REVISTA PRESEI 28.12.2016

Willy Homner
Revista Presei / 28 decembrie 2016

REVISTA PRESEI 28.12.2016

ADEVARUL

Care sunt şansele ca preşedintele Klaus Iohannis să fie suspendat de PSD-ALDE

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, îl ameninţă cu suspendarea pe preşedintele Klaus Iohannis şi îl somează să explice motivele care au stat la baza refuzului lui Sevil Shhaideh pentru funcţia de premier. Specialiştii arată că PSD nu va risca suspendarea preşedintelui, demers anevoios, care cere timp şi care ar arunca România în criză politică, ci va face o nouă nominalizare de premier. Liderii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, l-au somat pe Iohannis să iasă public şi să explice argumentele care au stat la baza deciziei sale, altfel iau în calcul suspendarea preşedintelui. Dragnea spune că Iohannis se află în afara spaţiului constituţional, prin respingerea propuneriii venite din partea majorităţii parlamentare care a rezultat în urma alegerilor din 11 decembrie.

Reacţiile liderilor politici la refuzul lui Iohannis de a o desemna premier pe Shhaideh

Preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea de premier înaintată de Coaliţia PSD-ALDE, căreia i-a cerut să facă o altă nominalizare decât Sevil Shhaideh. PNL şi USR salută decizia lui Klaus Iohannis de a nu accepta propunerea PSD-ALDE, în timp ce liderul PMP traian Băsescu face apel la Iohannis şi Dragnea să ajungă la un compromis.

Concluzii scurte după un refuz şi mai scurt

Fix marţi, după Crăciun, preşedintele a vorbit: refuză desemnarea lui Sevil Shhaideh ca premier şi cere din partea PSD-ALDE o altă nominalizare. Câteva concluzii la cald (motiv pentru care unele s-ar putea dovedi eronate ulterior). Preşedintele nu vrea să forţeze alegeri anticipate. Dacă le dorea, îl desemna pe Eugen Tomac să formeze Guvernul, ca fiind singurul rămas ca propunere din partea partidelor la consultări. Invitând coaliţia PSD-ALDE să vină cu o nouă nominalizare, Klaus Iohannis arată că vrea să respecte, totuşi, rezultatul votului din 11 decembrie şi al negocierilor ulterioare din Parlament - adică îngustează enorm orice posibilitate de suspendare a sa.

Cutremur cu magnitudinea de 5,4 pe scara Richter în Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 pe scara Richter a avut loc miercuri dimineaţa, în jurul orei 1.20 în România, el fiind simţit puternic şi în Bucureşti. Institutul american de geofizică USGS estimează magnitudinea cutremurului de miercuri la 5,6 pe scara Richter, plasând epicentrul la 8 kilometri de localitatea Nereju. ISU Bucureşti-Ilfov transmite că de la ora producerii cutremurului până în acest moment nu s-au înregistrat efecte. Acesta este cel mai puternic seism din anul 2016.

Viitorul adversar politic nr. 1 al lui Vladimir Putin

Politicianul Alexei Navalnîi a anunţat, în decembrie, că va candida pentru funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse, la alegerile prezidenţiale care vor avea loc în primăvara anului 2018. El şi-a anunţat intenţiile într-un mesaj transmis susţinătorilor săi. Numărul tuturor susţinătorilor lui Navalnîi se cifrează la milioane de persoane, având în vedere că omul văzut drept liderul opoziţiei "neoficiale", anti-sistem, din Rusia, a obţinut peste 630.000 de voturi la alegerile locale din septembrie 2013, candidând pentru funcţia de primar al Moscovei împotriva lui Serghei Sobianin, susţinut de partidul pro-prezidenţial "Rusia Unită" (Edinaia Rossia). Sobianin a câştigat din primul tur, însă doar cu 51,3%, în timp ce Navalnîi a acumulat 27,2% din voturi, plasându-se pe poziţia a doua.

Erdogan acuză SUA că susţine grupări teroriste, inclusiv Statul Islamic

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că are dovezi că o coaliţie condusă de SUA le oferă susţinere grupărilor teroriste, inclusiv Statului Islamic şi grupărilor militante kurde YPG şi PYD, relatează Reuters. "Ne-au acuzat pe noi de susţinerea ISIS", a spus el într-o conferinţă de presă la Ankara. "Acum ei oferă susţinere grupărilor teroriste, inclusiv ISIS, YPG, PYD. Este foarte clar. Avem dovezi confirmate, cu imagini, fotografii şi înregistrări video", a adăugat el. La rândul său, Ministerul rus de Externe a avertizat marţi că interpretează decizia SUA de a relaxa restricţiile privind furnizarea de arme către sirienii rebeli drept un "act ostil" ce ameninţă siguranţa avioanelor de luptă şi personalului militar rus. Potrivit ministerului, administraţia Obama încearcă să complice situaţia din lume înainte de învestirea lui Donald Trump, pe 20 ianuarie.

Un cocktail exploziv: Republica Moldova - un preşedinte pro-rus, o coaliţie condusă de oligarh şi un stat societate comercială - Iulian Chifu

Republica Moldova încheie anul 2016 apoteotic, anunţând un viitor sumbru în ajun de alegerile generale care vor avea loc în 2018, la Centenarul statului naţional unitar român. Igor Dodon, un preşedinte pro-rus, a fost ales la Chişinău, Oligarhul suprem (şi unii spun unic) s-a ales preşedinte al PDM şi, deci, în mod oficial, şef al coaliţiei, şi statul Republica Moldova e condus ca o societate comercială de bossul - om de afaceri, care-şi stimulează angajaţii în funcţii publice pentru ca să nu fure şi să facă reformele. Un pariu greu de anticipat: va reuşi sistemul să producă reformele propuse? Până aici semnalele sunt pozitive, iar Guvernul Filip performează în direcţia bună, în ciuda opoziţiei vocale şi inexistente în realitate, opoziţie pro-europeană de dreapta care a intrat în hibernare, înainte de a profita de rezultatul prezidenţialelor pentru Maia Sandu.

BANCHERUL

Băncile acordă mai multe credite pentru locuinţe decât finanţări pentru firme

Băncile si-au majorat stocul de credite in lei acordate populaţiei cu 902 milioane lei luna trecută, la un total de 65,3 miliarde lei, un volum apropiat de cel din luna octombrie, când soldul împrumuturilor a avansat cu 912 milioane lei, conform statisticilor BNR. In acelaşi timp, volumul de credite in euro a scăzut cu echivalentul a 317 milioane lei, la un total de 41,8 milioane lei. Creditele in alte valute, majoritatea in franci elveţieni (CHF) s-au menţinut la acelaşi nivel înregistrat in ultimele patru luni, echivalentul a 5,6 miliarde lei, ceea ce înseamnă că băncile nu mai reuşesc să efectueze conversia acestora in lei. Creditele in lei pentru locuinţe au înregistrat un avans mult mai mare atât in comparaţie cu creditele de consum, cât si cu finanţările pentru companii.

COTIDIANUL

Dragnea şi Iohannis, pumni fără rost - Cornel Nistorescu

Presimţeam că Sevil Shhaideh nu ajunge premier. Amînarea deciziei lui Iohannis anunţa ceva. Doar nu era să ne imaginăm că are nevoie de un somn straşnic pentru a lua o decizie. Şi încrîncenarea lui Dragnea anunţa o asemenea luptă. După o campanie elegantă, politicoasă, s-a transformat peste noapte în cocoş. A anunţat un premier de care partidul său nu ştia nimic. S-a purtat de parcă ar fi vrut să-şi instaleze secretara sau administratorul firmei sale în postul de premier al României. Or, desemnarea unui prim-ministru nu este o problemă personală. Formal, nu Dragnea a cîştigat alegerile, ci PSD-ul. Or, preşedintele PSD, ca la un semn, de a doua zi dimineaţa a ieşit la lumină ca un indiscutabil proprietar al partidului şi şef al Guvernului român. Comportament de om negîndit şi extrem de vanitos.

"Comandourile morţii" din Cecenia îşi fac intrarea pe frontul sirian

După victoria în bătălia crucială pentru Alep, care a schimbat situaţia în războiul prin interpuşi purtat de marile puteri în Siria, se pare că preşedintele Vladimir Putin abia s-a încălzit: potrivit Daily Beast, care citează presa rusă, zeci de membri ai forţelor speciale cecene, "Ucigaşii ceceni", se îndreaptă spre Siria. Republica nord-caucaziană, care a înfruntat Rusia în doua razboaie separatiste (1994-1996 i 1999-2006) îşi trimite soldaţii în Siria pentru a lupta împotriva grupărilor jihadiste, printre care şi Statul Islamic, organizatie care are ceceni printre liderii şi luptătorii săi. Presa rusă relatează că în Siria şi Irak luptă între 3.500 si 5.000 de jihadişti din Cecenia.

CURENTUL

UDMR: nu există motive de suspendare a preşedintelui. PSD să propună pe altcineva

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că nu există motive constituţionale pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis şi că formaţiunea sa nu va fi de acord cu un astfel de demers. "Eu nu cred în suspendare şi nu cred că există motive constituţionale pentru o suspendare. Nu văd care ar fi acel motiv pentru care se poate declanşa suspendarea, fiindcă, ne place sau nu ne place, preşedintele Iohannis n-a făcut altceva decât ceea ce scrie în Constituţie. A cântărit şi a spus că aşteaptă o altă propunere. A refuzat prima propunere şi probabil că argumentele sunt în zona în care noi nu prea avem acces la mai multe informaţii. Cu asta, basta. Acesta nu este un argument de suspendare a preşedintelui şi eu cred că nimeni nu se gândeşte foarte serios că asta ar fi în acest moment o soluţie. Noi oricum nu am fi de acord cu o suspendare pe acest motiv sau pe aceste considerente", a spus Kelemen Hunor.

CURIERUL NATIONAL

Tragedia Corului Armatei Roşii: Cutie neagră descoperită, cadavre cu veste de salvare

Autorităţile ruse au recuperat una dintre cutiile negre ale avionului militar care s-a prăbuşit duminică în Marea Neagră, informează RT. "În cursul operaţiunilor de căutare, una dintre cutiile negre a fost găsită sub cabina aeronavei", a declarat o sursă militară. Descoperirea a fost făcută la aproximativ o milă distanţă de ţărm.

Alte două cutii negre, care sunt poziţionate în zona cozii aeronavei, nu au fost recuperate deocamdată. Oricum, în zona dezastrului se înregistrează o imensă mobilizare. Aproximativ 3.500 de persoane, 45 de nave şi 192 de scafandri au "măturat" o zonă vastă pentru a descoperi corpurile victimelor şi resturile avionului. Zeci de drone şi mai multe submarine sunt, de asemenea, implicate în căutare.

Udrea se retrage din politică: "Nu am niciun regret"

Chiar în ziua în care a împlinit 43 de ani, Elena Udrea a anunţat că se retrage din politică. De altfel, ea a anunţat acum câteva săptămâni că se va retrage din viaţa politică dacă nu va obţine un mandat de parlamentar la alegerile din 11 decembrie. Udrea a scris că nu regretă că a intrat în politică şi că îşi asumă tot ceea ce a făcut, cu bune şi rele.

Tranzacţia dintre Mazarine şi OMV, verificată

Mazarine Energy România SRL vrea să preia 19 acorduri petroliere de concesiune deţinute de OMV Petrom SA, împreună cu bunurile şi angajaţii. Societatea este o subsidiară a Mazarine Energy BV, controlată de fonduri administrate de companii afiliate Carlyle Group LP. În octombrie, FP a vândut 19% dintre acţiunile pe care le deţinea la OMV Petrom, societate afectată de preţul redus al ţiţeiului la nivel global. Această tranzacţie este însă analizată de Consiliul Concurenţei, având în vedere că operaţiunea propusă este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege.

Guvernul propune interzicerea folosirii cianurilor în minerit

Guvernul României a adoptat în una dintre ultimele şedinţe ale actualului Executiv o propunere de moratoriu a utilizării cianurilor în minerit pe teritoriul României. Moratoriul legal propus Parlamentului solicită o perioadă de 10 ani în care tehnologiile pe bază de cianuri nu ar putea fi folosite în minerit. În acest interval de timp, statul român ar avea datoria să desfăşoare analize amănunţite ale problemelor de mediu generate de exploatările miniere pe bază de cianuri.

CFR Călători introduce vagonul pentru biciclişti şi schiori

Transportatorul feroviar de stat a anunţat intrarea în circulaţie a vagonului special dedicat transportului de biciclete şi schiuri. Este vorba de un proiect-pilot deocamdată, care prevede 20 de locuri pentru echipamentele sportive, 20 de locuri pentru călători şi spaţiu bar-bistro. Cei interesaţi trebuie să-şi facă solicitări cu cel puţin 5 zile înainte de efectuarea călătoriei.

Samsung ar putea raporta rezultate financiare bune în ciuda problemelor

Analiştii sud-coreeni se aşteaptă ca gigantul să raporteze rezultate peste aşteptări în ultimul trimestru al acestui an, în pofida pierderilor cauzate de Galaxy Note 7. Astfel, Samsung ar putea anunţa un profit operaţional de 7,24 miliarde de dolari, pentru T4 2016. Această sumă ar fi cu 10% mai mare decât cifrele estimate iniţial, rezultatele fiind susţinute de celelalte divizii. Rezultatele companiei ar fi susţinute în principal de divizia de componente, profitul fiind puternic susţinut de vânzările de procesoare. Dacă previziunile analiştilor se vor dovedi corecte, rezultatul de 7,24 miliarde de dolari ar reprezenta un pas uriaş faţă de trimestrul al treilea, când a raportat un profit operaţional de doar 4,33 miliarde de dolari.

EVENIMENTUL ZILEI

CUTREMUR în zona Vrancea

Un cutremur puternic produs în zona seismică Vrancea, la 100 kilometri adâncime, a zguduit România, miercuri, la ora 1.20. Seismul, cu o magnitudine de 5,4 pe Richter, a fost resimţit în Bucureşti, dar şi în judeţele din Sud-Est, anunţă Institutul Naţional de Fizică a Pământului. În aceste condiţii, acesta ar fi cel mai puternic seism care s-a produs în România în acest an. Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU Bucureşti, a declarat că în zona centrului istoric un echipaj face verificări, dar deocamdată nu s-au primit informaţii despre situaţii de urgenţă şi nu sunt probleme nici cu infrastructura. El a îndemnat populaţia să-şi păstreze calmul, potrivit Digi24.

Cum a câştigat un ziarist de la Radio Cluj, daune morale de 100.000 de euro

Curtea de Apel Cluj a dispus la finalul săptămânii trecute ca Societatea Română de Radiodifuziune să îi plătească unui angajat suma de 100.000 de euro, drept daune morale. Decizia este definitivă şi trebuie pusă în executare fără alte comentarii. Povestea reporterului Mihai Miclăuş de la Radio Cluj, a început în anul 2006. Ziaristul a ajuns un paria, pentru simplul motiv că a avut curajul să solicite conducerii de la Bucureşti, organizarea unui concurs pentru funcţia de director al Studioului Cluj şi încetarea practicii "clientelare" de a impune oameni docili în anumite funcţii de conducere, cum este actualul director al Radio Cluj, Bogdan Roşca.

Senatul a validat magistraţii din CSM

Plenul Senatului a validat marţi, cu unanimitate de voturi, lista magistraţilor aleşi membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), informează News.ro. Lista magistraţilor aleşi ca membri CSM a fost validată cu 113 voturi "pentru". Nu au fost înregistrate voturi împotrivă, abţineri sau voturi nule. Votul a fost secret, cu bile. "Se validează, pentru un mandat de şase ani, care va expira la data de 6 ianuarie 2023, magistraţii aleşi ca membri ai CSM, prevăzuţi în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre", se arată în proiectul de hotărâre adoptat de plenul Senatului.

Leul pierde în faţa euro din cauza anunţatelor măriri de salarii şi scăderi de taxe

Moneda naţională a continuat, ieri, să se deprecieze în raport cu euro, Banca Naţională a României anunţând un curs de 4,5363 lei, în creştere cu 0,54 de bani faţă de cotaţia de dinainte de Crăciun, de 4,5309 lei pentru un euro. Este cel mai ridicat nivel al euro în raport cu leul din 24 iunie. Deprecierea leului ar fi cauzată de faptul că investitorii sunt îngrijoraţi în legătură cu situaţia bugetului în 2017, ca urmare a creşterii salariilor bugetarilor şi scăderii taxelor, spun analiştii economici. Alt motiv ar fi întârzierea adoptării bugetului consolidat pe anul viitor. Leul s-a depreciat şi în raport cu dolarul american, cursul anunţat de BNR fiind de 4,3397 lei, mai mult cu 0,29 de bani în comparaţie cu valoarea de vinerea trecută.

JURNALUL NATIONAL

Braşov: Din 2017, turiştii ar putea să nu mai aibă acces cu maşinile în Viscri pentru a nu distruge autenticitatea satului

Turiştii care vor vizita anul viitor satul Viscri din judeţul Braşov ar putea să nu mai aibă acces cu maşinile în localitate în perioada aprilie-octombrie, ci vor fi transportaţi cu căruţele din parcarea de la marginea satului până în centru. Măsura va fi luată pentru a nu distruge autenticitatea satului, a declarat marţi pentru AGERPRES, consilierul judeţean Caroline Fernolend, expert la Consiliul Europei pentru Convenţia de la Faro-Portugalia. 'În acest an un număr de 35.000 de turişti au vizitat satul Viscri, în creştere faţă de anul trecut. Aceşti turişti au creat probleme infrastructurii satului, animalelor care merg sau vin de la păşunat, având în vedere că maşinile sunt parcate pe marginea drumului, iar spaţiul de deplasare s-a îngustat.

Schimbare importantă făcută de ANAF. Românii riscă penalităţi grave

Pe final de an, ANAF a venit cu o schimbare importantă pentru toţi românii. O nouă declaraţie trebuie depusă de urgenţă la ANAF, în termen de maximum 30 de zile. Altfel se riscă penalităţi grave. Sunt vizaţi românii care obţin venituri din închirierea bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare. Aceştia trebuie să depună la Fisc declaraţia privind venitul estimat/norma de venit (Formularul 220) în maximum 30 de zile de la încheierea contractului, a anunţat ANAF. Declaraţia se depune odată cu înregistrarea la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a contractului . Pentru înregistrare este necesar contractul de închiriere în original (un exemplar în original va fi păstrat la ANAF) şi dacă este cazul, o împuternicire, se arată într-un comunicat al ANAF.

PUTEREA

Criză politică la Bucureşti. Preşedintele Iohannis refuză nominalizarea lui Sevil Shhaideh

Iohannis a făcut un anunţ foarte scurt, afirmând că a ascultat argumentele pro şi contra nominalizării d-nei Sevil Shhaideh şi a decis să nu accepte propunerea, fără a oferi detalii. Preşedintele a solicitat coaliţiei care formează majoritatea parlamentară să formuleze o altă propunere. Liviu Dragnea a anunţat, deja, că nu va exista o altă propunere. Aceasta înseamnă că ne îndreptăm spre alegeri anticipate şi referendum pentru suspendarea preşedintelui României.

Tăriceanu: Klaus Iohannis a spus că vrea să declanşeze un război total cu PSD

Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, a declarat ca presedintele Klaus Iohannis i-a spus ferm, in cadrul intrevederii de la Cotroceni, ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a nu numi un premier din partea PSD. "Lipsa oricărei motivaţii întăreşte bănuiala multora că preşedintele se angajează cu noi într-o luptă de putere, sfidând votul cetăţenilor. Încă din perioada campaniei i-am cerut preşedintelui să declare deschis dacă va respectă votul. Nu am primit niciun răspuns", a declarat liderul ALDE, citat de antena3.ro. "La întrevederea cu preşedintele la Cotroceni, domnia sa mi-a spus foarte direct că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a nu numi un premier din partea PSD. Aceste afirmaţii nu au fost singurele care m-au pus pe gânduri. A spus că vrea să declanşeze un război total, lucru pe care azi îl vedem prinzând contur", a precizat Călin Popescu-Tăriceanu.

Şoferii de peste 70 de ani vor fi obligaţi să facă controale medicale anuale

Şoferii care au împlinit vârsta de 70 de ani ar putea fi obligaţi să efectueze controale medicale anuale amănunţite, pentru a primi în continuare dreptul de a mai conduce pe drumurile publice. Astfel, permisul lor auto urmează astfel să aibă o valabilitate mult mai scurtă. Adică doar un an, el fiind prelungit ulterior cu câte un an, în funcţie de rezultatul controlului medical, potrivit profit.ro, citat de rtv.net. În prezent, permisul auto este valabil 10 ani. Modificarea în acest sens a legislaţiei rutiere a fost pregătită în Parlament, sub forma unui proiect de lege, de către un deputat care a fost reales, în decembrie, pentru încă un mandat de 4 ani şi care îşi va susţine ideea şi în dezbaterile din noul Legislativ.

ROMANIA LIBERA

Greii din PSD se feresc să fie gonflabilele lui Dragnea pentru că nu vor să aibă soarta lui Năstase şi Ponta

Ditamai partidul care a câştigat en fanfare alegerile s-a scremut şi-a scos un ou de bibilică. Cam asta este Sevill Shhaideh în PSD. Faptul că greii din partid s-au ferit de această funcţie arată că ei sunt conştienţi de intenţiile lui Liviu Dragnea. Pesediştii cu experienţă au văzut ce s-a întâmplat cu premierii lor care au condus cele mai corupte guverne. În momentul în care PSD a pierdut puterea, toate hoţiile de pe vremea când erau jupâni au ieşit la iveală. Adrian Năstase însuşi a fost condamnat şi trimis la puşcărie, chiar dacă social democraţii reveniseră la putere prin Victor Ponta care era premier. De altfel, şi Victor Viorel s-a pricopsit cu nişte dosare , tot de cinstit ce e.

Barack Obama şi Shinzo Abe au adus un omagiu victimelor de la Pearl Harbor

Preşedintele american, Barack Obama, a lăudat marţi tăria alianţei dintre Statele Unite şi Japonia, după ce a adus un omagiu, împreună cu premierul japonez, Shinzo Abe, victimelor de la Pearl Harbor, în Arhipelagul Hawaii, la 75 de ani după un atac care a zguduit America, transmite AFP, preluată de Agerpres. "Alianţa noastră nu a fost niciodată atât de puternică", a declarat Barack Obama, care va părăsi Casa Albă la 20 ianuarie. "Caracterul unei ţări se măsoară în timp de război, dar se defineşte şi în perioadă de pace", a continuat preşedintele american.

Dezvăluire România Liberă: Firea şi-a plimbat stilista, prietenele şi soţul în Israel

Primarul general al Bucureştiului şi un întreg alai de consilieri personali s-au plimbat la Viena şi Ierusalim, pe banii publici. Printre experţii plimbaţi de Gabriela Firea regăsim o scriitoare, o stilistă, un fost director de la RA-APPS, dar şi pe Speranţa Cliseru, considerată mâna dreaptă a lui Florentin Pandele. În excursia din oraşul sfânt şi-a făcut apariţia şi primarul din Voluntari. Gabriela Firea aduce veşti importante din Israel, după întâlnirile cu primarii Tel Aviv-ului şi Ierusalimului." Aşa începe un comunicat de presă al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) din 6 noiembrie 2016. Dar comunicatul nu suflă o vorbă despre persoanele care au făcut parte din delegaţia oficială deplasată în Israel.

ZIARUL FINANCIAR

Peste 36.000 de români vor avea salarii nete cu 400 de lei mai mari din 2017

Peste 36.000 de angajaţi din România care au salarii mai mari de 15.000 de lei brut pe lună vor câştiga, în medie, la salariu, câte 400 de lei net pe lună, ca urmare a plafonării contribuţiilor de sănătate la 5 salarii medii brute pe economie. Această măsură va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, fiind prevăzută în Codul Fiscal. Astfel, potrivit Codului Fiscal de anul viitor, salariile în valoare de peste 5 salarii medii brute pe economie (adică mai mari de 15.000 de lei brut pe lună) vor plăti contribuţii de sănătate (CASS) doar până la acest prag. Până în prezent, CASS se plătea pentru întreaga sumă, indiferent de care era nivelul salariului, contribuţia angajatului fiind de 5,5% din salariul brut, iar a angajatorului de 5,2 % din salariul brut.

Anca Paliu Dragu: avem un proiect de buget la nivelul ministerului de finanţe care prevede o creştere economică de 4,3% şI un deficit de 2,9% din PIB

Ministrul Finanţelor, Anca Paliu Dragu, spune că ministerul a realizat un proiect de buget "de lucru" pentru 2017, care prevede o creştere economică de 4,3% şi un deficit bugetar de 2,9% din PIB, care va include şi ultimele prevederi votate în Parlament privind majorarea salariilor în educaţie şi sănătate de la 1 ianuarie 2017. Este probabil că Finanţele vor lucra pe baza acestui buget în condiţiile în care guvernul PSD întârzie să fie numit. "Lăsăm la Finanţe un proiect de buget, nu mai depinde de noi dacă se va lucra cu el. Mergem pe o creştere economică de 4,3%. Am inclus şi prevederile Legii 250/2016, în vigoare de la 24 decembrie, precum şi prevederile Codului Fiscal", a spus Anca Paliu Dragu. PSD a anunţat un proiect de buget care se bazează pe o creştere economică de 5,5% din PIB.

Chinezii continuă cucerirea lumii

Investiţiile directe non-financiare realizate de chinezi peste graniţe ar urma să atingă 154,25 miliarde de euro, faţă de 735,1 miliarde în 2015, potrivit ultimelor cifre publicate de ministerul chinez al comerţului, citate de Le Figaro. Astfel, investiţiile directe non-financiare peste hotare au înregistrat o creştere de 55,5% pe primele 11 luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut. Motivele sunt bine cunoscute: companiile chineze încearcă să-şi plaseze din ce în ce mai mulţi bani în afara Chinei, îngrijorate de deprecierea yuanului şi de încetinirea creşterii economice a ţării. Iniţial încurajate, aceste investiţii chineze peste hotare îngrijorează autorităţile de la Pekin, care vor să contracareze reducerea drastică a rezervelor valutare pe care acestea o generează.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb