REVISTA PRESEI - 27.01.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 ianuarie 2011

ADEVĂRUL

Vladimir Plahotniuc, oligarh şi al treilea om în stat, are dublă identitate: una în Moldova, una în România

Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşe­­dintele Parlamentului Republicii Moldova şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din statul vecin, apare în documentele oficiale ale României cu o altă identitate, Vlad Ulinici. Înaltul demnitar moldovean, Vladimir Plahotniuc, şi-a schimbat de două ori identitatea în România, şi a candidat la parlamentarele din noiembrie 2010, din Moldova, cu vechiul său nume. Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedintele Legislativului din Moldova, cunoscut şi ca "omul-fantomă" datorită apariţiei bruşte în viaţa publică, are nu doar dublă cetăţenie, română şi moldovenească, ci şi două identităţi, conform Monitorului Oficial al României.

Cine este "Conferenţiarul M" despre care CNSAS susţine că a fost turnat la Securitate de către scriitorul Ioan Groşan

"Conferenţiarul M", despre care CNSAS susţine că a fost denunţat la Securitate de Ioan Groşan pentru că vorbea împotriva regimului comunist, era membru PCR încă din ilegalitate. "Adevărul" l-a identificat pe univer­sitarul clujean despre care CNSAS susţine că a avut ne suferit în urma infor­mărilor date Securităţii de către scriitorul şi publicistul Ioan Groşan. CNSAS a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a scriitorului Ioan Groşan. Acesta ar fi fost recrutat de Securitate în mai 1974, pe când îşi satisfăcea stagiul militar, sub numele conspirativ "Radu Greceanu".

Vanghelie, despre primarul Washington-ului: "Un om care a fost foarte amărât"

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a plecat spre capitala Americii, unde are programate mai multe întâlniri oficiale. Precaut, el a decis să respecte regulile aeroportului aşa că a venit cu două ore mai devreme. "Pot să vă spun aşa: mâine dimineaţă mă voi întâlni cu primarul Washington-ului, Vince Gray", a declarat Vanghelie înainte de plecare, conform Mediafax. El l-a portretizat pe edilul capitalei americane drept "un om care a fost foarte amărât, care a trăit într-o familie de amărâţi", a locuit într-o garsonieră, a muncit timp de 30 de ani, a deţinut funcţia de consilier iar în cele din urmă a devenit primarul Washington-ului. Experienţă pe care Vanghelie s-a arătat decis să o valorifice pentru a ajunge primarul general al Bucureştiului.

Criza a schimbat topurile pe piaţa muncii: angajaţii au învăţat ce înseamnă insecuritatea jobului

Cei doi ani de criză economică au schimbat radical piaţa muncii din România. După o perioadă de boom, firmele au decis să taie din cheltuielile cu personalul, angajaţii au învăţat ce înseamnă insecuritatea jobului şi bugetarii au experimentat pentru prima oară concedierile colective. Toate astea au marcat atât oferta, cât şi cererea, arată un raport realizat de site-ul de recrutare online MyJob şi dat publicităţii ieri. Numărul anunţurilor de angajare a scăzut în 2010 cu 40%, comparativ cu 2008, iar topul domeniilor care au scos pe piaţă cele mai multe posturi a cunoscut câteva mişcări. Pe primul loc a rămas, în intervalul 2008-2010, domeniul vânzări. Marea Britanie si Germania conduc in topul tarilor preferate de romanii care vor sa lucreze afara.

Lumea arabă miroase a revoluţie

În Egipt, patru oameni au murit în protestele faţă de regimul Hosni Mubarak şi care au degenerat în confruntări dure cu poliţia. Autoincendierea devine simbol al protestelor din Tunisia şi Egipt, dar şi un indicator al nemulţumirii sociale din Algeria, Maroc şi Yemen. Regimul autioritar al lui Hosni Mubarak a interzis demonstraţiile din Egipt. Cine nu respectă regula şi iese în stradă să-şi strige nemulţumirea riscă să fie arestat. "Nu vom permite nimănui să instige la revoltă, să organizeze proteste. Cei care vor încălca ordinul vor fi puşi sub acuzare", a transmis un purtător de cuvânt al Ministerului egiptean de Interne.

FMI: economia României, "un pacient în stare critică"

România este ca un pacient supus unei operaţii care a reuşit, dar starea acestuia rămâne în continuare critică, potrivit şefului delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks. El atrage atenţia că economia întârzie să-şi revină, deşi programul de reforme a fost pus în aplicare în mod corect. Franks afirmă că sunt şi măsuri care nu au avut succesul scontat, cum ar fi majorarea TVA. "Îmi amintesc gluma cu chirurgul care face o operaţie foarte complicată şi spune familiei pacientului - am o veste bună şi una rea. Operaţia a reuşit, din păcate pacientul a murit. Nu vrem să ajungem în punctul în care am stabilizat situaţia, dar pacientul, economia românească, a murit. Vrem să generăm creştere economică", a declarat oficialul FMI.

Fiscul pune tunurile pe companiile petroliere

Agenţia de Administrare Fiscală va începe inspecţii generale la companiile petroliere, după ce primul raport al Fiscului arată, potrivit Mediafax, că majorările de preţ la pompă nu sunt justificate. În replică, petroliştii susţin că au practicat cele mai mici preţuri posibile, iar raportul nu reflectă situaţia reală. Creşterea preţului la carburanţi nu se poate justifica prin povara fiscală impusă de stat prin taxele percepute companiilor petroliere, a declarat ieri premierul Emil Boc, arătând că a cerut Fiscului să facă inspecţii generale la companiile petroliere.

Gigantul Vestas îşi înfige eolienele în România

Compania daneză Vestas, cel mai mare producător de turbine eoliene din lume, şi-a deschis ieri o reprezentanţă în România. "Faptul că inaugurăm aici un birou arată că avem încredere în această piaţă nouă, dar plină de semnale pozitive, chiar dacă mai sunt încă multe de făcut", a declarat Cătălina Dragomir, directorul de vânzări al Vestas România. La rândul său, Hans Rieks, vicepreşedintele Vestas Central Europe, a arătat că sectorul eolian românesc are cel mai mare potenţial de creştere pe termen scurt şi mediu din Europa Centrală şi de Est şi poate atinge 14.000 de MW în trei-cinci ani.

CURENTUL

Cât plăteşte Vîntu ca să-l îngroape pe Băsescu?

Vîntu a ieşit, ieri, la rampă cu o nouă declaraţie-surpriză afirmând că pune la bătaie o parte consistentă din uriaşa sa avere dobândită prin jaf la nivel naţional pentru "respectarea legii" - respect însemnând, desigur, în transliterarea sa personală, "rezolvarea" cazului său. Cu orice preţ. Vîntu a scos ultima carte. Banii, averea sa enormă, pentru a obţine nu "respectare legii", pe care nu dat niciodată nicio para chioară, ci înlăturarea celui pe care l-a numit deja public ca fiind vinovat, în opinia sa, de necazul cu legea, de acum, din care nu mai poate scăpa prin metodele sale "clasice". Aici se ascunde cheia ofertei sale băneşti în corelaţie cu fraza trecută cu vederea de majoritatea comentatorilor: "Sunt şi mai tânăr decât Băsescu şi mai întreg la cap. Eu îl îngrop pe el, nu el pe mine". În atenţia celor responsabili de paza celui care vrea să-l îngroape pe Băsescu...

PNL simulează o consultare a filialelor pentru alianţa cu PSD

Crin Antonescu şi-a asigurat fără bătaie de cap girul partidului pentru alianţa cu PSD, eliminând din start posibilitatea organizării unui Congres, care i-ar fi putut da peste cap planurile. Vicepreşedintele Mihai Voicu a anunţat ieri că partidul a convocat pentru luni Consiliul Naţional Executiv al PNL, for ce reuneşte preşedinţii de filiale şi membrii Biroului Politic Central, pentru a se exprima asupra alianţei cu PSD. El a precizat că tot luni va avea loc şi reuniunea grupurilor parlamentare ale PNL, senatorii şi deputaţii liberali urmând să-şi expună opiniile în legătură cu alianţa cu PSD. Şi cu asta gata!

CURIERUL NAŢIONAL

Tăierea pensiilor, un sport mondial

Zeci de state au tăiat din pensiile publice în ultimii 15 ani. Ajustările sunt combinate cu majorarea contribuţiilor, creşterea vârstei de pensionare şi a stagiului minim de cotizare. Andănuţ (APAPR): Reducerea beneficiilor trebuie compensată prin economisirea privată. Creşterea vârstei de pensionare, extinderea ariei de percepere a contribuţiei lunare asupra unor domenii care nu erau luate în calcul până acum şi reducerea indemnizaţiei pe care o primesc foştii salariaţi sau, eventual, recalcularea acestor cuantumuri, nu sunt măsuri impuse de criza financiară, ci de nesustenabilitatea sistemului de pensii.

Revoltă în UGIR-1903: Cezar Corâci a negociat fără mandat Contractul Colectiv de Muncă

Organizaţii patronale membre UGIR-1903, Federaţia Naţională a Şcolilor de Şoferi din România (FNSSR), Federaţia Patronală a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei (FEPAIUS) şi PRIAI au trimis o scrisoare deschisă premierului Emil Boc în care îi cer să pună capăt scandalului, care de zile bune ţine capul de afiş, între organizaţiile patronale, scandal în urma căruia au de suferit milioane de angajaţi ca urmare a neînregistrării Contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional. Potrivit acestora, mandatul conducerii a expirat în iulie 2010, iar actualul preşedinte este contestat, fiind ales prin fraudă.

Fondul Proprietatea a aruncat în letargie restul Bursei

88% din lichiditatea de la BVB a fost asigurată de tranzacţiile pe acţiunile FP, iar banii marcaţi pe acest emitent nu se întorc în piaţă. Florin Cătinaş (WBS): Investitorii sunt hipnotizaţi pe Fondul Proprietatea."Nu este sănătoasă această hipercorelare între FP şi Bursă".

În 2010 s-au pierdut afaceri de peste 17 miliarde lei

ONRC: Cifra de afaceri a firmelor care au intrat în insolvenţă anul trecut totalizează circa 17,4 miliarde de lei, de trei ori mai mult decât în 2009. Specialiştii estimează că numărul insolvenţelor va continua să crească şi în acest an.

Admiterea la Universitatea McDonald"s din China, mai grea decât la Harvard

Rata de selecţie a Universităţii Hamburger este mai mică decât nivelul celei mai vechi Universităţi din Statele Unite. Stagiar manager-pentru acest loc de muncă, şapte persoane care au fost angajate, au concurat cu alţi 1.000 de aplicanţi. Astfel, rata de selecţie este mai mică de 1 la sută, nivel inferior decât cel al Universităţii Harvard, de anul trecut, de 7%, potrivit publicaţiei oficiale a şcolii.

EVENIMENTUL ZILEI

Vîntu, suspectat că a manipulat radiografiile

Procurorii Parchetului General au cerut o expertiză medico-legală asupra triplei fracturi pe care ar fi suferit-o omul de afaceri. Motivul: anchetatorii bănuiesc că radiografiile ar aparţine altcuiva. Procurorii Parchetului General au descins, marţi, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, din Capitală, unde Sorin Ovidiu Vîntu se internase cu o zi înainte. Motivul: au vrut să se convingă că sunt reale afecţiunile medicale invocate de omul de afaceri pentru absenţa sa din sala de judecată a Tribunalului Bucureşti la termenul stabilit pentru 25 ianuarie în procesul în care este acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa (condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul "FNI").

Băsescu sună mobilizarea în tabăra PDL

Parlamentarii democrat-liberali încep sesiunea cu o întâlnire cu şeful statului şi premierul Emil Boc. Prima problemă de rezolvat: plasarea independenţilor în Birourile Permanente. Supervizaţi de preşedintele Traian Băsescu, democrat-liberalii fac planul de bătaie pentru a obţine majoritatea în Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, prin plasarea independenţilor în funcţii. Şeful statului participă luni, alături de premierul Emil Boc, la prima şedinţă a grupurilor parlamentare ale PDL. Invitaţia a fost făcută de şefa Camerei, Roberta Anastase.

Cum o duc după gratii cei care au făcut ca Vadim

Ultrajul, fapta de care este acuzat Corneliu Vadim Tudor în urma evacuării cu scandal de la sediul PRM, a trimis la puşcărie 80 de români. 62 sunt acolo pentru că s-au certat cu poliţişti. Aceasta este povestea a doi dintre ei. Datele de la penitenciar spun însă că atât Albu cât şi Pătruşcă ispăşesc pedepse pentru că au bătut şi înjurat poliţişti prin satele de unde provin. Ei sunt doar doi dintre cei 80 de deţinuţi din sistemul penitenciar condamnaţi definitiv în România pentru ultraj. Din ăştia 80, 62 sunt acolo pentru fapte în urma cărora au ieşit "jumuliţi" oameni ai legii. Şi deşi s-ar putea crede că în codru e mai linişte, statisticile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor arată că pe locul doi ca victime ale unor acte de ultraj se află lucrătorii de la ocolurile silvice.

Volkswagen va face maşina care consumă sub un litru "la sută"

Prototipul hibrid diesel-electric XL1, pe care producătorul german l-a prezentat ieri, are un consum mediu oficial de numai 0,9 l/100 km. Nemţii demonstrează o dată în plus că posedă un oarecare simţ al umorului. Cum altfel, decât într-o notă amuzantă, se poate interpreta decizia grupului Volkswagen de a prezenta un autoturism, care are nevoie de mai puţin de un litru de carburant pentru a parcurge 100 de kilometri, în Qatar - una dintre ţările cu însemnate rezerve de petrol din Golful Persic. Dincolo de comicul de situaţie se găseşte însă o realizare cât se poate de serioasă. Prototipul hibrid diesel-electric Volkswagen XL1, pe care producătorul auto german l-a expus ieri, la un salon de profil organizat în Qatar, are un consum mediu oficial de numai 0,9 l/100 km!

FINANCIARUL

Patronatele: FMI este nemulţumit de veniturile prea mici aduse de majorarea TVA

Şeful misiunii Fondului în România, Jeffrey Franks, a constatat că guvernul are o capacitate de administrare redusă. Instituţia internaţională va cere ca legislaţia bancară să fie modificată, iar conturile evazioniştilor să fie controlate mai uşor. Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, este nemulţumit de modul în care s-au reflectat în bu­getul de stat încasările din TVA, după ce aceasta a fost mărită la 24%, cauza princi­pală fiind capacitatea de ad­mi­nis­trare redusă a guvernului, au declarat reprezentanţii UGIR-1903. Totodată, oficialii confe­de­raţiei patro­nale au mai precizat pentru "Financiarul" că FMI va propune Executivului ca marii contri­bu­abili să fie mai atent controlaţi, iar legislaţia bancară să fie modificată, astfel încât statul să aibă un acces mai facil la conturile bancare ale evazioniştilor.

CSA închide firmele de asigurări ale lui SOV. Pagube rămase: 1,9 milioane de lei

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a decis declanşarea falimentului pentru companiile Delta Asigurări şi Delta Addendum, pentru ca dosarele de daună neachitate de cele două societăţi să fie plătite de către Fondul de Garantare din cadrul CSA. Cele două companii de asi­gurare se aflau deja în lichidare voluntară. Delta Addendum era specializată pe asigurări generale, în timp ce Delta Asigurări (acţionarul principal al companiei Delta Addendum) avea ca obiect de activitate asigurările de viaţă. Delta Asigurări are ca acţionari PSV Company - 64,9%, MKB Romexterra Bank - 35,09% şi trei persoane fizice - 0,01%. PSV Company este controlată de Elbahold Limited din Cipru - 54,36%, firmă despre care se vehiculează că este controlată de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, şi Asociaţia Salariaţilor din Petrom - 25%, alături de mai multe persoane fizice - 10,65%.

Executivul caută profitul dosit al benzinarilor

Premierul a trimis Fiscul în control la Petrom, Lukoil, Rompetrol, OMV, Mol şi Agip. Companiile sunt acuzate că au scumpit carburanţii cu 20% fără justificare. Benzinarii susţin că adevăratele cauze sunt în curtea statului: creşteri de 5% la TVA, 3% la accize, 2% la contribuţii şi 11% deprecierea leului. Un raport guvernamental aflat pe masa pre­mie­rului Emil Boc acuză companiile petroliere autohtone că au mărit nejustificat preţurile la carburanţi în 2010 şi că şi-au mutat profiturile în străinătate în timp ce în ţară ele au raportat pierderi.

Fondul Proprietatea intră în caruselul Bursei: -1,5% în a doua zi de tranzacţionare

Brokerii: Pentru a avea o imagine mai clară asupra evoluţiei preţului este nevoie de cel puţin câteva săptămâni. Injecţia de adrenalină pe care Mark Mobius, preşedintele executiv al Tem­pleton Emerging Markets Group, consideră că o va avea piaţa româ­nească ca urmare a listării Fondului Proprietatea (FP) a funcţionat în a doua zi de tranzacţionare a acestor acţiuni doar la nivelul lichidităţii, preţul titlurilor suferind o scădere de 1,5%. Valoarea tranzacţiilor s-a menţinut la un nivel ridicat, depăşind 30 de milioane de euro. A doua zi de tranzacţionare la Bursa a Fondului Proprietatea a adus şi prima scădere pentru acţiunile acestuia, care au pierdut peste 1%, preţul coborând până la 0,64 lei/acţiune. Valoarea de piaţă a Fon­dului a scăzut în aceste condiţii cu 30 de milioane de euro, până la 2,07 miliarde de euro.

GÂNDUL

Preţul benzinei a crescut nejustificat - raport guvernamental. Petroliştii îl acuză pe Boc că nu ştie aritmetică

Petroliştii au scumpit benzina mult peste creşterea costurilor cu materia primă, scumpire care nu s-a regăsit, în ciuda vânzărilor mai mari, şi în profituri mai mari, de unde şi suspiciunea că "benzinarii" îşi ascund banii în paradisurile fiscale. Anul trecut companiile petroliere au scumpit carburanţii fără nicio legătură cu evoluţia preţului barilului de petrol, cu majorarea taxelor de către stat sau cu deprecierea leului faţă de dolarul american, conform unui raport privind piaţa carburanţilor din România, citat de Mediafax. Documentul se află în acest moment pe masa premierului Emil Boc.

Vanghelie: "Se poartă discuţii să susţinem candidatura lui Oprescu la Primăria Capitalei". Ce spun Ponta şi Antonescu

Pesediştii şi liberalii "poartă discuţii" să-l susţină pe candidatul independent Sorin Oprescu pentru încă un mandat la Primăria Capitalei, a anunţat Marian Vanghelie, şeful PSD Bucureşti, la Interviurile Gândul. Marian Vanghelie s-a întors din America mai diplomat, mai reţinut. Te priveşte fix. Te cântăreşte ca să afle dacă vrei să scoţi de la el o perlă vangheliotă sau o experienţă americană, adevărată. Chiar fizic, Vanghelie e mai încordat. Îl simţi ca pe un arc. Aventurile americane ale primarului de la cinci, la Interviurile Gândul.

Cine este "bătrânica" misterioasă căreia i s-a furat un milion de euro. Plus: Unul dintre hoţi a fost prins cu 118 mii euro în buzunar

Despre misterioasa femeie care a reclamat furtul de un milion de euro se ştie că are 63 de ani şi a avut norocul unor tranzacţii imobiliare avantajoase. În urmă cu trei ani, aceasta a vândut mai multe terenuri situate în intravilanul municipiului Ploieşti, care i-au adus mari sume de bani. Pentru a-i convinge pe anchetatori că nu este o farsă, aceasta ar fi fost nevoită să le prezinte poliţiştilor extrasele de cont de la bancă, prin care dovedea că deţinea efectiv milionul de euro.

De ce este România pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte viteza conexiunii la internet

România ocupă poziţia a patra în lume şi primul loc în Europa după viteza medie a conexiunilor la internet, iar Constanţa este oraşul european cu cele mai bune performanţe, potrivit unui raport al companiei americane Akamai. Datorită faptului că internetul a apărut mai târziu în România, comparativ cu alte ţări, am beneficiat direct de o tehnologie mai avansată, cea prin cablu. Reţelele de cartier au oferit broadband. Operatorii de cablu au oferit, de asemenea, broadband când au introdus în pachete ofertele de internet, la început separat, apoi direct prin cablul tv", spune ea, adăugând că internetul este ieftin în România. Internetul ajunge în doar 33% din gospodăriile din România, ţara noastră aflându-se, din punctul de vedere al penetrării internetului, pe ultimul loc din Uniunea Europeană. 80% dintre conexiuni sunt însă broadband.

JURNALUL NAŢIONAL

Un fleac! I-ai ciuruit, fiinţă extraordinară!

Crima de la Neamţ, ocazia ideală pentru Zeus să-i pedepsească pe şefii poliţiştilor care i-au strigat măscări. Mitinguri, demiteri, demisii, crime, mite prin parcări, dezvăluiri despre asasinate la comandă, supărări prezidenţiale. Numit ministru de Interne la 27 septembrie 2010, Traian Igaş i-a "năşit" în scurtul timp de când e la cârma Internelor pe toţi mai-marii din Poliţie, Jandarmerie şi de prin Interne, iar ziua în care poliţiştii aveau să-şi semneze sentinţa este 24 septembrie 2010. Atunci, când 8.000 de oameni ai legii din întreaga ţară au plecat dinspre Piaţa Victoriei spre Palatul Cotroceni pentru a-l "sanc­ţiona" pe Traian Băsescu, nimeni nu se gândea că urmările protestului vor arunca în aer Poliţia şi nu numai. "Băsescu, la puşcărie!"; "Ieşi afară, javră ordinară!"; "Băsescu, Poliţia e la uşa ta!" au fost lozincile strigate aprig de protestatarii nemulţumiţi de tăierea salariilor cu 25%.

Femeie sfâşiată de câini, în Bucureşti

O femeie a fost adusă, miercuri, la Spitalul "Bagdasar-Arseni" în stare foarte gravă, cu traumatisme severe, plăgi adânci provocate de muşcături de câini, şoc hipotermic şi hemoragic, fiind găsită în curtea ADP Sector 5, clădirea instituţiei fiind în conservare, a spus medicul Virginia Bărbulescu. "Femeia, în vârstă de 49 de ani, a ajuns la spital marţi dimineaţă. Era în stare foarte gravă, avea traumatisme severe, coaste rupte, umăr dislocat, pneumotorax şi plăgi muşcate pe tot corpul - scalp, mâini, torace, spate şi picioare. Erau plăgi muşcate adânci.

Şoferii, obligaţi să îşi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă sau "all season"

Şoferii vor fi obligaţi ca, în perioada sezonului rece, începând cu luna noiembrie, să îşi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă sau tip all season, în caz contrar urmând să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 2.500 lei şi 4.000 lei, a anunţat, miercuri seara, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. Obligaţia a fost introdusă prin ordonanţa aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului. Ministrul a precizat că obligaţia anvelopelor de iarnă va fi valabilă de la începutul lunii noiembrie, pentru trasee dificile, precum cele acoperite cu gheaţă.

Petroliştii au scumpit nejustificat benzina

Petroliştii au scumpit benzina cu 20%, dar tot nu au făcut profit. Companiile petroliere din România au majorat nejustificat preţurile la car­buranţi în 2010, în condiţiile în care evoluţia cotaţiilor de petrol la bur­­să, cursul valutar şi taxele nu au avut un impact care să reflecte o scum­pire cu 20%, potrivit unui docu­ment guvernamental citat de Mediafax. Creşterea preţului la carburanţi nu se poate justifica prin povara fiscală impusă de stat prin taxele percepute companiilor petroliere, a declarat şi premierul Emil Boc în şedinţa de guvern de miercuri. Verificările efectuate au indicat că în 2010 preţul la pompă a urcat cu aproximativ 20%, ca urmare a deciziilor consiliilor de administraţie, la nivelul tuturor companiilor verificate, preţurile de desfacere la pompă fiind aproape identice.

NAŢIONAL

Înţelegere secretă între capii liberali şi bossul OTV. Chiliman îl peţeşte pe Dan Diaconescu

Fideli principiului de a-şi face iarna car şi vara sanie, liberalii au început deja să-şi facă jocurile pentru localele din 2012. Prima surpriză: PNL l-ar putea susţine pentru Primăria Capitalei pe Dan Diaconescu. Despre Andrei Chiliman, liberalul care a reuşit să câştige un al doilea mandat de primar în sectorul 1, de mult se spune că râvneşte la Primăria Capitalei. Greu de obţinut, dacă ne amintim cât de imprevizibil este votul bucureştenilor. Mai nou, prin culisele politice se zvoneşte că Andrei Chiliman a găsit o variantă mai sigură: scoaterea la înaintare a lui Dan Diaconescu, cu audienţă cu tot, în schimbul obţinerii a cât mai multe primării de sector. Adică n-o fi ea Primăria mare, dar sunt bune şi alea mai mici, când sunt mai multe.

Olimpiodor Antonescu s-a turnat singur la ministrul Igaş. Gâgă de la Jandarmerie

Traian Igaş, între două acuze de contrabandă şi proxenetism din partea opoziţiei, a tăiat în carne vie la cel mai înalt nivel al ministerului pe care îl păstoreşte. Secretarul general al Internelor - zburat, şeful Resurselor Umane la fel şi toată conducerea Jandarmeriei decapitată şi chiar aruncată în penal. Tot "Sistemul" a tremurat gândindu-se ce tare e Igaş pe poziţie din moment ce a beneficiat de un asemenea dosar informaţional beton. Numai că, surpriză, nu Serviciile au declanşat scandalul angajărilor ilegale, ci tocmai victima Olimpiodor Antonescu. Care pur şi simplu "s-a sifonat" singur ministrului de Interne!

"Naţional" a descoperit cum s-a lansat în afaceri imobiliare Anghel Iordănescu. A cumpărat o benzinărie cu banii de la Mondiale

Despre Anghel Iordănescu se ştie că a făcut bani din fotbal şi că i-a investit repede în afaceri imobiliare sub bagheta prietenului său Gabriel Oprea. Campionatul Mondial din SUA a reprezentat boomul financiar de care Anghel Iordănescu avea nevoie pentru a se transforma din om de fotbal în om de afaceri. În septembrie 1994, nea Puiu devenea general maior în cadrul MapN. În afară de acest câştig, el se alesese în urma deplasării în SUA şi cu importante sume de bani pe care a început imediat să le investească.

3 surse despre scursuri de Razvan Ioan Boanchis

În presa de azi, ca să faci carieră trebuie să fii ticălos, perseverent şi să te mişti repede. Foarte folositoare se dovedeşte şi incultura, pentru că existenţa unor repere prăfuite, precum biblioteca sau conştiinţa (chiar, cât o mai costa o porţie de conştiinţă?), te împiedică să rasoleşti subiectele şi să dai importanţă paietelor, instinctului, ordinelor şi ordinarilor. Azi, presa de succes e un fel de "Arici Pogonici" cu târfe. Cui nu-i convine, să cumpere "Gândul"!Cotidianul gândit de CTP şi antrenant ca pagina de agricultură din "Scânteia" merită, totuşi, prezentat în stilul lui Dan Diaconescu: "Senzaţional! Singurul ziar cu mai puţini cititori decât surse!".

PUTEREA

Liderul PSD Argeş, blagoslovit de DNA cu nişte cătuşe

Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, liderul PSD Argeş, a fost reţinut, ieri-seară, de procurorii DNA Piteşti, fiind cercetat pentru luare de mită şi trafic de influenţă. El este acuzat că ar fi primit peste 60.000 de lei de la omul de afaceri Cornel Penescu şi că ar fi fraudat fonduri europene. Potrivit unor surse judiciare, Nicolescu este acuzat de procurorii DNA de trei infracţiuni de luare de mită în formă continuată, bani pentru care şeful CJ Argeş ar fi urmat să îl favorizeze pe Penescu în privinţa unor contracte legate de societatea acestuia, Pic.

Ce să faci cu 100.000 de euro din bani europeni. Campania Elenei Udrea pentru Bucureşti

Văzută de mulţi drept viitor candidat la Primăria Capitalei, Elena Udrea a început deja să aloce şi bani, nu doar vorbe, pentru a-şi face cunoscută viziunea despre cum ar trebui să arate Bucureştiul. Iar asta se întâmplă în contextul în care până la campania electorală pentru alegerea primarului mai e aproape un an. Elena Udrea, ministrul turismului, a făcut o mutare care i se potriveşte mănuşă Elenei Udrea - candidat PDL la Primăria Capitalei. Ministerul condus de "blonda de la Cotroceni" a anunţat miercuri că intenţionează să cheltuiască peste 100.000 de euro din fonduri europene nerambursabile pentru a cumpăra o strategie de promovare turistică a Bucureştiului.

Exclusiv. Bricheta, găleata şi fularul devin mită electorală. Vor fi sancţionaţi şi cei care dau, şi cei care primesc

Partidele nu vor mai avea voie să împartă din viitoarea campanie electorală găleţi, cizme, umbrele, brichete, fulare - toate fiind încadrate la mită electorală. Conform proiectului, propus de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), pasibili de sancţiune vor fi şi cei care dau, dar şi cei care primesc astfel de obiecte. Vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ, a explicat pentru "Puterea" că nu s-a extins perioada campaniei electorale la 90 de zile, ci a existat o confuzie în rândul politicienilor, care nu au citit proiectul. Liderii PSD, PNL şi PDL au declarat că nu sunt de acord cu lungirea campaniei electorale.

ROMÂNIA LIBERĂ

Efecte ale deciziei Curţii Constituţionale. Vinovaţii pentru seismul de la CSM

Decizia de neconstituţionalitate a validării alegerilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii bulversează Justiţia. Dacă se organizează noi alegeri, timp de cel puţin şase luni nu se mai pot face pensionări, detaşări sau transferuri la instanţe, nu se mai pot înfiinţa noi instanţe, nu se pot face inspecţii judiciare, nu se pot da avize de cercetare penală, sechestru şi arestare preventivă pentru judecători şi procurorii suspectaţi de corupţie. Pentru blocarea activităţii Justiţiei şi pentru imaginea proastă creată pe tot parcursul controversatelor alegeri pentru CSM - alegeri monitorizate de cancelariile occidentale, care au dus la amânarea intrării României în spaţiul Schengen -, sunt vinovate două instituţii: vechiul CSM şi Senatul României, susţin la unison membrii Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).

Sindromul Alistar, CSM şi epurarea politică de Sabina Fati

Curtea Constituţională a câştigat o primă bătălie pentru scoaterea Justiţiei de sub tutela vechii gărzi, dar războiul e de lungă durată, fiindcă persistă sindromul Alistar sau Chiujdea, al tinerilor care fac echilibristică la marginea legalităţii, dar care sunt împinşi spre cariere la vârf de oameni politici care au ceva de apărat. Sindromul Alistar este tot mai vizibil la nivelul justiţiei, acolo unde reforma este încă incompletă şi unde schimbul de generaţii se face adesea o dată cu transmiterea tradiţionalelor reţele de influenţă şi interese şi unde încălcările legii reprezintă mai degrabă un avantaj decât o piedică în carieră. Sindromul a fost denumit "Alistar", după numele celui care a pus în practică un model de ascensiune ce combină impostura cu oportunismul şi capacitatea de a răspunde rapid la comenzi cu ambiţia de a fi mereu în toate cărţile care contează.

Opriţi nebunia legislativă! De Alina Mungiu-Pippidi

Motivele bramburelii noastre sunt două: nepriceperea procedurală a Guvernului, chiar când vrea să facă lucruri bune, şi egoismul enorm al opoziţiei, care face lucruri pe care le va plăti scump când va ajunge la putere. Crin Antonescu a promis refacerea pensiilor militarilor! Moderatori de emisiuni, fiţi dracului mai profesionişti, nu mai lăsaţi pe nimeni să zică aşa ceva fără să spună de unde va tăia ca să ia banii, şi nu mai acceptaţi răspunsul cu clientela. Clientela e bine să o presupunem invariantă, că fiecare partid o are pe a lui. Ca atare, să indice altă sursă, că de acolo nu o să facem economii.

ZIARUL FINANCIAR

Creditul privat, îngheţat de doi ani. Cum să crească economia?

Bancherii au ţinut creditul pentru sectorul privat "îngheţat" şi anul trecut, iar în lipsa finanţării economia românească a ajuns să rămână doar alături de cea a Greciei în teritoriul negativ, la mai bine de doi ani de la criza financiară din 2008. Creditul pentru sectorul privat a scăzut anul trecut cu 3% în termeni reali (eliminând impactul inflaţiei), similar cu ce s-a întâmplat în 2009. Scenariul ultimilor doi ani diferă radical de ritmurile de creştere de până la 50%, înregistrate în anii de boom ai economiei. La sfârşitul anului trecut soldul creditului privat era de 49 mld. euro, faţă de aproape 50 mld. euro în decembrie 2008. Fără bani pentru achi­zi­ţii noi consumul intern s-a prăbuşit, iar companiile ex­­portatoare nu au reuşit să antreneze restul economiei după ele, în ciuda revenirii cererii pe pieţele externe. Deşi exporturile au urcat cu 30%, economia a scăzut cu aproape 2% anul trecut, potrivit esti­mărilor.

S-au găsit vinovaţii pentru criza financiară: autorităţile naive şi bancherii lacomi

Criza financiară din 2008 a fost un dezastru ce putea fi evitat, provocat de eşecuri generale ale autorităţilor de reglementare, un management corporatist greşit şi de asumarea excesivă de riscuri de către bancherii de pe Wall Street, potrivit concluziilor unui raport federal american, citat de The New York Times. Comisia federală, care a încercat să găsească vinovaţii pentru cea mai gravă criză de la Marea Recesiune din anii "30, dă vina pe banca centrală americană (Fed) şi alte autorităţi pentru că au permis o combinaţie dezastruoasă: acordarea de credite ipotecare pe baza unor criterii permisive, "împachetarea" excesivă şi vânzarea de credite către investitori şi pariuri riscante pe instrumente financiare bazate pe credite.

Brokerii mai aşteaptă cu short-selling-ul pe acţiunile Fondului Proprietatea

Un număr de 15 societăţi de brokeraj au fost autorizate de CNVM, Bursă şi Depozitarul Central să realizeze tranzacţii în lipsă pe acţiunile Fondului Proprietatea. Brokerii au însă nevoie de timp pentru a se acomoda cu aceste operaţiuni, astfel că niciunul dintre ei nu a pariat pe scăderea acţiunilor FP până în prezent. Teoretic, vânzările în lipsă (short-selling) au debutat marţi, 25 ianuarie, la Bursa de Valori Bucureşti odată cu intrarea la tranzacţionare a acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), singurul emitent local care permite acest tip de operaţiuni. Practic însă, în prima şedinţă de tranzacţionare a acţiunilor FP nu a fost realizată nicio vânzare în lipsă.

O avere de peste 2 miliarde de euro, evaluată pe Bursă la 530 de milioane de euro

Participaţiile Fondului Proprietatea (FP) în companii nelistate, "perlele" statului, sunt evaluate pe Bursă la mai putin de 25% din valoarea la care ele erau inregistrate in activul net al fondului la finele lunii decembrie.

Monaco din Berceni: 42 de familii în 304 apartamente

O serie de ansambluri rezidenţiale din Bucureşti au în continuare sute de apartamente disponibile, ca urmare a finalizării proiectelor în plină criză, astfel că în cele două blocuri Monaco Towers din Berceni s-au mutat până în prezent doar 42 de familii, în condiţiile în care firma cu acţionariat libanez Marble House a construit 304 apartamente. Directorul de vânzări al proiectului, o investiţie de circa 30 mil. euro, spune că au fost cumpărate 33% din­­­tre apartamente, dar nu toţi clienţii. s-au mutat, astfel că un bloc nu este utilizat deloc, în timp ce la al doilea este suficientă folosirea unui singur lift. "Apartamentele cu două camere au preţ fix. La trei camere se negociază", spune Victor Marinescu, directorul de vânzări al complexului situat în apropierea staţiei de metrou Dimitrie Leonida (IMGB) şi finalizat în decembrie 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb