REVISTA PRESEI 28.05.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 28 mai 2014

ADEVARUL

George Friedman: Rusia îşi foloseşte serviciile de informaţii pentru a manipula procesul politic în România

Rusia îşi foloseşte serviciile de informaţii în încercarea de a manipula procesul politic din România şi creează reţele de influenţă economică, astfel încât opoziţia faţă de acţiunile Moscovei să devină costisitoare pentru Bucureşti, potrivit unei analize a preşedintelui Stratfor, George Friedman. " România contează pentru Rusia din două motive. În primul rând, România este la Marea Neagră, iar Marea Neagră reprezintă accesul maritim sudic al Rusiei către lume. Din acest motiv era necesară luarea Sevastopolului şi de aceea Odessa contează atât de mult. Ruşii sunt conştienţi că au nevoie de acces la Bosfor, controlat de turci. În plus, forţele aeriene americane din România şi navele româneşti din Marea Neagră ar putea complica în mod substanţial viaţa ruşilor", scrie preşedintele Straftor, George Friedman, într-o analiză făcută după vizita din România, la 22 mai. În opinia sa, Rusia practică, astfel, "un imperialism comercial", prin folosirea relaţiilor economice, în special în domeniul energiei, pentru a putea influenţa sistemul politic, atunci când interesele sale sunt ameninţate.

Sondaj INSCOP: cupluri pentru Cotroceni

Din punctul de vedere al opiniilor pozitive pe care le trezeşte fiecare formulă de tandem, cele mai multe păreri bune le colectează tandemul Victor Ponta, preşedinte - Mugur Isărescu, premier (28,4%). Pe locul 2 în topul formulelor de tandem testate se află tandemul Victor Ponta, preşedinte - George Maior, prim-ministru cu 23,5% care indică o părere bună. Urmează în ordine tandemul Victor Ponta, preşedinte - Mircea Geoană, prim-ministru (22,6%), tandemul Crin Antonescu, preşedinte - Klaus Iohannis, prim-ministru (20,5%), Ponta, preşedinte, Liviu Dragnea, prim-ministru (16%), Crin Antonescu, preşedinte - Victor Ponta, prim-ministru (13,4%), Emil Boc, preşedinte - Traian Băsescu, prim-ministru (11%) şi tandemul Crin Antonescu, preşedinte - Traian Băsescu, prim-ministru (10,6%). Din punctul de vedere al opiniilor negative, cele mai puţine păreri proaste le înregistrează tandemul Victor Ponta, preşedinte - Mugur Isărescu, premier (33,6% au o părere proastă despre acest tandem). Pe locul 2 în top în se află tandemul Crin Antonescu, preşedinte - Klaus Iohannis, prim-ministru.

Lupii tineri din PSD le-au luat faţa bătrânilor baroni

PSD a câştigat la pas alegerile europarlamentare, însă, la o privire atentă, observăm că în unele judeţe patronate de vechii baroni partidului, scorul a fost mai slab decât se aştepta conducerea, sau chiar mai slab decât media pe ţară. Totuşi, capacitatea de regenerare a PSD nu a plesnit, iar alţi baroni tineri au început să scoată capul în teritoriu. În judeţul Constanţa, condus de cuplul Nicuşor Constantinescu - Radu Mazăre, nu a reuşit să obţină decât 34,47% din voturi, adică mai puţin cu două procente peste media naţională a PSD (37,6%), semn că zornăitul cătuşelor le-a temperat celor doi baroni gustul de spectacol electoral. În urmă cu un an şi jumătate, la alegerile parlamentare, candidaţii USL aveau cel puţin 61% din sufragii. La alegerile de duminică, organizaţia PSD condusă de Liviu Dragnea a obţinut un scor cu peste patru procente mai mic decât în urmă cu cinci ani. Sectorul 5, condus de 14 ani de Marian Vanghelie, a avut şi el rezultate slabe, reflectate în prezenţa la urne. Numai 21,93% din populaţie s-a prezentat la vot.

Prima încercare de unificare a dreptei. MRU a discutat cu Antonescu. PNL discută mâine cu PDL. Blaga a ignorat PMP: Elena Udrea o fi frustrată

Liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a mers la sediul PNL, unde a discutat cu preşedintele demisionar al liberalilor, Crin Antonescu, variante de asociere a dreptei în urma scorului înregistrat la alegerile europarlamentare. PNL va negocia mâine, la Parlament, cu PDL o alianţă. Liderul PDL, Vasile Blaga, a ignorat PMP, iar despre criticile Elenei Udrea a spus astfel: "Poate o fi frustrată, nu ştiu". La fin alul discuţiilor cu Crin Antonescu, MRU a declarat: "Suntem într-o fază incipientă, apelul meu către colegii noştri din partidele de opoziţie este de a nu pronunţa nume, de a nu mai livra atacuri dintr-o parte în alta, de a fi decenţi, respectând votul de duminică. Ceea ce ne trebuie în acest moment este un proiect pentru România, nu facem propuneri, nu ne autopropunem, nu vorbim despre nume de persoane, interesul nostru este în primul rând interesul naţional", a spus Ungureanu.

Băsescu, prima reacţie după alegerile: Nu a fost un scor entuziasmant pentru PMP, dar a fost un scor bun

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut marţi o declaraţie de presă, înainte de plecarea la Bruxelles, unde va participa la Consiliul European. Şeful statului a comentat rezultatul obţinut de PMP la alegerile europarlamentare. "Voi participa la un Consiliu European informal, care are trei subiecte: analiza situaţiei din Ucraina, în urma alegerilor prezidenţiale. Al doilea: planificarea legislativă pentru perioada 2014-2029. Punctul nostru de vedere va fi că legislaţia trebuie să se axeze prioritar pe soluţii pentru creşterea loicurilor de muncă şi pe creştere economică. Trei: analiza rezultatului alegerilor pentru PE. Rezultatul alegerilor arată că PPE a câştigata alegerile, fără a avea majoritate absolută, dar este cel mai mare partid ca reprezentare în Parlamentul European. Este previzibil ca în procesul de formare a noilor instituţiui acest lucru să conteze foarte greu în desemnarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene."

CURENTUL

Sindicatele din Portul Constanta pregătesc un miting

Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare, afiliată Blocului Naţional Sindical, anunţă că va organiza, joi, un miting de protest, în faţa sediului Primăriei şi Prefecturii Constanţa. Membrii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare protestează împotriva politicii Guvernului României, care nu şi-a respectat angajamentele asumate privind modificarea legislaţiei muncii şi împotriva intenţiei acestuia de a scoate Portul Constanţa de sub autoritatea statului şi a-l trece în subordinea autorităţii locale Constanţa, potrivit unui comunicat de presa. La acest protest sunt aşteptaţi să participe circa şapte mii de oameni. "Poziţia membrilor Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare privind transferul pachetului de 13 la sută, a mai fost exprimată şi argumentată atât în cadrul conferinţei de presă desfăşurate în data de 15 mai, cât şi în decursul celor trei zile de proteste desfăşurate în perioada 19 - 21 mai, în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime. F.N.S.P., afiliata Blocului Naţional Sindical protestează şi solicită desfiinţarea Republicii Mazăre", se mai arata în acest comunicat.

CURIERUL NATIONAL

Finanţele vor să schimbe tipul de impozitare privind taxa pe stâlp

Controversata taxă pe stâlp a adus deja Ministerului Finanţelor suma de peste 1 miliard de lei, oficialii aşteptându-se ca suma să crească mult peste estimările iniţiale având în vedere că a doua tranşă din taxa pe stâlp se va plăti în luna septembrie. Deşi încântaţi de faptul că s-a colectat dublu faţă de estimările cuprinse în buget, oficiali ai Ministerului Finanţelor iau în calcul modificarea tipului de impozitare privind taxa pe stâlp, având în vedere că mulţi agenţi economici, în special din domeniul energetic se plâng de sumele uriaşe pe care trebuie să le verse la stat. "Ieri (luni - n. red.) aveam un miliard de lei din taxă, dar suma e în curs de actualizare. Astăzi sigur suma este mai mare. Este dublu faţă de sumele din buget. (...) Acel miliard de lei este suma declarată până acum, dar să vedem efectiv cât se plăteşte, pentru că mai avem de încasat o tranşă în septembrie", a mai spus, citat de Mediafax, secretarul de stat în MFP Dan Manolescu.

Spitalele private, lăsate în ofsaid

Spitalele private nu mai pot încasa pentru condiţiile hoteliere speciale mai mult de 300 de lei pe ziua de spitalizare, potrivit normelor de aplicare a contractului-cadru. Cristian Hotoboc, preşedinte al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private - Palmed: Diferenţa dintre costurile reale ale intervenţiilor şi sumele decontate era încasată din condiţiile hoteliere. Acum nu mai au cum să încaseze aceşti bani. "Casa decontează pentru fiecare caz tratat în jur de 1.500 lei. Nu este suficient pentru o intervenţie pe cord deschis". Acesta a mai explicat că CNAS decontează o anumită sumă pentru fiecare intervenţie, neţinându-se cont că e vorba de o intervenţie pe cord deschis sau de o apendicectomie.

Va reuşi statul să listeze Cupru Min?

Deşi statul a eşuat în ultimii doi ani în încercările sale de privatizare a Cupru Min, la fel cum n-a reuşit nici să vândă unor investitori străini concentratul de cupru al companiei, oficialii de la Bucureşti nu renunţă la atragerea fondurilor necesare retehnologizării. Ca atare, ministrul Economiei, Constantin Niţă, a anunţat ieri la o conferinţă de specialitate că anul viitor se intenţionează listarea la Bursă a producătorului român de cupru - Cupru Min. Cupru Min deţine aproximativ 60% din rezervele de cupru ale României. Producătorul de cupru a fost scos la vânzare în 2012, cu un preţ de pornire de 57,3 milioane euro, dar procedura a fost oprită din cauza neînţelegerilor cu câştigătorul licitaţiei. După eşecul privatizării, Ministerul Economiei a fost mandatat de Guvern să caute un investitor cu care să se asocieze pentru a finanţa activitatea Cupru Min. Investitorul, trader sau producător din domeniu, urma să contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro. Vânzarea Cupru Min este îngreunată de scăderea preţului cuprului.

Între scăderea CAS şi cea a TVA, opţiunea ar fi reducerea CAS

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Dan Manolescu, consideră că reducerea CAS ar reprezenta o măsură mai potrivită decât scăderea cotei TVA pentru mâncare, întrucât ar creşte competitivitatea în Europa, România fiind o ţară dezavantajată de povara fiscală pe forţa de muncă, informează Mediafax. "În momentul actual, opţiunea ar fi către reducerea de CAS, pentru că într-adevăr suntem din punct de vedere al taxării forţei de muncă într-o poziţie dezavantajată faţă de ţările din jurul nostru şi e un element care ar creşte competitivitatea României în Europa", a declarat Manolescu la un eveniment de specialitate. Întrebat ce ar considera mai benefic pentru economie, scăderea CAS ori cota TVA pentru mâncare, Manolescu a arătat că fiecare dintre aceste măsuri are o zonă de plusuri şi una de minusuri.

Criza economică şi efectele ei dezastruoase au dus la extremism în Franţa şi în Europa

Economişti europeni, îndeosebi cei de la Credit Suisse, atrăgeau atenţia, în urmă cu mai multe luni, asupra legăturii strânse între rata şomajului şi votul ce avea să urmeze la 25 mai. Anul trecut, directoarea FMI, Christine Lagarde, a lansat în mai multe rânduri avertismente în care atrăgea atenţia că "oboseala politică provocată de criza economică reprezintă cel mai mare pericol pentru proiectul european". În luna februarie a.c., economistul şef al OECD, Pier Paolo Padoan, devenit între timp ministru al Economiei în Guvernul Italiei, sublinia că "efectele negative ale reformelor, aşa cum sunt ele concepute, pot afecta consolidarea bugetară". Da, spun economiştii europeni, după şapte ani de austeritate, europenii nu mai agreează o Europă în criză. Până acum, ei nu şi-au exprimat acest sentiment într-o manieră foarte clară cu prilejul alegerilor naţionale, mulţumindu-se să basculeze puterea către opoziţia lor parlamentară. Excepţie a făcut Germania, ţară care a ieşit într-o manieră mai suportabilă din criză.

Banca Japoniei se gândeşte la oprirea tipăririi de bani

Banca centrală a Japoniei are în vedere o retragere a stimulilor monetari masivi în contextul în care încrederea faţă de creşterea economiei nipone este în ascensiune, transmite Reuters. Potrivit agenţiei de ştiri, în interiorul instituţiei au început deja dezbateri informale asupra oportunităţii opririi programului de achiziţii de active financiare lansat cu numai 13 luni în urmă. După câştigarea alegerilor în decembrie 2012 de către premierul Shinzo Abe, acesta s-a angajat într-un program ambiţios de relansare a economiei ţării. O componentă importantă a acesteia a fost îndepărtarea deflaţiei cronice care bântuie Ţara Soarelui Răsare de două decenii. Mandatul de guvernator al Băncii Japoniei preluat de Haruhiko Kuroda prevede injectarea de bani ieftini până în momentul în care inflaţia va atinge reperul de 2%.

Mesaj pentru Europa nimănui

Ţările europene şi locuitorii lor nu pot fi confiscaţi cu totul pentru a fi trimişi ambalaţi la Bruxelles pe mâna unor birocraţi având mania experimentelor sociale. "Alo! Mai suntem şi noi aici!", au strigat oamenii la ultimele alegeri europarlamentare. Atât de tare, încât au auzit şi mandarinii cu urechile bine înfundate la tot ce nu suna a refren tâmpitor al ortodoxiei UE. Şi vor tot auzi cinci ani de acum încolo, în condiţiile în care aproape o treime din fotoliile Parlamentului European vor fi ocupate de reprezentanţii unor formaţiuni politice potrivnice establishmentului. Aceştia sunt duşi la Bruxelles şi Strasbourg pe un val de nemulţumire populară tot mai vehement exprimată. Nu mai e rost pentru Europa nimănui. Există oameni în carne şi oase în ţările de pe continent! Şi sunt din cale-afară de supăraţi! Este de urmărit dacă "arhitecţii" construcţiei europene şi continuatorii lor vor lua act de acest mesaj sau dacă vor continua autist un proiect în care - iată! - vedem că europenii nu se regăsesc.

EVENIMENTUL ZILEI

Ce îi deosebeşte pe românii care au votat de cei care au stat acasă

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a dat ieri publicităţii o analiză comparativă a votanţilor şi non-votanţilor la alegerile europarlamentare, realizată duminică, în ziua scrutinului. Analiza a urmărit să determine ce anume îi deosebeşte pe votanţi de non-votanţi, precum şi care sunt motivele invocate de non-votanţi pentru a nu îşi exercita dreptul de vot. Persoanele care declară că votează de obicei şi au votat şi la alegerile europarlamentare tind să considere că lucrurile în România merg într-o direcţie bună în proporţie semnificativ mai mare decât cei care nu votează (37% vs. 16%). Persoanele care îşi exercită dreptul de vot sunt interesate de politică în proporţie mult mai mare decât cele care nu fac acest lucru. Primii sunt destul de interesaţi sau foarte interesaţi de politică 39%, în timp ce din a doua categorie sunt interesaţi doar 15%.

"Evenimentul zilei" a câştigat irevocabil procesul cu premierul Victor Ponta

Dezvăluirile ziarului legate de contractele firmei de avocatură din care făcea parte şi actualul premier cu Complexul energetic de la Turceni au fost corecte. Curtea de Apel Bucureşti a respins ca nefondat recursul cerut de Victor Ponta prin care cerea răspunderea delictuală a unor jurnalişti de la "Evenimentul zilei" care au avut curajul de prezenta în paginile publicaţiei contractul dintre Complexul Turceni şi firma de avocatură "Şova şi asociaţii", unde actualul premier a fost partener.

Dinu Patriciu este de negăsit. Citaţia s-a întors nedesfăcută

Reprezentat de un avocat din oficiu, fostul magnat nu mai este interesat de soarta dosarului Rompetrol. Achitat în primă instanţă, Patriciu joacă ultima carte. Nici la al şaptelea termen de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti Dinu Patriciu nu a fost prezent în sală. Citaţia transmisă la o adresă din Londra s-a întors cu menţiunea, "destinatar necunoscut". În aceste condiţii, cele două judecătoare au decis ca, pe viitor, fostul magnat al petrolului să fie citat la avizierul instanţei şi la casa din ţară, ultimul domiciliu cunoscut al lui Dinu Patriciu. În acelaşi timp, s-a luat decizia să se ceară detalii unui spital din Londra unde se bănuieşte că a stat pentru o vreme Patriciu, înainte de a dispărea fără urmă.

Bătălia post-electorală pentru funcţiile înalte din UE

Potrivit estimărilor care se făceau ieri, la Bruxelles, Martin Schultz, fostul preşedinte al PE, ca şi candidatul liberalilor, Guy Verhofstadt, nu pot obţine majoritatea calificată a liderilor UE, iar Juncker nu poate obţine unanimitatea. Nici premierul ungar, Viktor Orban, nu susţine numirea lui Juncker ca preşedinte al Comisiei. Juncker ar putea obţine majoritatea calificată de 55% dintre ţările membre, care reprezintă circa 65% din populaţia Uniunii. Dacă Juncker va fi preferat de şefii de state şi de guverne din UE, sunt şanse mari ca socialistul Martin Schultz să primească următoarea funcţie importantă, cea de vicepreşedinte al Comisiei, pentru afaceri monetare şi economice. Abia la următorul Consiliu European, din 26-27 iunie, se va lua o decizie în acest sens. Discuţiile s-au referit şi la un alt posibil candidat - surpriză: directorul actual al FMI, Christine Lagarde.

JURNALUL NATIONAL

Cheiţa lui Crin este la Băsescu

Mişcările surprinzătoare şi de neînţeles ale liderului liberal Crin Antonescu au căpătat dintr-odată claritate. Crin Antonescu a trecut, la vedere, cu arme şi bagaje în curtea lui Băsescu şi tot ceea ce a făcut până acum, dar şi evoluţia lui în următoarele luni este legată de operaţiunea de salvare a sistemului băsist. Trădarea electoratului s-a derulat în două etape. Prima , cea mai semnificativă şi plină de consecinţe, a fost ieşirea din USL, alianţă care i-a adus lui Crin aura de învingător în două scrutinuri, în 2012. "Povara" de candidat la preşedinţia României din partea USL a fost predată sistemului băsist, cu asigurarea de a fi candidat unic al dreptei în lupta pentru Cotroceni. Etapa a doua a trădării a fost comandată tot de regizorul care are cheiţa lui Crin: Băsescu a ordonat saltul liberalilor români în barca popularilor europeni. Îl experimentase cu PD şi a demonstrat românilor că la furtună PPE îţi apără pielea chiar împotriva a 7,4 milioane de voturi.

Bogdan Teodorescu: "Unificarea dreptei se va face pentru un prim-ministru: Traian Băsescu"

Analistul politic, Bogdan Teodorescu, declară într-un interviu pentru Jurnalul Naţional că toată agitaţia pornită pe dreapta scenei politice după alegerile europarlamentare are ca scop menţinerea lui Traian Băsescu la putere prin propulsarea lui în postul de premier, după alegerile prezidenţiale din toamnă. Rezultatul alegerilor europarlamentare a fost în spiritul tuturor cercetărilor sociologice din ultima perioadă şi a consacrat pe de o parte supremaţia Alianţei PSD-UNPR-PC şi, pe de altă parte, slaba reprezentare a partidului girat de Traian Băsescu, PMP. Ştirea din partea dreptei nu este reunificarea pentru un candidat unic la preşedinţie, ci pentru un candidat unic la funcţie de prim-ministru. Prin trecerea domnului Antonescu la PPE scenariul acela vehiculat de presă şi negat cu vehemenţă de liderul liberal - tandemul Antonescu preşedinte, Băsescu prim ministru cu binecuvântarea popularilor europeni - devine tot mai solid.

NATIONAL

Ponta, somat sa nu candideze la Cotroceni!

Joe Biden a venit in capitala Romaniei nu doar pentru a discuta despre situatia din Ucraina, ci mai ales pentru a trage un semnal cat se poate de serios ca Washington-ul si marile cancelarii occidentale nu vor permite in niciun caz ingerintele politice in sprijinul marilor corupti. Asa ca, dupa ce avertizat public ca "aceasta coruptie suge din sangele natiunii", vicepresedintele american a renuntat la masca sa zambitoare de la aparitiile publice. Iar dupa cum sustin sursele noastre, in timpul "monologului" purtat cu Victor Ponta, care nu a apucat sa scoata prea multe cuvinte, Biden i-a dat un adevarat ultimatum pentru a inceta sa puna bete in activitatea justitiei si in special sa opreasca atacurile la adresa DNA. De asemenea, vicepresedintele american nu s-a sfiit sa joace cu cartile pe fata, insistand sa-si exprime "sperantei" ca liderul PSD "va rezista tentatiei de a candida la presedintia Romaniei".

Dancu: PSD a pierdut pe mana lui Mircea Diaconu

Ce vot antisistem, ce alternativa la clasa politica?! Mircea Diaconu a beneficiat de semnaturile si voturile pesedistilor. O spune clar si raspicat Vasile Dancu, sociolog si membru PSD. "Mircea Diaconu este un mit. O spun cu tot respectul pentru marele actor. Mircea Diaconu a fost un experiment strategic. Mircea Diaconu a adunat semnaturi cu ajutorul PSD", a povestit Dancu in cadrul unei emisiuni televizate. Un expermient care a tras PSD-ul in jos, dupa cum a explicat sociologul. "Aproape 60.000 - 70.000 au fost voturi anulate datorita unei stampile duble: PSD si Mircea Diaconu. Asta pentru ca oamenii care au semnat, au inteles ca trebuie sa voteze si partidul si omul pentru care au semnat. Deci Mircea Diaconu nu este un < vot atisistem > (...) Nu reprezinta, asa cum incearca sa se spuna, un fel de alternativa a independentilor, pentru ca a fost o conjunctura pe care PSD cred ca a incercat sa o foloseasca mai mult decat trebuia", a mai punctat Vasile Dancu.

PNL: In spatele conflictului Basescu-Ponta, PMP si PSD sunt "Alianta Baronilor Alb-Rosii"

PMP si PSD sunt "Alianta Baronilor Alb-Rosii", in spatele "falsului conflict" dintre Traian Basescu si Victor Ponta "creat doar pentru obtinerea facila de voturi pe baza de circ si de manipulare a maselor insuficient informate", sustine PNL. "Observam stupefiati cum partidul baronilor rosii - PSD - a inceput sa faca transfer de know-how inspre micutul PMP in materie de aparare a coruptilor si baronilor din partid de mana lunga a justitiei. Astfel, parlamentarii din coalitia majoritara si "reformatorii" din PMP au format, astazi, Alianta Baronilor Alb-Rosii, pe axa Udrea-Ponta, votand in Parlament impotriva cererii de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PMP Florin Popescu", mai sustine purtatorul de cuvant al PNL, care precizeaza ca deputatii PNL au votat in favoarea solicitarii DNA.

PUTEREA

Intervenţii la Mustaţă, în Dosarul ICA-Voiculescu

Interceptările ambientale din dosarul judecătorului Stan Mustaţă, trimis marţi în judecată sub acuzaţia că făcea "trafic" cu decizii la Curtea de Apel Bucureşti, dau o imagine de ansamblu asupra modalităţii în care Dan Voiculescu ar fi putut obţine o soluţie favorabilă în Dosarul ICA. Magistratul a fost interceptat într-o discuţie cu cei trei complici ai săi, în care aceştia "fac cărţile" în dosarul lui Dan Voiculescu, după ce şi-au dat seama că "în caz de ceva... e loc". Mai mult, Mustaţă îşi formase o opinie în Dosarul ICA, înclinând "balanţa" vinovăţiei pentru privatizarea frauduloasă mai mult în sarcina celorlalţi inculpaţi, decât în sarcina lui Dan Voiculescu. În discuţii, judecătorul sugera chiar că, în locul lui Voiculescu, ar fi luat şi el pe nimic activele Institutului de Cercetări Alimentare.

Borza cere un bonus de performanţă de 3,2 milioane de euro de la Hidroelectrica

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, este decis să îşi obţină onorariul uriaş de la Hidroelectrica, producătorul de energie pe care l-a manageriat pe perioada insolvenţei. Borza a convocat, miercuri, Adunarea Generală a Creditorilor, singurul punct de pe ordinea de zi fiind aprobarea unui onorariu de performanţă de 3,2 milioane de euro, la care se va adăuga TVA, pentru întreaga procedură de insolvenţă a companiei.

Consiliul Concurenţei atacă impozitul pe construcţii speciale

Deşi declaraţiile pentru plata impozitului pe construcţii speciale au fost depuse pe 26 mai, activele supuse acestei taxări sunt încă o necunoscută pentru companii. Mai mult, Consiliul Concurenţei consideră că unele prevederi din Ordonanţa 102/2013 privind taxa pe stâlp pot distorsiona piaţa. Bunurile aflate în domeniul public al statului sunt exceptate de la plata impozitului pe construcţiile speciale, potrivit Ordonanţei 102/2013, a precizat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Dan Manolescu, la o conferinţă de specialitate. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, este însă de altă părere, considerând că pentru a nu fi distorsionată piaţa, companiile din acelaşi domeniu de activitate trebuie să plătească taxe similare, indiferent dacă activul supus impozitării este deţinut de stat sau de o companie privată.

Marile bănci, taxate cu câte 15 milioane de euro de către BCE

Cele mai mari bănci din zona euro vor fi nevoite să plătească un comision anual de până la 15 milioane de euro fiecare pentru a fi supravegheate de Banca Central Europeană (BCE), a anunţat instituţia. Comisionul anual ar urma să fie plătit în data de 1 iulie a fiecărui an, transmite AFP. Într-un comunicat de presă, BCE a estimat la 260 milioane de euro în 2015 costurile presupuse de noul său rol de autoritatea de supraveghere bancară în Europa, pe care ar urma să-l preia din luna noiembrie. Din cele 260 milioane de euro, costurile cu personalul ar urma să reprezinte 60%, costurile cu clădirile alte 10%, iar restul de 30% ar urma să acopere alte cheltuieli precum călătoriile, consultanţa şi serviciile de IT. În conformitate cu Mecanismul Unic de Supraveghere Bancară, BCE va superviza în mod direct aproximativ 130 de bănci din zona euro considerate de importanţă sistemică, având active de peste 30 miliarde de euro. Băncile mai mici vor rămâne sub supravegherea autorităţilor naţionale de supraveghere bancară.

Papa Francisc s-a contrazis cu premierul israelian pe limba vorbită de Iisus

"Iisus a fost aici, pe acest pământ. A vorbit ebraică", i-a spus Benjamin Netanyahu Papei Francisc, în timpul unei întâlniri publice, la Ierusalim, unde premierul israelian a vorbit despre legătura puternică dintre iudaism şi creştinism. "Aramaică", l-a corectat imediat Papa Francisc, care a efectuat o vizită de trei zile în Israel. "Vorbea aramaică, dar cunoştea limba ebraică", a răspuns Netanyahu. La fel ca multe lucruri din Orientul Mijlociu, discuţiile moderne despre Iisus sunt complicate şi adeseori politizate. Evreu fiind, Iisus s-a născut în Bethleem, în Iudeea, o regiune pe atunci administrată de romani, în prezent Cisiordania. A crescut în Nazaret şi a propovăduit în Galileea, ambele aflate în Israelul de astăzi, şi a murit în Ierusalim, un oraş venerat de evrei, creştini şi musulmani, revendicat în prezent atât de israelieni, cât şi de palestinieni. Palestinienii spun uneori că Iisus era palestinian. Israelienii neagă cu tărie această afirmaţie.

ROMANIA LIBERA

Apar probleme în tandemul Antonescu-Iohannis?

Taberele din PNL îşi pregătesc strategia în vederea Congresului extraordinar din luna iunie, când vor fi luate o serie de decizii cruciale, cu impact şi în afara partidului. Pe lângă alegerea noii conduceri a partidului congresul trebuie să decidă dacă se orientează către alianţa de dreapta sau către refacerea alianţei cu PSD. Crin Antonescu, Klaus Iohannis dar şi Ludovic Orban susţin o alianţă a dreptei. În schimb, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu susţine planul lui Victor Ponta de "refacere a USL". Ce se întâmplă, în aceste zile, în interiorul partidului, va defini şi liniile de bătălie de la congres. Potrivit unor informaţii neoficiale, tandemul Crin Antonescu- Klaus Iohannis nu funcţionează aşa cum se aştepta cel dintâi. În primul rand, Iohannis a evitat să preia şefia partidului, aşa cum sperase Crin Antonescu, anunţându-şi demisia din postul de prim-vicepreşedinte, odată cu preşedintele PNL. Mai mult, Iohannis i-ar fi transmis lui Crin Antonescu că nu ar intenţiona să candideze pentru şefia partidul la congresul partidului, afirmă sursele citate.

ZIARUL FINANCIAR

Tradeville: Electrica poate atrage mai mulţi investitori decât oferta Romgaz

Garantarea subscrierilor până la 1.000 de acţiuni va atrage mai mulţi investitori să participe la oferta Electrica decât cea derulată de Romgaz, a spus Victor Stănilă, director de comunicare la societatea de brokeraj Tradeville, prezent ieri la emisiunea ZF Live. Compania de distribuţie a energiei Electrica se va lista la bursa din Bucureşti în urma unei oferte publice de vânzare de acţiuni de 51% din capital. Primii 10.000 de mici investitori care vor subscrie la ofertă au garantat că vor primi 1.000 de acţiuni la companie, potrivit unor surse din piaţă. Este un mare pas înainte făcut de guvern pentru că la oferta Romgaz micii investitori nu au avut subscrierile garantate şi au primit de 17 ori mai puţine acţiuni decât au subscris, din cauza sub­scrierilor foarte mari alimentate în principal de creditele acordate de bănci.

Expur a rămas fără şeful fabricii de la Slobozia

Expur, unul dintre cei mai mari procesatori de ulei vegetal de pe piaţa locală cu afaceri de 254 milioane de euro anul trecut, a rămas fără Alexandru Tudorel, directorul industrial al companiei şi un executiv care a lucrat pentru grupul francez timp de zece ani, perioadă în care a ocupat mai multe poziţii de management tehnic. Atât reprezentanţii Expur, cât şi Alexandru Tudorel nu au dorit ieri să facă niciun comentariu pe marginea acestui subiect. Francezii de la Expur l-au numit interimar în poziţia ocupată de Alexandru Tudorel pe Lucian Turache, un alt director cu responsabilităţi tehnice din companie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb