REVISTA PRESEI 27.04.2017

Willy Homner
Revista Presei / 27 aprilie 2017

REVISTA PRESEI 27.04.2017

ADEVARUL

Populaţia României, in scădere pentru al 27-lea an consecutiv

Suntem din ce in ce mai putini. Pentru al 27-lea an consecutiv populaţia României a înregistrat o scădere. Adevărul este confirmat de datele publicate miercuri de INS, pentru 2016. Cea mai numeroasa generaţie, cea a românilor care au acum intre 46 si 48 de ani, "decreţeii", este dublă fată de generaţiile tinere, care ar trebui, teoretic, să le plătească pensia. In Franţa, de exemplu, tara cu natalitate in creştere, generaţiile de 44-46 si 16 ani sunt relativ egale. Cei care au azi 26 de ani sunt prima generaţie de după Revoluţie - scăderea a fost atunci de cel puţin 100.000 de naşteri de la un an la altul. O generaţie uşor mai numeroasa pare cea din 2007, momentul intrării României in UE, iar o scădere vizibilă, de 5%, este marcată pe copiii născuţi după 2010, momentul crizei si al tăierii salariilor pentru bugetari.

Tăriceanu: Parlamentul, inima şi mintea naţiunii

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, cu ocazia şedinţei jubiliare dedicate a 100 de ani de la prima şedinţă a Legislativului de la Iaşi, că Parlamentul este "inima şi mintea naţiunii", iar dacă toate celelalte instituţii, armata, teritoriul şi poporul dispar ţara rămâne "vie" dacă Legislativul funcţionează. Şedinţa comună de miercuri a marcat împlinirea a 100 de ani de la prima şedinţă a Parlamentului ţinută la Iaşi, pe vreme când oraşul devenise capitala ţării, după ce armata germană a ocupat Bucureştii în decembrie 1916. Călin Popescu Tăriceanu a adresat un mesaj în care a subliniat că evenimentele din timpul Primul Război Mondial denotă importanţa Parlamentului într-un stat.

Doi locatari ai casei pierdute de familia Iohannis în Sibiu redevin proprietari

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat miercuri, 26 aprilie, decizia definitivă în dosarul în care locatarii a două apartamente din imobilul din Sibiu pierdut în instanţă de preşedintele Klaus Iohannis încearcă să redevină proprietari. Instanţa a respins recursul formulat în cauză astfel încât cei doi locatari vor fi din nou proprietari ai locuinţelor. Decizia Curţii de Apel Alba Iulia este irevocabilă, dosarul fiind soluţionat în conformitate cu prevederile vechiului Cod de procedură civilă. Locatarii celor două apartamente din centrul Sibiului au deschis procesul pentru a redeveni proprietari ai acestor locuinţe pe care le-au cumpărat de la statul român, în calitate de chiriaşi, în anii 1990.

Traumele cumplite din spatele marilor succese ale copiilor alpinişti

Mărturia unei alpiniste scoate la iveală amănunte înfiorătoare despre modul în care Ovidiu Popescu, tatăl celor mai celebre alpiniste din România, s-ar fi comportat cu fiica sa mai mare, din dorinţa de a o motiva pentru obţinerea marilor performanţe. O scrisoare publicată pe mai multe forumuri dedicate pasionaţilor de expediţii montane în urmă cu mai bine de 5 ani, atribuită alpinistei Claudiei Szabo, dezvăluie detalii despre modul în care Ovidiu Popescu, tatăl Dor Getei Popescu, se raporta la performanţele fiicelor sale. Dezvăluirile au ajuns în atenţia publicului larg, doar la cinci ani după apariţia lor, după accidentul din Retezat în care au murit alpiniştii Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani).

Mălin-Matei Muşatescu, noul guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării

Premierul Sorin Grindeanu a semnat pe data de 25 aprilie numirea lui Mălin-Matei Muşatescu (55 de ani), în funcţia de guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării Noul guvernator al Deltei a fost în trecut redactor la publicaţiile "Cotidanul", "Academia Caţavencu", "Caţavencii" şi a fondat trei reviste: "Aventuri la pescuit", "Super pescar" şi "Pescuitul pentru toţi". Este şi cineast, realizând filmări pentru canalul TV Fishing&Hunting Channel în cadrul emisiunii "Expediţie la noi acasă". Provine din familia marelui dramaturg Tudor Muşatescu, care a fost văr cu bunicul său. Este căsătorit şi are un copil. Totodată, Muşatescu a fost adjunctul lui Mihaiu la conducerea Asociaţiei "Salvaţi Delta". Spune că a aflat din presă despre numire.

Modalităţi de "prostire" a proprietarilor de la bloc

Lista de întreţinere şi fondurile (reparaţii şi cel special) reprezintă mijlocul prin care are loc "sifonarea" unor sume de bani în cadrul asociaţiilor de proprietari. Realitatea în care trăim a născut astfel de comportamente, atâta timp cât proprietarii sunt dezinteresaţi de ceea ce se întâmplă în cadrul blocului, de modul în care are loc gestionarea sumelor şi mai ales de modul în care au loc investiţiile şi reparaţiile. Sumele de bani sunt gestionate în cele mai multe situaţii de către o singură persoană, administratorul, iar decizia, din nou, în majoritatea situaţiilor, aparţine tot unei singure persoane fie preşedinte fie administrator.

Cernobîl, la 31 de ani de la tragedie. Pericolul care încă pândeşte în sol şi în aer

Cernobîl la 31 de ani după tragedie. În urmă cu 31 de ani, la Cernobîl s-a produs una dintre cele mai mari tragedii nucleare din istorie, explozia centralei atomice. Experţii avertizează că şi după atâta timp zona încă este sensibilă şi pericolul nu a trecut, în orice moment putând izbucni o nouă catastrofă. Un expert în dosarul Cernobîl, doctorul Timothy Mousseau, care a studiat ani la rând situaţia din nordul Ucrainei, spune că un trăsnet din senin sau un simplu băţ de chibrit aprins pot declanşa incendii de pădure şi să conducă la formarea unor nori de substanţe radioactive ce pot împânzi cerul Europei, reprezentând un pericol la fel de mare ca cel din 1986.

Sudul Moldovei, în beznă de şapte zile

Electrica Distribuţie Muntenia Nord n-a reuşit să repare decât o parte din avariile produse de viscolul din 19-20 aprilie 2017. Miercuri dimineaţă, 26 aprilie, zeci de localităţi din judeţul Galaţi încă nu primeau energie electrică, după şapte nopţi de beznă. Reţelele electrice sunt, în cea mai mare parte, vechi de peste 50-60 de ani (în condiţiile în care, potrivit HG nr. 1496/2008, durata maximă de exploatare este de 32 de ani), că echipele Electrica nu pot face faţă în mod normal decât la cel mult un sfert din numărul de avarii înregistrat în 20-21 aprilie şi că dotarea tehnică nu a făcut faţă, fiind nevoie să fi aduse echipe de intervenţie şi echipamente din alte judeţe.

PSD a găsit o sinecură şi pentru Georgică Severin

Fostul senator PSD Georgică Severin a fost numit în funcţia de director interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), înlocuindu-l pe Ovidiu Miculescu, demis de Parlament după ce rapoartele de activitate ale instituţiei pe ultimii doi ani au fost respinse. Georgică Severin a fost în cărţi şi pentru numirea în funcţia de şef al Institutului Cultural Român. El a fost în perioada 2008-2010 senator de Prahova din partea PDL. Ulterior, a trecut la PSD. Reales senator PSD în 2012, Severin a fost, în legislatura 2012-2016, preşedinte al Comisiei pentru cultură. În 2016, Severin n-a mai prins loc pe listele PSD pentru Parlament.

SUA în război comercial cu vecinii

Canada anunţă un potenţial război comercial cu SUA după ce Donald Trump a impus taxe asupra importurilor de lemn de construcţie vecinului său şi ameninţă să facă acelaşi lucru şi în privinţa produselor lactate. Mexicul părea până în prezent ţinta privilegiată a lui Donald Trump, însă el a ales să-şi întoarcă "tunurile" comerciale către vecinul său de la nord. Luni seara, preşedintele american Donald Trump a impus taxe asupra importurilor de lemn de construcţie din Canada, iar marţi în zori a scris, cum obişnuieşte, un mesaj pe Twitter: "Canada a îngreunat foarte mult afacerile fermierilor noştri din domeniul lactatelor, din Wisconsin şi alte state de frontieră. Nu vom accepta asta". AFP apreciază că este o declaraţie de război comercial.

Directorul general al Airbus este investigat pentru fraudă de procuratura din Austria

Directorul general al Airbus, Thomas Enders, este investigat de procuratura din Viena pentru fraudă legată de o comandă de avioane Eurofighter în valoare de 2 miliarde de dolari făcută de Austria acum 10 ani, transmite Reuters. Corespondenţa văzută de Reuters arată că Enders este unul dintre cei acuzaţi în investigaţie, iar un purtător de cuvânt al procuraturii din Viena a spus că informaţia este corectă. Reprezentanţii Airbus nu au dorit să comenteze. Enders şi Airbus, care la momentul comenzii se numea EADS, au negat în repetate rânduri orice faptă ilegală. Enders era la momentul semnării contractului director al diviziei de apărare a EADS, iar câteva luni mai târziu a preluat responsabilitatea pentru avioanele de luptă.

BANCHERUL

Educaţia financiară predicata la pupitrele BNR se îneacă in valurile Dâmboviţei de lângă Palatul de Justiţie

In timp ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara la pupitrul sălii de conferinţe din impozanta clădire a Băncii Naţionale din centrul Capitalei că educaţia financiara înseamnă că oamenii trebuie sa respecte regulile stabilite de bănci, aşa cum trebuie să ascultăm, vrând - nevrând, normele de securitate dinaintea decolării unui avion, adică un credit trebuie rambursat in condiţiile impuse de bancă, într-o sala de judecată din Palatul de Justiţie, situat puţin mai jos, pe malul Dâmboviţei, o tânără familie se plângea unei judecătoare că o bancă i-a păcălit când i-a îndemnat, in 2007, să ia un credit in franci elveţieni (CHF), întrucât era mai ieftin decât in lei, iar moneda elveţiană era foarte stabilă, astfel că nu ar trebui să-si facă griji in privinţa cursului valutar.

COTIDIANUL

Dezastrul de la ICR trădează incultura puterii

Ştirea că Senatul a validat viitoarea conducere a ICR în formula Liliana Ţuroiu, preşedinte, Krizbai Bela Dan şi Mirel Taloş, vicepreşedinţi, este de-a dreptul revoltătoare! Toate aceste personaje care vor conduce destinele culturii române în străinătate sînt complet în afara adevăratului fenomen cultural: directoarea se ocupă de modă, unul dintre adjuncţi, de relaţiile evreilor de origine română cu autorităţile din Israel şi celălalt a scris cîteva proze prin vreo două reviste. Krizbai Bela Dan este propunerea UDMR. Este un personaj extrem de ciudat, care, conform propriului CV, cunoaşte cinci limbi, între care, deşi este cetăţean român, limba română pur şi simplu nu există! Pentru viitorul vicepreşedinte al ICR, care are ca sarcină de serviciu promovarea culturii române, limba română nu este nici limbă maternă, nici limbă străină!

Lideri PNL, chemaţi la DNA. Mihai Voicu, dosar penal

Mai mulţi membri PNL au fost chemaţi la DNA Craiova pentru campania din 2012. Liderul partidului Mihai Voicu se numără printre aceştia. Petre Pantalia, care în 2012 era membru PNL, a declarat că dosarul este deschis pe numele lui Mihai Voicu, fost preşedinte al PNL Dolj şi vizează campania electorală din 2012. "Am fost azi la DNA Craiova. Este un dosar pe numele lui Mihai Voicu pentru pentru campania din 2012. Eu am fost chemat în calitate de martor, însă sunt foarte mulţi în acest dosar care au mers sau urmează să dea declaraţii", a declarat Pantalia, pentru Agerpres. Potrivit sursei citate, la sediul DNA Craiova a ajuns miercuri şi fostul deputat Cosmin Enea.

CURIERUL NATIONAL

Primăriile nu sunt interesate de cadastrarea imobilelor

Unităţile administrativ-teritoriale nu par prea interesate să obţină finanţare pentru cadastrarea imobilelor, deşi Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) poate oferi fiecărei primării câte 150.000 de lei. Potrivit informaţiilor furnizate Curierului Naţional de ANCPI, până la sfârşitul anului trecut, dintre cele 2.960 de primării eligibile, doar 1.100 au încheiat contracte de prestări servicii de înregistrare sistematică. "ANCPI poate finanţa, în 2017, 2.949 de primării pentru efectuarea cadastrului general, gratuit pentru cetăţeni. În 2017, ANCPI poate finanţa din veniturile proprii lucrări de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral pentru 2.949 de UAT-uri", susţin surse din ANCPI.

Legea executării pedepselor: Deţinuţii îşi vor putea cumpăra zile libere

Proiectul de lege privind executarea pedepselor şi măsurile privative de libertate al Guvernului a primit miercuri raport final la comisia juridică din Camera Deputaţilor, urmând să meargă la votul final în plen. Majoritatea PSD-ALDE-UDMR a votat o serie de modificări faţă de legea în vigoare (Legea 254/2013) şi faţă de forma propusă de guvern, printre care posibilitatea deţinuţilor care muncesc de a îşi "cumpăra", cu remuneraţia primită, reducerea zilelor de executat din pedeapsă. Raportul adoptat conţine şi modificarea votată săptămâna trecută prin care deţinuţii primesc o reducere de 6 zile din pedeapsă la fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare.

Vânzarea unui player multimedia poate încălca drepturile de autor

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a constatat că vânzarea acestui aparat, care permite vizionarea gratuită şi cu uşurinţă, pe un ecran de televizor, a unor filme disponibile nelegal pe internet poate constitui o încălcare a dreptului de autor. Reproducerea temporară pe acest player a unei opere protejate de dreptul de autor obţinută prin difuzare în flux continuu ("streaming") nu este exceptată de la dreptul de reproducere.

De ce limbajul din corporaţii nu "face sens"

Limbajul folosit în interiorul corporaţiilor a stârnit încă de la început râsete şi uneori chiar indignare în rândul celor nefamiliari cu acesta. Până acum, principala ţintă a atacurilor împotriva limbajului folosit de corporatişti a fost "romgleza". Însă folosirea improprie şi adoptarea cuvintelor tehnice din engleză în română s-a dovedit cea mai puţin dăunătoare. Problema cu care se confruntă astăzi companiile, oamenii de HR, trainerii şi angajaţii este mult mai serioasă. Depersonalizarea, ambiguitatea, minimizarea chestiunilor negative, frica de responsabilitate sau schimbarea efectivă a sensului cuvintelor, indiferent de limba din care provin, pot avea rezultate dezastruoase pentru succesul unei afaceri, potrivit Human Performance Development International (HPDI), companie care furnizează soluţii de leadership şi dezvoltare a resurselor umane.

Depozitele populaţiei şi firmelor au urcat la peste 274 miliarde de lei

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali s-au majorat în luna martie 2017 cu 0,9% faţă de luna februarie 2017, până la nivelul de 274,64 miliarde lei, au transmis miercuri reprezentanţii Băncii Naţionale, cei care monitorizează aceste date. Depozitele în lei ale populaţiei au crescut la 105,57 miliarde lei, în vreme ce depozitele în lei ale firmelor au urcat la 81,79 miliarde lei. Cât priveşte depozitele în valută, acestea au urcat până la 87,27 miliarde lei, mai arată datele BNR. De asemenea, soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în luna martie 2017 cu 1,5% (1,4% în termeni reali) faţă de luna februarie 2017, până la nivelul de 223,1 miliarde lei.

Preţurile locuinţelor din România nu au depăşit nivelul din 2010

În primul trimestru din 2017, apartamentele din România s-au scumpit cu 4% faţă de nivelul atins în cele trei luni anterioare, relevă cel mai recent raport de piaţă realizat de platforma Analize Imobiliare, dezvoltată de Imobiliare.ro. Acesta este al doilea cel mai mare avans înregistrat în ultimii aproape trei ani - fiind depăşit doar de un salt de 4,2%, ce a avut loc în T4 2014. Cu toate acestea, ritmul actual de creştere a preţurilor se situează totuşi considerabil sub cel caracteristic perioadei de boom a pieţei autohtone.

EVENIMENTUL ZILEI

Avertisment NASA

Un nou pericol de ameninţă planeta. Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi că o puternică furtună solară ar putea lovi Terra. Fenomenul s-a creat din cauza unei explozii foarte puternice pe suprafaţa Soarelui. NASA avertizează că această furtună poate afecta serios serios telecomunicaţiile şi alimentarea cu energie electrică, dar are şi efecte spectaculoase cum ar fi aurora boreală. Cercetătorii au descoperit o gaură neagră imensă. Potrivit NASA, explozia a avut loc chiar ieri, iar radiaţiile s-au îndreptat spre pământ cu 300.000 km/h, scrie RTV.net.

Cele mai mari tensiuni dintre Germania şi Israel, de la al II-lea război mondial încoace

Tensiunile dintre Berlin şi Tel Aviv nu au fost niciodată mai reci din 1965 încoace, când s-au stabilit legăturile diplomatice. Prim-ministrul israelian Benyamin Netanyahu a anulat marţi o întâlnire cu Sigmar Gabriel, şeful diplomaţiei germane, după ce acesta, aflat în vizită în Israel, a ţinut să se întâlnească cu două ONG-uri foarte critice la adresa guvernului de la Tel Aviv. Acest brusc îngheţ diplomatic reprezintă un şoc internaţional, după ce vreme de 50 de ani între Berlin şi Tel Aviv au existat legături deosebit de strânse şi călduroase, ca urmare a recunoaşterii de către Germania a responsabilităţii pentru Holocaust.

DETALIUL incredibil care ÎI DĂ DE GOL pe Dragnea şi Ponta

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat miercuri componenţa celor 94 de grupuri de prietenie cu statele lumii, trei dintre acestea fiind înfiinţate în această legislatură. La grupul parlamentar de prietenie cu Australia preşedinte va fi deputatul PSD Eugen Bejinariu, senatorul PSD Claudiu Manda va fi la şefia grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Belgiei, iar la grupul parlamentar de prietenie cu Republica Federativă a Braziliei va fi preşedinte deputatul PSD Dumitru Chiriţă, din acest grup făcând parte şi şeful Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, informează Agerpres. Grupul parlamentar de prietenie cu India va fi condus de deputatul PSD Ana Birchall, iar grupul de prietenie cu Republica Turcia - de deputatul PSD Victor Ponta.

JURNALUL NATIONAL

Serbia a prelungit termenul în care România poate solicita extrădarea lui Sebastian Ghiţă

Autorităţile din Serbia au prelungit cu 40 de zile termenul la care România poate cere extrădarea lui Sebastian Ghiţă. Ministerul Justiţiei din România are acum timpul necesar pentru a trimite în Serbia actele în baza cărora cere extrădarea fostului deputat PSD, acte provenite de la instanţele româneşti. Autorităţile din Serbia au mai transmis că se prelungeşte şi perioada de detenţie a lui Sebastian Ghiţă. Sebastian Ghiţă se află în acest moment în custodia autorităţilor sârbe, iar ministerul Justiţiei din România nu a transmis niciun fel de informaţie cu privire la data exactă la care urmează să fie trimise actele în Serbia.

EximBank si Electrogrup, acord financiar de 11 milioane de euro

EximBank a acordat companiei Electrogrup, unul dintre jucatorii de top din sectorul constructiilor de infrastructura energetica, de telecomunicatii si civila, un pachet financiar in valoare totala de 11 milioane de euro destinat in special exportului de servicii. Pachetul de finantare include un plafon multiprodus pentru asigurarea capitalului de lucru necesar derularii activitatii curente a companiei si un plafon de garantii ce va fi utilizat pentru participarea la un mare proiect de investitii in Polonia, unde compania detine o subsidiara.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României desfiinţează impozitul pe gospodărie

Impozitul pe gospodărie aduce inechitate socială şi o gaură mare în buget, susţine Coaliţia pentru Dezvoltarea României. Organizaţia este o iniţiativă privată, nepolitică, care adună cele mai reprezentative organizaţii pentru mediul de afaceri din România, precum şi ataşaţii comerciali ai celor 26 de ambasadele ale statelor din Uniunea Europenă şi ale Ambasadei SUA şi Canadei. Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) a identificat câteva probleme care fac de inaplicabil noul sistem fiscal la care lucrează acum Ministerul Finanţelor Publice.

NATIONAL

Oprea pregătea lovitura de stat!

După cum susţin sursele National, zeci de persoane, in special ofiţeri din cadrul Ministerului de Interne continuă să fie audiate pe bandă rulantă de către procurorii anticorupţie, care le cer noi si noi amănunte despre folosirea de către Gabriel Oprea, in interes propriu, a facilitaţilor ministeriale. Ceea ce indica mai mult decât clar că, deşi fostul vicepremier s-a retras din prim-planul vieţii politice, DNA-ul nu are in niciun caz de gând să-l lase să-si lingă rănile. Iar eforturile susţinute ale procurorilor pot părea cu atât mai misterioase cu cât, in fond si la urma urmei, abuzul in serviciu oricum "a picat" din legislaţie, chiar Oprea reuşind să arunce in ograda salvatoare a Curţii Constituţionale astfel de acuze existente in cazul său in alte dosare.

Cum te ascultă sistemul de pe WhatsApp!

Milioane de români s-au refugiat pe aplicaţia WhatsApp, convinşi fiind ca de acolo nu-i poate smulge braţul lung al structurilor informative. Cu toate că, după cum a dezvăluit "National", si aici deja s-a creat precedentul recunoaşterii in instanţă, drept probe indubitabile, a unor conversaţii purtate pe WhatsApp. Dar, ce-i drept, care nu au fost obţinute prin "picarea pe tehnica" in urma unui mandat judecătoresc, ci doar, chipurile, după găsirea telefoanelor de pe care se scriseseră mesajele incriminatorii la diverse percheziţii domiciliare. Urmate de unele informatice...

PUTEREA

Ce le transmite ISĂRESCU celor care au luat CREDITE

Cei care iau un credit trebuie să ştie că un credit luat trebuie dat înapoi, iar dacă ai luat un credit nu eşti rob al băncii, ci a ceea ce ai făcut cu banii, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, la cea de-a XXV-a ediţie a Simpozionului anual de istorie şi civilizaţie bancară "Cristian Popişteanu", cu privire la educaţia financiară. Acesta a afirmat că băncile, chiar dacă sunt plicticoase, când cineva le calcă pragul, precum în avion, trebuie să la facă instrucţiunile "plictisitoare": "Aţi intrat într-o bancă! Aveţi serviciile acestea". "Nu trebuie neapărat, cum spun unii, să îi învăţăm toate clauzele abuzive, neabuzive. Acesta este treaba avocaţilor....Ei trebuie să ştie că a lua un credit înseamnă a lua un credit şi trebuie să te organizezi să dai banii înapoi.

REFERENDUM pentru DEMITEREA Gabrielei FIREA

Şoc pentru Gabriela Firea. S-a demarat campania pentru strangerea de semnaturi in vederea organizarii unor referendumuri de demitere a primarului general, a primarilor de sector si de dizolvare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Cei care au început deja să strângă semnături de la bucureşteni sunt grupurile de initiativa civica "Bucuresti Fara Ei", "#Rezistenta", "Salvati Parcul Tineretului" si "Giurgiului". Pentru demiterea edilului Capitalei sunt necesare peste 465 000 semnaturi. Potrivit Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 cu modificarile ulterioare, referendumul de demitere se poate organiza urmare a solicitarii a peste 25% dintre alegatorii inscrisi pe listele electorale.

ROMANIA LIBERA

Suszi SRL, sugativă de bani publici

Suszi. Suszi SRL. Sub acest nume inofensiv se ascunde un adevărat rechin al achiziţiilor publice, o firmă care câştigă zeci de milioane de euro de la stat. Şi nu oricum, ci din postura de unic ofertant la licitaţii. Ultima "victimă" a Suszi SRL din Constanţa este Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), care a băgat peste nouă milioane de euro în conturile SRL-ului.

Avertisment din partea Academiei Române: Ungaria reîncepe propaganda împotriva României

Guvernul de la Budapesta a înfiinţat un departament special, denumit Trianon 100, care a început deja să contracareze acţiunile preconizate de România pentru aniversarea, în anul 2018, a 100 de ani de la Marea Unire. Acest avertisment sever a fost lansat, miercuri, la Bucureşti, de Academia Română, într-o conferinţă denumită "Războiul informaţional, sub lupă". Academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii din Cluj-Napoca, a anunţat că noul departament creat de Executivul de la Budapesta ar urma să aibă activitate maximă la momentul în care Ungaria va comemora 100 de ani de la semnarea Tratatul de la Trianon, adică în anul 2020. Până atunci, departamentul Trianon 100 a iniţiat o campanie care să submineze acţiunile României de aniversare, în anul 2018, a Marii Uniri.

ZIARUL FINANCIAR

Operaţiune fulger: RCS&RDS (Digi) lansează cea mai mare ofertă de vânzare de acţiuni a unei companii private pentru a strânge maximum 270 mil. euro

Compania Digi Communications NS, acţionarul principal al companiei de cablu RCS&RDS, liderul pieţei locale de televiziune şi internet fix, a publicat în urmă cu puţin timp prospectul de emisiune pentru operaţiunea de listare a companiei la Bursa de Valori Bucureşti, care este programată să aibă loc luna viitoare. Compania estimează că preţul de ofertă va fi între 38 şi 56 de lei pe acţiune, ceea ce înseamnă că valoarea de piaţă a RCS&RDS este cuprinsă între 780 mil. euro şi 1,2 mld. euro şi oferta de listare poate ajunge la maximum 270 mil. euro, dacă se presupune că va fi făcută la preţul maxim de 56 de lei pe acţiune. Aceasta ar fi cea mai mare ofertă de vânzare de acţiuni a unei companii de la bursa românească din ultimii trei ani, după cea a Electrica din 2014, vânzare de acţiuni care s-a ridicat la 444 mil. euro.

Cine vinde acţiuni RCS&RDS de 270 mil

Fondul de investiţii Carpathian Cable Investment, care în prezent are o deţinere de 20,6% din RCS&RDS, intenţionează să vândă la BVB o participaţie de 19%, adică circa 17,6 milioane de acţiuni ceea ce la preţul maxim de 56 de lei pe acţiune ar putea încasa aproximativ un milliard de lei. Printre acţionarii care vor să se retragă figurează şi familia de politicieni Schealean care ar putea încasa cumulat circa 50 mil. lei presupunând că oferta va fi finalizată la preţul maxim de 56 de lei pe acţiune. Avocatul Dorina Schelean de la PNL are un pachet de 413.000 de acţiuni RCS, iar Nicuşor Dorel Schealean circa 514.000 acţiuni. Printre vânzători figurează şi ING Bank cu o deţinere de 676.000 de acţiuni.

Banca Transilvania a făcut profit de 246 mil. lei în primul trimestru, în creştere cu 7,7%

Banca Transilvania, a doua instituţie de credit de pe piaţa locală după active, a obţinut în primul trimestru un profit net de 246 mil. lei, în creştere cu 7,7% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, cu toate că rezultatul operaţional a fost în scădere. Veniturile operaţionale s-au diminuat cu 2,2% faţă de martie 2016, până la 586,6 mil. lei, în timp ce cheltuielile operaţionale ale Băncii Transilvania s-au majorat cu 10,7%, la 299,9 mil. lei, conform informaţiilor anunţate de instituţia de credit din Cluj. La nivelul întregului grup Banca Transilvania, profitul net a crescut în primul trimestru cu 15,5%, la aproape 267 mil. lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Morți în CIRCULAȚIE. Știe INS CAUZA și nr.???

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb