• ADEVARUL
• CSM a avizat negativ proiectul de modificare a legilor Justiţiei
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz negativ joi propunerilor de modificare a legilor Justiţiei. Avizul CSM este consultativ. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că "unii nu doresc reformarea sistemului. Pentru emiterea unui aviz negativ au fost exprimate 10 voturi, în timp ce pentru un aviz favorabil cu observaţii s-au exprimat 8 voturi, anunţă un comunicat al CSM. "Argumentele şi motivele care fundamentează avizul negativ vor fi redactate în termen legal, comunicate Ministerului Justiţiei şi publicate pe site-ul oficial al CSM", mai arată sursa citată. Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea, a spus că una dintre modificările contestate este trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei.
• Surse: PSD a vrut să-l facă de râs pe Tudorel Toader şi ca ministru, şi ca profesor
Pentru a putea ataca public procurorii în dosarul Belina, PSD a lansat, pe surse, dinadins, o informaţie eronată, cum că ministrul Justiţiei ar susţine ideea că Hotărârile de Guvern sunt egale cu legile şi ordonanţele de urgenţă, ceea ce e o aberaţie juridică. Toader a ripostat cu jumătate de gură. "Afirmaţia este absolut incorectă", a spus ministrul Justiţiei, joi dimineaţă, într-o conferinţă de presă. Apoi, a explicat că în adoptarea actelor normative sunt trei paliere: palierul superior - ordonanţe şi legi, adoptate de către Guvern şi Parlament; palierul al doilea: referitor la Hotărâri de Guvern; şi palierul al treilea, care include ordinele de ministru. Tudorel Toader s-a revoltat doar ca profesor, când a venit vorba de teoria dreptului constituţional. Însă când discuţia s-a mutat strict către decizia politică, ministrul Tudorel Toader a cedat imediat în faţa PSD.
• Care este interesul lui Putin în descinderea Patriarhului Kirill al Rusiei la aniversarea Preafericitului Daniel
Specialiştii români consideră că descinderea în România la aniversarea de zece ani în fruntea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a Patriarhului Daniel anunţă şi creşterea intereselor Kremlinului în zonă. Asta pentru că în baza obiceiurilor din Federaţia Rusă, patriarhul rus face vizite externe doar cu aprobarea Kremlinului, chiar dacă, oficial, puterea politică şi Biserica din Rusia sunt separate şi nu au relaţii de subordonare. Importanţa vizitei este susţinută prin faptul că este prima a unui patriarh al Bisericii Ruse în România după 1989. Sosirea în România a Patriarhului Kirill este prilejuită de evenimentele organizate între 26 şi 28 octombrie de BOR cu ocazia Anului Comemorativ din Patriarhia Română.
• Iohannis pune benzină pe foc în relaţia cu Tăriceanu
Călin Popescu-Tăriceanu şi Administraţia Prezidenţială şi-au aruncat vorbe grele pe tema Guvernului Tudose şi a creşterii preţului la carburanţi, la doar o zi după ce Klaus Iohannis şi liderul PSD, Liviu Dragnea, avuseseră o dispută verbală. Preşedintele Senatului a comentat, joi, declaraţiile recente ale preşedintelui Klaus Iohannis privind justiţia şi lupta anticorupţie, spunând că are senzaţia că "s-a pogorât Duhul Sfânt" care dă sfaturi "păcătoşilor". În acelaşi timp, Tăriceanu a negat şi realitatea creşterii preţurilor la carburant, pe care liderul ALDE nu a putut s-o vadă. Replica de la Cotroceni a venit la scurt timp, din partea Mădălinei Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis. "Domnia sa pare pur şi simplu rupt de realitate, chiar de realitatea economică, ceea ce este foarte straniu pentru un fost prim-ministru", a subliniat Dobrovolschi.
• Ministrul Energiei nu cunoaşte preţul la carburanţi: N-am carnet, nu alimentez
Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat joi că nu cunoaşte dacă preţul carburanţilor s-a majorat, deoarece nu are carnet şi nu alimentează, precizând că ministerul pe care îl conduce nu are competenţe în acest domeniu. "Ministerul Energiei nu are competenţe în acest domeniu, legat de majorarea preţului la carburanţi. Din ce am înţeles eu de la ministrul de Finanţe, în urma unor discuţii cu operatorii privaţi din piaţă, a fost o decizie de a aplica această acciză, în rest, de evoluţia preţurilor şi dacă ele au fost aplicate corect de către operatori sunt alte instituţii ale statului care se pot pronunţa", a precizat Petcu, întrebat cum comentează majorarea preţului la carburanţi.
• Ce e mit şi ce nu când vorbim despre răceală
Răcelile sunt produse de virusuri care se pot transmite prin vorbit, strânsul mâinii sau pur şi simplu ţinându-te de bară în metrou. Schimbările de anotimpuri sunt perioade propice pentru ca virusurile să se răspândească. Prejudecăţile pe care le avem faţă de răceli nu sunt puţine. Reuşim să răcim cam de 2 ori pe an, potrivit statisticilor medicale, iar supa de pui, vitamina C cu zinc sunt cele mai eficiente şi mai testate leacuri care grăbesc însănătoşirea. Potrivit dr. Michael F. Roizen, medic la Clinica din Cleveland, autorul cărţii Real Age, avem faţă de răceală o serie de prejudecăţi, multe din ele venite de la bunica. Astfel, una din ele este aceea că poţi răci dacă îţi este frig sau dacă eşti ud. Ei bine, nici pe departe, susţine medicul american. Cercetările au arătat că senzaţia de frig şi de umezeală nu au nicio legătură cu faptul că oamenii răcesc.
• Industria de apărare vrea să pună mâna pe cât mai mulţi bani din bugetul de înzestrare a Armatei
Ministerul Apărării Naţionale s-a angajat recent în faţa unor oficiali ai SUA că va aloca, în următorii 10 ani, 2% din PIB înzestrării armatei. Ministrul Apărării le-a spus americanilor că România va iniţia contractele multianuale şi multiple de achiziţii militare, în valoare de peste 6 miliarde de dolari pentru următorii 3 ani. Ministrul Economiei spune că o parte din această sumă ar putea ajunge la companiile de resort. Afirmaţia a fost făcută în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii companiilor pe tema activităţior de management şi fezabilitatea economică a acestor societăţi. O parte importantă a discuţiilor a vizat necesitatea participării companiilor româneşti, în condiţii de competitivitate, la integrarea finală a produselor realizate în cooperare cu parteneri străini.
• BANCHERUL
• De ce cresc dobânzile ROBOR si de ce se scumpesc creditele?
Definiţia ROBOR-ului, acronimul pentru Romanian Interbank Offer Rate, este următoarea: rata medie a dobânzii la depozitele plasate pe piaţa monetară interbancară, adică dobânda cu care băncile sunt dispuse să ofere depozite altor bănci, adică să împrumute alte bănci. Aşadar, deşi pare greu de crezut, si băncile obţin credite de la alte bănci, nu doar populaţia si firmele, întrucât si băncile au uneori nevoie de mai mulţi bani decât deţin intr-un anumit moment, pentru a putea să realizeze operaţiunile uzuale, precum plăţile către clienţi, retragerile de numerar etc. sau pur si simplu pentru ca au nevoie de bani pentru a acorda credite clienţilor. Conform legii nescrise a pieţelor libere, dobânzile ROBOR reflecta oferta si cererea de bani de pe piaţa bancara: cu cât există mai mulţi bani (exces de lichiditate, in jargonul bancar), cu atât exista mai multe oferte de plasare de depozite, astfel că preţul acestor depozite, adică ROBOR-ul, scade.
• COTIDIANUL
• Premier de show - Cornel Nistorescu
Domnul Tudose este un politician cu state vechi. A trecut prin atîtea guverne, că suferinţele i-au brăzdat faţa. Are relaţii bune cu atîtea instituţii, este tolerat de preşedintele României şi de poporul PSD. Se vede după faţa lui, nu după felul în care îngaimă propoziţiile şi ameninţările. Are program de guvernare, are priorităţi (care au cam dispărut imediat după instalare) şi are şi el ambiţia de a ne arăta cu ce talent actoricesc a fost hărăzit la naştere. Ce piesă şi ce rol joacă premierul Tudose? De macho politic, de om ferm, de gospodar practic, de caracter scurt pe doi şi la obiect. Omul este atît de clar, încît ai impresia că ar face ordine şi în Uniunea Europeană şi ar putea, la fel de bine, să conducă şi trupele NATO, zicînd direct: - Ia săriţi pe ei, ce mai tura-vura!
• Cu drumuri mai proaste ca în Burundi sau Zimbabwe, România taie 3,76 miliarde de lei de la autostrăzi
Cu drumuri mai proaste ca în Burundi, Zimbabwe, Nepal sau Tanzania - potrivit raportului publicat de Forumul Economic Mondial- România rămâne fără o sumă consistentă alocată la începutul anului pentru realizarea drumurilor de mare viteză precum şi întreţinerii reţelei rutiere existente. Datele oficiale arată că prin rectificarea bugetară de la jumătatea lunii Compania de Drumuri pierde 3,7 miliarde de lei, bani pentru cofinanţarea proiectelor de autostrăzi care se construiesc prin programele europene. Practic, prin slaba pregătire a proiectelor lansate în licitaţie, probleme birocratice cu avize de mediu şi construire sau litigii între constructor şi beneficiar, Compania de Drumuri nu reuşeste să utilizeze banii de la buget şi mai ales miliardele de euro din fonduri europene nerambursabile.
• CURIERUL NATIONAL
• Mediul ne pregăteşte noi taxe
Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică o ordonanţă privind aprobarea Metodologiei de calcul al contribuţiilor şi taxelor datorate la Fondul pentru mediu. Taxă de 3% pe vânzarea de deşeuri feroase şi neferoase. Cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 de zile de la data publicării pe site, la Ministerul Mediului - Administraţia Fondului pentru Mediu.
• Noi sporuri salariale în atenţia Guvernului
Guvernul a emis un proiect de act normativ pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare "ADMINISTRAŢIE" din administraţia publică centrală şi unităţile teritoriale. Proiectul are în vedere şi respectarea principiilor egalităţii de şanse şi tratament şi al nediscriminării în domeniul stabilirii şi acordării de drepturi salariale şi de natură salarială. Reglementările vizează toate categoriile de personal pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare "ADMINISTRAŢIE". Mai exact, beneficiază de sporul pentru condiţii de muncă următoarele categorii de personal: a) funcţionari publici; b) personal contractual.
• Tendinţe: Economia creşte, preţurile la fel
Sectoarele de activitate din România par a fi într-o etapă de dezvoltare diferită, unele dintre acestea cunoscând o evoluţie moderată, altele prezentând doar o oarecare stabilitate. Astfel, se observă o tendinţă de creştere moderată a activităţii în industrie, comerţul cu amănuntul şi servicii, numărul de salariaţi va înregistra stabilitate în industrie, construcţii şi servicii, iar preţurile vor avea o creştere moderată în industrie şi construcţii, conform prognozei Institutului Naţional de Statistică (INS).
• Georgescu, BNR: Dobânda Instituţiilor Financiare Nebancare (IFN) este exagerată şi nejustificată
"De multe ori, din examinarea pe care am făcut-o, într-adevăr dobânda (practicată de Instituţiile Financiare Nebancare - n.n.) este exagerată. Este foarte mare şi este nejustificată. La IFN-uri se duc cei care nu au acces la bănci. Păi şi de ce nu au fişe de muncă? De ce nu iau salarii? De ce nu au loc de muncă?", a declarat miercuri Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR în timpul audierilor de la Comisia Economică din Senat, condusă de Daniel Zamfir. Instituţiile Financiare Nebancare sunt acele firme (Provident, EasyCredit, ca să le menţionăm pe cele mai cunoscute) care nu pot constitui depozite şi care se adresează în principal clienţilor refuzaţi de bănci.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Sporuri pentru bugetari din 2018
Anul 2018 vine cu sporuri consistente pentru bugetarii din administraţie şi personalul contractual. Ministerul Dezvoltării a publicat proiect care stabileşte ce fel de sporuri primesc angajaţii din administraţia publică centrală şi unităţile teritoriale. Potrivit notei de fundamentare a proiectului, sporurile se acordă dacă există factori nocivi şi mecanismul de acţiune a acestora asupra organismului, intensitatea de acţiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori, durata de expunere la acţiunea factorilor nocivi, "existenţa unor condiţii de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare; structura şi nivelul morbidităţii în raport cu specificul locului de muncă".
• FBI în ALERTĂ: se pregătesc atacuri cu DRONE
Grupuri teroriste încearcă să folosească drone pentru a lansa atacuri în SUA: alarma a fost lansată de către directorul FBI, Christopher Wray, în Congres. "Gândesc că ştim că organizaţii teroriste sunt interesate să folosească drone", a spus Wray la o audiţie în comisia pentru securitate internă şi afaceri guvernamentale a Senatului. "Am văzut că în străinătate acest lucru se întâmplă deja cu frecvenţă crescută, iar bănuiala că se va întâmpla şi aici în scurt timp, este aproape certă", a adăugat acesta. Directorul FBI a precizat apoi că dronele sunt "relativ uşor de gestionat şi îndeajuns de dificil de monitorizat".
• Amazon, ar putea cumpăra Carrefour
Cea mai mare companie de comerţ online din lume, Amazon, ar putea cumpăra Carrefour, potrivit unui zvon care circulă în rândul investitorilor şi traderilor de pe bursa de la PAcţiunile Carrefour au închis, marţi, în creştere cu 3,45% pe bursa de la Paris, la 17,09 euro, datorită zvonurilor privind interesul Amazon pentru companie. Miercuri, acţiunile retailerului francez erau în scădere cu 0,6%, în timp ce indicele principal CAC 40 al pieţei afişează o creştere de 0,35%, potrivit economica.net.aris. Gigantul american controlat de miliardarul Jeff Bezos nu este la prima achiziţie de acest get, în luna august finalizând preluarea lanţului american de magazine alimentare bio Whole Foods Market. Grupul Carrefour are 303 de magazine în România.
• Purtătorul de cuvânt al PSD, ANGAJAT la Guvern
Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Marius Dobre, a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, printr-o decizie a premierului Mihai Tudose, publicată, ieri, în Monitorul Oficial. Dobre revine în aparatul guvernamental, după ce în mandatul de premier al lui Sorin Grindeanu fusese tot secretar de stat, dar la Ministerul Muncii, potrivit agerpres.ro. Printr-o altă decizie a premierului, Sterică Fudulea a fost eliberat din funcţia de secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
• JURNALUL NATIONAL
• Lugano - FCSB 1-2. Pustiul Man, decisiv in revenirea echipei lui Dică
Echipa de fotbal FCSB a învins formaţia elveţiană FC Lugano cu scorul de 2-1 (0-1), joi seara, pe Luzern Arena din Lucerna, în Grupa G a Europa League. ''Roş-albaştrii'' s-au impus prin golurile marcate de Constantin Budescu (58) şi Junior Morais (64), respectiv Mattia Bottani (14), la capătul unui meci cu două reprize complet diferite. FCSB a făcut o primă jumătate de meci foarte slabă, dar şi-a revenit după pauză şi a reuşit să întoarcă scorul. Repriza a doua a fost complet diferită, un impact important avându-l introducerea lui Man în locul lui Popescu.
• Plaja din Eforie Sud A DISPĂRUT
De câteva zile judeţul Constanţa de află sub cod galben de furtună astfel că Marea Neagră este deosebit de agitată. Furtuna care a avut loc pe litoral în ultimele zile a făcut ca valurile să înghită plaja din Eforie Sud. Imagini dramatice cu furtuna deosebit de puternică au fost publicate pe Facebook de Eforie Online.
• HAOS pe mai multe aeroporturi din lume după ce sistemele de check-in au picat
Pasagerii din mai multe aeroporturi din lume au probleme cu îmbarcarea din cauza sistemelor de check-in care au picat. Călători din aeroporturi precum, Heathrow si Gatwick (Londra), Charles de Gaulle din Paris, Changi din Singapore, Johannesburg, Zurich, Melbourne şi Reagan Airport din Washington DC au relatat despre această problemă. Oamenii au fost nevoiţi să suporte lungi aşteptări la birourile check-in după ce sistemele au picat inexplicabil, joi dimineaţă. Problema afectează sistemele Amadeus Altea care sunt folosite de 125 de linii aeriene, atât în aeroporturi cât şi online.
• Aberaţiile de la Finanţe, penalizate retroactiv de justiţie
Obligarea proprietarilor de parcuri eoliene de a plăti celebra taxă de stâlp a fost taxată de instanţă la aproape 10 luni după ce aceasta a fost anulată. Curtea de Apel Bucureşti a hotărât anularea deciziei din noiembrie 2014 a Comisiei fiscale centrale din Ministerul Finanţelor prin care se stabilea că stâlpii de susţinere ai turbinelor eoliene sunt clădiri în sens fiscal, pentru care este datorat impozit local primăriilor. Această controversată taxa a fost introdusă la începutul lui 2014 ca o măsură de consolidare fiscală şi a fost în vigoare până la începutul acestui an când a fost anulată. Verdictul instanţei nu este definitiv, dar ea ar putea fi un prim pas în declanşarea unor noi procese prin care proprietarii acestor parcuri eoliene să-şi recupereze banii plătiţi.
• eBanking-ul din România şi problemele sale
România este una dintre pieţele europene cu cel mai mare potenţial de creştere în zona serviciilor financiare digitale, iar odată cu deschiderea pieţei serviciilor de plăţi la nivelul UE băncile locale vor avea de-a face cu schimbări majore ale modelelor de business. Va apărea concurenţa unor startupuri din alte ţări sau servicii de plată dezvoltate de producători de smartphone-uri sau operatori telecom. Pentru că tot mai mulţi consumatori adoptă smartphone-ul, investiţiile în tehnologie devin obligatorii pentru supravieţuirea băncilor, nu doar pentru creştere. Potrivit unui studiu recent al Eurostat, România împarte cu Bulgaria ultimul loc din UE în ceea ce priveşte consumul de servicii de internet banking.
• NATIONAL
• Forţele speciale ale NATO se instalează in Romănia
Prezent la Global SOF Symposium Europe (un summit privind forţele speciale) ambasadorul american, Hans Klemm, a anunţat înfiinţarea unui centru de antrenament al forţelor special NATO pe teritoriul României. Totodată, Klemm a apreciat că transformarea Forţelor pentru Operaţii Speciale din România "a fost impresionantă si devine rapid un model de cum poti aplica abordarea guvernamentala pentru a crea capabilităţi pentru Operaţii Speciale, ce răspund nevoilor de securitate naţională". Rambo, varianta românească. Ambasadorul a adăugat că Forţele pentru Operaţii Speciale romane "au creat o soluţie, au obţinut aprobare guvernamentala, inclusiv amendarea legislaţiei si au început execuţia proiectului in mai puţin de un an".
• Firea îşi da singura una-n freză
Blonda de la PMB a făcut plângere penală împotriva persoanelor care au generat panica in rândul bucureştenilor pe 20 septembrie. Zi in care o furtună de toamnă a refuzat să ia proporţiile apocaliptice pe care le-a anticipat nimeni alta decât primăriţa Capitalei. Ziua de 20 septembrie a rămas întipărită in memoria bucureştenilor doar prin paralizarea traficului Capitalei si panica generată chiar de distinsa primăriţă. Care in ziua cu pricina s-a preumblat de la o televiziune la alta pentru a trâmbiţa chiar ea avertizările meteorologice si masurile de urgenta luate, evident, tot de ea. Ca urmare, plângerea penală depusă, ieri, de Firea trebuie tratată de fapt ca un autodenunţ. Un gest care merită salutat chiar daca a fost făcut nu din responsabilitate ci din pura prostie.
• Primul sfânt gay
Mychal Judge, preotul care si-a declarat homosexualitatea si care si-a pierdut viaţa in 11 septembrie 2001, alături de pompierii din New York, face obiectul unui foarte activ lobby in favoarea canonizării sale. In 1990, Judge devine capelanul pompierilor din New York, o sarcină tradiţional rezervata catolicilor. Moartea l-a surprins in timp ce împărtăşea un pompier rănit mortal de un "jumper", cum au foşti denumiţi cei care s-au aruncat din turnurile World Trade Center pe care flăcările le transformaseră in iad. O fotografie Reuters, in care Mychal Judge este scos din dărâmăturile turnului nord WTC a fost denumita "Pieta moderna". Înainte ca o strada din New York si un feribot sa fie botezate cu numele lui, la 68 de ani, Judge a fost prima victima oficiala a atentatelor din 9/11.
• PUTEREA
• Aviz negativ al CSM pe modificările la legile Justiţiei. REACŢIA lui Lazăr
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz negativ joi propunerilor de modificare a legilor Justiţiei. Avizul CSM este consultativ. Procurorul general al României, Augustin Lazăr susţine că avizul negativ pe legile justiţiei a fost dat pentru că s-a considerat că acestea produc schimbări de fond şi aduc atingere independenţei justiţiei. "CSM, care este garantul independenţei, justiţiei, a avizat negativ acest proiect de lege, care îşi propunea modificări de substanţă a legilor justiţiei şi care s-a considerat că aducea atingere independenţei justiţiei", a declarat Augustin Lazăr, potrivit stiripesurse.ro. Avizul CSM este unul consultativ, iar Lazăr a explicat că rămâne la latitudinea lui Tudorel Toader dacă va lua în considerare observaţiile CSM.
• PANICĂ în Germania: un bărbat ameninţă că va OTRĂVI mâncarea din ţară şi din Europa
Autorităţile de la Konstanz, in sudul Germaniei, au anunţat joi ca îl caută pe un bărbat care le şantajează că va otrăvi produse alimentare distribuite in tară si in Europa dacă nu i se va plăti suma pe care o cere - câteva milioane de euro. Potrivit politiei si parchetului, bărbatul a trimis un e-mail in care anunţa că va otrăvi aproximativ 20 de produse de supermarket, relatează AFP. Iar pentru a arăta că nu glumeşte, el a oferit indicii care au condus la confiscarea - in magazine din Friedrichshafen, in sudul tarii - a cinci produse pentru bebeluşi alterate. Politia a confiscat produsele respective si a constatat că acestea conţineau etilenglicol, un produs care se găseşte in general in antigel si lichid de frână. Acest produs poate sa fie mortal in cazul in care este consumat in cantităţi importante si in absenta tratamentului medical.
• ROMANIA LIBERA
• Kelemen Hunor: "A existat această iluzie sau naivitate" că Iohannis va înţelege nevoile maghiarilor
Kelemen Hunor (49 de ani) îi laudă pe Liviu Dragnea şi pe Călin Popescu Tăriceanu, liderii coaliţiei de guvernământ, pentru toleranţa şi deschiderea pe care o arată acestei minorităţi. Preşedintele UDMR a văzut la cei doi "voinţa politică" de a reduce pragul pentru localităţile în care locuiesc maghiari, dar şi ei au dat înapoi din cauza "atacurilor extrem de incorecte" venite din partea PMP şi PNL, care l-au acuzat pe Dragnea că "trădează România". Kelemen Hunor se întreabă şi el cui ar putea "să vândă" Ardealul. Într-un fel, Unirea de la 1918 nu e terminată, sugerează fruntaşul UDMR: "Constat şi eu ce poate vedea oricine că în 100 de ani noi, nu spun românii, ci noi ca stat, nu am fost în stare să legăm provinciile istorice cu nişte autostrăzi.
• Sancţiuni. China închide toate companiile nord coreene din ţară
China a transmis companiilor nord-coreene, care funcţionează în interiorul ţării, să îşi înceteze activitatea. Se implementează astfel sancţiunile propuse în această luna de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Companiile vor fi închise până la începutul lunii ianuarie, transmite BBC. Mininistrul chinez pentru comerţ a spus că a hotărât un termen limita de 120 de zile de la adoptarea rezoluţie ONU pentru închiderea oricăror companii nord-coreene din interiorul graniţelor Chinei. China, principalul aliat al Coreei de Nord, a interzis deja comerţul cu textile şi a limitat exporturile de petrol, că răspuns la al şaselea şi cel mai puternic test nuclear efectuat de Coreea de Nord la începutul lunii septembrie. Preţul benzinei a crescut mult în ultimele luni, în Coreea de Nord, şi a ajuns la 7-8000 de won (circa 6,1-7 dolari) litrul.
• ZIARUL FINANCIAR
• Florin Georgescu explică de ce vrea BNR să limiteze creditarea IFN-urilor
Creditele noi acordate populaţiei de instituţiile financiar nebancare (IFN-uri) au avansat ameţitor cu un ritm de 63% în perioada iunie 2016-iunie 2017, de trei ori peste ritmul de creştere al împrumuturilor noi acordate de bănci, potrivit unei prezentări a prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu. Creditele acordate de IFN-uri au luat amploare, în pofida faptului că dobânzile percepute de acestea sunt de cel puţin zece ori mai mari decât dobânzile băncilor. Finanţările noi acordate de IFN-uri a cumulat circa 3,7 miliarde de lei în perioada iunie 2016-iunie 2017. Spre comparaţie, în urmă cu zece ani creditele noi acordate de IFN însumau doar 600 mil. lei. Avântul luat de finanţarea IFN-urilor la dobânzi foarte mari a determinat BNR să ia măsuri. BNR a decis astfel să majoreze din octombrie cerinţa de capital, proporţional cu riscurile.
• Vasile Puşcaş, fost negociator-şef cu UE: Nu mai avem de ales, trebuie să grăbim convergenţa reală cu UE ca să nu rămânem pe dinafară
Pare departe acum şi dintr-un alt film: dar propunerile privind reformarea Uniunii Europene avansate marţi de Emannuel Macron, noul preşedinte al Franţei şi starul actual al Europei, privesc direct România. Este frumos când preşedintele Franţei popune ca fiecare elev sau student din UE să petreacă şase luni într-o altă ţară şi să înveţe cel puţin două dintre limbile vorbite în Uniunea Europeană. Dar cât de acceptabilă este unificarea unor taxe pe care o sugerează ambiţiosul preşedinte francez?
• Sfârşitul unei ere. Schaeuble, temutul ministru de finanţe al Germaniei, se retrage
Wolfgang Schaeuble este un veteran în guvernul cancelarului Angela Merkel. Este temut şi respectat, în Germania şi în toată Europa. Este arhitectul unităţii germane, descoperitorul bugetului echilibrat şi pumnul de fier din criza euro. În urma declinului partidelor tradiţionale, vizibil în alegerile de duminică, Schaeuble intenţionează să se retragă din poziţia de ministru de finanţe al Germaniei pentru a deveni preşedinte al parlamentului naţional, un moment crucial în politica ţării, care marchează sfârşitul unui mandat lung şi controversat la cârma finanţelor celei mai mari economii a Europei, scrie Politico.eu. Schaeuble a fost de acord să facă această schimbare după ce acest lucru i-a fost cerut de cancelarul Angela Merkel şi alţi membri ai Uniunii Creştin-Democrate, potrivit unor oficiali ai partidului.