REVISTA PRESEI 30.01.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 30 ianuarie 2015

ADEVARUL

Elena Udrea la DNA. "Prizonieră" în Bucureşti sub control judiciar

Elena Udrea la DNA. Liderul PMP, Elena Udrea, a fost pusă sub acuzare decătre procurorii anticorupţie în dosarul Microsoft. Partenera sa de shopping de la Paris, Alina Bica, a fost chemată şi ea la DNA pentru a da declaraţii în dosarul în care este cercetată pentru corupţie. Preşedintele PMP, Elena Udrea, este începând de joi urmărit penal sub control judiciar pentru spălare de bani şi fals în declaraţii de avere. Fostul ministru a aflat ce acuzaţii îi aduc procurorii chiar la sediul DNA unde a fost dusă de poliţie cu mandat. Până să ajungă însă în biroul anchetatorilor de la DNA, Elena Udrea a reuşit să posteze pe pagina sa de Facebook că urmează să fie audiată de procurori. În total, cinci ore a stat de vorbă cu aceştia. "Nu am dat nicio declaraţie", a subliniat Elena Udrea la DNA.

Elena Udrea la DNA. Ponta, "total de acord" cu Victor Ciutacu

Elena Udrea la DNA. Premierul Victor Ponta a scris, pe pagina sa de Facebook, că este "total de acord" cu părerea jurnalistului Victor Ciutacu în ceea ce priveşte audierea Elenei Udrea la DNA. "Singurul meu comentariu legat de Cazul Elena Udrea - total de acord cu Ciutacu!", a scris, iniţial, Ponta, pe pagina sa de Facebook. Ulterior, premierul a venit şi cu o completare: "Update - am văzut ca cei care se simt vizaţi de Ciutacu încearcă să deturneze, ca de obicei , sensul afirmaţiei - NU sunt de acord si NU folosesc NICIODATĂ în public sau pe Facebook limbajul trivial - cred doar că sensul mesajului lui Victor Ciutacu este îndreptăţit ( sper că cei care se simt vizaţi să nu trimită niste asasini fanatici la redactţe la Ciutacu să-l împuşte că i-a jignit la deontologie)".

Controverse in jurul legii "Daca e fără bon, e gratis"

Cine nu primeşte bon fiscal la magazin, poate sa plece fără sa plătească produsele sau serviciile cerute. Legea a fost aprobata deja de Guvern si va intra in vigoare la 1 martie. Chiar daca a trecut de Guvern, legea stârneşte reacţia comercianţilor care spun ca noile reguli le încalcă proprietatea si pot naşte abuzuri. "S-ar putea sa avem câteva cazuri de abuz" admite ministrul de Finanţe. Iar avocaţii ii contrazic pe vânzători si spun ca un bun pentru care nu ai acte nu poate fi considerat proprietate. De cate ori nu vi s-a întâmplat sa mergeţi la restaurant si sa nu primit bon, ci doar nota? Iar daca cereţi bon, vi se spune ca "nu merge casa" sau se vi se da un bon care nu este fiscal. In acest caz, după 1 martie am putea pleca fără sa plătim. Cel puţin, aşa susţin guvernanţii, însă nu toata lumea este de acord cu ei.

Măsurile anti-austeritate ale noului guvern grec sperie pieţele

Acţiunile băncilor greceşti au scăzut puternic joi la bursa din Atena după anunţarea, de către noul premier Alexis Tsipras, a unui plan anti-austeritate. Acesta prevede, între altele, oprirea marilor privatizări, reangajarea funcţionarilor publici şi creşterea salariului minim pe economie. Este prevăzută şi renegocierea datoriei Greciei cu creditorii internaţionali. Noul premier al Greciei, Alexis Tsipras, a declarat război serviciilor de turism all-inclusive, chiar dacă aduc economiei elene venituri anuale de două miliarde de euro. Tsipars intenţionează ca prin măsuri fiscale şi legislative să descurajeze acest sistem care spune el îi ţine pe turişti în incinta hotelurilor şi departe de micile afaceri ale localnicilor, promovând revenirea la turismul tradiţional. Turoperatorii din România spun că măsura nu-i va afecta pe românii care merg în vacanţe în Grecia deoarece aceşti nu sunt atraşi în mod special de sistemul all inclusive, acesta fiind preferat mai ales de britanici.

Adriean Videanu, reţinut pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul în care este cercetată şi Alina Bica

Fostul ministru Adriean Videanu a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Preşedintele PDL Bucureşti este acuzat de complicitate la abuz în serviciu într-un dosar în care este cercetată pentru corupţie şi Alina Bica, fosta şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Videanu a fost dus deja în arestul Poliţiei. Alin Cocoş, fiul omului de afaceri Dorin Cocoş, a fost reţinut, vineri, de procurorii anticorupţie, într-un dosar al Alinei Bica disjuns din cel privind despăgubirea pentru un teren supraevaluat. Joi seară a fost reţinut de procurori şi fostul ofiţer de poliţie judiciară, Florentin Mihăilescu, fost consilier al Alinei Bica. Adriean Videanu a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru fapte de corupţie. Acesta a fost dus deja în arestul Poliţiei Capitalei. În cursul zilei de vineri acesta va fi prezentat judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă.

Victoria Syriza: ghinion pentru băncile greceşti din România

Rolul pe care băncile greceşti îl joacă în sistemul bancar românesc va fi tot mai mic, spune pentru Adevărul Financiar Doru Lionăchescu, preşedintele casei de investiţii Capital Partners. Victoria Syriza în alegerile de la Atena şi criza francului elveţian sunt doar doi dintre factorii care accelerează diminuarea cotei de piaţă a băncilor elene în România, apreciază bancherul. În urmă cu un deceniu, Lionăchescu a fost director general adjunct la Bancpost, controlată de banca grecească Eurobank, iar înainte de criză a fost pe punctul de a-şi vinde compania de investiţii către o altă bancă grecească, Piraeus Bank. La jumătate anului trecut, băncile greceşti (Eurobank/ Bancpost, Piraeus Bank, National Bank of Greece/ Banca Românească) deţineau 12,5% din activele sitemului bancar în ansamblu.

Ponta anunţă că salariul minim brut va fi majorat anul viitor la 1.200 lei, de la 975 de lei cât este acum

Salariul minim brut va fi majorat anul viitor de la 1.050 lei, cât va fi începând cu luna iulie a acestui an, la 1.200 lei, a anunat premierul Victor Ponta. De la 1 ianuarie acest an, salariul minim brut a fost fixat la 975 lei şi urmează să fie majorat cu încă 75 lei din luna iulie. "Cred că stabilirea unei limite din ce în ce mai ridicate a venitului minim care poate fi acordat pentru muncă, implicând mai departe taxe, este o măsură cu care putem mişca în mod concret nişte lucruri", a spus Ponta, la o conferinţă pe tema Planului de Combatere a Sărăciei.

BANCHERUL

Banca Transilvania nu se mai implica rapid in conversia creditelor in franci elvetieni ale Volksbank

Banca Transilvania a anuntat ca nu se va implica rapid in conversia in lei sau euro a creditelor in franci elvetieni acordate de Volksbank, banca pe care urmeaza sa o cumpere, ci abia peste 3 luni, dupa incheierea procesului de preluare, desi BNR si Consiliul Concurentei au dat unda verde bancii din Cluj sa actioneze pentru rezolvarea problemelor clientilor Volksbank inainte de finalizarea achizitiei bancii austriece. Anuntul Bancii Transilvania a venit dupa un comunicat al BNR, in care se sublinia ca s-a convenit cu bancile ca problema celor cu credite in franci sa fie rezolvata individual, in funcţie de fiecare caz, nu printr-o oferta pentru toţi clientii, cum intenţiona sa procedeze Volksbank. Oferta Volksbank prevedea acordarea tuturor clienţilor cu credite un discount de 30-35% din valoarea creditului in momentul conversiei din CHF in lei, ceea ce reprezenta o soluţie cu potenţial de a fi acceptata de către clienţi, in condiţiile in care cursul leu/CHF s-a dublat in ultimii ani si odată cu el si datoria către banca.

Graficele care arata cat de instabil a fost cursul francului elveţian înainte de 2007-2008

Aceste grafice a fost in fata bancherilor comerciali si supraveghetorilor BNR in anii 2007-2008, când cele 11 bănci româneşti, in frunte cu Volksbank, s-au repezit sa acorde credite in franci elvetieni. "Stabilitatea" francului este evidenta, aşadar, reflectând ceea ce toata lume ştia, si anume ca in perioadele de crize economice, moneda exotica a tarii cantoanelor se apreciază puternic. Iar aprecierile si deprecierile francului in raport cu monedele de referinţa ale lumii (dolarul american si euro) nu sunt deloc mici. Dimpotrivă, sunt destul de abrupte, ceea ce ar fi trebuit sa-i pună pe gânduri pe supraveghetorii băncii centrale, mai ales ca, dupa cum repeta guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, băncile comerciale acţionează întotdeauna prociclic, adică se uita la profitul imediat si nu la riscurile pe termen lung.

CURENTUL

Dosarul Microsoft: cui a dat Gabriel Marin-Omnilogic "şpagă mai bine de 13 ani"

Dosarul de mega-corupţie Microsoft aduce surprize peste surprize. Presa relata că în acest dosar sunt implicate peste 100 de persoane între care mulţi oficiali ai statului. O informaţie identifică persoana denunţătorului ce a declarat la DNA: "cum le-am dat eu şpagă guvernanţilor şi marilor corporaţii IT mai bine de 13 ani", ca fiind Gabriel Marin proprietarul şi directorul companiei OMNILOGIC. Declaraţia anonimizată a acestuia apare în interiorul documentului de 77 de pagini al Direcţiei Naţionale Anticorupţie trimis la Parlament pentru obţinerea avizelor de începere a urmăririi penale pentru foşti miniştri, în prezent parlamentari. Numai în perioada 2007-2013, Omnilogic a beneficiat de contracte din bani publici de peste 200 milioane de euro. La sfârşitul anului 2007 Omnilogic câştigă licitaţie după licitaţie: pentru servere pentru sistemul informatic pentru Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, UM 0319, la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii pentru contract de furnizare produse "echipamente gateway", la Ministerul Finanţelor Publice pentru echipamente de reţea şi Securitate, pentru U.M.0975 Bucuresti pentru furnizare echipamente de reţea şi una pentru Ministerul Finanţelor Publice pentru "Creşterea nivelului de integrare a noilor sisteme IT şi de comunicaţii reţelistică".

Resetări - de Tia Şerbănescu

După şapte ore de consultări cu partidele, preşedintele Iohannis a înfăţişat - în zece minute - rezultatele. Concret, am intrat "într-o nouă etapă a democraţiei" unde "se resetează sistemul politic". Dl. Iohannis şi-a citit declaraţia pe care a încheiat-o cu "garantarea statului de drept, a independenţei justiţiei şi a luptei anticorupţie". Ca să fie sigur că nu scapă vreun cuvânt nepotrivit, preşedintele îşi citeşte declaraţiile chiar şi când e vorba de trei fraze. Scripta manent. Dacă-şi păstrează textele (şi precis o face) poate scoate o nouă carte: "Cuvânt cu cuvânt" care să completeze succesul volumului "Pas cu pas". În paralel însă, literatura politică orală continuă la tv unde Vanghelie şi Ghiţă, deşi externalizaţi din PSD (ejaculaţi, cum zice Vanghelie) au făcut spectacol. Ghiţă i-a amintit că "n-am făcut facultatea împreună" - ceea ce nu l-a impresionat pe Vanghelie: "ştii ce-a zis Maxim Gorki?". Cum Ghiţă nu auzise de Maxim Gorki, Vanghelie a accelerat la maxim: " a zis că preferă facultatea vieţii". A avut apoi parte de facultatea morţii în stil KGB. Nici Vanghelie nu era în deplinătatea facultăţilor: "ce zici dacă-ţi rup o mână şi te bat cu ea?". Ghiţă a tăcut. El (conform lui Negoiţă) ameninţă cu moartea. De ce s-or mai bate? Că sunt şi-aşa bătuţi în cap. La DNA a ajuns şi dna Udrea, ca membru superior al dosarului Microsoft proaspăt resetat: din politician în spălătoreasă de bani. Meserie care-ţi asigură un trecut faimos.

CURIERUL NATIONAL

Cum driblează băncile conversia creditelor

Patronatul băncilor se arată dispus să aplice încă din acest an Directiva UE privind conversia, deşi aceasta ar fi obligatorie din martie 2016. Graba instituţiilor financiare poate fi explicată de conţinutul Directivei care stipulează drept curs al conversiei ziua în care aceasta se efectuează. Cu mult tact, băncile spun că au convertit deja credite, la un curs stabilit împreună cu împrumutaţii, şi că nu ar avea nevoie de legi atât timp cât ţin cont de normele BNR. În plin scandal al creditelor în franci elveţieni, în care par să se fi implicat deopotrivă societatea civilă, clienţii şi clasa politică, băncile găsesc noi portiţe de a scăpa de obligativitatea conversiei la un curs care le-ar defavoriza, invocând o Directivă europeană pe placul lor, care ar intra însă în vigoare abia anul viitor.

Secretar de stat în Ministerul Agriculturii, trimis în judecată pentru luare de mită

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Tamas Peter Nagy, şi secretarul general al MADR, Virgil Laurenţiu Găman, au fost trimişi ieri în judecată, în stare de arest preventiv, alături de doi administratori ai unor societăţi comerciale - Zoltan-Jozsef Haller şi Claudiu Vasilescu, acuzaţi de săvârşirea mai multor fapte de corupţie, alături de ei fiind defe­riţi justiţiei, în stare de libertate, alţi doi administratori ai unor societăţi comerciale - Iulian Aldea şi Daniel Bogdan Crăciunoiu. Potrivit rechizitoriului remis spre soluţionare Tribunalului Bucureşti, "în cursul lunii octombrie 2014, cu ocazia organizării unor evenimente agricole, inculpaţii Găman Virgil-Laurenţiu, în calitate de secretar general al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, şi Nagy Peter Tamas, în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în contextul îndeplinirii unui act ce intra în atribuţiile de serviciu ale acestora, au pretins, de la persoane din conducerea firmei organizatoare, suma de 40.000 euro".

Sistemul bancar se pregăteşte de începerea testelor de stres

Ana-Maria Butucaru, PwC: Derularea testelor de stres a devenit unul dintre principalele instrumente prudenţiale folosite de autorităţile de reglementare pentru a îmbunătăţi rezistenţa sectorului bancar. "Băncile trebuie să înceapă să planifice felul în care vor integra testele de stres în modelul lor de afaceri şi în procesele de management al riscurilor. Băncile care vor putea transforma aceste teste de stres într-un avantaj competitiv vor avea beneficii economice considerabile". Sistemul bancar din România va trece în 2015 printr-o evaluare sub supravegherea Băncii Naţionale a României, iar unele bănci au început deja să se pregătească pentru acest exerciţiu folosind lecţiile învăţate de la recentele teste de stres derulate de Banca Centrală Europeană (BCE) la nivel comunitar. Testele de stres BCE au arătat băncilor amploarea reformelor de reglementare ce vor urma de acum înainte

Faliţii noştri, campioni europeni

Numărul societăţilor insolvente din România este de 66 la mia de firme, de şase ori peste media europeană şi de peste 100 de ori faţă de 0,5 la mie în Polonia. Numărul insolvenţelor declarate anul trecut a scăzut la 21.815, faţă de 27.924 firme în 2013 şi 25.842 societăţi care şi-au cerut protecţia în faţa creditorilor în 2012. Cifrele numai aparent arată o ameliorare a fenomenului, avertizează reprezentanţii din România ai evaluatorului financiar şi de asigurare a creditului comercial Coface. 95% din aceste insolvenţe sunt ale unor firme mici, cu maximum nouă angajaţi, însă alarmant rămâne faptul că rata se menţine comparabilă cu anii precedenţi în ceea ce priveşte firmele medii şi mari, cele cu impact asupra locurilor de muncă şi social. Foarte grav, multe din aceste insolvenţe au venit neanunţate.

Jean-Claude Juncker: "Nu se pune problema suprimării datoriei Greciei"

Preşedintele Comisiei Europene, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, dă ca sigur faptul că "membrii zonei euro nu vor accepta cererea Atenei" de a i se suprima o parte din datorii. Nu a scăpat prilejul, ieri, într-o declaraţie de presă, să transmită nişte "mesaje" şi Franţei, presând-o să opereze cât mai rapid reformele structurale promise, în special cea referitoare la piaţa muncii, neexcluzând riscul adoptării de sancţiuni împotriva Parisului dacă programul de reducere a deficitului bugetar nu va fi respectat. Confruntat cu noua situaţie politică din Grecia, şeful Executivului european, Jean-Claude Juncker, avertiza - într-un interviu exclusiv acordat corespondentului la Bruxelles al coti­dianului francez "Le Figaro" - că "sub niciun motiv nu se pune problema suprimării datoriei Greciei".

EVENIMENTUL ZILEI

Furau cu sacoşa medicamentele de la Spitalul Fundeni

Opt persoane au fost reţinute ieri de procurori în megadosarul "Mafiei medicamentelor". Este vorba de reţeaua care a vândut în România şi mai multe state din Uniunea Europeană medicamente contrafăcute pentru tratarea unor boli grave, cum ar fi cancerul, diabetul sau hepatita. Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General au anchetat acest caz de evaziune fiscală şi spălare de bani de milioane de euro. Anchetatorii spun că principalii pioni în acest dosar sunt soţii Robertino şi Mariana Stan, cei care controlau mai multe societăţi cu activitate farmaceutică. Majoritatea celor cercetaţi în acest dosar au negat acuzaţiile.

Noi acuzaţii de corupţie în cazul fostei şefe a DIICOT, Alina Bica, inclusiv favorizarea lui Ovidiu Tender

După o zi lungă de audieri, în jurul orei 3 dimineaţa, procurorii DNA au dispus reţinerea pentru 24 de ore, într-un dosar disjuns din cel în care Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, a fost deja trimisă în judecată. Conform surselor EVZ, aceasta este acuzată de două fapte de luare de mită, abuz în serviciu şi de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender, cu scopul ca acesta să nu primească o pedeapsă la închisoare cu executare. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 29 ianuarie 2015, a inculpaţilor: COCOŞ ALIN, cu privire la săvârşirea infracţiunilor concurente de: dare de mită, trafic de influenţă; VIDEANU ADRIEAN, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu; MIHĂILESCU IONUŢ FLORIAN, cu privire la săvârşirea infracţiunii de: - complicitate la luare de mită. În cauză, a fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de inculpata BICA ALINA MIHAELA, cu privire la cu privire la săvârşirea infracţiunilor concurente de: luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, - favorizarea făptuitorului.

JURNALUL NATIONAL

Isi schimba Udrea bijuteriile? Controlul judiciar o poate forta sa poarte bratara electonica

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus punerea Elenei Udrea sub control judiciar, o masura de limitare a gradelor de libertate ale deputatei, avand în vedere ca Parlamentul nu putea aviza o eventuala cerere de arestare preventiva, aflandu-se in vacanta pana luni, 2 februarie. Continutul controlului judiciar este prevazut la articolul 215 din Codul de procedura penala.. Dintre toate obligatiile pe care Elena Udrea trebuie sa le respecte, remarcabila este cea de la punctul 2 litera c) in care se specifica faptul ca organul judiciar poate dispune ca inculpatul sa poarte permanent un sistem electronic de supraveghere. Cum prin filme majoritatea acestor dispozitive electronice de supraveghere sunt prezentate sub forma unor bratari, deci se poate spune ca sub toata conjuctura nefericita prin care trece, pentru Elena Udrea exista si un eveniment pozitiv, cunoscuta fiind aplecarea sa pentru haine si bijuterii de firma.

NATIONAL

"Vulpea" si-a bagat coada in gazoductul "Nabucco"

Era cel mai mare proiect internaţional in care a fost implicata tara noastră vreodată si singura şansă reala de a scăpa Romania de dependenta energetica fata de "Mama Rusie". Este vorba despre construcţia gazoductului "Nabucco West", lucrare strategica de o importanta majora, care s-a bucurat inclusiv de spijinul politic si logistic al Uniunii Europene. Numai ca, in vara lui 2013, s-a anuntat ca "Nabucco" pierde teren in fata proiectului rival, "TAP", infrangerea fiind pusa pe seama influentei Rusiei. Mai exact, a serviciilor de spionaj ale Moscovei, care ar fi reusit deturnarea traseului astfel incat tari ca Bulgaria, Romania si Ungaria sa ramana in sfera de influenta energetica a Rusiei. Conform informaţiilor intrate recent in posesia serviciilor de contrainformaţii româneşti, "detectivul" Virgil Ardelean "Vulpea" ar fi fost extrem de interesat de detaliile tehnice ale acestui proiect. Motiv pentru care, dupa cum sustin sursele noastre, oamenii de la "Doi s'un sfert"-ul particular creat de "Vulpe" au si incercat "racolarea" pe aceasta tema a mai multor inalti ofiteri ai DIPI...

BNR agreeaza conversia creditelor si favorizeaza bancile

Şefii băncilor comerciale din Romania s-au întâlnit, ieri, cu Mugur Isărescu, pentru a discuta soluţiile pe care le pot oferi debitorilor cu credite in franci elveţieni. Printre propuneri se numără conversia împrumuturilor la un curs cu discount, scăderea dobânzilor si soluţii individuale. In urma discutiilor, conducerea BNR a emis un set de principii care, la prima vedere, par a-i proteja mai degraba pe bancheri, dar au in vedere si mentinerea unui grad de suportabilitate a nivelului ratelor bancare.

Paszkany a bagat CFR Cluj in insolventa!

Liga insolventilor si-a marit numarul cu inca un membru. CFR Cluj este ultima grupare care a intrat in acest club select, din care mai fac parte Dinamo, Rapid, Otelul Galati si Universitatea Cluj. Ca sa redreseze clubul, oficialii CFR-ului au pornit procedura pentru declararea starii de insolventa. In prezent, situatia "feroviarilor" clujeni este disperata, datoriile de ordinul milioanelor de euro amenintand sa bage gruparea "alb-visinie" in faliment. Solutia ideala pentru finantatorul Arpad Paszkany a reprezentat-o vanzarea echipei, insa toate incercarile sale in acest sens s-au dovedit inutile, motiv pentru care omul de afaceri a apelat la ultima varianta si anume starea de insolventa. Cererea ceferistilor a fost depusa, deja, la Tribunalul Cluj si, daca va fi aprobata, urmeaza ca un administrator judiciar sa fie desemnat spre a conduce clubul pana la finalizarea intregului proces de insolventa. Cat timp va dura aceasta stare, CFR Cluj nu are voie sa participe in cupele europene.

PUTEREA

DNA nu are milă. Zi neagră pentru grangurii crescuţi de Traian Băsescu

Adriean Videanu a fost reţinut de DNA. Motivul invocat de procurorii Codruţei Kovesi este complicitate la abuz într-unul dintre dosarele fostei şefe a DIICOT, Alina Bica. Ziua de joi a început cu aducerea cu mandat la DNA a preşedintelui PMP, Elena Udrea, pentru a da detalii în legătură cu acuzaţiile de spălare de bani şi fals în declaraţiile de avere ce i se aduc în Dosarul Microsoft. Udrea a fost pusă sub acuzare întrucât nu a menţionat împrumuturi acordate de fostul său soţ, Dorin Cocoş, unei firme pe care acesta o deţine, împrumuturi despre care şefa PMP ar fi ştiut, întrucât încasa dividende de la respectiva firmă. La ieşirea din sediul DNA, Elena Udrea a susţinut, însă, că nu putea să declare ceva ce aparţinea fostului soţ, dacă acesta nu îi spunea. "Să fie întrebat domnul Cocoş!", a conchis Elena Udrea. La rândul lor, procurorii au anunţat că au pus-o pe Elena Udrea sub control judiciar în acest dosar, pentru 60 de zile, ea având interdicţie de a părăsi Bucureştiul.

Presa din Israel, acuzaţii extrem de grave la adresa lui Saadati Sohi Manochehr

Publicaţia de limbă română "Jurnalul săptămânii" care apare în Israel continuă să se ocupe de afaceristul Saadati Sohi Manochehr, cunoscut ca "groparul Antrefrig", despre care PUTEREA a scris în mai multe rânduri. În numărul din 22 ianuarie, în articolul cu titlul "În lumina reflectorului: iranianul cu cetăţenie română, S. Manochehr", ziaristul Ioram Segal îi aduce, sub forma unor întrebări puse autorităţilor de la Bucureşti, acuzaţii extreme de grave lui Saadati Sohi Manochehr. Cunoscuţii şi rudele apropiate ale lui Manochehr afirmă că acesta are o avere de aproximativ 350 milioanede euro. Este important de remarcat că la venirea în România acesta poseda doar câţiva dolari - cum oare justifică aceşti bani faţă de autorităţile de la Bucureşti?

DIICOT. Evaziune de 14 milioane de euro

O grupare care acţiona în domeniul petrolier a fost destructurată de procurorii DIICOT, după ce anchetatorii au stabilit că membrii acesteia au spălat bani şi au făcut evaziune fiscală, prejudiciind astfel statul cu peste 14 milioane de euro. Procurorii au suspiciuni că membrii grupării, în perioada 1 octombrie 2012 - 31 august 2014, s-au constituit în cadrul unui grup infracţional organizat pentru a comite infracţiuni de spălare de bani şi de evaziune fiscală. Potrivit DIICOT, după ce se crea, prin intermediul unor firme din România, aparenţa originii legale a motorinei Euro5 cu acciza plătită şi cu taxa pe valoare adăugată deductibilă creată, produsele petroliere erau livrate beneficiarilor finali din România.

Sfinţii Trei Ierarhi. Modelele păstorilor de suflete

În fiecare an, la 30 ianuarie, Biserica Ortodoxă i-a ales să-i prăznuiască pe trei sfinţi, pentru darurile minţii lor, pentru frumuseţea conştiinţei lor, pentru opera lor scrisă, dar mai ales pentru capodopera trăită a vieţii lor, şi anume pe Marii Ierarhi ai lumii, dascăli, Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul şi Ioan Gură de Aur. Născuţi şi crescuţi în secolul al IV-lea, secolul de aur al Bisericii noastre, ei au putut să se bucure de florile curat mirositoare ale virtuţilor creştine. Educaţia ce o primesc ei în copilăria fericită din provinciile Capadociei şi Siriei, în care au trăit şi au muncit părinţii lor, poartă pecetea nepieritoare a unor mame evlavioase ca înţeleapta văduvă Antuza, mama lui Ioan, venerabila Nonna, mama Sfântului Grigorie, şi virtuoasa Emilia, mama Sfântului Vasile. Mame sfinte care alăptează şi cresc viitorii sfinţi, după chipul şi asemănarea lor. Ele dau primele noţiuni religioase copiilor lor, ele îi poartă de mână la biserici şi-i învaţă să se roage.

ROMANIA LIBERA

DNA: Udrea a beneficiat de şpăgile luate de Cocoş

Spălare de bani şi fals în declaraţia de avere sunt cele două infracţiuni pentru care procurorii DNA au chemat-o ieri la audieri pe Elena Udrea, în prezent deputat şi preşedinte al Partidului Mişcarea Populară (PMP). Adusă cu mandat la sediul direcţiei anticorupţie, Elena Udrea este suspectată că nu a menţionat în declaraţia de avere, pe care e obligată să o depună, ca demnitar, împrumuturi acordate de fostul său soţ, Dorin Cocoş propriei firme, deşi ar fi ştiut de existenţa acestora. Mai exact, potrivit anchetatorilor, Elena Udrea nu a notat, în declaraţiile de avere, împrumuturile pe care Cocoş le-a oferit SC Euro Hotels International Co SRL, în condiţiile în care Udrea menţiona în respectivele documente încasarea de dividende de la această societate, conform Mediafax. Procurorilor le-a atras atenţia faptul că preşedinta PMP a cheltuit, timp de cinci ani, mai mulţi bani decât veniturile pe care le obţinea.

Rusia ameninţă cu o "reacţie fără limite"

Majoritatea statelor UE estimează că Rusia trebuie să răspundă pentru agravarea crizei actuale din Ucraina şi joi miniştrii de Externe au pregătit noi sancţiuni economice contra Moscovei, decizia definitvă a aplicării lor urmând a fi luată la summitul Uniunii din 12 februarie. Eventualitatea excluderii Rusiei din sistemul de plată interbancar, Swift, a determinat replica premierului rus, Dmitri Medvedev, potrivit căruia, în acest caz, "reacţia Rusiei va fi fără limite". Poziţia europeană faţă de implicarea Rusiei în conflictul din estul Ucrainei poate fi perturbată de noua putere de la Atena, admiratoare a politicii lui Putin.

Creşterea salariului minim, bomba aşezată sub economie?

Premierul Victor Ponta a intrat în epoca promisiunilor economice menite să îi aducă popularitate, în condiţiile în care opoziţia pune presiune din ce în ce mai mare pentru schimbarea cabinetului actual. Miercuri, premierul a anunţat o posibilă scădere a TVA generală de anul viitor cu cel mult trei la sută - măsură agreată de economişti după cum am arătat în ediţia de ieri a cotidianului nostru, după care joi premierul a vorbit de majorarea, anul viitor, a salariului minim la un nivel de 1.200 de lei. Majorarea salariului minim ridică întrebarea: duce măsura într-adevăr la micşorarea sărăciei? Economiştii avertizează asupra unor aşa-zis efecte adverse ale măsurii. "Măsura va lovi exact în cei săraci, în persoanele slab calificate, în cei tineri", spune Cristian Păun, profesor de economie. Decât să aducă noi angajaţi, managementul va prefera să impună prestarea activităţilor care ar fi necesitat personal nou angajaţilor existenţi.

ZIARUL FINANCIAR

Guvernul a strâns cu 4 miliarde de lei mai puţin TVA decât şi-a asumat în buget

Administraţia Naţională a Finanţelor Publice a strâns la buget în 2014 doar 50,8 mld. lei, deşi conform bugetului ar fi trebuit să strângă 54,6 mld. lei. Astfel, veniturile din TVA au scă­zut în 2014 pentru prima dată din 2009 încoace, anul crizei profunde, când economia s-a contractat cu 7,2%. Potrivit execuţiei bugetului general consolidat, veniturile din TVA s-au contractat în 2014 cu 1,8%, iar explicaţia Finanţelor este că au crescut rambursările de TVA. Economiştii spun însă că problema nu este cea a rambursărilor de TVA, ci, în continuare, a slabei colectări, mai ales la TVA unde încasările au scăzut, în ciuda faptului că consumul a crescut. "Noi am atras atenţia că proiecţiile privind încasările din TVA sunt foarte optimiste", a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

AdePlast ţine morţiş la ideea listării la bursă şi ia în calcul cotarea pe AeRO ca rampă de lansare

După tentativa eşuată de listare la bursă din toamna anului 2013, producătorul de materiale de construcţii AdePlast intenţionează să facă o nouă încercare, vizând într-o primă fază listarea pe platforma alternativă de tranzacţionare AeRO, pentru ca mai târziu să avanseze la cota bursei. În toamna anului 2013, AdePlast a scos la vânzare un pachet de 16,5 milioane de acţiuni, repre­zen­tând 33% din capitalul social. Compania a vrut să atra­gă de la investitori între 58 şi 67 de milioane de lei pentru finanţarea deschiderii unei fabrici de vată ba­zal­tică. Oferta publică derulată de com­pa­nie a eşuat din cauza interesului scăzut manifestat de investitorii instituţionali. După cele două săptămâni ale ofertei, subscrierile nu au atins pragul de 70% din numărul total de acţiuni necesar pentru închiderea cu succes a tranzacţiei.

Profitul net al Gazprom a scăzut cu 60%, din cauza crizei din Ucraina

Grupul rus Gazprom a înregistrat în trimestrul al treilea o scădere de 60% a profitului net, la 105,7 miliarde de ruble (1,5 miliarde dolari), de la 276 miliarde de ruble în urmă cu un an, afectat de deprecierea rublei şi de oprirea exporturilor în Ucraina din cauza neînţelegerilor legate de preţuri. În primele nouă luni, profitul net al Gazprom a scăzut cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 556,3 miliarde de ruble (8,1 miliarde dolari), relatează Bloomberg. Rezultatele sunt peste aşteptările analiştilor, dar grupul a avertizat că preţul scăzut al petrolului ar putea să îi afecteze planurile de investiţii. Gazprom a oprit livrările de gaze către Ucraina în iunie anul trecut din cauza disputei privind preţurile şi a datoriilor statului ucrainean pentru gazele primite. În raportul financiar al Gazprom se arată că grupul a constituit provizioane de 83,9 miliarde de ruble (1,2 miliarde dolari) pentru acoperirea datoriilor Ucrainei pentru gaze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb