REVISTA PRESEI 28.03.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 28 martie 2016

ADEVARUL

Moscheea din Capitală a devenit temă electorală

Într-o ţară majoritar ortodoxă, construirea unei moschei în centrul Bucureştiului a devenit rapid temă electorală, mai ales pentru candidaţii la Capitală, dar şi la Primăria Sectorului 1, aria unde urmează să se ridice centrul religios pentru musulmani, aflat acum la stadiul de autorizaţii, după cum a anunţat chiar preşedintele turc, Recep Erdogan, într-o conferinţă de presă comună cu Klaus Iohannis. Ludovic Orban, candidatul PNL la Capitală, exclude din start orice posibilitate de a semna un act care să permită construcţia unei moschei. Nicuşor Dan îl contrazice pe Erdogan. Candidatul USB la Bucureşti spune că, până să se treacă la faza de autorizaţie, este nevoie de un plan urbanistic zonal. Gabriela Firea, candidatul cel mai bine cotat pentru a ajunge primar general, cheamă lumea să decidă. Eugen Tomac, candidatul PMP la Primăria Sectorului 1, este cel mai vehement contestatar. "Când ajung primar, doar dacă Ştefan cel Mare îmi dă dezlegare voi da autorizaţie de construcţie pentru moschee", a scris candidatul PMP pe Facebook.

Confruntări violente la Bruxelles

Confruntările violente de ieri, de la Bruxelles, între forţele de ordine şi un grup de aproximativ 400 de tineri din zona extremei-drepte, veniţi din Anvers, pot fi interpretate doar ca un incident izolat, rezultat al tensiunii sociale real, în combinaţie cu o incertitudine la fel de reală şi palpabilă la nivelul străzii. Reacţia spontană este cea de a se forma cât mai rapid unităţi de autoprotecţie, "miliţiile cetăţeneşti" sau, pentru a folosi un termen năsut pe continentul sud-american, "vigilantes", unităţi paramilitare sau pur şi simplu grupuri de cetăţeni înarmaţi care iau dreptatea pe cont propriu. Aplicând o justiţie sumară, după un cod foarte simplu şi cu puţine pedepse prevăzute, alternativa fiind o bătaie cruntă sau împuşcarea pe loc. Dar asta nu este tot. Din păcate, poate fi si un semn al unei tendinţe petrecute în alte locuri şi în alte timpuri: preluarea rapidă a acestor grupuri, repet, extrem de violente, de către partidele politice din zona naţionalistă sau extremistă.

Ziua unirii Basarabiei cu România, sărbătorită de zeci de mii de oameni la Chişinău

Ziua unirii Basarabiei cu România a fost sărbătorită cu fast în Republica Moldova. La Chişinău, mai multe personalităţi şi organizaţii unioniste au deschis Sfatul Ţării 2, în scopul alegerii unei platforme care va avea sarcina de a elabora documente şi strategii de unire a Republicii Moldova cu România, în timp ce în diverse localităţi de peste Prut au avut loc evenimente culturale. După ce au ajuns în scuarul Gării Feroviare din Chişinău, organizatorii marşului au adresat mulţumiri mulţimii şi au cerut, încă o dată, unirea. Manifestaţia dedicată zilei unirii Basarabiei cu România se încheie printr-un concert. Prima şedinţă a Sfatului Ţării 2 este programată pe 24 aprilie.

Stilul mafiot în care Sebastian Ghiţă controla instituţiile publice din Prahova

Sebastian Ghiţă, care avea în spate o puternică susţinere, inclusiv politică, oferea o "bucăţică de putere" publică, în schimbul asigurării protecţiei acoliţilor săi. Cel puţin aşa susţin procurorii DNA care au cerut arestarea magnatului. Cererea DNA de ridicare a imunităţii lui Ghiţă a ajuns în Parlament şi urmează să fie dezbătută în zilele următoare. Deputatul este descris de anchetatori ca fiind asemenea unui naş mafiot, care, deşi nu avea o funcţie în stat, controla toate instituţiile publice din judeţul Prahova. "Sebastian Ghiţă a dobândit o putere financiară şi relaţională care i-a permis să determine în mod real numirea/menţinerea unor persoane în funcţii importante. Această forţă dobândită a fost folosită în mod efectiv de Sebastian Ghiţă ca monedă de schimb pentru cointeresarea unor funcţionari publici şi angrenarea lor într-un mecanism infracţional care presupunea satisfacerea intereselor ilicite, de orice natură, ale deputatului", se arată in cererea DNA.

Apartamentul de 43 de metri pătraţi în care trăiesc 3.600 de basarabeni

Un poliţist şi soţia lui au acordat reşedinţă temporară în propriul apartament la 3.600 de basarabeni care au obţinut ulterior cetăţenia română. Autorităţile locale sunt disperate pentru că, legal, nu pot combate mica afacere şi, în plus, au de gestionat liste electorale nerealiste. În comuna Moşna, localitate din judeţul Iaşi situată în vecinătatea graniţei cu Republica Moldova, populaţia a crescut de patru ori în doi ani. Potrivit statisticilor primăriei locale, numărul cetăţenilor cu drept de vot este de 8.000, comparativ cu cei aproximativ 2.000 înregistraţi în anul 2014. Diferenţa uluitoare de 6.000 de cetăţeni este reprezentată de basarabeni. Numai că şi mai incredibil este că mai bine de jumătate dintre ei locuiesc în acte la aceeaşi adresă: în singurul bloc din comuna Moşna, la etajul 1, în apartamentul lui Constantin Crăciun, poliţist la Postul de Poliţie din Răducăneni, şi al soţiei lui, Crina Crăciun.

Dacian Cioloş: Cartele din România au fost folosite în pregătirea atacurilor teroriste

Premierul Dacian Cioloş a declarat, duminică, în emisiunea "După 20 de ani", că în pregătirea atacurilor din ultima perioadă teroriştii au folosit cartele din România. Cioloş a adăugat că un nou proiect de lege este în curs de elaborare la Guvern privind înregistrarea datelor de identitate ale cumpărătorilor de cartele telefonice prepay. Cioloş a afirmat că România este una dintre puţinele ţări ale Uniunii Europene în care cumpărătorii acestor cartele nu sunt obligaţi să prezinte un act de identitate la achiziţionarea lor. Premierul Dacian Cioloş a mai susţinut că şefii serviciilor de informaţii i-au cerut să aducă din nou în dezbatere legile Big Brother, care impun un control la cumpărarea cartelelor prepay.

Veniturile din TVA şi accize au scăzut puternic în februarie şi au crescut din nou cheltuielile

Bugetul general a întregistrat o gaură de 3,9 miliarde de lei doar în luna februarie, în condiţiile în care veniturile au scăzut din cauza reducerii TVA de la 24% la 20%, iar cheltuielile guvernamentale au crescut din cauza creşterilor de salarii din domeniul bugetar. Astfel, veniturile au fost de 15,01 miliarde de lei în luna februarie, fiind cu 3,04% sub nivelul de 15,48 miliarde de lei din aceeaşi lună a anului trecut, dar consemnând un minus de 26,31% faţă de ianuarie 2016. Statul a colectat din TVA 3,455 miliarde de lei în februarie, nivel cu 50% sub cele 6,97 miliarde de lei aduse la buget în luna ianuarie şi cu 14,98% sub încasările din luna februarie 2015.

Papa Francisc a pledat în mesajul tradiţional de Paşte pentru ajutorarea migranţilor

Papa Francisc şi-a amintit duminică, cu prilejul mesajului tradiţional "Urbi et Orbi", de victimele terorismului şi de situaţia critică a migranţilor, cerând de asemenea încheierea conflictelor la nivel mondial, transmit agenţiile internaţionale de presă Reuters şi DPA, citate de Agerpres. "Isus Cristos a înviat! Dragostea a triumfat în faţa urii, viaţa a pus stăpânire pe moarte, lumina a înlăturat întunericul", a postat anterior Papa Francisc pe contul său de Twitter. "Isus ne apropie mai mult cu ocazia acestei sărbători a sfintelor Paşti faţă de victimele terorismului, acea formă oarbă şi necruţătoare de violenţă care continuă să verse sânge în diferite părţi ale lumii", a transmis Suveranul Pontif de la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru, în faţa a zeci de mii de oameni adunaţi în Piaţa Sfântul Petru.

Exploatarea resurselor, aproape de colaps în România

Companiile din domeniul cărbunelui sunt pe marginea prăpastiei, exploatarea uraniului a rămas în aer, iar societăţile din sectorul de petrol şi gaze sunt afectate de colapsul preţului internaţional ţiţeiului. Acesta este peisajul dezolant din sectorul exploatării de resurse naturale, domeniu care avea sute de mii de angajaţi înainte de 1989. În timp ce autorităţile dezbat Strategia Energetică, iar o serie de legi de profil se află în discuţii în Parlament, sectorul exploatării de resurse din România se scufundă pe zi ce trece. Producătorii de cărbune au se îndreptă vertiginos spre colaps, extracţia uraniului a intrat în impas, iar sectorul de ţiţei şi gaze este lovit de criza petrolului la nivel internaţional, care ameninţă investiţiile.

BANCHERUL

BCR Leasing revine in top 3 firme de leasing, după o creştere de 72% in 2015

BCR Leasing a revenit la finalul lui 2015 pe locul trei in topul firmelor de leasing din Romania, după UniCredit Leasing si Impuls Leasing, datorita creşterii volumului de finanţări cu 72% fata de anul precedent, echivalentul a 121 milioane euro. Cota de piaţa a BCR Leasing in topul firmelor de leasing a crescut astfel de la 6,5% in 2014 la 9,4% in 2015, pe fondul avansului de 15% a activelor. BCR Leasing a revenit, de asemenea, pe profit in 2015, cu un câştig de 13,6 milioane lei, după o pierdere de 2,8 milioane lei in 2014.

Obiectivele si strategia Băncii Transilvania in 2016

Banca Transilvania si-a trasat ca obiectiv pentru acest an o creştere cu 10% a profitului, la 848 milioane lei, de la 767 milioane lei in 2015, fără a pune la socoteala câştigul excepţional de 1,650 miliarde lei obţinut anul trecut in urma achiziţiei Volksbank. Creşterea profitului urmează sa se realizeze prin reducerea cheltuielilor, in special a provizioanelor pentru credite neperformante (-19%), in condiţiile in care veniturile băncii din Cluj sunt estimate sa scadă cu 2,7%, pe fondul diminuării veniturilor nete din dobânzi. Astfel, veniturile nete din dobânzi urmează sa scadă cu 152 milioane lei (7,9%) la 1,757 miliarde lei.

CAPITAL

Cel mai sigur aeroport din lume

Experţi israelieni pentru securitatea aeroporturilor spun că nu sunt deloc surprinşi de atentatele care au vizat Bruxellesul, afirmând că europenii nu sunt pregătiţi să facă faţă teroriştilor. Fostul şef de securitate pentru aeroporturile din Israel,Pini Shif, a declarat că europenii sunt în urmă cu 40 de ani în materie de securitate, explicând totodată modul în care sunt păstrate condiţiile de siguranţă la Aeroportul internaţional Ben Gurion, scrie ynetnews.com. În Israel sunt integrate mai multe straturi de securitate. Primul punct de control de securitate este pe drumul spre aeroport. La bariera de control are loc o verificare vizuală, în primul rând, a călătorilor şi a celor care îi însoţesc. Mai departe, în sala pentru plecări persoanele suspecte pot fi controlate şi fizic după o procedură standard. În schimb, în Europa, oricine poate ajunge cu bagaje în sala pentru plecări.

Economiştii germani se aşteaptă la creşterea numărului de şomeri în a doua parte a anului

Piaţa forţei de muncă din Germania va fi mai puţin dinamică în semestrul doi din 2016 din cauza problemelor cu care se confruntă economia mondială, se arată într-un studiu realizat de economiştii principalelor bănci, transmite DPA. Chiar dacă în 2016 rata şomajului va scădea comparativ cu 2015, în a doua parte a acestui an se va înregistra o creştere ajustată a numărului de şomeri, susţin economiştii. Aceştia cred că numărul ridicat de refugiaţi fără un loc de muncă va duce la creşterea numărului de şomeri. În 2015, aproximativ un milion de refugiaţi au sosit în Germania şi au făcut cerere de azil. Joi, Oficiul Federal pentru Muncă va da publicităţii datele privind rata şomajului în luna martie. În februarie, numărul şomerilor în Germania a scăzut pentru a cincea lună consecutiv, în timp ce rata şomajului s-a menţinut la un nivel minim record, semn că firmele din cea mai mare economie europeană fac faţă încetinirii de pe pieţele emergente.

Cei mai rapizi constructori din lume. O autostradă, terminată în timp record

Autostrada construită de compania chineză China Comunications Construction care străbate Jamaica de la nord la sud a fost dată, miercuri, în folosinţă. Premierul statului Jamaica, Andrew Holness, a fost prezent la eveniment. Premierul jamaican a declarat că iniţial proiectul autostrăzii a fost luat în antrepriză de o companie franceză, dar aceasta a renunţat din cauza dificultăţilor tehnice şi financiare. După ce a fost preluat de compania chineză, lucrările de construcţie au durat doar trei ani, fapt ce a reflectat viteza şi standardul Chinei. Preţul a fost de 730 milioane de euro.

Peste 30 de state aşteaptă să se alăture băncii de dezvoltare înfiinţate de China

Peste 30 de state aşteaptă să se alăture băncii de dezvoltare înfiinţate de China - Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), adăugându-se celor 57 de membri fondatori, a afirmat vineri preşedintele AIIB, Jin Liqun, transmite Reuters. În pofida opoziţiei autorităţilor de la Washington, aproape toţi aliaţii importanţi ai SUA - Australia, Marea Britanie, Germania, Italia, Coreea de Sud şi Filipine - s-au alăturat AIIB. China a dat asigurări că va fi o instituţie internaţională şi nu va fi folosită pentru extinderea influenţei. În prezent reprezentanţii AIIB lucrează la acceptarea noilor state membre, a explicat Jin Liqun, adăugând că şi Hong Kong ar putea deveni membru. "Hong Kong este un centru financiar internaţional şi va facilita finanţarea AIIB. De exemplu, AIIB poate emite obligaţiuni în Hong Kong şi putem face swap-uri valutare cu Hong Kong", a adăugat oficialul chinez.

CURENTUL

Ezitarea, arma secreta a Angelei Merkel - de Corneliu Vlad

Viitorul cancelarului Merkel a devenit subiect preferat al comentatorilor europeni dupa recentele alegeri partiale din Germania (unde CDU a pierdut mult) si in perspectiva alegerilor generale din 2017. Dar daca si cancelarul Merkel personal a pierdut sau nu in aceste alegeri, nimeni nu spune precis. Mai incitanta este insa intrebarea: care e secretul longevitatii politice a actualului cancelar german? De ce intrebarea? Pentru ca doamna Merkel este astazi singurul om politic proeminent al Occidentului Europei. Un rapuns partial, poate fi si gasit si la reputatul sociolog german Ulrich Beck, care a demontat si descris cu meticulozitate, in cartea sa de rasunet "Nu Europei germane", politica ezitanta a guvernelor succesive de la Bonn iar apoi de la Berlin, mai ales in modul de abordare a problematicii europene si internationale. Beck sustine ca Angela Merkel a stiut sa foloseasca ocazia crizei europene pentru a transforma raportul de forte din Europa in profitul Germaniei folosind, ca metoda, ezitarea. Sociologul Beck defineste acest tip de comportament politic drept "modelul Merkiavel".

Traian Băsescu ales în unanimitate preşedinte al PMP

După ce Curtea de Apel a respins definitiv înregistrarea ca partid a Mişcării Populare, Traian Băsescu preia structura Partidului Mişcarea Populară, unde a fost ales cu unanimitate de voturi, preşedinte la Congresul extraordinar al formaţiunii politice. Alături de Băsescu din noua echipă de conducere a PMP mai fac parte Eugen Tomac, preşedinte executiv, Dorel Onaca, secretar general, şi doi prim-vicepreşedinţi - Siegfried Mureşan şi Cristian Diaconescu.

EVENIMENTUL ZILEI

Expertiza din Dosarul «Colectiv» nu a eliminat ipoteza mâinii criminale

Specialiştii nu au explicaţii nici pentru viteza incendiului din Club şi nici pentru compuşii chimici de ardere de acolo. Tragedia petrecută la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut în Clubul Colectiv a fost una de proporţii istorice prin consecinţele ei: 64 de morţi, în jur de 150 de răniţi grav, care vor rămâne cu infirmităţi fizice şi psihice pentru tot restul zilelor lor, plus un guvern legitim forţat la demisie, pentru a fi înlocuit cu unul fără legitimitate parlamentară. Expertiza solicitată de procurori în dosar ar fi trebuit să lămurească misterele unui eveniment cutremurător, cu iz mai mult de "operaţiune specială", decât de întâmplare nenorocită. Nu avea să fie aşa! În urma simulărilor efectuate de experţi pe machete la scară, în condiţii similare celor din Club, nu s-a reuşit reproducerea unor aspecte fundamentale în privinţa înţelegerii şi elucidării a ceea ce s-a întâmplat, cu adevărat. Nu s-a reuşit reconstituirea iniţierii incendiului, nici a vitezei de propagare, nici a intensităţii acestuia şi nici a efectelor sale.

Palmira, o lecţie a lui Putin pentru Assad

Luptătorii ISIS s-au retras total ieri dimineaţă din oraşul antic Palmira, în faţa asaltului forţelor siriene, susţinute de bombardamentele intense ale avioanelor ruse. Prin cea mai severă înfrângere administrată Statului Islamic în ultimele luni, Vladimir Putin dă un mesaj că retragerea parţială din Siria nu i-a redus Moscovei capacitatea de luptă şi, deci, de a influenţa negocierile politice cu mijloace militare. Cucerirea Palmirei, cu intervenţia decisivă a ruşilor, are loc după câteva zile în care Moscova a stat cu mâinile încrucişate, iar ISIS a profitat, avansând periculos în sudul Siriei, spre oraşele Nawa, Şeik Maskin şi Daraa. Putin i-a dat astfel un semnal inclusiv lui Assad, anume că fără Moscova nu înseamnă nimic. Cu prilejul întâlnirii lor de vineri de la Moscova, secretarul de stat american Kerry şi ministrul rus de Externe Lavrov au fixat ca termen pentru soluţionarea conflictului sirian luna august.

Şeful trezoreriei: România va împrumuta 28 de miliarde de lei pentru Codul fiscal

Scăderea TVA, modificarea impozitului perceput microîntreprinderilor, precum şi celelalte facilităţi acordate prin Codul fiscal au însemnat venituri în scădere pentru bugetul de stat. Încasările mai slabe vor trebui suplimentate prin împrumuturi ale statului. "Ca urmare a implementării noului Cod fiscal, deficitul bugetului general consolidat a crescut pentru anii 2016 si 2017 de la 1,1% din PIB şi respectiv 0,9% din PIB conform Strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2015-2017 la 2,8% din PIB pentru anii 2016 si 2017 potrivit Strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2016-2018", a declarat pentru EVZ Ştefan Nanu, directorul Trezoriei Statului.

JURNALUL NATIONAL

Fotbaliştii Naţionalei vor să facă matematica distractivă

Un manual auxiliar de matematică a fost lansat, duminică, de FRF, înaintea meciului amical al echipei naţionale cu reprezentativa Spaniei. Proiectul este realizat în colaborare cu Editura Niculescu şi conţine probleme şi exerciţii inspirate din lumea fotbalului. Scopul este de a face matematica distractivă pentru elevi şi de a combate, în acest fel, abandonul şcolar. FRF a oferit şi un moment distractiv, oferind drept exemplu o problemă în care numărul de goluri dădea cu virgulă. Manualul, lansat de FRF în colaborare cu Editura Niculescu, este adresat elevilor din clasele 1-4 şi face parte din programul naţional: "Federaţia Română de Fotbal susţine educaţia". Manualul va fi disponibil în toamnă, înainte de începerea noului an şcolar, însă un prototip va putea fi consultat şi în această primăvară. Ca parte a proiectului FRF, numerele de pe tricourile purtate de jucătorii Naţionalei au fost scrise sub formă de ecuaţii. De exemplu, Keşeru, care poartă numărul 13, a avut pe tricou ecuaţia: 6 x 5 - 4, totul împărţit la 2.

Pakistan: Cel puţin 52 de morţi, majoritatea femei şi copii, într-un atentat sinucigaş la Lahore

Cel puţin 52 de persoane, în majoritate femei şi copii, au murit duminică într-un atentat comis de un kamikaze care şi-a detonat explozibilul avut asupra sa în apropierea unui parc public din Lahore, capitala provinciei Punjab din estul Pakistanului, au precizat reprezentanţi ai poliţiei şi echipelor de salvare, citaţi de Reuters. Explozia s-a produs în parcarea Parcului Gulshan-e-Iqbal, aproape de poarta de ieşire şi la doar câţiva metri de un loc de joacă pentru copii. Alte aproximativ 150 de persoane ar fi fost rănite în explozie, potrivit oficialilor citaţi. Explozia nu a fost revendicată încă. Pakistanul, ţară cu o populaţie de 190 milioane de locuitori, se confruntă cu o insurgenţă talibană, cu organizaţii criminale şi cu violenţe sectariene. Punjab este cea mai mare şi cea mai bogată provincie.

OMV- Petrom Marketing, amendă de 110 milioane de lei

Compania OMV - Petrom Marketing a încălcat Legea concurenţei, a decis irevocabil Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La data respectivă, firma care opera benzinăriile OMV a încălcat legea prin participarea la o înţelegere de tip cartel, alături de alte companii active pe piaţa carburanţilor. De asemenea, instanţa a redus amenda aplicată de Consiliul Concurenţei de la 137,2 milioane lei la 109,8 milioane lei. Consiliul Concurenţei sancţionase la finele lui 2011 şase companii petroliere cu amendă de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro). Acestea încheiaseră o înţelegere anticoncurenţială, decisese pe atunci Consiliul Concurenţei. Cele şase companii sancţionate de autoritate au încălcat atât Legea Concurenţei, cât şi Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane de pe piaţă a sortimentului de benzină Eco Premium.

NATIONAL

Daca strănuta "nemţii" Adamescu, răceşte tot "grupul de la Monaco"!

In aşteptarea sentinţei care va fi data peste nicio luna de zile, in dosarul in care este acuzat de mituirea a doi judecători, loviturile se ţin lanţ pentru Dan Grigore Adamescu, cel care ajunsese cel mai bogat roman. Astfel ca, după ce procurorii anticorupţie au depăşit un adevărat prag istoric, punând un sechestru uriaş in valoare de nu mai puţin de 857 milioane lei pe bunurile miliardarului, iată ca oamenii Laurei Codruţa Kovesi au cerut si arestarea lui Bogdan Alexander Adamescu. Si chiar daca este vorba, momentan, despre o cerere in lipsa, vestea i-a şocat nu doar pe membrii familiei Adamescu, dar si pe influenţii membri ai exclusivistului "grup de la Monaco". Pentru ca, deşi ambii cetăţeni germani, atât Dan Grigore Adamescu, cat si fiul sau natural, Bogdan Alexander Adamescu, au reşedinţele declarate tocmai in Monaco. Si deloc întâmplător, ei fiind consideraţi unii dintre cei mai vechi membri ai acestei grupări.

Şef de serviciu secret, "agăţat" intr-un nou dosar ANRP

După cum susţin sursele National, un nou dosar ANRP este pe cale sa explodeze. Asta după ce, in cele precedente, au fost implicate nume importante ca Dorin Cocos, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu, Ionuţ Florentin Mihăilescu sau "regele" cesionarilor de drepturi litigioase, Horia Simu. Iar cum nu a fost ancheta legata de jaful de la ANRP in care sa nu apară si numele unor lideri politici, in postura de protectori sau beneficiari ai demnitarilor care decideau valoarea despăgubirilor, nici noul dosar nu face excepţie de la aceasta regula. De altfel, deja sunt pronunţate numele unor politicieni de dreapta, a căror implicare in aceasta ancheta ar putea reprezenta o noua "ghiulea" legata de viitorul carierei politice a lui Traian Băsescu.

Udrea baga mana in buzunarele denunţătorilor

Turnatorii care scapă de "mititica" dându-i in gat pe alţii ar trebui sa fie si ei obligaţi sa restituie banii încasaţi, susţine Elena Udrea. " Sunt alesi unii drept tinte, de regula politicieni, pentru infundarea carora parchetul ii face nu doar scapati pe cei care fac denunturi, dar le lasa si banii! Nu pedepsele date in Microsoft sunt gresite, ci faptul ca inventatorii acestei afaceri care s-a derulat in Romania sub trei guvernari, din 2003 pana in 2013, care au castigat sute de milioane in acesti ani, au scapat fara sa fie macar acuzati si cu toti banii la ei! Dinu Pescariu si Claudiu Florica. Cred ca merita modificata legea penala in asa fel incat turnatorii sa fie macar obligati sa restituie toti banii incasati, daca alte pedepse oricum nu li se aplica", a pledat Elrna Udrea, pe contul ei de Facebook.

PUTEREA

Adam Crăciunescu, fostul şef Romsilva, a "cadorisit" cu milioane de lei o firmă de casă

Pe final de mandat, cu puţin timp înainte să-şi părăsească fotoliul de la conducerea Romsilva, Adam Crăciunescu, baronul pădurilor, şi-a făcut vreme să "cadorisească" o firmă de casă cu cinci contracte publice. SC Sultan Alexia SRL, cu sediul în localitatea Plugova, judeţul Caraş Severin, va încasa de la RNP Romsilva suma totală de 4.318.563 lei la care se adaugă TVA pentru lucrări de cultură şi refacere a pădurilor, tăieri şi îngrijiri de arbori. Compania Sultan Alexia SRL aparţine soţilor Constantin şi Stana Oprescu, al căror angajat Adam Crăciunescu a fost în trecut. Adam Crăciunescu şi-a anunţat demisia din funcţia de director general al RNP Romsilva, pe 14 ianuarie anul acesta. El a ocupat această funcţie din 24 mai 2012, fiind desemnat la scurtă vreme după după instalarea Guvernului USL condus de Victor Ponta. În trecut, a mai ocupat un post de secretar de stat în Ministerul Agriculturii condus de Ilie Sârbu, pe vremea guvernării Adrian Năstase.

Ghiţă îl trage după el pe Ponta

Numele fostului premier Victor Ponta ar apărea în dosarul în care deputatul Sebastian Ghiţă este cercetat de DNA alături de mai multe persoane, printre care şi procurorul Liviu Tudose, potrivit unor documente ale anchetatorilor, după cum susţin surse judiciare, citate de Agerpres. Conform acestor informaţii, Victor Ponta ar fi avut în vara anului 2014 o discuţie cu Liviu Tudose, care era procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, întâlnirea fiind intermediată de deputatul Sebastian Ghiţă. Ponta, la acea vreme premier, i-ar fi promis lui Tudose funcţia de director al Departamentului pentru Luptă Antifraudă sau o funcţie de execuţie în cadrul Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), susţin sursele citate. Procurorul ar fi fost în principiu de acord, însă, ulterior, niciuna dintre propuneri nu s-a materializat, potrivit documentelor din dosar.

Privatizările pe Bursă a putea fi reluate în 2016

Programul de privatizare derulat de România s-ar putea relua anul acesta, după un hiat în 2015, cu cel puţin o listare iminentă, a afirmat directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Ludwik Sobolewski, într-un interviu acordat Reuters, citat de Agerpres. Cel mai probabil candidat pentru a veni pe piaţă este producătorul de sare Salrom, în timp ce listarea producătorului de energie Hidroelectrica este o posibilitate periferică, fiind mai probabil să aibă loc în 2017, a declarat şeful BVB. "Aşteptăm reluarea privatizărilor. 2015 a trecut fără nici o privatizare importantă, dar este important pentru România să continue cu acest proces, deoarece avem nevoie de mari companii pe piaţă", a explicat Ludwik Sobolewski. Anii trecuţi, Guvernul a listat pe bursă companiile Romgaz, Electrica şi Nuclearelectrica. În 2015, au fost identificate alte companii potenţial candidate la privatizare, cum ar fi aeroporturile din Bucureşti şi Constanţa, însă procesul de privatizare stagnează.

ROMANIA LIBERA

Tichetele de masă, 200 milioane de euro pierdere anuală

Legea tichetelor de masă a ajuns la majorat, însă pe drum se pare că s-a îndepărtat tot mai mult de scopul său iniţial, acela de a le oferi salariaţilor mijlocul de plată pentru o masă în timpul programului. România liberă vă prezintă cum s-a ajuns ca tichetele de masă să devină monedă pentru cumpărarea de detergenţi, mănuşi de menaj sau chiar alcool şi tutun şi cât pierde statul român din toată această poveste. Aproape toate magazinele acceptă tichetele de masă ca mijloc de plată pentru orice au la vânzare - de la saci menajeri la detergent de vase şi, nu în puţine cazuri, pentru PET-uri de bere sau pachete de ţigări. Aurelian Dochia a precizat că, luând în calcul modul cum este aplicată legea în momentul de faţă, tichetele de masă au devenit o "monedă paralelă", sau mai bine zis o "soluţie de optimizare fiscală" pentru companii.Asta pentru că tichetele de masă sunt impozitate doar cu 16%, în vreme ce, dacă valoarea lor ar fi inclusă în salariu, nivelul taxării ar fi de 42%.

Proiectul România Mare 2 se amână

Zilele acestea, pe 27 martie, s-au împlinit 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. E un eveniment istoric serbat pe ambele maluri ale Prutului. Tema Unirii a revenit în discuţie în cele două ţări, iar, în ultimii ani, importanţi oameni politici din România au început să vorbească tot mai răspicat despre un posibil proiect politic nou: Unirea celor două ţări. Printre aceştia, cel mai aprig promotor al acestei idei este chiar fostul preşedinte Traian Băsescu. E adevărat că declaraţiile dumnealui par să ascundă mai degrabă un interes pur electoral. Zilele acestea a fost efectuat un sondaj pe această temă, realizat de Fondul Opiniei Publice. Ce spune el? "Peste 23% din moldoveni susţin că ar vota pentru unirea României cu Republica Moldova dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum. De partea cealaltă, circa 63% ar vota împotriva unirii.

ZIARUL FINANCIAR

DNA-ul ar trebui să îşi facă o divizie care să cerceteze pagubele produse în urma lipsei de decizie a autorităţilor

Peste un miliard de euro pot intra în economia românească fără probleme în logistică, dacă: şi aici încep problemele- lipsa infrastructurii, lipsa interesului din partea administraţiei de la toate nivelurile de a face ceva, cât de mult înseamnă lipsa tronsonului care să lege Centura Bucureştiului, lipsa autostrăzii Piteşti-Sibiu, lipsa infrastructurii feroviare, dezastrul administrativ şi corupţia istorică din Portul Constanţa, lipsa unei semnături de şase ani pentru o investiţie pe aeroportul Otopeni (DHL), iar lista poate continua. România ar putea deveni un hub logistic în regiune, dar birocraţia şi infrastructura frânează dezvoltarea. Toate guvernele au nevoie de bani la buget, dar nu fac nimic pentru ei, în afară de a pune taxe şi impozite sau a trimite Fiscul peste companii să colecteze banii. În acest context, poate că DNA ar trebui să înfiinţeze o divizie care să ancheteze lipsa deciziilor care blochează investiţiile, economia şi pagubele produse.

În criză de personal, companiile din vest au început să bată satele din Moldova

Chiar dacă "importul" de angajaţi din cea mai săracă zonă din ţară - Moldova - în vestul ţării aduce costuri de 2,5 ori mai mari cu personalul în companiile de producţie, cererea este în creştere. Criza de personal a companiilor de producţie din vestul şi din centrul ţării a condus la o practică foarte costisitoare pentru angajatori, care au adus oameni din Moldova sau chiar din Oltenia pentru a face faţă comenzilor venite de la export. Însă relocarea angajaţilor majorează costurile cu personalul de până la 2,5 ori, în contextul în care forţa de muncă low-cost a fost unul dintre principalele motive pentru care astfel de companii au investit în România în primul rând.

Datoria, substanţa dopantă care umflă muşchii economiei americane

Vestea bună: economia americană, cea mai mare din lume, a crescut mai mult decât s-a anticipat. Veştile proaste: statisticile guvernamentale americane sunt predispuse la erori, iar creşterea în sine are baze instabile, chiar periculoase. În economia americană se umflă bule financiare speculative, una a cardurilor de credit, una a creditelor pentru automobile, una a împrumuturilor pentru studii şi alta a şistului. Încurajaţi de dobânzile mici, americanii au căzut în ispita împrumuturilor, iar datorii de miliarde de dolari se acumulează în portofoliile băncilor. Unii analişti se tem de apariţia unei noi crize financiare de amploare, scrie cotidianul francez Le Figaro. Economiştii guvernului SUA au revizuit în creştere de la 0,7% la 1,4% estimarea de creştere a PIB pentru trimestrul patru al anului trecut în raport cu perioada similară a anului anterior. Principalul motor de creştere au fost cheltuielile populaţiei, într-un mediu propice angajărilor şi în care preţurile locuinţelor cresc.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb