REVISTA PRESEI 28.02.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 28 februarie 2014

ADEVARUL

Crimeea sub asediu. Tancuri la intrarea în Simferopol. Parlamentul şi Guvernul, ocupate de miliţii pro-ruse

Vladimir Putin a declarat stare de alertă pentru trupele armate ruse şi a mobilizat avioane de luptă la graniţa cu Ucraina. La intrarea în Simferopol, capitala peninsulei Crimeea, se află tancuri ruseşti care "aşteaptă paşnic pe marginea drumului". Parlamentul şi Guvernul peninsulei au fost ocupate de grupuri pro-ruse, cu arme automate. Noaptea trecută, mai multe trupe şi echipamente militare au plecat din portul Sevastopol. După ce în jur de 20.000 de locuitori ai peninsulei Crimeea au protestat duminică faţă de schimbarea de putere de la Kiev, pe care o consideră "lovitură de stat a fasciştilor", Rusia şi-a consolidat prezenţa militară în regiune, a oferit cetăţenie tuturor locuitorilor şi a anunţat că va sprijini demersul lor de a se realipi Rusiei, dacă populaţia vrea asta. Pe fondul tensiunilor separatiste, ieri au izbucnit conflicte în faţa parlamentului regional al peninsulei, iar două persoane şi-au pierdut viaţa. Alte cel puţin 35 se află în spital.

Uniunea Social-Tăriceană

Călin Popescu Tăriceanu vrea să reînvie USL prin substituirea PNL cu viitorul Partid Reformator Liberal (PRL) şi să fie desemnat candidat la prezidenţiale în locul lui Crin Antonescu. Victor Ponta îl primeşte numai dacă rupe o parte însemnată din parlamentarii PNL. O cercetare INSCOP arată că cei care îl apreciază pe Călin Popescu Tăriceanu provin în majoritate dintre alegătorii PSD. La scurt timp după ce şi-a anunţat demisia din PNL, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a anunţat lansarea unui nou partid, care îşi propune să devină o extensie a PNL. Partidul Reformator Liberal (PRL) este însemnul sub care Călin Popescu Tăriceanu vrea să reînvie USL, să candideze la alegerile prezidenţiale şi să-l învingă pe fostul său coleg Crin Antonescu. Deşi multă lume vorbeşte de o nouă scindare a PNL, liberalii nu s-au îngrămădit să adere la proiectul politic anunţat de Tăriceanu. Singurii care şi-au anunţat intenţiile au fost senatorul Sorin Ilieşiu, proaspăt exclus din PNL, şi anonimul deputat PNL Titi Holban, care, deşi aflat la cel de-al doilea mandat, nu s-a remarcat prin absolut nimic.

Raport SUA: România are probleme cu corupţia şi există ingerinţe politice în justiţie

România este afectată de corupţie instituţională şi există tentative politice de compromitere a justiţiei, constată Departamentul de Stat al SUA, denunţând discriminarea sistematică a romilor, abuzurile din penitenciare, ameninţări la adresa jurnaliştilor şi declaraţii antisemite. "Probleme majore privind drepturile omului includ tratamentul inadecvat şi hărţuirea de către agenţi de poliţie şi jandarmi a deţinuţilor şi romilor, inclusiv moartea unei persoane în custodia poliţiei", se arată în raportul privind situaţia din România pe anul 2013 intitulat "Practici în materie de drepturile omului", elaborat de Biroul pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american. "Corupţia instituţională rămâne o problemă răspândită care afectează toate structurile societăţii. Discriminarea societală sistematică împotriva romilor afectează accesul acestora la o educaţie adecvată, la locuinţe, la servicii medicale şi la oportunităţi de muncă", precizează raportul privind situaţia din România.

Vocea Rusiei: "A venit timpul pentru o Primăvară Europeană. Probabil că experienţa Crimeei va fi atât de plăcută încât alte regiuni îi vor urma exemplul"

Ediţia în limba română a publicaţiei "Vocea Rusiei" publică astăzi un text prin care autorul transmite că "ocuparea clădirilor guvernamentale din Crimeea este o parte integrantă a protestului paşnic şi democratic", iar că exemplul oferit de separatiştii din peninsulă probabil că va fi "atât de incitant, iar experienţa atât de plăcută, încât şi alte regiuni (nu numai din Ucraina) să-i urmeze exemplul". Valentin Mândrăşescu, Vocea Rusiei "Pentru a înţelege ce se întâmplă în Crimeea, trebuie luat în calcul un principiu simplu după care se ghidează Rusia în politica externă: "precedentul e fundamentul dreptului". În practică, acest lucru înseamnă că Rusia respectă cu sfinţenie legislaţia internaţională în aceeaşi măsură în care o fac "partenerii occidentali". De exemplu, după "precedentul Kosovo" a apărut Abhazia şi Osetia de Sud. A durat cam mult, dar Moscova începe să reacţioneze şi să înveţe din ce în ce mai rapid. În acest context, în măsura înţelegerii pe care o avem în privinţa evenimentelor curente, răspundem la întrebările referitoare la situaţia din Crimeea:

Unde s-a greşit în cazul reintrării Hidroelectrica în insolvenţă

Sindicaliştii Hidroelectrica îl acuză pe administratorul judiciar Remus Borza de întoarcerea companiei de stat în insolvenţă şi îi cer returnarea comisionului de 2,2 milioane de euro pe care l-a încasat pentru că a scos producătorul de energie din reorganizare judiciară în numai un an, deşi nu s-au întrunit condiţiile necesare. Situaţia Hidroelectrica este mai gravă decât pare, după ce Curtea de Apel a admis un număr de nouă recursuri, iar compania a reintrat automat în insolvenţă din cauză că în momentul ieşirii din procedura de reorganizare judiciară, în iunie 2013, mai existau procese pe rol. Toate aceste dosare au fost reîntoarse acum spre judecare. "Practic, tot ce se câştigase s-a făcut praf, inclusiv procesele cu < băieţii deştepţi > pentru despăgubirile cerute de aceştia şi care fuseseră câştigate. Acum totul s-a restartat. Se va rejudeca inclusiv opoziţia la deschiderea procedurii de insolvenţă şi, dacă se va pierde în instanţă, insolvenţa nu a avut niciodată loc, iar contractele bilaterale ar putea fi reinstaurate", a declarat, pentru "Adevărul", Remus Vulpescu.

Legea falimentului personal va intra săptămâna viitoare în dezbaterea unei subcomisii din Camera Deputaţilor

Subcomisia pentru discutarea proiectelor de lege privind falimentul persoanelor fizice, alcătuită de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, va începe să lucreze efectiv pe 8 martie, a anunţat, joi, deputatul Aurelian Ionescu, membru al Comisiei juridice. Potrivit acestuia, problema falimentului persoanei fizice este o prioritate pentru comisie, "din moment ce deja s-a votat şi s-a luat decizia formării unei subcomisii specializate, pentru a discuta cele trei proiecte legislative". Deputatul a precizat că au avut loc şi discuţii ca prevederile privind falimentul persoanelor fizice să poată fi incluse în noul Cod al insolvenţei, pe lângă prevederile privind falimentul persoanelor juridice.

CURENTUL

Zestrea lui Tăriceanu pentru PSD: un cameraman al regimului comunist şi un martor într-un dosar de prostituţie

Fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu a ales să-şi îngroape cariera politică într-un mod penibil. Totul din cauza ambiţiilor personale puse înaintea pragmatismului politic, din dorinţa de a urca şi mai sus în ierarhia politică. Mai precis, pentru a se autopropune candidat la prezidenţiale din partea USD. "Nu mă interesează nici postul de ministru, nici de vicepremier, nici de preşedinte al Senatului. Am fost premier. E caraghios să-mi doresc mai puţin. Poate îmi doresc mai mult", a spus Tăriceanu, invitat la Antenele lui "Felix" Voiculescu. Teatrul absurd jucat de Tăriceanu a continuat şi ieri, atunci când a anunţat că-şi face partid politic - Partidul Reformator Liberal - compus din mulţi liberali care nu mai suportă alegerile politice ale lui Crin Antonescu. La acest apel "reformator" au răspuns senatorul Sorin Iliesiu si un deputat de Buzău, Titi Holban. Acesta este un "ilustru necunoscut" din punct de vedere al activităţii politice. În schimb, numele lui Titi apare într-un dosar penal de prostituţie intentat soţiei lui Codruţ Marta, Andreea Marta.

Semnal de alarmă: Preţul gazelor în România va fi mai mare decât cel din UE după liberalizare

Preţul gazelor pe piaţa din România va fi aliniat la cel de import la finele perioadei de liberalizare, însă preţul la care România importă gaze este mai mare decât cel de pe pieţele europene, a declarat directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, prezent la o conferinţă de profil. "Piaţa din România nu este pregătită pentru liberalizare. Preţul de import este mai mare decât cel de pe pieţele europene, întrucât există doar o singură sursă de import. Or, la noi, preţul va fi aliniat la cel de import', a spus Ribo. Potrivit acestuia, alte pieţe europene şi-au dezvoltat surse alternative de import înainte de a liberaliza piaţa gazelor. "Doi ani pentru liberalizarea pieţei pentru consumatorii industriali este prea puţin. Pentru casnici s-a dat o perioadă de dereglementare de şase ani', a completat el.

S-au găsit vinovaţii pentru ruperea USL: Şobolanul de Apă nu se înghite cu Mistreţul de Pământ

Victor Ponta nu ne-a ascuns niciodată că este deja, fascinat de China si oamenii lui s-au gândit că nu ar fi rău să îmbine plăcutul cu utilul şi politica internă cu cea externă. Motiv pentru care au şi apelat, plini de entuziasm, la Horoscopul chinezesc, un horoscop exotic pe care l-au preschimbat într-o armă propagandistică. "Specialistul" astrolog al televiziunii şi Ghiţă ne povesteste faptul că, de fapt, chiar şi în stele, în zoologia mistică chinezească şi aritmetica "numerologică", scrie clar că, de fapt, tot Băsescu este de vină. Potrivit astrologiei chinezeşti, Victor Ponta este născut în Anul Şobolanului de Apă, iar Crin Antonescu, în Anul Mistreţului de Pământ. Cei născuţi în zodiile amintite pot colabora numai dacă miza este foarte importantă şi, de regulă, pot lupta împreună pentru ceva care îi interesează pe ambii, dar le este foarte greu să împartă ce au obţinut. Nativul Şobolan este un foarte bun diplomat şi încearcă să obţină, în urma negocierilor, chiar mai mult decât spera, în timp ce nativul Mistreţ este foarte sigur pe sine, îşi asumă riscuri foarte mari şi nu renunţă la ceea ce consideră că îi aparţine sau i se cuvine.

CURIERUL NATIONAL

Tarifele de interconectare a apelurilor se reduc de la 1 aprilie

Începând cu data de 1 aprilie 2014, noile tarife maxime pentru terminarea apelurilor în România scad de la 0,67 eurocenţi/minut la 0,14 eurocenţi/minut, pentru terminarea la puncte fixe, respectiv de la 3,07 eurocenţi/minut la 0,96 eurocenţi/minut, pentru terminarea la puncte mobile, a anunţat ieri Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), precizând că deciziile prin care sunt stabilite noile tarife maxime pentru serviciile de interconectare în vederea terminării apelurilor au fost luate în urma avizului favorabil primit din partea Comisiei Europene. Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toţi furnizorii de reţele din România identificaţi cu putere semnificativă pe pieţele de terminare a apelurilor la puncte fixe şi mobile: 46 de furnizori de reţele fixe şi 6 furnizori de reţele mobile. La fel ca până acum, tarifele de terminare nu sunt diferenţiate în funcţie de tehnologia utilizată (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar în care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, reţele naţionale sau internaţionale).

Vin alte zile negre în asigurări?

Campioană la plângeri în 2013, Euroins anunţă că îşi va majora capitalul social cu 100 mil. lei, până la 238,5 mil. lei. Înainte de a intra în administrare specială, şi Astra Asigurări a recurs la o manevră similară. Decizia Euroins poate însemna fie că vrea să îşi mărească cota de piaţă, profitând de impasul Astra, fie că ASF i-a cerut să crească indicele de solvabilitate. Dimensiunea majorării de capital anunţată de Euroins este cu atât mai surprinzătoare cu cât, cu numai o săptămână înainte de a se deschide procedura de administrare specială asupra Astra Asigurări, şi acest asigurător anunţa că, în urma majorărilor din ultimul an, îşi va dubla capitalul social de la 192,7 mil. lei, cât avea la 31 decembrie 2012, la 436,9 mil. lei. "În funcţie de dezvoltarea companiei la nivel intern şi internaţional, acţionarii companiei îşi exprimă disponibilitatea totală de a susţine activitatea cu majorări de capital pentru consolidarea şi extinderea businessului", anunţa atunci Astra Asigurări. Surse din piaţă au declarat că ASF ar pregăti o a doua decizie, similară celei luate în privinţa Astra Asigurări.

Este ASF o "cloacă"? Ce spun investitorii

Verdictul investitorilor contactaţi de Curierul Naţional legat de Autoritatea de Supraveghere Financiară nu este departe de cel de "cloacă" folosit de preşedintele Traian Băsescu pentru a descrie instituţia. Toţi sunt în cea mai mare parte nemulţumiţi de serviciile ASF, unul o califică drept mafie, în timp ce preşedintele Asociaţiei Investitorilor ridică problema dacă Autoritatea îşi mai justifică existenţa. Cazul Harinvest-BCR pare a reprezenta un punct culminant al nemulţumirilor investitorilor faţă de funcţionarea supraveghetorului pieţei. Ca o zoaie pe un geam. Aşa descria acum cinci ani Traian Băsescu clasa politică din care el însuşi face parte. Exprimările la limită au fost o caracteristică a preşedintelui care recent a avut o formulare la fel de dură asemănând-o cu o "cloacă". Investitorii intervievaţi de Curierul Naţional nu marşează cu toţii către o astfel de sintagmă extremă, însă verdictul lor este, de asemenea, tăios. ASF ca instituţie nu îşi face treaba, se autosesizează rar, răspunde solicitărilor investitorilor în mai puţin 20% din cazuri şi în orice caz nu îşi justifică bugetul prin prestaţiile sale.

Subiectul Elveţia declanşează scandal în Parlamentul European

Strigăte şi schimburi jignitoare de replici au marcat dezbaterea din Parlamentul European referitoare la consecinţele referendumului recent din Elveţia privitor la imigraţie. De la început, dezbaterea a fost întreruptă de deputatul italian Mario Borghezio, membru al formaţiunii politice de extremă dreapta Liga Nordului, care a arborat - sub ochii sideraţi ai celor invitaţi să asiste la dezbateri - un drapel elveţian strigând, în limbile franceză şi italiană: "Da, referendumului!; Da, libertăţii poporului!"; "Destul cu dictatura europeană asupra popoarelor!". Imediat a fost invitat de preşedintele şedinţei plenare să părăsească sala dezbaterilor, "ajutat" de oamenii de ordine. Dezbaterea propriu-zisă referitoare la implicaţiile rezultatului referendumului elveţian - care, practic, repune în discuţie libertatea de circulaţie a forţei de muncă în UE - a fost marcată de strigăte şi schimburi de replici jignitoare între "proeuropeni" şi "eurosceptici".

EVENIMENTUL ZILEI

Cu ce cărţi joacă Tăriceanu?

Demisionat din PNL, Tăriceanu ia în calcul să se înscrie în cursa pentru prezidenţiale şi se declară convins că îl va învinge pe Antonescu. Ponta spune că l-ar susţine. Partidul pe care şi-l va înfiinţa fostul premier Călin Popescu Tăriceanu se va numi Partidul Reformator Liberal. Cu acesta, Tăriceanu plănuieşte să candideze la alegerile prezidenţiale şi se declară convins că îl va învinge pe Crin Antonescu. Anunţul este mai puţin hazardat decât ar părea, întrucât preşedintele PSD, Victor Ponta, s-a declarat dispus să susţină o candidatură a lui Tăriceanu, din partea USL. Deşi la o primă vedere demersul fostului premier pare hazardat, acesta are câteva avantaje: 1. Imaginea lui Tăriceanu este asociată cu o perioadă de prosperitate economică, 2005-2008, 2. Fostul premier a intrat în coliziune cu Traian Băsescu, încă din perioada în care era premier. 3. Este un politician de dreapta, cu un mesaj constant de dreapta. 4. Oferă locuri la guvernare. 5. Este mai bine plasat în sondaje decât Antonescu.

15 mari companii americane încearcă să convingă Congresul SUA că România ar trebui introdusă în Programul Visa Waiver

Procedura greoaie prin care românii obţin vize pentru Statele Unite reprezintă un obstacol pentru afacerile americane în România, susţine preşedintele Consiliului de Afaceri Româno-American, Eric Stewart. El a declarat pentru RADOR că cele 15 mari companii americane membre ale Consiliului încearcă să convingă Congresul Statelor Unite că România ar trebui introdusă în Programul Visa Waiver. "Este foarte dificil pentru afaceri dacă românii şi americanii nu pot călători uşor între cele două ţări, dar este important să nu uităm că incapacitatea noastră de a adopta legislaţie mai uşoară pe vize în Congres nu are nimic de-a face cu România, ci cu subiecte ca imigraţia sau dezbaterea privind emisfera vestică. Este păcat că România nu este inclusă în Visa Waiver", a spus Eric Stewart. Din Consiliul de Afaceri Româno-American fac parte mari companii ca Chevron, ExxonMobil sau Johnson & Johnson, care sunt implicate în dezvoltarea laturii economice a Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite şi România.

Şmecheria taxei pe benzină

Deşi nu apare în scrisoarea către FMI, taxa suplimentară care va scumpi cu circa 50 de bani fiecare litru de combustibil se va aplica de la 1 aprilie, adică peste doar o lună. Miercuri, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că nu va aproba scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar Internaţional dacă acesta va include taxa de 7 eurocenţi pe combustibili sau "electorata", proiectul de scădere a ratelor la bancă. Premierul Victor Ponta s-a grăbit să îl asigure pe preşedinte că scrisoarea de intenţie nu cuprinde cele două elemente. Anunţul premierului a indus în eroare majoritatea românilor, care au înţeles că măsurile nu se vor aplica. În realitate, ambele măsuri vor fi implementate. Într-o formulare mai tehnică, chiar premierul a anunţat că noua taxă pe benzină va fi introdusă. Altfel spus, Ponta a reamintit că taxa de 7 eurocenţi pentru combustibili a fost deja aprobată prin ordonanţă de urgenţă, deci va intra automat în vigoare de la data de 1 aprilie.

Crin Antonescu: Tăriceanu a reuşit să îl adune la partid doar pe dl Ilieşiu

În ciuda apelurilor pe care le-a făcut, Călin Popescu Tăriceanu l-a luat din PNL doar pe Sorin Ilieşiu, l-a ironziat preşedintele PNL, Crin Antonescu pe Călin Popescu Tăriceanu. "Eu cred că subiectul acesta este atât de jenant că nu ar trebui să îl mai discutăm. După un anunţ cu atâtea surle şi atâtea trâmbiţe, un anunţ potenţat şi de primul ministru, un anunţ potenţat şi de candidatura la preşedinţia României susţinută şi de PSD şi de neamurile lor, politice vreau să spun, domnul Tăriceanu reuşeşte să-l adune la apel din tot PNL doar pe domnul Ilieşiu, care se mai şi grăbeşte să-şi adjudece locul doi, ca şi cum i-l disputa cineva. Iertaţi-mă, eu nu mai vreau să mai discut despre acest subiect", a mai spus Antonescu. Antonescu a mai afirmat că se va pronunţa pentru reprimirea în partid a fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, dacă acesta va face o cerere în acest sens.

Protest la Dacia împotriva anunţurilor guvernamentale

Sindicatul Automobile Dacia a anunţat pentru data de 5 martie un miting de protest, la care ar putea lua parte peste 10.000 de oameni. "Consiliul Sindicatului Automobile Dacia va organiza o adunare publică pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor din Mioveni, în data de 5 martie 2014, între orele 13,00 şi 14,00. La adunarea populară vor participa peste 10.000 de membri ai sindicatului", se arată într-un comunicat semnat de liderul sindical Nicolae Pavelescu. Sindicaliştii acuză lipsa măsurilor concrete de sprijinire a industriei auto. Concret, aceştia sunt împotriva amânării execuţiei tronsonului de autostradă Piteşti - Sibiu, informează Agerpres. Tronsonul de autostradă Piteşti - Sibiu este considerat ca fiind de "importanţă deosebită pentru SC Automobile Dacia, pentru furnizorii săi şi pentru România". Sindicaliştii cer şi suplimentarea tichetelor pentru programul Rabla. Totodată, muncitorii de la Mioveni vor protesta faţă de nerespectarea promisiunilor guvernanţilor cu privire la modificarea legislaţiei muncii.

JURNALUL NATIONAL

Kovesi, vis împlinit: Ponta la DNA!

Premierul Victor Ponta nu a scăpat ocazia de a da o turnură mai destinsă unei adunări care se anunţa apăsătoare: şedinţa de bilanţ a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Cadrul sobru al clădirii pline de stucaturi şi coloane de marmură, uniformele de paradă care salutau oaspeţii Cercului Militar erau la "înălţimea exigenţelor" unor personaje împăunate cu gradele funcţiilor din sistemul de anchetă şi împărţire a dreptăţii. Codruţa Kovesi, şefa DNA, se asorta cu somptuozitatea clădirii şi, surpriză, a apărut cu un nou "look", perceput ca un semnal de umanizare şi înnoire a instituţiei unde a fost învestită prin trocul politic. Reconfirmata de la Înalta Curte, doamna Stanciu of Galaţi, şefa "completelor negre", şi-a expus rictusul din colţul gurii, ca pe un sigiliu al intransigenţei tratamentului servit "clienţilor" trimişi pe bandă rulantă de Băsescu Traian. În această adunare, invitatul Victor Ponta a început cu o poantă care i-a lăsat "mască" pe procurorii educaţi de Macovei, căliţi de Morar şi prelucraţi de Kovesi: "Fac breaking news: Ponta la DNA!".

Tăriceanu, "un candidat puternic la prezidenţiale"

Premierul Victor Ponta a declarat joi că va anunţa luni lista noului Cabinet, rezultatul negocierilor cu forţele politice, precizând că viitorul Executiv va continua programul USL. El a comentat declaraţiile lui Crin Antonescu potrivit cărora actualul premier îşi va pierde funcţia în toamnă şi a afirmat că nu se teme de acest lucru şi că important este ca programul USL să fie îndeplinit. Pe de altă parte, referindu-se la posibilitatea ca prefecţii liberali să fie eliberaţi din funcţie, premierul a precizat că nu există prefecţi liberali, deoarece aceştia sunt numiţi de primul-ministru şi sunt reprezentanţii Guvernului. Premierul a declarat că exclude prezenţa în Executiv a senatorului Călin Popescu-Tăriceanu, arătând că, deşi l-ar dori în Guvern, nu doreşte acesta. "Mi l-am dorit şi când era membru al PNL, atunci nu l-a dorit domnul Antonescu, acum nu doreşte domnia sa", a afirmat Ponta.

Nivelul comisioanelor bancare la carduri încalcă legea concurenţei

MFP a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede limitarea comisioanelor interbancare la 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cardurile de credit. Nivelul comisioanelor bancare în cazul cardurilor este stabilit prin încălcarea legii concurenţei, el fiind prin înţelegere, prin posibile carteluri, ceea ce nu este corect, a declarat Georgeta Fotino, şeful Direcţiei Servicii în cadrul Consiliului Concurenţei (CC). "Nivelurile acestea sunt stabilite prin încălcarea legii concurenţei şi atunci Consiliul a făcut o analiză a pieţei să vadă cum şi dacă va interveni. Faptul că nu a intervenit până acum nu înseamnă că nu poate interveni. Consiliul are instrumente să intervină şi fără această formă de reglementare, dar, pentru că şi Comisia Europeană a optat pentru un regulament, Consiliul Concurenţei a agreat proiectul de act normativ al MFP", a afirmat oficialul Consiliului Concurenţei.

NATIONAL

Lovitura de teatru in dosarul "Referendumul": Grup infractional organizat condus de patru chestori la varful MAI

"National" are confirmarea ca urmarirea penala impotriva chestorilor Ioan Cabulea si Coinstantin Manoloiu continua, si, surpriza, se pare ca procurorii intentioneaza sa largeasca "hora" celor prinsi in acest complex dosar si cu alte nume grele de la virful MAI, inclusiv alti doi chestori. Mai mult, in urma obtinerii de noi probe si marturii, anchetatorii au indicii tot mai puternice ca se poate vorbi de un adevarat grup infractional organizat care a actionat in mod coordonat, falsificand documente si influentand subalternii sa "umble" in listele electorale, in ciuda ordinelor primite de la fostul ministru de Interne, Ioan Rus. Procurorii au descoperit ca membrii gruparii, in ciuda ordinelor cat se poate de clare date de catre seful lor direct de atunci, ar fi avut mai multe intalniri de taina, stabilind la ceasuri tarzii din noapte strategia "paralela" de urmat. In ancheta privind aceasta activitate subversiva, alaturi de numele lui Ioan Cabulea si Constantin Manoloiu, mai apar numele altor doi chestori, Adrian Romanica si Ion Burciu.

DNA a scazut sub pragul psihlogic de achitari

Fara indoiala, Directia Nationala Anticoruptie a fost in ultima vreme cea mai atacata institutie din Romania. Lucru subliniat de altfel si de catre sefa procurorilor anticoruptie, Laura Codruta Kovesi reclamand presiunile politice tot mai furibunde la care este supusa DNA. Numai ca, la prezentarea bilantului de activitate pe 2013, au iesit la iveala si cifre cat se poate de seci, dar care demonstreaza o stare de fapt ce nu poate fi contestata de nimeni. Astfel, anul trecut, s-a constatat o scadere apreciabila a procentului achitarilor persoanelor trimise in judecata de catre DNA, de la 10,2% la 7,54%. Este vorba practic de scaderea sub pragul psihilogic de 10%, invocat pana acum de contestatarii structurii. In schimb, a crescut semnificativ numarul condamnarilor definitive decise de catre instantele de judecata in spetele DNA, ajungandu-se in 2013 la un numar de 242 dosare. De remarcat si ca numarul total al persoanelor trimise in judecata a depasit o mie de inculpati, peste 300 dintre acestia fiind persoane cu functii publice importante.

PUTEREA

Băncile, bănuite de cartel în cazul comisioanelor bancare la carduri

Consiliul Concurenţei a luat în vizor băncile comerciale în ceea ce priveşte nivelul comisioanelor practicate la carduri. Potrivit Georgetei Fotino, director în cadrul instituţiei, respectivele comisioane sunt stabilite prin încălcarea Legii concurenţei. Consiliul ia în calcul o intervenţie dacă se va dovedi că băncile au format un cartel care a impus un nivel ridicat al comisioanelor la carduri. Într-un astfel de caz, instituţiile de credit care se fac vinovate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri pe anul trecut.

Sorin Oprescu s-a încurcat în explicaţii încercând să evite adevărul despre raportul Curţii de Conturi

Primarul general a fost pus la colţ de consilieri şi de cetăţeni. Problemele cele mai grave s-au referit la raportul Curţii de Conturi şi la situaţia juridică a sediului în care funcţionează cu chirie Primăria Municipiului Bucureşti (PMB). Sorin Oprescu a încurcat guvernările, încercând să-l facă vinovat pe fostul premier Emil Boc pentru pagubele înscrise în raportul anchetatorilor. Şocantă a fost afirmaţia potrivit căreia proprietarul imobilului în care funcţionează PMB nu vrea să vândă clădirea, dar nici să prelungească contractul de închiriere.

ROMANIA LIBERA

Jocul periculos al Rusiei în Crimeea

Parlamentul ucrainean a aprobat ieri componenţa noului guvern şi numirea pro-europeanului Arseni Iaseniuk ca premier. Crimeea vrea independenţă, Rusia şi-a masat un important dispozitiv militar la graniţele cu Ucraina şi declară că va apăra drepturile compatrioţilor săi din Ucraina. Ianukovici, destituit de Parlament şi ascuns la Moscova, se crede tot preşedinte şi cere intervenţia militară a Rusiei. Pe fondul crizei din Crimeea, unde steagul rusesc flutură pe clădirea Parlamentului şi se pregăteşte un referendum pentru independenţă, şeful noului guvern de la Kiev, Arseni Iaseniuk nu a ascuns amploarea sarcinilor care îl aşteaptă, Ucraina fiind în pragul falimentului. Conturile publice sunt goale, totul a fost furat şi comunitatea internaţională a fost solicitată în vederea acordării unor credite, Ucraina având nevoie de 35 miliarde de euro.

Dragi liberali, v-aţi temut de Băsescu? Temeţi-vă de comunişti! - de Cristian Câmpeanu

Destrămarea USL şi trădarea lui Călin Popescu Tăriceanu fragilizează Partidul Naţional Liberal mai mult decât vor să recunoască liderii PNL, cu Crin Antonescu în frunte. Dacă tentativa lui Ponta şi a comuniştilor săi din PSD de a-l izola pe Antonescu şi a transfera activele politice ale PNL în tabăra lui Tăriceanu va reuşi, PNL riscă să împărtăşeasca soarta PNŢ-cd şi să dispară de pe scenă. Întreaga saga a istoriei PNL din ultimii ani nu este lipsită de ironie. Un soi de justiţie divină acţionează aici. Cea mai mare parte a urii peneliştilor faţă de Traian Băsescu provine din ceea ce ei au perceput drept o tentativă din partea acestuia de a distruge PNL în 2006, când s-a propus fuziunea PD-PNL şi, atunci când aceasta a eşuat, din PNL s-a desprins PLD-ul lui Stolojan şi Flutur. Acum, PNL riscă să fie destructurat şi/sau înghiţit de PSD cu ajutorul aceluiaşi Călin Popescu Tăriceanu.

Maior, SRI: România este o ţară stabilă şi datorită activităţii DNA

Directorul SRI, George Maior, susţine despre corupţie că este o ameninţare la adresa securităţii naţionale, pentru că vulnerabilizează statul, aduce prejudicii economiei, creează dezechilibre în societate şi frustrări. Oficialul a mai spus, la şedinţa de bilanţ a DNA, că sistemele "profund corupte" au dus la revolte ale populaţiilor. "Dincolo de faptul că Serviciul Român de Informaţii este o instituţie pivot a securităţii naţionale, noi avem o cooperare deosebită cu Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru că, şi la nivel de lege dar şi în felul în care percepem noi securitatea naţională, corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Să ne înţelegem foarte clar asupra acestui aspect. Este o ameninţare pentru că vulnerabilizează statul, aduce prejudicii economiei, creează dezechilibre în societate şi frustrări, şi prin aceasta securitatea naţională a statului este ameninţată", a spus George Maior.

ZIARUL FINANCIAR

Pentru prima oară două oraşe mari ale României vor fi legate prin autostradă de vestul Europei. Din păcate, Timişoara şi Arad se leagă mai repede de Budapesta decât de Bucureşti

Autostrada Nădlac-Arad (39 km) va fi gata în decembrie, iar cum ungurii vor termina şi ei în aceeaşi lună autostrada Mako-Nădlac (23 km), pentru prima oară două oraşe mari ale României, Arad şi Timişoara, vor fi legate prin autostradă de vestul Europei. Venind dinspre vestul continentului, şoferii vor putea parcurge de la intrarea în Ro­mânia o autostradă continuă de 93 de kilometri între Nădlac şi localitatea timi­şo­reană Remetea Mare, aflată în apropierea Timi­şoarei. Şoferii vor putea parcur­ge distanţa Timişoara-Bu­da­pes­ta, de 290 km, în 2-2,5 ore.

Profitul Romgaz a scăzut cu 17% în anul listării la bursă, dar investitorii pariază pe creşterile viitoare pentru că se negociază preţul la gaze

Romgaz Mediaş (SNG) a raportat pentru 2013 un profit net de 930,7 milioane de lei (211 milioane de de euro), cu 16,8% mai mic decât în 2012, dar publicarea rezultatelor nu a determinat nicio reacţie pe bursă, acţiunile companiei înregistrând o uşoară creştere pe parcursul şedinţei de ieri. Romgaz, compania care ex­trage jumătate din gazele naturale din România, a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 3,894 mld. lei (881 mil. euro), cu 1,5% mai mare decât în 2012, în condiţiile în care volumele totale de gaze vândute au scăzut cu 7,3%, la 5,427 miliarde de metri cubi, conform raportului preli­mi­nar publicat ieri de companie.

De ce nu va fi un război ucraineano-rus: Crimeea îi este Rusiei mai folositoare ca teritoriu ucrainean decât ca ţară independentă pentru că o poate folosi ca resort pro-rus şi ca levier destabilizator pentru Ucraina

Crimeea are o economie şi o populaţie mult prea mici şi o industrie prea puţin dezvoltată pentru ca pretenţiile teritoriale să justifice agitaţia pe care Rusia o creează în regiune, însă Moscova poate folosi mica republică autonomă dacă o controlează, iar aceasta continuă să facă parte din Ucraina, ca o armă cu două tăişuri contra Kievului. Pe de o parte populaţia majoritară de etnie rusă poate acţiona oricând ca balast care să frâneze îndepărtarea Ucrainei de Rusia, iar pe de alta alimentarea perspectivei alipirii Crimeei teritoriului rus poate hrăni nervozitatea curentului naţionalist ucrainean, ceea ce ar menţine instabilitatea politică de la Kiev, situaţie pe placul Kremlinului. În timp de Rusia ţinea ca pe jar ţările occidentale cu manevre militare în apropierea Crimeei şi la graniţele cu Ucraina, câteva zeci de persoane pro-ruse înarmate au preluat ieri controlul unor clădiri oficiale din Simferopol, capitala republicii, pe care au arborat steagul Rusiei. Între timp, parlamentul Crimeei a anunţat că va organiza un referendum pentru a determina viitorul regiunii. Tema sufragiului ar fi "îmbunătăţirea statutului autonomiei şi extinderea competenţelor sale", potrivit Russia Today.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb