6%, la 53,5 miliarde lei, dupa trei luni precedente de declin. Comparativ, creditele in lei pentru persoane fizice au avut un ritm de crestere mult mai dinamic, de 1,7% in octombrie fata de septembrie.

CURENTUL

Rus vrea să privatizeze CFR Marfă

Privatizarea CFR Marfă va fi din nou discutată cu finanţatorii internaţionali care vor veni în România săptămâna viitoare şi este posibil să fixăm alt calendar, în funcţie de interesul nostru, a declarat, marţi, ministrul Transporturilor, Ioan Rus. "Pentru privatizarea CFR Marfă este un calendar agreat încă de anul trecut. De săptămâna viitoare vine FMI. Vom avea discuţii. Am avut discuţii şi cu ei şi cu Banca Mondială şi cu Comisia Europeană. Privatizarea nu poate fi doar un scop în sine: hai să scăpăm de ceva. Să reuşim să şi încasăm şi să facem şi din punct de vedere economico - financiar o afacere bună. Până în august 2015 trebuia lansată licitaţia, după calendarul vechi. Este posibil să se întâmple exact în interiorul acelui program şi este posibil să se înţeleagă nevoia să mişcăm calendarul în funcţie de interesul nostru", a explicat Rus, într-o conferinţă de presă.

Frig - de Tia Şerbănescu

După escapada lui Ponta în cluburile de noapte din Dubai, s-a văzut clar că s-a produs schimbarea: nu se mai bea whisky cu gheaţă; se bea whisky cu Ghiţă. Întors în ţară pe furiş, premierul a procedat şi la schimbarea miniştrilor: la Externe, în locul lui Mihnea Motoc propus în locul lui Meleşcanu (demisionar) care a fost pus în locul lui Corlăţean, a venit dl. Bogdan Aurescu iar la Cultură, în locul lui Kelemen a apărut dna Csilla Hegeduş. Iulian Iancu ne-a anunţat că din cauza unei greşeli legislative preţul gazelor pentru cei racordaţi la sistemul termic central va creşte cu 35%. Jale. Congelare. Între timp cei de la ANRP - lotul Bica - intră pe rând la răcoare. Dacă prognozele lui nenea Iancu se adeveresc, vom fi însă cu toţii la răcoare - deşi infractorii au mai mare căutare: FBI oferă recompensă de 1,75 mil. dolari pentru doi infractori români. Marfă! La banii ăştia, putem să le livrăm sute de bucăţi. Ce preferă? Parlamentari, miniştri, magistraţi. femei sau bărbaţi, liberali, democraţi ori socialişti? Sau minori? Avem şi infractori de mare valoare estetică: spre exemplu, Crinuţa Dumitrean, fostă şefă la ANRP, promovată de Ioan Oltean pe baza însuşirilor cu care a devenit "miss Bistriţa".

CURIERUL NATIONAL

Medicii nu susţin dosarul electronic şi cardul CNAS

Astărăstoae, Colegiul Medicilor: Susţinem toate programele ministerului, în afară de cardul de sănătate şi de dosarul electronic. Acesta a explicat că în lume doar două ţări au implementat dosarul electronic: (Singapore şi Letonia) şi că nu înţelege de ce România ţine neapărat să implementeze acest proiect. Legat de cardul de sănătate, Vasile Astărăstoae a precizat că nu este necesar şi că nu face decât să împiedice actul medical. "Atât timp cât există Sistemul Informatic Unic Integrat nu este necesar să existe şi cardul de sănătate", a mai spus acesta. Ciurchea, CNAS: Unii refuză cardul, nu pot fi obligaţi să-l accepte, însă în curând serviciile medicale vor putea fi validate doar prin intermediul acestuia.

Ce afaceri rentabile se pot face în sectorul agricol

Potenţialul agriculturii româneşti este unul uriaş însă neexploatat la capacitate maximă, o cauză invocată fiind lipsa ba­nilor. Pentru a fi productiv şi competitiv sectorul agricol are nevoie de tehnologii noi, infrastructură şi o strategie clară de investiţii. Fermierii spun că agricultura trebuie să aibă o politică proprie pe care încă nu o avem, aceea de a se elibera de meteodependenţă, de a deveni o sursă foarte importantă de export pentru a nu mai importa alimentele de bază. Cu toate acestea, sunt şi afaceri care nu presupun investiţii majore şi nu depind de vreme, un exemplu fiind serele şi solariile. Astfel, cei care dispun de un mic teren îşi pot construi o seră. Foarte mulţi sunt interesaţi să facă o afacere din cultivarea legumelor şi a altor plante în sere. Pentru producţii bune cei care vor să dezvolte o afacere în această zonă trebuie să cunoască tehnologiile legumicole şi să aleagă soiuri rentabile de legume. Pe lângă acestea trebuie să se aibă în vedere construcţii şi dotări care să ofere plantelor mediul optim pentru o dezvoltare normală.

ASF a aprobat reducerile de tarife aplicate pe bursă

Consiliul ASF a aprobat proiectul de regulament privind veniturile Autorităţii ce va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015 şi prevede "reduceri semnificative" de comisioane sau tarife aplicate în piaţa de capital şi în sectorul fondurilor de pensii, informează un comunicat al Autorităţii. Aceste modificări vor diminua veniturile ASF cu o sumă estimată la 10.000.000 de lei. Potrivit ASF este vorba de reducerea unor contribuţii pentru fondurile de pensii cu până la 21% şi de scăderea unor cote pentru fondurile de investiţii cu până la 6,02%. De asemenea, regulamentul prevede diminuarea unor comisioane şi tarife pentru obligaţiile aferente reglementării şi supravegherii pe piaţa de capital cu până la 75%, reducere anunţată în luna septembrie 2014.

Dezbaterea, în PE, a moţiunii de cenzură anti-Juncker: euroscepticii au fost puşi la colţ

Euroscepticii lui Nigel Farage şi ai dnei Le Pen au fost acuzaţi că "fac un joc" menit, în realitate, să atragă o mai mare atenţie asupra lor, să-şi facă auzită vocea prea puţin luată în seamă în forul legislativ european, să tulbure cât mai mult posibil atmosfera în actuala legislatură a noului for legislativ european. Există totuşi "un caz Juncker", el reprezentând un sistem de evaziune fiscală care, după cum s-a văzut, a înflorit în Luxemburg exact în perioada în care actualul preşedinte al Comisiei Europene a fost prim-ministru. El există şi în alte 22 state membre ale UE, ceea ce impune Parlamentului European să adopte imediat măsuri pentru clarificarea situaţiei, stabilirea celor ce răspund de cele petrecute în Luxemburg şi pentru uniformizarea sistemului fiscal european. Votul asupra moţiunii va avea loc, joi, 27 noiembrie, în ultima zi a sesiunii actuale de la Strasbourg. Surse apropiate grupurilor europarlamentare dau ca sigură respingerea moţiunii de cenzură prezentată de eurosceptici.

Depozitele firmelor şi populaţiei au urcat la 218 mld. lei

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali s-au majorat în luna octombrie 2014 cu 0,7 la sută faţă de luna septembrie 2014, până la nivelul de 217.962,6 mi­lioane lei, se arată într-un comunicat al BNR. Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei s-au majorat cu 1,4 la sută, până la 82302,1 milioane lei. La 31 octombrie 2014, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au înregistrat o creştere de 4,2 la sută (2,7 la sută în termeni reali) faţă de 31 octombrie 2013. Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) au crescut cu 2,1 la sută, până la 60745,8 milioane lei. La 31 octombrie 2014, depozitele în lei ale persoanelor juridice au crescut cu 9,8 la sută (8,2 la sută în termeni reali) faţă de 31 octombrie 2013. Depozitele în valută ale rezidenţilor gospodării ale populaţiei şi persoane juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare), exprimate în lei, s-au diminuat cu 1,2 la sută, până la nivelul de 74914,7 milioane lei (exprimate în euro, depozitele în valută au scăzut cu 1,3 la sută, până la 16.972,4 milioane euro).

EVENIMENTUL ZILEI

Klaus Iohannis îşi dă demisia din funcţia de primar al Sibiului

Viceprimarul municipiului Sibiu Astrid Fodor (FDGR) are delegate atribuţiile lui Klaus Iohannis încă de la începutul campaniei electorale şi va continua să se ocupe de activităţile primarului până când Consiliul Local Sibiu va alege un primar interimar dintre cei doi actuali viceprimari. "Aceste atribuţii s-au delegat lunar, încă de la debutul campaniei electorale. Acest lucru se întâmpla chiar şi în momentul în care primarul era în concediu de odihnă. Domnul primar a fost în concediu fără plată pe durata campaniei şi Astrid Fodor a avut delegate atribuţiile lui. Acest lucru este prevăzut de articolul 70 din legea 215/2001", au declarat reprezentanţi ai Primăriei Sibiu. Potrivit acestora, Astrid Fodor are delegate atribuţiile până la sfârşitul lunii noiembrie. Este posibil ca delegarea să se prelungească şi pe parcursul lunii decembrie sau este posibil să se întrunească Consiliul Local Sibiu, care să aleagă un primar interimar.

Vanghelie ascunde de trei ani banii pentru deszăpezire şi pentru gunoi

Aleşii generali ai Capitalei votează de trei ani contracte pe bandă rulantă de extremă urgenţă pentru măturarea şi deszăpezirea Sectorului 5 al Capitalei. Motivul: edilul PSD, Marian Vanghelie, nu mai vrea să cureţe străzile şi a cerut ca aleşii generali să preia salubrizarea sectorului. "Ce putem face? Vine iarna şi oamenii nu pot sta aşa. Ne spune că nu are bani, iar când îi cerem bugetul- nu primim niciun răspuns", a declarat, pentru EVZ, consilierul general Cornel Pieptea. Potrivit acestuia, edilul Sectorului 5 nu a făcut dovada niciodată, din 2010 şi până în prezent, că nu are bani ca să măture şi să cureţe străzile de zăpadă. Şi alesul Mircea Raicu a explicat că nu este în regulă ceea ce cere edilul, pentru că fiecare primar de sector, atunci când a primit în subordine serviciul de salubrizare a primit şi banii necesari pentru a putea angaja firme specializate. "Potrivit legii, fiecare edil a primit banii. Vom vedea cum motivează, dar nu este în regulă să se ceară procedură de urgenţă de fiecare dată", a explicat, pentru EVZ, alesul general Mircea Raicu.

Irinel Columbeanu a reclamat la DIICOT că a fost FURAT cu milioane de euro

Irinel Columbeanu a ajuns faţă în faţă cu procurorii DIICOT în calitate reclamant. El a depus o plângere împotriva a doi oameni de afaceri italieni care l-ar fi înşelat cu o sumă foarte mare de bani. Concret, Irinel Columbeanu îi acuză pe patronii italieni că nu au respectat un contract încheiat în urmă cu un an şi îşi doreşte că justiţia să îi facă dreptate. Potrivit PRO TV, Columbeanu a depus o plângere de 16 pagini, în care povesteşte cum a fost păcălit. Totul ar fi început în 2013 în timp ce caută soluţii pentru a-şi redresa fabrică de ciment. El le-ar fi dat bani unor italieni în schimbul ajutorului lor, însă n-ar fi primit nimic la schimb. Acum, intenţionează să se constituie parte civilă şi să îi dea în judecată pe cei doi oameni de afaceri.

Băsescu cere Guvernului să legifereze o strategie ca tranzitul gazelor exploatate în Marea Neagră să se facă prin Transgaz

Membrii CSAT au analizat şi aprobat orientările strategice ale României în planul dezvoltării infrastructurii energetice, în contextul evoluţiilor europene în domeniu. "S-a apreciat că scenariile privind implicarea ţării noastre în proiecte de infrastructură energetică trebuie să aibă în vedere, dincolo de raţiuni comerciale, dimensiunea strategică şi contribuţia la asigurarea securităţii energetice naţionale şi regionale", se menţionează în comunicat. Preşedintele Traian Băsescu a solicitat Guvernului să gândească şi să legifereze o strategie prin care tranzitul gazelor naturale care vor fi exploatate în Marea Neagră să se facă prin Transgaz, iar gazul natural din Marea Neagră să asigure în principal necesarul de consum al României şi al Republicii Moldova şi surplusul să fie utilizat pentru export.

JURNALUL NATIONAL

ÎCCJ a decis ca Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan să mai stea o lună în arest preventiv

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis, marţi, să prelungească cu 30 de zile mandatele de arestare preventivă pe numele oamenilor de afaceri Nicolae Dumitru şi Dorin Cocoş, a fostului ministru Gabriel Sandu şi a primarului din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, implicaţi în dosarul Microsoft. Decizia nu este definitivă, iar cei patru au posibilitatea să facă contestaţie. Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan şi Nicolae Dumitru sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, de luare de mită în formă continuată şi spălare de bani, ei fiind arestaţi pe 25 octombrie.

Muzeul din Berna a acceptat "comoara nazistă"

Cea mai controversată colecţie de artă din lume a fost lăsată moştenire muzeului de către Cornelius Gurlitt, un octogenar german care a dosit-o de la război până în 2012. Colecţia de artă cea mai neaşteptată, şi cea mai controversată din istoria recentă, botezată de presă "comoara nazistă", va găsi găzduire în Elveţia. Preşedintele Kunstmuseum din Berna, Christoph Schaublin, a semnat, luni, la Berlin convenţia prin care acceptă moştenirea lăsată de colecţionarul german Cornelius Gurlitt, care a decedat în mai anul acesta. Muzeul, conştient de importanţa şi complicaţiile acestei moşteniri, a solicitat, la moartea octogenarului german, să beneficieze de şase luni de reflecţie până decide dacă acceptă sau nu "cadoul otrăvit".

Tinerii pot obţine finanţare nerambursabilă în valoare de până la 25.000 de euro prin programul România Start-up

Peste 5.000 de persoane au participat la evenimentele din cadrul programului integrat de asistenţă, consiliere antreprenorială şi mentorat România Hub, în primele cinci luni de la lansarea acestui program, potrivit reprezentanţilor Departamentului pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism (DIMMMAT). "România Hub este un program fără buget, nu am cheltuit niciun leu pentru acest program (de la bugetul de stat - n.r.). De aceea am încheiat 75 de protocoale cu universităţi, mediul de afaceri, instituţii publice, am avut peste 5.000 de participanţi la cele 105 evenimente. Am mers în principal către studenţi, am reuşit să ne promovăm toate programele - cele patru programe pentru firme start-up (nou-înfiinţate - n.r.), programul pentru locuri de muncă subvenţionate pentru absolvenţi şi altele. Am reuşit să mergem către ei în mod direct", a declarat George Brezoi, secretar de stat în DIMMMAT. Programul România Start-up va fi lansat până la finalul anului 2014, iar celelalte programe de finanţare, cum este cel pentru SRL-uri "debutant" (SRL-D), vor fi lansate la începutul anului 2015.

NATIONAL

Fata lui Ioan Rus isi cumpara prieteni celebri cu miliardele "mafiei gunoaielor"

Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, ginerele ministrului Transporturilor (influentul lider al "Grupului de la Cluj", Ioan Rus) este recunoscut drept "regele gunoaielor" din Transilvania. Iar supranumele ii vine manusa, din moment ce Vasile Puscas, patronul firmelor de salubrizare SC Florisal SA Satu Mare si SC Drusal SA Baia Mare incaseaza, de aproape un deceniu, zeci de milioane de euro anual de la primariile din zona de nord-vest a tarii. In anul 2005, familia Puscas intra in afacerile de salubritate intr-un mod de-a dreptul miraculos, cuscrul lui Ioan Rus devenind practic peste noapte milionar, fara nicio investitie semnificativa. Pentru ca Primaria Satu Mare a decis sa-i vanda societatea de salubrizare a municipiului, SC Florisal SA, pentru modica suma de 200.000 de dolari, pretul unei simple vile.

Cine darama primul Guvernul: PNL sau Ponta?

Desi isi doresc din tot sufletul sa dea de pamant cu Victor Ponta si echipa acestuia, liberalii rezista totusi impulsului. Nu mult, ci pana la inceputul viitoarei sesiuni parlamentare, cand PNL si-a propus sa introduca o motiune de cenzura. Planul liberalilor ar putea fi dat peste cap chiar de premier, care lasa impresia ca vrea sa se puna singur pe liber.

ASF, acuzata de protectionism si de manipularea pietei asigurarilor

Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) sustine ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) protejeaza interesele anumitor firme de asigurari si lanseaza declaratii menite sa scumpeasca RCA. Reprezentantii ASSAI cer demiterea conducerii ASF si retragerea licentei pentru companiile de asigurari Astra si Carpatica. Reprezentantii ASSAI protesteaza fata de modul de functionare a ASF si cer stoparea cresterii nejustificate si necontrolate a pretului RCA, precum si interzicerea de urgenta a oricaror declaratii, masuri si activitati ale Autoritatii care sa stimuleze asiguratorii sa scumpeasca RCA. De asemenea, patronii serviceu-rilor auto independente solicita abrogarea Normei RCA 23/2014 recent adoptate de catre ASF, deoarece: - permite firmelor de asigurari sa subevalueze cu pana la 30% plata despagubirii acordate pagubitului RCA in caz de dauna totala; - limiteaza libera concurenta intre service-urile auto; - scade protectia pagubitului RCA.

PUTEREA

După ce a plătit "preţul politic", Victor Ponta vrea vot electronic în Diaspora

Ecoul problemelor apărute în străinătate la ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale s-a auzit încă o dată. De această dată, la o dezbatere din plenul Camerei Deputaţilor, unde a fost solicitată şi prezenţa premierului Victor Ponta. Liderul social-democraţilor şi-a cerut scuze pentru cozile create la ambasade şi consulate şi a precizat că alături de foştii miniştri MAE, Titus Corlăţean şi Teodor Meleşcanu, a plătit "preţul politic". În opinia lui Ponta, votul prin corespondenţă sau cel electronic reprezintă două soluţii pentru un viitor în care toţi românii din afara ţării să poată vota.

Lucrările la secţiunea Eroilor - Râul Doamnei, realizate 75-80%

Lucrările la partea de structură a secţiunii de metrou Eroilor - Râul Doamnei, parte din Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei - Pantelimon, sunt realizate în proporţie de 75-80%, a declarat Constantin Mustăţea, şef Serviciu Urmărire Lucrări Investiţii în cadrul Metrorex. Tronsonul 1 Drumul Taberei - Eroilor al Magistralei 5 Drumul Taberei-Pantelimon, în lungime totală de circa şase kilometri, va avea zece staţii de metrou: Râul Doamnei, Valea Argeşului, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor. Constructorul secţiunii Râul Doamnei - Eroilor este Asocierea Astaldi (Italia) - FCC Construccion (Spania) - Delta ACM (România) - AB Construct (România). Preţul contractului depăşeşte 918,937 milioane de lei, fără TVA, potrivit site-ului Metrorex.

ROMANIA LIBERA

S-ar putea construi o axă Bucureşti-Berlin-Washington?

Alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte deschide calea, judecând după entuziasmul cu care a fost primită vestea alegerii sale în Germania, unei apropieri mai mari între Berlin şi Bucureşti. În acelaşi timp, România are un parteneriat strategic cu Statele Unite, pe care Iohannis s-a angajat să îl menţină în continuare. Dacă la începutul mandatului său preşedintele Traian Băsescu vorbea despre o "axă Bucureşti-Londra-Washington", acum, cu toate că Iohannis nu a vorbit despre aşa ceva, se poate naşte o nouă opţiune, bazată pe cultivarea unor relaţii speciale cu cele două ţări, care ar putea aduce pe viitor beneficii uriaşe României. Sau ar putea, pe de altă parte, eşua într-un dezastru. Alegerile prezidenţiale din România au avut o victimă neaşteptată. Politica externă. În campania electorală am avut un scandal legat de apartenenţa sau nu a prim-ministrului ţării la SIE şi nu mai puţin patru miniştri de Externe. Nici o mirare, aşadar, că ieri şeful de misiune al Ambasadei Statelor Unite, Dean Thompson, a fost la Guvern ca să se informeze: care este, de fapt, politica externă a României zilele acestea?

Ce efecte poate avea restructurarea Guvernului

Victor Ponta va propune în cadrul coaliţiei de guvernare o restructurare a Guvernului în aşa fel încât şi PLR, formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu, să fie reprezentată la nivel de miniştri. Schimbarea structrurii Executivului ar urma să se producă după adoptarea bugetului pe anul 2015, care va ajunge în Legislativ pe 10 decembrie, Ponta a menţionat că, prin prevederile constituţionale, în momentul în care o altă formaţiune politică intră în componenţa Guvernului este nevoie de un vot în Parlament pe noua formulă de Executiv. Contestat de opinia publică şi de Opoziţie pentru organizarea votului în diaspora, Ponta a pus accentul pe faptul că are majoritate în Legislativ pentru că nici un partid din coaliţie nu şi-a anunţat intenţia de a părăsi coaliţia.

ZIARUL FINANCIAR

Ne-am luat ţara înapoi. Cum creştem economia?

Prin votul din 16 noiembrie poporul a arătat că puterea îi aparţine, că a înţeles ce este democraţia şi că aşteaptă lideri puternici, cinstiţi şi competenţi, capabili să plănuiască şi să execute o strategie care să facă din România o ţara ca afară. Clasa politică este paralizată şi confuză. Cei care au câştigat nu înţeleg de ce şi cum şi nici nu se arată dispuşi să îşi asume responsabilitatea guvernării. Cei care au pierdut fără să înţeleagă de ce cred că mai pot continua deşi şi-au pierdut legitimitatea. Mesajul votului din 16 noiembrie a fost clar: preşedintele este singurul validat de popor. Ceilalţi trebuie să se întoarcă la urne. Este de domeniul bunului-simţ ca odată ce ne-am luat ţara înapoi, nu mai putem să o dăm spre administrare aceloraşi persoane. Partidele politice au arătat că nu ştiu şi nu pot îndeplini singure mandatul de exercitare a puterii pe care i-l acordă poporul. Nu au putut nici măcar să câştige alegerile prezidenţiale. Noi am decis fără ei. România are nevoie de o noua clasă de conducători formată din cei care au creat şi creează valoare în România: elitele businessului şi elitele academice alături de ceea ce a mai rămas necompromis din elitele politice.

Primele semnale bune pentru creditare: portofoliile băncilor au crescut cu 800 mil. lei în octombrie

Băncile aveau la sfârşitul lunii trecute credite acordate populaţiei şi companiilor de aproape 214 miliarde de lei (circa 48,5 mld. euro), cu 3% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Ritmul de scădere s-a diminuat faţă de luna septembrie, când fusese consemnat un declin al stocului de credite de aproape 5%. Scăderea în termeni nominali a creditării pe parcursul ultimului an este de circa 7 miliarde de lei. Totuşi, faţă de luna anterioară a fost înregistrată o creştere a stocului de credite cu aproape 800 milioane de lei. Creşterea din octombrie a venit pe fondul accelerării vânzării de credite în lei şi temperării ritmului de scădere a creditării în valută. Analiştii şi-au modificat în aceste condiţii prognozele. "Ne aşteptăm la creşterea creditului cu 1,1% în 2015 şi 2,8% în 2016, după declinul previzionat la 1,9% în acest an", potrivit unui studiu al BT, semnat de Andrei Rădulescu, senior economist al băncii.

Capital Partners: Cele mai valoroase 100 de companii din România sunt evaluate la 55 mld. euro

Ziarul Financiar lansează joi a noua ediţie a topului celor mai valoroase 100 de companii din România, valoarea totală a firmelor din clasament ajungând în acest an la 55 miliarde de euro, cu 10% peste nivelul din 2013. Ca în fiecare an, şi în 2014 topul este realizat de ZF în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners. Companiile necotate au fost evaluate pe baza rezultatelor din anul anterior, iar pentru jucătorii listaţi la bursă s-a luat ca reper capitalizarea la 7 noiembrie 2014. "Folosim parametri utilizaţi şi în străinătate, valorea de equity, intrinsecă, scăzând datoriile. Ce am observat în acest an la companiile din top este că datoriile sunt pe un trend des­cendent. Iar veniturile cu­mu­late au urcat cu 20%", a spus, marţi, la ZF Live, Vlad Buşilă, CEO al Capital Partners. Potrivit calculelor, valoarea totală din acest an a com­paniilor din top 100 se situează undeva la 55-60% din valoarea din 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb