REVISTA PRESEI 27.03.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 martie 2015

ADEVARUL

Tăriceanu apelează la noi tertipuri legale ca să blocheze anchetarea lui Şova

Conducerea Senatului nu a adoptat şi nu va adopta oficial hotărârea prin care a respins cererea DNA privind arestarea senatorului PSD Dan Şova, deşi legea privind statutul senatorilor şi deputaţilor impune atât adoptarea unei asemenea hotărâri, indifferent de rezultatul votului, cât şi publicarea acesteia în Monitorul Oficial. Senatorii PSD, acompaniaţi de Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, comit încă o ilegalitate pentru a-l apăra pe Dan Şova în faţa Justiţiei: nu îşi asumă oficial, printr-o hotărâre publicată în Monitorul Oficial, respingerea cererii DNA de reţinere şi arestare pe numele lui Dan Şova. Miercuri, după ce s-a anunţat rezultatul votului, de 79 voturi pentru arestarea lui Şova şi 67 voturi împotrivă, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că solicitarea DNA a fost respinsă, întrucât nu a întrunit numărul de voturi necesar.

Vineri, Ziua Z. Superimunitatea lui Şova scoate din nou românii din toată ţara în stradă

Românii din zece oraşe din ţară se mobilizează pe Facebook pentru a ieşi în stradă în semn de protest faţă de imunitatea parlamentară. Vineri, ora 18.00, este momentul comun de întâlnire pentru locuitorii din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Sibiu, Braşov, Târgu-Mureş, Iaşi, Bacău şi Oradea. Tertipul la care au apelat miercuri senatorii PSD, pentru a-i menţine imunitatea parlamentară lui Dan Şova, a aprins spiritele pe reţelele de socializare şi în jur de 200 de bucureşteni au protestat deja aseară în Piaţa Universităţii din Capitală faţă de gestul aleşilor. " Domnul Şova şi-ar putea demonstra nevinovăţia în faţa justiţiei, de ce îi e frică dacă e nevinovat?", se întreabă unul dintre protestatari, Magdalena Schubert. În Piaţa Universităţii, românii au strigat "Nu mai şovăiţi justiţia!", "Parlament penal, marş la tribunal!", "Protestaţi, nu şovăţi, nu vosganaiţi" sau "DNA vine să vă ia!".

Cine era Andreas Lubitz, copilotul care a cauzat voit tragedia aviatică Germanwings

Andreas Lubitz, copilotul avionului Germanwings care s-a prăbuşit marţi în Alpii Francezi, lucra la această companie aeriană din septembrie 2013. Avea în jur de 630 de ore de zbor. Deocamdată, presa scrie că acesta a fost primul său job ca pilot profesionist. Avionul care s-a prăbuşit marţi în Franţa, tragedie în care au murit toţi cei 150 de oameni de la bord, a fost deturnat de copilot, reiese din informaţiile recuperate de anchetatori din cutiile negre ale aparatului de zbor. Avionul Airbus A320 operat de compania low-cost Germanwings, deţinută de Lufthansa, se afla exclusiv sub comanda copilotului atunci când s-a prăbuşit în Franţa. Copilotul, identificat drept cetăţeanul german Andreas Lubitz, a aşteptat până când pilotul a ieşit din cockpit, după care a îndreptat avionul spre munţi, unde s-a prăbuşit. Andreas Lubitz a rămas calm în cabină, în timp ce pilotul încerca să spargă uşa pentru a reintra la comandă, iar pasagerii ţipau în spate.

PNL pierde pe mâna traseiştilor: cine sunt cei şase liberali care ar fi putut înclina balanţa în cazul Şova

În ciuda faptului că PNL şi-a convocat toţi parlamentarii la votul privind cererea DNA în cazurile senatorilor Dan Şova şi Darius Vâlcov, mai mulţi liberali au lipsit sau, cu toate că erau prezenţi în sală, nu s-au deranjat să voteze. În total, opt liberali au lipsit la numărătoare, în condiţiile în care ar fi fost nevoie de şase voturi în plus pentru ca solicitarea DNA să fie aprobată fără "marja de eroare" care l-a salvat pe Şova. Potrivit unor surse politice, cei care nu au votat sunt: Mariana Câmpeanu, Titus Liviu Paşca, Andrei Voloşevici, Corneliu Popescu, Daniel Cristian Florian şi Corneliu Dobriţoiu. De la vot a lipsit şi Doina Tudor, care se află în concediu medical, dar şi senatorul Dumitru Oprea care a fost plecat din ţară. Dintre cei şase care nu au avut absenţă motivată, trei au migrat de la alte partide către PNL în luna februarie.

Amendă astronomică! Adrian Porumboiu trebuie să scoată din buzunar 12 milioane de euro

Probleme pentru Adrian Porumboiu, care a fost amendat de APIA Vaslui (n.r. - Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură) cu 12 milioane de euro pentru că nu a înregistrat moartea a 206 viţei într-un registru naţional de profil. Conform vremeanoua.ro, funcţionarii Ministerului Agriculturii spun că s-au încălcat repetat şi intenţionat normele de acordare a subvenţiilor. Astfel, grupul de firme al lui Porumboiu, Racova-Com-Agro-Pan, pierde subvenţiile acordate pentru cultivarea terenurilor, peste 27.000 de hectare. Fostul patron al Vasluiului susţine că n-a primit nici o subvenţie de la UE: "Să fie clar, viţeii nu sînt trecuţi la subvenţii, nu s-a cerut nici un euro, leu, absolut nimic".

Darius Vâlcov va fi cercetat în arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov va fi cercetat în arest la domiciliu. Asta au decis magistraţii Curţii Supreme care au respins propunerea procurorilor de arestare preventivă în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Din referatul care a ajuns deja pe masa anchetatorilor reiese că acesta le-ar fi cerut apropiaţilor săi să distrugă probe din dosar. Procurorii DNA au găsit alte 90 de tablouri care i-ar aparţine fostului ministru de Finanţe Darius Vâlcov. Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, tablourile au fost găsite în urma unor percheziţii efectuate joi în Bucureşti şi judeţul Olt. După modelul Şova, senatorul Darius Vâlcov a încercat să distrugă probele care îl puteau incrimina. Acţiunile s-ar fi întâmplat în perioada în care ocupa fotoliul de ministru al Finanţelor, atrag atenţia procurorii.

Metoda "Procurorul", varianta recentă la metoda "Accidentul"

Încurajaţi probabil de numărul mare de politicieni şi reprezentanţi ai administraţiilor locale care cad aproape zilnic în plasa procurorilor, pentru fapte de corupţie, unii escroci găsesc tot felul de idei trăsnite să facă rost de bani nemunciţi. Cum metoda "accidentul" pare să se fi perimat, infractorii încearcă să se specializeze pe o altă metodă de înşelăciune, numită "procurorul". Nu mai puţin de 14 primari din Vrancea au fost sunaţi în primele două zile din această săptămână de falşi procurori DIICOT, aceştia pretextând, chipurile, că efectuează cercetări într-un dosar de clonare de carduri. Primarilor li s-au solicitat telefonic, pe numărul de fix al instituţiilor pe care le conduc, codurile şi seriile cardurilor pe care le deţin. Unii dintre edili şi-a dat seama că la mijloc este ceva necurat, dar s-au găsit şi primari care s-au pierdut complet în faţa aşa-zişilor oameni ai legii, "cooperând" cu ei total.

BANCHERUL

Drama Băncii Carpatica, la al doilea sezon: Isărescu îl ameninţă pe Carabulea ca-l taxează cu 43 de milioane de lei si-l da iar pe mana lui Horia Manda, daca nu-si vinde acţiunile

După ce pe tot parcursul anului trecut am fost martorii unui razboi la scena deschisa intre Ilie Carabulea, acţionarul principal al Băncii Carpatica, si guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ce părea a se fi încheiat in luna decembrie prin semnarea unui acord de pace in care omul de afaceri din Sibiu a promis sa-si vanda actiunile, iata ca in aceasta primavara drama continua cu un nou act. Totul a inceput inca din toamna lui 2013, cand noua conducere a Bancii Carpatica, in frunte cu Johan Gabriels, anunta intr-o conferinta la Bucuresti ca actionarul majoritar Carabulea este dispus sa-si diminueze participaţia in capitalul băncii, in vederea atragerii unui investitor, in condiţiile in care banca avea nevoie de capital suplimentar iar Carabulea se pare ca ori nu voia sa aduca mai multi bani in banca, ori nu avea disponibile resursele necesare. A fost doar prevestirea intamplarilor din urmatoarele luni: in ianuarie 2014 Carabulea a fost arestat pentru fapte de coruptie in cazul firmei de asigurari Carpatica Asig, astfel ca BNR a considerat ca e momentul sa actioneze pentru salvarea bancii, care se pare ca se afla intr-o situatie dificila.

BNR nu scapă de ce i-e frica: peste 50.000 de romani au wallet-uri Bitcoin pentru plăţile cu moneda virtuala

In timp ce şefa serviciului de monitorizare a plaţilor din BNR, Ruxandra Avram, isi exprima speranta "să nu ajungem la utilizarea în plan mai mare, la nivel naţional, a unor astfel de plăţi (cu Bitcoin)", fostul bancher Claudiu Ionescu, proaspat angajat la Coinzone, o platforma pentru plati cu Bitcoin, afacere lansata recent la nivel european de cunoscutul antreprenor Radu Georgescu, dezvaluie ca deja peste 50.000 de romani detin wallet-uri pentru platile cu Bitcoin. Avram nu pare a intelege ce se intampla cu Bitcoin, motiv pentru care se declara "absolut stupefiată văzând cum organisme precum chiar Banca Centrală Europeană, la un moment dat, vorbesc despre avantajele utilizării schemelor de monede virtuale în raport cu schemele care utilizează instrumentele de plată clasice". BNR preciza recent, pentru Bancherul.ro, ca "deţinerea, cumpărarea şi vânzarea de monede virtuale nu contravine cadrului legal aplicabil" dar cu toate acestea "utilizarea schemelor de monedă virtuală ca modalitate alternativă de plată prezintă potenţiale riscuri pentru sistemul financiar legate de lipsa reglementării şi a supravegherii, spălarea banilor, finanţarea terorismului, volatilitatea preţului şi lipsa unei securităţi adecvate".

CURENTUL

Ghici ghicitoare: cine va câştiga licitaţiile de la STS?

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a lansat o nouă licitaţie pentru echipamente telecom destinate creşterii capacităţii de interconectare a sistemelor IT şi a bazelor de date ale instituţiilor publice centrale şi locale. Bugetul estimat este de aproximativ 40 milioane de RON cu TVA, va fi finanţat de la bugetul de stat. Durata de execuţie este extrem de scurtă, de 5 luni. S&T România este subsidiara locală a furnizorului austriac de soluţii IT cu acelaşi nume cu afaceri estimate la 34 milioane de euro anul trecut. S&T a achiziţionat anul trecut compania Quality Business Solutions ERL ce a fost deţinută integral de Dumitru-Octavian Nicolau. Ca urmare a acestei preluări Octav Nicolau devine Preşedinte Executiv al Consiliului de Administraţie al firmei S&T. Quality Business Solutions ( QBS ) a câştigat în trecut nenumărate contracte la STS, peste 60 de contracte, de milioane de euro. Soţia lui Octavian Nicolau, Iuliana Nicolau este cea mai bună prietenă a soţiei lui Marcel Opriş, Camelia Opriş. Până în anul 2012 Camelia Opriş a fost salariată firmei de consultanţă a lui Octavian Nicolau, la firma OMNIVISION CONSULTANŢĂ SRL.

Mirări - de Tia Şerbănescu

Darius Vâlcov a evitat lamentaţiile cerând singur ca "de ziua mea vă rog să votaţi da" pentru DNA. Dorinţă îndeplinită: după câteva ore a ieşit cu cătuşe în timp ce soţia sa, Lavinia Şandru, modera o emisiune tv pe această temă. Un exemplu de separaţie a puterilor în familie şi de independenţă a presei. La Ghiţă tv, Ghişe aflase "pe surse" că Vâlcov a făcut denunţuri: "a zis că i-a dat bani în mână lui Băsescu". Asta ar vrea el să audă - aşa că îşi povesteşte visele. Dl. Băsescu a denunţat dezinformarea şi s-a întrebat de ce anumitor persoane (Truică, Pescariu, Bejinariu, Florică, Ghiţă) nu li se întâmplă nimic. Ei, poate că n-au fost preluaţi de DNA ci de sistem care mai are nevoie de mireni ca ei: mai trebuie ş'aldată, căci afacerile secrete continuă. Doar beneficiarii se schimbă. Şi se-nfruptă rând pe rând zarea lumii-ntunecând. Ei se ung cu mir, noi ne mirăm: procurorii susţin că vina pentru recenta tragedie aviatică din Franţa aparţine copilotului. Tot copilotul şi la ei?

CURIERUL NATIONAL

Ce scumpeşte cafeaua românilor

România se numără printre ţările cu cel mai ridicat preţ pe kilogramul de cafea. Comparativ cu Germania, nominal, cafeaua este cu 3 euro mai mare în România şi de trei ori mai ridicat, dacă ne raportăm la puterea de cumpărare. Anul trecut, deşi cafeaua s-a scumpit din nou, consumul s-a menţinut la un nivel asemănător cu cel din 2013. Se spune că poporul român este vicios şi cu vicii. Fie că fumează, consumă cafea sau alcool, românii au fiecare un viciu al lor. Unii fumează, alţii consumă alcool, unii cafea, alţii combină două dintre ele, iar unii dintre noi le au pe toate. Viciile sunt taxate şi accizate, după cum ar spune românul, "la greu", la noi în ţară. Dacă, în ceea ce priveşte ţigările şi alcoolul, la nivel european taxele speciale şi accizele fac parte din strategia fiscală, în cazul cafelei lucrurile sunt ceva mai blânde. România se numără printre puţinele ţări care aplică accize la cafea, alături de Germania, Danemarca, Belgia şi Croaţia, acestea fiind accize nearmonizate cu strategia fiscală a Uniunii Europene.

S-a stabilit ce culturi şi specii de animale vor primi sprijin suplimentar

Printre culturile care vor beneficia de sprijin cuplat se află cele de soia, lucernă şi mazăre boabe pentru industrializare. Actul normativ adoptat de Executiv stabileşte, pentru sectorul zootehnic, acordarea de sprijin cuplat fermierilor crescători de animale din următoarele specii: bovine, ovine, caprine, viermi-de-mătase. Guvernul a stabilit, printr-o Hotărâre, sectoarele, culturile şi speciile de animale pentru care se acordă sprijin cuplat în perioada 2015-2020. Sprijinul cuplat este o plată directă care se acordă fermierilor pentru unele sectoare, culturi şi specii de animale afectate de anumite dificultăţi şi care sunt considerate importante pentru România, din motive economice, sociale şi de mediu. Sprijinul cuplat este o schemă de plată acordată prin Politica Agricolă Comună 2015-2020.

Cum va verifica Fiscul persoanele fizice

Noul Cod de Procedură Fiscală prevede, printre alte forme de control, şi verificarea situaţiei fiscale a persoanelor fizice, preluând o parte dintre metodele indirecte pentru stabilirea bazei de impozitare. Verificarea documentară se va realiza prin compararea veniturilor declarate şi cele "estimate determinate în baza situaţiei fiscale personale a persoanei fizice". În cazul în care diferenţa este mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puţin de 50.000 lei, organul fiscal central poate solicita informaţii şi documente pentru clarificare. În urma analizei, Fiscul poate ajusta baza de impozitare pe fiecare categorie de venit şi obligaţiile fiscale corespunzătoare acesteia, dispunând, eventual, măsurile asigurătorii.

Cele mai scumpe hoteluri scoase la vânzare în România

Topul celor mai scumpe hoteluri scoase la vânzare include atât unităţi de cazare cu tradiţie de pe litoral, cât şi imobile mo­derne, de până la patru stele, situate în zona centrală a Capitalei, conform Spatiicomerciale.ro, pro­iectul destinat promovării proprietăţilor comerciale dezvoltat de Imobiliare.ro. 1. Complex hotelier Neptun-Olimp. Pe primul loc în clasamentul celor mai scumpe unităţi de cazare din România se situează un complex hotelier de pe litoral, listat pe Spatiicomerciale.ro la un preţ de 30 de milioane de euro. Situat în Mangalia (staţiunea Neptun-Olimp), acesta este format din trei unităţi de cazare (Hotelul Amfiteatru, Hotelul Belvedere si Hotelul Panoramic), toate structurate pe parter şi şapte etaje, ce cumulează peste 750 de camere (majoritatea cu vedere spre mare). 2. Hotel situat ultracentral în Arad, preţ de 25 de milioane de euro. 3. Hotel în centrul Bucureştiului (Universitate-Magheru), un hotel de trei-patru stele, preţ cerut de 18,95 milioane de euro.

România a participat la Târgul Internaţional Food & Drink Event

Un număr de 19 companii româneşti din domeniul agroalimentar a participat la Târgul Internaţional Food & Drink Event (IFE 2015), ce s-a desfăşurat la Londra, în perioada 22-25 martie. În pavilionul naţional, organizat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, în colaborare cu Asociaţia pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR) şi cu sprijinul BPCE Londra, pe o suprafaţă de 111 mp, amplasat în secţiunea "Walk the World" din zona centrală a expoziţiei, au prezentat produse (carne de vită şi pui, preparate din carne, patiserie şi dulciuri, conserve de legume şi fructe, fructe confiate, dulceţuri, produse lactate, bere şi altele). În anul 2014, volumul schimburilor comerciale bilaterale a fost de 3.487,7 milioane euro, în creştere cu 6,32%. Exportul românesc în Marea Britanie a însumat 2.153,4 milioane euro, în creştere cu 6,09%. Excedentul balanţei comerciale a României cu Marea Britanie a fost de 819,1 milioane euro.

Facebook vrea să concureze cu Youtube

Începând de ieri, Facebook permite partajarea filmelor găzduite şi încorporarea codului necesar pentru afişare acolo unde este nevoie. La fel ca YouTube, Facebook devine astfel un serviciu de găzduire video, utilizatorii putând partaja conţinutul nu doar cu prietenii de pe reţeaua socială, ci şi pe orice alt site doresc, relatează portalul go4it.ro. Spre deosebire de YouTube însă, Facebook nu permite inserarea de reclame şi monetizarea conţinutului, însă compania a afirmat că analizează această posibilitate.

EVENIMENTUL ZILEI

Auchan inaugurează astăzi primul său mall din România

Grupul Auchan, deţinut de cea mai bogată familie franceză, inaugurează astăzi cea mai mare investiţie imobiliară realizată de companie pe piaţa românească şi primul mall din portofoliul local al grupului. Coresti Shopping Resort, dezvoltat pe o parte din terenul fostei fabrici Tractorul Braşov, are 100 de magazine deschise dintr-un total de 110. Proprietarii centrului comercial, cu o suprafaţă închiriabilă de 45.000 mp, estimează că în primul week-end va înregistra un trafic de 120.000 de vizitatori, iar în primul an se aşteaptă la un total de 8 milioane de cumpărători. În cadrul acestui proiect a fost deschis cel mai mare hipermarket Auchan din Transilvania, cu o suprafaţă de 13.800 mp. Dezvoltarea complexului a presupus o investiţie de 60 mil. euro şi a angrenat 3.000 de oameni în construcţia lui. Pe lângă cele circa 25 mil. euro plătite în aprilie 2012 fondului de investiţii Centtera Capital Partners, de la care a preluat fosta fabrică Tractorul, grupul Auchan a mai investit în jur de 35 mil. euro în construcţia mallului. Francezii practică o chirie medie cuprinsă între 13 şi 17 euro/mp/lună şi se aşteaptă ca după 2-3 ani de funcţionare să încaseze minim 5 mil. euro anual.

Abuzurile Antifraudei: Nu există nicio lege care le dă dreptul să facă percheziţii

Inspectorii Antifraudei Fiscale nu pot să facă perchiziţii corporale, o astfel de atribuţie nefiind prevăzută de niciun act normativ. Prin urmare, administratorii şi angajaţii supuşi controlului nu pot fi căutaţi în buzunare, genţi sau alte obiecte personale, aşa cum s-au plâns, recent, reprezentanţii din sector. Abuzurile de acest fel ar trebui sesizate conducerii instituţiei. "Nu există o prevedere legală care să le permită inspectorilor Direcţiei Generale de Antifraudă Fiscală (DGAF) să facă percheziţii şi nici nu cred că au fost astfel de situaţii", a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Alexandru Cristea, care le recomandă celor care se simt nedreptăţiţi să facă sesizări. Reprezentanţii sectorului de retail au reclamat abuzuri ale inspectorilor, după ce, pe 15 martie, a fost demarată o campanie naţională de verificare a utilizării caselor de marcat.

Un asteroid imens este în curs de coliziune cu Pământul. Se va întâmpla azi?

NASA este în stare de alertă, după ce a constatat că un asteroid imens, 2014-YB35, trece vineri pe lângă Pământ cu viteza de 23.000 de metri pe oră. Un astfel de "asteroid-mamut" este capabil să distrugă o ţară întreagă dacă se loveşte de Pământ. Această rocă are un diametru de 1.000 de metri şi specialiştii susţin că va trece destul de aproape de Pământ. Adesea, meteoriţi de mici dimensiuni trec pe lângă Pământ, dar un astfel de meteorit, de asemenea dimensiuni, trece doar o dată la 5.000 de ani, spun astronomii. Un impact cu planeta noastră ar produce o forţă explozivă echivalentă cu peste 15.000 de milioane de tone de TNT. Totuşi, specialiştii susţin că nu se va produce un impact, chiar dacă obiectul va trece la o mică distanţă de planeta noastră. Un impact ar declanşa schimbări dramatice în ce priveşte climatul, ar provoca mari cutremure şi tsunami, ducând la eradicarea unor comunităţi întregi.

Astăzi începe cel mai mare târg de joburi

Astăzi şi mâine, la Sala Palatului din Bucureşti, va avea loc cea de-a 18-a ediţie a celui mai mare târg de joburi - Angajatori de TOP. Domeniile în care sunt deschise poziţii sunt: IT&C, vânzări, Servicii şi BPO, Inginerie, Marketing şi Financiar- Bancar, informează organizatorii. 4.000 de oportunităţi de carieră, 100 de companii, peste 300 de specialişti în recrutare, 80 de programe de internship & trainee şi 33 de conferinţe şi workshop-uri sunt cifrele care definesc această ediţie "Angajatori de TOP", numărul programelor dedicate studenţilor fiind dublu faţă de ediţia trecută.

Oamenii lui Băsescu se pregătesc de localele din 2016

Fostul şef al cancelariei prezidenţiale, Dorel Onaca, acum secretar general al PMP, a preluat sarcina de a reorganiza de la temelie PMP. Majoritatea filialelor au deja noi lideri, cei mai mulţi nemaifiind implicaţi în vreo activitate de partid. Efortul organizatoric a început în prima săptămână din martie, când, într-un singur week-end, au fost numite noi structuri de conducere în Tulcea, Argeş, Neamţ şi Maramureş. La sfârşitul lunii martie, se vor constitui noi structuri de conducere în Sălaj, Cluj, Ilfov şi Caslui. PMP vrea ca până în aprilie să termine acest proces la nivel naţional, să treacă la evaluări trimestriale, iar în decembrie să finalizeze lista de candidaţi la alegerile locale.

JURNALUL NATIONAL

Galeriile de arta Kovesi au scos pe piata un Picasso cu 120.000 de euro

Spargand zidurile caselor de tara, harnicii procurori de la miezul noptii au dat de o serie de rame de tablori. Meticulosi, au intocmit dupa modelul lui Bercea Mondial, celebritate a Slatinei, un inventar al lemnelor care aveau agatate, de ele si niste carpe colorate, destul de batoase. Le-au trecut intr-un caiet verde - volumul doi de Slatina. Caietul de inventar l-au dat in exclusivitate Sorinei Matei, o cunoscuta experta in arta. Pe cand lucra la Jurnalul national si-a dat doctoratul in domeniu, scriind si rescriind articolul consacrat monumentului ''13 generali'' de la Arad, pana l-a invatat .( Pe atunci Coldea nu era inca general, dar era prin zona). Codruta Kovesi a ales-o pe Sorina, deci, nu intamplator. BINOMUL a mers la sigur, acolo unde stia curatorul capturii atribuite lui Valcov, ca va tine. Reporterita a inceput sa prezinte tablourile ca la tabloide si la fabrica de cherestea. Lemnul cel mai scump era pus pe unul pe care scria Renoir. Pe alta rama, lovitura! Sorina l-a descoperit pe Picasso, unde i s-a dat si pretul - 120.000 de euro. O sursa din interiorul DNA ne-a dezvaluit ca expertul evaluator era specializat pe auto.

Băsescu prezintă lista persoanelor INTANGIBILE din România

Basescu Traian a nominalizat un grup de persoane care ''indiferent ce vor face ,ele nu vor pati nimic''. In discutia cu realizatorul unei emisiuni de la B1 tv , in contextul discutiei legate de votul din Senat prin care s-a respins cererea de arestatre a lui Dan Sova, Basescu a spus ca un grup de oameni este protejat in timp ce Elena Udrea a fost arestata. Lista intangibililor, dupa Basescu Traian, ii cuprinde pe: -Eugen Bejenariu, Remus Truica, Aurel Radu, Claudiu Florica, Dinu Pescariu, Sebastian Ghita.

NATIONAL

Avocaţii si bancherii, obligaţi sa ne dea in gat la Fisc pentru tranzacţii de peste 5.000 de euro

Noul Cod de procedura fiscala vine cu prevederi care încalcă principiile confidenţialităţii avocat-client si secretului bancar, deoarece juristii, agentii imobiliari si bancherii vor fi obligati sa raporteze la Fisc, zilnic, orice tranzactie directa sau despre care "au luat cunoştinţă" ca depăşeşte 5.000 de euro. Codul de procedura fiscala, aprobat recent de Guvern, pune bazele unei noi "paturi" de delatori, formata din reprezentanti ai bancilor, cazinourilor, firmelor juridice, notariatelor, agentiilor imobiliare, fundatiilor etc. Practic, cei in cauza vor fi obligati, prin lege, sa divulge, zilnic, numele persoanelor fizice si ale firmelor care fac operatiuni in lei sau valuta de peste 5.000 de euro in echivalent.

Patriarhia si-a făcut Serviciul Monahal de Informaţii!

Nu mai este niciun secret pentru nimeni ca in Romania zilelor noastre funcţionează cele mai multe servicii secrete pe metru pătrat din întreaga Uniune Europeana. De altfel, de acest lucru sunt pe deplin constienti si profesioniştii din sistem pentru ca, sa nu uitam, înainte de demisia sa, George Maior a avansat un subiect de dezbatere de mare actualitate: fuzionarea unora dintre structuri, pentru mai buna lor eficientizare. Aşa-numitul Serviciu Monahal de Informaţii, structura aflata sub tutela Patriarhiei Romane îmbină, nu se ştie încă in ce proporţii, perceptele religioase cu pragmaticele regulamente laice. Serviciul Monahal de Informatii se pare ca a fost pus pe roate, după cate sustin sursele National, de consilieri civili cu niscaiva experienta in domeniu.

"Pensia Mea", preluata de Certinvest

Grupul Certinvest a anuntat, ieri, preluarea oficiala a companiei de pensii APF- Societatea de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative SA, cunoscuta ca Fondul de pensii facultative "Pensia Mea". Certinvest a achizitionat compania de pensii private facultative APF de la Metropolitan Life. Noua companie din cadrul grupului Certinvest se va numi Certinvest Pensii Societatea de Administrare a Fondurilor de Pensii facultative SA. Certinvest Pensii va fi condusa de un consiliu de administratie format din Roland Haas, Silvia Sirb si Victor Sraer, care va stabili noua politica de investitii a companiei si directiile principale de dezvoltare. In prezent, Certinvest Pensii administreaza Fondul de Pensii facultative "Pensia Mea", detine peste 10.000 de participanti si un portofoliu de active de 41,5 milioane lei.

PUTEREA

De "gura" PUTEREA şi de frica DNA, ministrul Muncii le-a redat meseria psihologilor

Ministrul Muncii din Guvernul Ponta, Rovana Plumb, a revenit asupra ordinului prin care radia ocupaţia de psiholog din Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR). Ministrul, care a semnat iniţial "ca primarul", nu a realizat că, de fapt, răspunde manevrelor Colegiului Psihologilor din România (COPSI), instituţia care a cerut radierea. Aşa cum a descoperit însă PUTEREA, această manevră ar fi băgat nişte sute de mii de euro în conturile Colegiului, deoarece psihologii, dacă ar fi vrut să muncească în continuare, ar fi trebuit să plătească bani grei la COPSI pentru atestări pe specializările rămase în COR. Speriată recent şi de DNA, pentru nişte afaceri de familie, şi acuzată acum de PUTEREA că îi face jocurile lui Mihai Aniţei, şeful Colegiului Psihologilor, despre care gura târgului spune că ar cam da cu subsemnatul pe la procurorii anticorupţie pentru nişte fonduri europene, Rovana Plumb a bătut în retragere.

DNA cere aviz pentru Marko Attila

Procurorii DNA cer un nou aviz pentru arestarea deputatului UDMR Marko Attila, în dosarul în care este suspectat de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, privind acordarea de despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro. Deputatul este implicat în acelaşi dosar în care fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a fost arestat, iar deputatul Theodor Nicolescu a fost reţinut. În noiembrie 2014, deputatul UDMR a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un alt dosar privind restituirea unor imobile.

ROMANIA LIBERA

Guvernul măreşte impozitele şi îi pune pe români să lucreze gratis pentru ANAF

Codul Fiscal şi cel de Procedură Fiscală aduc o serie de noutăţi, cum ar fi mărirea cotei efective de impozitare, penalizări pentru cei care nu îşi declară impozitele, dar şi transformarea avocaţilor, notarilor şi agenţilor imobiliari în inspectori fiscali, aceştia fiind obligaţi să raporteze zilnic tranzacţiile despre care "au luat cunoştinţă". Contribuţia la asigurările sociale de sănătate (CASS) nu va mai fi deductibilă ceea ce înseamnă o creştere a impozitului pe salarii. "Eliminarea deductibilităţii CASS va creşte mărimea bazei impozabile pentru calcularea impozitului pe salarii", ne-a spus consultantul fiscal Dan Schwartz. Acesta a făcut un calcul pentru un salariu brut de 4.000 de lei, arătând că, prin noile prevederi, cota efectivă de impunere se modifică de la 13,36% la 14,24%. "Nu am înţeles de ce au luat această decizie atât timp cât contribuţiile la pensie sunt deductibile. Cert este că impozitul pe venituri va creşte", susţine şi consultantul fiscal Gabriel Biriş.

Scenariul "Diaconu-independent" primeşte o serioasă lovitură

Marian Vanghelie susţine că, la euroalegerile din 2014, a strâns semnături pentru Mircea Diaconu şi nu pentru Elena Băsescu, aşa cum declarase recent. Informaţia a fost făcută publică de unul dintre avocaţii lui Marian Vanghelie, Cătălin Dancu. Iniţial, primarul Sectorului 5 a spus că a contribuit la strângerea mai multor semnături pentru candidatura la alegerile europarlamentare a Elenei Băsescu. Fiica fostul preşedinte a dezminţit aceste informaţii. În sala de judecată, unde se analizează contestaţia lui Vanghelie la măsura arestului preventiv, primarul a revenit asupra declaraţiei şi a explicat că, de fapt, nu a strâns semnături pentru Elena Băsescu, ci pentru Mircea Diaconu.

Criza din Ucraina: Oligarhii nu renunţă la "legea junglei"

În Ucraina, luptele politice sunt dublate, aşa cum era previzibil, de lupte economice. Dincolo de conflictul din Est unde separatiştii pro-ruşi fac jocul Kremlinului, are loc şi un război economic în care sunt implicaţi principalii oligarhi ai ţării. Confruntarea dintre preşedintele Petro Poroşenko şi oligarhul Igor Kolomoiski, guvernatorul regiunii Dnepropetrovsk, a căpătat dimensiuni noi în ultimele zile şi a culminat, miercuri, cu demiterea acestuia de către preşedinte. Demiterea lui Igor Kolomoiski, guvernatorul regiunii Dnepropetrovsk, a fost un şoc pentru aliaţii occidentali ai Ucrainei, dezvăluind formidabilele sfidări cu care se confruntă ţara.

ZIARUL FINANCIAR

România mai are rezerve de petrol de peste 200 de miliarde de dolari

Subsolul României mai ascunde petrol în valoare de peste 200 miliarde de dolari, chiar şi după 150 de ani de producţie, dar pentru a scoate resursele la suprafaţă este nevoie de întărirea concurenţei prin apariţia mai multor producători mici, susţine Radu Mircescu, directorul general şi principalul acţionar al Gasoil Group, un grup de firme de servicii la sondă. "Din 1860, când a început producţia de petrol din ţară, s-au extras în medie 5 milioane de tone pe an. Asta înseamnă 750 milioane de tone până în prezent. Înmulţit cu 7 barili pe tonă şi 50 de dolari pe baril, asta înseamnă peste 200 miliarde de dolari. Cam tot atâta petrol mai avem în zăcăminte", a spus Mircescu ieri la emisiunea ZF Live. Antreprenorul trage astfel un semnal de alarmă cu privire la şansele jucătorilor de talie mică din sectorul de producţie a petrolului şi gazelor, dominat în proporţie de peste 90% de două companii - Petrom şi Romgaz. Pe de altă parte, ţiţeiul rămas "se ascunde" la adâncimi mai mari sau în locuri mai greu accesibile, iar exploatarea în continuare a resurselor implică utilizarea unor tehnologii noi şi costuri mai mari de producţie.

Noua şi vechea economie - cum răsar hoteluri noi în mijlocul Bucureştiului, iar altele precum Lido stau în paragină

Una dintre piedicile principale în calea accelerării creşterii economice în România este blocajul dat de activele îngheţate - terenuri, imobile sau chiar active intangibile care nu produc sau produc foarte puţin pentru că au administratori nepricepuţi, iar în jurul lor nu creşte nimic. Este cazul multor clădiri şi terenuri din centrul Bucureştiului. Spre exemplu, hotelul Lido de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, foarte bine poziţionat şi cu un istoric de pus în valoare, este de ani de zile în conservare. Iată însă că la doi paşi, pe strada George Enescu, o familie de întreprinzători, medici stomatologi cu o afacere în distribuţia de materiale şi echipamente pentru cabinete stomatologice, a decis să facă un hotel de 120 de camere de la zero, sub un brand internaţional.

Reţeta sigură pentru creşterea preţului petrolului: război în Orientul Mijlociu

Preţul petrolului a urcat abrupt ieri după ce avioanele de război ale Arabiei Saudite, cel mai mare exportator de petrol şi de anul trecut cel mai mare importator de echipament militar din lume, au bombardat poziţiile rebelilor şiiţi care încearcă să-l înlăture de la putere pe preşedintele statului vecin Yemen. Operaţiunea militară este considerată de unii analişti un joc de noroc al saudiţilor de a limita influenţa unei alte "superputeri" din Orientul Mijlociu, Iranul, fără ajutorul direct al SUA. Creşterea cotaţiilor petrolului, şi de până la 6% în cazul Bentului, referinţa de pe piaţa europeană, a reverberat până în Rusia, a cărei monedă, rubla, s-a apreciat ieri pentru a cincea zi consecutiv întărindu-şi astfel statutul de cel mai bun performer de pe piaţa valutară mondială. Petrolul şi gazele naturale sunt principalele produse exportate de Rusia, iar industria petrolieră contribuie cu aproape jumătate la bugetul de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb