REVISTA PRESEI 29.03.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 martie 2012

ADEVARUL

Macovei bagă spaima în lacomii Europei

Eurodeputatul român semnalează conflicte de interese la vârful unor agenţii europene şi cheltuieli exagerate din bugetul UE: zeci de mii de euro daţi pentru consilii de management sau misiuni în Caraibe. Cheltuirea a 300.000 de euro pentru decorarea "ecologică" a sediului central al Agenţiei Europene de Mediu de la Copenhaga, a cărei faţadă a fost "tencuită" cu plante, va trebui şi ea justificată. Agenţia Europeană a Medicamentului (cu sediul la Londra), Agenţia Europeană de Mediu (cu sediul la Copenhaga) şi Autoritatea pentru Siguranţa Alimentară (cu sediul la Parma) vor fi supuse unor verificări suplimentare din cauza suspiciunilor privind conflictele de interese în care se află unii dintre directori şi din cauza unor cheltuieli exagerate din fondurile europene.

Aripa Blaga zgâlţâie scaunul lui Boc

Plecarea lui Sorin Frunzăverde din PDL a fost ocazia pentru adversarii actualei conduceri să propună schimbări la vârf. Tensiuni în PDL după ce prim-vicepreşedintele Sorin Frunzăverde a trecut la PNL. Preşedintele Emil Boc se confruntă cu mai multe probleme. Partidul a pierdut un lider din prima linie, accentuând criza de imagine a PDL, formaţiune cotată cu 18% în sondajele de opinie. Mai mult, în prag de alegeri, democrat-liberalii pot renunţa la orice speranţe de a obţine un rezultat bun în Caraş-Severin, unde Frunzăverde este preşedinte al Consiliului Judeţean.

Adrian Năstase este "personificarea corupţiei"

Condamnarea fostului premier Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul Calităţii" a fost motivată de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Doi judecători din trei l-au condamnat pe Năstase, în timp ce un al treilea a avut opinie separată prin care propunea achitarea. "Corupţia clasei politice din România, personificată cel puţin la nivelul anului 2004 de inculpatul Năstase Adrian, reprezintă un fenomen care nu mai poate fi tolerat de către societatea românească, justiţia fiind obligată să riposteze cu fermitate ori de câte ori are de-a face cu un asemenea caz, ca o dovadă că statul de drept nu este o chestiune iluzorie, ci funcţionează în beneficiul propriilor cetăţeni", notează cei doi judecători care l-au găsit vinovat pe fostul candidat la funcţia de şef al statului.

FMI este îngrijorat de restanţele românilor

Creşterea ratei creditelor neperformante este un motiv de îngrijorare pentru economia românească, potrivit unui raport publicat marţi de FMI. Fondul Monetar Internaţional a publicat marţi bilanţul acordului început cu România în 2009. Economiştii instituţiei laudă România pentru "fermitatea" şi "angajamentul" dovedite prin măsurile dure luate pentru atingerea obiectivelor din program, însă atrag atenţia asupra nivelului scăzut al absorbţiei de fonduri europene, ritmului lent de implementare a reformelor, precum şi asupra nivelului arieratelor, singurul capitol la care România nu şi-a atins ţinta.

LSE: Fondul Proprietatea este tocmai bun pentru piaţa londoneză

Fondul Proprietatea este un emitent care poate face faţă cu brio exigenţelor investitorilor de pe bursa de la Londra, fiind în acelaşi timp suficient de atractiv pentru aceştia, susţin reprezentanţii London Stock Exchange (LSE). În opinia acestora Fondul este reprezentativ pentru economia românească, şi are dimensiunile necesare pentru a se plasa între primele şase astfel de vehicule de investiţii de pe bursa londoneză. Reprezentanţii London Stock Exchange au venit la Bucureşti în vederea încheierii unui parteneriat de colaborare cu instituţiile pieţei de capital din România.

Economia Marii Britanii s-a contractat mai mult decât era de aşteptat

Economia Marii Britanii s-a contractat peste aşteptări în al patrulea trimestru al anului trecut ca urmare a faptului că veniturile companiilor din sectorul serviciilor, de la linii aeriene la bănci, au scăzut, iar firmele şi-au redus investiţiile fiind îngrijorate de criza datoriilor suverane care afectează zona euro. Produsul intern brut a scăzut cu 0,3% faţă de al treilea trimestru, depăşind prognoza de 0,2%, a anunţat ieri Office for National Statistics. Un raport separat arată că deficitul de cont curent s-a micşorat la 8,5 miliarde de lire sterline în acel interval de timp, anunţă agenţia de ştiri Bloomberg.

"Primăvara arabă" se transformă într-o cruntă iarnă economică

Cu toate că "revoluţiile de iasomie" care au înlăturat regimurile autoritare ale lui Zine El Abidine Ben Ali în Tunisia, Hosni Mubarak în Egipt şi Muammar Gaddafi în Libia, au avut drept una din principalele cauze existenţa în aceste ţări a celei mai mari rate de şomaj în rândul tinerilor din lume, situaţia economică în aceste ţări s-a agravat în ultimul an. Aproape 1 milion de egipteni şi-au pierdut slujbele în 2011 pe fondul primei recesiuni economice din ultimele decenii. În Tunisia, ţara unde mişcările de protest au început, rata şomajului a crescut de la 13% în 2010 la peste 18% în prezent, conform informaţiilor publicate de banca centrală în ianuarie, anunţă agenţia de ştiri Bloomberg.

Olandezii învrăjbiţi se chinuie să acopere găurile din buget

După trei săptămâni de negocieri, guvernul de coaliţie al Olandei rămâne divizat asupra implementării tăierilor de cheltuieli necesare pentru a reduce deficitul bugetar sub plafonul obligatoriu de 3% al Uniunii Europene. Pe măsură ce conflictul ameninţă să destrame coaliţia conservatoare de guvernământ, investitorii au început să se îngrijoreze asupra capacităţii politice a ţării de a implementa reformele necesare pentru a-şi păstra statutul de "economie esenţială" a zonei euro, alături de Germania şi Finlanda, anunţă publicaţia financiară "Financial Times

Contractele futures pe ţiţei aduc în discuţie preţul ridicat al petrolului

Contractele futures pe ţiţei cu livrare în trei până la cinci ani sunt tranzacţionate la cea mai mare diferenţă faţă de preţurile contractelor cu livrare imediată, fapt care a provocat o dezbatere dacă era preţului ridicat, de peste 100 de dolari pe baril, se apropie de sfârşit. Preţul ţiţeiului cu livrare imediată a crescut cu aproape 20 de dolari de la începutul anului, ţiţeiul fiind tranzacţionat, ieri, la 125 de dolari barilul, pe fondul problemelor de furnizare şi al crizei iraniene, anunţă publicaţia financiară "Financial Times". În aceeaşi perioadă, preţul ţiţeiului cu livrare în decembrie 2018 a crescut doar cu 1 dolar, la 95 dolari barilul, fapt care a adus diferenţa dintre preţul prezent şi cel al contractelor de cinci ani la un nivel record de peste 30 de dolari.

CURENTUL

Turnători în casa Domnului: Popii reformaţi Vereş şi Sereş s-au "spovedit" pe umărul Securităţii

Cei doi popi reformaţi dovediţi că s-au spovedit la Securitate se numesc Veres Kovacs Attila şi Seres Gheza. Ambii sunt colegi, subordonaţi din punct de vedere confesional, dar şi ierarhic, Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului. Eparhie care a şi cerut verificarea celor doi. În mod ciudat, mai rar întâlnit în astfel de cazuri, din documentele puse la dispoziţia instanţelor de către CNSAS rezultă că, la un moment dat, amândoi popii au primit ordin să spioneze una şi aceeaşi persoană: un coreligionar, coleg de "breaslă" cu ei: preotul C. B, care-i păstorea pe credincioşii reformaţi din Acâş.

Managerii estimează o creştere a activităţii în industrie şi construcţii

Managerii companiilor se aşteaptă pentru perioada martie-mai la o creştere a activităţii în industria prelucrătoare şi construcţii, respectiv la un avans moderat în comerţul cu amănuntul şi servicii, faţă de cele trei luni anterioare, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Concluziile au fost obţinute prin intermediul unor anchete de conjunctură, în urma estimărilor făcute de manageri cu privire la tendinţele activităţii economice. Anchetele indică soldul conjunctural, obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

CURIERUL NATIONAL

Cum se poate vinde o casă acum?

Pe lângă preţ şi amplasament, sunt la fel de importante şi pregătirea pentru vizionare şi apelarea la ajutor specializat. Specialiştii în imobiliare spun că este nevoie de răbdare, pentru că o vânzare rapidă se obţine printr-o reducere drastică de preţ. Proprietarul nu trebuie să stabilească preţul de vânzare după câţi bani vrea, ci după cât poate să obţină. Pe o piaţă imobiliară în continuă scădere, cei care vor să nu rămână cu locuinţele nevândute trebuie să ţină cont că sunt mai mulţi factori care influenţează valoarea unei case şi că există situaţii care pot speria potenţialii cumpărători.

Greii industriei miniere nu mai pariază pe diamante

Grupul Rio Tinto (RIO) şi BHP Billiton Ltd. (BHP) sunt în căutarea unei portiţe de ieşire din industria diamantelor, în ciuda faptului că preţul acestor pietre preţioase este în creştere pentru al patrulea an consecutiv. Cu toate acestea, companiile văd puţine şanse de a repeta poziţia dominantă pe care o deţin în industria minereurilor de fier. Astfel, Rio Tinto, al treilea cel mai mare grup minier al lumii, începe acţiunea de trecere în revistă a activităţilor din sectorul de diamante, de care intenţionează să se despartă. Astfel, se confirmă noua politică a întreprinderii, concentrată pe segmentele mai profitabile, adică extracţiile de minereu de fier, cupru şi uraniu.

Monaco rămâne cea mai scumpă piaţă a proprietăţilor de lux

Pe locurile doi şi trei în studiul Wealth Report 2012 se află exclusivistul Cap Ferrat (Franţa) şi cartierele selecte din Londra. Monaco, "cuibul" tradiţional al superbogaţilor, a rămas şi în 2011 cea mai scumpă piaţă pentru doritorii de proprietăţi de lux, la 58.300 dolari pe metru pătrat, urmat îndeaproape de exclusivistul Cap Ferrat (Franţa) - 51.800 dolari pe metru pătrat - şi cartierele selecte din Londra, 48.900 dolari. Londra este urmată de Hong Kong (47.500 dolari pe metru pătrat pentru case, 28.300 dolari pentru apartamente), staţiunea franceză de schi Courchevel 1850 (44.000 dolari pe metru pătrat), St Moritz (42.600 de dolari) şi Gstaad (39.900 dolari) din Elveţia, respectiv Paris (27.200 dolari). Pe poziţia a 14-a în top se regăseşte Moscova, unde o proprietate sau o locuinţă de lux a costat în medie, în ultimul trimestru al anului trecut, 24.000 de dolari pe metrul pătrat.

Franţa, Marea Britanie şi SUA ar putea utiliza coordonat rezervele strategice de petrol

Guvernele din Franţa, Marea Britanie şi SUA discută o posibilă utilizare coordonată a rezervelor strategice naţionale de petrol pentru a împinge în jos preţurile barilului, au declarat pentru Le Monde surse apropiate Administraţiei Prezidenţiale franceze, transmite Reuters. Utilizarea rezervelor strategice de petrol "este o chestiune de câteva săptămâni, nu de zile", precizează Le Monde. Reprezentanţii preşedinţiei franceze şi ai Ministerului Energiei nu au fost disponibili pentru comentarii. Surse britanice au declarat recent că guvernul de la Londra este în discuţii cu SUA privind utilizarea rezervelor strategice de petrol în următoarele luni, pentru a preveni blocarea creşterii economice din cauza preţurilor mari ale petrolului.

EVENIMENTUL ZILEI

Buletin de Bucureşti: adresa unde locuiesc 2.000 de oameni

Cu 100 de euro, provincialii şi basarabenii găsesc bucureşteni dornici să-i ia în spaţiu pe hârtie. Aşa se face că la o adresă dintr-un cartier mărginaş au ajuns să locuiască aproape 2.000 de oameni. Afacerea "buletinelor de Bucureşti" n-a murit. Bişniţarii "de domiciliu" fac avere pe spatele persoanelor din provincie sau basarabenilor care au nevoie de actul de identitate pentru a-şi rezolva diverse probleme administrative, respectiv pentru a călători nestingheriţi în UE. Internetul şi gardurile sunt pline de anunţuri în care locatarii se arată dispuşi "să găzduiască" doar cu numele imigranţii, în schimbul unor sume între 50 şi 100 de euro. Totul se face la vedere, pentru că legea pasează problema de la o instituţie la alta.

Românii despre criza din Europa: "E jalee!..."

Poate nu ştiaţi, dar strânsul curelei în Europa a început să se simtă la fel de dur ca şi în România prin 2009. Diaspora îşi deplânge soarta, dar merge înainte. Jurnalistul Ionuţ Teianu trăieşte din 1991 în Franţa şi spune că aici criza se simte abia de doi ani, cu adevărat, însă a adus cu sine schimbări dramatice în viaţa oamenilor: locuinţele sau scumpit, băncile nu dau împrumuturi decât cu supragaranţii, iar patronii nu mai angajează decât pe perioade determinate scurte. Cel mai bine se vede criza în rândul clasei de mijloc, dominantă în Franţa: oamenii au rărit simţitor ieşirile la restaurant. "Toată lumea merge mai puţin la restaurant, acesta e primul lucru vizibil. Acum e văzută ca un lux", explică Ionuţ Teianu.

BUCUREŞTIUL LUI OPRESCU. Patru hingheri la un oraş cu 60.000 de maidanezi

Singura şansă de a strânge câinii comunitari ar putea veni din partea ONG-urilor, însă primarul Oprescu a uitat să semneze parteneriatele. Asociaţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor Bucureşti (ASPA) are în subordine patru hingheri. Aceştia, într-o dubă, înarmaţi cu o puşcă cu tranchilizant, ar trebui să strângă de pe străzile Capitalei cei aproximativ 60.000 de câini comunitari. Însă există o problemă: în maşina lor, potrivit legii, nu au voie să transporte mai mult de 10 patrupede. Dintr-un calcul simplu reiese că, dacă ar munci fără pauză toate zilele anului şi ar face două transporturi pe zi, cei patru hingheri ar reuşi să strângă toţi maidanezii în 8 ani.

SCENARIU FĂRĂ PRECEDENT: Atac nuclear asupra Americii

Câţi americani ar supravieţui dacă o bombă nucleară de 10 kilotone ar cădea exact la câteva zeci de metri de Casa Albă? CNN a publicat un studiu în care a arătat rezultatele unui scenariu fără precedent în care America primeşte bombă nucleară în plin. Conform clipului publicat de CNN, explozia ar produce mai mult de 45.000 de morţi, mai mult de 320.000 de răniţi.

Doi pentru un război împotriva Iranului

Benjamin Netanyahu şi Ehud Barak presează pentru o soluţie militară a crizei iraniene, contrar curentului general de opinie din clasa politică israeliană. De mai bine de o lună de, discuţiile despre un posibil atac militar asupra instalaţiilor iraniene au încetat în cabinetul israelian. Ele continuă în schimb într-un cerc restrâns, din care fac parte doar doi politicieni, premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul Apărării, Ehud Barak, diferiţi ca orientare ideologică, dar uniţi, totuşi, de o convingere - că singurul mod de soluţionare a crizei iraniene este prin război. "Toţi liderii au bisericuţe în propriile guverne, dar Netanyahu şi Barak şi-au format propria bisericuţă, de doar două persoane", a comentat Nahum Barnea, un editorialist la ziarul israelian "Yediot Aharonot".

Frunzăverde s-a dus la Blejnar cu o "rugăminte"

Sorin Frunzăverde a avut propria sa implicare în scandalul vânzării minei de cupru de la Moldova Nouă, care are rezerve de 1 miliard de euro, pentru numai 3 milioane de euro. Lichidatorul minei falimentare, Răzvan Zăvăleanu, a recunoscut că a avut o întâlnire în trei, în biroul preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, la care a mai participat şi consilierul judeţean Iosif Chişărău, care este şi director al Moldomin. Întâlnirea a fost iniţiată de Chişărău şi avea scopul de a pune la punct lobby-ul la şeful ANAF, Sorin Blejnar, care a atacat în justiţie modul de vânzare a activelor Moldomin. A fost una din etapele asidue prin care grupul de interese din Caraş Severin încerca să parafeze transferul zăcămintelor de cupru către firma elveţiană, aflată sub control rusesc, prin intermediul unor interpuşi din Serbia

Zăcământ de petrol de un miliard de euro în Arad

Un zăcământ petrolier estimat la un miliard de euro şi situat în zona oraşului arădean Pâncota va intra în exploatare peste câteva luni, după ce prospecţiunile geologice efectuate în ultimii ani au confirmat existenţa unor resurse petroliere şi de gaze naturale. Prospecţiunile geologice au fost făcute de Universal Premium, cu o finanţare asigurată de Universal Premium Fund, care are ca investitori companii petroliere din România, Belgia, Olanda, Luxemburg şi Elveţia.

ESTE OFICIAL: George Soros, condamnat definitiv pentru tranzacţii ilegale

Condamnare definitivă pentru investitorul american George Soros. Acesta a pierdut ieri şi ultimul apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în faţa Franţei privind scandalul cu tranzacţii financiare ilegale. Soros a cerut mutarea speţei la Marea Cameră A Curţii, unde există 17 judecători, dar solicitarea sa a fost respinsă. Curtea Europeană a Drepturilor Omului recunoscuse în octombrie 2011 ca fiind bine-fondată condamnarea de către justiţia franceză a omului de afaceri american George Soros, pentru delict de intenţie în afacerea cu banca Societe Generale, din 1988. Scandalul îl vizează pe miliardarul american, care a speculat împotriva băncii franceze după ce a primit o serie de informaţii confidenţiale şi privilegiate care nu ar fi trebuit fi folosite în scop speculativ.

JURNALUL NATIONAL

Ultima afacere a României: un zăcământ de peste 20 MILIARDE de dolari - miza privatizării de 200 de milioane euro a CupruMin

Roman Copper a achiziţionat CupruMin pentru 200,77 milioane de euro, de aproape patru ori mai mult decât s-a cerut iniţial, iar statul nu a mai văzut atâta bănet de la privatizarea Electrica Muntenia Sud încoace, când italienii de la Enel au plusat peste 800 de milioane de euro. Cu toate acestea, afacerea ridică mai multe semne de întrebare, având în vedere ca Roman Copper este o firmuliţă înfiinţată special pentru preluarea CupruMin. La un calcul simplu rezultă că se pot extrage maxim 3,6 milioane tone de cupru. Însă în procesul industrial se poate recupera doar 75% din total, aşa că ajungem la 2,5 milioane de tone. Dacă mai înmulţim şi cu 8.500 de dolari, cât este preţul tonei de cupru pe London Metal Exchange, rezultă că firmuliţa canadiană a pus mâna pe 21,2 miliarde de dolari.

Viaţa şi opera lui Frunzăverde. Ce a făcut "baronul" de Caraş-Severin în ultimele zile. De ce a fugit din PDL

Sâmbăta trecută, Sorin Frunzăverde a adunat conducerea PDL Caraş-Severin, dar şi foarte mulţi primari portocalii din judeţ, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie din Reşiţa. A fost o şedinţă cu scântei, ameninţări şi discuţii dure. "Ne-a umilit pe toţi. Ne-a făcut în fel şi chip, aşa cum face de fiecare dată. Şi, ca de obicei, era băut. Că despre asta i s-a dus vorba şi ştie toată lumea", a declarat o sursă din PDL Caraş, prezentă la întâlnire. Problemele cu excesul de alcool ale lui Sorin Frunzăverde sunt de notorietate. Sorin Frunzăverde a avut un acces de furie după ce a văzut rezultatele sondajului intern, comandat de PDL, la nivel de judeţ. Spre deosebire de popularitatea de 50-60 de procente de până acum, sondajul indică că doar 12% dintre reşiţeni l-ar vota pe Sorin Frunzăverde pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean, iar la nivel de judeţ.

Cezar Preda: Ungureanu este responsabil pentru ce se întâmplă în ultimele zile în PDL. El a lansat informaţia că a ieşit din şedinţa coaliţiei. Nu va fi iertat niciodată de PDL

Liderul PDL Buzău, deputatul Cezar Preda, a declarat, miercuri, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că pentru situaţia în care se află acum PDL este responsabilă actuala conducere a partidului, în frunte cu preşedintele Emil Boc, dar că premierul Ungureanu a contribuit la reacţiile din ultimele zile. Deputatul PDL susţine că informaţia privind ieşirea premierului din şedinţa de luni a coaliţiei a fost lansată chiar de acesta în spaţiul public, ceea ce a determinat reacţii în partid, mai ales la nivel local.

Summitul de la Seul: Ce îi explica Băsescu preşedintelui rus Dmitri Medvedev

Preşedintele Traian Băsescu a discutat marţi, la Seul, câteva minute, cu omologul rus Dmitri Medvedev, în timp ce mergeau spre fotografia de grup de la summitul privind Securitatea Nucleară. Ajuns pe scenă, Băsescu a salutat un alt lider aflat alături de el, apoi s-a întors rapid la Dmitri Medvedev, căruia a continuat să îi explice ceva, gesticulând, în vreme ce preşedintele Rusiei îl asculta cu atenţie. Cei doi au fost întrerupţi de rugămintea organizatorilor de a sta măcar un moment nemişcaţi, pentru a face poza de grup. Băsescu: Nu pot spune ce-am discutat cu Medvedev şi Obama. Întrebat dacă a discutat cu Medvedev despre scutul antirachetă, Băsescu a explicat că nu poate să dezvăluie subiectele de discuţie in contextul în care întâlnirile nu au fost oficiale.

NATIONAL

Sorin Frunzaverde prezice sfarsitul USL

Nici nu a apucat bine sa semneze adeziunea la PNL, ca lui Sorin Frunzaverde a si inceput sa-i puta alianta liberalilor cu social-democratii. Asezat la dreapta lui Crin Antonescu, intr-o confortabila pozitie de vicepresedinte, Sorin Frunzaverde i-a anuntat voalat pe pesedistii lui Victor Ponta ca ar fi cazul sa-si ia adio de la USL. O constructie "conjuncturala", dupa cum chiar proaspatul penelist a caracterizat-o. "In general, vorbind despre aliante politice, unde ati vazut ca o alianta intr-un partid de centru-stanga si unul de dreapta sa dureze?", a afirmat Frunzaverde.

DNA il extrage pe Boldea din ghearele DIICOT

Dupa ce magistratii ICCJ au confirmat mandatul de arest preventiv pentru o perioada de 29 de zile, Mihail Boldea a fost transportat la sediul IPJ Galati. Dupa ce politistii nu i-au permis vizita fratelui sau, deputatul si-a petrecut noaptea intr-o celula, alaturi de alti trei infractori de drept comun. Dimineata, inculpatul trebuia condus spre sediul DIICOT Galati, numai ca avocatul sau a cerut amanarea pentru ora 17.00, motivand ca are un alt client de reprezentat la primele ore. Imediat, politistii care il au in custodie au primit o citatie din partea procurorilor anticoruptie, prin care DNA il cerea pe Boldea pentru audierea sa intr-un alt dosar decat cel pentru care a fost arestat de DIICOT.

Isarescu a refuzat sa faca pe plac FMI

In 2009, in "zorii" crizei economice din Romania, FMI a propus -adica a cerut -Bancii Nationale a Romaniei sa infiinteze o "bad bank" (asa-numita "banca rea"), care sa preia creditele neperformante din sistemul bancar. Guvernatorul BNR s-a opus, si pe buna dreptate, deoarece "inspirata" propunere a FMI ar fi indus panica printre clientii bancilor din Romania. In Romania anului 2009 nici nu se punea problema existentei vreunei banci falimentare, iar propunerea FMI ca BNR sa infiinteze o "bad-bank" a fost cel putin bizara, parand a fi mai degraba un experiment, ca multe altele, lansate periodic de marea finanta mondiala.

Sedinta a CSAT, joi, la Cotroceni, despre Summitul NATO si activitatea MAI

Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) s-a intrunit, joi, la Cotroceni, pentru a discuta pe marginea mandatului Romaniei la Summitul NATO, a activitatii MAI din perioada 2007-2011 legat de gestionarea resurselor umane, dar si a rezultatelelor procesului de combatere a evaziunii fiscale si a infractiunilor din porturile maritime.

PUTEREA

Bode, cui ai vândut rezervele de cupru?

Ministerul Economiei păstrează în continuare un mare mister cu privire la noii patroni ai Cupru Min SA Abrud. Problema este cu atât mai mare cu cât compania deţine licenţa pentru cea mai mare rezervă de cupru din ţară, produs considerat strategic. În aceste condiţii, autorităţile lasă loc speculaţiilor, care nu sunt deloc avantajoase acestora, pentru că puţinele conexiuni făcute de presă duc la actori care au lăsat urme tulburi în România.

Veşti bune: Moneda naţională se întăreşte până la sfârşitul anului

Laszlo Diosi, director general al OTP Bank România, a declarat că moneda naţională se va întări gradual până la sfârşitul anului, iar buna capitalizare locală va ajuta la stabilitatea financiară. "Atât timp cât există un flux imens de bani în pieţele emergente şi atât timp cât din ce în ce mai multe fonduri de investiţii vor arăta din nou încredere faţă de viitorul acestei regiuni, moneda naţională se va întări. De asemenea, piaţa financiară locală este una lichidă şi băncile sunt bine capitalizate, acest lucru ajutând la păstrarea stabilităţii financiare", a spus Diosi pentru Agerpres.

Gazoduct în loc de centrală nucleară

Premierul Boiko Borisov a declarat, ieri, în parlament, că Bulgaria a luat decizia să renunţe la proiectul pentru centrala nucleară de la Belene. Primul-ministru a spus că va fi plătit Rusiei primul reactor care a fost produs pentru centrala de la Belene, dar va fi instalat la Kozlodui. Acesta va fi cel de-al şaptelea reactor al centralei de la Kozlodui. În prezent însă doar două din primele şase reactoare ale centralei mai funcţionează, după ce patru au fost oprite în perioada 2002-2007 la cererea Uniunii Europene, care le-a considerat nesigure.

ROMANIA LIBERA

CULMEA JUSTIŢIEI. Dinel Staicu: Sunt responsabil! Judecătorii: Eşti nevinovat!

Prăbuşirea Băncii Internaţionale a Religiilor poate fi considerată una dintre marile pete ale justiţiei. Deşi s-a dovedit că această bancă a intrat în colaps după ce a fost devalizată cu 180 miliarde lei care au ajuns la Dinel Staicu, nimeni nu a fost găsit vinovat. Culmea, Staicu a şi recunoscut în faţa anchetatorilor care au fost adevăratele sale intenţii. Dinel Staicu (Nuţu) a fost condamnat iniţial pentru devalizarea Băncii Internaţionale a Religiilor (B.I.R.), printr-o decizie definitivă, de şapte ani de închisoare. El a fost scăpat de Curtea de Apel Bucureşti, care într-o cale extraordinară de atac a decis anularea condamnării. Cum a evoluat dosarul Staicu?

George Maior: Garantez neutralitatea SRI şi mă miră declaraţiile lui Sorin Frunzăverde

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, a declarat miercuri că el garantează pentru neutralitatea instituţiei sale şi s-a arătat mirat de declaraţiile fostului ministru al Apărării Sorin Frunzăverde privind "starea de stat poliţienesc" şi interceptările telefonice, potrivit Agerpres. "Mă miră faptul că un fost ministru al Apărării (...) face asemenea declaraţii, într-un fel mă miră. Nu ne interesează, la nivelul SRI, cine pleacă, de la ce partid pleacă şi unde pleacă. Eu garantez pentru neutralitatea serviciului, în orice circumstanţe, indiferent de puterea politică existentă în stat la un moment dat", a spus Maior, la România TV.

Cine l-a trimis pe Frunzăverde în USL: Băsescu sau frica de DNA

Ayatollahul de Caraş Severin nu avea nici un motiv serios să-şi abandoneze partidul, de aceea plecarea lui poate fi interpretată mai degrabă ca o tactică, fie de apărare şi de construire a unui alibi, în cazul în care într-adevăr îi este frică de procurorii DNA, care ar fi putut să ceară punerea lui sub urmărire dacă este suspect de fapte de corupţie, fie pentru a deveni calul troian din USL, care să refacă alianţa de dreapta pe care şi-o doreşte preşedintele.

ZIARUL FINANCIAR

Ministerul Economiei confirmă că Bayfront nu are banii: "Va căuta investitori"

Ministerul Economiei spune că Bayfront Capital Partners, care şi-a adjudecat licitaţia Cupru Min Abrud, cu suma de 200,8 mil. euro, nu are banii necesari şi trebuie să-i strângă acum de la investitori privaţi. Explicaţia este ilariantă: înseamnă că statul a primit la licitaţie şi a declarat câştigătoare o firmă fără bani. "Din documentele prezentate rezultă că Bayfront Capital Partners va susţine Roman Copper în vederea finanţării achiziţiei de acţiuni la Cupru Min şi a datoriilor cu participarea investitorilor din Canada, Europa şi SUA", spun reprezentanţii Ministerului Economiei, cel care prin OPSPI a fost vânzătorul Cupru Min. În jurul canadienilor de la Bayfront Capital Partners rămâne încă un mister dat fiind faptul că nu se cunoaşte nici până în prezent cine este în spatele companiei.

Italia asigură că sfârşitul crizei este aproape şi arată cu degetul spre cei vinovaţi de apariţia problemelor: Franţa şi Germania

Atmosfera de optimism care începe să înconjoare Europa a devenit mai densă după ce premierul italian Mario Monti a declarat că turbulenţele prin care trece zona euro, inima Uniunii Euro­pene, se apropie de sfârşit. Monti a mers însă şi mai departe şi l-a numit pe cel care în ochii lui este vinovat de apariţia crizei datoriilor suverane: atitudinea risi­pitoare a Germaniei şi Franţei din anii 2000. Problemele zonei euro "aproape că s-au terminat", după un răspuns iniţial lent din partea liderilor europeni, a decla­rat ieri Monti la Tokio. De altfel, opti­mismul privind criza datoriilor din zona euro a fost alimentat şi de can­ce­larul german Angela Merkel, care a afirmat că turbulenţele s-au redus în intensitate, scrie Bloomberg.

FT: Bursele din România, Bulgaria şi Croaţia ar putea forma o alianţă regională

Într-un post de pe blogul "beyondbrics" al reputatei publicaţii britanice Financial Times, Philippe Carré, şeful departamentului de pieţe de capital al companiei SunGard, spune că cea mai bună strategie pentru bursele din Europa de Sud-Est, precum România, Bulgaria şi Croaţia este să urmeze exemplul austriac de a forma o alianţă regională. Bursa din Viena a cumpărat cele mai mari burse din Europa Centrală şi de Est (Praga, Budapesta şi Ljublijana) şi a creat grupul bursier CEESEG, cu capitalizare apropiată de cea a bursei din Varşovia, care nu s-a dezvoltat prin achiziţii, ci prin privatizări.

Sistem bancar european avariat vs bănci americane pe perfuzii ascunse

FT scrie despre riscurile pe care le ridică operaţiunea masivă prin care Banca Centrală Europeană a injectat 1.000 miliarde de euro în băncile din zona euro, pe care o descrie ca fiind "un drog, o schemă piramidală". Finanţarea ieftină le-a adus băncilor bani pentru a cumpăra obligaţiuni emise de statele din zona euro, detensionând astfel piaţa datoriilor. FT avertizează însă asupra pericolului ca băncile să devină dependente de finanţare artificială ieftină, dar şi ca banii primiţi uşor să arunce băncile într-o nouă frenezie a creditării asemănătoare celei care a precedat criza financiară mondială, dar de această dată îndreptată spre obligaţiunile propriilor guverne. WSJ atrage atenţia că băncile europene ar putea fi subcapitalizate, spre deosebire de cele americane, care se finanţează normal de pe pieţele private şi au dat drumul la creditare. Publicaţia îşi pune întrebarea dacă nu cumva modelul bancar european este avariat fără şanse de reparaţie din cauza crizei datoriilor.

Marele succes al statului la Transelectrica: A reuşit să vândă 15% din acţiuni cu 7% mai puţin decât preţul de pe bursă

Statul a obţinut 37,7 mil. euro din vânzarea pe bursă a 15% din Transelectrica, din care le va plăti comisioane de circa un milion de euro brokerilor, avocaţilor, bursei şi CNVM. Oferta statului de vânzare pe bursă a 15% din ac­ţiunile Transelectrica Bu­cureşti (TEL), com­pania care deţine mono­polul transportului de energie din Ro­mânia, este prima tranzacţie reuşită a statului pe piaţa de capital după listarea Transgaz Mediaş (TGN) în decembrie 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb