REVISTA PRESEI 29.08.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 august 2012

ADEVARUL

Băsescu, patru "descălecări" la Cotroceni

Traian Băsescu a revenit, ieri, la sediul Administraţiei Prezidenţiale, la 52 de zile după suspendarea sa de către Parlament. Celelalte instalări s-au produs în 2004, 2007 şi 2009. Traian Băsescu a intrat, ieri, pe poarta Palatului Cotroceni pentru a patra oară ca preşedinte. În 2004 şi 2009 a ajuns la Cotroceni în urma câştigării alegerilor prezidenţiale, iar în 2007 şi în 2012 după ce a scăpat de demitere în urma suspendării de către Parlament. Traian Băsescu a preluat pe 21 decembrie 2004 mandatul de la fostul preşedinte Ion Iliescu, după ce, în calitate de candidat al Alianţei DA, îl învinsese în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale pe Adrian Năstase.

Salariul minim ar trebui să treacă de 800 de lei

"Adevărul" a calculat că, pentru a achiziţiona produsele din coşul lunar, salariul minim actual de 740 de lei nu mai ajunge. Venitul trebuie să crească la cel puţin 830 de lei. Salariul minim pe economie se calculează, cel puţin teoretic, pe baza unui coş lunar de produse prevăzut în Ordonanţa nr. 217/2000, prin care se stabilesc cantităţile de alimente, mărfuri nealimentare şi servicii considerate vitale pentru traiul decent al românilor. Practic, însă, salariul minim a devenit doar un indicator supus negocierilor politice, astfel că, spre exemplu, acesta a rămas la 740 de lei lunar deşi preţurile au crescut simţitor, mai ales la produsele de strictă necesitate. Guvernul aşteaptă o ofertă, patronatele spun că nu pot să dea în plus faţă de cât este, sindicatele cer mai mult, dar nimeni nu "coboară" în piaţă pentru a vedea cât trebuie, de fapt, să fie salariul minim, aşa cum prevede Ordonanţa adoptată în toamna anului 2000.

Emil Hurezeanu: "Ceea ce s-a întâmplat în ultimele 52 de zile este proba nefuncţionării statului român"

Analistul politic Emil Hurezeanu consideră că nefuncţionarea statului român a fost accentuată în timpul interimatului lui Crin Antonescu şi al conducerii USL. "Toate acestea au fost cauzate de resortul viciat din Constituţia ţării", a adăugat Hurezeanu, la Realitatea TV. El consideră, totodată, că problemele statului nu sunt rezolvate şi nu se vor găsi soluţii prea curând. Referitor la Curtea Constituţională, analistul susţine că instituţia are mari probleme, având în vedere modalitatea prin care sunt numiţi judecătorii. "Crin Antonescu a jucat rolul unui preşedinte - înlocuitor de preşedinte, iar Ponta a fost fricos. Amândoi vor avea de suferit", crede poetul Mircea Dinescu.

Cum vede Angela Merkel viitorul UE

Germania cere un nou tratat care să-i dea mai multă putere Uniunii Europene. Tratatele UE existente îngrădesc politica fiscală comună, iar în politica naţională a statelor membre, liderii UE pot interveni doar cu recomandări. Aceste lucruri ar urma să se schimbe, dacă planurile cancelarului german, Angela Merkel, se vor concretiza. Iar aceste planuri, care vizează un nou tratat al Uniunii Europene, încep să se concretizeze, scrie revista "Spiegel". Germania cere o convenţie pentru a realiza proiectul unui nou tratat, înainte de sfârşitul acestui an. Tratatul ar urma să pregătească drumul pentru ceea ce Angela Merkel numeşte "mai multă integrare europeană" şi ar crea o nouă bază legală pentru UE.

"Dosarul referendumul", fraude masive în Mehedinţi

În ciuda presiunilor dure ale liderilor USL împotriva procurorilor care lucrează în "dosarul referendumul", ieri, apar tot mai multe dovezi de fraudare a voturilor. Împotriva a trei preşedinţi de secţii de votare, din Drobeta Turnu-Severin, Orşova şi Gârla Mare, din judeţul Mehedinţi, a fost declanşată urmărirea penală pentru falsificarea listelor electorale. Dumitru Mirea, preşedinte la secţia de votare din Gârla Mare, a dispus întocmirea unei liste suplimentare de alegători conţinând menţiuni false. Lista a fost folosită pentru a introduce în urnă mai multe buletine de vot decât cele votate de alegători. Liviu Cătălin Bondoc, preşedinte al unei secţii de votare din Drobeta Turnu Severin, a folosit aceeaşi metodă pentru a creşte fraudulos numărul de voturi.

Vladimir Putin, poate cel mai bogat om din lume

Liderii opoziţiei demască într-un document luxul în care trăieşte preşedintele rus, comparabil doar cu cel al extravaganţilor şeici din Golf. Deşi nu există date precise, despre Vladimir Putin, mulţi lideri ai opoziţiei ruse susţin că ar fi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, cu o avere estimată la zeci de miliarde de dolari. Principala sursă de bogăţie ar fi veniturile din petrol, potrivit unui raport, elaborat de doi cunoscuţi lideri ai opoziţiei ruse, Boris Nemţov şi Leonid Martiniuk, de la mişcarea Solidaritatea.

Urmarea scumpirii gazelor în viziunea industriaşilor: pierderi, concedieri, reducerea producţiei şi întreruperea activităţii

Industriaşii se plâng de majorările preţurilor gazelor naturale, mai ales cele în care ponderea folosirii acestor resurse este mare. Ei spun că scumpirea va afecta întreaga activitate, în mod special industriile energetică, chimică, metalurgică, aluminiului şi a sticlei, potrivit unui comunicat remis de Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM).

CURENTUL

Crin şi Ponta bagă România în umbra izolării de restul lumii

Greşelile repetate sau comise cu rea voinţă din partea celor doi lideri ai Uniunii Social Liberale (USL) - Crin Antonescu şi Victor Ponta - au băgat România într-un con de umbră în relaţia cu Occidentul. O lipsă de tact a celor doi infanţi politici pentru care Bucureştii vor deconta, la nivel de imagine pentru, mult timp de acum înainte. O situaţie fără precedent şi de o gravitate semnificativă iar greul în sensul reparaţiilor "post-război" ce vor urma va cădea din nou pe umerii diplomaţiei române, nici ea una foarte performantă în ultimii ani din cauza politizării excesive. "Blitzkrieg-ul" politic purtat de USL cu iuţimea diabolică a unui mecanism aproape perfect în lupta cu adversarii Uniunii a bulversat cancelariile occidentale.

Război virtual între Neamţu şi Udrea: unul speculează, celălalt se şifonează

De când cu platformele acestea de comunicare, politicienii şi-au mai găsit un teren bun de joacă iar războaiele purtate între ei se duc mai nou în mediul virtual, acolo unde spectatorii pot fi interactivi. Aşa s-a întâmplat şi ieri între liderul Noii Republici, Mihail Neamţu şi fosta şefa de la PDL Bucureşti, Elena Udrea. Un fel de confruntare între "new PDL" şi "old school PDL", dispută din care Elena Udrea a ieşit cu o coafură uşor deranjată. Cum după un război mulţi viteji se arată, pe Udrea a mâncat-o degetele să trâmbiţeze pe blog victoria lui Traian Băsescu. De parcă preşedintele ducea lipsă de admiratori sau avea nevoie de încurajările ei.

CURIERUL NATIONAL

Putere şi guvernare Opinii - Alin Teodorescu

După referendumul invalidat din 29 iulie 2012, premierul Victor Ponta a emis un diagnostic care merită o analiză mai atentă. Analiza ne poate spune ce gândesc politicienii români despre propria lor meserie. După ce a aflat decizia Curţii Constituţionale, de a invalida referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, dl Victor Ponta a declarat la conferinţa de presă comună a liderilor USL: "După decizia de azi s-a dovedit că nu suntem la putere, ci doar la guvernare" - 21 august 2012. Această frază este şocantă. Ea a fost tradusă instantaneu în toate limbile cancelariilor europene şi s-a adăugat unui dosar destul de voluminos deja. Declaraţia domnului Ponta este într-o inutilă contradicţie cu realitatea.

Guvernul va analiza contractul de privatizare a combinatului Mechel Câmpia Turzii

Verificările vor viza respectarea obligaţiilor contractuale şi o eventuală concurenţă neloială. Liviu Pop: Dacă se vor constata elemente de nereguli vor fi sesizate organele statului. Ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti i se va cere să faciliteze o întâlnire cu conducerea Grupului Mechel din Rusia, pentru a i se prezenta concluziile raportului.

Managerii estimează creştere în comerţ, stagnare în industrie şi construcţii

Concluziile au fost obţinute prin intermediul unor anchete de conjunctură, în urma estimărilor făcute de manageri cu privire la tendinţele activităţii economice. Anchetele indică soldul conjunctural, obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Ce nu mai este în regulă în China?

Bursa de la Shanghai se apropie de minimele din 2009. Declinul pieţei de acţiuni se conturează pe fondul unor rezultate slabe ale companiilor cu profil industrial. Michael Pettis, profesor la Universitătea din Beijing, spune că datoria Chinei reprezintă o mare problemă şi creşterea ei reprezintă un simptom al fenomenului investiţiilor greşite.

Peste 400.000 de clienţi ai băncilor pentru locuinţe vor primi 42,55 mil. lei

Ciobanu, BCR BpL: Alocarea sumei de 42,55 milioane lei pentru plata Primei de Stat va finaliza procesul de acordare a Primelor de Stat aferente economiilor realizate de cetăţenii români în cursul anului 2010 şi va asigura circa 30% din necesarul de Primă de Stat aferentă economiilor realizate de clienţi în cursul anului 2011.

Ruşii pleacă în căutarea celor 785 miliarde de dolari dispăruţi în era sovietică

Rusia datorează cetăţenilor nu mai puţin de 50% din PIB, în contul "obligaţiunilor Brejnev" din era sovietică. Preşedintele Vladimir Putin a suspendat plăţile în contul acestor titluri cel puţin până în anul 2015, printr-un decret semnat în aprilie. Statul rus datorează populaţiei 785 miliarde dolari, echivalentul a aproape jumătate din PIB, în contul economiilor dispărute şi titlurilor de stat emise în era sovietică, speculatori versaţi şi pensionari înarmându-se cu decizii judecătoreşti pentru a-şi recupera banii. Titlurile, emise începând din 1982, ultimul an al administraţiei liderului Leonid Brejnev, aveau o maturitate de 20 de ani, valori de 25, 50 sau 100 de ruble şi o dobândă de 3%, fiind tipărite pe bilete de loterie care ofereau şansa unui câştig de până la 10.000 de ruble, un automobil Volga sau o mai modestă Lada Jiguli, transmite Bloomberg. Preşedintele Vladimir Putin "trage de timp", semnând în aprilie un decret prin care suspendă toate plăţile în contul acestor titluri, cel puţin până în anul 2015.

EVENIMENTUL ZILEI

Sorin Roşca-Stănescu, consilierul lui Crin, crescut de Securitate

Sorin Roşca-Stănescu, fost jurnalist, acum om politic, este urmărit de umbrele trecutului de turnător. Acum, cu experienţa sa, el vrea să ajute USL-ul şi pe Crin Antonescu. Este unul dintre puţinii informatori ai poliţiei politice care s-a lăudat că a colaborat cu Securitatea. Sorin Roşca -Stănescu (63 de ani) este sfetnicul de taină al liderului USL Crin Antonescu. Relaţiile sale cu Securitatea comunistă nu pot fi ascunse. În aprilie 1992, dosarul de colaborator a explodat în mass-media şi a ajuns la ambasadele străine de la Bucureşti. Roşca-Stănescu a admis că el este "Deleanu" "H 15". Potrivit rapoartelor Securităţii, "Deleanu", de profesie ziarist la "Viaţa Studenţească", a fost recrutat colaborator, la data de 30 martie 1975, de către Brigada Antiteroristă.

Cum se duce la vale economia

Toţi indicatorii importanţi au fost revizuiţi în sens negativ. Faptul că Guvernul alocă 75% din timpul şedinţelor luptei cu Traian Băsescu începe să se vadă şi în estimările macroeconomice pentru acest an. Majoritatea indicatorilor importanţi au fost revizuiţi în sens negativ pe parcursul anului, iar proiectul de rectificare bugetară atinge apogeul. Creşterea economică, cel mai important barometru al economiei, era estimată în noiembrie 2011 la 2,1%, nivel inclus şi în fundamentarea bugetului general consolidat pe acest an. În primăvara acestui an, precedentul Guvern a scăzut prognoza la 1,5%, iar acum noul Executiv ajunge chiar la 1,2%. Este cea mai optimistă estimare totuşi. FMI vede 0,9%, iar în iulie BERD scăzuse prognoza de creştere de la 1,2% la 0,8%.

EXCLUSIV EVZ. Sondaj CSOP: USL a coborât la pragul de 50%

Un sondaj CSOP arată că USL începe să fie afectat de guvernare şi de acţiunea de suspendare a preşedintelui Băsescu, în timp ce PDL îşi revine uşor. Potrivit CSOP, coaliţia aflată la guvernare a scăzut lent, dar constant, în ultimele patru luni. USL ar obţine exact jumătate din voturile alegătorilor care vor să participe la alegerile parlamentare şi care au declarat o intenţie de vot, arată sondajul CSOP. Scorul PDL depinde de procentul celor care se prezintă la urne: 22% dacă prezenţa este mai mică (47% din eşantionul CSOP indică intenţia de a participa, precum şi intenţia de vot) şi 20% la o prezenţă mai mare (49% din eşantion vrea să voteze şi spune şi cu cine).

JURNALUL NATIONAL

Restructurări la TVR: Televiziunea publică dă afară 980 de angajaţi

Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat Programul de redresare economică a televiziunii publice. Acesta prevede modificarea organigramei Televiziunii Române şi reducerea personalului la 2.340 de angajaţi. Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune, a declarat că, în şedinţa de marţi, Consiliul de Administraţie a adoptat, cu 10 voturi din 13, Programul de redresare economică a televiziunii publice. "Documentul va fi înaintat către Ministerul de Finanţe, pentru ca Ministerul de Finanţe să producă un memorandum care va fi introdus pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului de sâmbătă (1 septembrie, n.r.), memorandum al cărui conţinut reprezintă eşalonarea datoriilor la stat ale SRTv pe şapte ani.

Băsescu şi-a repus în funcţie consilierii prezidenţiali

Preşedintele Traian Băsescu şi-a renumit consilierii prezidenţiali care îşi pierduseră funcţiile din cadrul Administraţiei Prezidenţiale în perioada suspendării acestuia. Şeful statului a semnat marţi decretele privind numirea în funcţiile de consilieri prezidenţiali a lui Cristian Diaconescu, Iulian Chifu, Virgil Păunescu, Bogdan Mănoiu, Sebastian Lăzăroiu, Bogdan Drăgoi, Iulian Fota. După suspendarea preşedintelui Băsescu, consilierii săi au demisionat sau au fost demişi de către preşedintele interimar Crin Antonescu. Toţi aceştia au fost însă alături de Băsescu în campania pentru referendum.

România, la lumânare. Electrificarea ultimelor sate, preconizată iniţial pentru 2005, va fi terminată în 2016

Electrificarea ultimelor gospodării din cătunele şi satele care nu au curent electric va costa un miliard de lei şi se va termina în 2016, după ce anterior toate guvernele României şi-au asumat termene care au fost depăşite, iar soluţiile au fost care mai de care mai fanteziste. Operaţiunea se va derula prin Agenţia Română de Dezvoltare Durabilă a Zonelor Industriale (ARDZI), potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Economiei. "Din analiza costurilor rezultă că fondurile necesare finalizării procesului de electrificare la nivelul întregii ţări au valoarea de 1,032 miliarde de lei. Costul unitar rezultat din studiu, necesar pentru racordarea la reţeaua de distribuţie a unei locuinţe izolate, este de aproximativ 11.000 de lei", potrivit proiectului. Finanţarea va proveni în proporţie de 90% de la bugetul de stat şi 10% de la autorităţile locale. În România sunt 98.871 gospodării neelectrificate, amplasate în 2.237 localităţi.

Ofensiva Gazprom în România. Cum acţionează ruşii şi ce-i interesează

Monopolul rusesc al gazului a tatonat mai mulţi ani piaţa românească după care, din acest an, a decis ă intre în forţă. Îi interesează, în primul rând, activităţile din gaze şi petrol dar nu numai atât. Colosul rusesc Gazprom încearcă de mai mulţi ani să pătrundă în forţă în România dar 2012 este anul în care ruşii au renunţat la tatonări şi au trecut la o ofensivă susţinută pe piaţa locală. Vârful de lance al investiţiilor Gazprom în România îl reprezintă compania sârbă NIS, deţinută de grupul rusesc, care a demarat din iulie un amplu proiect de investiţii care presupune construcţia a 40 de benzinării până la sfârşitul anului număr care va urca până la 120 la sfârşitul lui 2014.

NATIONAL

Banii orfanilor, bagati in buzunarele unor afaceristi acuzati de inselaciune

DGASPC Bucuresti ofera "asistenta sociala" unor afaceristi acuzati de inselaciune, oferindu-le contracte de sute de mii de euro din bani publici, pentru furnizarea legumelor si fructelor. Firma de apartament a acestora a castigat in ultimii ani 12 contracte, in valoare de trei milioane de euro. Copiii din orfelinate, batranii din azile si celelelalte persoane asistate social se indoapa cu fructe si legume de sute de mii de euro. In urma cu patru zile, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1, condusa de penelistul Danut Ioan Fleaca, fost deputat, a incheiat un contract gras, de peste un milion de lei (aproape 240.000 de euro), cu o firma micuta, Retacom SRL, care are sediul intr-o casa de la marginea Capitalei.

Hollande invita Al Qaida sa formeze guvern provizoriu in Siria

Presedintele Frantei, Francois Hollande, si-a precizat pozitia pe scena mondiala, indemnand grupurile de opozitie sa formeze un guvern provizoriu in Siria. Chiar si SUA considera ca declaratia lui Hollande e prematura, dat fiind faptul ca opozitia siriana este divizata, iar rebelii sunt in majoritate luptatori jihadisti din Al Qaida, conform rapoartelor germane. Hollande a declarat ca Franta va recunoaste imediat guvernul provizoriu, ceea ce a starnit controverse. Un guvern provizoriu care ar fi adus la putere de rebelii Al Qaida ar fi conpromis de la inceput. Conform rapoartelor serviciilor secrete germane, publicate in mass media, desi continutul lor fusese declarat "secret din motive de interes national", luptatorii opozitiei siriene comit crime in masa si le pun pe seama armatei guvernamentale. "Al Qaida este peste tot pe frontul sirian", scria Bild.

Uselistii, iritati ca s-au facut de ras in Parlament

Liberalii si social-democratii au o vaga banuiala ca prestatia lor din Parlament a fost penibila si vor acum sa stie de unde li s-a tras. Dupa circul pe care l-au facut luni in Parlament, alesii USL cer decontul. In trei ore, liberalii si pesedistii au trecut de la boicot si declaratii dure la resemnare si prezenta pentru asigurarea cvorumului, fapt care le-a cam sifonat imaginea. Constienti ca s-au facut de cacao, deputatii si senatorii asteapta explicatii de la liderii lor. Si aici insa USL este imparti in doua. In timp ce pesedistii privesc situatia cu o usoara detasare, liberalii le-ar bea sangele colegilor din conducerea partidului, care au avut tupeul sa pozeze in "imaculati" pe la televiziuni.

PUTEREA

După eşecul la referendum, USL face planuri să încalece legea fundamentală. Îmblânzirea Constituţiei

Lideri din USL au declarat că se impune o revizuire a Constituţiei, menţionând că trebuie oprite derapajele de putere ale preşedintelui Traian Băsescu. Victor Ponta a reamintit de revizuirea Legii Fundamentale imediat după ce judecătorii de la Curtea Constituţională au declarat referendumul de demitere a lui Băsescu invalid. Totodată, Călin Popescu Tăriceanu crede că USL trebuie să prezinte proiectele de revizuire a Constituţiei în campania electorală de la parlamentare. Asta după ce lunile trecute Băsescu a promis că va demisiona dacă liderii USL acceptă revizuirea.

Senatorul Ioan Ghişe, turbatul de serviciu al politicii româneşti de Mihai Pâlşu

După ce a lăsat în colaps Primăria Braşovului, Ioan Ghişe s-a făcut parlamentar. În actuala legislaţie, penelistul reprezintă în Senat, de pe locul 3, Colegiul 3 din judeţul Braşov, fiind fericitul câştigător, prin redistribuire, al unui post în Parlament. Vă reamintesc faptul că Ioan Ghişe s-a clasat pe locul 3 pentru că l-au votat numai 6.580 de braşoveni, iar anul acesta, până la vacanţa parlamentară, Ioan Ghişe a fost deja înregistrat în Senat drept al doilea mare chiulangiu al PNL - desigur, după şeful său, Crin Antonescu. Conform statisticii, Ghişe a participat la doar 17,8% din şedinţele ţinute la Senat şi a avut patru iniţiative legislative, una mai absurdă decât alta, pe care, apoi, le-a subminat în dezbateri!!!

Percheziţii DIICOT în patru judeţe pentru prinderea a 65 de persoane acuzate de fraude bancare

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au efectuat marţi dimineaţă 36 percheziţii domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale din judeţele Braşov, Cluj, Hunedoara şi Neamţ, fiind căutate 65 de persoane acuzate de fraude bancare. Potrivit unui comunicat al DIICOT, cele 65 de persoane fac parte dintr-o grupare condusă de Ioan Holban, Nicoleta Chiriac şi Anca Maria Andrieş Ursu, care în perioada 2010-2012 au solicitat şi obţinut în mod fraudulos credite de la unităţi bancare şi instituţii de credit de pe raza judeţului Braşov. Creditele au fost obţinute prin prezentarea de documente false - adeverinţe de salariu, cărţi de muncă, fişe fiscale, contracte individuale de muncă, garanţii fictive sau supraevaluate. Valoarea prejudiciului este estimată la aproximativ 500.000 de euro.

CSM îi scrie Monei Pivniceru

CSM a trimis, în cursul zilei de ieri, ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, o scrisoare în care se fac anumite precizări asupra măsurilor ce vor fi adoptate de Consiliu ca urmare a recomandărilor din cuprinsul Raportului Comisiei Europene către Parlamentul European şi Consiliu asupra progreselor României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. CSM informează că, în timpul scurt care a mai rămas până la intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, dar şi în perioada imediat următoare intrării în vigoare a acestui cod, este necesar un efort al puterii executive, dar şi al celei judecătoreşti, ca împreună să găsească resursele necesare implementării acestuia. În ceea ce priveşte procedurile de numire a procurorului general şi procurorului şef al DNA, CSM susţine că va urmări respectarea întocmai a procedurii privind avizul acesteia.

Recesiunea în Spania s-a agravat în trimestrul al doilea

Spania a intrat şi mai mult în recesiune în al doilea trimestru, când Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere de 0,4% în raport cu primul trimestru, după o scădere de 0,3% în primele trei luni, potrivit cifrelor definitive publicate marţi de Institutul naţional de statistică, transmite AFP. În ritm anual, economia spaniolă, a patra economie din zona euro, a înregistrat în perioada aprilie-iunie 2012 o scădere de 1,3%, peste estimările iniţiale care prognozau o scădere de un procent. Ine a explicat că cererea naţională slabă, în principal consumul gospodăriilor şi cheltuielile publice, a fost principala cauză a contracţiei economiei, în condiţiile în care Spania traversează o severă cură de austeritate.

Băncile, salvate cu bani negri

Banii organizaţiilor criminale au reprezentat unicul capital de investiţii lichide pe care unele bănci l-au avut la dispoziţie în timpul crizei pentru a evita colapsul, a semnalat şeful Oficiului ONU pentru Droguri şi Criminalitate, Antonio Maria Costa. Mafiile pătrund în băncile americane pentru a recicla milioane de dolari, fac afaceri cu carburanţi în Grecia, vizează piaţa imobiliară în Spania, potrivit cotidianului "La Repubblica". Fenomenul explică ineficienţa luptei împotriva drogurilor, din moment ce banii mafiilor sunt atât de utili băncilor. În 2008, când lichiditatea a devenit o problemă, numai organizaţiile criminale păreau să aibă cantităţi enorme de bani. Un coeficient 97,4% din veniturile provenite din traficul de droguri din Columbia a fost reciclat în băncile din SUA şi Europa.

ROMANIA LIBERA

Şmecheria care-i scapă de Fisc pe Gigi Becali şi pe George Copos

În timp ce în Occident cluburile importante sunt transparente, funcţionează ca societăţi comerciale cu acţionari la vedere, unele fiind chiar listate la bursă, în România se practică o metodă originală. Mulţi dintre conducătorii celor mai importante echipe din Liga lui Mitică nu apar în acţionariate, conduc prin interpuşi, iar banii daţi clubului sunt cu titlu de împrumut. La mijloc este doar o şmecherie. Astfel, aşa-zişii finanţatori au posibilitatea de a falimenta oricând echipele cerând să li se restituie sumele pe care le-au oferit cu împrumut. Prin această metodă patronii pot scăpa în orice moment şi de problemele cu Fiscul. Echipele din Liga lui Mitică sunt controlate prin relaţii de familie, îndatorarea membrilor Consiliilor de Administraţie, împrumuturi date în nume personal ori prin companii cu sediul în ţări cu regim fiscal mai permisiv.

Casa Poporului a scos 500.000 de euro din turism

Clădirea-simbol a comunismului, Casa Poporului, rămâne obiectivul cel mai căutat de turiştii străini din Bucureşti. Palatul Parlamentului a încasat aproximativ 500.000 de euro anul trecut din biletele pentru vizitarea lui. Construcţia a atras 141.000 de curioşi, dintre care 80% au fost străini. Potrivit informaţiilor furnizate de Secretariatul General al Camerei Deputaţilor, 2.276.322, 12 lei a încasat instituţia din turism anul trecut, iar cei mai mulţi dintre vizitatori sunt japonezi, americani, spanioli, portughezi, chinezi şi israelieni.

Structura opacă a clanurilor puterii

Un studiu despre puterea rusă relevă existenţa unui aparat executiv opac, mult mai influent decât guvernul. Realitate ocultă dezvăluită şi de un conflict public izbucnit la cel mai înalt nivel, între clanul Medvedev şi un apropiat al preşedintelui Putin. După o scurtă perioadă estivală de linişte, tensiunile au reizbucnit în jurul activelor electricităţii ruse şi al proiectului de reformă a acestui sector. Vicepremierul Arkadi Dvorkovici - însărcinat cu energia - a adresat o scrisoare preşedintelui în legătură cu dezacordul său cu Igor Setcin, influentul şef al companiei petroliere de stat, Rosneft, şi mare partizan al consolidării tuturor activelor energiei statului în sânul unei structuri unice. Această structură unică, sută la sută de stat, a cărei conducere este vizată de Setcin, se numeşte Rosneftgaz şi controlează ­deja 75,16% din Rosneft şi 10,74% din Gazprom.

Cum au fost distruse sistemele de irigaţii

În pofida măsurilor de reducere a preţului apei pentru irigaţii anunţate de guvern, agricultorii gălăţeni nu au mărit suprafeţele irigate, în prima parte a lunii august fiind irigate 20.475 de hectare. Deşi iniţial fusese contractată iriga­rea unei suprafeţe aproape duble, 39.824 de hectare, agricultorii au renunţat să mai irige suprafeţele pe care culturile erau deja compromise. Totuşi, suprafaţa irigată în acest an reprezintă un record, fiind cea mai mare suprafaţă irigată în ultimii ani. În judeţul Galaţi, există o suprafaţă agricolă de peste 350.000 de hectare, din care 290.278 ha teren arabil, aproape 135.000 ha fiind terenuri irigabile.

ZIARUL FINANCIAR

Executivii români care călătoresc mult cu avionul: Este hilar că nu se găseşte o rezolvare la problema cu taximetriştii "piraţi" din aeroportul Otopeni

Oficialii aeroportului internaţional Henri Coandă (Otopeni) nu au transmis nici până acum poziţia lor vizavi de incidentul cu studenta japoneză care şi-a pierdut viaţa, după ce a fost acostată în aeroport de un tânăr pentru a fi dusă la un taxi. Deşi în urmă cu două zile a fost schimbat directorul general al aeroportului, Tudor Jidav, la problema taximetriştilor "piraţi" nu a fost comunicată nicio soluţie. Este revoltător ce se întâmplă la Otopeni. În niciun aeroport din ţările Uniunii Europene nu am văzut să existe persoane care să asalteze pasagerii. Nivelul de securitate este foarte mare. Vorbim de un aeroport internaţional, este hilar că toată "fauna" stă pe lângă aeroport şi nu se găseşte totuşi o rezolvare", spune Cristian Cornea, directorul general al fabricii de ambalaje metalice Can-Pack România, cu afaceri de circa 70 de milioane de euro anul trecut.

Vă rugăm să contactaţi direct MAE. Răspunsul ministerului se lasă aşteptat

Pe timp de criză, în mod normal am­basadele ar trebui să fie pionierii comer­ţului românesc în regiunile şi ţările în care consumul încă se dezvoltă, iar pro­ducătorii pot face faţă concurenţei, precum cele din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia. ZF a încercat să afle ce strategii de promovare a comerţului sau companiilor locale au ambasadele şi autorităţile române în diferite state, dar s-a lovit de răspunsuri evazive şi, poate, de lipsă de interes. Ceea ce este îngrijorător este că, aşa cum s-a desprins din puţinele explicaţii mai cuprinzătoare, este că producătorii români nu sunt interesaţi de pieţe importante pe plan regional precum Turcia, în unele ambasade personalul specializat pe comerţ lipseşte, iar pentru unele regiuni nu există strategii specifice, ci doar globale.

Harta celor mai mari şantiere din Bucureşti

Dintre cele mai mari şantiere pe care se lucrează în Bucureşti 22 implică investiţii de circa un miliard de euro, la finalizarea cărora Capitala va avea o nouă magistrală de metrou, trei hipermarketuri, un mall, şapte clădiri de birouri, trei hoteluri, un spital de pediatrie şi un Teatru Naţional de "secolul 21". Înainte de criză, un miliard de euro era investiţia estimată într-un singur proiect de nivelul Esplanada (bulevardul Unirii) sau Dâmboviţa Center (Casa Radio - Eroilor), dar asemenea dezvoltări nu sunt "compatibile" cu actuala situaţie a economiei. Spre comparaţie, Casa Poporului a costat circa 2 mld. $. În aceste condiţii, cele mai mari investiţii derulate în prezent în Bucureşti sunt magistrala de metrou Eroilor - Râul Doamnei, proiectul Floreasca City, format dintr-un mall şi clădirea de birouri Sky Tower, cea mai înaltă din oraş, precum şi diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus, ce va lega Piaţa Victoriei de sudul oraşului.

Bursa abia mai pâlpâie, cu tranzacţii de un milion de euro pe zi

"Cui mai foloseşte bursa?", este în­tre­barea firească pe care şi-o pu­ne oricine după şedinţa de tran­zac­ţionare de ieri, când pe parcur­sul a aproape şapte ore s-au tran­zac­ţionat acţiuni în valoare de doar un milion de euro. Circa 160.000 de euro pe oră este valoarea tranzacţiilor pe o piaţă pe care lucrează peste 1.000 de brokeri, analişti şi angajaţi ai bursei şi încă 200 de angajaţi ai CNVM care o supraveghează. Cei 160.000 de euro în tranzacţii generează venituri de circa 1.200 de euro pe oră, adică mai puţin de un euro pentru fiecare om care lucrează pe piaţă. Cu alte cuvinte, într-o oră un broker nu a câştigat ieri nici banii de cafea. Ziua de ieri a fost cea mai slabă de pe bursă din ultimele trei luni, o valoare mai mică înre­gis­trându-se pe 28 mai, însă nici într-o zi normală lu­cru­rile nu stau mult mai bi­ne. În august, valoarea me­die zilnică a tranzacţiilor de pe bursă a fost de circa 4,5 mil. euro, faţă de tranzacţii zil­nice de peste 100 mil. eu­ro pe bursa din Polonia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb