• ADEVARUL
• Bancherii şi-au făcut justiţie paralelă în lupta cu clienţii
Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB) a fost lansat oficial marţi, scopul său fiind înlesnirea unei înţelegeri amiabile între clienţi şi sistemul financiar. Însă modul său de organizare şi funcţionare este contestat de către avocaţi şi consumatori. Centrul este o entitate autonomă, neguvernamentală, apolitică, fără scop lucrativ, de interes public, cu personalitate juridică, constituită în baza Ordonanţei Guvernului nr.38/2015 privind soluţionarea alternativă a litigiilor dintre consumatori şi comercianţi, publicată în Monitorul Oficial, din 28 august 2015. Instituţia îşi propune să evite pierderea unor ani buni prin instanţe între consumatori şi bănci. Mai precis, un client nemulţumit de relaţia cu banca poate trimite o solicitare către această instituţie. În loc de judecători, aceasta va avea conciliatori, iar aceştia pot dispune soluţii propuse sau soluţii impuse.
• Sebastian Ghiţă s-a pus în genunchi ca să-l salveze pe Mircea Cosma
Şeful Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, Liviu Tudose, a ajuns în spatele gratiilor pentru că nu ar fi rezistat tentaţiei corupţiei. Procurorului i s-ar fi oferit postul de şef al Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF), iar acesta a acceptat. Preţul plătit de Tudose a fost însă scump: i-ar fi furnizat deputatului Sebastian Ghiţă date confidenţiale dintr-un dosar în care ancheta ajungea la preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma (PSD) . Concret, în octombrie 2013, Sebastian Ghiţă l-ar fi vizitat acasă la Păuleşti pe Tudose, deputatul exprimându-şi nemulţumirea legată de anchetă, mai precis despre măsurile asiguratorii luate de anchetatori în acest caz. În decembrie 2013, când ancheta a ajuns la Consiliul Judeţean, Ghiţă ar fi mers din nou acasă la procuror. Disperat că apropiatul său, Mircea Cosma, a intrat în vizorul anchetei, Ghiţă ar fi recurs la un gest melodramatic: ar fi cerşit în genunchi salvarea baronului PSD.
• Sfârşitul petrolului? Familia Rockefeller iese din afacerile cu ţiţei şi îşi vinde participaţiile la ExxonMobil
Celebră pentru înfiinţarea şi apoi spargerea colosului petrolier Standard Oil, din care s-au format mai târziu giganţii Exxon şi Chevron - familia Rockefeller tocmai ce a anunţat că iese din afacerile cu ţiţei şi cu combustibili fosili. Fondurile de investiţii ale celebrei familii au anunţat miercuri că renunţă la participaţiile deţinute în cadrul Exxon, din cauza atitudinii "reprobabilă moral" a conducerii companiei petroliere, care este acuzată că minimizează impactul încălzirii globale. Familia Rockefeller va renunţa şi la participaţiile investite în sectorul carbonifer şi la exploatarea nisipurilor petrolifere din Canada. Decizia este simbolică, având în vedere că fondurile respective au active de doar 130 de milioane de dolari, iar capitalizarea ExxonMobil este de circa 350 de miliarde de dolari.
• Franţuzoiaca Clotilde Armand şi-a lansat candidatura pentru Primăria Sectorului 1 pe malul lacului
Candidatul USB pentru Primăria Sectorului 1, Clotilde Armande, franţuzoiacă cu cetăţenie română, şi-a lansat candidatura într-un mod total diferit faţă de alte persoane înscrise în cursa pentru alegerile locale, aceasta optând pentru o conferinţă pe malul Lacului Băneasa, loc unde a vorbit şi despre unul din principalele puncte ale programului, "Litoralul Bucureşti". Clotilde Armand a reuşit să-i surpindă pe jurnalişti şi pe susţinătorii săi de la prima ieşire publică în postura de candidat al Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB) pentru Sectorul 1. Într-un decor natural, pe un teren aflat la intersecţia între Lacul Băneasa şi Lacul Griviţa, candidata USB, partid condus de Nicuşor Dan, a vorbit despre cariera sa şi programul politic. Uneori, candidata USB a fost întreruptă de persoane care locuiau la doar câţiva metri de locul lansării, Clotilde Armand cunoscând o parte din nemulţumirile reale ale electoratului, cele de pe teren.
• Am picat de papagali în "Afacerea moscheea" cu turcii
Deşi a semnat cu Turcia un protocol pe probleme de culte, după principiul "Moschee la Bucureşti, biserică la Istanbul", regimul politic din România nu a luat în considerare un amănunt: BOR consideră că biserica existentă la Istanbul, construită de domnitorul Constantin Brâncoveanu, este suficientă pentru românii din zonă. Scandalul construirii unei moschei în centrul Bucureştiului dezgroapă probleme şi decizii mult mai vechi. Totul a început de la hotărârea de a încheia un protocol pe probleme de culte între România şi Turcia, luată de regimul politic la începutul anilor 2000. Condiţiile au fost stipulate fără consultarea Bisericii Ortodoxe Române. În protocol se prevedea că România şi Turcia se angajau să acorde reciproc imobile pentru ridicarea unor lăcaşuri de cult pentru comunitatea musulmană, respectiv creştină din ţările lor. Cel mai probabil, discuţiile au început în anul 2001, când preşedinte era Ion Iliescu, prim-ministru era Adrian Năstase, iar primar general al Capitalei era Traian Băsescu.
• Unul dintre terorişti a FURAT identitatea unui fost jucător de la Inter Milano ca sa se deplaseze prin Europa
Unul dintre terorişti, Khalid El Bakraoui, i-a furat identitatea fostului mijlocaş de la tineretul lui Inter, Ibrahim Maaroufi, un belgian care in prezent joaca la Paganese, ca sa se poată deplasa prin Europa si sa treacă de controalele politiei. Potrivit Gazzetta dello Sport, folosind un act de identitate fals, Khalid El Bakraoui a reuşit chiar sa îşi închirieze un apartament in Charleroi, înainte de atentat. Acesta a aterizat pe 23 iulie 2015 la aeroportul din Treviso cumpărând un bilet de pe cardul de credit al altcuiva si a petrecut o noapte intr-un hotel de lângă Veneţia. In drumul sau spre Grecia, acesta s-a întâlnit cu Bari Salah Abdeslam, organizatorul atentatelor din Paris, notează Gazzetta dello Sport. Cu ajutorul acestui act fals de identitate, atentatorul a reuşit sa se deplaseze prin Belgia, Italia si Grecia.
• PNL şi UNPR vor să-l dea jos pe Tăriceanu din fruntea Senatului
Liderul senatorilor PNL, Ion Popa, a fost mandatat de partid să strângă semnături pentru schimbarea din funcţie a preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat marţi copreşedintele PNL Alina Gorghiu. Aceasta a precizat că se bucură şi de sprijinul UNPR în demersul de înlocuire a lui Tăriceanu. "Dacă tot dorim recredibilizarea Parlamentului este o variantă schimbarea preşedintelui Senatului", a adăugat Gorghiu. Copreşedintele liberal a mai punctat că Tăriceanu "nu îndeplineşte nici pe departe standardele pe care ar trebui să le îndeplinească un preşedinte al Senatului". Valeriu Steriu, spunea, la Adevărul Live: "Există la ora actuală întrebarea dacă în clipa de faţă, cu zece voturi, cât are ALDE, mai poate să aibă funcţia de preşedinte şi una de vicepreşedinte. Există un curent la ora actuală la Senat. Rămâne de văzut în ce măsură se coagulează o majoritate''.
• Senatorul Savu şi-a anunţat demisia din PSD
Daniel Savu, aflat la al doilea mandat de parlamentar, şi-a anunţat, marţi, pe blogul personal, demisia din PSD, partid al cărui membru a fost timp de 18 ani. Senatorul şi-a argumentat decizia de a demisiona din PSD invocând problemele penale pe care le au unii dintre liderii partidului şi făcând trimitere la "politica de clan, uneori chiar de clan mafiot" şi la corupţie. Senatorul ploieştean mai spune că a încercat să candideze pentru funcţii de conducere în PSD pentru a putea face schimbări în interiorul partidului şi că s-a "zbătut mult" să atragă atenţia "asupra mentalităţilor din PSD care trebuie să se schimbe şi asupra oamenilor la care partidul trebuie să renunţe, pentru simplul motiv că menţin eticheta de CORUPŢIE şi CLAN MAFIOT".
• Oficial rus: Rusia e putred de bogată, dar nu ştie să-şi gestioneze banii
Deşi se află în recesiune, Rusia deţine îndeajuns de multe resurse financiare, însă nu ştie cum să le administreze, a afirmat Andrei Makarov, şeful comisiei pentru buget şi taxe din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, relatează CNBC. "Principalul lucru pe care trebuie să îl înţelegem este că suntem imoral de bogaţi, dar nu ne administrăm întotdeauna banii cu eficienţă", a spus Makarov la o convenţie a partidului Rusia Unită. La reuniune s-a discutat despre îmbunătăţirea situaţiei economice a Rusiei, corupţie şi măsuri mai eficiente în domeniul fiscalităţii, inclusiv adoptarea unei legislaţii împotriva transferării de fonduri offshore, potrivit site-ului partidului Rusia Unită, informează News.ro.
• BANCHERUL
• UniCredit le oferă acţionarilor minoritari un preţ pe acţiune la jumătate faţă de cât i-a plătit lui Ion Tiriac
După ce au fost ţinuţi prizonieri mai mulţi ani, fără să primească o ofertă de cumpărare a acţiunilor sau să încaseze dividende, micii acţionari ai UniCredit Bank, care deţin 4,4% din capitalul băncii, primesc acum din partea băncii italiene o ofertă de cumpărare a acţiunilor la jumate de preţ faţă de cel plătit fostului acţionar majoritar, Ion Tiriac, mai exact 17,541 euro/acţiune. Conform estimărilor firmei de consultanta E&Y Romania, UniCredit a plătit 771 milioane de dolari (688 milioane euro) pentru pachetul de 45% din acţiunile cumpărate la finalul anului trecut de la Ion Tiriac.
• Raiffeisen Bank si-a majorat de zece ori provizioanele pentru procesele cu clienţii
Raiffeisen Bank si-a majorat de zece ori provizioanele pentru litigii cu consumatorii, in contextul in care banca se confrunta cu creşterea numărului de procese intentate de clienţii care reclama clauze abuzive in contractele de credit cu privire la dobânda si comisioanele aplicate de banca sau in cazul creditelor in franci elveţieni (CHF). Recent, Raiffeisen Bank a pierdut un proces cu un client cu credit in franci elveţieni (CHF) la Judecătoria Timişoara, care a decis ca banca a încălcat legea practicând o dobândă mica in primul an de creditare, după care a majorat-o după bunul plac.
• CURENTUL
• Generalul Florescu, de la procesul Ceauşeştilor la adjunctul lui Ghiulbenghian
În ultimele săptămâni agenda publică a fost presărată cu denunţurile fostei nurori a lui Virgil Măgureanu susţinută de preşedintele Fundaţiei EURHONEST, Florin Ghiulbenghian. Site-ul Ministerului Justiţiei unde sunt publicate toate ONG-urile înregistrate în România, arată o singură fundaţie la care este înregistrat Ghiulbenghian ca preşedinte şi anume "Fundaţia Europeană pentru Bună Guvernare şi Prevenirea Corupţiei" la care vicepreşedinte pe Probleme Legislative este Mugurel Florescu, soţul judecătoarei Florescu Maria Cristina de la Curtea de Apel Bucureşti. Generalul Mugurel Florescu in 1989 era maior, calitate în care a participat la procesul soţilor Ceauşescu. Întrebat dacă procesul soţilor Ceauşescu a fost unul corect, Mugurel Florescu a spus că atunci atât se putea. Din aprilie 1990 până în aprilie 1993, Florescu a fost şef al Direcţiei Procuraturilor Militare. În această calitate, Florescu a fost după 25 de ani, alături de Virgil Măgureanu, Ion Iliescu şi Miron Cosma, învinuit în dosarul Mineriadei pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990.
• Cioloş: ANAF nu e un organ represiv, ci un partener al mediului de afaceri
ANAF şi-a prezentat astăzi bilanţul pe 2015 cu participarea premierului Dacian Cioloş care a declarat: "Cred că e important să înţeleagă toată lumea că ANAF nu e un organ represiv, ci este un partener şi trebuie să fie un partener al mediului de afaceri, un partener care acţionează pe baza unor reguli foarte clare, reguli stabilite de legiuitor", a afirmat Cioloş. "Aveţi instrumente şi aţi demonstrat că sunteţi eficienţi şi cred că îmbunătăţirea colectării, reducerea evaziunii fiscale se pot face fără a crea teamă în rândul celor care ştiu să îşi facă treaba în mod corect. (...) E important să colaboraţi cu acele instituţii ale statului care aplică legea şi să aveţi sprijinul acelor instituţii", a mai adăugat prim-ministrul.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Cum devii din inculpat, informator al procurorilor
"Ajută-mă şi nu-ţi mai caut alte fapte", aşa sunt convinşi inculpaţii de către anchetatori să devină investigatori sub acoperire în alte dosare. Procurorii îi răsplătesc pe colaboratorii sub acoperire, ca Nelu Iordache în dosarul lui Răzvan Murgeanu, făcându- le uitate alte fapte despre care Parchetele nu au fost sesizate oficial, susţin surse din procuratură. Anchetatorii nu riscă nimic, putând fi traşi la răspundere doar pentru sesizările înregistrate. Mai mulţi avocaţi şi judecători, cărora li s-a cerut un punct de vedere despre această procedură, s-au abţinut, spunând fie că nu sunt familiarizaţi cu ea, fie că, pur şi simplu, nu au auzit de aşa ceva.
• EVENIMENT SPECIAL organizat de Ambasada României în SUA în colaborare cu Eurasia Foundation
La 98 de ani după ce Sfatul Ţării de la Chişinău a aprobat unirea Basarabiei cu Regatul României şi la două zile după ce Sfatului Ţării 2 a aprobat Foaia de parcurs a Reunificării cu România până în 2018, Ambasada României în Statele Unite ale Americii a găzduit, alături de Eurasia Foundation, un dejun de lucru dedicat relaţiei dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană sub titulatura "Parcursul european al Republicii Moldova - provocări interne şi externe". La manifestarea organizată, pe 29 martie, în cadrul Ambasadei României au participat, în calitate de vorbitori, ambasadorul George Cristian Maior, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Republicii Moldova în SUA Veaceslav Pituşcan şi directorul adjunct al Biroului Europa de Est din cadrul Departamentul de Stat, Molly Montgomery.
• Ghiţă i-a convins pe deputaţii jurişti că este nevinovat
Decizia finală în cazul deputatului PSD va fi luată astăzi în plenul Camerei. Ghiţă a spus că a ajuns în situaţia de a avea probleme penale de un an, după ce PSD a pierdut alegerile prezidenţiale, pentru că, "pe căi directe sau indirecte", se doreşte ca el să facă denunţuri contra lui Victor Ponta. Deputaţii din Comisia Juridică nu au avizat, ieri, cererea de arestare a deputatului PSD Sebastian Ghiţă. Votul care a făcut diferenţa a fost cel al lui Eugen Nicolicea, au declarat surse parlamentare pentru EVZ. Mai exact, din 21 de voturi exprimate, 10 au fost "pentru", 5 abţineri şi 6 au fost "împotrivă". Astfel, nu a fost întrunit numărul de voturi necesare pentru arestarea sa. La limită, deputaţii jurişti au încuviinţat însă reţinerea deputatului PSD. Pe holuri se discuta că Ghiţă va fi salvat de arestare şi la votul de azi din Camera Deputaţilor.
• Dacian Cioloş a început să fluiere în biserica lui Klaus Iohannis. Pe furiş şi prin interpuşi
Un consilier al premierului Dacian Cioloş îl acuză pe preşedintele României că nu-şi asumă rolul de "pion central" al politicii externe, iar şeful consilierilor lui Klaus Iohannis aproape că-l jigneşte făţiş. Un episod neobişnuit pentru armonia ce caracterizează relaţia preşedinte-premier. "Lipseşte acel pion central care să-şi asume responsabilitatea soluţiilor. Faptul că fiecare îşi face treaba, nu este suficient, este important ca procedura să nu împartă rezultatul (...) Mi se pare că România este mult prea puţin prezentată în dezbaterile publice europene, transatlantice, la Washington, vizavi de ceea ce ne îngrijorează", a clamat Călin Ungur, consilier de stat al premierului. "Nu cred că trebuie să ne autoflagelăm şi să ne explicăm între noi fără să ne întrebe nimeni cât de slabă şi lipsită de imaginaţie este politica externă a României (...) Până la urmă, riscăm să părem noi înşine mai proşti decât suntem", a replicat acid Dan Mihalache, şeful Administraţiei Prezidenţiale.
• Carabulea îşi dă pe mâna DNA şi vechii prieteni
Condamnat penal pentru a doua oară şi cercetat într-un al treilea dosar de corupţie, omul de afaceri Ilie Carabulea a început să facă plângeri penale la DNA chiar şi împotriva vechilor prieteni. Avocatul Nicolae Ucă - singurul sibian din zona protipendadei care şi-a declarat public prietenia pentru Carabulea şi după ce acesta a fost condamnat pentru fapte de corupţie - este acuzat de Carpatica Asig (firma controlată până de curând de Carabulea) de faptul că a sustras din bugetul companiei 7,8 milioane de lei. În plângerea depusă la DNA Alba Iulia în septembrie anul trecut, reprezentanţii firmei lui Carabulea susţin că în perioada mai 2011 - septembrie 2014, sumele respective au fost virate în contul personal al lui Nicolae Ucă, fără "vreun document contabil care să justifice aceste plăţi". Conducere Carpatica Asig susţine că toate plăţile au făcute în baza unor contracte de asistenţă juridică fictive, cu complicitatea unor directori din cadrul Carpatica Asig.
• JURNALUL NATIONAL
• A minţit Dacian Cioloş? SRI îl contrazice oficial pe premier
Serviciul Român de Informaţii l-a contrazis oficial pe premierul Dacian Cioloş, după ce acesta declarase că teroriştii au folosit cartele prepay cumpărate din România în pregătirea unor atentate. SRI a precizat că, deşi există cartele româneşti în Siria şi Irak, nu se poate spune cu siguranţă dacă acestea sunt folosite de terorişti sau pur şi simplu de cetăţenii români rezidenţi în cele două ţări. "Înţeleg că au fost folosite cartele prepay din România în pregătirea unor atentate teroriste în altă parte", a declarat în weekend Dacian Cioloş. Premierul a revenit ieri pentru a-şi nuanţa declaraţiile. "Nu ştiu dacă au fost folosite cartele prepay din România la atentatele de la Bruxelles, nu am spus niciodată lucrul acesta", a spus el. În ciuda atentatelor, cartelele prepay pot fi cumpărate la liber în Belgia, la fel ca şi în România, fără a oferi datele personale. Ger- mania, Franţa, Spania şi Italia cer datele cumpărătorilor.
• Parlamentul a respins numirea lui George Orbean la şefia SRTv
Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a respins marţi propunerea de numire a lui George Orbean în funcţia de preşedinte-director general al SRTv. Decizia a fost luată cu 206 voturi "împotrivă", 185 voturi "pentru". Birourile permanente reunite au decis ulterior convocarea pentru miercuri, la ora 10,30, a plenului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a vota noul preşedinte-director general al SRTv. Potrivit secretarului Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, Consiliul de Administraţie al SRTv va desemna miercuri dimineaţă, la ora 8,00, o nouă persoană pentru funcţia de preşedinte-director general. Comisiile de cultură se vor reuni la ora 9,00 pentru audierea persoanei propuse şi pentru a redacta un raport.
• Piraeus Bank România a înregistrat pierderi de 42,7 milioane euro în 2015
Piraeus Bank România a înregistrat în 2015 pierderi de 42,7 milioane euro, dar banca susţine că are rezerve de capital adecvate (capital 'buffer' existent de circa 70 de milioane de euro), iar poziţia de capital a băncii este una solidă. 'Anul 2015 a fost unul greu, dar am anticipat dificultăţile astfel că, prin strategia abordată, indicatorii de capital s-au îmbunătăţit. Caracterul proactiv al politicilor noastre de capital s-a dovedit a fi unul corect, la fel ca şi în 2013-2014 când Piraeus Bank România a integrat ATE Bank România, rezolvând practic o problemă la nivel de sistem prin asumarea unui impact negativ de circa 150 milioane de euro. Curăţarea bilanţului şi consolidarea din timpul anului 2015 au însemnat pierderi asumate de acţionar, pentru repoziţionarea băncii', a declarat Cătălin Pârvu, CEO al Piraeus Bank România.
• Industria lânii şi a prelucrării pieilor, pe "Drumul Mătăsii"
Acolo unde nu mai ai industrie, materia primă nu mai este de folos. Este o lege a economiei de piaţă. Aşa s-a întâmplat şi în România. Prăpădul de după 1990, care a dus la dispariţia multor fabrici de confecţii, ateliere de covoare, tăbăcării şi blănării a avut efect de domino. Cei mai loviţi au fost ciobanii. Dacă înainte de 1989 mergeau la tăbăcării cu maşinile pentru a descărca blănurile, lâna şi pieile, acum aproape că nu mai au unde să le predea. Piaţa este dominată de samsarii turci. Dar, chiar şi aşa, mulţi crescători rămân în bătătură cu ele şi, de ciudă, de multe ori le aruncă sau le dau foc. Nicolae Cioranu, preşedinte Romovis, spune că ciobanii sunt doar crescători, ei nu pot face pe comercianţii. "Păi, înainte de '89 veneau ei şi îţi luau lâna de acasă, chiar dacă era amestecată cu balegă! Pieile erau acum cinci ani 25-30 lei una, acum dacă le dăm la patru lei. Noi nici nu ne scoatem tunsul oii, pentru că un tuns ajunge pe la 4-5 lei", a spus el.
• NATIONAL
• DNA virusează tot cu "miliardarii ploşniţa"!
De la începutul acestui an, procurorii anticorupţie au trecut la o etapa superioara a strategiei de ancheta, deschizând o adevărata "cutie a Pandorei" prin folosirea primilor "civili" care au fost autorizaţi legal sa facă pe "ofiţerii sub acoperire", pe perioada determinata, pentru a se putea strânge astfel probe care ar fi fost imposibil de obţinut prin metodele tradiţionale de filaj. Iar primul experiment, unul reuşit de altfel, este cel făcut pe "pielea" miliardarului Nelu Iordache, care a acceptat sa poarte tehnica de interceptare pentru a se strânge astfel probe mai mult decât concludente împotriva fostului consilier prezidenţial de pe mandatul lui Traian Băsescu, Răzvan Murgeanu. Însă, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, acesta nu este singurul caz de acest fel, procurorii DNA plasând deja mai mulţi "miliardari ploşniţa" in "cuiburile" tradiţionale de fiţe unde tratează diverse combinaţii importanţi oameni de afaceri.
• Berzele din Schitu Goleşti nu respecta hotărârile de guvern
Berzele-vedeta de la Schitu Goleşti au revenit acasă. Si nici de aceasta data n-au ales cuibul stabilit prin hotărâre de guvern. S-au oprit la cel pe care tot ele l-au ridicat anul trecut. Guvernul României a emis o hotărâre privind mutarea cuibului de berze din comuna argeşeana in urma reclamaţiei unui cetăţean. Berzele însă nu prea ţin cont de deciziile Guvernului. Pasările au venit in urma cu câteva zile si s-au instalat tot unde au vrut ele, mai precis in cuibul făcut anul trecut. In martie anul trecut berzele din Schitu Goleşti au devenit vedete peste noapte. După reclamaţia unui cetăţean deranjat de zgomotele făcute de păsări, guvernul a aprobat strămutarea cuibului. Au fost instalate chiar indicatoare care sa le arate pasărilor unde le-a fost mutat cuibul. A fost o întreaga desfăşurare de forte, ignorata însă de berzele care si-au ales singure un loc unde sa-si facă noul cuib.
• Liderii UE duc Europa de râpa
Europarlamentarul Traian Ungureanu acuza toleranta condamnabila cu care liderii europeni ii tratează pe teroriştii islamici si spune ca nu numai UE, ci întreaga Europa este in pericol. In timp ce aşteaptă demisiile liderilor europeni "pierduţi in catastrofa propriei arogante", Traian Ungureanu avertizează ca scopul teroriştilor este distrugerea civilizaţiei europene: "Miza e chiar Europa - lumea care ne-a creştinat, ne-a învăţat sa scriem de la stânga la dreapta, ne-a pus furculiţa in mina si ne-a lăsat in paza umanismul". In context, Ungureanu critica nu numai reacţiile tip "politically correct" adoptate de liderii UE, ci si toleranta manifestata de cetăţenii europeni: "Prim-miniştri si tot soiul de euro-grofi declara ca numai o minoritate năbădăioasă de musulmani sunt - bătu-i-ar vina de ghiduşi! - terorişti. Si asta pentru ca n-au avut de ales. I-am marginalizat, i-am oprimat si acum au tot dreptul sa ne taie capul in fata Comisiei Europene.
Firmele de construcţii, obligate sa garanteze lucrările pana la 5 ani
Firmele de construcţii vor fi obligate sa asigure o garanţie de 5 ani pentru lucrări de infrastructura considerate de importanta excepţională si deosebita, de 3 ani pentru lucrări de importanta normala si de 1 an pentru lucrări de importanta redusa, indica un proiect aflat in discuţie la Parlament. In acelaşi timp, o construcţie va fi data in folosinţă doar după admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor. Astfel, prin modificarea Legii privind calitatea in construcţii, pentru lucrările de infrastructura de importanta excepţională si pentru cele de importanta deosebita, cunoscute drept categorii de importanta A si B, termenul minim de garanţie va fi de 5 ani. Pentru construcţiile de importanta normala, respectiv categoria C, garanţia minima va fi de 3 ani.
• PUTEREA
• Nicolae Manolescu despre Eugen Simion: "E un tâmpit!"
Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), Nicolae Manolescu, membru al Academiei Române, a lansat un atac dur la adresa lui Eugen Simion, critic literar şi, de asemenea, academician. "E un tâmpit. Puteţi să daţi pe post chestia asta!", a declarat Manolescu, în replică la criticile pe care i le-a adus Simion într-un interviu acordat Mediafax. Şeful USR a fost extrem de tranşant: "Sunt prostii. Am mai auzit. El a declarat că a fost exclus. E un tâmpit. Puteţi să daţi pe post chestia asta!". Manolescu a declarat că Eugen Simion este doar suspendat la această oră pentru că nu şi-a achitat cotizaţia şi profită de acest lucru pentru a lovi în Uniune:
• Daniela Lulache: "Centrala de la Cernavodă este între primele cinci din lume!"
Sectorul nuclear românesc este cu siguranţă unul dintre cele mai moderne şi performante din economie. Centrala de la Cernavodă a ieşit, în mod constant, în ultimii ani pe primele locuri, concurând cu unităţi din întreaga lume. Directorul general al Nuclearelectrica (SNN), Daniela Lulache, vorbeşte într-un interviu acordat ziarului PUTEREA despre faptul că, la sfârşitul anului 2015, centrala nucleară din Cernavodă se afla între primele cinci din lume, din punct de vedere al eficienţei. Şefa Nuclearelectrica a atins şi un subiect sensibil, în contextul anchetei DNA în care fostul director al CNE Cernavodă, Ionel Bucur, a fost suspendat din funcţie, atribuţiile funcţiei de director CNE Cernavodă fiind preluate de Marian Şerban, acesta ocupând până la acel moment funcţia de director de centrală.
• ROMANIA LIBERA
• Cât petrol şi gaze mai avem
Fără noi investiţii, România mai poate produce ţiţei cel mult 12 ani şi gaze naturale cel mult nouă ani, potrivit specialiştilor din domeniu. Totuşi, deocamdată nu avem nevoie de importuri. Expertul în petrol şi gaze Tudor Popescu a declarat pentru "România liberă" că în prezent informaţia că în Marea Neagră s-au descoperit 80 de miliarde de metri cubi de gaze este nesigură. "E posibil ca prin anul 2020 să avem ceva cert şi să scoatem şi petrol de acolo", a precizat acesta. Pe de altă parte, Artur Stratan, preşedintele Asociaţiei Companiilor Petroliere, a afirmat pentru Digi 24 că, de la câştigarea la Haga a controlului românesc asupra platoului marin din zona Insulei Şerpilor, tot platoul marin a fost împărţit în 14 perimetre, unde se fac acum prospecţiuni.
• Terorismul modern, 48 de ani mai târziu
Atacurile de la Paris şi Bruxelles au şocat lumea întreagă. Însă, istoria ne demonstrează că aceste incidente nu sunt nici pe departe singulare în istoria bătrânului continent. În ultimii 45 de ani au avut loc peste 16.000 de atacuri teroriste în Europa, cu o medie de aproape 350 pe an, potrivit Global Terrorism Database. Vârful a fost atins în anul 1979, atunci când nu mai puţin de 1.019 atentate au lovit Europa. În anii ʹ70, ʹ80 şi ʹ90 frecvenţa atacurilor a fost de aproape 10 pe săptămână, însă începând cu 1997 numărul a mai scăzut. Cu toate acestea, atentatele care au readus groaza în Europa au revenit în anii 2000. Dacă cel mai sângeros atac terorist a avut loc în anul 2004 la Madrid, atentatele recente din 2015 şi 2016 de la Paris şi Bruxelles au lovit şi ele cu ferocitate. Terorismul în Europa a fost totuşi un fenomen omniprezent, mai ales între anii 1970 şi 1994. De la Armata Republicană Irlandeză (IRA) la gruparea separatistă bască ETA, din Spania, la Brigăzile Roşii din Italia, grupările extremiste separatiste sau de stânga au organizat atentate care au zguduit continentul.
• ZIARUL FINANCIAR
• Cel mai deştept băiat din energie a tras obloanele
Energy Holding, un business costruit pe puternice legături politice, care a beneficiat aproape un deceniu de cea mai ieftină energie din România şi care a alimentat cele mai mari companii locale printre care Petrom, Dacia sau Oltchim, a renunţat anul trecut la toţi clienţii din proprie iniţiativă. Pe 6 aprilie, compania mai are de primit un verdict într-un proces cu Hidroelectrica, firmă aflată acum în insolvenţă, prin care cere daune de peste un miliard de lei. Până acum, toate procesele intentate de Energy Holding producătorului de stat au fost pierdute. Dacă va pierde din nou, acesta ar putea fi finalul uneia dintre cele mai controversate istorii din energia românească post-decembristă. "La finalul anului trecut, Energy Holding, a renunţat la toţi clienţii din proprie iniţiativă. Au explicat că se retrag de pe retailul de energie şi că se implică în alte activităţi. Nu se ştie ce activităţi anume, dar acum Energy Holding este o nucă goală", spun surse din piaţă.
• Ce alternative de cash are Fondul Proprietatea după ce tranzacţia cu Electrica a picat
OMV Petrom, Romgaz, BRD şi Banca Transilvania sunt acţiunile cele mai lichide din portofoliul Fondului Proprietatea, în condiţiile în care fondul a refuzat oferta de 790 milioane de lei făcută de Electrica pentru exitul din cele patru filiale ale grupului de distribuţie a energiei, iar răscumpărările şi distribuţiile de capital cer fondului să îşi asigure un nivel confortabil de cash. Analiştii au cotat drept "ştire negativă" anunţul făcut luni-seară de către grupul de distribuţie Electrica şi Fondul Proprietatea că nu au ajuns la o înţelegere pentru exitul fondului din filialele de distribuţie nici după cea de-a doua rundă de negocieri. Acţiunile celor doi emitenţi au raportat deprecieri în şedinţa de marţi pe o piaţă în scădere. Scăderea a fost mai mare, de până la 2%, pentru acţiunile Electrica.
• Raportul de competitivitate al României - 2016
"România încă suferă din cauza percepţiei greşite. Consider că, făcând afaceri în România, este un lucru pozitiv. Dacă sunteţi aici, înseamnă că aveţi afaceri profitabile, altfel nu aţi fi prezenţi aici. Nu spun că este uşor să faci afaceri în România, dar spun că dumneavoastră reuşiţi să obţineţi rezultatele aşteptate. Imaginaţi-vă cum ar fi fără problemele cu care vă confruntaţi în raport cu administraţia. Ar fi plictisitor. Ce le-aţi spune prietenilor la cină?", le-a spus ieri ministrul economiei Costin Borc investitorilor străini prezenţi la lansarea "Raportului de competitivitate al României - 2016", realizat de o echipă de economişti din diverse zone ale economiei, sub egida AmCham, camera de comerţ americană în România. El însuşi angajat al unui grup străin înainte de a fi cooptat în guvern (a fost CEO al Lafarge România), Borc crede că problema principală este percepţia, iar odată schimbată aceasta, România va fi un loc atractiv pentru investiţii.