REVISTA PRESEI 29.08.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 august 2016

ADEVARUL

Mugur Isărescu: O expansiune excesivă conduce, mai devreme sau mai târziu, la o recesiune de proporţii

Procesul de convergenţă a economiei româneşti trebuie să continue, însă fără a periclita echilibrele macroeconomice şi stabilitatea financiară, întrucât "graba strică treaba", iar o lecţie preţioasă a crizei este aceea că o expansiune excesivă conduce la o recesiune de proporţii, a arătat vineri Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), în prelegerea susţinută la deschiderea Festivalului Dilema Veche 2016 de la Alba-Iulia. Guvernatorul BNR a arătat că, în ultimii ani, economia românească a înregistrat o creştere remarcabilă, în condiţiile menţinerii la un nivel sustenabil a deficitului public şi a deficitului de cont curent. Mai mult, el a arătat că România îndeplineşte în prezent cele cinci criterii de convergenţă nominală, însă este esenţială menţinerea acestora.

Cât fură contrabanda cu ţigări din bugetul statului

Un singur punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabanda cu ţigarete, care se ridică la aproximativ 17%, reprezintă încasări suplimentare la bugetul de stat de 35-40 de milioane de euro, susţine Dorel Fronea, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Astfel, bugetul de stat pierde anual din contrabanda cu ţigareţe 580-680 de milioane de euro. "Traficul ilicit cu ţigarete este în diminuare. În luna mai a acestui an este 16,9% (procentul pieţei negre a ţigărilor din totalul vânzărilor - n.r.). Practic, dacă România avea 11,8% în iulie 2013, adică în ultima lună de funcţionare a Autorităţii Naţionale a Vămilor din România, a ajuns la 19,8% la un moment dat. Şapte-opt procente înmulţit cu 35 înseamnă că s-au pierdut 210-230 de milioane de euro pe an din traficul ilicit", a declarat Dorel Fronea.

Pomana electorală ţinută la sertar pentru sesiunea de toamnă

Pe masa deputaţilor şi senatorilor se vor regăsi în ultima sesiune parlamentară iniţiative legislative care, atunci când nu sunt populiste şi afectează bugetul statului, sunt orientate spre îmbunătăţirea vieţii aleşilor şi a persoanelor din anturajul lor. Astfel, parlamentarii pregătesc o lege care le-ar permite ca, fără concurs, să devină automat înalţi funcţionari publici, ceea ce le-ar garanta o slujbă sigură la stat. Acest lucru, bineînţeles, în cazul în care nu vor mai prinde un mandat în Legislativul ţării. Aproape 40 de senatori, majoritatea membri PSD şi UNPR, au iniţiat un proiect de lege de modificare a Statutului funcţionarilor publici. Alte iniţiative legislative: sporuri pentru bugetari, ajutoare pentru utilităţi, pensii speciale pentru consilierii aleşilor.

MAE clarifică situaţia românilor dispăruţi în Italia

Ministerul Afacerilor Externe precizează că numărul cazurilor de cetăţeni români dispăruţi aflate în atenţia MAE este în acest moment de patru persoane. Toate celelalte persoane care figurau iniţial ca fiind dispărute au fost identificate de către echipele consulare şi sunt în viaţă. MAE precizează că ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, i-a vizitat, la spital, pe toţi cetăţenii români răniţi, precum şi pe cei din zonele afectate. Maria Ligor anunţase că numărul românilor daţi dispăruţi în urma cutremurului a crescut la 19, deşi o familie formată din 5 persoane despre care nu se ştia nimic a fost găsită în viaţă, aflându-se în vacanţă, în timp ce umărul românilor decedaţi rămâne de 11.

Adrian Năstase îl ceartă pe Liviu Dragnea pentru că le-a interzis oamenilor de la centru să candideze în teritoriu

Fostul preşedinte al PSD, Adrian Năstase, critică decizia lui Liviu Dragnea de a nu mai trimite oameni din Bucureşti să candideze pe listele altor judeţe, cu scopul de a-şi asigura un nou mandat în Parlament. "Sub presiunea probabilă a unor ONG-uri care repetă, periodic, mantra schimbării clasei politice, Liviu Dragnea a anunţat că listele judeţene vor cuprinde numai candidaţi propuşi de organizaţiile locale şi că el nu va trimite, pe aceste liste, pe nimeni de la centru. Este mai bine aşa? Eu nu cred", comentează Năstase pe blog. Fostul premier atrage atenţia că PSD riscă să aibă în viitorul Parlament, de exemplu, prea mulţi parlamentari din zonă educaţiei sau prea mulţi tineri oameni de afaceri.

Bogdan Diaconu, liderul PRU: Îl aşteptăm pe Victor Ponta să vină în partid

Bogdan Diaconu, preşedintele partidului România Unită, îl aşteaptă pe Victor Ponta în partidul său, după ce Marius Manolache, finul lui Ponta, şi Mirel Palada, fostul purătotr de cuvânt al Guvernului Ponta, s-au înscris în PRU. "Colegi vor continua să vină în PRU. Ni-l dorim pe Victor Ponta şi îl aşteptăm să vină în PRU. E cel mai bun premier de la I.C. Brătianu încoace pe care l-a avut România. Când Victor Ponta va veni la PRU, partidul va depăşi 15% în sondaje. Sunt convins că o să avem succes împreună. Nu m-ar deranja dacă ar veni şi ar prelua funcţia de preşedinte al partidului", a spus Bogdan Diaconu la Antena 3.

Cristiana Anghel, lui Emil Boc: Blestemat să fii, criminal ordinar!

Senatoarea Cristiana Anghel l-a blestemat pe Emil Boc, după ce primarul Clujului a spus că "va milita întotdeauna împotriva pensiilor speciale". Cristiana Anghel este unul dintre parlamentarii care, dimpotrivă, au militat fervent pentru acordarea pensiilor speciale, în special pentru demnitari. Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat, vineri, la Liga Aleşilor Locali liberali, desfăşurată la Poiana Braşov, că e împotriva pensiilor speciale. Mai mult, acesta a cerut ca discrepanţele între salariile din administraţia locală şi cea centrală să fie reduse.

Copilul chinez care a atins o nouă treaptă a evoluţiei. Face parte dintr-o nouă rasă umană!

Nong Yousui poate vedea pe întuneric la fel de bine că în timpul zilei. Acest tip de ochi, nu este întâlnit nici măcar la persoanele nordice. Băieţelul vede pe întuneric, la fel de bine că în timpul zilei. După ce profesorul băiatului a distribuit pe internet aceste trăsături diferite, un reporter din Beijing a hotărât să verifice informaţiile, prin intermediul unui specialist. Experimentul a demonstrat că informaţiile erau adevărate. Micuţul Nong este primul om care poate vedea în acest fel pe întuneric. Conform oamenilor de ştiinţă, această trăsătură nu reprezintă o mutaţie genetică, ci o consecinţă a evoluţiei umane.

BANCHERUL

Băncile româneşti au ajuns mai performante decât înaintea crizei din 2008

Sectorul bancar românesc a obţinut la jumătatea acestui an un profit net de 2,410 miliarde lei, dublu faţă de aceeaşi perioada a anului precedent, datorita reducerii volumului de provizioane pentru credite neperformante, dar si a creşterii veniturilor din dobânzi, pe fondul intensificării creditării populaţiei. Creditele in lei de consum si pentru locuinţe au avansat cu 30% in prima jumătate a acestui an, faţă de o creştere de doar 4% in cazul finanţărilor pentru firme, in contextul unei creşteri economice puternice, de 6%, cea mai ridicată din Uniunea Europeana, care a determinat majorarea salariilor si a consumului, stimulat substanţial se de reducerea taxelor, in special a TVA. Însă indicatorul care arată rata rentabilităţii activităţii de baza a băncilor, respectiv raportul dintre veniturile si cheltuielile operaţionale, excluzând provizioanele pentru credite neperformante si alte cheltuieli sau venituri extraordinare, a atins nivelul record de 197%, faţă de numai 164% in iunie 2008.

CAPITAL

"Bomba" lăsată de Cioloş pentru următoarea guvernare: Privatizarea CFR Marfă

După ce fostul ministru al Transporturilor Dan Costescu anunţa, cu câteva luni în urmă, că CFR Marfă va returna ajutorul de stat în valoare de 380 milioane euro în anul 2018 pentru evitatea falimentului, Guvernul Cioloş, prin Ministerul Transporturilor, anunţă acum că nu se ştie dacă societatea de stat va trebui să înapoieze banii. Actualul executiv lasă în biroul de la Palatul Victoria o adevărată "bombă" pentru viitorul guvern, planificând privatizarea CFR Marfă începând cu primul trimestru al anului 2018. Cu toate acestea, în momentul de faţă, reorganizareea companiei CFR Marfă şi scoaterea la privatizare rămâne doar la nivel de strategie. Mai mult, Comisia Europeană nu s-a pronunţat în cazul ajutorului de stat acordat statului pentru CFR Marfă în valoare de 380 milioane euro.

Cât câştigă producătorii auto pentru fiecare maşină vândută

Interpretarea rapoartelor financiare ale marilor producători auto nu este deloc o sarcină uşoară. Un studiu al Universităţii Duisburg-Essen dezvăluie însă câţi bani au câştigat în prima jumătate a acestui an principalele grupuri şi mărci auto pentru fiecare maşină vândută. Japonezii de la Nissan, aliaţii grupului Renault, cel care deţine şi Dacia, încasează cel mai mare profit mediu pentru fiecare maşină vândută. Pentru fiecare unitate ajunsă la client, niponii au un profit de 2.088 de euro. Surprinzător, pe poziţia a doua se află cehii de la Skoda, companie care are un profit/maşină de 1.589 de euro. Pe al treilea loc în acest clasament al profiturilor se află divizia europeană a Ford cu 973 euro/maşină.

ANAF a recuperat 2,5 milioane lei în dosarul ICA, din vânzarea vilei lui Vlad Săvulescu

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a recuperat, joi, 2,5 milioane lei în dosarul ICA, în urma vânzării, prin licitaţie publică, a vilei lui Vlad Nicolae Săvulescu, situată în sectorul 1 al Capitalei, informează ANAF pe pagina sa de Facebook. Vlad-Nicolae Săvulescu, fost director al Direcţiei Privatizare - Concesionare a ADS, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, în august 2014, la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). În aceeaşi şedinţă, Curtea de Apel a decis condamnarea definitivă la 10 ani de închisoare cu executare a omului de afaceri Dan Voiculescu.

De la "şomer", la director în companie de stat

Proaspătul director general al TAROM, Dan Iulius Plaveti, numit în fruntea companiei pentru a salva operatorul aerian de la faliment, în afară de două consilii de administraţie, nu a avut nicio ocupaţie anul trecut. În schimb, Plaveti a dat cu împrumut aproape 300.000 euro. Conform declaraţiei de avere depusă la începutul mandatului de manager TAROM, Dan Plaveti a avut venituri, în 2015, doar din două consilii de administraţie. Mai exact, în calitate de membru în consiliul de administraţie al CFR Călători, Dan Plaveti a câştigat 20.877 lei, iar de la Tulcea Gaz a încasat 5.600 lei. Actualul şef TAROM are o avere considerabilă, potrivit declaraţiei de avere postată pe site-ul TAROM. Acesta deţine 12 terenuri în Bucureşti, Ilfov şi Olt.

Producţie record la rapiţă. România intră în top 10 mondial

România a reuşit, anul acesta, să surclaseze Ucraina în topul celor mai mari producători de rapiţă din Marea Neagră şi va intra, după 20 de ani, în clasamentul celor mai mari 10 producători la nivel mondial. Campania de recoltare a culturii de rapiţă din acest an va plasa România, după 20 de ani, în topul celor mai mari 10 producători la nivel mondiali, arată o analiză realizată de UkrAgroConsult, o companie de consultanţă din Ucraina.

CURENTUL

SUA: Moldova nu este România, Moldova îşi are propria istorie

Visul românilor de pretutindeni a fost spulberat. James D. Pettit, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova ne-a omorât toate speranţele. "Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul R. Moldova", a spus ambasadorul pentru postul public de televiziune Moldova 1. "Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent în cadrul unor graniţe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova." a mai spus el.

Incompetenţa lui Raed Arafat a ajuns şi în presa străină

Daily Mail prezintă fotografii şi o înregistrare VIDEO postată pe pagina de Facebook a Salvamont descriind "incredibilul moment în care pilotul unui elicopter privat" efectuează o manevră "extremă şi intensă" şi salvează viaţa unei turiste, după ce elicopterul SMURD nu a reuşit operaţiunea de salvare. Pilotul privat Constantin Apăvăloaie este prezentat în Daily mail ca având uimitoare abilităţi cu care a reuşit să manevreze cu spatele elicopterul până pe poziţia necesară. Iniţial, pilotului privat la care apelase familia femeii accidentate nu i s-a permis intervenţia şi a fost trimis un elicopter SMURD. Pilotul nu a reuşit salvarea timp de o oră după care i s-a permis lui Apăvăloaie să intervină şi femeia a fost salvată.

CURIERUL NATIONAL

Topul asigurătorilor rău-platnici în 2015

Conform analizei ASF, societatea cu cel mai mare număr de dosare de daună neachitate în semestrul doi din anul trecut este City Insurance S.A., cu 4.710 dosare, care reprezintă 26,15% din totalul dosarelor deschise de către societate. În top urmează Asirom VIG S.A., cu un procent de 11,70% dosare neplătite, Generali România S.A., cu un procent de 11,62% dosare neplătite, respectiv Omniasig VIG S.A., cu un procent de 10,37% dosare neplătite.

Militari români la exerciţiul multinaţional "Combined Resolve VII"

Peste 250 de militari din Forţele Terestre Române aparţinând Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada", participă, în perioada 26 august - 16 septembrie 2016, la exerciţiul multinaţional Combined Resolve VII în Germania. Aproximativ 3.500 de militari din Armenia, Bosnia-Herţegovina, Belgia, Franţa, Ungaria, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Norvegia, Polonia, Serbia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Ucraina şi România vor folosi facilităţile de instruire din Hohenfels şi Grafenwöhr, în vederea asigurării nivelului de interoperabilitate necesar operaţiilor întrunite.

OMV Petrom anunţă continuarea contractului din zona Ţicleni cu un nou partener

OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, anunţă continuarea contractului de creştere a producţiei din zona Ţicleni, judeţul Gorj, cu un nou partener: Expert Petroleum. Acesta a preluat părţile sociale ale filialei din România a grupului Petrofac, partenerul iniţial în cadrul contractului de creştere a producţiei, şi va continua operaţiunile de extracţie şi servicii aferente. OMV Petrom va rămâne unic titular al acordurilor de concesiune, deţinătorul producţiei de hidrocarburi şi al echipamentelor existente, precum şi titular al drepturilor şi obligaţiilor definite prin Legea Petrolului.

Se măsluieşte magnitudinea cutremurului din Italia?

Un imens scandal pare să explodeze în Italia. Totul a început cu o dispută în presa din peninsulă din cauza faptului că autorităţile pun magnitudinea oficială a cutremurului de miercuri din centrul ţării la 6.0 grade Richter, în ciuda faptului că peste tot în străinătate se vorbeşte de 6.2. Prima magnitudine, cea mai mică, figurează în comunicatul oficial al Institutului Naţional de Geofizică din Roma, iar cea de-a doua (mai mare) poate fi constatată dacă sunt consultate sursele oficiale din străinătate. Chiar şi pe site-ul Centrului Seismologic European-Mediteranean se arată, într-un raport special pentru acest eveniment, că seismul a avut 6.2! Pe acelaşi site se mai arată că seismul a avut 200 de replici. Modificarea s-ar fi făcut pentru a evita achitarea de către stat a unor despăgubiri conform unei legi din 2012 care stabileşte o magnitudine minimă de 6.1.

EVENIMENTUL ZILEI

Cazul "Hexi Pharma", etapă în monopolizarea pieţei româneşti de dezinfectanţi

Bugetul Sănătăţii este unul de aproximativ 6 miliarde de euro anual. Numărul firmelor importatoare de medicamente, tehnică şi servicii este din ce în ce mai mic, drept pentru care concurenţa dintre ele materializează din ce în ce mai teribil principiul "peştele mare îl înghite pe cel mic". Expresia nu mai este doar o metaforă, "peştele cel mic" ajunge chiar să fi e sfârtecat în bucăţi. Aşa s-ar putea rezuma Cazul Hexi Pharma. Ca să putem pricepe resorturile Scandalului Hexi Pharma, trebuie să aruncăm o privire asupra metodelor de preluare a pieţelor, în general, cu aplicare directă la cea a pieţei de dezinfectanţi din România. Foarte important este să avem în vedere cum se acaparează o piaţă de desfacere dintr-o ţară emergentă precum România, de către o societate străină sau o multinaţională prin pârghia capitalului, cu concursul unui Guvern prietenos.

Traian Băsescu: Declaraţia ambasadorului american este un afront grosolan adus istoriei României

Traian Băsescu este primul politician de marcă care răspunde public afirmaţiilor făcute de ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit care a spus, zilele trecute, printre altele, că "unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Republica Moldova." "Ambasadorul SUA James Pettit, o trâmbiţă a Moscovei? Ambasadorul SUA de la Chişinău, James Pettit, emite teorii similare cu cele din vremea lui Stalin şi dragi propagandei lui Putin, făcând servicii nepreţuite Moscovei, dând o grea lovitură chiar realităţilor istorice şi susţinând mistificarea istoriei României, afirmând că: "Moldova nu este România";- "Moldova îşi are propria ei istorie";- "Alăturarea de României nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune în Republica Moldova"; O reacţie oficială şi clarificatoare a României în relaţia cu SUA este obligatorie." (postare Facebook)

STANCIU, cel mai scump produs al fotbalului românesc

Steaua şi Anderlecht au ajuns, ieri, la un numitor comun în privinţa transferului mijlocaşului. În schimbul românului, clubul din Bruxelles va scoate din buzunar suma de 9,8 milioane de euro. Fotbalul din România a fost, ieri, eclipsat de un transfer de senzaţie, reuşit şi de această dată de Steaua. După lungi tatonări, Gigi Becali l-a vândut pe Nicuşor Stanciu (23 de ani) la Anderlecht Bruxelles în schimbul sumei de 9,8 milioane de euro. Astfel, tranzacţia efectuată la palatul lui Becali a dat încă o dată roade pentru stelişti care au realizat cel mai scump transfer din istoria fotbalului românesc. Înaintea mutării lui Stanciu, "roşalbaştrii" se lăudau cu vânzarea jucătorilor Vlad Chiricheş, pentru 9,5 milioane de euro (la Totteham) şi Florin Gardoş, pentru 6,8 milioane de euro (la Southampton).

JURNALUL NATIONAL

HOLLANDE vine in Romania în următoarele 2 săptămâni

Preşedintele Franţei va vizita România până la summitul UE de la Bratislava. Informaţia nu a fost difuzata de Palatul Cotroceni ci de premierul Cioloş. Tot Cioloş a anunţat ca Preşedintele Iohannis va avea consultări cu doamna Merkel în Germania. Toate aceste vizite vor avea loc în următoarele două săptămâni, până la 16 septembrie, data reuniunii UE de la Bratislava, care se concertează pe o soluţie la BREXIT. Nu exista încă o precizare la nivelul de reprezentare a României la Bratislava şi nici intenţia prezentării în Parlament a unui mandat pentru deciziile de la summit.

Unde trăiesc cei mai strângători români

Românul are, în medie, la bancă depozite în valoare de 8.179 de lei, ceea ce reprezintă de patru ori venituri mediu net lunar stabilit de Comisia Naţională de Prognoză pentru acest an, de 1.998 de lei. Există însă diferenţe mari de la un judeţ la altul. Bucureştenii au în medie depozite de 11.929 de lei, clujenii de 11.294 de lei, iar constănţenii deţin economii de 8.636 de lei pe cap de locuitor. Cel mai puţin economisesc giurgiuvenii, respectiv 2.048 de lei, şi călărăşenii, tot cu 2.048 de lei pe cap de locuitor. Salariaţii din judeţele sărace au economii care le depăşesc pe cele ale locuitorilor din zonele mai bogate, ceea ce arată că nivelul salariului nu dă neapărat şi mărimea contului de economii din bancă. Harghitenii, cei mai prost plătiţi români, care iau în mână numai 1.415 lei, conform Comisiei Naţionale pentru Prognoză, au depozite de 4.484 lei pe cap de locuitor

Românii şi-au redus depozitele

Banii ţinuţi de populaţie la bănci, în depozite în lei, s-au redus în luna iulie faţă de iunie 2016, pentru prima dată în ultimele 11 luni, reiese din datele publicate de Banca Naţională a României (BNR). "Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au scăzut cu 34,6 milioane de lei, până la 97,425 miliarde de lei. (...) Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au redus cu 3,3 la sută, până la 75,084 miliarde lei", se arată în comunicatul BNR. Totuşi, comparativ cu iulie 2015, depozitele în bănci au crescut cu 12,2% pe seama economiilor în lei realizate de companii, unde s-a consemnat un avans anual de 21,4%. În acelaşi timp, economiile în lei ale persoanelor fizice au înregistrat un ritm anual de creştere de 10,5%.

NATIONAL

"Călăul" lui Ciolos începe "execuţiile" in masă!

Trei luni, atâta mai are la dispoziţie Dacian Ciolos pentru a-si onora cuvântul dat că va curăţa din temelii administraţia românească. Bineînţeles, nu este vorba despre promisiunea făcută marilor partide politice pentru a obţine voturile necesare desemnării, ci de cea paralelă, făcută partenerilor strategici ai României, că va duce la bun sfârşit ceea ce a început deja mult prea hulitul "binom" DNA-SRI. După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, deja interminabilele "liste negre" sunt gata făcute, ele fiind centralizate la Cancelaria lui Dragoş Tudorache, cel recunoscut ca fiind omul de încredere al lui Dacian Ciolos. Si care trebuie să pună in aplicare nu doar schimbarea tuturor directoraşilor si şefuleţilor de prin tara, dar mai ales planul care se refera la eradicarea "elitelor" racordate la grupările politice.

Duda i-a săpat groapa Regelui Mihai

Protosinghelul Caliopie, responsabilul pentru Catedrala Regala de la Curtea Argeş, a vorbit, intr-un interviu pentru presa locala, despre scenariul înmormântării regelui Mihai. Protosinghelul Ichim Caliopie a mai afirmat ca principele Radu Duda i-a transmis că starea de sănătate a regelui Mihai este într-o continuă degradare, existând posibilitatea ca acesta să moară până la sfârşitul acestui an sau până la începutul anului viitor.

UEFA pregăteşte milioanele pentru cine deţine palmaresul Stelei

Abia acum îşi va da seama Gigi Becali cât de mult valorează brand-ul Steaua. UEFA tocmai ce a anunţat că va începe să premieze performanta in Liga Campionilor in funcţie de palmaresul cluburilor ajunse in cea mai tare competiţie a planetei! Cu alte cuvinte, daca nu ajunge la o înţelegere cu Armata, deţinătorul de drept al mărcii "Steaua", latifundiarul îşi cam poate lua adio de la milioanele pregătite de UEFA. In încercarea de a contracara planurile granzilor Europei, care vor sa joace într-o Superliga a lor, forul de la Nyon revoluţionează Liga Campionilor. Mai mulţi pentru echipele participante, condiţii diferite de acces. Ce înseamnă asta? Din 2018, UEFA vrea ca istoria (palmaresul) unui club de fotbal sa aibă o pondere de 30% in calcularea coeficientului!

PUTEREA

Florin Dănescu, Asociaţia Română a Băncilor: Creditul ipotecar, cea mai nesigură formă de creditare

Creditul ipotecar a devenit după criză cea mai nesigură formă de creditare pe fondul aprobării legii dării în plată. În prezent, nicio industrie nu oferă deplină stabilitate şi certitudine în ceea ce priveşte creditarea. Preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) Florin Dănescu vorbeşte într-un interviu pentru ziarul PUTEREA despre provocările cu care se confruntă instituţiile bancare din România, dar şi despre plusurile şi minusurile economiei româneşti. Potrivit preşedintelui executiv ARB, România a fost considerată ca fiind o piaţă cu potenţial foarte mare, astfel încât nume mari din industria bancară din Europa au deschis repede filiale în România, chiar înaintea altor industrii. Pe de altă parte, România a dat cu piciorul exact acestui avantaj, neştiind să profite de aceste oportunităţi.

Anacronismul cărţilor şcolare continuă. Erori în manualele de istorie

După ce anul trecut au fost studii şi cercetări sociologice care arătau anacronismul care există prin texte şi imagini în manualele şcolare, lucrurile nu au evoluat în sens pozitiv. Sunt aceleaşi ocupaţii stereotipe, în care băieţii visează la tot felul de meserii şi lucruri îndrăzneţe, pe când fetele se meţin în ipostaze de femei casnice, la cratiţă. Mai grav decât atât este percepţia copiilor asupra membrilor familiei, respectiv bunicii, care sunt fie surzi, nevăzători, fie cantonaţi în amintiri. Din manuale lipseşte aproape total tehnologia de care suntem înconjuraţi, însă avem o avalanţă de stropitori, furci şi coase. Toate acestea se întâmplă când actuala generaţie umblă cu tablete încă din grădiniţă.

ROMANIA LIBERA

Turcii anti-Erdogan, prizonieri în România

Regimul de la Ankara a anulat paşapoartele a peste o sută de cetăţeni turci care muncesc în ţara noastră. Când dreptul de şedere le va expira, ei riscă să fie trimişi forţat în Turcia, unde unii au deja rude arestate. Elif Tuba Celik este de mai bine de 12 ani profesoară şi cercetătoare la şcoala "Lumina" din Bucureşti, instituţie de învăţământ acuzată de legături cu mişcarea clericului Gulen, inamicul numărul 1 al preşedintelui Erdogan. Acum două săptămâni, femeia a mers la Consulatul Turciei din România şi a cerut documentele necesare pentru a putea aplica la obţinerea cetăţeniei române. Deşi majoritatea celor care solicită aceste documente le primesc în câteva ore, cererea ei a fost iniţial amânată, apoi pur şi simplu respinsă. Motivul oficial: Turcia este în stare de urgenţă şi Consulatul nu a primit acordul de la Ankara.

"Brokerul fugar" Cristian Sima: DNA e interesată de arhiva pe care o deţin. Marii cărăuşi de şpăgi au fost jurnaliştii

Brokerul Cristian Sima a revenit în România şi a acordat primul interviu lui Sabin Orcan, la emisiunea X-Press de la B1. Acesta a afirmat că DNA vrea să "discute despre problema arhivei" pe care o deţine şi pe care a oferit-o procurorilor anticorupţie în urmă cu trei ani. "Brokerul fugar", cum se autointitulează Cristian Sima, a declarat că a plecat din România în 2012 pentru că a stârnit furia investitorilor săi. "Dacă aş fi rămas în România nu aş fi avut nici o problemă, decât furia investitorilor. Nu prea au existat investitori care să mă acuze, în străinătate". Cristian Sima a avut clienţi celebri pe vremea când era şeful societăţii de brokeraj World Brokerage Services (WBS) Romania, printre care fostul ministru al Justiţie, Cătălin Predoiu, fostul ministru de Finanţe Daniel Dăianu, Gabi Marin - implicat în dosarul Microsoft, Irina Socol - acţionarul majoritar Siveco, Orest Robciuc - fost şef al Compaq HP România, designerul Mihai Albu etc.

ZIARUL FINANCIAR

Mesajul celor mai puternice bănci centrale: Viitorul aparţine politicilor extreme

În farmacia monetară nu au mai rămas alte medicamente cu care să trateze anemia economică decât cele experimentale care au însă efecte secundare. Şefii celor mai puternice bănci centrale ale lumii au transmis de la Jackson Hole un mesaj clar: nu pot renunţa la politicile neconvenţionale, fie că este vorba de controversatele achiziţii de active, fie de dobânzi ultra mici sau chiar negative. Când recesiunea va reveni în Statele Unite, Rezerva Federală va putea apela din nou la programele neconvenţionale pe care le-a folosit agresiv în ultima criză, a sugerat preşedintele Fed Janet Yellen în cel mai aşteptat discurs al reuniunii şefilor celor mai mari bănci centrale, de la sfârşitul săptămânii trecute de la Jackson Hole, SUA. Astfel, şefa celei mai puternice bănci centrale a lumii a readus în actualitatea americană achiziţiile de obligaţiuni. Yellen a încurajat ideea că Fed va majora dobânda de politică monetară anul acesta.

Deficitul este ţinut în frâu cu sacrificarea investiţiilor, în vreme ce cheltuielile cu salariile se umflă de la lună la lună

La şapte luni, cheltuielile de investiţii sunt la jumătate faţă de program. Dacă ele ar fi fost executate conform programării, deficitul ar fi fost spre 3% din PIB. Deficitul bugetar de 0,2% din PIB (1,7 mld. lei) la şapte luni este o cauză exclusivă a gâtuirii cheltuielilor cu investiţiile, lucru datorat în bună măsură a unei prăbuşiri a intrărilor de fonduri de la UE. Bugetul pe 2016 prevede intrări de fonduri nerambursabile de 13 miliarde de lei, dar, la şapte luni, în buget au ajuns fonduri de la Uniune de doar 1,3 miliarde de lei, o zecime din cifra totală. Guvernul îşi propusese să cheltuiască anul acesta pe investiţii 37,7 miliarde de lei, dar la şapte luni, a cheltuit 12,8 miliarde de lei, adică o treime din cât şi-a programat pe tot anul.

Ford vrea ajutor de stat pentru Craiova de 75 milioane de euro contra unor investiţii de 130 mil. euro

Americanii vor să deblocheze ajutorul de stat în valoare de 75 mil. euro şi vorbesc despre investiţii suplimentare de 130 mil. euro la Craiova până în 2019, însă îşi asumă "în scris" numai 60.000 de maşini anual, faţă de 300.000 de unităţi când au cumpărat uzina. Ford "suflă şi în iaurt" când vine vorba de producţia asumată, iar dacă în 2007 când a semnat contractul de privatizare pentru uzina din Craiova a spus direct că va produce 300.000 de maşini anual, acum, la semnarea unui nou contract pentru aju­torul de stat, faţă de Ministerul Finanţelor şi-a asumat oficial numai o producţie de nici 60.000 de maşini anual. Anterior, pentru că nu au respectat niciun termen asu­mat în contract, americanii au fost amendati, însă amenda nu a fost plătită deoarece în cuan­tumul acesteia americanii au decon­ta­minat o serie de terenuri de pe perimetrul platformei industriale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb