REVISTA PRESEI 27.09.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 septembrie 2013

ADEVARUL

Dosarul ICA. Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru corupţie. Nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi a primit 6 ani

La patru ani de când a fost trimis în judecată, omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat joi de magistraţii Tribunalului Bucureşti la 5 ani de închisoare cu executare, în dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). În acelaşi dosar cunoscutul nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă. "Am un scurt mesaj pentru cei care mă cunosc - şi ştiu cât de mult îmi place lupta: să nu-şi facă griji! Iar cei care nu mă plac sau nu mă cunosc să nu se bucure prematur: orice s-ar intampla, REVIN Decizia de azi in dosarul Telepatia reprezinta o nedreptate". Profesorul Mencinicopschi a declarat joi că este o victimă colaterală, iar dacă până acum a avut încredere în justiţie, acum lucrurile s-au schimbat. Mai mult, profesorul a ţinut să precizeze că decizia instanţei reprezintă o "mare eroare".

Deutsche Welle - "Biciul" rusesc şi "morcovul" european

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a anunţat disponibilitatea Uniunii Europene de a liberaliza complet importurile de vinuri din Republica Moldova înainte de intrarea în vigoare a Acordului privind Zona de liber schimb şi a Acordului de asociere a Moldovei la UE. În contrapunere, Rusia îşi radicalizează acţiunile împotriva Chişinăului. Congresul diasporei moldoveneşti din Rusia a anunţat că "în ultimele câteva săptămîni, din Rusia au fost deportaţi peste 3.500 de muncitori moldoveni". Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a comunicat că este la curent cu deportarea masivă din Rusia a muncitorilor imigranţi, monitorizează îndeaproape acest proces şi intenţionează să abordeze problema în cadrul consultărilor bilaterale moldo-ruse din luna octombrie. Potrivit părţii moldoveneşti, în Rusia muncesc aproximativ 550.000 de moldoveni. Autorităţile ruse susţin, însă, că cifra depăşeşte 700 de mii.

Vosganian, despre Roşia Montană: Procedura de audiere a miniştrilor e un pic ciudată. Până la dezbateri trebuie să răspundem la trei întrebări

Procedura de audiere a miniştrilor la comisia Roşia Montană este puţin ciudată, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei. El a mai spus că dezbaterea asupra proiectului minier de la Roşia Montană poate avea loc numai după ce se răspunde la trei întrebări. Acestea sunt: "Suntem de acord că resursele naturale trebuie fructificate?", "Suntem de acord că orice resursă care se exploatează trebuie să respecte Constituţia, care spune că trebuie respectat interesul naţional?" şi "Care este cadrul tehnologic în care suntem dispuşi să exploatăm resursele?" El a menţionat că, din moment ce statul acordă concesiuni, este clar că interesul statului este ca resursele să fie concesionate. Pe de altă parte, trebuie definit care e interesul naţional al României de a exploata aurul, dacă e necesar în rezervele BNR. În fine, în privinţa tehnologiei, el a menţionat că trebuie comparată cu alte zăcăminte asemănătoare din lume şi, dacă se observă că tehnologia respectivă e folosită în dispreţ pentru mediu şi pânza freatică e infiltrată, atunci exploatarea nu ar trebui realizată

Ion Jinga: "Vina de a fi român în Marea Britanie"

Ion Jinga, ambasadorul României la Londra a scris pentru ziarului britanic "The Telegraph" despre unele din problemele zilnice ale imigranţii români stabiliţi în Regat, contribuabili la economia ţării şi care se remarcă prin profesionalismul muncii lor. Însă nimic nu pare să mai fie o garanţie în faţa atitudinii discriminatorii care s-a sedimentat în ultimul timp în conştiinţa colectivă a britanicilor. Presa a fost intoxicată de titluri şi declaraţii precum "29 de milioane de români şi bulgari (populaţia combinată a ambelor ţări! - n.a.) vor veni în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2014", "Opriţi migraţia în masă a românilor şi a bulgarilor în 2014", "România şi Bulgaria sunt ţări pline de corupţie şi cu reţele de crimă organizată", "Noul val de imigranţi ne va fura locurile de muncă", "Oamenii din România şi Bulgaria trăiesc asemenea animalelor".

Ponta, supărat foc pe agenţia de presă Reuters

Reuters a publicat, miercuri seară, o ştire bazată pe o declaraţie a lui Victor Ponta despre proiectul Roşia Montană, în cadrul unui interviu acordat prestigioasei agenţii de presă. Ştirea publicată de Reuters cu titlul "Romania PM says spurning gold project would deter investors" ("Premierul României spune că respingerea proiectului aurifer ar descuraja investitorii") a produs iritare la Palatul Victoria. Potrivit Reuters, prim-ministrul a afirmat: "Dacă Parlamentul va decide să nu se facă acest proiect, nu va fi o mare problemă (din punct de vedere economic), dar dacă România oferă mesajul că suntem împotriva investitorilor străini, împotriva exploatării potenţialului nostru, acest lucru ar fi o catastrofă pentru România". Ieri-dimineaţă, premierul şi-a exprimat nemulţumirea faţă de cei de la Reuters, acuzându-i că au scos afirmaţia din context.

În căutarea unei coaliţii, Merkel îşi calcă pe inimă: e dispusă să-i impoziteze pe cei bogaţi

Deşi excludea propunerea Verzilor şi social-democraţilor de a-i taxa pe cei bogaţi, Merkel a ajuns să ia considerare acest aspect, dacă numai aşa poate forma o coaliţie de guvernare. Uniunea Creştin-Democrată a lui Merkel e dispusă să mărească impozitele pentru cei înstăriţi, scrie cotidianul "Bild", citând surse din interiorul formaţiunii. Duminică, Angela Merkel şi-a asigurat un al treilea mandat în fruntea Germaniei, urmând exemplul mentorului ei politic, Helmut Kohl. Totuşi, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi a ei aripă bavareză n-au reuşit să obţină un număr suficient de mandate parlamentare pentru ca "Mutti", aşa cum e alintată Angela Merkel, să guverneze singură. În consecinţă, CDU este nevoit să recurgă la compromisuri pentru a asigura un guvern stabil. Dacă în perioada campaniei electorale, Merkel nici nu voia să audă de taxarea celor bogaţi, acum situaţia pare să se fi schimbat. Potrivit surselor citate de "Bild", opţiunea a fost discutată de liderii CDU.

Tehnică militară şi armament la cel mai mare târg de profil din România

Arme de ultimă generaţie, maşini blindate de luptă, prototipuri de roboţi şi autospeciale pentru forţele de intervenţie. Toate acestea pot fi văzute de bucureşteni, în acest weekend, la expoziţia de tehnică militară de la Romexpo, ExpoMil 2013. Expoziţia de tehnică militară de la Romexpo, ExpoMil 2013, a ajuns la cea de-a opta ediţie. În acest an reuneşte firme din ţară şi din străinătate care prezenta elementele de noutate, precum şi stadiul actual de dezvoltare a echipamentelor şi capabilităţilor în domeniul securităţii şi apărării. Institutiile şi organizaţiile implicate în organizarea şi desfăşurarea evenimentului sunt: Ministerul Economiei, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul Roman de Informaţii, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Asociaţia Patronală Română a Producătorilor de Tehnică Militară (PATROMIL) şi Organizaţia Patronală din Industria Aeronautică Română (OPIAR).

Greva generală de la metrou se amână pentru 14 octombrie

Liderul Uniunii Sindicale Libere din Metrou (USLM), Ion Rădoi, a spus că, luni, bucureştenii pot circula cu metroul, deoarece greva generală anunţată pentru începutul săptămânii va fi amânată. Călătorii se pot bucura de alte două săptămâni de linişte, pentru că următoarea grevă a fost anunţată pentru 14 octombrie. Reprezentanţii USLM au precizat că vor amâna greva, în primul rând, din respect pentru cei peste 700.000 de călători, dar au spus că amânarea va fi valabilă pentru doar două săptămâni. De asemenea, aceştia au punctat faptul că negocierile continuă, sperând să găsească soluţii cât mai repede. Totodată, greva de solidaritate de la RATB va fi amânată până la aceeaşi dată.

CURENTUL

Guvernul pregăteşte reducerea cu până la 60% a salariilor bugetare mari şi cu până la 20% a celor mici

Se anunţă vremuri grele pentru bugetari. Surse guvernamentale susţin că ministrul Bugetului, Liviu Voinea a trimis o adresă către toate departamentele de resurse umane din cadrul ministerelor solicitând o evidenţă a salariilor , precum şi o situaţie a acestora în urma aplicării unor reduceri substanţiale. Potrivit informaţiilor noastre, adresa trimisă de Voinea face referire la o reducere între 40 şi 60% pentru salariile bugetare mari şi o tăiere cu 15-20% a salariilor mici. Conform aceloraşi surse , reducerile salariale masive ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014, în prezent ministrul Voinea lucrând la bugetul de stat pe 2014.

Vosganian către senatori: Rog colegii din Senat să nu voteze cererea de urmărire penală a mea

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a publicat pe blog o serie de note adresate Comisiei juridice şi plenului Senatului, în care solicită parlamentarilor să nu voteze cererea de urmărire penală a sa. Vosganian menţionează că, în ceea ce îl priveşte, a fost vorba exclusiv de decizii politice, privind economia naţională, propuse şi/sau adoptate conform atribuţiilor de ministru de resort. "Sunt decizii pur politice, fără nicio conotaţie penală. Mai mult - deşi fără relevanţă în plan penal -, aceste decizii politice s-au dovedit şi benefice din punct de vedere economic", adaugă el. Acesta mai susţine că la dosar "nu există absolut nicio probă (interceptări telefonice, declaraţii de martori, alte probe) privind vreo implicare" a sa în vreun complot sau în subminarea economiei naţionale.

USL vrea să se împrumute "pe persoană fizică" de la bănci pentru europarlamentare şi prezidenţiale

Liderul deputaţilor PNL, Andrei Gerea, a declarat, ieri, că a semnat în nume personal propunerea legislativă care va permite partidelor politice să ia împrumuturi de la bănci, însă a precizat că este nevoie de această posibilitate pentru finanţarea celor două campanii electorale din 2014. Asta în condiţiile în care legea permite formaţiunilor politice să fie finanţate atât de la bugetul de stat, cât şi de la orice persoană fizică. Dar banii aceştia nu sunt de ajuns, iar USL vrea să se transforme într-o societate comercială care îşi face credite la bănci. Paradoxal, partidele nu pot face profit sau au surse de venit pentru a putea returna aceste împrumuturi şi astfel banii care trebui returnaţi ar trebui să provină tot de la "sponsori".

CURIERUL NATIONAL

Creditorii Oltchim caută finanţare pe termen scurt

Creditorii Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) s-au întâlnit, ieri, pentru a stabili modalităţile de finanţare pe termen scurt a companiei, ministrul Varujan Vosganian aproximând că valoarea de piaţă pe care o vor propune administratorii judiciari ai combinatului s-ar putea situa între 250 şi 300 milioane de euro. Totodată, pentru a contribui la atragerea de fonduri, divizia Ramplast ar putea fi vândută către un furnizor din zona Galaţi - Brăila, urmând ca în decursul săptămânii viitoare să fie comunicate detalii în acest sens, a mai precizat ministrul Economiei, Varujan Vosganian. "Pierderile la Oltchim au coborât de la cinci milioane euro în februarie, când a început insolvenţa, în august a intrat chiar pe uşor profit, în septembrie probabil se va stabiliza. Nu putem să schimbăm acest nivel fără să (...) facem anumite cheltuieli, care se ridică la 12-15 milioane de euro. ", a declarat, ieri, ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă.

Investiţiile chineze, soluţia care salvează locuri de muncă în Europa

În acest an, China a devenit cel de-al treilea cel mai mare investitor direct de peste mări, după Statele Unite şi Japonia. Creşterea investiţiilor din China a ajutat la crearea sau păstrarea a aproximativ 100.000 de locuri de muncă în Europa, în perioada 2011-2012, când economia continentului a fost lovită de o recesiune fără precedent, potrivit unui raport preluat de agenţia chineză Xinhua. Din ianuarie 2013, existau 7.148 de companii în Europa cu investiţii chineze şi care au angajat nu mai puţin de 123.780 de oameni. Un an mai devreme, erau doar 4.525 de companii cu 27.381 de angajaţi. "Am constatat că investiţiile Chinei în Europa au crescut simţitor în perioada 2011-2012", a declarat Zhang Haiyan, şeful echipei de cercetare şi director academic al Centrului Euro-China de Cercetare.

Cât de legală este oferta de răscumpărare de la Fondul Proprietatea?

Oferta de achiziţie pentru 600 mil. acţiuni proprii pe care intenţionează să o lanseze FP ar putea încălca legislaţia europeană, avertizează Asociaţia Investitorilor. Potrivit unor prevederi stabilite la nivel comunitar, răscumpărarea nu poate viza un pachet mai mare de 25% din volumul tranzacţionat zilnic şi pentru cazuri excepţionale de 50% din rulaj. Un alt semn de întrebare este cât de echitabilă ar fi tranzacţia, de vreme ce, efectuată în zona maximelor istorice, i-ar avantaja pe investitorii care ies în detrimentul celor care rămân. Anunţată într-un moment în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) se aflau deja pe un maxim istoric, oferta de răscumpărare de titluri proprii reprezentând 4,35% din capitalul social a accelerat mişcarea ascendentă, simbolul FP atingând la începutul şedinţei de ieri un nivel record de 0,7635 lei/acţiune.

JPMorgan Chase, bună de plată a 11 mld. dolari

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană după active, este aproape de o înţelegere de 11 miliarde de dolari cu autorităţile din SUA pentru stingerea mai multor investigaţii legate de practicile instituţiei pe piaţa obligaţiunilor ipotecare, a afirmat pentru Bloomberg o sursă apropiată situaţiei. Suma uriaşă include despăgubiri de 4 miliarde de dolari către consumatorii păgubiţi, potrivit sursei citate, preluate de Mediafax. Valoarea acordului nu este finală. La negocieri participă Departamentul Justiţiei, Departamentul pentru Locuinţe şi Dezvoltare Urbană şi biroul procurorului general al statului New York, Eric Schneiderman. Schneiderman este co-preşedinte al unui grup de lucru format din autorităţi federale şi locale, responsabil de anchetarea conduitei băncilor pe piaţa creditelor ipotecare în perioada premergătoare crizei financiare.

EVENIMENTUL ZILEI

Sfârşitul ultimului mogul hrănit de Securitate

Dan Voiculescu are probleme şi cu alte dosare penale. Procurorii DNA îl acuză şi de un şantaj de 36 de milioane de euro. În combinaţiile imobiliare din dosarul ICA, el a folosit una din firmele Securităţii. Un alt proces pe rolul instanţelor din România este cel privind calitatea sa de colaborator al Securităţii comuniste. Relaţiile lui Dan Voiculescu cu poliţia politică a lui Nicolae Ceauşescu au fost stabilite, în martie 2011, de judecători: a fost colaborator al Securităţii, sub numele de cod "Felix" şi "Mircea". Totuşi, el încearcă să redeschidă procesul printr-o cale extraordinară de atac. De altfel, firmele Securităţii au fost implicate şi în dosarul ICA. Preluarea imobilelor Institutului a fost făcută în mai multe etape, în perioada 1991-2005. Primul pas a fost făcut în iulie 1991, când reprezentanţii ICA au decis, fără acordul Ministerului Agriculturii, asocierea cu firma Crescent Commercial & Maritime Cyprus, reprezentată la Bucureşti de Dan Voiculescu. Noua societate, SC "Bioprod" SRL, era controlată de firma cipriotă, care deţinea 51% din acţiuni.

Becali ar putea face bani mulţi şi din puşcărie

Tribunalul Bucureşti a decis, în urmă cu un an, ca Primăria Capitalei să-i plătească latifundiarului 590 de euro pentru un metru pătrat în Pipera. Sentinţa se va da peste trei zile. Peste trei zile, judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti urmează să se pronunţe într-un proces de expropriere, proces care i-ar putea aduce lui George Becali 4.598.140 de lei, adică un milion de euro. În septembrie anul trecut, un judecător de la Tribunalul Bucureşti a decis că Becali trebuie să primească acestă sumă de la Primăria Capitalei pentru un teren în suprafaţă de 1.733 de metri pătraţi. Imobilul este situat pe şoseaua Pipera la numărul 43 şi a fost expropriat în 2010 pentru supralărgirea Şoselei Pipe ra, loc în care s-a construit pasajul rutier care leaga Capitala de lo calitatea ilfoveană. Iniţial, Primăria a făcut o expertiză şi a ajuns la concluzia că terenul valorează 68.000 de euro.

Andras Forgacs: Piele şi carne fără sacrificarea animalelor

Până în 2050, va fi nevoie de 100 de miliarde de animale ca să furnizeze populaţiei planetei carne, produse lactate, ouă şi produse din piele. Pentru întreţinerea acestei turme, planeta va plăti un preţ imens, potenţial nesustenabil. Dar dacă ar exista o altă cale? În acest discurs edificator, susţinătorul ingineriei ţesuturilor, Andras Forgacs, susţine că bio-fabricarea cărnii şi a pielii e un mod civilizat de a lăsa în urmă sacrificarea animalelor pentru hamburgeri şi genţi.

UE îngroapă afacerile fermierilor şi producătorilor de biocombustibili

Parlamentul European adoptă o decizie care satisface transportatorii şi benzinarii, dar loveşte fabricile de biocombustibili şi are efect de bumerang asupra fermierilor. Parlamentul European a adoptat, pe 11 septembrie a.c., o propunere legislativă care solicită limitarea utilizării bio­combustibililor tradiţionali şi tranziţia rapidă spre noi biocombustibili generaţi din alte surse, cum ar fi algele marine şi unele deşeuri. Conform legislaţiei prezente, statele membre trebuie să se asigure că energia regenerabilă reprezintă cel puţin 10% din consumul de energie din sectorul transporturilor, până în 2020. În textul adoptat, se menţionează că biocombustibilii de primă generaţie, respectiv cei proveniţi din recolte agricole, nu trebuie să depăşească 6% din consumul final de energie din sectorul transporturilor, până în 2020, spre deosebire de ţinta de 10% din legislaţia existentă.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu a ordonat instanţelor: "Voiculescu este infractor"

Ţinta principală a procurorilor a fost de la început Dan Voiculescu, adversarul politic notoriu al preşedintelui în exerciţiu Băsescu Traian. Traseul acestui dosar a fost strâns legat de actele politice întreprinse de Dan Voiculescu pentru suspendarea din funcţie a lui Traian Băsescu în două proceduri constituţionale. Deloc întâmplător, împotriva lui Dan Voiculescu, a familiei sale şi, fapt de o deosebită gravitate, împotriva trustului media şi a ziariştilor Antenei 3 au fost declanşate în cascadă acţiuni de intimidare, de hărţuire iniţiate, stimulate şi comandate public de Traian Băsescu. Dosarul privind privatizarea Institutului de Chimie Alimentară (ICA) este cap de serie în întocmirea acestor acţiuni de prigoană politică. Pentru instrumentarea lui au fost desemnaţi special procurori cu "bube" grele în mapa profesională care au folosit inclusiv metode de intimidare, de presiuni pentru a smulge declaraţii împotriva lui Dan Voiculescu.

Incredibil, România a devenit premianta Europei

Economia României avansează rapid, existând câteva sectoare unde România este prima din Europa. România a înregistrat, în luna iulie, cea mai mare crestere a lucrărilor de construcţii din UE, de 8,6%, în condiţiile în care la nivelul UE s-a înregistrat o creştere de 0,7%, iar în zona euro volumul lucrărilor de construcţii a înregistrat o creştere de 0,3%, arată datele prezentate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Tot locul întâi este ocupat de ţara noastră şi în ceea ce priveşte creşterea producţiei auto din Europa. Cu un avans de 45% în primele sase luni ale acestui an, România ocupă locul 1 în Europa şi locul trei în lume, potrivit clasamentului întocmit de Organizaţia Internaţională a Constructorilor de Automobile (OICA). România a depăşit Italia şi Belgia şi se apropie de Polonia. 2013 a fost unul excelent şi pentru agricultura românească.

NATIONAL

Statul pregateste inchiderea Postei Romane

Orice firma care poate oferi servicii incluse in sfera serviciului universal in domeniul postal poate depune oferte in acest sens la Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM). In prezent, serviciul universal este oferit doar de Posta Romana, iar anuntul ANCOM poate reprezenta inceputul sfarsitului pentru compania postala de stat. Potrivit ANCOM, orice firma autorizata sa ofere serviciile incluse in sfera serviciului universal poate fi desemnata ca furnizor al acestui serviciu, la cerere sau din oficiu. Companiile interesate trebuie sa transmita ANCOM o cerere in acest sens, pana in 25 octombrie 2013, ora 14.00, insotita de documente cu date de identificare si oferta de servicii postale, plus acte care sa ateste ca firma respectiva nu se afla si/sau nu s-a aflat in ultimii trei ani in insolventa.

Ponta ii da lui Dragnea "perversa" de la Alexeni!

Se pare ca dezvaluirile din "National" despre misteriosul refuz al lui Liviu Dragnea de a accepta o finantare de un miliard de euro pentru constructia unui modern aeroport la Alexeni i-au venit manusa premierului. Care, desi are pe agenda de lucru subiecte mult mai arzatoare precum Rosia Montana, CFR Marfa sau tratarea nevrozelor partenerului Crin Antonescu, nu putea rata totusi prilejul de a-i trage presul de sub picioare vicepremierului. Drept urmare, dupa cum sustin sursele noastre, in paralel cu cercetarile prealabile declansate deja de catre procurorii anticoruptie, Victor Ponta si-a asmutit, pe sest, fidelii din Corpul de control impotriva ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Asa ca, in secret, oamenii de incredere ai premierului verifica plangerile impotriva falimentarii fortate a Aerodromului de la Alexeni.

SRS: Exista politicieni "cumparati" de Gold Corporation

Sorin Rosca Stanescu sustine ca exista o lista a "politicienilor mituiti" pentru a fi de acord cu proiectul Rosia Montana Gold Corporation. Concret, senatorul liberal propune ca o alta comisie, tot speciala, sa-i cerceteze pe politicienii "cumparati". "Evidenta politicienilor mituiti, a unei bune parti, nu chiar a celor mai importanti, o are Corina Vintan, care a fost purtator de cuvant in Ministerul de Externe, mana dreapta a lui Razvan Ungureanu, care si-a facut un ONG care are un contract cu Gold Corporation, care primeste sume uriase de bani care apoi, de la doamna Vintan, in baza unor contracte, sunt virate in beneficiul unor politicieni", acuza SRS. In context, Stanescu sustine si ca "numele grele" lipsesc de pe lista in cauza, deoarece "politicieni de prim rang au fost mituiti direct din strainatate". Pus sa dea nume din aceasta ultima categorie, Rosca Stanescu a aratat spre seful statului.

PUTEREA

Thiess, posibil în echipa de campanie a lui Antonescu

Binecunoscutul consultant politic Adrian Thiess ne-a declarat joi că numai Crin Antonescu este în măsură să comenteze despre o posibilă cooptare a sa în echipa de campanie a liberalului în vederea candidaturii pentru Preşedinţia ţării. Un portal de ştiri a publicat miercuri, pe surse, un articol potrivit căruia Adrian Thiess se va ocupa de campania lui Crin Antonescu în cursa pentru Cotroceni, cu care ar fi avut deja două întâlniri pe această temă. Adrian Thies a coordonat şi echipa de campanie care l-a adus în funcţia de primar general al Capitalei pe Sorin Oprescu. Printre oamenii politici cărora le-a fost consilier se numără Ion Iliescu şi Dan Diaconescu.

Sorin Oprescu: demolarea Cathedral Plaza ar costa aproximativ 4 milioane de euro

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) trebuia să discute în şedinţa de joi două hotărâri privind abrogarea concesionării terenului pe care a fost ridicată Cathedral Plaza. Potrivit primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, acesta ar fi reprezentat primul pas pentru punerea în aplicare a hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile ce obligă administraţia locală să demoleze clădirea pentru a aduce terenul la starea iniţială. Cele două proiecte au fost însă scoase de pe ordinea de zi pentru că nu erau finalizate toate analizele comisiei de specialitate. Potrivit edilului şef, costurile demolării s-ar ridica la 4 milioane de euro.

ROMANIA LIBERA

Începutul sfârşitului

Dan Voiculescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Pedeapsa maximă pentru spălare de bani este de 12 ani, dar instanţa a evaluat că Voiculescu trebuie condamnat doar la cinci ani. În plus, i s-a aplicat şi o pedeapsă complementară de trei ani, care, daca rămâne definitivă, se traduce prin aceea că trei ani după executarea pedepsei cu închisoarea Voiculescu nu are voie să fie ales sau numit în funcţii publice. Prejudiciul este de 60 de milioane de euro creat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Procurorii au pus sechestru pe bunurile inculpaţilor pentru recuperarea pierderilor. Decizia Tribunalului nu este definitivă. Voiculescu mai are două căi de atac : la Curtea de Apel şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Avocaţii au declarat apel. Cel mai probabil şi DNA va declara apel deoarece procurorul de şedinţă a cerut pedeapsa maximă de 12 ani închisoare.

Franţa, prima ţară europeană care respinge accesul României în Schengen pe criterii de RASĂ

Anturajul preşedintelui francez, François Hollande, a scurs către mass-media informaţia potrivit căreia Franţa se va opune aderării României şi Bulgariei începând de la 1 ianuarie 2014 în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Spre deosebire de raţiunile invocate de alte ţări care se opun, motivul explicit al guvernului francez sunt cele 20.000 de imigranţi romi de pe teritoriul Franţei care "au un mod de viaţă extrem de diferit" de cel al francezilor. Este prima oară în istoria UE când unui stat i se refuză drepturile ce decurg din calitatea de membru pe baza unor criterii "culturale" sau de rasă.

Ce spune CTP despre condamnarea lui Dan Voiculescu

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a spus că, în eventualitatea în care ar ajunge după gratii, Dan Voiculescu ar ispaşi o "sancţiune de formă". CTP a adăugat că singură pedeapsă care i s-ar putea aplica fostului patron al Antenelor este confiscarea unei părţi din avere, potrivit Realitatea.net. "Voiculescu a probat un talent ieşit din comun pentru a fenta justiţia, s-a băgat şi s-a scos din Parlamentul României cu o viteză ameţitoare, şi îl cred capabil în continuare de alte manevre pentru a evita un astfel de final. Chiar dacă va ajunge "dincolo de gratii", ca şi cum ar fi la Doftana, Jilava sau la Rahova alea adevărate, să ne gândim puţin... Dan Voiculescu a făcut această afacere calificată drept "ilegală" de către justiţie, penală, acum 10 ani, în 2003. A beneficiat de cei 60 milioane de euro cu care, arată sentinţa judecătorească, ar fi fost prejudiciat statul, vreme de 10 ani. O s-o mai întindă un an-doi şi atunci faceţi socoteala rentabilităţii generale a afacerii", a spus Cristian Tudor Popescu, la Realitatea TV.

ZIARUL FINANCIAR

Derapaj la deficitul bugetar: a urcat în august la aproape 1,3%

Deficitul bugetar a urcat după primele opt luni din an la 1,27% din PIB, respectiv 8 mld. lei, după ce în perioada mai-iulie a oscilat în jurul a 1% din PIB, în condiţiile în care evoluţia veniturilor nu a ţinut pasul cu avansul cheltuielilor. După ce în iulie bugetul a fost pe excedent, în august veniturile au înregistrat un declin de 1,7% faţă de aceeaşi lună din 2012, în timp ce cheltuielile au urcat cu 10%. În intervalul ianuarie-august veniturile au urcat cu 4,4%, iar avansul cheltuielilor a fost de 4,8% comparativ cu primele opt luni de anul trecut. Cele mai mari creşteri de cheltuieli au fost în primele opt luni la bunuri şi servicii (10,8%) şi cheltuielile de personal (15,2%), în timp ce cheltuielile de capital (investiţii) au scăzut cu 9,7%.

CE vrea un fond de 50 mld. euro pentru recapitalizarea băncilor cu probleme din statele non-euro

Uniunea Europeană (UE) ia în calcul transformarea fondului de asistenţă pentru statele care au probleme în privinţa balanţei de plăţi într-un mecanism de recapitalizare a băncilor din statele membre din afara zonei euro, au declarat oficiali europeni pentru Bloomberg. Fondul de asistenţă în privinţa balanţei de plăţi dispune de resurse totale de 50 miliarde euro, din care mai sunt disponibile 40 miliarde euro după sumele angajate de UE în acordurile de finanţare externă ale Letoniei, Ungariei şi României, au afirmat oficialii citaţi. Comisia Europeană (CE) vrea să restructureze fondul prin adăugarea unui sistem de sprijin al băncilor care să poată fi accesat de statele non-euro. Măsura vine în întâmpinarea testelor de stres programate pentru anul viitor în rândul băncilor din UE, fiind destinată susţinerii băncilor din statele non-euro, au adăugat sursele citate.

Guvernul Statelor Unite ar putea rămâne fără bani în octombrie şi riscă să intre în default. "De data aceasta lupul chiar ar putea fi la uşă"

În cuferele guvernului american ar putea rămâne până pe 17 octombrie doar 30 de miliarde de dolari, mai puţin decât cheltuielile normale dintr-o singură zi, dacă politicienii nu ajung la un compromis cu majorarea pragului datoriei, ceea ce ar face ca SUA să intre în imposibilitate de plată pentru prima dată în istorie, a afirmat secretarul Trezoreriei Jacob Lew. El a avertizat că urmările vor fi "catastrofale" pentru întreaga economie americană, cea mai mare din lume. Biroul pentru Buget al Congresului anticipează că guvernul îşi va epuiza resursele băneşti între 22 şi 31 octombrie, în condiţiile în care pe 1 noiembrie trebuie să plătească 55 de miliarde de dolari pentru Armată, sistemul de sănătate şi pentru cel de asigurări sociale, scrie The Wall Street Journal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb