• ADEVĂRUL
• Culisele scandalului dintre Sorin Ovidiu Vîntu şi Sebastian Ghiţă
Sediul Realitatea TV a fost, duminică seară, câmpul primei înfruntări între bodyguarzii lui Sorin Ovidiu Vîntu şi cei ai lui Sebastian Ghiţă. Miza războiului dintre cei doi o reprezintă spaţiile închiriate de postul de televiziune în Casa Presei. Scandalul de duminică dintre Sorin Ovidiu Vântu şi Sebastian Ghiţă ar fi pornit de la un contract de închiriere a sediului televiziunii pe care Realitatea Media l-ar fi avut cu proprietarul spaţiului din Casa Presei Libere, Compania Naţională a Imprimeriilor (C.N.I.) Coresi S.A., susţine analistul politic Dan Andronic pe blogul său. Contractul a fost preluat de Sebastian Ghiţă, iar firma sa, Asesoft, a devenit în acte noul chiriaş al studiourilor de ştiri. Potrivit lui Andronic toată această manevră ar fi avut la bază o presupusă falsificare a semnăturii lui Sorin Enache, director general al Realitatea Media S.A.
• Sorin Freciu nu ştie nimic
De cealaltă parte, Sorin Freciu, preşedintele consiliului de administraţie al Realitatea, refuză să recunoască că ar fi fost vreun conflict între bodyguarzi. Freciu nu ştie nici de ce a fost chemată poliţia la sediul Realităţii. În ceea ce priveşte falsul în acte de care s-a plâns Sorin Enache, Freciu spune că a discutat deja cu Laura Albani, director general al companiei Coresi, care deţine spaţiile în care se află Realitatea. "Am întrebat-o pe doamna Albani cum cineva de la Coresi a putut să preia nişte spaţii de la o persoană care nu era în ţară. Dânsa nu a putut să-mi dea nicio explicaţie, m-a asigurat însă că nu există un contract. Dacă doamna Albani m-a minţit şi există un contract, pentru că aseară am aflat că ar fi existat un contract de închirere, nu ştiu dacă este legal şi cum a putut fi făcut", a spus Freciu.
• WikiLeaks: cruciadă împotriva anticorupţiei
Anul 2007 a fost unul extrem de dificil pentru sistemul judiciar, iar ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, pare să fi jucat un rol activ în stoparea derapajelor. Momentul de cotitură a fost remanierea guvernamentală din 4 aprilie 2007, când Monica Macovei a fost înlocuită cu liberalul Tudor Chiuariu, care până atunci condusese Departamentul de Luptă Antifraudă al Guvernului. "Nefericitul Chiuariu şi-a petrecut majoritatea mandatului poticnindu-se dintr-un dezastru public în altul."
• Gaura din ozon se deplasează spre România
O porţiune cu un strat subţiat de ozon, formată deasupra Polului Nord, se deplasează spre Europa şi va afecta şi România la finalul lunii martie, scrie EurActiv.com. Informaţiile furnizate de Centrul european pentru prognoze meteo pe termen mediu arată că stratul subţire de ozon aflat deasupra Polului Nord va afecta atât Scandinavia, cât şi Europa de Est în zilele de 30 şi 31 martie. Ţara noastră intră în zona de influenţă în ultima zi a lunii martie. Stratul de ozon are rolul de a filtra aproximativ două treimi din razele ultraviolete emise de Soare. "Populaţia ar trebui să fie atentă la acest fenomen, însă nu este cazul să se îngrijoreze", a declarat Gier Braathen, cercetător la Organizaţia Meteorologică Mondială. "Vă puteţi proteja purtând pălării cu boruri largi şi nepetrecând foarte mult timp pe stradă", a completat acesta.
• CSAT a dat undă verde pentru operarea pe aerodromuri din România a unor aeronave militare ale SUA
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat operarea pe aerodromuri din România a unor aeronave militare ale SUA, pentru realimentare în aer. Această decizie a fost luată în contextul Rezoluţiei 1973 a Consiliului de Securitate al ONU, privind intervenţia din Libia.
• Mielul de Paşte, exportat în Turcia
Tot mai mulţi ciobani renunţă să-şi ducă mieii în pieţe, spunând că ies mereu în pierdere. Ei preferă să-i vândă musulmanilor. Puţini crescători de oi mai au animale de vânzare. Cei care vor să fie siguri că de Paşte vor mânca miel românesc trebuie să se grăbească şi să dea un avans de până la 20%. Mioarele crescute de oi în stânele din judeţul Botoşani sunt foarte apreciate în ţările arabe şi în Turcia. Oamenii de afaceri musulmani, majoritatea cu diverse investiţii în Constanţa, vin în localităţile botoşănene, în căutarea oilor frumoase.
• Companiile mari dezgheaţă angajările
Firme de IT, de vânzări şi de servicii financiare precum Siveco, Gameloft, Billa, Domo, BCR şi BRD sunt în topul recrutărilor în această perioadă. Numărul anunţurilor de angajare a crescut semnificativ pe site-urile de specialitate, atât pentru piaţa internă, cât şi pentru cea externă. "În prezent, pe site-ul de recrutare Myjob sunt postate aproape 3.300 de anunţuri active, cu peste 22.500 de posturi disponibile, în ţară, şi în străinătate. Angajatorii din sectorul financiar, IT, retail şi farma fac angajări în acest moment şi tendinţa se va păstra", spune Adela Râpeanu, expert comunicare Myjob.
• Pact Boc - Blaga: Terminaţi cu cafelele şi cu taberele din partid!
Cei doi candidaţi la şefia PDL, premierul Emil Boc şi secretarul general Vasile Blaga, secondaţi de vicepreşedintele Gheorghe Flutur, au discutat ieri pe rând cu senatorii şi deputaţii partidului, cărora le-au cerut un pact de neagresiune în campania internă. Surse din partid au declarat pentru "Adevărul" că atât premierul, cât şi contracandidatul său le-au spus parlamentarilor să strângă rândurile şi să se concentreze pe legile "care le scapă" din cauza lipsei de mobilizare, nu pe alegerile interne. "Noi suntem parteneri. Rămânem prieteni şi după această competiţie", le-a descris Blaga parlamentarilor relaţia sa cu premierul. "Terminaţi cu cafelele, cu aranjamentele de culise, cu taberele din partid şi declaraţiile de susţinere pentru unul sau altul. Nu asta trebuie să fie preocuparea voastră în acest moment!", a continuat secretarul general.
• De ce e amânată a opta inaugurare la Basarab
Inaugurarea Pasajului Basarab, anunţată de primarul Oprescu pentru sfârşitul acestei luni, este amânată pentru simplul fapt că nu s-au terminat lucrările. Edilul-şef a justificat însă amânarea prin necesitatea de a monta senzori de cutremur pe noul pod. Zeci de muncitori şi utilaje forforeau ieri-dimineaţă, pe şantierul de la Basarab. "După ce terminăm de tencuit, pereţii trebuie vopsiţi. Mai avem de lucru până cel puţin la 15 aprilie", au declarat câţiva angajaţi care lucrau la pod. În replică la urarea "Spor la treabă!", oamenii ne-au spus "Nu ne dorim spor la treabă că mai avem o grămadă!".
• Şoc nuclear pentru partidul Angelei Merkel
Coaliţia de guvernare din Germania a pierdut alegerile regionale din două landuri importante. Înfrângerea creştin-democraţilor (CDU) şi a liberalilor (FDP) în landurile Baden-Wurttemberg şi Rhenania-Palatinat este o sancţiune pentru politica nucleară a lui Merkel. Cancelarul german, Angela Merkel, a fost răpus de criza nucleară de la Fukushima, scrie presa de la Berlin. Jurnaliştii subliniază că eşecul înregistrat de CDU în Baden-Wuerttemberg, land extrem de prosper din sud-vestul Germaniei, este cu atât mai răsunător cu cât Uniunea Creştin Democrată (CDU) a dominat viaţa politică a landului aproape şase decenii.
• Statul decimează industria feroviară
În timp ce alte ţări revin la calea ferată, datorită avantajelor sale ecologice, România închide 1.000 de kilometri de linii. Englezii regretă şi acum închiderea unor căi ferate, în anii "80, iar în Spania trenul de marfă bate autocamionul. La noi, închiderea liniilor pare iminentă. Ieri a fost o zi extrem de controversată pentru industria feroviară: în timp ce Uniunea Europeană a adoptat Carta Albă a Transporturilor, prin care se prevede ca 30% din traficul rutier de marfă să fie (retro)cedat celui feroviar, la Bucureşti ministrul Anca Boagiu a anunţat că România va închide 1.000 de kilometri de cale ferată. Alte 4.000 de kilometri ar urma să fie scoase la licitaţie, în vederea închirierii.
• Contractul Hidroelectrica-Mittal miroase a ajutor de stat până la Bruxelles
Comisia Europeană bănuieşte că tranzacţia prin care Hidroelectrica livrează electricitate combinatului ArcelorMittal la un preţ cu 30% sub media pieţei ar putea fi ajutor de stat ilegal. Deşi ar fi putut obţine cu zece milioane de euro în plus dacă vindea energia unui alt ofertant, Hidroelectrica susţine că tranzacţia este rentabilă pentru companie. După ce întreaga piaţă de energie din România s-a revoltat cu privire la modul în care s-a încheiat această tranzacţie, problema a ajuns acum şi la Bruxelles.
• Ponderea taxelor în preţul carburanţilor in UE
Ponderea taxelor totale în costul carburanţilor, în România, este printre cele mai scăzute din UE. La nivelul accizei, doar Cipru şi Lituania stau mai bine. Potrivit Buletinului Comisiei Europene pentru piaţa energiei, ponderea tuturor taxelor în preţul final al carburanţilor în România era, la 14 martie 2011, de 49% la benzină şi de 44% la motorină. Doar Cipru şi Bulgaria înregistrau un nivel mai redus, de 43%, respectiv 47% la benzină, şi de 40%, respectiv 43% la motorină. În privinţa accizelor, cuantumul acestora - valabil la 7 martie 2011 - plasa România pe penultimul loc în UE, după Cipru, la benzină, şi pe aceeaşi poziţie, după Lituania, la motorină.
• Camelina, buruiana care va ridica avioanele la cer
Pentru potenţialul său energetic, camelina a fost aleasă de specialişti ca materie primă în obţinerea kerosenului, iar constructorii de avioane vor să investească în cultivarea ei de către fermieri. De pe urma dezvoltării unei culturi cu această plantă, fermierul obţine atât uleiul necesar producţiei de biokerosen, cât şi furaje pentru animalele din propria ogradă. Tarom şi Airbus au demarat recent un proiect de promovare a utilizării biocombustibililor pentru avioane şi au ales România ca ţară în care să se studieze posibilitatea cultivării de carmină, în vederea producţiei de biokerosen.
• CURENTUL
• Wikileaks România - scurgerile mizeriei politicii dâmboviţene
Ieşirea pe ţeavă a "dezvăluirilor" wikileaks legate de România s-a dovedit doar o scurgere imundă de zoaie, fără nimic spectaculos. Dar chiar nimic, nimic. Ori au fost foarte intens editate şi periate, că doar nu degeaba s-a întâlnit Nistorescu cu Asange la începutul anului pentru a negocia cumpărarea setului de cablograme trimise de la Ambasada României de la Bucureşti, ori oficialii americani ai ambasadei de la noi nu sunt buni de nimic şi ar trebui trimişi la muncă în nişte ţări mai fierbinţi, în loc să taie frunza la câini pe meleagurile noastre, fără a produce nimic decât nişte note compuse din bârfe şi ciocofoneli modeste, de colţul blocului.
• Împrumuturile fictive ale lui Petcu, demontate de declaraţia de avere
Dacă ar fi fost aşa cum se scuză Petcu, acel împrumut de 200.000 de euro, adică peste opt miliarde de lei vechi, a fost "accidental" omis de către liderul sindical din declaraţia sa de avere. Conform stenogramelor aflate la dosar, banii încasaţi de Petcu, în contul împrumutului, aşa cum susţine el, nu se regăsesc în documentele oficiale, adică în declaraţia de avere depusă de el în noiembrie 2010.
• CURIERUL NAŢIONAL
• Va rezista sistemul de sănătate până la anul?
România alocă cele mai mici fonduri din UE pentru cheltuielile din sistemul sanitar, care se află în pragul dezastrului. Probleme există în toate ţările Uniunii, însă alte state mai au timp să aplice măsuri drastice pentru reformarea sistemelor. Damian (Terapia Ranbaxy): Dacă rezistenţa la schimbare nu se opreşte, sistemul dă faliment până în 2012. Sursele tradiţionale de finanţare a sistemelor de sănătate din Europa s-au dovedit a fi învechite şi inaccesibile, iar nevoie de inovaţie este din ce în ce mai mare în multe ţări. Unele state, precum Olanda şi Elveţia, acceptă mult mai uşor aceste reforme ale sistemelor de sănătate, în timp ce altele se opun semnificativ oricărei schimbări, în contextul în care majoritatea europenilor au adânc înrădăcinată ideea că serviciile medicale ar trebui să fie asigurate de stat.
• La Bobocu există zăcăminte de gaze naturale neexploatate încă
Rezervele probabile de gaze rămase în lobii ce au produs anterior pot fi estimate la circa 765 de milioane de metri cubi. Compania Zeta Petroleum preconizează prima producţie de gaze pentru a doua jumătate a anului 2011. Abandonat în 2001 din cauza viiturilor de apă şi a apariţiei nisipului în sonde, perimetrul de la Bobocu, situat la 110 km de Bucureşti, este departe de a-şi fi epuizat zăcământul de gaze naturale, susţin reprezentanţii companiei Zeta Petroleum, precizând că datele au reieşit în urma unui studiu seismic efectuat anul trecut. O primă evaluare realizată în 2008 a arătat existenţa unor rezerve probabile de gaze de circa 60 Bcf (billion cubic feet), echivalente a 1.700 milioane mc, din care s-au produs 33 Bcf (935 milioane mc) până în 2001.
• Bătălia tramvaielor: o piaţă cu potenţial de 2,5 miliarde euro şi zero cerere
Sectorul de material rulant feroviar, fie că discutăm despre vânzare sau producţie, începe să se aglomereze pe plan local. În ultimii zece ani, România a însemnat în principal o piaţă de desfacere pentru producătorii internaţionali, aceştia realizând ocazional şi producţie în colaborare cu parteneri locali. Vânzarea de tramvaie sau de trenuri noi nu a evoluat însă, aşa cum ar fi trebuit să se întâmple într-o ţară cu un parc învechit şi uzat moral. S-a preferat mai întâi importul de material rulant second-hand. Iată însă că numai în cinci luni, doi dintre cei mai mari producători de material rulant au anunţat că în România va fi produs material rulant sub licenţele lor. Primul care a făcut acest anunţ este Bombardier.
• Vom reuşi să avem 800 de kilometri de autostradă peste doi ani?
În prezent în România sunt aproximativ 300 kilometri de autostradă. Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, vrea să crească rata de absorbţie a fondurilor europene cu 16 puncte procentuale, de la 4% în prezent la 20% la finele acestui an. "În ultimele luni, am crescut rata de absorbţie de la 32 milioane euro la 113 milioane euro, adică de la puţin peste 1% la 4% (...). Cred că vom reuşi să absorbim cea mai mare parte a fondurilor, cu toate că este un efort gigantic. Vom creşte până la 20% rata până la sfârşitul lui 2011, iar 2013 va fi anul în care vom avea în exploatare 800 de kilometri de autostradă", a spus Boagiu
• EVENIMENTUL ZILEI
• COZMIN GUŞĂ: Ponta şi Antonescu şi-au unit neputinţele
Sfătuitorul lui Marian Vanghelie, Cozmin Guşă, declară că Victor Ponta şi Adrian Năstase sunt complici cu actualul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, şi uită că acesta din urmă a trădat PSD. Sfătuitorul lui Vanghelie, Cozmin Guşă, îl laudă pe Băsescu într-un interviu acordat "Evenimentului zilei", dar, pe de altă parte, îl compară cu Mutu. "Foarte talentat, foarte bun, când să termine un proiect îl găsim ca pe Mutu", spune Guşă. El este încântat de strategia lui Băsescu de a relansa PDL prin aruncarea lui Blaga în luptă cu Boc. "Altă metodă mai bună de a arăta că PDL s-a reformat nu văd. Pui două tabere, una a lui Boc, primari tineri, miniştri, reformă, şi alta, care, din punctul meu de vedere, înseamnă 300 de ani de puşcărie. Când mă uit în jurul lui Blaga văd 300 de ani de puşcărie", spune Guşă despre adversarii lui Boc.
• Patriciu, Hayssam şi un dosar de trafic de arme
Fostul procuror Ciprian Nastasiu le-ar fi spus oficialilor americani că Patriciu şi Hayssam sunt suspectaţi de afaceri ilegale cu petrol şi arme. Mai multe telegrame atribuite Ambasadei SUA din România şi citate de Hotnews.ro ca făcând parte din cablogramele WikiLeaks îl vizează pe omul de afaceri Dinu Patriciu. Una dintre aceste telegrame relatează o întâlnire din 2006 între un oficial al misiunii diplomatice şi procurorul Ciprian Nastasiu (pe atunci procuror DIICOT), în care acesta citeşte dintr-un dosar la care lucra şi care îi viza pe Dinu Patriciu şi pe Omar Hayssam, "suspectaţi de implicare în traficul cu arme în legătură cu importuri de petrol din Irak". La întâlnire a luat parte şi purtătorul de cuvânt al Parchetului General din acea perioadă, Robert Cazanciuc.
• Sorin Ovidiu Vîntu îşi vrea Realitatea înapoi
Confruntarea dintre Ghiţă şi SOV se poartă atât pe cale juridică, cât şi în forţă, cu bodyguarzi care scârţâie nervos bolizi prin curtea televiziunii. Disputa pe Realitatea TV se ascute. Acţiunile din ultimele zile, marca Sorin Ovidiu Vîntu, indică faptul că acesta doreşte să recâştige controlul asupra televiziunii "cedate" pe termen de cinci ani managerului Asesoft, Sebastian Ghiţă. Iar ultima dintre ele, intervenţia în forţă, cu bodyguarzi, la sediul Realitatea TV s-a consumat duminică după-amiaza. Unele voci susţin că SOV ar fi încercat să stopeze dezvăluirile WikiLeaks, deşi telegramele se aflau deja în posesia mai multor instituţii media. Altele - că ar fi fost aleasă ziua respectivă deoarece duminica, în redacţie, sunt foarte puţini angajaţi.
• Cu banii de la Rompetrol Dinu Patriciu pariază pe energia verde în Olanda şi Ţara Galilor
Fostul proprietar al grupului Rompetrol a devenit acţionar al unor producători occidentali de tehnologii energetice nepoluante, dar spune că cel mai mult mizează pe potenţialul nămolurilor sapropelice. În ultimii doi ani, miliardarul Dinu Patriciu a afirmat în mai multe rânduri că deţine acţiuni în două companii din domeniul energiei verzi - un producător olandez de turbine eoliene şi o fabrică de celule fotovoltaice din Marea Britanie. Ceea ce nu a spus niciodată este care sunt aceste firme. Capital a reuşit să afle că o parte din banii din vânzarea Rompetrol au ajuns la Emergya Wind Technologies (EWT) din Amersfoort, Olanda, respectiv la G24 Innovations (G24i) din Cardiff, Ţara Galilor.
• În Germania e vremea Verzilor
Ecologiştii au obţinut rezultate bune în două landuri şi privesc spre scrutinul federal din 2013. Bogatul land german Baden-Württemberg, inimă a industriei, casă a producătorilor de automobile de lux Mercedes-Benz şi Porsche, ar putea fi condus pentru prima dată de un guvernator ecologist, după mai bine de jumătate de secol de dominaţie a conservatorilor. Startul către ceea ce unii comentatori apreciază că ar fi o nouă eră în politica germană a fost dat duminică la alegerile din acest land din sudul ţării, când Verzii şi-au dublat numărul de voturi (24,2% faţă de 11,7%, potrivit AFP) şi au obţinut dreptul moral de a-l desemna pe premierul landului, care ar conduce coaliţia cu socialdemocraţii (SPD).
• Top cinci alimente de evitat, top cinci de consumat zilnic
Mezelurile şi pateurile conţin prea multă sare şi "E-uri" cancerigene, margarina îngroaşă vasele de sânge şi prăjiturile cresc pofta de mâncare, ceea ce le transformă în alimente extrem de nocive pentru sănătate. Pe de altă parte, lactatele conţin cele mai bune proteine, fructele şi legumele "mustesc" de vitamine, iar pâinea integrală stimulează digestia.
• FINANCIARUL
• Febra metalului galben: 2.500 de români şi-au transformat economiile în aur din cel mai pur. Randamentul este de până la 40% pe an
220 de kilograme de lingouri şi monede, în valoare de 8 milioane de euro, au fost achiziţionate în decurs de 17 luni. Daca aţi avea economii de jumătate de milion de euro, unde aţi alege să le plasaţi? Într-un cont bancar (dobânzile încă sunt atractive), în acţiuni la Bursă (poate la o bursă din afara ţării) sau să-i ţineţi acasă "la saltea"? Un inginer "de la oraş" care a avut aceşti bani a ales să-i investească în aur elveţian. Puritate 999,9%, cu certificat de garanţie şi ştampilă elveţiană. A plecat de la Piraeus Bank - singura bancă din România care vinde aur de acest tip către persoane fizice - cu o sacosă în care erau 10 kilograme de aur sub formă de lingouri cu marca Credit Suisse. Nu vă imaginaţi un munte de aur. Sunt 10 cutiuţe de 119/54 mm şi o grosime de 8,10 mm.
• Deutsche Telekom şi France Telecom vor unificarea reţelelor pe care le au în ţara noastră
Efecte? Costuri reduse pentru operatori, dar şi servicii noi şi mai ieftine. Beneficiari? Aproape 17 milioane şi jumătate de utilizatori. Deutsche Telekom, companie care deţine 30% din acţiunile OTE, şi France Telecom, grupul care operează Orange România, au în plan unificarea reţelelor de telecomunicaţii din Austria şi România, scrie publicaţia germană "Handelsblatt", care citează surse din managementul France Telecom. Decizia are la bază reducerea costurilor operaţionale şi creşterea profitabilităţii.
• Firmele cultelor religioase au declarat afaceri de peste 22 de milioane de lei
Decăderea pieţei societăţilor imobiliare a determinat conducerea bisericilor să se orienteze către domeniile financiar şi turism. Până în anul 2008 societăţile unde sunt acţionari cultele religioase au dezvoltat afaceri concentrate în jurul construcţiilor şi exploatărilor forestiere, dar şi în cele privind promovarea prin activităţi media. Turnura economică a cerut măsuri rapide pentru a se genera afaceri stabile, chiar dacă rata de profit nu era atrăgătoare. Preoţilor sau pastorilor septuagenari cu funcţii în cultele din România nu le-a fost deloc greu să transfere câştigurile obţinute din construcţii şi imobiliare către zona de tour-operatori sau leasing financiar, dovedind abilităţi de management în gestiunea societăţilor.
• Reşedinţe de lux: vânzări slabe în pofida reducerilor de preţ
Investiţii minime cu efect vizual maxim, sau cum poţi creşte atractivitatea unei proprietăţi în vremuri de criză. Grădina din faţa casei ridică valoarea proprietăţii cu de două ori faţă de banii necesari pentru amenajarea acesteia. Piaţa locuinţelor de lux a intrat în faza de amorţeală. După un 2010 în care dezvoltatorii, dar şi vânzătorii particulari au supus atenţiei publicului o cursă a reducerilor de preţuri ajungând şi la 50% faţă de anii anteriori, primăvara lui 2011 a adus o acalmie pe acest segment rezidenţial. Mai mult chiar, mulţi operatori au abandonat politica luxului accesibil, amintindu-şi că, de fapt, "luxul este scump".
• Analiştii estimează că BNR va menţine tot anul dobânda-cheie la 6,25%
Există voci care sugerează că, în semestrul II, este posibilă reducerea ratelor RMO. Analiştii consultaţi de "Fin.ro" anticipează, într-un scenariu de bază care ia în calcul presiunile inflaţioniste ridicate, că Banca Naţională va menţine dobânda-cheie la nivelul de 6,25% pe parcursul acestui an. În aceste condiţii, în şedinţa de politică monetară de joi, 31 martie, nu va fi adoptată nicio decizie care să modifice acest nivel minim care rezistă de aproximativ 10 luni. Se pare că şedinţa de politică monetară de joi, 31 martie, nu va aduce modificări ale nivelului dobânzii-cheie.
• GÂNDUL
• România în Wikileaks. Cine este Mark Taplin, adevăratul autor al telegramelor despre România, CONFESORUL politicienilor români
A făcut doi ani de şcoală în România, înainte de 1989, când l-a urmat pe tatăl său, aflat în misiune la Bucureşti. Mark Taplin, fost însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti (2005-2008), este, conform unor surse diplomatice, nu doar autorul formal al unora dintre telegramele secrete expediate la Washington, ci şi autorul moral al telegramelor semnate de fostul ambasador, Nicholas Taubman. Oficial, este autorul telegramei cu topul oligarhilor români şi al celei în care relatează concluziile întrevederii cu Viorel Hrebenciuc, "eminenţa cenuşie" a PSD, care se opunea, pe tăcute, suspendării preşedintelui Băsescu. Taplin a fost numit, în iulie anul trecut, însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la Paris.
• Vanghelie: Vasile Blaga a fost informator al Securităţii
Vicepreşedintele PSD Marian Vanghelie l-a acuzat, luni, pe secretarul general al PDL, Vasile Blaga, că ar fi fost informator al fostei Securităţi. Întrebat cum comentează afirmaţiile pe care Blaga le-ar fi făcut, potrivit telegramelor publicate de Wikileaks, despre el, Vanghelie a răspuns: "Este vorba de reformatorul PDL, domnul Vasile Blaga? Eu l-aş întreba pe domnul preşedinte al României, Traian Băsescu, dacă cumva ştie că domnul Blaga este un informator?".
Rugat de jurnalişti să precizeze la ce se referea când a folosit termenul "informator", Vanghelie a răspuns: "Cei cărora li se scot dosare, cum s-au scos la unii de la CNSAS, dinainte de "89".
• O minte sclipitoare. Puştiul de 12 ani, cu un IQ mai mare decât al lui Einstein, uimeşte lumea cu o nouă teorie a relativităţii
Jacob (12 ani) i-a uimit pe profesorii de la prestigiosul Institut de Astrofizică Princeton (SUA), după ce mama lui le-a trimis acestora un videoclip în care băiatul "jongla" cu unele dintre cele mai dificile concepte matematice, scrie Daily Mail. Cu un IQ de 170 (mai mare decât Albert Einstein, al cărui IQ era de 160), Jacob este deja la facultate, iar profesorii lui spun că băiatul ar putea lucra deja în cercetarea doctorală. Băiatul minune a învăţat singur analiză, algebră, geometrie şi trigonometrie şi le dă meditaţii colegilor de clasă, care sunt mult mai mari decât el.
• Dumnezeu a construit o autostradă naturală pentru Anca Boagiu
"În 2013 intrăm în rândul ţărilor civilizate" din punctul de vedere al infrastructurii, afirmă Boagiu. Concret, "2013 este anul în care vom avea în exploatare 800 de kilometri de autostradă în România", precizează aceasta. Cheia este însă absorbţia fondurilor europene. Şi în acest domeniu ministrul are planuri mari. Boagiu reia ideea importanţei pe care o joacă Constanţa pe harta transporturilor româneşti, una dintre "preocupările" mandatului său fiind transformarea acestui oraş în al doilea mare port european. Dincolo de argumentele pragmatice, ea apelează şi la unele mai puţin convenţionale. "Dumnezeu ne-a dat o autostradă naturală, Dunărea", punctează ministrul.
• JURNALUL NAŢIONAL
• Cum s-a dus Culcer să-l toarne pe Sassu la Ambasada SUA
Rodica Culcer s-a dus să se plângă oficialilor americani că a fost dată afară din TVR. Un alt reporter TVR informa ambasada despre intruziunea politicului în instituţia în care lucra. Gelu Trandafir, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), explica presiunea politică în alegerea şefului CAN, dar în acelaşi timp îşi dădea cu părerea despre procurori şi judecători, blamându-i pe cei din urmă. Trandafir a fost ales în CNA în decembrie 2006 la propunerea preşedintelui Traian Băsescu. Ancheta legată de datoriile TVR a fost stopată de un parlamentar şi de ministrul de Interne.
• Wikileaks România: Nominalizarea lui Maior, palmă peste faţă lui Tăriceanu. Alegerea şefilor SRI şi SIE o mişcare surpriză a lui Băsescu
Într-un gest surprinzător, preşedintele Traian Băsescu l-a nominalizat pe George Maior, un senator din Opoziţie, ca şef al Serviciului Român de Informaţii. Mişcarea lui Băsescu i-a tulburat pe partenerii de coaliţie din PNL şi a pus capăt unei lungi tradiţii prin care şefii SRI proveneau din partidul de guvernământ sau dintre colaboratorii apropiaţi ai preşedinţilor României. În acelaşi timp, Băsescu l-a propus pe Claudiu Săftoiu, unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai lui, ca şef al Serviciului de Informaţii Externe - SIE. "Atât Maior, cât şi Săftoiu sunt tineri şi nu au legături clare cu fostul regim comunist sau cu serviciul secret comunist, notoria Securitate. Ambii sunt susţinători ai cooperării americano-române".
• Wikileaks România: Ponta: "Doar doi lideri PSD sunt împotriva coaliţiei cu PD-L: Iliescu pentru că e prea bătrân şi eu pentru că sunt prea tânăr"
20 noiembrie 2008. Telegrama identificată cu nr: 08BUCHAREST906. Confidenţial. În discuţii separate cu lideri PSD şi PNL, oficialii au fost informaţi că PD-L-ul lui Băsescu va face o alianţă cu PSD. Ei au fost de acord că PSD nu-şi mai permite să mai stea patru ani în opoziţie şi trebuie să formeze guvernul cu orice costuri. Ambii au sugerat că Băsescu ar putea oferi din câte se pare un candidat tehnocrat pentru funcţia de prim-ministru. Victor Ponta a spus consilierului politic pe 17 noiembrie că apatia la alegeri şi absenţa unei teme de campanie care să fie prezentă în mintea tuturor s-a datorat strategiei door-to-door care a dus pierderea alegerilor, considerată a fiind scumpă.
• NAŢIONAL
• În documentele publicate de Wikileaks, România e prezentată mai rău ca Vestul Sălbatic. "Cel beţiv, Cel leneş, Cel ranchiunos"
Aşa cum era de aşteptat, România a fost şi ea prinsă în vârtejul Wikileaks. Şi pentru că este vorba de ţara noastră, telegramele, a căror autenticitate este pusă sub semnul întrebării, au un puternic parfum dâmboviţean. În timp ce documentele referitoare la alte state prezintă aspecte legate de securitate, politică externă etc, ale noastre sunt cu trădări, întâlniri prin restaurante, apetit pentru alcool şi poveşti de alcov. De departe cea mai savuroasă relatare este legată de problemele pe care actualul preşedinte le-ar avea cu alcoolul. Cel care face dezvăluirile incendiare este nimeni altul decât analistul politic Bogdan Chirieac.
• PSD nu mai vrea să cerceteze Petromul
Social-democraţii au luat-o pe urmele liberalilor şi îşi retrag semnăturile de pe proiectul de Hotărâre a Camerei Deputaţilor referitoare la înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea acţiunii de privatizare a Petrom. După ce Călin Popescu Tăriceanu a retras, en-gross, semnăturile peneliştilor, cinci pesedişti au informat, în scris, conducerea Camerei, că şi-au retras la rândul lor semnăturile de pe proiect.
• A treia "jandarmizare" a SPP-ului
Restructurarea Serviciului de Protecţie şi Pază se face din mers, fără isteria evaluării de la Ministerul de Interne. Mulţi dintre cei care strânseseră ceva vechime au ales să plece singuri, dându-şi demisia unul câte unul. Iar în locul lor, aşa cum era de aşteptat, actuala conducere intenţionează să aducă alţi jandarmi, consideraţi, cel puţin de cei aflaţi la putere, cele mai de nădejde cadre ale momentului. Au trecut ceva ani de când SPP-ul trecea prin prima "jandarmizare" din istoria sa, făcută şi atunci cu destule scântei. Pentru că, orice s-ar spune, între "sepepiştii" de carieră şi cei reciclaţi din rândurile luptătorilor de la brigăzile de intervenţii ale altor arme nu s-au înfiripat niciodată cele mai bune relaţii de camaraderie.
• În online nu se mai fură aiurea, ci planificat, conform cerinţelor. A apărut piaţa neagră a hackerilor!
Un raport al celei mai mari firme de securitate cibernetică din lume -McAfee - avertizează că există o piaţă de desfacere foarte elaborată pentru informaţiile furate de hackeri. Mai mult decât atât, există şi "şcoli" unde hackerii se specializează în furturi pe "categorii". Ceea ce scoate în evidenţă raportul firmei McAfee este organizarea din ce în ce mai sofisticată a hackerilor pe domenii de interes, pentru că nu poţi fura eficient dacă nu ştii ce furi. Domeniile de interes maxim, pentru care informaţiile obţinute se plătesc cel mai bine, sunt cele financiare (bănci, carduri de credit etc), industriale (echipamente şi invenţii), petroliere şi energetice.
• Buldogul" caută sponsor principal pentru alegerile de la preşedinţia PDL:. Blaga umblă "să joace" la Congres cu "Dacia" pe tricou
De cel puţin trei ori pe zi este dată ca sigură ba "mazilirea" definitivă a lui Blaga, ba ieşirea sa "din proprie voinţă" din cursa pentru preşedinţia PDL şi chiar împăcarea cu "nemuritorul" Boc. Deocamdată însă, un singur lucru este sigur: pentru orice alegeri este nevoie de bani. Iar "Buldogul" nu îi mai are. Aşa că încearcă atragerea unui susţinător de elită, atât ca imagine, cât şi financiar, în persoana bossului de la "Dacia", Constantin Stroe. Deşi cunoscut un veritabil dur, iată că, mai nou, Vasile Blaga pozează într-un romantic incurabil. Cel puţin în ceea ce priveşte "declaraţiile de dragoste" făţişe făcute vicepreşedintelui Consiliului de Administraţie de la Automobile "Dacia".
• PUTEREA
• Datele strânse de americani despre Justiţia din România apar şi într-un raport al austriecilor. Năstase... Mondialul!
Apariţia cablogramei Wikileaks despre o reuniune pe teme de Justiţie ţinută pe 17 februarie 2009 la Palatul Cotroceni ridică mari semne de întrebare privind felul în care erau folosite informaţiile strânse de Ambasada SUA, în afara rapoartelor către Departamentul de Stat de la Washington. Astfel, descrierea şedinţei în care Traian Băsescu a ridicat problema blocajului dosarelor lui Adrian Năstase în Parlament este cuprinsă în cablograma "O furtună perfectă: corupţia, statul de drept şi reforma justiţiei se află în prim-plan în România" apare şi într-un document, redactat între 25 şi 27 martie 2009, de consilierii ministrului de externe austriac. Documentul a fost uitat de un funcţionar austriac pe masă după o întâlnire avută la Bucureşti cu ministrul nostru de externe de atunci, Cristian Diaconescu.
• Liviu Luca îl înlocuieşte pe sindicalistul cercetat la conducerea CNSRL Frăţia. ANI extinde cercetările privind o posibilă incompatibilitate a lui Marius Petcu
Liderul de sindicat Marius Petcu, prins în flagrant delict de procurorii anticorupţie, joia trecută, în timp ce lua mită 40.000 de euro de la un om de afaceri, a fost înlocuit la conducerea CNSLR Frăţia de prim-vicepreşedintele Liviu Luca. În paralel, Agenţia Naţională de Integritate a extins verificările cu privire la un posibil conflict de interese al lui Marius Petcu. "Prerogativele lui Marius Petcu i-au fost transferate lui Liviu Luca încă de vineri. Deocamdată, îi acordăm prezumţia de nevinovăţie lui Marius Petcu. Biroul Operativ al CNSLR Frăţia se va întruni oricum din două în două zile şi, în funcţie de evoluţia evenimentelor, se va decide dacă Marius Petcu va fi reinstalat preşedinte sau nu", au precizat surse din cadrul confederaţiei sindicale. Pe de altă parte, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a extins verificările începute în urmă cu o lună în cazul lui Marius Petcu, acestea vizând acum un posibil conflict de interese legat de faptul că firmele liderului CNSLR Frăţia ar fi încheiat contracte cu şefi de spitale care ar putea fi membri de sindicat.
• Cazul IPS Andrei Andreicuţ. Mircea Dinescu "a căzut în misticism" şi, la rândul său, a comunicat cu Sfântul Duh
În urmă cu trei ani, Curtea de Apel Alba admitea contestaţia IPS Andrei Andreicuţ împotriva deciziei de poliţie politică primită de la CNSAS. Atunci, Andreicuţ a spus: "Îl rugăm pe Dumnezeu să-i ierte pe membrii CNSAS, iar dacă mai au o urmă de conştiinţă, să-şi ceară scuze". Replica nu a întârziat. După aflarea deciziei Curţii de Apel, Mircea Dinescu, membru în Colegiul CNSAS, a declarat: "Iertarea nu e un păcat. (...) Judecătorii au căzut în misticism şi au comunicat cu Sfântul Duh care le-a spus să-l ierte pe episcopul Andrei Andreicuţ". Surprinzător, deunăzi Dinescu şi-a schimbat radical părerea şi a declarat: "A câştigat în instanţă şi cred că a avut dreptate. (...) Din câte îmi amintesc, Andreicuţ a fost un caz atipic. Faţă de alţi preoţi, nu s-a oferit să colaboreze cu Securitatea, ci a fost şantajat.
• 20 de vameşi de la Otopeni au fost condamnaţi la aproape 80 de ani de închisoare, pentru 8.000 de fapte de corupţie
Tribunalul Buzău a decis ieri condamnarea a 19 dintre vameşii de la Biroul Vamal Otopeni, trimişi în judecată în 2007 pentru luare de mită, la câte patru ani de închisoare cu executare, un altul fiind condamnat la doi ani şi zece luni de închisoare, însă decizia poate fi atacată cu apel. Vameşii au fost acuzaţi pentru peste 8.000 de fapte de corupţie. Potrivit deciziei instanţei, judecătorul a decis încetarea procesului penal faţă de Viorel Dinescu, unul dintre cei trimişi în judecată, deoarece acesta a încetat din viaţă. Pe de altă parte, alţi 19 vameşi au fost condamnaţi la pedepse de câte patru ani de închisoare cu executare, iar un altul, Dan Pascu, a primit o pedeapsă de doi ani şi zece luni de închisoare.
• Gestionare ineficientă? Oprescu a rămas cu sute de milioane de lei nefolosite din bugetul pe anul trecut
Primăria Capitalei nu a achiziţionat niciodată spaţii verzi, nu are locuinţe pentru familiile ce trebuie evacuate din clădirile cu grad ridicat de pericol, în caz de cutremur, şi nu are buget pentru întreţinerea monumentelor, potrivit organizaţiilor nonguvernamentale. Cu toate acestea, administraţia condusă de Sorin Oprescu a rămas cu sute de milioane de lei, bani din bugetul pentru investiţii ce nu au fost folosiţi, conform execuţiei bugetare pe anul trecut. Oficialii Primăriei Capitalei susţin însă că au fost cheltuiţi toţi banii prevăzuţi în buget, iar execuţia bugetară a fost una foarte bună.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• Straniile conexiuni din cazul Petcu
Miron Mitrea este naşul lui Marius Petcu. Firmele magnatului Dumitru Bucşaru au făcut afaceri profitabile cu ministerul condus de Mitrea. Soţul judecătoarei care l-a eliberat pe Petcu a fost angajatul fiicelor lui Bucşaru. După un flagrant şi câteva zeci de ore petrecute la sediul DNA, dar şi în arestul Direcţiei Cercetări Penale, liderul CNSLR-Frăţia a scăpat de mandatul de arestare preventivă pentru 29 de zile, după ce judecătorul a decis, în primă instanţă, că sindicalistul-şef poate fi cercetat şi în libertate. Verificările făcute de România Liberă scot însă la iveală câteva conexiuni cel puţin interesante între mai multe personaje aflate în strânsă legătură atât cu Marius Petcu, cât şi cu ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
• Telegramele diplomaţilor americani dezvăluie fără echivoc adevăratele culise ale jocurilor politice de la Bucureşti. Scrisorile pierdute
Notele diplomatice trimise de la Ambasada SUA de la Bucureşti şi intrate în posesia WikiLeaks radiografiază o Românie aflată în mijlocul unei bătălii crâncene, de multe ori inconştiente, pentru putere. Telegramele au rezultat în urma unor discuţii purtate, în ultimii cinci-şase ani, de reprezentanţi ai ambasadei americane cu politicieni, şefi de instituţii sau alţi oficiali români. Multe dintre informaţiile din telegrame nu reprezintă noutăţi absolute, unele sunt doar zvonuri, dar, în schimb, altele prezintă într-o lumină absolut inedită personalităţi din prim-planul vieţii publice.
• ZIARUL FINANCIAR
• România a ajuns la minimul de salariaţi din ultimii 50 de ani: 4,095 milioane. Eliminarea muncii la negru ar putea aduce încasări de cel puţin 6 mld. euro la buget
Şomajul scade, dar numărul de salariaţi nu creşte. Concluzia: angajaţii trec la munca la negru sau pleacă din ţară. Numărul de salariaţi cu forme legale de muncă a ajuns la 4,095 milioane la finele lunii ianuarie, potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii, ceea ce înseamnă cel mai mic număr de angajaţi din ultimii 50 de ani. În ianuarie 2010 erau 4,33 milioane, iar în ianuarie 2008 erau 4,76 milioane. În prezent există de două ori mai puţini angajaţi cu forme legale decât în 1990, când numărul de salariaţi era de 8,1 milioane. Pe de altă parte, şomajul este în scădere de 10 luni consecutiv, ajungând la 6,58% în februarie. Cum se explică?
• Cine a făcut bani în 2010 din comerţul cu "lumină"
Două filiale ale Electrica, o firmă deţinută de cehii de la CEZ şi două companii în care acţionari sunt oameni de afaceri români au avut anul trecut cele mai mari creşteri ale cantităţilor de energie livrate către clienţii finali. Segmentul pe care aceste firme activează se numeşte piaţa concurenţială a energiei electrice, locul unde vânzătorii de energie se întâlnesc cu marii consumatori. Pe această piaţă, conform datelor ANRE, s-a consumat anul trecut peste 40% din tot consumul naţional de energie, existând 24 de companii cu o cotă de peste 1%. Aceste companii cumpără energia fie de la producătorii de stat, fie de la alte companii de furnizare şi o dau mai departe către clienţii finali. Unele dintre aceste companii şi-au dublat afacerile, aşa cum este şi cazul Tinmar Ind, companie înregistrată în Bucureşti. Aceasta a livrat anul trecut de peste două ori mai multă energie decât în 2009, afacerile companiei aproape dublându-se şi ajungând la 170 de milioane de euro cu numai 50 de angajaţi.
• Noi promisiuni: 500 mil. euro atrase de la UE în 2011
Lipsa de profesionalism şi responsabilitate la nivelul administraţiei publice centrale şi locale au întârziat până acum absorbţia de fonduri europene, au concluzionat ieri participanţii la conferinţa "Cum va arăta infrastructura României în 2013 - ultimul an în care vor mai fi accesaţi bani de la UE?", organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu Drees & Sommer. Ei au arătat că principalul inamic al infrastructurii româneşti a fost conivenţa dintre autorităţi şi firmele private, care întârzie livrările. Anca Boagiu, ministrul transporturilor şi infrastructurii, i-a acuzat încă o dată pe foştii miniştri de faptul că au tolerat o asemenea situaţie, însă rămâne de văzut dacă promisiunile pe care le face actualul şef al transporturilor se vor concretiza. Boagiu a spus că până la finalul acestui an Transporturile şi-au propus o rată de absorbţie de circa 20%, adică circa 500 mil. euro (rata de absorbţie se calculează raportat la suma totală alocată pentru perioada 2007-2011 - n.red.).
• Deutsche Telekom şi Orange discută unificarea reţelelor
Giganţii telecom Deutsche Telekom (Germania) şi France Telecom (Franţa), care deţin cele mai mari două grupuri de comunicaţii din România, cu afaceri anuale cumulate de peste 2,2 mld. euro, iau în calcul dezvoltarea în comun a reţelelor locale de comunicaţii, miza discuţiilor fiind reducerea cheltuielilor cu câteva zeci de milioane de euro. Discuţiile vizează şi pieţe ca Slovacia şi Austria şi au fost demarate în februarie. Orange, Cosmote şi Romtelecom, companiile controlate de cei doi giganţi telecom, investesc anual în România, împreună, circa 200 mil. euro, iar o mare parte din sumă, aproximativ 50% din total, este direcţionată către reţele.
• Câştigători şi perdanţi în scandalul Wikileaks. Cum au apărut documentele americane în presă
Wikileaks are 250.000 de cablograme transmise de misiunile diplomatice ame-ricane Departamentului de Stat. Despre România sunt 1.027 de cablograme. Liviu Avram, redactor-şef adjunct al cotidianului Adevărul, unul dintre jurnaliştii români care a abţinut acordul Wikileaks de a le publica, spu-ne întreaga istorie. Anul trecut Cornel Nistorescu, directorul la Cotidianul, a obţinut acordul de principiu al Wikileaks de a publica stenogramele despre România. Nu se ştie din ce motiv, acest lucru nu s-a mai întâmplat. La începutul anului, o organizaţie neguvernamentală, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie (care cuprinde jurnalişti independenţi, dar şi alţii care lucrează sub contract la alte publicaţii), a obţinut acordul Wikileaks de a le publica.
• BVB şi Templeton se duc să vândă România la Londra
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi compania Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, organizează pe 6 şi 7 aprilie la bursa de la Londra o serie de întâlniri între cele mai mari companii româneşti listate şi investitori străini, în cadrul evenimentului "Romanian Day", cu scopul promovării pieţei locale de capital. Evenimentul precede una dintre cele mai mari oferte publice de pe piaţa românească de capital, vânzarea a 9,84% din Petrom, dar şi ofertele de acţiuni derulate de transportatorii naţionali de energie Transelectrica şi Transgaz, aşteptate să aibă loc în acest an. Prin acest eveniment, operatorul bursier local îşi propune să atragă interesul investitorilor străini pentru piaţa românească de capital, puţin vizibilă pe radarele investitorilor din cauza lichidităţii scăzute.
• Brokerii cred că revenirea economică va impulsiona cotaţiile SIF
Bursa a scăzut luni cu 0,81%, influenţată în principal de corecţiile înregistrate de acţiunile BRD (BRD) şi OMV Petrom (SNP), aceleaşi titluri care au ridicat vineri piaţa cu peste 2%. Adrian Tod, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Rombell Securities, crede că era normal să ur-meze unele corecţii pe acţiunile BRD şi OMV Petrom, deoarece au urcat puternic chiar la finalul şedinţei de vineri, iar această evoluţie nu a reflectat preţul la care s-au tranzacţionat până aproape de închidere. În prima oră piaţa a înregistrat variaţii nesemnificative, însă apoi unele ordine de vânzare au dus în jos cotaţiile titlurilor BRD şi OMV Petrom, acţiunile cu cele mai mari ponderi în indicele general BET-C. La finalul şedinţei, acţiunile BRD erau în scădere cu 1,9%, la 15,5 lei, iar titlurile OMV Petrom consemnau o corecţie de 2,27% şi erau tranzacţionate la 0,43 lei. Reculurile celor două acţiuni au venit după ce vineri aceste titluri au urcat cu peste 5% chiar la închidere.
• Petrom şi-a bugetat afaceri în scădere cu 9%, dar profit mai mare cu 28%
Profitul bugetat pentru 2011 ar fi cel mai mare din istoria companiei. OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, şi-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de 12,7 mld. lei (circa 3 mld. euro la cursul de 4,1 lei/euro), în scădere cu 9% (în lei) faţă de nivelul din 2010, potrivit bugetului propus spre aprobare adu-nării generale a acţionarilor. Cu toate acestea, compania mizează pe o creştere cu 28% a profitului net, la 2,3 mld. lei (564 mil. euro). Cifrele bugetate sunt pe standardele româneşti de con-tabilitate (RAS).
• Bucşaru nu renunţă la planul de a construi 4.000 de case în Green City, proiectul în care şi-a pus toţi banii. Deocamdată a ridicat 520 de vile
Drumul dintre Bucureşti şi Adunaţii Copăceni, pe care firma de construcţii a omului de afaceri Nelu Iordache îl va moderniza pentru 80 mil. lei, este uşor de parcurs dimineaţa dinspre Capitală. Treci de Jilava, intri în comuna 1 Decembrie, iar înainte de ieşirea din localitate, un indicator mare cu inscripţia Green City te îndrumă pe un drum asfaltat din dreapta, unde accesul este restricţionat de o barieră albă: intrarea în cel mai mare proiect de vile de pe piaţa locală.