REVISTA PRESEI 27.07.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 iulie 2016

ADEVARUL

Scandalul de corupţie care loveşte în Administraţia Prezidenţială a lui Traian Băsescu

Mai multe VIP-uri implicate în cel mai recent scandal cu retrocedări ilegale, printre care Dorin Cocoş şi Gabriel Surdu, au depus la DNA bani sau garanţii imobiliare, în schimbul sumelor încasate ilegal de la ANRP. Trimis în judecată în trei dosare de corupţie, milionarul Horia Simu vrea inculparea unui fost consilier de stat care a denunţat mita. Cazul are legătură cu o despăgubire ilegală, în valoare de 8.750.000 de euro, făcută în 2011 de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) pentru 25 de hectare de teren în Constanţa. În esenţă, Simu este acuzat că i-ar fi dat mită 400.000 de euro fostei şefe a ANRP, Crinuţa Dumitrean, pentru a primi aceste despăgubiri supraevaluate cu 7.715.000 de euro. Ieri, pe scările Curţii Supreme, "Bancherul Cuprului" a spus că Daniel Moldoveanu ar fi unul dintre autorii morali ai întregii afaceri şi că ar fi fost acoperit de procurori.

Tezaurul românesc de la Moscova: ruşii deschid accesul la documente

Rusia a schimbat componenţa părţii sale din comisia mixtă româno-rusă privind recuperarea tezaurului trimis de România, în 1917, în Imperiul Ţarist (şi niciodată recuperat), şi a transmis părţii române că cercetătorii români au acces liber la arhivele ruseşti privind tezaurul românesc, a declarat marţi Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului BNR. Comisia mixtă româno-rusă privind problema Tezaurului României trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial s-a întâlnit în 25-26 martie, după o pauză de zece ani. "Delegaţia rusă, mult întinerită şi întărită - a venit aici cu şefii principalelor arhive din Federaţia Rusă - a declarat că cercetătorii români vor avea acces (dar, adaug eu, conform legii) - în arhivele ruse pentru a cerceta probleme legate de tezaur", a spus Păunescu, după inaugurarea Muzeului Tezaurului BNR de la Mănăstirea Tismana.

Competiţia dintre universităţile de stat şi private la nivel de taxe

Universităţile de stat rămân în topul preferinţelor absolvenţilor de liceu pentru că oferă o mai mare credibilitate. Universităţile private au ajuns să stabilească taxe de şcolarizare mai mici decât Universităţile de stat pentru a atrage studenţi. Este cazul Universităţii Europei Lumina Sud-Est care, sub pretextul că este nou apărută pe piaţă, are taxe extrem de scăzute pentru a atrage studenţi. Un alt exemplu este cel al Universităţii private "Dimitrie Cantemir " din Bucureşti , unde taxa anuală la Limbi şi literaturi moderne este între 2.600 de lei şi 3.100 de lei, în timp ce studenţii care intră pe locurile cu taxă la Universitatea Bucureşti, la Limbi şi Literaturi străine vor fi nevoiţi să scoată din buzunar 3.200 de lei. O diferenţă mare de taxe este şi între Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti unde taxa de şcolarizare este de 9.000 lei pe an de studiu, şi Universitatea privată "Vasile Goldiş" din Arad, unde taxele de la profilul medicină sunt între 2.300 şi 8.500 lei.

Generalul Oprea, "degradat" din postura de doctor

Consiliul de Atestare a Titlurilor îl lasă pe Gabriel Oprea fără diploma de doctor. Comisia de ştiinţe juridice a CNATDCU a stabilit că generalul a plagiat în lucrarea de doctorat. Şi Victor Ponta este aproape de un verdict similar după ce aceeaşi comisie i-a respins contestaţia. Pe "lista neagră" a CNATDCU mai este ministrul Petre Tobă, o decizie în privinţa tezei sale de doctorat urmând să fie luată la sfârşitul lui august. Fostul premier Victor Ponta este şi el la un pas de un verdict similar. Aceeaşi comisie a respins, marţi, contestaţia depusă de Ponta, pe 15 iulie, la decizia de plagiat dată de CNATDCU în privinţa tezei acestuia de doctorat. Decizia finală aparţine însă membrilor Consiliului General al CNATDCU şi va fi dată astăzi.

Cum a ajuns România să le vândă benzină arabilor

România exportă carburanţi în statele bogate în petrol din Golful Persic, precum Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite, bolizii de lux din Dubai fiind acum alimentaţi cu benzină românească, relevă datele Departamentului pentru Comerţ Exterior din cadrul Ministerului Economiei. Unele state din regiune importă din ţara noastră grâu, porumb şi lemn de fag, în vreme ce altele aduc din România maşini şi componente auto, iar tancurile româneşti şi blindatele sunt vândute în Israel. La mai bine de trei decenii de când Ceauşescu stabilea afaceri avantajoase pentru România cu ţările arabe, datele pe anul 2015 arată că ţara noastră are excedente comerciale cu foarte multe state din Orientul Mijlociu şi Apropiat.

Hillary Clinton a devenit oficial candidata democrată la alegerile prezidenţiale

Hillary Rodham Clinton a devenit prima femeie-candidat din partea unui partid major la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, miercuri dimineaţă, după ce a câştigat votul delegaţilor din cadrul Convenţiei Naţionale Democrate, desfăşurată în Philadelphia. Clinton a câştigat numărătoarea delegaţilor, însă aceasta a fost invalidată simbolic la sfârşitul votului chiar de către contracandidatul ei, Bernie Sanders. Senatorul de Vermont a cerut suspendarea regulilor convenţiei şi organizarea unui vot prin voce pentru înmânarea candidaturii lui Clinton, îndemnându-şi susţinătorii să voteze în favoarea moţiunii. Votul prin voce şi implicit candidatura i-au revenit, astfel, fostului Secretar de Stat american. Numărătoarea oficială a delegaţilor i-a acordat lui Clinton 2.842 de voturi, cu mai mult de 400 de delegaţi peste pragul de 2.382 necesari pentru obţinerea nominalizării. Bernie Sanders a obţinut 1.865 de delegaţi, iar 56 de voturi nu au fost atribuite.

Titlurile de stat pentru populaţie: 14.000 de cumpărători au subscris peste 520 de milioane de lei

Valoarea titlurilor de stat cumpărate de populaţie a depăşit 520 de milioane de lei, volumul total de subscriere fiind de cinci ori mai mare decât valoarea anunţată, în timp ce numărul cumpărătorilor a ajuns la 14.000, informează un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Persoanele fizice interesate de cumpărarea titlurilor de stat ale ediţiei "Centenar" vor putea subscrie până în data de 29 iulie 2016, cu respectarea plafonului maxim de 100.000 de lei pentru un singur investitor, având certitudinea alocării totale a sumei subscrise. Potrivit MFP, oferta se derulează în perioada 11-29 iulie, dobânda fiind de 2,15% pe an. Titlurile au scadenţa în 2018, valoarea nominală fiind de 100 de lei.

Cum a reuşit un român să execute silit OTP Bank

După 9 ani în care banca i-a pretins dobânzi mai mari decât cele justificate şi după două procese în care a fost reprezentat în instanţă de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Argeş, un piteştean a câştigat, la al treilea proces, războiul cu OTP Bank. Instituţia a fost obligată să-i restituie banii încasaţi abuziv, dar şi dobânda. În plus, banca a fost obligată să-i calculeze dobânda la un nivel de trei ori mai mic. În august 2007, Mihai Trăilă a luat de la OTP Bank un credit de 35.000 de franci elveţieni, rambursabil în 15 ani, pentru a-şi cumpăra o locuinţă. N-a apucat să se bucure decât vreo câteva luni de alegerea făcută, pentru că banca a majorat neaşteptat dobânda aferentă creditului.

Triumviratul Băsescu-Ponta-Tăriceanu. Ce interese comune îi unesc pe foştii inamici aparent ireductibili

În căutare de aliaţi, cei mai mari rivali politici ai ultimilor ani - Traian Băsescu, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu - încep să se reevalueze reciproc. Fostul premier acceptă sfaturi de la fostul preşedinte, iar Tăriceanu a ţinut să-i scoată în evidenţă calităţile lui Băsescu. Specialiştii nu exclud o alianţă anti-Iohannis formată din PSD-ALDE-PMP. Interesele politice pe termen lung şi adversarii de moment îi aduc pe fostul preşedinte Traian Băsescu, pe fostul premier Victor Ponta şi pe preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu în situaţia de a-şi transmite mesaje de tatonare. Astfel, Traian Băsescu a lăsat deoparte apelativele de "pisicuţ", "dottore" sau "mitoman", folosite ani la rândul la adresa lui Victor Ponta, căruia îi prevesteşte acum chiar un viitor politic, şi a trecut la unele mai blânde precum "naiv".

BANCHERUL

Creditele imobiliare au crescut cu 1,1 miliarde lei luna trecută

Soldul creditelor pentru locuinţe in lei acordate de bănci populaţiei a continuat să crească si in luna iunie intr-un ritm ridicat, asemănător lunilor precedente, datorită multor cereri de credite prin programul Prima Casă, pentru care este nevoie de un avans de doar 5%, in timp ce pentru creditele imobiliare standard acesta a fost majorat la 20-40%, din cauza legii privind darea in plată. Menţinerea ritmului ridicat de acordare a creditelor imobiliare a continuat in iunie, in ciuda faptului ca unele bănci mari, precum BCR, Banca Transilvania sau ING si-au epuizat plafonul de garanţii alocat pentru acest an încă din martie-aprilie, ulterior primind o suplimentare, dar care nu a fost suficienta decât pentru onorarea cererilor primite anterior. In iunie, Ministerul Finanţelor a suplimentat plafonul garanţiilor pentru Prima Casa cu o jumătate de miliard de lei, din care au mai rămas 280 milioane lei la începutul lunii iulie, conform declaraţiilor ministrului Anca Dragu, astfel că in prezent probabil ca fondurile sunt pe sfârşite, dacă nu s-au epuizat deja.

CURENTUL

Intelectuali români comentează decapitarea de către terorişti musulmani a unui preot francez

Preotul Jacques Hames în vârstă de 84 de ani a fost decapitat ieri de doi terorişti musulmani în timpul liturghiei pe care o slujea în Rouen, în nordul Franţei. Intelectuali români au comentat tragicul act terorist: Adrian Papahagi: "Preot catolic ucis cu sălbăticie de terorişti musulmani în suburbiile Rouen-ului. Evident, identitatea religioasă a criminalilor n-are nicio importanţă, bieţii tineri erau deprimaţi, se simţeau discriminaţi fiindcă nu le oferise Franţa vilă cu piscină, 5000 euro pe lună şi 40 de virgine (aduse de la Köln, eventual). Bun, aştept să ni se explice că de vină sunt "haterii creştinopaţi", cruciadele, inchiziţia etc. etc. blablabla." Gelu Trandafir: "Un preot catolic de 86 ani decapitat în timp ce slujea liturghia în Rouen, nordul Franţei! Avea aproape 60 de ani de preoţie. Câte botezuri, câte căsătorii, de câte mii de ori celebrase Sfânta Liturghie până i s-a luat gâtul în biserica în care slujea? Ce oroare! Ce prăbuşire mai mare a unui stat occidental dacă un preot catolic a ajuns să fie decapitat la liturghie?

SUA retrage familiile angajaţilor de la ambasada din Turcia

Ambasada SUA la Ankara a anunţat ieri că Departamentul de Stat a autorizat plecarea voluntară a membrilor familiilor angajaţilor de la misiunea diplomatică din Turcia. Printr-un email transmis la Ankara, Departamentul de Stat avertizează angajaţii că "în această perioadă, cetăţenii americani în Turcia se pot confrunta cu o creştere a activităţilor poliţiei sau armatei şi cu restricţii de circulaţie". Erdogan a arestat şi demis în zece zile peste 60.000 de magistraţi, profesori, militari, poliţişti şi jurnalişti şi doreşte introducerea pedepsei cu moartea în Turcia.

CURIERUL NATIONAL

Statul şterge datoriile industriei de armament

Ministerul Economiei a elaborat un proiect de ordonanţă prin care propune diminuarea arieratelor cumulate la 15 societăţi din industria armamentului. Obligaţiile fiscale cumulate până la 30 iunie de către societăţile filiale ale Romarm depăşesc 98 mil. lei. În sprijinul aprobării actului normativ, ministerul a invocat contextul regional geopolitic, care impune păstrarea şi întărirea capacităţii de apărare a ţării. În cazul în care, la sfârşitul anului 2020, acestea înregistrează alte obligaţii neachitate, societăţilor li se repun în sarcină obligaţiile anulate, precum şi cele care au fost acumulate până la finele anului fiscal 2020.

900.000 de lei, amenzi pentru nerespectarea ariei de acoperire

"Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a aplicat amenzi în valoare totală de 900.000 de lei operatorilor Orange, Vodafone şi Telekom pentru neîndeplinirea obligaţiilor de acoperire prevăzute în licenţele de utilizare a spectrului de frecvente radio câştigate în urma procedurii de selecţie organizate în anul 2012", a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM. Vodafone şi Orange au avut fiecare obligaţia de a acoperi câte 225 de localităţi rurale, Cosmote 169, iar RCS&RDS 57 de localităţi rurale. Compania Vodafone a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 720.000 de lei. În cazul Orange România, s-a constatat neîndeplinirea obligaţiilor în 12 localităţi şi a fost sancţionat cu amendă în valoare de 120.000 de lei. Telekom România Mobile Communications nu şi-a îndeplinit obligaţia de acoperire a 6 localităţi şi a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 60.000 de lei.

Diferenţe uriaşe de preţ pentru locuinţele din Capitală, în funcţie de zonă

Potrivit RE/MAX Properties, preţul mediu pentru o locuinţă din Capitală se situează în jurul valorii de 1.000 euro/mp, având posibilitatea să ajungă chiar şi la 2.500 euro/mp. Astfel, în zona Aviatorilor, cea mai scumpă din Bucureşti, preţurile medii pe metru pătrat ajung chiar şi la 2.500 euro, aceasta fiind urmată de zona de Nord, unde costurile se situează la 2.200 euro/mp. În Floreasca însă, în funcţie de vechimea imobilului, preţurile pot varia între 900 şi 1.700 euro/mp, în timp ce, pentru o locuinţă în cartiere precum Titan sau Berceni, se achită între 700 şi 850 euro/mp. 75% din tranzacţii sunt efectuate prin credit bancar

Atacatorul din Ansbach: "Germanii nu vor fi în stare să doarmă liniştiţi"

Sirianul care a pus în practică atacul din Ansbach în urma căruia el a murit pe loc şi 15 persoane (clienţi într-un restaurant) au fost rănite avea în telefonul mobil o înregistrare video în care jura supunere Statului Islamic şi ameninţa statul german, care i-a refuzat o cerere de azil. "Poporul german nu va mai putea dormi în pace", arăta sirianul. Ministrul bavarez de Interne, Joachim Herrmann, a declarat că anchetatorii au descoperit în apartamentul atacatorului un laptop cu videoclipuri extremiste. El a fost identificat, se numea Mohammad D. şi avea 27 de ani. Joachim Herrmann a precizat că în înregistrarea video din telefonul mobil Mohammad D. poate fi văzut declarând loialitate faţă de grupul Stat Islamic şi anunţând o "răzbunare împotriva germanilor deoarece aceştia stau în calea Islamului".

EVENIMENTUL ZILEI

Ministerul Justiţiei se pregăteşte să redeschidă cutia cu secretele murdare ale magistraţilor

Arhiva fostului Serviciu Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA), aflată în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), va fi inventariată de o comisie care îşi va desfăşura activitatea pe o perioadă de maxim şase luni, se arată într-un proiect pus în dezbatere de Ministerul Justiţiei (MJ). Comisia va inventaria arhiva, va propune structurii de securitate din cadrul MJ clasificarea, declasificarea, trecerea la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a documentelor inventariate, respectiv distrugerea acestora, conform dispoziţiilor legale. Dosarele de personal ale foştilor angajaţi ai SIPA identificate în arhivă vor fi predate ANP, documentele cu valoare istorică vor fi predate către Arhivele Naţionale, iar cele clasificate sau destinate distrugerii vor fi predate către MJ.

Mihăiţă Calimente şi-a anunţat demisia din PNL şi înscrierea în ALDE.

Mihăiţă Calimente a devenit membru PNL la începutul anilor 2000. În perioada 2000-2012 a fost vicepreşedinte al PNL Arad. A fost ales deputat în trei legislaturi consecutive, fiind preşedintele Comisiei de supraveghere a SIE. Ieri şi-a anunţat demisia din PNL şi înscrierea în ALDE. În urma acestei schimbări, politicianul a declarat că este posibil şi ca alţi membri ai partiduli PNL să-i urmeze exemplul. "Treptat, toate ideile lui Traian Băsescu au început să fie exprimate de PNL. Nu credeam că se poate să fie băsism fără Băsescu. Am avut o discuţie şi cu Adriana Săftoiu. Mi s-a reproşat că unii colegi se plâng de mine că sunt dur, că nu am o relaţie bună cu ziariştii", a spus deputatul Mihăiţă Calimente, şeful Comisiei SIE. "În PNL, atmosfera a devenit irespirabilă" a declarat, Mihăiţă Calimente.

Emilia Moroşan, fizicianul care a produs un aliaj de 4 ori mai dur decât titaniul

Emilia Moroşan, profesor-asistent la Rice University, a reuşit să producă un aliaj de aur-titaniu, considerat în prezent cel mai dur din lume. Ea s-a născut în 1976, la Suceava. A terminat studiile la Facultatea de Fizică de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi în anul 1999 şi a obtinut doctoratul în 2005 la Universitatea de Stat din Iowa. După aceasta, a beneficiat de o pozitie post-doctorală la Universitatea Princeton. Ulterior a devenit profesor-asistent de fizică, astronomie şi chimie la Rice University (Houston, Texas). Ea a reuşit să producă, în urma unui experiment cu magneţi din titaniu şi aur, cel mai dur metal din lume. Metalul a fost produs în laborator prin topirea împreună a titaniului şi a aurului şi este considerat de patru ori mai dur ca titaniul. Este compatibil cu ţesuturile vii, spun fizicienii care au lucrat la experiment sub coordonarea româncei.

JURNALUL NATIONAL

Câştigul din plasamente vine la pachet cu riscul

Investiţiile în fondurile mutuale nu mai aduc nici pe departe randamentele de acum câţiva ani. Mai mult, plasamentele în fondurile de acţiuni şi în cele mixte s-au dovedit păguboase pentru că majoritatea au marcat pierderi în ultimul an, generate de instabilitatea din piaţă. Numai investiţia în obligaţiuni a fost o alternativă la depozitele bancare. Pentru cine acceptă riscul. Fondurile de obligaţiuni au rămas singurele care mai oferă randamente pozitive în această perioadă foarte dificilă în care banii au inundat pieţele financiare. Câştigurile din ultimele 12 luni la aceste plasamente s-au învârtit între 2-4%, cu mici excepţii. Există şi trei fonduri care au obţinut randamente negative, toate gestionate de SAFI.

Peste 25 de mii de joburi vacante, la nivel naţional

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) pune la dispoziţia persoanelor aflate în căutarea unui job un număr de 25.423 locuri de muncă vacante la nivel naţional, cele mai multe fiind pentru muncitori necalificaţi la asamblarea, montarea pieselor şi pentru muncitori necalificaţi în industria confecţiilor. În Capitală sunt disponibile 3.829 de locuri de muncă vacante, în Arad - 1.668, Sibiu - 1.426, Timiş - 1.310, Iaşi - 1.260, Argeş - 1.224, Ilfov - 1.156 şi Vâlcea - 1.008. La polul opus se află judeţele Caraş-Severin, cu 134, Ialomiţa - 129, Bacău - 124, Botoşani - 106 şi Mehedinţi - 75.

Astra, ultimul termen pentru bani

Potenţialii creditori ai societăţii de asigurare Astra mai au la dispoziţie doar trei zile pentru a solicita de la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) plata despăgubirilor cuvenite conform prevederilor poliţelor de asigurare valabile emise de asigurătorul aflat în faliment. "Joi, 28 iulie 2016, se împlineşte termenul limită legal, prevăzut de legislaţia în vigoare (art. 14, alin. 1, Legea 213/2015), pentru depunerea cererilor de plată, la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), de către potenţialii creditori de asigurări care solicită plata despăgubirilor cuvenite, de la societatea Astra Asigurare Reasigurare SA - în faliment", se precizează într-un comunicat emis de FGA. Plata se va face în limita a 450.000 de lei pentru fiecare creditor de asigurare al societăţii.

NATIONAL

ANAF, smardoi cu romanii, preş in fata străinilor!

"Vânătoarea" de conturi ne arată un ANAF cu apucături de "smardoi" fata de românii slabi, care nu se pot apăra, decât in instanţă, cu o mare întârziere. In schimb, acelaşi ANAF nu mai are "tupeul" să le blocheze conturile marilor companii internaţionale care, cu o nonşalantă demna de o cauza mai bună, anunţă in fiecare an pierderi de miliarde de euro, pentru a nu plăti niciun ban la bugetul de stat. Un buget, pe care, in schimb, îl alimentează milioanele de "fraieri" romani care nici nu apuca să citească bine somaţia ANAF-ului, că s-au si trezit cu conturile blocate. Mai mult chiar, după cum susţin chiar surse din ANAF, sunt sute de astfel de companii internaţionale, dintre care unele au ajuns sa declare oficial, fiecare in parte, doar pentru anul 2015, pierderi de peste cate un miliard de euro!

Un mare actor american vrea sa cumpere Amfiteatru-Belvedere-Panoramic

Omul de afaceri Josef Goschy a vândut complexul hotelier Amfiteatru-Belvedere-Panoramic din Olimp. Potrivit unor surse apropiate tranzacţiei, actorul american Jack Nicholson s-ar afla printre finanţatorii acestei achiziţii. Din informaţiile obţinute de wall-street.ro, reiese faptul ca a fost făcut deja un plan de modernizare a celor trei hoteluri. Complexul are in total 750 de camere. El a cumpărat in urma cu şapte ani societatea care deţinea complexul cu suma de 22, 2 milioane de euro. Partea buna pentru Goschy a fost aceea ca in conturile societăţii respective se aflau deja circa 9 milioane de euro, bani plătiţi de Puiu Popoviciu pentru achiziţionarea Hotelului Neptun.

Omul lui Băsescu, comision de 1.750.000 de euro

Audiat, ieri, la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie, Horia Simu a afirmat că fostul consilier prezidenţial Daniel Moldoveanu a luat 25% din cei 7 milioane de euro plătiţi ca despăgubire de ANRP. La primul termen de judecată in dosarul referitor la retrocedări ilegale in care este acuzat Horia Simu, acesta le-a spus magistraţilor că este "puţin nedrept" ca Daniel Moldoveanu să nu fie si el pus sub acuzare de DNA, deşi a beneficiat de un comision gras din milioanele primite de Simu de la ANRP. Ba mai mult, Horia Simu susţine că Daniel Moldoveanu este de fapt "autorul moral" al dosarului: "Domnul consilier (Moldoveanu - n.r.) a venit la mine, spunându-mi că poate sa rezolve aceste dosare, el cunoscându-se in prealabil cu doamna Crinuta Dumitrean, cu care eu nu m-am cunoscut."

Cel mai scump portavion din lume, incapabil sa-si indeplineasca misiunile

USS Gerald R. Ford (CVN-78), cea mai mare si mai costisitoare nava de acest gen din lume , nu corespunde total specificatiilor marinei militare SUA. "Portavionul nu este inca pregatit sa lupte, chiar daca Marina se asteapta sa-l receptioneze in septembrie", a anuntat CNN, citand un raport al Pentagonului. Documentul face referire la probleme de lansare si recuperare a avioanelor, de control al circulatiei aeriene dar si de defectiuni ale sistemelor de aparare si deplasare a munitiilor la bord. Potrivit unui purtator de cuvant al US Navy, data livrarii navei, prevazuta initial pentru 2014, ar putea fi amanata pana in 2017. Insa Pentagonul va construi alte doua nave, de aceeasi clasa, costurile estimate fiind de 41 miliarde de dolari.

PUTEREA

Mega afacere cu deşeurile argeşenilor

Gheorghe Văsâi, un afacerist controversat din Piteşti, implicat în dosarul de corupţie al fostului primar Tudor Pendiuc, tocmai a perfectat o mega-afacere în judeţul Argeş. Firma lui Văsâi, Financiar Urban SRL, va administra vreme de opt ani serviciile de colectare şi depozitare a deşeurilor pentru o mare parte a localităţilor din judeţ. Compania lui Văsâi va încasa peste 3,4 milioane de euro, proveniţi din taxele de salubritate, la care se vor adăuga şi câştigurile rezultate din vânzarea materialelor obţinute din reciclarea deşeurilor colectate. Financiar Urban SRL şi-a adjudecat concesiunea pentru cele două loturi scoase la licitaţie publică la începutul acestui an, însă până în prezent a semnat contractul doar pentru unul.

Fratele lui Obama votează cu Donald Trump

Barack Hussein Obama, cel de-al 44-lea preşedinte al SUA, are un frate după tată. Adică vitreg. Iar lui Malik Obama, cum îl cheamă pe respectivul frate vitreg mai mare cu un an, i s-a pus pata că "vrea să facă America din nou mare". Şi pentru ca s-o facă, o să-l voteze pe Donald Trump! "Trump ăsta e un tip cool şi-mi place de el pentru că vorbeşte din suflet şi e cu picioarele pe pământ. Mi-ar plăcea să-l întâlnesc. Să facem America din nou mare e un slogan minunat!", declară kenyano-americanul Malik Obama oricui stă să-l asculte. Şi, fiind fratele - fie el şi vitreg - al preşedintelui SUA, l-a ascultat presa din întreaga lume. După cum afirmă Malik Obama, "fratele meu şi cu Secretara de Stat (Hillary Clinton, n.r.) l-au ucis pe Moammar Gaddafi, un om pe care eu îl stimam în mod deosebit".

"Primarul general este mai greu de suspendat decât preşedintele ţării"

Gabriela Firea a reuşit ceea ce predecesorul ei nici nu a gândit. Ea nu a întrunit Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) în şedinţă ordinară de la alegerea sa în funcţie şi nu s-a implicat în problemele serioase şi grave ale Capitalei. Aleşii locali sunt furioşi pentru că nu-şi pot programa concediile decât cu riscul de a lipsi de la şedinţe. Ei şi-au pus deja problema ce se va întâmpla dacă Gabriela Firea va continua să se comporta ca la un talk-show televizat. Ea nu a convocat până acum nicio şedinţă ordinară a CGMB, de parcă nu avea mare lucru de rezolvat. Uită că Bucureştiul are un singur viceprimar, iar cele două regii vitale au mari probleme care necesită şi aprobări din partea aleşilor locali. Conform cutumei, în ultima zi de joi din lună se convoacă şedinţa ordinară a CGMB. Deocamdată nu există consecinţe juridice. Şedinţa ordinară este însă obligatorie. Dacă nu se convoacă două luni consecutiv, CGMB ar putea fi dizolvat.

ROMANIA LIBERA

Val de atacuri în Europa

Experţii estimeză că ne aflăm într-o perioadă numită a "lupilor solitari". Pericolul pentru societatea occidentală este că aceşti recruţi ai jihadiştilor Statului Islamic sau al radicalizaţilor pot face adepţi. Putem avea cea mai bună poliţie, cea mai bună armată şi cele mai bune servicii de informaţii din lume, este imposibil de arestat acest tip de terorist. Singura posibilitate este de a avea informaţii bune pentru reperarea lor, supravegherea în permanenţă şi arestarea în momentul în care vor să comită un atentat, afirmă specialiştii.

Şosele solare în America

Americanii îşi "elec­tri­zează" cel mai popular drum: Route 66 va beneficia de celule solare integrate în calea de rulare, potrivit Autoexpert. Acestea produc energie electrică, transformând-o pe cea provenită de la soare, ulterior urmând s-o folosească în diverse scopuri. Tot sistemul face parte dintr-un program-pilot şi, dacă-şi va dovedi eficienţa, va fi adoptat pe mai multe şosele din lume. În primul rând, LED-urile integrate în aceste celule vor putea transmite o mulţime de informaţii, direct în raza vizuală a şoferului. De la restricţii de viteză şi până la marcaje de benzi sau parcări - toate îşi vor găsi locul direct pe suprafaţa de rulare. Apoi, un alt mare beneficiu va decurge din instalarea celulelor solare: pe timp de iarnă, o parte din energia electrică produsă încălzeşte o mică rezistenţă integrată, care topeşte zăpada şi gheaţa de pe şosea. Astfel, drumurile vor fi mai curate, iar pericolul accidentelor va scădea considerabil.

ZIARUL FINANCIAR

Băncile din România sunt în topul celor mai profitabile bănci europene

Băncile din România au ajuns în topul celor mai profitabile instituţii de credit europene după mai mulţi ani de pierderi, în urma curăţării bilanţurilor de mare parte din creditele neperformante. Dar rămâne de văzut dacă va reuşi să conserve în anii următori această performanţă. Sistemul bancar românesc avea un indicator ROE (rentabilitatea capitalurilor) de 13,5% la sfârşitul primului trimestru, du­blu com­parativ cu media europeană, iar renta­bili­tatea activelor (ROA), a fost de aproape 1,59%, de peste patru ori mai mare decât me­dia UE, potrivit datelor cen­tralizate de Autoritatea Bancară Euro­peană (EBA). Băncile din zona euro controlează circa 80% din sistemul bancar autohton, dar subsidiarele din România sunt mai profitabile decât unele bănci mari din Europa. De exemplu, băncile din Austria, Franţa şi Italia au rate de profitabilitate de 2-4 ori mai mici decât în România.

Salariul unui traducător specializat pe o limbă exotică poate ajunge şi la 4.000 euro brut pe lună

Cel mai bine plătiţi traducători din România sunt cei specializaţi pe limbi străine exotice, precum cele nordice, asiatice sau araba. Salariul unui traducător specializat pe una dintre aceste limbi porneşte de la 1.000 de euro brut pe lună şi poate ajunge şi la 4.000 de euro brut pe lună. Salariile traducătorilor din germană (între 800 şi 3.000 de euro brut pe lună), portugheză (între 520 şi 3.100 de euro brut pe lună) şi italiană (440 - 1.540 de euro brut pe lună) ur­mea­ză în top. "Veniturile pot fi mai mari dacă traducătorul poate traduce mai mult de zece pagini pe zi (în medie un traducător traduce zece pagini) sau dacă dezvoltă abilităţi de traducere într-un domeniu specializat, de exemplu tehnic sau medical. Pentru a obţine aceste venituri absolvirea facultăţii de limbi străine nu este suficientă. Pe lângă facultate este nevoie de experienţă", a spus Irina Rahmanov, traducător şi fondator în cadrul Academiei de Traduceri.

Valoarea de pe bursă a Băncii Transilvania a urcat la 7,9 mld. lei (1,77 mil. euro) după majorarea de capital

Banca Transilvania (TLV), ale cărei titluri sunt printre cele mai lichide pe piaţa de la Bucureşti, a înregistat operaţiunea de majorare a capitalului cu 620 milioane lei, reprezentând 620 milioane de acţiuni noi cu o valoare nominală de 1 leu. Reprezentanţii băncii transmit că majo­rarea se va realiza prin "încorporarea rezer­velor constituite din profitul net al anului 2015, în sumă de 620.000.000 lei, prin emiterea unui număr de 620.000.000 de acţiuni, cu valoarea nominală de 1 leu/acţiune", se arată în comunicatul celor de la Banca Transilvania. Astfel, fiecare acţionar înregistrat la data de 31 mai va primi gratuit pentru fiecare 100 de acţiuni, un număr întreg de acţiuni calculat după formula: 100 X numărul de noi acţiuni (620 milioane)/numărul de acţiuni din trecut (3.026.037.631).

Ajutoare de stat de 100 mil. lei pentru 23 de firme care trebuie să creeze 3.300 de joburi

Ministerul Finanţelor a aprobat ajutoare de stat pentru 23 de companii din sectoare precum industrie, call-centere, consultanţă sau IT, în timp ce pe lista respinşilor se află nume precum Bitdefender, Faurecia sau Delloite. Peste 3.300 de noi joburi vor fi create de companiile care au primit ajutor de stat prin schema care sprijină investiţiile menite să promoveze dezvoltarea regio­na­lă prin crearea de locuri de muncă, arată datele de pe Ministerul Finanţelor. Astfel, 23 de companii din cele 33 care au aplicat pentru ajutor de stat în perioada 30 mai - 10 iunie în cadrul schemei de ajutor de stat au primit ok-ul şi vor primi banii pentru derularea investiţiilor. În total, firmele vor primi aproape 100 de milioane de lei, în timp ce bugetul disponibil pe această sesiune este de 250 de milioane de lei, potrivit datelor de la mfinante.ro. Statul acordă ajutor de stat şi prin alte scheme de ajutor.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb