REVISTA PRESEI - 28.02.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 28 februarie 2011

ADEVĂRUL

Durata de viaţă, pe judeţe

Bărbaţii din satele judeţului Satu Mare au o durată de viaţă cu opt ani mai scurtă decât media pe ţară. Pe judeţe, cea mai mare durată medie de viaţă o au bucureştenii şi vâlcenii. În vestul ţării se trăieşte cel mai puţin, arată datele pe 2008 ale Institutului Naţional de Statistică. Bucureştenii suferă de toate bolile civilizaţiei: sunt cei mai stresaţi dintre români, au cel mai agitat ritm de viaţă şi sunt cei mai mari consumatori de fast food. În Capitală găseşti cea mai mare poluare cu noxe de trafic, cele mai multe cazuri de epuizare prin muncă şi multe altele. Statistica arată însă că, în pofida tuturor acestor neajunsuri, bucureştenii trăiesc cel mai mult.

UDMR lasă Opoziţia cu ochii în soare

Alegerea lui Kelemen Hunor în fruntea UDMR încurcă pe moment planurile PSD şi PNL de a despărţi Uniunea de PDL şi de a o atrage în tabăra lor. Noul lider al Uniunii vrea rămânerea la guvernare, iar Opoziţiei nu-i rămâne decât să spere că UDMR va redeschide la un moment dat uşa negocierilor. Victoria previzibilă a lui Kelemen Hunor va fi urmată de strângerea raporturilor cu PDL pe termen imediat. Pe de o parte, protocolul cu democrat-liberalii, care le va consfinţi îndeplinirea solicitărilor, va fi semnat, cel mai probabil, săptămâna aceasta. "Chiar pregătim un protocol, o agendă cu acţiunile guvernamentale şi parlamentare în această coaliţie, vor fi termene precise. Când nu se respectă ceva, avem o problemă", a declarat Kelemen Hunor.

Sorin Blejnar, şeful ANAF, este verificat de Corpul de Control al Guvernului

Consilierul personal al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, a declarat că Şeful ANAF, Sorin Blejnar, este verificat de Corpul de Control al Premierului Emil Boc, ca urmare a scandalului şpăgilor din vămile româneşti. "Întotdeauna când există o suspiciune de inadecvare într-o funcţie de magnitudinea celei deţinute de dl Blejnar în mod evident că interesul premierului este maxim. Da şi este normal să fie astfel de anchete", a declarat consilierul personal al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, la emisiunea "Ediţie Specială" de la Realitatea Tv. Postul de televiziune a prezentat un document care arată că preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a fost numit în funcţie după ce organizaţia PD-L Arad şi-a prezentat în scris susţinerea politică.

Ariton vrea să încalce directivele UE

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat că Transelectrica ar putea fi acţionar la reactoarele 3 şi 4, dacă alte companii nu vor fi interesate. Însă acest lucru ar însemna o încălcare a directivelor europene din energie, care nu permit transportatorilor de electricitate să investească în unităţi de producţie. În plin haos creat în jurul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, ministrul Economiei, Ion Ariton, vine cu declaraţii halucinante, dovedind lipsa unor cunoştinţe elementare despre sectorul energetic, pe care ar trebui să îl gestioneze, conform fişei postului.

Românii mor de foame cu banii în buzunar

Societatea Academică din România (SAR) a lansat un studiu din care reiese că mai avem de cheltuit fonduri de la Uniunea Europeană într-un ritm echivalent cu "15 milioane de euro pe zi", însă gradul de absorbţie este de doar "1,13 milioane de euro pe zi". Fondurile puse la dispoziţie de UE sunt, de fapt, impulsul spre modernizare şi acoperă domenii "sistematic neglijate", cum ar fi infrastructura, resursele umane, convergenţa regiunilor înapoiate sau întărirea administraţiei locale. SAR dă exemplul Letoniei, unde în urma absorbţiei fondurilor europene (în proporţie de 29%, faţă de 8,6% în România) PIB-ul a crescut de la un ritm mediu de 43% din media UE la 60%, rata şomajului a scăzut la 5% şi 120 de sisteme de apă au fost renovate.

Cum poate fi protejată economia prin Constituţie

Apetitul guvernanţilor de a cheltui peste măsură poate fi frânat prin limitarea deficitului bugetar şi a datoriei publice prin intermediul normelor constituţionale. Omul de afaceri Dinu Patriciu spune că, în contextul economic actual, există o tendinţă a statelor de a introduce în constituţii prevederi care să asigure creştere economică. Criza economică mondială a constrâns, în ultimii ani, mai multe state să se împrumute pentru a face faţă căderii, însă multe dintre ele nu au reuşit să gestioneze situaţia şi au înregistrat derapaje ale cheltuielilor.

Se strânge cablul în jurul companiei UPC

Tot mai multe voci confirmă tranzacţia deceniului pe piaţa de telecom: preluarea UPC de către RCS&RDS, ceea ce ar însemna naşterea unui adevărat gigant. Surse din piaţa telecom citate de "Ziarul Financiar" dau ca sigură achiziţia companiei UPC de către RCS&RDS într-o tranzacţie care s-ar ridica la circa 300 de milioane de euro. Cei doi giganţi, UPC (fostul Astral din Ploieşti) şi RCS& RDS (controlată de omul de afaceri orădean Zoltan Teszari), sunt concurenţi pe piaţa telecom de 15 ani. Dacă în 2005 UPC era numărul unu în piaţă, în 2010, lucrurile s-au inversat, RCS&RDS având de trei ori mai mulţi clienţi decât concurentul său "de-o viaţă".

CURENTUL

Ponta scoate banii PSD din România

"Raportul Preşedintelui Ponta". Iată ce scrie la Raport Victor Ponta: "2010 a fost anul în care vocile liderilor istorici, Ion Iliescu şi Adrian Năstase, au redevenit importante în PSD (...) PSD îşi respectă trecutul, mai ales când valorile autentice sunt aproape de PSD, aproape de electoratul PSD şi aproape de interesul PSD de a câştiga, din nou, alegerile". Cu un an în urmă, în programul politic pe baza căruia a câştigat şefia PSD, Ponta promitea, la pag. 27: "Susţinerea unui discurs şi mesaj social-democrat modern, cu asumarea < punctelor gri > din trecutul nostru (gen < Piaţa Universităţii >) spre noi tipuri de public, în special spre noile generaţii, spre intelectuali, spre < noul proletariat > din marile oraşe şi centre universitare. Mai aflăm că pesediştii au ales ca în loc să-şi plătească datoriile - peste 600.000 de lei noi - către RAAPPS (bugetul de stat), au scos banii din ţară preferånd să achite datoriile către PSE, Internaţionala Socialistă.

Abateri de peste 5 mil. lei la Monetăria Statului şi la Imprimeria BNR

5.081.900 lei (cca 1,18 mil. euro) - aceasta este valoarea abaterilor constatate de Curtea de Conturi la Monetăria Statului şi la Imprimeria Băncii Naţionale a României. Cele două regii autonome sunt, practic, fabricile de bani ale Romåniei, unde se bat monedele şi se tipăresc bancnotele. Cele mai grave abateri au fost constatate în cazul Monetăriei, acestea fiind evaluate la peste 4,9 milioane lei. Potrivit raportului Curţii de Conturi, abaterile s-au produs în condiţiile nefuncţionării activităţii de audit public intern, iar prejudiciile estimate rezultate din aceste abateri însumează 3.689.000 lei.

Kelemen de Tia Şerbănescu

Dl Ponta, fitilist, a amintit că dl Boc s-a jurat cândva cu mâna pe Biblie că nu va guverna cu UDMR. De-aia nu-i bine când un politician se jură: îl prinzi cu minciuna-n gură. Dar şi dl Ponta a "uitat" că PSD s-a opus în 2009 intrării UDMR la guvernare aşa cum a uitat şi că a fost ministru în guvernul Boc pe care-l anatemizează acum. Culmea e că dl Duşa (PSD) reproşa UDMR că a dus ţara la dezastru somând-o în acelaşi timp să treacă repede lângă USL. Nici nu se mai înţelegea de ce tânjeşte atâta PSD după un autor de dezastre. Motivul l-a enunţat Lavinia Şandru: "dacă UDMR iese de la guvernare şi vine alături de USL, premier va fi Victor Ponta". Văleu! Iată un motiv ca UDMR să rămână pe loc.

Gorbaciov, un erou împotriva voinţei lui de Corneliu Vlad

Prin soarta lui, Mihail Gorbaciov, care împlineşte 80 de ani la 2 martie, oferă cel mai recent exemplu celebru de ceea ce numim ingratitudine a contemporanilor faţă de marii lor oameni. Din antichitate, de la Cezar, ucis în culmea gloriei, şi până în zilele noastre, patria nu le-a fost neapărat recunoscătoare binefăcătorilor ei. Churchill a pierdut alegerile când tocmai se pregătea să savureze pe îndelete victoria în cel de-al Doilea Război Mondial şi punea la cale, împreună cu ceilalţi doi mari, sovieticul şi americanul, noua împărţire a lumii. Generalul de Gaulle, care a redat Franţei stabilitatea şi grandoarea, a fost înfrânt într-un referendum fără miză chiar în zenitul carierei sale. Stalin a avut parte şi el de ingratitudine, e drept, de una postumă şi care parcă începe să se estompeze.

CURIERUL NAŢIONAL

Codul Muncii a trecut. Urmează măsuri anticriză

Reprezentanţii Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) au avut vineri o întrevedere la Ministerul Muncii cu premierul Emil Boc, ministrul Muncii Ioan Botiş şi cel al Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu, discuţiile axându-se în principal pe găsirea celor mai bune măsuri în vederea relansării economice, ACPR prezentând în acelaşi timp şi câteva amendamente de reglaj fin în ceea ce priveşte Codul Muncii. "Discuţiile de la Ministerul Muncii pe baza Codului Muncii au reprezentat doar 1% din timpul alocat întrevederii, în timp ce 99% din timp a fost alocat discuţiilor privind măsurile anticriză. ACPR a participat la întâlnirea de la Ministerul Muncii pentru a discuta, de fapt, subiecte economice care sunt arzătoare în acest moment, ţinând cont de perioada de criză pe care o traversăm, şi nu neapărat pentru a discuta despre Codul Muncii, subiect pe care noi l-am considerat închis, azi (n.r.- vineri) nefăcând altceva decât să prezentăm nişte amendamente de reglaj fin"", a declarat, pentru Curierul Naţional, Dan Matei Agathon, purtător de cuvânt şi vicepreşedinte al ACPR.

Cum plănuieşte România reînvierea agriculturii

Introducerea unei taxe pe terenurile agricole necultivate va avea efecte benefice asupra agriculturii româneşti, fiindcă va stimula vânzarea de parcele, va facilita achiziţia unor suprafeţe fertile mai mari şi va duce la majorarea producţiei de culturi tradiţionale precum grâul şi porumbul, potrivit unei analize Reuters, citată de Mediafax. În prezent, circa o treime din cele nouă milioane de hectare de terenuri arabile este necultivată, în principal, din cauza metodelor ineficiente de practicare a agriculturii, dar şi pentru că proprietăţile restituite după căderea comunismului au fost foarte puţine. Taxa anuală avută în vedere, de circa 100 de euro pentru fiecare hectar necultivat, ar putea accelera procesul de consolidare şi de majorare a producţiei, într-o perioadă în care preţurile mondiale ale materiilor prime sunt în creştere.

Cine va construi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă?

Ariton crede că proiectul poate fi continuat de Hidroelectrica, Transelectrica şi alte companii româneşti. Enel (Italia) şi ArcelorMittal România aşteaptă "susţinerea" Guvernului ca să-şi poată creşte participaţia. Tudor Şerban: Unele companii din Coreea de Sud, Rusia, China şi America ar dori să preia acţiuni la EnergoNuclear.

Nota pentru publicitatea românească - mică, dar de trecere

În loc să creeze şi să deschidă apetitul pentru decizii mai curajoase, criza a dat lucrurile puţin înapoi.

După o perioadă dificilă, nota pentru calitatea produselor publicitare este mică, dar de trecere. Astfel, Jorg Riommi, Creative Director Saatchi&Saatchi, este de părere că nivelul advertising-ului din România, în acest moment, este doar unul satisfăcător. "Ţara are poţential pentru a oferi mai mult, dar cred că se află sub influenţa psihologică a crizei economice, care, în loc să creeze şi să deschidă apetitul pentru decizii mai curajoase, a dat lucrurile puţin înapoi", a declarat acesta, pentru Curierul Naţional, explicând că nu crede că este vorba doar despre aspectul financiar.

Sătulă de aşteptare, SIF2 ameninţă că listează singură BCR

SIF Moldova (SIF2) ar putea lansa derivate cu activ suport pe titlurile băncii cu sau fără vânzarea efectivă a acţiunilor. Preşedintele societăţii, Costel Ceocea, crede că poate antrena un curent de opinie favorabil listării BCR. Provizionarea ridicată şi dividendele în scădere îi determină pe cei de la SIF2 să ia în calcul un exit total sau parţial.

BCR a vândut credite negarantate de 98 mil. euro la 9% din valoare

BCR a vândut un portofoliu de credite negarantate de 98 milioane de euro, la un preţ de 9% din valoare, ceea ce a influenţat pozitiv rezultatul financiar din ultimul trimestru al anului trecut cu 5 milioane de euro. "În România, am vândut credite negarantate acoperite în proporţie de 95%, deci pe total impactul asupra contului de profit şi pierdere a fost de 5 milioane de euro în trimestrul patru", a declarat Bernhard Spalt, membru al consiliului de management al Erste Bank şi chief risk officer, potrivit Mediafax. Într-o prezentare a grupului austriac se arată că vânzările de credite neperformante s-au situat la 98 milioane de euro în România, 58 milioane de euro în Cehia, 39 milioane de euro în Slovacia şi 11 milioane de euro în Ungaria.

EVENIMENTUL ZILEI

Ialomiţianu: "Top 300", prima ţintă pentru controlul averilor

Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor, spune că Fiscul vizează persoanele cu averi mari, care construiesc vile şi îşi cumpără maşini scumpe fără să poată demonstra de unde au banii. În România eşti cu adevărat bogat atunci când intri în "Top 300 Capital" al celor mai avuţi români, consideră Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor publice. El a declarat, într-un interviu acordat EVZ, că "persoanele care au averi foarte mari şi vor fi prezente în Topul 300 reprezintă grupul ţintă al ANAF" pentru controlul averilor. Altfel spus, dacă o persoană cumpără, în 2011, un obiect de lux cu bani pentru care nu poate aduce acte justificative, va plăti un impozit de 16% din costul acelui bun.

Ce a moştenit Kelemen Hunor de la Marko Bela

Kelemen Hunor îşi începe mandatul de preşedinte al UDMR cu restanţe pe relaţia cu Budapesta şi privind poziţionarea clară alături de PDL sau de alianţa PSD-PNL. După aproape 20 de ani de mandat al lui Marko Bela, preluarea frâielor UDMR de către Kelemen Hunor îl plasează pe acesta, dincolo de victoria categorică din Congres, într-o situaţie deloc confortabilă. Odată cu instalarea în scaunul de preşedinte a început şi numărătoare inversă pentru rezolvarea problemelor Uniunii de care depinde practic menţinerea acesteia pe scena politică de la Bucureşti.

Satul unde stai pe net doar când dorm hoţii

HUNEDOARA. Localitatea Plosca are o problemă fără "leac": de doi ani, zeci de abonaţi Romtelecom rămân periodic fără telefon şi conexiune la net. Locuitorii satului Plosca se plâng că în ultimii doi ani au rămas de vreo 10-15 ori fără cablu de telefon şi internet. Ultimul furt s-a petrecut în luna aceasta, iar până ca situaţia să se remedieze a trecut o săptămână. Şi de data aceasta, compania de telefonie a preferat să schimbe cablul de pe stâlpii liniei care coboară dinspre satul Cinciş, în Plosca, motivând că "îngroparea" liniei ar costa prea mult, de ordinul zecilor de mii de euro.

FINANCIARUL

Scenariu de coşmar pentru economia mondială: petrolul, la 220 USD/baril

In numai 24 de ore, petrolul marca Brent s-a scumpit cu 10%, cel american cu 13%. Atingerea pragului de 180 $/baril va fi devastatoare pentru economia mondiala, extrem de fragila dupa criza. La scurt timp dupa ce ONU a aprobat instituirea de sanctiuni internationale impotriva Tripoli, un diplomat libian nu a exclus posibilitatea ca regimul tarii sale sa decida suspendarea livrarilor de titei catre pietele mondiale si stoparea productiei. Este unul dintre scenariile care-i sperie cel mai mult pe analisti. Oricum, pe fondul miscarii de revolta care a cuprins acest membru OPEC, ca ecou al protestelor din Tunisia si Egipt, pretul "aurului negru" a revenit la valorile-record din 2008.

O altă companie a lui Cristian Burci, Astra Vagoane Arad, intră astăzi sub tirul creditorilor

Pentru Adunarea Generala a actionarilor societatii Astra Vagoane, administratorul judiciar a inchiriat o sala de spectacole. In noiembrie 2010, patru banci de-clarau scadent un credit sin-di-calizat in valoare de 100 de milioane de euro . Finantatorii erau RBS Romania, ING Bank, Piraeus Bank si Citibank Eu-rope. Printre imprumutati se aflau trei producatori de pe piata de material rulant, Astra Vagoane, Meva si Rom-vag, care au intrat, astfel, in incetare de plati. Administratorii judiciari spun ca acesta nu a fost singurul motiv al insol-ventei, ci si relatiile contractuale, dar mai ales cele financiare existente intre firmele grupului-mama, IRS Luxem-burg, detinut de Cristian Burci.

Colaborarea Chinei cu România este posibilă doar prin eforturile ambelor părţi

Interviu cu Liu Zengwen, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al RP Chineze in Romania. Devenita a doua economie a lumii, dupa Statele Unite, dar inaintea Japoniei, cu un Produs Intern Brut (PIB) de 5.878,6 mld. $ si rezerve valutare de peste 2.600 mld. $, China este considerata locomotiva de dezvoltare a economiei mondiale. Numeroase state, printre care Germania, Statele Unite, Franta, Spania, Portugalia, au incheiat in ultimele luni importante contracte de colaborare, cifrate la zeci de miliarde de dolari si menite sa ajute economiile acestor tari pentru o redresare mai rapida dupa recenta criza mondiala. Romania, care dispune, din 2004, de un parteneriat de prietenie si coloborare cu China, nu a reusit, pana acum, sa beneficieze de avantajele oferite de acest cadru de cooperare.

Cum poate scădea cu 15% factura la gazele naturale consumate de populaţie

Consumatorii captivi platesc azi un pret de cos, unde o componenta importanta o reprezinta importurile. Din cantitatea de gaze arsa in Romania in 2010, doar 20,2% au reprezentat consumul populatiei. Orice consumator de gaze naturale din Romania, fie el captiv, fie indus-trial, plateste gazele naturale la un pret de cos, stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Aproape 15% din acest cos il reprezinta pretul de import. In cazul in care s-ar renunta la aceasta compo-nen-ta pentru consumatorii captivi, popu-latia ar plati facturi la gaze mai mici cu 15%. In prezent, un MWh reglementat de gaze naturale costa 96,2 lei la E.ON Gaz Romania si 96,48 lei la GDF-Suez Energy.

Încasările statului din accize s-au redus cu 14 procente în ianuarie

Incasarile din accize au scazut in ianuarie cu 14% comparativ cu luna similara din 2010, pana la un total de 1,16 mld. lei , in timp ce veniturile din Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) au avan-sat cu 28,3%, la peste 4 mld. lei . Cu toate acestea, in urmatoarele doua luni am putea sa asistam la o colectare mai importanta a ta-xe-lor din accize, ca urmare a ultimelor descinderi si arestari in-re-gis-trate la principalele puncte vamale din Romania, masuri care ar trebui sa conduca la o diminuare a contrabandei cu produsele din tutun. Totodata, veniturile din TVA au avut o evolutie buna in pri-ma luna a anului, intrucat in ianuarie se realizeaza incasarile din trimestrul patru din 2010.

SIF Moldova surprinde investitorii cu o politică de dividende revoluţionară pentru piaţa locală

Societatea de investitii financiare va ,,lega" dividendul acordat de pretul actiunilor. SIF Moldova (SIF2) va propune actionarilor, in premiera pentru o com-panie listata la Bursa de la Bucuresti (BVB), acordarea unui dividend legat de pretul de piata al actiunilor, urmand sa asigure un randament de minimum 5% daca pretul va fi de pana la 2 lei /actiune si de mini-mum 3% daca cotatia va fi peste acest nivel. Societatea de investitii financiare a anun-tat totodata ca ia in calcul valorifi-carea partiala sau chiar integrala a pache-tului de actiuni detinut la BCR, al doilea ca marime din portofoliul SIF.

Sorin Blejnar, încolţit de arestările de la Vămi şi de raportul Curţii de Conturi

Inaltul functionar este acuzat ca primeste parte din spagile vamesilor si ca nu a tinut cont de rapoartele Curtii de Conturi pe 2008 si 2009, protejand activitatile ilegale ale unor companii. Seful ANAF, presedintele Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala (foto) este acuzat de Cornel Costea ca ar fi beneficiat de o parte din suma de 90.000 de lei primita ca foloase necuvenite in perioada octombrie 2010-ianuarie 2011.

GÂNDUL

Marian Vanghelie- CUM ŞI-A PIERDUT PAŞAPORTUL la Washington şi cum îşi dă SMS-uri cu Băsescu. PLUS: "ŞTIŢI CE E MANGLEALA? SUPERLATIVUL DE LA CARDEALĂ"

La mai bine de o lună de la revenirea sa din State, Marian Vanghelie a povestit, în premieră, duminică seara, la emisiunea "Serviciul Român de Comedie", de la PRO TV, cum şi-a pierdut, pentru o scurtă perioadă de timp, identitatea, la Washington. Şocul s-a produs la intrarea în Casa Albă, acolo unde era aşteptat de unul dintre consilierii preşedintelui american.

SUPERAFACEREA LUI ILIE NĂSTASE - restaurante McDonald"s cu venituri de 8 milioane de euro: "Mănânc şi eu hamburgeri, dar fără pâine"

După ce în urmă cu trei ani fostul tenismen a decis să cumpere lanţul local de fast-fooduri operate sub brandul McDonald"s, acum este hotărât să deschidă cea de-a cincea unitate din Chişinău. Aceasta va fi primul McCafé de peste Prut. "Am avut vânzări de circa opt milioane de euro în 2010 şi un profit consistent. Mă gândesc însă să reinvestesc banii şi să lansez anul ăsta un McCafé la Chişinău şi să reamenajez o parte din unităţile existente", a declarat pentru gândul Ilie Năstase. "Costă cam două milioane de euro să faci un McCafé", precizează el.

Cine taie pădurile din România. La Bilbor preotul satului avea gater lângă biserică -

În Harghita, Covasna, Neamţ, Bacău şi în multe alte judeţe s-au tăiat mii de hectare de pădure în ultimii ani. Între 3 şi 5 sute de mii de hectare de pădure, nimeni nu ştie exact câte, căci sunt neadministrate. O legislaţie proastă, gândită de politicieni incompetenţi sau poate interesaţi, a făcut ca suprafeţe imense de pădure să rămâna neadministrate. În spatele multor afaceri cu lemn stau politicieni. Până acum nimeni nu a fost pedepsit, nici măcar prins.

JURNALUL NAŢIONAL

Plaja din Tripoli a ajuns cimitir pentru victimele lui Gadafi

Imagini şocante, arătând ororile incredibile ale regimului dictatorului libian Muamar Gadafi, făceau sâmbătă turul internetului. Pe plaja din Tripoli se săpa de zor pentru o în-humare în masă a victimelor re-presiu-nilor sângeroase ale manifes-tanţilor de către ucigaşi fideli colonelului Gadafi. Presa nu a dat amănunte încă despre ceea ce s-a petrecut pe acea plajă, ci numai informaţii disparate. Potrivit unora dintre acestea, ar fi vorba despre câteva sute de manifestanţi ucişi de oamenii lui Gadafi în timpul protestelor faţă de regimul dictatorial al preşedinte-lui libian.

USL îl sprijină pe Oprescu la alegerile pentru primăria Capitalei

Sorin Oprescu a primit asigurări din partea preşedintelui PSD, Victor Ponta, că va fi susţinut de către Uniunea Social-Liberală în cursa pentru un nou mandat la primăria Capitalei. Cu o condiţie - să rămână primul în preferinţele bucureştenilor. Primarul general al Capitalei va organiza în următoarele luni referendumul care va decide dacă bucureştenii îşi vor mai alege singuri primarii de sector. Conform proiectului de Lege a Capitalei propus de preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea, primarii de sector ar urma să fie aleşi din rândul consilierilor generali, consiliile locale urmează să fie desfiinţate, iar bugetul va fi unic.

PUTEREA

Kelemen Hunor, noul preşedinte al maghiarilor, are o iubită de la PSD. Carmen Moldovan, speranţa USL de a scoate UDMR din coaliţia de guvernare

UDMR are de sâmbătă un nou preşedinte prin care pare că mai degrabă se apropie de PSD dacât de PDL, cel puţin la nivel personal dacă nu neapărat politic. În mediul politic, de ceva timp, circulă informaţia neconfirmată încă oficial, că proaspătul preşedinte UDMR trăieşte de mai multă vreme o poveste de dragoste cu deputata PSD Carmen Moldovan. Despre relaţia personală dintre cei doi deputaţi care, din punct de vedere politic sunt adversari, s-a vorbit foarte mult, atât în PSD, cât şi în UMDR, pe holuri şi pe la colţuri. Ambii necăsătoriţi, Hunor şi Moldovan au fost extrem de discreţi în relaţia lor, ei nu s-au afişat niciodată împreună şi nici nu au vorbit despre acest lucru.

Kelemen Hunor dă fără licitaţie 3,6 milioane de euro firmei Aedificia Carpaţi. A doua reconsolidare a Muzeului Naţional de Artă al României

Ministerul Culturii şi Cultelor, condus de către proaspătul preşedinter ales al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Kelemen Hunor, i-a făcut cadou omului de afaceri Petre Badea un contract în valoare de 3,6 milioane de euro pentru restaurarea corpului central al Muzeului Naţional de Artă al României. Este pentru a doua oară când Ministerul Culturii atribuie contracte de lucrări la acelaşi obiectiv firmei Aedificia Carpaţi, însă relaţia contractuală dintre societatea în cauză şi Ministerul Culturii este una mai veche, bazată aproape exclusiv pe contracte atribuite prin negociere directă. De altfel, numai în ultimii trei ani, Aedificia Carpaţi a încasat prin contracte derulate cu statul peste 150 de milioane de euro.

Marian Vanghelie, maestru de ceremonii pentru ziua lui Ion Iliescu. Preşedintele PSD Bucureşti i-a luat faţa lui Victor Ponta

Ion Iliescu nu îşi va mai petrece ziua de naştere - 3 martie - la biroul său din strada Atena, ci a fost invitat să petreacă alături de pesediştii din Capitală. Marian Vanghelie l-a chemat pe preşedintele de onoare să vină în sânul celei mai mari organizaţii a PSD, pentru a arăta că vremurile în care se ameninţau cu excluderea din partid au trecut. Pentru cei care nu ştiu, va fi o dublă aniversare, deoarece astăzi este şi ziua de naştere a lui Marian Vanghelie.

Procurorii l-au audiat pe Blejnar, dar nu au început urmărirea penală

Procurorii constănţeni efectuează cercetări într-un dosar privind autorizarea, în 2007, a unui antrepozit fiscal privind comercializarea de produse petroliere, de către o comisie a Ministerului Finanţelor, din care a făcut parte şi Sorin Blejnar. Aşa cum ne-a declarat şi pentru ediţia online de vineri, reprezentantul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Sadic Zafer, ne-a precizat că nu este începută urmărirea penală. Procurorii întreprind acte premergătoare începerii urmăririi penale, urmând ca la final să dea o soluţie, fie de începere, fie de neîncepere a urmăririi penale.

Kadhafi: Hamburgerul este un amestec de gândaci, şoareci şi broaşte cu ajutorul căruia a fost distrusă URSS.

Confruntat de 13 zile cu o insurgenţă pe care o reprimă sângeros, liderul libian şi-a multiplicat declaraţiile ameninţătoare, promiţându-le "masacre" manifestanţilor acuzaţi că sunt militanţi ai Al-Qaida dopaţi cu "pilule halucinogene". "Shakespeare: acest mare dramaturg de origine arabă", a declarat el, explicând unei asistenţe puţin informate că numele scriitorului englez este o deformare a numelui arab Sheik Zubayr. Într-un dicţionar personal al ghidului revoluţiei libiene, strămoşii indieni ai americanilor sunt originari din Africa de Nord. Iar America îşi trage numele de la un "emir Kâ", de la care navigatorul italian Amerigo Vespucci ar fi furat tot. În registrul economic, Elveţia este o ţară "apropiată" de Libia dar "mai puţin dezvoltată".

ROMÂNIA LIBERĂ

ION MOLEA, liderul Alianţei Naţionale a Sindicatelor Feroviare povesteşte cum s-a îmbogăţit

Lider sindical: M-am lins pe degete, dar nu m-am lăcomit

Preşedintele celui mai mare sindicat feroviar din România recunoaşte cu detaşare că s-a umplut de bani de când îi conduce pe salariaţii CFR, în mare parte datorită "nenorocitului de comision". Într-o confesiune inedită acordată ziarului nostru, Ion Molea mărturiseşte că a închis ochii la jefuirea căilor ferate ca să obţină măriri de salarii pentru angajaţi. Deşi nu face parte dintre liderii de sindicat care ar trebui să-şi publice averea, Ion Molea, preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Feroviare, organizaţie cu 49.000 de membri, nu ascunde faptul că este un om înstărit. El susţine însă că a obţinut averea doar prin muncă. Sindicalistul ne-a primit chiar la ferma lui din comuna Botoroaga, judeţul Teleorman, pentru lămuri toate speculaţiile care s-au făcut legate de averea sa.

ENERGIE. Vine o nouă eră a benzinei scumpe. În România, doar Petrom are motive de bucurie

Cui îi foloseşte şi pe cine încurcă petrolul scump

SUA şi Rusia au de câştigat de pe urma turbulenţelor din lumea arabă, în timp ce UE şi China au de pierdut. Preţul barilului de petrol a ajuns la cel mai înalt nivel al ultimilor doi ani şi jumătate, ca urmare a revoltelor din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Barilul de petrol Brent, relevant pentru Europa, se tranzacţionează la 112 dolari, după ce se apropiase săptămâna trecută de 120 de dolari. Petrolul WTI, al cărui preţ este urmărit peste Ocean, costă aproape 100 de dolari barilul. Principalul factor care ţine preţul sub control este decizia Arabiei Saudite de-a mări producţia, contrar deciziei OPEC. Această decizie face parte din strategia tradiţională a saudiţilor, care respectă cu cea mai mare stricteţe deciziile OPEC atunci când preţurile sunt mici, dar le încalcă deliberat dacă preţurile sunt mari.

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Cui foloseşte privatizarea accelerată a Oltchim?

Consultanţii angajaţi de bănci au arătat că privatizarea trebuie făcută după ce combinatul vâlcean funcţionează la capacitate optimă. Executivul a anunţat că va scoate la vânzare participaţia deţinută de stat la Oltchim. Înstrăinarea pripită a pachetului majoritar nu va produce însă efecte benefice nici pentru bu-getul de stat, nici pentru eco-nomie. Colosul din Râmnicu-Vâlcea funcţio-nează acum la 30% din capacitate, este decapitalizat, nu poate face investiţii şi, cel mai grav, are un acţionar minoritar care îi sabotează toate planurile de redresare. Guvernul intenţionează să angajeze un consultant pentru a pregăti una dintre privatizările-cheie ale momentului. Oltchim Râmnicu-Vâl-cea va fi oferită investitorilor anul viitor, după ce Executivul va numi în următoarele luni un intermediar re-cunoscut internaţional pentru a se ocupa de toate detaliile tranzacţiei.

Două sisteme bolnave: sănătatea "de stat" are febră, iar cea privată - puls slab

Asigurările medicale private şi abonamentele la clinicile particulare ar trebui să suplinească lipsurile din sistemul public. Obişnuiţi cu un sistem medical despre care se spune că este gratuit, dar pentru care se achită "plăţi informale" cuantificate anual la peste 400 de milioane de euro , românii n-au prins încă "gustul" asigurărilor private de sănătate. Această realitate este reflectată şi de evoluţia domeniului în ultimii ani, piaţa de profil blocându-se la nivelul înregistrat în 2005. În acest moment, doar 50.000 de persoane au încheiat o astfel de poliţă, slaba dezvoltare a sectorului fiind cauzată în primul rând de lipsa unor pârghii legislative şi fiscale. Prăbuşirea iminentă a sistemului public de sănătate îi va obliga pe pacienţi să caute variante salvatoare. Nu toată lumea o să dispună de resursele financiare necesare unui tratament în străinătate şi, prin urmare, so-luţiile ar trebui găsite la clini-cile din ţară.

Chinezii aduc producţia de electronice în România

Grupul chinez Panda Electronics pregăteşte o investiţie de 180 de milioane de euro într-o fabrică de electronice în judeţul Dâmboviţa. În timp ce în ţările din regiune fuse-seră anunţate importante investiţii chineze în producţie şi infrastructură, România părea că a pierdut acest tren. Proiectul fabricii pe care grupul Panda Electronics vrea să o construiască în localitatea Dărmăneşti din judeţul Dâmboviţa, o investiţie de 180 de milioane de euro , are însă rolul de a infirma această ipoteză. Criza nu numai că a propulsat economia Chinei pe lo-cul al doilea în lume, dar a dat un avânt fără precedent companiilor sale în a investi în toate colţurile lumii. Dacă în urmă cu doi-trei ani investitorii chinezi co-chetau cu ţările africane sau cele din Ame-ri-ca de Sud, acum nu se mai sfiesc să fa-că afaceri în ţările din Eu-ropa de Est. Chinezii fac autostrăzi în Polo-nia, vor să construiască aeroporturi, ter-minale portuare şi nave maritime în Grecia sau investesc în producţia de autovehicule în Bulgaria.

ZIARUL FINANCIAR

Culmea eficienţei în recrutare: în call-centere se organizează câte 50 de interviuri de angajare în acelaşi timp

Joburile în call-centere, singurele în care studenţii fără experienţă sunt acceptaţi fără să dea prea multe explicaţii, au devenit o adevărată povară pentru recruiteri, care se văd nevoiţi să cheme câte 150 de candidaţi într-o singură zi la interviul de angajare, din care să angajeze numai 10 până la final. De partea cealaltă, tinerii care trec printr-o astfel de experienţă şi nu sunt angajaţi refuză să meargă la alte interviuri, pentru că "nu ştiu dacă mai are rost". În România lucrează aproximativ 15.000 de tineri în call-centere, potrivit estimărilor firmelor care activează în domeniu, aceste companii fiind printre singurele care au anunţat că fac angajări masive în ultimul an, pe lângă cele de outsourcing şi IT.

Achiziţia UPC de către RCS nu ar duce la crearea unui monopol, crede ministrul comunicaţiilor

Ministrul comunicaţiilor Valerian Vreme, a declarat că eventuala preluare a filialei din România a companiei americane UPC de către rivalii de la RCS&RDS va fi analizată de Consiliul Concurenţei şi că el personal nu crede că va fi vorba de o situaţie de monopol. "Nu cred că ar duce-o în poziţie de monopol, piaţa de telecomunicaţii şi televiziune e destul de echilibrată la ora actuală în România. Dar orice tendinţă de monopol va fi tratată serios de instituţiile statului", a spus el. RCS&RDS, operator controlat de omul de afaceri orădean Zoltan Teszari, este la un pas de a prelua UPC pentru 300 mil. dolari, potrivit datelor obţinute de ZF de la mai multe surse de pe piaţă.

SIF-urile nu mai cred în promisiunile austriecilor şi se gândesc la exitul din BCR

Cele cinci SIF-uri, care deţin împreună 30% din capitalul BCR, susţin că iau serios în calcul posibilitatea exitului din instituţia de credit la cinci ani de la privatizare, în condiţiile în care acţionarul majoritar, grupul austriac Erste, nu a demarat încă procedurile de listare a băncii. SIF Moldova (SIF2) este prima din grupul celor cinci SIF-uri care şi-a anunţat oficial intenţia de a-şi valorifica participaţia de 6% deţinută la BCR, cerând acordul acţionarilor convocaţi pe 21 aprilie în cadrul Adunării Generale Extraordinare. Surse oficiale afirmă însă că toate conducerile societăţilor de investiţii au discutat despre măsura în care mai este oportună prezenţa în acţionariatul BCR şi despre armonizarea punctelor de vedere în acest sens.

Instanţa a cerut CNVM să decidă dacă RASDAQ este piaţă reglementată, în procesul de manipulare în care este implicat şeful BT Securities

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) trebuie să decidă dacă piaţa RASDAQ este piaţă reglementată sau nu, în procesul în care omul de afaceri clujean Gicu Gânscă este acuzat, alături de alte persoane, de manipularea pieţei de capital. Statutul pieţei RASDAQ este unul dintre aspectele care au rămas neclarificate după fuziunea dintre BVB şi Bursa Electronică RASDAQ, în 2005, faptul că nu se ştie nici astăzi dacă RASDAQ este sau nu piaţă reglementată generând numeroase controverse în rândul investitorilor. Vineri a avut loc un nou termen la Curtea de Apel Cluj în dosarul în care un om de afaceri din Cluj, Gicu Gânscă, directorul general al BT Securities, Rareş Nilaş şi alte persoane au fost trimise în judecată de către procurorii DIICOT pentru manipularea pieţei de capital.

Lideri ai PDL s-au reunit, duminică seară, pentru a discuta despre pregătirile pentru consiliul partidului

Lideri ai PDL s-au reunit, duminică seară, la sediul din Aleea Modrogan, pentru a discuta situaţia din partid, în vederea organizării şedinţei din 5 martie a Consiliului Naţional de Coordonare (CNC) al PDL, informează Mediafax. Surse din PDL au precizat că printre cei care participă la această şedinţă s-ar afla premierul Emil Boc, secretarul general adjunct Gheorghe Flutur, preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele Raluca Turcan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb