• ADEVARUL
• Strategia Energetică ne recomandă modelele Austriei şi Ungariei, state cu orientări favorabile Rusiei
România dispune de resurse energetice, însă acestea nu sunt atât de abundente pe cât credem, iar o mare parte sunt extrase la preţuri necompetitive, se arată în proiectul de Strategie Energetică. Documentul publicat de Ministerul Energiei recomandă creşterea interconexiunilor cu alte ţări şi dă exemplu Austria şi Ungaria, state cu puternică orientare către Rusia. România are supra capacitate de producţie în domeniul energiei electrice, îşi asigură aproape tot consumul de gaze din surse proprii, exportă lignit, are producţie proprie de petrol, însă "dezideratul independenţei energetice s-a dovedit un veritabil blestem al resurselor" pentru dezvoltarea sectorului, potrivit draftului de Strategie Energetică a României.
• De ce o urăşte Vladimir Putin pe Hillary Clinton
În timp ce experţii dezbat dacă Rusia încearcă să se amestece în alegerile din Statele Unite, revista politico.eu explică din ce cauză liderul de la Kremlin o urăşte pe Hillary Clinton şi caută să se răzbune pe ea. Totul ar fi plecat de la protestele în masă împotriva preşedintelui rus, din decembrie 2011, când Vladimir Putin era acuzat de fraudarea alegerilor. Atunci, Putin a spus clar cine credea că se afla în spatele lor: secretarul de stat American Hillary Clinton. Foştii oficiali americani, care au lucrat împreună cu Clinton politica faţă de Rusia, spun că Putin declarat că fosta primă doamnă este un susţinător influent al politicii "schimbării de regim" în alte ţări, curs în care liderul rus vede o ameninţare serioasă pentru supravieţuirea sa".
• Ţări est-europene, inclusiv România, au vândut arme către state cunoscute că le livrează apoi în Siria
Ţări est-europene, inclusiv România, au aprobat vânzări de armament de peste un miliard de euro, în ultimii patru ani, spre ţări din Orientul Mijlociu care alimentează cu arme grupări implicate în războiul civil din Siria, inclusiv reţeaua SI, arată un raport elaborat de organizaţiile BIRN şi OCCRP. Mii de arme automate de tip AK-47, obuze de mortieră, lansatoare de rachetă, sisteme antitanc şi sisteme de artilerie sunt exportate din estul şi sud-estul Europei în ţări din Orientul Mijlociu care se învecinează cu Siria. Datele privind exporturile de arme, rapoartele ONU, traseele avioanele şi contractele privind armele examinate în cadrul acestei investigaţii care a durat un an arată cum armele au fost trimise din Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Muntenegru, Slovacia, Serbia şi România.
• Cum l-au înfundat Gigi şi Victor Becali pe Adrian Mititelu
Rechizitoriul DNA în privinţa lui Adrian Mititelu descrie cum a reuşit patronul U' Craiova să "fenteze" Fiscul, care pusese poprire la bancă pe conturile clubului de fotbal, când a primit banii pentru transferul lui Mihai Costea. El a deschis un cont bancar exact în ziua în care a primit cei 1,1 milioane de euro de la Steaua Bucureşti. Finanţatorul echipei Steaua Bucureşti, Gigi Becali, preşedintele clubului, Valeriu Argăseală şi impresarul Ioan Becali au dat declaraţii în defavoarea lui Adrian Mititelu (48 de ani), fostul patron al echipei Universitatea Craiova. Detaliile apar în dosarul în care Mititelu a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi înşelăciune. Ancheta în acest caz priveşte transferul jucătorului Mihai Costea, de la echipa din Bănie la Steaua Bucureşti, în schimbul sumei de 1,1 milioane de euro.
• Şpagă de judecător: excursie la un hotel de lux din St Moritz
Judecătorul de la Curtea de Apel Cluj Gabriel Adrian Năsui a fost trimis în judecată la începutul săptămânii trecute de procurorii DNA pentru luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procurorii arată în rechizitoriu că acesta a primit, în 2009, suma de 3.740 de euro de la un om de afaceri clujean, Cristian Baboş, ca să dea o sentinţă favorabilă într-un litigiu în care era parte. Practic, magistratului i-a fost achitată o vacanţă "all inclusive" la unul dintre cele mai luxoase hoteluri din staţiunea elveţiană Saint Moritz. La aproximativ două luni după vacanţă a venit şi sentinţa judecătorului Gabriel Năsui, prin care "sponsorul" sejurului a primit despăgubiri de aproape 750.000 de euro.
• O femeie roma analfabeta a fost condamnata de judecători la 4 ani de SCOALA
Judecători au condamnat o analfabeta de 37 de ani la ... scoală. Femeia s-a ocupat cu afaceri ilegale cu fier vechi, iar prejudiciul adus statului depăşeşte un milion si jumătate de lei, spun procurorii. Cum a adus in instanţă argumentul ca nu ştie carte, si de aceea NU si-a dat seama ce face, magistraţii au decis s-o trimită in clasele primare, de-a lungul celor 4 ani de închisoare cu suspendare pe care i-a primit. Când si-a auzit condamnarea, femeia nu s-a arătat prea dornică să-si pregătească abecedarul si ghiozdanul de boboc. Mamă a doi copii, ar putea fi colega de clasa, la toamna ,cu fiul ei cel mare, in vârstă de 8 ani. Nu ştie dacă nu cumva ar fi mai bine la închisoare decât la scoală.
• Patru super stadioane noi in Bucureşti!
Steaua, Dinamo si Rapid sunt cele 3 arene care urmează sa fie refăcute complet, a anunţat ieri vicepremierul Dâncu. Stadionul Stelei va avea cea mai mare capacitate, in jur de 30 000 de locuri. Al patrulea teren prins in programul naţional de investiţii e cel de rugby. "Am văzut reprezentanţi ai unor cluburi care aşteaptă să li se facă foarte repede stadioanele. Ei lucrează in sistem de fotbal profesionist, dar vor ca statul să le rezolve stadioanele. E adevărat, există in proiectul de organizare obligaţia statului român de a pune la dispoziţie 4 stadioane funcţionale. Ar trebui sa reconstruim 3 din cele 4 stadioane ca sa le dăm o forma cât de cât funcţionala. Vom lucra la Steaua, Dinamo, Rapid si la complexul de rugby din Bucureşti. Exista deja termenele de proiectare date pentru aceste lucrări", a spus Dâncu.
• Statul român a pierdut procesul cu Enel la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris
Statul român a pierdut procesul intentat companiei italiene Enel la Tribunalul de Arbitraj de la Paris pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud în care cerea daune de 834 de milioane de euro, scrie Agerpres.ro, care citează surse din domeniu. Mai mult, trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 1,5 milioane de euro. Societatea de Administrare a Participaţiilor din Energie (SAPE) a cerut despăgubiri de la Enel de 834,2 milioane de euro şi de 378,6 milioane de lei pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud. Statul a mai pierdut până acum şi procesele intentate celorlalţi doi investitori care au cumpărat filiale Electrica, respectiv CEZ şi E.ON.
• BANCHERUL
• Băncile si-au ambalat motoarele creditării populaţiei, neglijând finanţările pentru firme
In timp ce volumul de finanţări acordate firmelor a scăzut la nivelul din urmă cu şase ani, băncile nu mai fac fata cererilor foarte mari de credite venite din partea populaţiei, atât pentru consum, cât mai ales pentru cumpărarea unei locuinţe prin programul Prima Casa. Astfel, soldul creditelor acordate de bănci firmelor a scăzut puternic in luna iunie, cu 1,5% fata de luna precedenta, echivalentul a 1,5 miliarde lei, la 101,5 miliarde lei in total, cel mai scăzut nivel din ultimii 6 ani, arata statisticile BNR. In acelaşi timp, soldul creditelor pentru consum in lei acordate de bănci gospodăriilor populaţiei a crescut in luna iunie cu 1,4% fata de luna precedenta, echivalentul a 465 milioane lei, la un total de 33,2 miliarde lei, conform statisticilor BNR.
• CURENTUL
• Ministrul de interne turc anunţă reţinerea a peste 15.000 de persoane
Regimul de la Ankara continuă pedepsirea susţinătorilor tentativei de puci eşuate din 15iulie. Ministrul de interne turc, Efkana Ala, a anunţat miercuri că peste 15.000 de persoane, incluzând mai mult de 10.000 de militari, au fost reţinute după tentativa de puci eşuată din 15-16 iulie. Din cei 15.000 de reţinuţi, 8.113 persoane au fost arestate fiind în aşteptarea procesului, a precizat ministrul turc.
• Bande de hoţi NU dau lovitură după lovitură
Referitor la apariţia în media on-line a informaţiilor conform cărora în localităţile Valul lui Traian şi Murfatlar 'bande de hoţi dau lovitură după lovitură', pentru corecta informare a opiniei publice, IPJ Constanţa face următoarele precizări: - De la începutul anului 2016, în localităţile Valu lui Traian şi Murfatlar, se constată o scădere a faptelor de natură penală, cu 25% în Valu lui Traian, respectiv 42% în Murfatlar, faţă de perioada similară a anului 2015, sens în care considerăm că informaţiile apărute nu corespund realităţii. - Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa acordă o atenţie deosebită siguranţei cetăţenilor de pe întreaga zonă de competenţă, acţionând zilnic, pentru prevenirea şi combaterea oricăror fapte antisociale. Totodată, alături de poliţiştii locali, au loc acţiuni periodice de patrulare pe linia asigurării ordinii şi liniştii publice.
• CURIERUL NATIONAL
• Acţionarii Astra se judecă cu statul român
Unul dintre acţionarii principali ai Astra Asigurări - The Nova Grup Investments BV - a chemat România în judecată la Curtea de Arbitraj Internaţional - ICSID -, invocând că, în cazul falimentului Astra, a fost încălcat acordul încheiat în 1994 între România şi Regatul Ţărilor de Jos, acord care prevede, printre altele, obligativitatea statului român de a proteja investiţiile companiilor din Olanda, inclusiv în privinţa drepturilor de proprietate asupra bunurilor mobile şi imobile şi a drepturilor provenind din acţiuni, obligaţiuni şi alte tipuri de interese în societăţi şi societăţi mixte. În procesul înregistrat la 5 iulie la ICSID sub nr. ARB/16/19 sunt chemaţi în judecată preşedintele României, premierul şi ministrul Finanţelor.
• KazMunaiGas vrea să dea statul român în judecată
KazMunaiGas a trimis Guvernului României un aviz prin care-şi anunţă intenţia de a se adresa instanţei de arbitraj internaţional, potrivit unei scrisori de la avocaţii companiei, citată de Financial Times. "Litigiul este cel mai recent obstacol pentru programul ambiţios de privatizare din Kazahstan, care a fost anunţat anul trecut cu mult tam-tam, dar care a făcut puţine progrese", scrie publicaţia. Potrivit acesteia, la sfârşitul lunii aprilie, KazMunaiGas a fost de acord să vândă unei companii private din China - CEFC -, pentru 680 milioane dolari, un pachet de 51 la sută din KazMunaiGas International, filiala care deţine rafinăria Petromidia din România. Câteva zile mai târziu, procurorii DIICOT au pus sechestru pe activele sale, într-un dosar de corupţie privind privatizarea rafinăriei Petromidia la începutul anilor 2000. "România foloseşte puterea guvernamentală pentru a submina această operaţiune şi a renaţionaliza activele", au susţinut avocaţii KazMunaiGas, în scrisoarea adresată guvernului român, citată de Financial Times.
• Transelectrica cumpără 53 de maşini prin programul Rabla
Pe lista Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) privind persoanele juridice acceptate în Programul Rabla se află şi Transelectrica, companie care a depus dosare pentru achiziţia a 53 de maşini noi, beneficiind de o finanţare de 344.500 lei. AFM a publicat marţi listele persoanelor juridice acceptate şi respinse în Programul "Rabla" şi "Rabla Plus" 2016. În această etapă, pentru "Programul Rabla" au fost analizate un număr de 115 dosare depuse de persoane juridice. Dintre acestea, 62 de dosare au fost acceptate pentru 312 autovehicule şi 53 de dosare au fost respinse. Pentru "Programul Rabla Plus" au fost analizate un număr de 4 dosare depuse de persoane juridice. Dintre acestea, 2 dosare au fost acceptate pentru 5 autovehicule şi 2 dosare au fost respinse.
• Angela Merkel îşi întrerupe vacanţa pentru a se exprima in legătură cu "seria neagră" a atentatelor din Germania
Angela Merkel si-a întrerupt in cele din urmă vacanţa, ca urmare a campaniei de critici din ultimele zile referitoare la "discreţia" păstrată in legătură cu atacurile din ultima săptămână, două dintre ele fiind teroriste. Spre surprinderea presei, Berlinul a anunţat ca dna Cancelar, care plecase in vacanţă vinerea trecuta, a decis să-si tina conferinţa de presa anuală astăzi, joi 28 iulie, deşi ea era programată pentru luna august. Comentariile nu doar ale presei locale, ci si ale corespondenţilor presei străine au reamintit, in contextul deciziei dnei Merkel de a veni joi in fata presei, că ea îşi programase iniţial conferinţa de presă respectivă pentru luna august, când voia să marcheze - se pare - împlinirea unui an (31 august 2015) de la mult dezbătuta sa declaraţie in care promitea ca in chestiunea migraţiei "vom reuşi" sa depăşim greutăţile apărute din cauza uriaşului val de imigranţi ce năvăliseră pe teritoriul german.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Redeschiderea arhivei SIPA dă fiori ofiţerilor în robă din Justiţie
Printre informaţiile compromiţătoare în legătură cu magistraţii, în arhiva SIPA s-ar putea găsi şi unele indicii cu privire la apartenenţa sau apropierea unora de zona serviciilor secrete. Comisia care va redeschide cutia cu secretele murdare din Justiţie trebuie să decidă şi soarta magistraţilor acoperiţi. Decizia Ministerului Justiţiei de a pune în dezbatere publică Proiectul de hotărâre privind unele măsuri referitoare la arhiva Direcţiei Generale de Protecţie Anticorupţie (DGPA), fostul Serviciu Independent de Protecţie Anticorupţie (SIPA), readuce în prim-plan subiectul ofiţerilor acoperiţi din magistratură. Arhiva SIPA conţine notele informative ale reţelei de informatori din penitenciare, documente referitoare la persoanele care au avut acces la informaţii confidenţiale, corespondenţa serviciului cu alte instituţii şi note care abundă de informaţii compro- miţătoare pentru magistraţi.
• "Bombele cu ceas" lăsate de Vanghelie în Sectorul 5
"Evenimentul zilei" a intrat în posesia unei înregistrări dintr-o şedinţă a PSD Sector 5, în care noul primar, Daniel Florea, le povesteşte colegilor ce-a găsit în administraţia "moştenită" de la Marian Vanghelie. Primarul Sectorului 5, Daniel Florea, spune că se scurgeau bani din bugetul local pe baza unor "simple cereri", că existau "angajaţi fictivi" la Administraţia Domeniului Public (ADP) şi că Poliţia Locală nu dădea amenzi. Noul edil le explică PSD-iştilor, în şedinţa din 25 iulie a.c., cum a început să schimbe faţa sectorului. Florea a înfiinţat departamente de control, ca să verifice circuitul banilor, vrea să premieze elevii cu rezultate bune şi profesorii care-i pregătesc, a adus un expert de la Sectorul 3, care să-i ajute să atragă fonduri europene şi vrea să scape şcolile de gândaci.
• Zeci de mii de români au depozite neacoperite de garanţie
Aproape 25.000 de români riscă să piardă bani dacă banca la care au depozite intră în faliment, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), instituţie care oferă deponenţilor garanţie de până la 100.000 de euro pentru banii economisiţi la bancă. În România, toate cele 28 de bănci comerciale funcţionale, plus Banca Centrală Cooperatistă Creditcoop, participă la programul de garantare al FGDB. Excepţie fac sucursalele instituţiilor de credit străine, adică ING Bank, Veneto Banca, Bank of Cyprus, Citibank, BNP Paribas Fortis, TBI Bank, Blom Bank şi Finicredito. Românii care deţin depozite de până în 100.000 de euro la cele 29 de bănci participante la fond sunt garantaţi. În cazul în care o bancă este declarată insolventă, aceştia îşi primesc banii înapoi. Datele fondului arată că din 13.971.200 de depozite ale persoanelor fizice, 24.919 sunt peste plafonul de 100.000 de euro. În cazul acestor depozite, doar suma de 100.000 de euro este acoperită de FGDB.
• Locuinţele construite sau renovate cu materiale ecologice îţi pot aduce până la 40.000 de lei
Românii care îşi construiesc sau renovează locuinţele cu materiale ecologice ar putea primi până la 40.000 de lei, potrivit programelor Casa Verde Clasic şi Casa Verde Plus lansate marţi în dezbatere publică de Ministerul Mediului, informează agenţia de presă Mediafax. Prima componentă a programului lansat în dezbatere publică, Casa Verde Clasic, prevede ca Ministerul Mediului să acorde finanţare pentru instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energii regenerabile. Prin urmare pentru cei care îşi vor monta pompe de căldură, Ministerul Mediului propune o decontare de până la 8.000 de lei, adică aproximativ 70-80% din costul de cumpărare şi instalare, potrivit reprezentanţilor Ministerului Mediului.
• FMI: Deutsche Bank, cea mai mare ameninţare pentru sistemul financiar global
Deutsche Bank, altădată un nume greu pe piaţa bancară internaţională, a devenit o vulnerabilitate mondială. Lucrurile merg tot mai rău, deşi Brexit-ul oferă un licăr de speranţă, scrie Deutsche Welle. Potrivit unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, Deutsche Bank reprezintă, pentru sistemul financiar global o ameninţare mai mare decât orice altă bancă. Oricine aruncă o privire pe lista cu problemele băncii va înţelege de ce: reconstrucţia se află la o distanţă mai mare decât vezi cu ochii, preţul acţiunilor este la pământ, valoarea de piaţă a coborât la numai 19 miliarde de dolari (17 miliarde de euro), nivel ce o plasează în afara Top 100 cele mai mari bănci din lume, realizat de Bloomberg. Totuşi - şi asta generează mari îngrijorări în lumea finanţelor - Deutsche Bank încă mai are 1.900 miliarde de dolari în registrele contabile, sumă ce depăşeşte jumătate din Produsul Intern Brut al Germaniei.
• JURNALUL NATIONAL
• România, văzută de un matematician celebru: "România e o nepreţuită, un dar Dumnezeiesc al naturii"
Matematicianul Preda Mihăilescu trăieşte de foarte mulţi ani în străinătate, dar nu şi-a uitat rădăcinile româneşti. S-a născut la Bucureşti în 1955 şi a părăsit ţara în 1973 pentru a se stabili în Elveţia, însă este la curent cu tot ce se întâmplă în România. A fost cercetător la Zurich, iar acum este profesor la Institutul de Matematica din Goettingen. Între temele abordate în cercetările sale se numără biometria, securitatea online, autentificarea pe diferite platforme şi chiar probleme de "securitate a medicamentelor", de protecţie a mărcilor. Specialist în matematică şi informatica, Preda este matematicianul român al cărui nume este legat de rezolvarea unei probleme faimoase a matematicii. În 2002 a reuşit să demonstreze conjectura formulată în 1844 de matematicianul francez Eugen Charles Catalan, rezultatul fiind cunoscut ca "teorema lui Mihăilescu".
• Pensionarul-şef de la "banca pensionarilor"
După ce am aflat recent că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este un tânăr pensionar, am descoperit că încă un stâlp al finanţelor româneşti de după 1990 conduce o bancă din poziţia de pensionar. Surprinzător, şi conducerea CEC Bank este lăsată pe mâna unui pensionar. Spre deosebire de Mugur Isărescu care o are, dar nu o ridică, proaspătul pensionar Radu Graţian Gheţea şi-a băgat anul trecut în cont 108.115 lei din pensie. Ca preşedinte al CEC Bank, acesta a obţinut venituri de 1.241.841 lei, ceea ce înseamnă aproape 276.000 de euro la un curs de 4,5 lei/euro. Şi, cum conducerea băncii se pare că nu i-a ocupat prea mult timp, Gheţea şi-a permis să desfăşoare şi activităţi didactice, de unde a mai încasat 28.800 lei.
• Erdogan vrea să-l arunce în închisoare pe Hakan Sukur, fostă glorie a fotbalului din Turcia
Fostul simbol al fotbalului turc, Hakan Sukur, cunoscut ca apropiat de mişcarea gulenistă, riscă până la patru ani de închisoare pentru "insultă" adusă preşedintelui. Procesul se derulează în absenţa sa, fosta vedetă a lui Galattasaray mutându-se în SUA. Sukur ar fi postat pe Twitter un mesaj insultător la adresa lui Recep Tayyip Erdogan. Hakan Sukur a fost unul dintre deputaţii partidului de guvernământ dar a adus critici politicii lui Erdogan după ce acesta din urmă a devenit ostil mişcării guleniste. În urma acestor acţiuni, fostul fotbalist a fost forţat să îşi dea demisia din partid în decembrie 2013 şi şi-a continuat activitatea parlamentară ca independent, scrie foxnews.com
• NATIONAL
• Acuzaţi că s-au jucat de-a Kovesi si DNA-ul!
După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, sunt conducători de instituţii care au înfiinţat tot felul de structuri proprii anticorupţie sau au derulat proiecte in acest sens, fără a le cere cineva să facă pe DNA-ul! Drept urmare, s-au apucat de încărcat organigrama instituţiilor cu tot felul de structuri anticorupţie, sub diverse denumiri care să atragă atenţia. Alţi conducători, in schimb, au preferat să-si angajeze tot felul de consilieri de integritate sau anticorupţie si chiar să deruleze proiecte proprii prin care să înghită gura oricui ar fi putut bănui că nu sprijină "cruciada DNA" trup si suflet. Dar si cu bani din buget! Iar acum trebuie sa dea cu subsemnatul pentru ce au făcut, putând fi acuzaţi atât de deturnare de fonduri, dar si de infracţiuni mult mai grave, dacă se adevereşte faptul că au folosit "lupta anticorupţie" in folos propriu, pentru a-i timora pe contestatarii din instituţiile pe care le conduceau.
• NATO vânează pokemoni in Romania
Este clar ca am ajuns de rasul ruşilor odată cu împăunarea cu "amplul exerciţiu militar NATO" din Romania. Este vorba despre organizarea, in perioada 27 iulie - 7 august, a exerciţiului multinaţional SABER GUARDIAN -16, ce se va desfăşura la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica" din Cincu. La SABER GUARDIAN-16 au fost cooptaţi, după cum anunţă MApN-ul, "militari din cinci tari membre NATO-Bulgaria, Polonia, Canada, România, SUA- si cinci state membre ale Parteneriatului pentru Pace - Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova si Ucraina". Toate bune si frumoase, numai că impresionanta desfăşurare de forţă este mai degrabă una virtuală, întrucât, in afara de români, americani si cei câţiva canadieni, militarii din celelalte tari vor participa la exerciţiile de comandament si de instruire prin simulare asistată de calculator.
• Orban: Imigranţii sunt o otrava
Budapesta, care a ridicat garduri cu sarma ghimpata la frontiere, vede in fiecare imigrant sau refugiat un risc potenţial de securitate si terorism. "Ungaria nu are nevoie de nici un emigrant pentru ca economia sa să funcţioneze sau pentru ca populaţia să se poată întreţine si nici pentru ca tara să aibă un viitor", a declarat premierul Viktor Orban, in cadrul unei conferinţe de presă comună cu cancelarul Austriei, Christian Kern, la Budapesta. "Nu avem nevoie de o politica europeana migratorie comună. Cine vrea emigranţi, ii poate lua dar nu ne impuneţi nouă să-i luăm", a adăugat premierul maghiar. "Pentru noi, imigraţia nu e o soluţie, ci o problemă , nu este un medicament, ci o otrava. Nu avem nevoie de ea si nu o vom inghiti". In octombrie, un referendum pe tema repartiţiei obligatorii a cotelor de refugiaţi in Europa va avea loc in Ungaria. Centrul american Pew a declarat, urmare a unui studiu de opinie publică in zece tari ale UE, ca Ungaria este cea mai xenofobă tara din Europa.
• PUTEREA
• Meseria, brăţară de aur şi în puşcărie
Propunerile Ministerului Justiţiei pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie sunt un mix de măsuri care necesită mai mulţi bani, precum majorarea alocaţiei de hrană şi a cheltuielilor medicale, cu măsuri deopotrivă economicoase şi logice, cum sunt cele pentru creşterea numărului de deţinuţi care prestează diverse munci sau întărirea sistemului de probaţiune - o alternativă mai ieftină a celui de detenţie. Referitor la "cooperativele lucrative" din închisori, sloganul care s-ar potrivi mai bine ca cel din titlul soluţiei propuse de Ministerul Justiţiei ar fi "Munca te face liber", dar am vrut să evităm o inevitabilă conexiune cu leit-motivul lagărelor naziste de exterminare în masă. Este de remarcat, în sens pozitiv, faptul că Ministerul Justiţiei nu face apologia amnistiei, ci doar o prezintă ca pe o soluţie pe termen scurt a suprapopulării închisorilor.
• Agricultorii: "Încă o săptămână de secetă şi pagubele pot fi imense!"
Culturile de primăvară sunt în mare pericol din cauza secetei din unele zone ale ţării. Agricultorii se plâng că, dacă temperaturile vor rămâne şi în următoarea săptămâna la nivelul ridicat de acum, şi dacă nu va ploua, porumbul, floarea-soarelui, sfecla de zahăr şi soia vor avea de suferit, iar pagubele vor fi imense. Zonele sensibile sunt sud-estul ţării şi partea de nord-est, au declarat, pentru ziarul PUTEREA, reprezentanţii asociaţiilor producătorilor agricoli. De altfel, surse guvernamentale au declarat, pentru ziarul PUTEREA, că vicepremierul Vasile Dîncu urmează să discute joi, în cadrul unei videoconferinţe, despre măsurile ce trebuie luate împotriva secetei. Acesta se va întâlni cu prefecţii, cu reprezentanţii Consiliilor Judeţene şi cu primarii din ţară. La eveniment ar fi trebuit să participe şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, însă acesta a plecat într-o vizită oficială în Buenos Aires, la invitaţia ministrului Agroindustriei din Argentina.
• ROMANIA LIBERA
• CFR va investi 25 de milioane de euro pentru ca trenurile să depăşească viteza melcului
Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a anunţat că a finalizat procedura de licitaţie pentru reabilitarea a 15 poduri şi podeţe de cale ferată aflate pe raza Regionalei Craiova. Companiile desemnate câştigătoare pentru cele trei loturi de lucrări sunt Asocierea Arcada SA - SC Daria Const SRL, cu o ofertă financiară finală în valoare de 8,38 milioane de lei (fără TVA) pentru lotul I, Asocierea Strabag SRL - Strabag AG, cu 27,20 milioane lei pentru lotul II şi Asocierea Arcada SA - SC Daria Const SRL, cu 25,89 milioane de lei pentru lotul III. Programul de reabilitare a celor 15 poduri feroviare, finanţat din fonduri europene şi de la bugetul de stat, are ca scop dezvoltarea infrastructurii feroviare din sudul ţării.
• Primarul general decuplează Bucureştiul de Occident
Intenţia Gabrielei Firea de a interzice evenimentele sportive sau culturale organizate pe carosabil nu are corespondent în Europa. Mai mult, acestea au devenit o emblemă a respectivelor urbe. Primarul general a decis să interzică organizarea unui eveniment sportiv cu o tradiţie de şase ani care se desfăşoară sâmbătă şi duminică prin închiderea Bulevardului Kiseleff. În acelaşi timp, mari oraşe ale lumii organizează evenimente similare care fac o extraordinară reclamă oraşului şi atrag sute de mii de turişti. New York, Chicago, Berlin, Boston, Tokyo şi Londra sunt oraşele care, anual, organizează cele mai mari şase maratoane din lume.
• ZIARUL FINANCIAR
• Grupul francez Lactalis pune pe masă 342 mil. lei pentru toată afacerea Albalact
Gigantul francez Lactalis oferă un preţ de 0,5252 lei per acţiune pentru întregul pachet al Albalact, cu 38% peste preţul pe care l-au atins titlurile producătorului de lactate pe 28 ianuarie, ziua când a fost anunţată pe bursă intenţia de preluare. Astfel, francezii vor plăti pentru liderul local de pe piaţa lactatelor 342 de milioane de lei. La închiderea şedinţei bursiere de ieri acţiunile Albalact aveau un preţ de 0,4940 de lei per titlul. La finalul anului trecut compania Albalact avea datorii total de aproape 146 de milioane de lei. Ţinând cont că grupul Lactalis şi-a asumat plata acestor datorii, valoarea de piaţă (enterprise value) a producătorului local de lactate Albalact merge spre jumătate de miliard de lei. Antreprenorul local Raul Ciurtin, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri români, deţinea împreună cu soţia lui, direct şi indirect, 41% din acţiuni. Astfel, ei ar urma să încaseze 140 de milioane de lei ca urmare a acestui deal.
• Analiză EBA. Rata creditelor neperformante a băncilor din România a scăzut, dar rămâne mai mult decât dublă faţă de media europeană
Bancherii din România au scăpat în ultimii ani de o parte importantă din povara creditelor "rele", devenind vizibile efectele "marii curăţenii" din sistem, însă rata creditelor neperformante rămâne în continuare la un nivel ridicat, fiind mai mult decât dublă faţă media europeană, potrivit datelor centralizate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA). Rata creditelor neperformante (NPL - non-performing loans) în sistemul bancar românesc ajungea la sfârşitul primului trimestru la 14,5%, în timp ce media europeană era de 5,7%. Cele mai mari rate ale NPL sunt în Cipru (48,5%) şi Grecia (46,6%). Cehia şi Polonia au rate de NPL de o singură cifră, de 3% şi, respectiv 6,9%, iar în Ungaria creditele neperformante au o pondere de 13,8%, conform datelor transmise de EBA.
• Doi giganţi din auto anunţă în România un nou val de angajări
Germanii de la Leoni şi Dräxlmaier continuă investiţiile în producţia de componente auto în România şi recrutează noi angajaţi pentru a face faţă comenzilor uzinelor auto din Europa de Vest. Producătorul de cabluri pentru industria auto Leoni Wiring Systems Ro din Bistriţa recrutează în prezent 300 de muncitori necalificaţi, cu studii medii, pentru asamblarea şi montarea pieselor. Leoni a ajuns la aproximativ 17.000 de angajaţi în cele trei fabrici de pe plan local, in Arad, Bistriţa şi Piteşti şi continuă angajările, potrivit unor informaţii anterioare furnizate de companie. Angajaţii Leoni din România reprezintă 22% din forţa de muncă globală a grupului. De partea cealaltă, Dräxlmaier deţine cinci unităţi de producţie în Satu Mare, Timişoara, Piteşti, Codlea (Braşov) şi Hunedoara cu circa 15.000 de angajaţi.
• Criza din Turcia s-ar putea transforma în motor de creştere pentru industria textilă din România
Giganţii din industria modei, respectiv nume precum C & A, H & M sau Zara, lucrează cu câteva zeci de fabrici din România fiecare, unităţi în care produc rochii, pantofi şi bluze care ajung în toată lumea. Totuşi, deşi piaţa locală este unul dintre principalii furnizori din Europa ai marilor branduri de modă, România nu s-a putut niciodată bate de la egal la egal cu Turcia, o ţară mai întinsă geografic, o ţară cu o populaţie de aproape patru ori mai mare decât cea locală. Salariile mici şi experienţa anterioară au ajutat cele două state să se plaseze pe lista furnizorilor preferaţi de retailerii din Occident. De exemplu, în Turcia H & M are câteva sute de fabrici cu care lucrează, iar C & A are pe listă 94 de furnizori faţă de 41 în România. Contextul geopolitic actual însă ar putea să întoarcă roata în favoarea României, o ţară membră a UE, poziţionată strategic în Europa şi cu o forţă de muncă bine pregătită şi ieftină comparativ cu alte pieţe.