REVISTA PRESEI 27.02.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 februarie 2012

ADEVARUL

Mişcarea Populară, în chinurile facerii

PDL şi UNPR vor să-şi susţină candidaţii pentru alegerile locale ca un prim test pentru o alianţă. Proiectul Mişcării Populare demarează cu o înţelegere neoficială între PDL şi UNPR de a avea candidaţi unici pentru posturile de primari, chiar fără a parafa o alianţă. Discuţiile s-au purtat în contextul în care planurile Puterii de a comasa alegerile în luna noiembrie au eşuat, iar alegerile locale vor avea loc în luna iunie. Până atunci au mai rămas doar trei luni, timp destul de scurt pentru impunerea numelui unei alianţe noi. În aceste condiţii, PDL şi UNPR au discutat să nu prezinte candidaţi acolo unde aliaţii au primari în funcţie, cotaţi cu prima şansă să câştige la alegerile dintr-un singur tur de scrutin. Un prim exemplu este cel al Capitalei, unde cele două partide şi-au împărţit,deja, neoficial, candidaturile la primăriile de sector.

Vaticanul, pus pe jar de o nouă Biblie descoperită în Turcia: Iisus a prevestit venirea profetului Mahomed

O nouă Biblie, veche de aproximativ 1500 de ani şi aflată în posesia Turciei de 12 ani, l-a făcut pe Papa Benedict al XVI-lea să le ceară oficial turcilor să vadă manuscrisul care a fost numit "Evanghelia după Barnabas". Potrivit presei internaţionale, cartea ar conţine învăţăturile de început ale lui Isus Hristos, scrise cu litere aurite pe piele de animal în dialectul siriac, limba natală a fiului lui Dumnezeu. Mai mult, se spune că această Biblie conţine, printre altele şi faptul că Iisus ar fi prevestit venirea profetului Mohamed. Ministrul turc al Culturii a afirmat că manuscrisul ar putea fi o versiune autentică a Bibliei pe care Biserica să o fi ignorat vreme de secole din cauza conţinutului său: multe dintre cele scrise acolo seamănă cu viziunea islamică asupra lui Iisus.

Creditarea în 2012 va mai merge doar la proiectele mari

În acest an, bancherii vor accepta să împartă riscul cu firmele private numai dacă sumele puse în joc sunt consistente, iar domeniul de activitate are potenţial de creştere. În ultimii doi-trei ani, bancherii par să fi întors spatele companiilor private, preferând să împrumute statul, iar această atitudine i-a dezamăgit, dacă nu chiar enervat pe oamenii de afaceri. Ce va fi în 2012? Creditarea nu va mai putea rămâne multă vreme la acest nivel "de avarie", dar nici nu se va relansa chiar în toate direcţiile, ci finanţatorii îşi vor găsi domenii şi categorii de activităţi în care vor investi cu prioritate. Numitorul comun al finanţărilor cu şanse mari de accesare este dat de mărimea proiectului, potenţialul de creştere din domeniul afacerii asistate şi, desigur, gradul de siguranţă al plasamentului, arată analiştii financiar-bancari.

Ce viitor mai au mallurile în România

Managerul Anchor Grup spune că secretul succesului în domeniul centrelor comerciale stă în adaptarea ofertei la cerinţele clienţilor din zona de proximitate. Când îl întrebi ce a rămas la fel la Anchor Grup, companie pe care a părăsit-o pentru concurenţii de la Băneasa Developments în urmă cu mai bine de şase ani şi la care s-a întors acum o lună, Ali Ergun Ergen, CEO al grupului, spune, mai în glumă, mai în serios, că doar mobila din biroul său a rămas aceeaşi.

Iarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%. Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Apple nu mai ştie ce să unde să-şi plaseze banii. I s-a recomandat să cumpere Grecia

Directorul general al Apple, Tim Cook, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute, adresându-se adunării generale a acţionarilor, că membrii Consiliul Director discută care ar putea fi destinaţia lichidităţilor de 97,6 miliarde de dolari acumulate de companie, transmite Bloomberg. În ceste condiţii, un investitor a propus "cumpărarea Greciei". Tim Cook a arătat că banii ar fi "mai mult decât este nevoie pentru a conduce o companie", sugerând astfel că o parte din rezerve ar putea fi distribuite ca dividende sau angajate într-o răscumpărare de acţiuni.

Culmea birocraţiei la greci: 10 luni pentru a porni o afacere

Un grup de tineri antreprenori eleni a avut nevoie de zece luni, nenumărate avize, radiografii toracice şi probe de coprocultură din partea tuturor acţionarilor companiei pentru a deschide un magazin online. Disperaţi, s-au îndreptat spre export şi au primit aprobarea de a vinde pe piaţa din SUA în 24 de ore. Majoritatea magazinelor online încep să funcţioneze după aprobarea drepturilor asupra brandului, întrucât perioada de avizare este atât de lungă din cauza birocraţiei încât este imposibil să susţii cheltuielile operaţionale, precum plata chiriei pentru sediul obligatoriu, fără să faci vânzări", spune Fotis Antonopoulos, cofondator al Oliveshop.com, site care comercializează produse pe bază de ulei de măsline, mai ales în străinătate.

Cum profită UE de "primăvara arabă" pentru a-şi cumpăra influenţă în Orientul Mijlociu

Sprijin pentru organizarea alegerilor din Tunisia, un acord comercial cu Marocul şi, mai nou, o echipă de specialişti care să ajute la reformarea Iordaniei. Angajamentul Uniunii Europene de a ajuta la reconstruirea statelor din Orientul Mijlociu după "primăvara arabă" nu este dezinteresat şi aduce câştiguri Bruxelles-ului. Sprijinul tot mai mare al UE pentru Orientul Mijlociu, în contextul crizei economice care ameninţă să arunce blocul comunitar într-o nouă recesiune, este privit de analişti cu neîncredere. La începutul lunii februarie, noul preşedinte tunisian, Hamadi Jebali, a ales ca prima sa vizită oficială în afara ţării să fie la Bruxelles.

Veniturile înregistrate de publicitatea din reţelele sociale vor creşte cu 50%

Câştigurile din reclamele de pe platformele sociale vor creşte, pe plan mondial, cu aproape 50% în acest an, potrivit unui studiu întocmit de eMarketer. Companiile vor cheltui 7.72 miliarde de dolari pe advertisingul din social media în acest an, indiferent că vorbim de reclame plătite pe site-uri sociale, pe jocuri sau pe aplicaţii, arată o prognoza eMarketer, citată de Manafu.ro. Creşterea din acest an va fi mai rapidă decât cea din 2011, dar în 2013 şi 2014, eMarketer aşteaptă o ameliorare a câştigurilor. Potrivit estimărilor, până în 2014, aproape 12 miliarde de dolari vor fi investiţi în publicitatea de pe reţelele sociale din întreaga lume.

Hillary Clinton: Bashar al-Assad va fi doborât de armata siriană

Secretarul de stat al SUA Hillary Clinton consideră că armata şi serviciile de securitate siriene pot deveni forţa care va răsturna regimul dictatorial al lui Bashar al-Assad. "Ştim din multe surse că oamenii din anturajul lui Assad au început să se gândească la variante alternative. Ei nu doresc să distrugă propriul popor", a declarat şefa diplomaţiei americane după conferinţa Prietenii Siriei" ce a avut loc în Tunisia, în weekend. Drept exemplu, Hillary Clinton s-a referit la revoltele care au avut loc anul trecut în Egipt şi Tunisia, unde militarii au răsturnat regimurile dictatoriale.

Atenţie la Hollande!

În timp ce politicile de austeritate domină Europa, candidatul socialist la alegerile prezidenţiale din Franţa, François Hollande, este perceput ca fiind unul dintre primii care au propus o altă cale. Mai mulţi ziarişti şi observatori din Europa şi SUA spun că victoria sa la scrutinul prezidenţial ar fi importantă la nivel european. Într-un context marcat de austeritate, candidatul socialist a devenit, în opinia lor, reprezentantul unei alte abordări, o politică mai echilibrată între austeritate şi creştere economică.

CAPITAL

Afaceriştii asiatici au noi ţinte: castelele şi podgoriile franceze

Nu mai puţin de 12 castele din zona Bordeaux au fost achiziţionate în ultimele luni de investitori chinezi, conform Bloomberg. Alte 10 tranzacţii sunt în curs de derulare. Pe lângă plusul de imagine, asiaticii caută profituri uriaşe din exportul de vin franţuzesc către pieţele emergente. În majoritatea cazurilor, asiaticii care decid să investească într-un sector atât de exclusivist precum cel al vinurilor franceze cu tradiţie nu îşi doresc decât să obţină profituri importante din exportul către pieţele din statele emergente. Există însă şi o importantă componentă de "blazon". Nu orice chinez poate vinde în propria reţea de hoteluri din Asia vinuri purtând emblema Bordeaux.

Bucureştiul intră în fervoarea expoziţiilor exclusiviste

A patra ediţie a Salonului Nautic Internaţional Bucureşti (SNIB), care va avea loc în perioada 29 februarie - 4 martie la Romaero, va fi urmată, după numai o lună, de Salonul Internaţional Auto-Moto Bucureşti (SIAMB), eveniment care va avea loc între 4 şi 8 aprilie.

Liderii marilor economii emergente vor un candidat comun în fruntea Băncii Mondiale

Liderii marilor economii emergente din Europa resping tradiţia ca preşedinţia Băncii Mondiale să revină automat unui american şi doresc să propună un candidat comun pentru funcţia care urmează să devină vacantă la jumătatea anului, după plecarea lui Robert Zoellick, aflat la final de mandat, informează Reuters. Cu ocazia summit-ului G20 de la Mexico City din acest weekend, miniştrii de Finanţe din statele BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) au discutat despre lansarea procedurii de desemnare a preşedintelui Băncii Mondiale pentru candidaţi indiferent de naţionalitate. "Candidatura ar trebui să se bazeze pe merite, şi nu pe naţionalitate", a declarat ministrul de Finanţe al Braziliei, Guido Montega. Cele cinci state vor discuta susţinerea unui contracandidat propriu, care să concureze cu cel desemnat de Statele Unite.

CURENTUL

Din fruntea UASCR, Iliescu a girat reprimarea mişcărilor studenţeşti de la sfârşitul anilor '50

În tinereţea sa, Ion Iliescu a fost Preşedintele Uniunii Asociaţilor Studenţeşti din RPR. Cei care au avut răbdarea de a căuta prin arhivele vremii au găsit Raportul de activitate al Consiliului Uniunii Asociaţiilor Studenţilor din RPR, din anul 1959, prezentat chiar de către Ion Iliescu. Ocazie cu care el a criticat tot ceea ce era de criticat în acea perioadă.

UDMR şantajează din nou cu ieşirea de la guvernare pe baza Legii Educaţiei

Marko Bela a declarat sâmbătă că personal, intenţionează să iasă din Guvern dacă Legea Educaţiei nu este respectată la UMF Târgu Mureş, dar se poate pune problema ieşirii tuturor miniştrilor UDMR din Guvern, legat de acest subiect. "Eu aş recomanda ieşirea mea de la guvernare, în primul rând, în ce priveşte prezenţa UDMR în Guvern şi în coaliţie, acest lucru îl vom decide împreună, bineînţeles că şi eu voi avea un cuvânt de spus, dar împreună decidem", a spus el.

Stelian Fuia: Fondurile europene, "balon de oxigen" pentru agricultură

Agricultura românească trebuie să reuşească să acceseze cele două miliarde şi jumătate de euro care îi stau la dispoziţie de la Uniunea Europeană în acest an şi să îşi negocieze cât mai favorabil poziţia în noua politică agricolă 2014 - 2020 a Uniunii Europene, a declarat într-un interviu pentru Radio România Antena Satelor, noul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia.

CURIERUL NATIONAL

Scumpirea benzinei pune pe jar economia

Transportatorii spun că petroliştii fac profit pe spinarea lor pentru că statul nu se implică. Preţul crescut al combustibilului va scumpi transportul, cu efecte propagate în întreaga economie. Oamenii de afaceri, dar şi Partidul Ecologist Român au cerut în mai multe rânduri supraimpozitarea profitului petroliştilor. Petroliştii "fac legea" pe piaţa carburanţilor din România, iar noi nu putem decât să asistăm neputincioşi cum ni se golesc buzunarele la pompă. Toate demersurile făcute de mediul de afaceri, şi chiar de cetăţeni, au rămas fără ecou de-a lungul timpului, pentru că statul nu vrea sau nu poate să se implice. Propuneri precum transparenţa modului de formare a preţului carburanţilor, suprataxarea profitului marilor companii, crearea unei pieţe cu adevărat competitive, libere, s-au dovedit a fi doar risipă de energie: statul român nu a luat nicio măsură pentru stoparea exploziei preţurilor la pompă.

Frunda: UDMR nu mai poate ieşi din "hora" guvernării

"De când sunt în UDMR, cred că mai mulţi am fost de părere că trebuie să părăsim coaliţia şi să avem alegeri anticipate". Pe mine nu mă interesează ce face şeful statului, el are responsabilitatea sa, a mea e ocrotirea intereselor maghiarimii, a spus senatorul Uniunii. Senatorul UDMR Frunda Gyorgy a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, că "UDMR a pierdut ultima ocazie să părăsească coaliţia de guvernare" după demisia lui Emil Boc şi crede că nu mai poate ieşi din "horă" de acum înainte, informează Mediafax.

Criza din Grecia - încă departe de o soluţie

Cine a crezut că acordul la care s-a ajuns la începutul săptămânii trecute privind ajutorarea Greciei o va salva de la faliment s-a înşelat amarnic. Ieri, situaţia continua să rămână blocată din cauza dezacordurilor dintre Germania şi restul ţărilor din zona euro. La doar două zile de la realizarea acordului amintit, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Stefan Seibert, făcea o declaraţie cel puţin surprinzătoare, în care preciza că ţara sa "nu vede a fi imediat necesar" majorarea fondurilor Mecanismului European de Stabilitate (MES).

Moody`s: Guvernul va împrumuta în acest an mai mult ca în 2011

Statul va împrumuta în total 18 miliarde de euro, urmând să constituie o rezervă de 800 de milioane de euro, necesarul de finanţare pentru plăţile în contul datoriilor urcând de la 11,4 miliarde de euro în 2011 la 13,6 miliarde de euro în acest an, arată agenţia financiară. Guvernul României are în acest an un necesar de finanţare de 17,2 miliarde de euro, comparativ cu 17,6 miliarde de euro anul trecut, însă statul va împrumuta în total 18 miliarde de euro, urmând să constituie o rezervă de 800 de milioane de euro, estimează agenţia de evaluare financiară Moody's.

Bugetul general a înregistrat un excedent de 1 mld. lei în ianuarie

Execuţia bugetului general consolidat pe luna ianuarie s-a încheiat cu un excedent de 1 miliard de lei, respectiv 0,2 % din PIB, faţă de un excedent de 800 milioane de lei înregistrat în perioada similară a anului trecut. Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 16,3 miliarde lei şi au fost cu 11,3% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,1 puncte procentuale ca pondere în PIB, informează Ministerul Finanţelor.

EVENIMENTUL ZILEI

ANCHETĂ EVZ. MAZĂRE, milioane de euro plimbate prin Cipru

O puternică grupare de afaceri conectată la primarul Constanţei Radu Mazăre şi la şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a reuşit în ultimii ani să atragă zeci de milioane de euro de la institutiile pe care cei doi le conduc, de la bugetul de stat şi chiar din fonduri europene. Interesele financiare ale celor doi politicieni sunt mascate prin intermediul unor apropiaţi şi al unor companii offshore din Cipru. "Evenimentul zilei" prezintă astăzi un prim episod din afacerile acestei grupări care înalţă hoteluri pe litoral, dar şi locuinţe sociale plătite de Primărie, centre pentru persoane cu handicap din fonduri europene, locuinţe rezidenţiale de lux în Mamaia, dar şi afaceri medicale şi tranzacţii suspecte cu terenuri.

Preşedintele BCE: "Economia europeană este pe cale să se stabilizeze"

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat duminică, la Mexico City, că economia europeană este pe cale să se stabilizeze, relatează AFP, citată de Agerpres. "În prezent se poate vedea o stabilizare timidă la niveluri scăzute de activitate, dar şi câteva semne, primele semne, ale unei anumite îmbunătăţiri pe ici-colo", a declarat Draghi, la sfârşitul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale ale statelor din G20. În opinia sa, "pentru ansamblul zonei euro, situaţia pare a fi pe cale de a se stabiliza". "Se poate vedea o revenire a încrederii pe pieţele financiare în general faţă de euro. Prin urmare, sentimentul general este că euro este în prezent mai sigur decât la momentul summitului de la Cannes de la începutul lunii noiembrie", a subliniat preşedintele BCE.

JURNALUL NATIONAL

Plasă de siguranţă pentru UE de 1.950 miliarde dolari

Statele G20, UE şi FMI pregătesc un pachet de 1.950 miliarde dolari pentru combaterea crizei din zona euro, transmite Reuters. Până în luna aprilie se doreşte să se ajungă la o înţelegere pentru suplimentarea resurselor FMI, condiţionată de consolidarea mecanismelor de urgenţă ale UE. Aceste măsuri ar crea o plasă de siguranţă de 1.950 miliarde de dolari pentru combaterea crizei din zona euro. Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat că Germania va decide în luna martie dacă fondul de criză al zonei euro va fi consolidat cu resurse financiare suplimentare, măsură considerată esenţială de guvernele G20 drept condiţie înainte de angajarea unor fonduri suplimentare pentru FMI, transmite Reuters.

Românii plătesc 300 de taxe anual. Cât timp pierd la cozi

Birocraţia excesivă şi necunoaşterea legii de către funcţionari sunt principalele cauze pentru care România se clasează pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de ore pierdute de întreprinzătorii români pentru plata taxelor. Plătitorii de taxe din România consumă 220 de ore pe an pentru a achita cele aproximativ 280 de taxe parafiscale percepute de stat, potrivit unei analize realizată de compania de consultanţă Golden Mind&Spirit.

NATIONAL

Boss-ul Willbrook o vrea pe Daiana Voicu in puscarie!

Inlaturarea Daianei Voicu de la conducerea Willbrook ascunde amanunte incredibile care l-au determinat pe cel mai bogat israelian, Eyal Ofer, sa se ocupe personal de situatia afacerilor sale din Romania. Cu o avere estimata de Forbes la 10 miliarde de dolari, Eyal Ofer (60 de ani) a angajat 10 detectivi particulari si patru firme de avocatura care au misiunea de a descoperi toate matrapazlacurile executate de Daiana Voicu cat timp a condus Willbrook. Sursele "National" sustin ca in toata aceasta "vanatoare", Ofer este sprijinit de nimeni altul decat fostul sot al Daianei, Ziv Tetelman.

BCR si Raiffeisen, amenintate de Moody's

Moody's evalueaza ratingurile a 21 de banci din regiunea Europei Centrale si de Est. BCR si Raiffeisen Bank risca retrogradarea. Agentia de rating Moody's a initiat o evaluare a ratingurilor a 21 de banci din Europa Centrala si de Est si din Comunitatea Statelor Independente. In ceea ce priveste Romania, Moody's vizeaza Banca Comerciala Romana (BCR) si Raiffeisen Bank. Agentia a avertizat ca ratingurile BCR, controlata de grupul austriac Erste, pentru credite pe termen lung in moneda locala (Baa2) si moneda straina (Baa3), au fost plasate sub evaluare pentru retrogradarea de la perspectiva stabila.

Asta-i culmea: Solomon, premiat pentru lupta anticoruptie!

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, cel care care a stat cateva luni bune prin inchisoare sub acuzatia de luare de mita, se lauda acum cu o distinctie acordata de americani pentru lupta impotriva coruptiei.

Surse: Ontanu, Negoita, Piedone, Poteras, candidatii PDL la primariile de sector ale Capitalei

Nicolae Ontanu, Liviu Negoita, Cristian Popescu Piedone si Cristian Poteras ar urma sa fie candidatii PDL la primariile sectoarelor 2, 3, 4 si 6 ale Capitalei, candidatul pentru Primaria Generala urmand a fi stabilit pana pe 15 martie au declarat, sambata, pentru Mediafax, surse din PDL.

Regele saudit i-a trantit telefonul in nas lui Medvedev

Tariq Alhomayed, redactor sef al ziarului Asharq Al-Awsat , care apare la Londra, este cunoscut a avea fir direct cu regele Abdullah al Arabiei Saudite. De aceea nu s-a pus problema credibilitatii cand a raportat ca la 22 februarie, presedintele rus Dmitri Medvedev l-a sunat pe regele saudit, propunandu-i sa se alinieze stategiei Rusiei privind Siria, impotriva celei a Occidentului. Pierzandu-si cumpatul, regele Abdullah i-ar fi trantit telefonul in nas presedintelui rus. "Categoric, acesta a fost o convorbire telefonica istorica si... neobisnuita", a comentat Tariq Alhomayed.

PUTEREA

Ministrul Bode, la trântă cu FMI. Bătaia de joc de la Transelectrica

Lucruri grave şi cu repercusiuni asupra siguranţei naţionale s-au desfăşurat cu repeziciune pe parcursul câtorva zile. Cronologic, totul a început în seara zilei de 9 februarie când, la sediul Ministerului Economiei, a avut loc o şedinţă operativă pe probleme de energie la care au participat secretari de stat, preşedintele ANRE, directori responsabili din minister şi specialişti din companiile de profil. În cadrul şedinţei s-a atras atenţia asupra situaţiei critice în care se afla sistemul energetic naţional, în acel moment, pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile şi anume că trebuie limitate exporturile de energie.

100 de zile în greva foamei. Mai prinde Mărieş lustraţia?

Teodor Mărieş, liderul Asociaţiei 21 decembrie 1989, se va afla marţi, 28 februarie 2012, în a 100-a zi de greva foamei. Mărieş a ales această formă de protest, deoarece Parlamentul nu a adoptat până acum Legea lustraţiei şi Legea "recunoştinţei" pentru revoluţionari. Buletinul medical din 23 februarie arată că Teodor Mărieş poate muri în orice clipă. "Pacient în a 95-a zi de privare de aport nutriţional (greva foamei), cu modificări clinice extrem de severe şi risc vital iminent (decesul poate surveni în orice moment).

Zona euro, fără bani de la FMI

Ministrul britanic al finanţelor, George Osbourne, a respins scenariul extinderii resurselor disponibile pentru Fondul Monetar Internaţional în tentativa de a împrumuta şi mai mult ţările din zona euro. Anunţul lui Osbourne a fost făcut în cadrul Summitului G20 din Mexic, acesta afirmând că "nu cred că vom putea vedea o extindere a resurselor pentru statele din zona euro, atâta vreme cât aceste state nu au reuşit să îşi procure singure aceste resurse", scrie "The Guardian". Acesta a subliniat că, actualmente, criza din zona euro reprezintă "probabil cea mai importantă sursă de instabilitate globală".

ROMANIA LIBERA

Leonard Orban: "Nu văd de ce am limita accesul demnitarilor la fondurile europene"

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, nu se consideră "nici pe departe principalul responsabil" al întreruperii finanţării pentru POSDRU, Programul Ope­raţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane. Leonard Orban spune că problemele pentru acest program au fost depistate încă de la auditul făcut în 2009, sugerând astfel că miniştrii Muncii din această perioadă ar fi responsabili fiindcă "au ignorat neregulile". "Data viitoare când greşim s-ar putea să nu mai fie întrerupte fondurile europene, ci suspendate" avertizează ministrul pentru Afaceri Europene, explicând că există nereguli la toate nivelurile. Leonard Orban recunoaşte că există dificultăţi şi din cauza conflictelor de interese, dar nu crede că demnitarilor ar trebui să li se interzică să acceseze fonduri europene, deşi există deja câteva exemple nefericite în acest sens.

Se relansează proiectul autostrăzii Comarnic-Braşov

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii va publica în martie anunţul de intenţie pentru revizuirea studiului de fezabilitate a autostrăzii Comarnic-Braşov, proiect pentru care se prevăzuseră începerea lucrărilor încă din 2009. Proiectul autostrăzii Bucureşti - Braşov care urma să includă şi segmentul de aproape 60 de kilometri de la Comarnic la Braşov este discutat de autorităţi încă de la începutul anilor 2000. Lipsa de finanţare a întârziat lucrările an de an, deşi termenul de finalizare a întregii autostrăzii fusese preconizat pentru 2013.

Lupte pentru putere în culisele Vaticanului

Un climat de tensiune persistă la Vatican de câteva săptămâni alimentat de zvonuri sau documente secrete vehiculate în media italiană privind spălare de bani la banca Sfântului Scaun, IOR(Istituto per le Opere di Religione), corupţie în atribuirea de contracte şi chiar un pseudo-complot de asasinare a Papei Benedict al XVI-lea. Polemicile italiene au făcut o pauză duminică, 19 februarie, când la Vatican, în faţa Papei Benedict al XVI-lea s-au reunit 133 de cardinali în cadrul Consistoriului în cursul căruia Suveranul Pontif a creat şi numit 22 noi cardinali. Cu această ocazie au fost "dezgropate" dosare vechi, cum ar fi dispariţia misterioasă a Papei Ioan-Paul I sau "Papa Luciani" care decisese să facă ordine în conturile Vaticanului. Moartea lui brutală, absenţa autopsiei şi numeroasele anchete care au urmat au lăsat să se subînţeleagă cuvântul "omucidere". Nimic nu a fost dovedit, dar istoria revine regulat în scenă cu fiecare teză a unui complot papal. Pentru experţi, dezvăluirile-şoc ar avea ca scop destabilizarea Papei şi a echipei sale.

ZIARUL FINANCIAR

Bancherii au lei mulţi şi ieftini doar pentru finanţarea statului. Clienţii privaţi plătesc "costul riscului"

Creditul în lei continuă să funcţioneze doar pe linia finanţărilor pentru stat: în ianuarie băncile au pus încă 5 mld. lei în titluri emise de Finanţe, în timp ce stocul creditelor private în moneda naţională a scăzut cu 1 mld. lei faţă de decembrie. Statul şi-a consolidat de la începutul acestui an poziţia de client favorit al sistemului bancar, un client atât de preţuit încât a obţinut constant împrumuturi mai mari decât îşi programase, iar costurile au scăzut de la o licitaţie la alta.

Bulversare pe piaţa de 1 mld. euro a ouălelor. Preţurile au crescut cu 50% într-o săptămână

Preţul unui ou de găină a crescut în numai o săptămână cu 50%, la 1,2 lei, ca urmare a intrării în vigoare a unei prevederi la nivelul Uniunii Europene care interzice comercializarea ouălelor produse de găini crescute în cuşti, unde fiecare animal are un spaţiu mai mic decât suprafaţa unei coli de hârtie A4. În România piaţa ouălelor este evaluată la 1 miliard de euro. "Este o situaţie la nivelul întregii Uniuni Europene. Au fost schimbate cuştile găinilor şi din această cauză a scăzut şi oferta pentru că densitatea animalelor din ferme s-a redus. La noi producătorii au cuşti modernizate, însă preţurile au crescut pentru că pe piaţă nu mai intră importurile din Polonia, ţară unde producătorii nu şi-au modernizat fermele de păsări.

Rezultate record în anul privatizării. Romgaz a devenit mai profitabilă decât Petrom, iar complexurile energetice şi-au dublat afacerile

Cele mai mari 15 companii de stat controlate de Ministerul Economiei au ajuns anul trecut la afaceri de peste 23 de miliarde de lei (5,4 miliarde de euro), în creştere cu 15% comparativ 2010. Cele mai consistente avansuri au fost bifate de Complexurile Energetice din bazinul Olteniei, producătorii termo înregistrând rezultate record de la înfiinţarea lor pe fondul secetei care a lovit producţia hidro. Totodată, Romgaz îşi păstrează titlul de cea mai profitabilă companie de stat, marja de profit a producătorului de gaze fiind chiar mai mare decât cea raportată de Petrom. Toate aceste companii vor fi privatizate, fie prin bursă, fie cu investitori strategici.

Mic.Ro - de ce n-a mers

Aşa-numitele atuuri întrezărite de întreprinzătorii locali sunt în fapt simple himere. Răzvan Petrovici a cunoscut acelaşi eşec cu reţeaua Univers'all, ca de altfel şi Cornel Penescu cu lanţul Pic. Asta pe segmentul formatelor mari de magazine. Şi exemplele pot continua. Simpla consultare a datelor statistice publicate periodic arată că sectorul cu rata cea mai ridicată de faliment în România este comerţul cu amănuntul. Magazinele de formate mici supravieţuiesc cu greu în lumea modernă. Căci diferenţa uriaşă de talie conferă giganţilor adevăratele atuuri: putere de negociere net superioară în raport cu furnizorii de mărfuri (multe lanţuri europene deţin centrale unice de achiziţie a mărfurilor), costuri operaţionale minime pe metrul pătrat de suprafaţă comercială, sortimente diversificate de mărfuri etc.

Un vicepreşedinte al BRD a vândut acţiuni de 121.000 lei

Petre Bunescu, vicepreşedinte al BRD SocGen (BRD), a fost raportat la finele săptămânii trecute pe bursă cu vânzarea unui pachet de 11.000 de acţiuni ale băncii pe care a încasat în total 121.000 de lei (circa 27.800 de euro). Titlurile BRD au avut în acest an o evoluţie slabă, marcând o apreciere de doar 3,6% de la începutul anului, mult sub cea a principalilor indici BET şi BET-FI, care au urcat în aceeaşi perioadă cu 21% şi respectiv 32%. În luna decembrie a anului trecut, SIF Oltenia, care deţinea peste 5% din BRD, în urma vânzărilor şi-a diminuat participaţia sub acest prag, respectiv la 4,85% din acţiuni. La sfârşitul anului trecut au mai fost raportaţi pe bursă cu vânzări şi alţi insideri din cadrul companiei, precum Marina Drăgoi, Laura Filimon şi Gabriel Filimon, însă pachetele cedate au fost mai mici.

"Beneficiile" unei lumi guvernate de bănci: unii bancheri sunt prea importanţi pentru a fi lăsaţi să intre la închisoare

Unul dintre principiile fundamentale ale oricărui sistem juridic funcţional este să nu minţi în declaraţii şi să nu falsifici documentele solicitate de justiţie pentru că vei fi pedepsit cu închisoarea. Încălcarea jurământului de a spune adevărul este mărturie mincinoasă, iar falsificarea documentelor oficiale este atât mărturie falsă, cât şi fraudă. Acestea sunt infracţiuni grave, însă nu sunt sancţionate corespunzător dacă acuzatul face parte din inima sistemului financiar din SUA, ci din contră, se pare că indivizii cheie sunt foarte bine recompensaţi pentru infracţiunile lor, scrie Simon Johnson, fost economist-şef al FMI, într-o opinie publicată pe site-ul project-syndiacte.org.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb