REVISTA PRESEI 29.01.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 ianuarie 2015

ADEVARUL

Ce calendar le-a impus Iohannis partidelor pentru un nou Cod electoral

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, miercuri, o declaraţie de presă după ce, pe parcursul acestei zile, a discutat cu partidele parlamentare despre noul Cod electoral, iar Comisia Europeană a publicat Raportul de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România. Iohannis: "Am propus un calendar concret. Până la finele primei sesiuni parlamentare am convenit să avem o soluţie legislativă pentru a asigura votul românilor din diaspora, legislaţia privind alegerile locale şi parlamentare, legislaţia partidelor şi cea privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale. Vreau să fac o precizare aici. A finaliza la timp aceste proiecte este un angajament pe care partidele îl fac nu în raport cu mine, Preşedintele, ci raport cu electorat, care aşteaptă aceste soluţii."

Acţiunile unei bănci greceşti, prezente în România, se prăbuşesc pe bursă după victoria Syriza

Piraeus Bank a pierdut aproape 50% din valoarea sa de piaţă, în primele trei zile ale mandatului de premier ale lui Alexis Tsipras, câştigătorul alegerilor din Grecia. Într-o singură zi (ieri,28 ianuarie), titlurile Piraeus s-au devalorizat cu 30% - nivelul limită de la care acţiunile unei companii sunt retrase de la tranzacţionare, pe piaţa de capital de la Atena. Întreaga bursă a închis ziua cu o scădere de 9,4%, iar cele mai multe bănci au pierdut 25% din capitalizare.Piraeus este prezentă şi în România, având la sfârşitul lui 2013 o cotă de piaţă de 2,5% din cele 12,5 procente deţinute în acel moment de toate băncile cu capital grecesc active pe piaţa de aici. Piraeus este şi una dintre băncile cu cea mai mare expunere pe clienţii cu credite în CHF - 20% dintr-un total de 75.000 de clienţi.

Consiliul Concurenţei a decis că Banca Transilvania se poate implica în activitatea Volksbank, din cauza crizei francului

Consiliul Concurenţei a emis o decizie de derogare de la prevederile Legii Concurenţei, astfel încât Banca Transilvania să se poată implica în activitatea Volksbank România şi Volksbank Services România înainte de obţinerea autorizării pentru preluarea celor două entităţi, din cauza problemelor generate de aprecierea francului elveţian, a anunţat ieri instituţia. Săptămâna trecută, Nicolae Cinteză - directorul direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), afirma în cadrul audierilor de la Comisia de Buget-Finanţe a Camerei deputaţilor, că Volksbank nu poate pune în practică oferta de conversie a creditelor în franci până la preluarea de către Banca Transilvania. Cinteză a spus atunci că această conversie se face la cursul actual, la care se aplică un discount, ceea ce duce la un curs în jur de 2,5 lei pe franc.

Ţapul ispăşitor în breşa de securitate de la Aeroportul Internaţional Cluj: "Dorel" de la mentenanţă a uitat uşa avionului deschisă

Faptul că un bărbat a reuşit să treacă de securitatea aeroportului clujean, fără bilet şi fără a fi controlat, şi s-a urcat într-un avion nu este un eveniment grav, întrucât acesta este cercetat în libertate, crede directorul instituţiei, David Ciceo. El spune că principalii vinovaţi sunt angajaţii de la firma de mentenanţă a Wizz Air care au lăsat uşa avionului deschisă. Claudiu-Gabriel Costin (30 de ani), bărbatul care trecut, marţi, de securitatea Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, fără bilet şi fără să fie controlat, iar apoi a urcat într-un avion, unde a făcut mai multe fotografii pe care le-a postat pe Facebook, s-a ales cu dosar penal.

Ion Iliescu despre 1990: "Încercarea Regelui Mihai de a veni în România a fost neînţeleaptă

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a oferit un interviu postului de televiziune Digi 24, abordând ca temă principală anii '90, cu momentele cele mai importante: alegerile, mineriadele şi tensiunile politico-sociale ale vremii. Principalele partide istorie au cerut înainte de alegerile din 1990 ca acestea să nu fie organizate de FSN, ci de un guvern format din "tehnocraţi". Fostul preşedinte consideră că această propunere "a fost nerealistă": "Ţara percepuse FSN-ul ca născut din Revoluţia română. Cine să exercite această responsabilitate în condiţiile date? Eu am fost un factor de echilibru. Ieşirea mea, scoaterea mea din FSN ar fi provocat dezechilibru, explozia relaţiilor sociale. Oamenii m-au perceput ca simbolul acestei schimbări, dar eu nu am folosit asta ca un factor de presiune". Iliescu este de asemenea convins că la acea vreme "Coposu era privit ca un om care venise să perturbe echilibrul societăţii de atunci".

25 DE ANI DE CAPITALISM: Irinel Columbeanu, portretul milionarului de tabloid

"Adevărul" va continua şi pe parcursul acestui an seria de articole din ciclul "25 de ani de capitalism". Campania îşi propune să prezinte o imagine de ansamblu a acestei perioade, prin mărturiile celor care au prosperat în anii tulburi ai tranziţiei. Milionari de carton sau oameni de afaceri autentici, celebri sau anonimi, fiecare a schimbat puţin din istoria ultimilor 25 de ani. Astăzi - prototipul milionarului monden: Irinel Columbeanu. Înainte de a fi cunoscut pentru extravaganţele sale, Irinel Columbeanu a făcut bani. La începutul anilor '90 existau două moduri de a face afaceri: bişniţa şi parteneriatele cu firme străine. Bişniţă putea să facă oricine avea curaj şi dorinţă să se căpătuiască, dar ca să lucrezi cu străinii aveai nevoie de relaţii, de preferat în zona fostei Securităţi. În primele luni ale lui 1990 a devenit reprezentantul companiei Alcatel, dar spune că totul a fost o întâmplare: s-a întâlnit pe stradă cu nişte italieni care de fapt erau francezi, s-a înţeles cu ei din priviri şi a început să se îmbogăţească.

Comisia Europeană a respins solicitarea României de a suplimenta cu 2,1 miliarde lei bugetul pentru Armată

Comisia Europeană a respins solicitarea României de a suplimenta bugetul pe apărare cu 0,3% din PIB, echivalentul a 2,1 miliarde lei, alocările din acest an ridicându-se la doar 1,4% din Produsul Intern Brut (PIB). "În ciuda discuţiilor ce au avut loc anul trecut la nivelul Ecofin (Consiliul miniştrilor de Finanţe - n.r.), Comisia a refuzat să accepte o soluţie referitoare la cheltuielile suplimentare de apărare în cadrul discuţiilor referitoare la deficitul bugetar aferent anului curent, deşi avem o graniţă lungă cu Ucraina", a declarat, într-un comunicat, Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor Publice.

BANCHERUL

Bancile sunt de acord cu aplicarea noului program "electorata", redenumit "scade rata", care prevede un credit fiscal de maxim 240 lei lunar

Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a declarat cu putine momente in urma, in cadrul unei conferinte la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, ca bancile vor sustine noul program guvernamental de restructurare a creditelor in vederea reducerii timp de 2 ani a ratelor lunare prin acordarea unui credit fiscal sub forma scutiri la plata impozitului pe salarii."Ne referim la patura de oameni loviti de efectele crizei si pentru care in campania electorala a aparut Ordonata 46 din 2014. Bancile nu au respins implementarea acelei ordonante privind restructurarea celor cu venituri sub 2200 de lei. Am spus insa si atunci si acum ca implementarea ordonantei necesita norme de aplicare. Acum se pare ca lucrurile sunt pe fagas bun, proiectul de ordonanta modificat a fost transmis la Parlament de ministrul Valcov acum cateva zile, au aparut lucruri care simplifica dar si clarifica unele lucruri: ce se intampla pe parcusul celor 2 ani de restructurare, creditul fiscal se primeste acum imediat, iar plafonul venitului s-a ridicat la 3.000 de lei", a spus Ghetea.

Radu Ghetea, ARB: Nici in Ungaria nu s-a facut conversia creditelor in franci la cursul din data acordarii, ci la cel din noiembrie 2014

Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a declarat astazi, in cadrul unei conferinte la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti organizatata de ARB, ca nici in Ungaria nu s-a efectuat conversia creditelor din franci elvetieni in forinti la cursul istoric din data acordarii, cum spun unii, ci la cursul din noiembrie 2014, in momentul adoptarii unei legi in acest sens de catre parlamentul maghiar. "Problema este deosebit de delicata, se aduc in discutie exemple ale altor tari privind coversia la alt curs decat cel al zilei. Atrag atentia ca nu prea sunt situatii similare: in Ungaria conversia nu s-a facut la cursul istoric ci la cel din 7 noiembrie 2014. Iar principalul sector afectat de creditele in franci a fost cel al autoritatilor publice locale si firmelor mici, de aceea problema s-a pus de o alta maniera", a spus Ghetea.

CURENTUL

După 9 ani judecătorii au decis redeschiderea dosarului morţii procurorului Luminiţa Şega

În martie 2007, ziarul Curentul relata că procuroarea care l-a anchetat pe controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu în dosarele FNA - Banca Agricola şi FNI, a murit otravită cu metaloizi. După ce l-a inculpat pe Vîntu, în vremea în care acesta declara că urinează pe generali, Parchetul, condus atunci de Ilie Botoş a restructurat postul său, Şega fiind obligată să se mute în cadrul secţiei a II-a de la Parchetul National Anticorupţie. La scurt timp, în 2005, Luminita Şega a fost pensionată medical, suferind un atac cerebral care a dus în cele din urmă la moartea sa. Printre dosarele instrumentate de Şega se mai numără şi celebrele "Bancorex", "Bancoop", "Jimbolia" şi "Ţigareta". Ieri, la peste nouă ani de la moartea procuroarei, judecătorul Tribunalului Bucureşti, Mihail Udroiu a decis redeschiderea dosarului morţii acesteia, desfiinţând sluţia de clasare dată de Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Disperaţi, bancherii vor, contrar legislaţiei, studiu de impact pentru insolvenţa persoanelor fizice

Deşi legea prevede realizarea de studii de impact doar pentru actele guvernului şi nu pentru iniţiativele legislative ce intră în dezbaterea Parlamentului, şefii băncilor presează, preluând ideea aruncată de FMI pentru realizarea de studii de impact. Chiar se hazardează să afirme prin Preşedintele CEC şi al Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, că fără un studiu de impact, o Lege a insolvenţei fizice nu se justifică. Niciun pic de empatie pentru cei care nu-şi mai pot plăti creditele sau şi le plătesc enorm de greu tocmai pentru a nu-şi pierde locuinţele. O lege a insolvenţei pentru persoanele fizice i-ar pune la adăpost de creşterea nesimţită a dobânzilor care efectiv îi îngroapă pe bieţii oameni. De altfel chiar Gheţea recunoaşte că legea e normală pentru o ţară UE dar, insolent, spune că unii români vor profita de ea, nejustificat. Şi atunci să sufere cu toţii!

CURIERUL NATIONAL

Asigurătorii nu vor să micşoreze RCA pentru tineri

Cu puţin timp înaintea momentului în care Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) va anunţa noua modalitate de calcul a poliţei de asigurare auto obligatorie (RCA) în scopul eliminării diferenţelor excesive aplicate tinerilor (preconizată a fi făcută publică la sfârşitul acestei luni), asigurătorii sugerează că nivelul RCA pentru tineri nu poate fi diminuat fără a avea implicaţii negative asupra pieţei şi fără a discrimina celelalte categorii de asi­guraţi, care vor fi nevoiţi să plătească mai mult în condiţiile în care peste o treime dintre accidentele grave, pentru care daunele sunt uriaşe, sunt comise de tineri de până în 30 de ani.

Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 mai. Ce trebuie să ştie asiguraţii

Începând cu această dată, serviciile medicale vor fi acordate doar în baza cardului sau a unei adeverinţe pentru cei care refuză cardul. Cardurile rămase se vor găsi la Casele de asigurări la care este luat în evidenţă asiguratul, fie la medicii de familie. În cazul în care cardul este pierdut sau furat, asiguratul trebuie să facă o cerere la Casă, urmând să primească un duplicat în maximum 30 de zile, suportând costurile de aproape 15 lei. Proiectul de act normativ conţine şi propunerea CNAS ca adeverinţa de asigurat, valabilă trei luni de la emitere, să fie alternativa pentru cei care refuză cardul din motive religioase sau de conştiinţă. Pentru obţinerea acestei adeverinţe, asiguratul va depune o decla­raţie pe propria răspundere că refuză cardul de sănătate din motive religioase sau de conştiinţă şi va depune cardul de sănătate, în cazul în care i-a fost distribuit.

Accizele la tutun au crescut contrabanda cu peste două procente în 2014

Creşterea nivelului contrabandei cu tutun din cauza majorării artificiale a cuantumului accizei, anticipată de producători încă din vara anului trecut, a fost confirmată ieri de studiul Novel Research, acesta indicând o creşterea a pieţei negre de la 13,7% în 2013, la 15,9% în 2014, cel mai ridicat nivel mediu anual din 2011 până în prezent. JTI: "Artificiile" din Codul Fiscal au adus piaţa neagră la o medie anuală de aproape 16%, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani BAT: Este absolut necesară o Strategie Naţională care să cuprindă îmbunătăţirea cadrului de reglementare în perioada 2015-2018. Philip Morris: Nivelul comerţului ilicit se află, în prezent, cu aproape 60% peste media înregistrată la nivelul statelor UE.

Prima Casă, de la un apartament cu două camere, la o casă de vacanţă la malul mării

Programul guvernamental a început în 2009 ca o şansă pentru tineri să-şi cumpere o locuinţă modestă. În 2015, programul a remodelat atât de mult oferta, încât în plafonul de 60.000 de euro pot fi cumpărate case de vacanţă la munte sau la mare. Prima Casă a debutat undeva în vara anului 2009, când într-o zi de iunie, o tânără familie semna primul contract pentru un apartament de două camere, într-un bloc vechi din cartierul Colentina din Capitală. Cinci ani şi jumătate au trecut de atunci şi programul a ajuns în 2015 la o nouă ediţie, cu fonduri iniţiale duble faţă de anul trecut, fiind în opinia majorităţii jucătorilor din imobiliare, principalul şi singurul motor al pieţei în anii de criză.

Cifrele uriaşe ale performanţei Apple

Compania a raportat pentru ultimele trei luni ale anului trecut un câştig net de 18 mld. dolari, cel mai mare câştig trimestrial al unui emitent de pe Bursă din istorie. Rezultatele au fost impulsionate de vânzările a 74,5 milioane aparate iPhone, mai mult decât în întreg anul 2011. Apple dispune de 178 mld. dolari cash, o cifră superioară întregii valori de piaţă ale unor companii precum IBM, Intel, Bank of America, Ford, Pepsi sau Amazon. Apple a venit în faţa acţionarilor cu o raportare financiară înglobând cifre uluitoare. Câştigul net a crescut cu 38% în ultimele trei luni ale anului trecut la 18 miliarde dolari în condiţiile unui avans de 30% a veniturilor la 74,6 miliarde dolari, transmite Bloomberg. Acesta este cel mai mare profit trimestrial raportat vreodată de companie, doborând vechiul record al gigantului rusesc Gazprom de 16,2 miliarde dolari care data din august 2011, observă publicaţia Business Insider.

Păgubiţii de la Harinvest - "întâlnire productivă" la ASF

Ieri reprezentanţi ai întregului grup de păgubiţi din Afacerea Harinvest s-au aflat la sediul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru discuţii legate de problema recuperării prejudiciilor. "O întâlnire productivă". Aşa a caracterizat Laviniu Beze, preşedinte al Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), întrevederea cu directorul Direcţiei pentru Protecţia Consumatorilor, Călin Mihai Rangu. "Este extraordinar să vedem o schimbare de atitudine în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară şi dacă acest caz ar fi avut norocul să fi fost alocat încă de la început la această direcţie credem că ar fi fost cu totul altfel potejaţi investitorii", a declarat pentru Curierul Naţional Beze care reprezintă victimele unor prezumtive furturi în valoare de 17 milioane lei. Conform discuţiilor se pare că este foarte probabilă o hotărâre judecătorească pentru data de 25 februarie a.c. în vederea accesării Fondului de Compensare a Investitorilor în limita celor 20.000 de euro prevăzuţi de sistemul de compensare.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum se fac 5 milioane de euro din afaceri cu medicamente pentru cancer şi cu Interferon

O lovitură puternică a fost dată ieri mafiei medicamentelor care a invadat piaţa de profil din România, dar şi din state ale Uniunii Europene. După şase luni de monitorizare, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii, pornind de la sesizarea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică - Parchetul instanţei supreme, împreună cu inspectori antifraudă şi poliţişti ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice - IGPR au descins în 64 de locaţii deţinute de 20 de firme specializate în activităţi de depozitare şi comercializare de medicamente, suspectate că s-au sustras de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat. Percheziţiile desfăşurate în locaţii situate în raza Capitalei, dar şi a judeţelor Ilfov, Buzău, Iaşi, Ialomiţa, Argeş şi Olt. Zece persoane au fost aduse la audieri, printre urmăriţi aflându-se şi Stan Robertino, conform surselor EVZ. Prejudiciul estimat este de 3 milioane de euro.

Raport MCV: Victor Ciorbea, de la urmaşul Seniorului la ruşinea Europei

Parlamentul, ANAF-ul - prin faptul că nu recuperează prejudiciile constatate de judecători, şi Victor Ciorbea, ca Avocat al Poporului, au rămas singurele oi negre sau măcar bălţate în Raportul MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare) realizat anual de Comisia Europeană pentru monitorizarea Justiţiei din România. În schimb, Comisia a lăudat activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Agenţiei Naţionale pentru Integritate, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Consiliului Suprem al Magistraturii. Raportorii europeni mai atrag atenţia că numirea noului procuror şef la DIICOT reprezintă un test important pentru acest an. Preşedintele Klaus Iohannis este cel care va face nominalizarea pentru funcţie. Instituţia Avocatul Poporului, condusă de Ciorbea, este criticată pentru lipsa de implicare în blocarea valului de ordonanţe de urgenţă a Guvernului. Reamintim că doar Avocatul Poporului poate atacă la Curtea Constituţională o ordonanţă a Executivului.

NOUL PREMIER grec vrea să schimbe managerii băncilor. Alpha Bank şi Piraeus, prezente şi în România, sunt pe listă

Noul guvern grec, condus de Alex Tsipras (Syriza), se pregăteşte să schimbe legislaţia aşa încât să poată înlocui managerii băncilor controlate acum de stat, scrie Hotnews, citând publicaţia capital.gr. Statul grec deţine prin Fondul de Stabilitate Financiară 67.3% din Piraeus Bank, 66.24% din Alpha Bank, 57.2% din National Bank of Greece şi 35.4% din Eurobank. Fondul Grec de Stabilitate Financiara (HFSF) este cel mai mare acţionar al băncilor citate şi a fost creat de guvernul elen în 2010, în timpul crizei financiare pentru a salva băncile locale de la faliment. Publicaţia grecească scrie că guvernul controlat de Syriza are nevoie să controleze managementul celor patru mari bănci pentru a-şi pune în aplicare programul cu care a câştigat alegerile.

JURNALUL NATIONAL

Turnul Eiffel a fost "construit" de un român. Inginerul Gheorghe Pănculescu, cunoscut în lume, anonim în România

Într-un studiu despre turnul Eiffel, apărut la Paris, lucrare publicată în anul 1889, Gustave Eiffel face o dezvăluire măgulitoare la adresa unui priceput inginer român. El spune că celebrul simbol al Parisului, şi implicit, al Franţei, nu ar fi putut fi înălţat atât de repede, în timpul record de numai doi ani şi patru luni, dacă cu un deceniu înainte de inaugurare un român nu ar fi realizat un proiect ingineresc revoluţionar. În studiul menţionat şi intitulat "Communication sur les travaux de la tour de 300 m", reiese că Turnul Eiffel a fost construit cu ajutorul unui sistem tehnic inventat de inginerul român Gheorghe Pănculescu (1844-1922). În anul 1869, Pănculescu, ca absolvent al Politehnicii din Zurich, i-a fost recomandat lui Eiffel de către Vasile Alecsandri. La început, Eiffel l-a angajat în cadrul întreprinderii pe care o conducea, însă Pănculescu s-a remarcat ca unul dintre cei mai buni specialişti, un adevărat as în ce priveşte probleme de rezistenţa materialelor, calcule şi dimensionări.

Declaraţii DEVASTATOARE pentru Vladimir Putin. Nepotul tiranului sovietic Stalin se dezlănţuie

Evgheni Djugaşvili, în vârstă de 79 de ani, nepotul lui Iosif Stalin, a declarat, într-un interviu pentru Daily Mail, că preşedintelui rus Vladimir Putin este vinovat pentru criza din Ucraina. Djugaşvili îl critică dur pe actualul lider rus, despre care spune că "nu are creier". "Ce fel de lideri avem? Nu avem oameni deştepţi la conducerea ţării, sunt doar nişte hoţi", a declarat Evgheni Djugaşvili. Nepotul lui Stalin dezaprobă politica preşedintelui rus faţă de Ucraina, în opinia sa Crimeea putând fi alipită la Rusia într-un mod paşnic, nu printr-o acţiune militară. Legat de speculaţiile potrivit cărora Occidentul ar încerca să-l răstoarne pe Putin de la putere prin intermediul sancţiunilor impuse Rusiei, Djugaşvili consideră că aceste declaraţii sunt făcute în scopul de a-i face pe oameni, dimpotrivă, să nu vrea să scape de liderul ţării.

Valery Giscard d'Estaing, fostul preşedinte care costă cel mai mult Franţa

Valery Giscard d'Estaing este fostul preşedinte care "atârnă cel mai greu" în bugetul statului, cu 2,5 milioane de euro cheltuieli pe an. Potrivit unor noi evaluări a deputatului Rene Dosiere, din Partidul Socialist, pe baza unor date provenite de la diverse ministere, Valery Giscard d'Estaing îi depăşeşte la cheltuieli pe Nicolas Sarkozy (2,2 milioane) şi pe Jacques Chirac (1,5 milioane). Foştii preşedinţi beneficiază de un apartament de serviciu mobilat, şi două persoane în slujba lor. Ei au dreptul la doi poliţişti pentru a le asigura siguranţa, o maşină de serviciu, cu doi şoferi şi şapte colaboratori permanenţi.

NATIONAL

Milioane de euro plimbate prin circuitul ONG-urilor lui Mircea Geoana

Nu si-a dezvoltat afaceri personale directe din care sa-si justifice averea, insa a dovedit un apetit deosebit fata de banii donati de marile companii romanesti. In numele celor mai nobile idealuri, fostul presedinte al PSD, Mircea Geoana, caci despre el este vorba, a ajuns sa conduca impreuna cu sotia, iar uneori chiar si cu soacra, Margareta Costea, nu mai putin de 15 fundatii si asociatii ce traiesc din donatiile oferite de diverse firme. In schimbul banilor ce tranziteaza cele 15 fundatii si asociatii, familia Geoana promoveaza "dezvoltarea economica armonioasa a Romaniei", "democratia si valorile autentice", educarea tinerilor cu varste cuprinse intre 6 si 24 ani "in spiritul principiilor moralei crestine si a traditiilor nationale".

Ponta ii arunca lui Iohannis manusa Serviciilor!

In timp ce toata lumea isi dadea cu presupusul de ce a plecat George Maior de la sefia SRI si mai ales cine il va inlocui pe acesta, Victor Ponta a facut o miscare care a lasat in ofsaid Palatul Cotroceni. Pentru ca propunerea premierului ca serviciile de informatii sa nu mai fie sub papucul politicului a fost decriptata in codul corect atat de catre cunoscatorii sistemului, cat mai ales de catre partenerii occidentali. Asa ca premierul i-a dat de inteles presedintelui tarii ca el, unul, ar fi de acord ca Romania sa se alinieze tendintei occidentale ca structurile de care depinde siguranta nationala sa fie lasate pe mainile profesionistilor.

PUTEREA

Medicamente contra cancerului falsificate, vândute bolnavilor din România şi UE

O grupare suspectată de evaziune fiscală în domeniul farmaceutic anihilată, miercuri, în urma a 64 de percheziţii, a pus pe piaţă medicamente contrafăcute pentru tratarea cancerului şi a altor boli grave, fapt catalogat ca fiind "fără precedent" de către specialiştii în drept. Dincolo de prejudiciul produs prin evaziune şi spălare de bani, estimat de anchetatori la 3 milioane de euro, membrii grupării ar putea fi acuzaţi de ucidere din culpă, după ce medicamentele falsificate - care nu erau periculoase pentru organism, dar nici nu conţineau substanţă activă - au ajuns la bolnavii de cancer. Din acest punct de vedere, suspecţii riscă peste 10 ani de închisoare. Însă, tocmai pentru faptul că aceste medicamente nu erau în mod direct nocive, avertizează experţii, acuzaţiile sunt greu de probat, infracţiunea putând fi dovedită doar pe baza rezultatelor unor expertize medicale.

Ghiţă visează la Palate

Sebastian Ghiţă - aşa zis om de afaceri (în realitate doar un abonat la vistieria Statului), om politic (statut rezultat din banii contribuabililor) şi mogul (idem cu descrierea dinainte) - se visează nici mai mult nici mai puţin decât premier sau preşedinte al României. Bursa Zvonurilor a tras cu urechea la bârfele din PSD. Cică Ghiţă se laudă că-i are pe toţi la mână, şi pe cei de la guvernare şi pe cei din opoziţie. Are însă o dilemă. Prim-ministru sau preşedinte? Unde s-ar simţi mai bine: la Palatul Victoria sau la Palatul Cotroceni? După nenorocirea abătută asupra prietenului Ponta în noiembrie 2014, când a fost călcat în picioare de alegători, Sebi şi-ar dori să fie mai degrabă vecin cu Grădina Botanică. Un mandat de premier, fie el scurt, l-ar scoate din cărţile preşedinţiei.

Primăriile Capitalei nu mai au bani pentru reabilitarea blocurilor şi trebuie să acceseze fonduri europene

Reabilitarea termică a blocurilor este pentru bucureşteni o mană cerească. Anveloparea zidurilor a fost un motiv în plus pentru firmele agreate de primării, dar şi pentru arhitecţi, care au câştigat un ban în plus şi au reuşit să schimbe culoarea oraşului. Treaba a rămas însă nefinalizată, pentru că banii s-au terminat, mai ales după ce pe piaţa reabilitării termice au intrat firme-fantomă, unele chiar raportând lucrări efectuate. Astfel că bugetele locale sunt acum secate.

Retragerea SRI din TVR. Stelian Tănase se luptă cu ofiţerii acoperiţi

Stelian Tănase, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), solicită Serviciului Român de Informaţii (SRI) să dispună retragerea ofiţerilor acoperiţi din TVR. În acest sens, Stelian Tănase i-a transmis, miercuri, o scrisoare directorului interimar al SRI, generalul-locotenent Florian Coldea. Stelian Tănase spune că apelul său vine în completarea demersurilor pe care le-a făcut deja în interiorul Televiziunii Române. El aminteşte că a declarat public că, în şedinţa Consiliului de Administraţie al SRTv din 22 septembrie 2014, le-a cerut membrilor CA ca, în cazul în care sunt cumva agenţi acoperiţi printre ei, să ia în considerare retragerea din Consiliu. Stelian Tănase mai spune în scrisoare că Televiziunea Română trebuie să funcţioneze independent.

ROMANIA LIBERA

Comisia Europeană leagă MCV de fondurile europene

Pentru prima oară de la lansarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind reforma justiţiei şi combaterea corupţiei, raportul Comisiei Europene face legătura explicită între progresele realizate în atingerea obiectivelor MCV şi fondurile europene pe care România le poate primi în cadrul Politicii de Coeziune a UE. Dincolo de triumfalismul actorilor politici şi instituţionali care obişnuiesc să extragă numai concluziile care le sunt favorabile din rapoartele MCV publicate de Comisia Europeană, cea mai sigură cale către o apreciere obiectivă o reprezintă recomandările adresate de Comisie României privind acţiunile pe care trebuie să le întreprindă în viitor, care reprezintă un tablou fidel a ceea ce funcţionează prost sau nu funcţionează suficient de bine.

Căldură gratis, ultima dintre promisiunile fără acoperire ale lui Oprescu

Primarul Bucureştiului a revenit în spaţiul public cu promisiuni megalomanice, aproape imposibil de pus în practică. Edilul Capitalei promite căldură gratis pentru bucureşteni şi piste de biciclete pe marile bulevarde, proiecte vechi care nu fac decât să lungească o listă cu angajamente neonorate, precum reconstrucţia Halei Matache, lărgirea Bulevardului Prelungirea Ghencea sau construcţia autostrăzii suspendate. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat recent pentru Hotnews.ro că, în următorii ani, după contopirea RADET cu ELCEN, bucureştenii ar putea să nu mai plătească nici un leu pentru căldură, Primăria Capitalei urmând să subvenţioneze în totalitate preţul gigacaloriei din vânzarea de energie electrică. Edilul a spus că primăria vrea să construiască trei CET-uri noi în zona de nord a Capitalei, cu scopul de a moderniza reţeaua de distribuţie.

ZIARUL FINANCIAR

Creditele ipotecare în lei s-au triplat şi pun fundaţia unui nou boom rezidenţial

Scăderea dobânzilor şi a preţurilor locuinţelor din ultimii ani mişcă tranzacţiile rezidenţiale. Scăderea la jumătate a dobânzilor şi disiparea efectelor crizei asupra preţurilor locuinţelor conduc către o revigorare a tranzacţiilor imo­biliare rezidenţiale, datele statistice indicând o accelerare a vânzărilor de împrumuturi ipotecare în lei, dar şi a numărului de locuinţe noi. Ultimele date statistice publicate de BNR indică o triplare a stocului de credite în lei acordate pentru achiziţia de locuinţe, până la 10,4 miliarde de lei. Doar în decembrie stocul creditelor a crescut cu 1,4 miliarde de lei, triplu faţă de media lunilor anterioare, ceea ce echivalează cu circa 7.000 de credite noi.

Dintr-un salariu, un român poate mânca doar 170 de hamburgeri Big Mac, adică de patru ori mai puţini decât un american

Un român îşi poate cumpăra cu fiecare salariu circa 170 de hamburgeri Big Mac, unul dintre produsele fanion ale gigantului american McDonald's. Prin comparaţie, un norvegian îşi permite aproape 800 de astfel de hamburgeri, un american poate mânca 752 de sandwichuri, în timp ce un cetăţean al zonei euro câştigă suficient cât să îşi poată cumpăra peste 420 de Big Mac-uri. Piaţa locală se află astfel aproape de coada clasamentului mondial al puterii de cumpărare văzută prin prisma consumului unui produs de tip fast-food. După România îşi fac loc ţări precum Brazilia, India, Ucraina sau Thailanda.

Fondurile de acţiuni cu miză pe bănci s-au salvat de scăderi

Clasamentul fondurilor de acţiuni la început de an este condus de fondul de indice BT Index ATX, cu un randament de 3,8% în euro, ajutat de revenirea bursei austriece, şi de fondurile cu expuneri ridicate pe acţiunile bancare, care au evoluat mai bine decât piaţa. Acţiunile Petrom au scăzut cu circa 10%, raportând cele mai mari pierderi din rândul titlurilor lichide. Investitorii au avut parte de un început de an zbuciumat: după furtuna francului elveţian a urmat euforia tiparniţei Băncii Centrale Europene şi apoi tensiunile alimentate de venirea la putere în Grecia a partidului de extremă-stânga Syriza. Toţi indicii bursieri de la Bucureşti sunt pe mi­nus de la începutul anului. Indicele BET, princi­pala referinţă a bursei de la Bucureşti, are un minus de 1,8%. Din rândul com­pa­niilor incluse în indi­cele BET, acţiunile BVB, cu un plus de 17%, şi acţiunile bancare au per­for­mat cel mai bine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb