REVISTA PRESEI 30.05.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 30 mai 2014

ADEVARUL

Reducerea CAS se va negocia cu FMI pe mai multe scenarii, dar fără mărirea vreunei taxe sau a bazei de impozitare, promite ministrul Ioana Petrescu

Finanţele nu vor negocia cu FMI lărgirea bazei de impozitare, ca măsură compensatorie pentru scăderea cotei cu 5% CAS (aşa cum prevede scrisoarea de intenţie), susţine ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu. Reducerea va fi aplicată de la 1 iulie şi va afecta veniturile cu cel puţin 1,5 miliarde de lei. "La CAS am luat în calcul mai multe scenarii. Vrem date finale pe colectare şi în această lună. În linii mari este vorba să ne bazăm şi pe veniturile de la buget şi pe taxa de construcţii speciale. Vom vedea dacă este vorba şi de tăierea de alte cheltuieli. Există mai multe scenarii cu FMI. Să vedem ce acord va fi convenit", a spus joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Finanţelor. Ea a precizat că estimează pentru acest an o creştere economică mai mare decât anul trecut, când s-a înregistrat un avans de 3,5%, deci implicit mai mare decât cea înscrisă în legea bugetului, de 2,2%. Cifrele macroeconomice vor fi, de asemenea, renegociate cu delegaţia FMI. Impactul bugetar maxim: 2,6 miliarde de lei.

Situaţia din Ucraina, oportunitate pentru agricultorii din România

"România este foarte atentă la situaţia din Ucraina şi, momentan, nu există niciun fel de influenţă atât din punct de vedere al secetei, cât şi al conflictului", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în deschiderea dezbaterii "Focus Agricol", desfăşurată joi, la Bucureşti. "Noi suntem foarte atenţi la situaţia din Ucraina şi n-aş vrea să ne bucurăm de răul altora din cauza conflictului care este acolo. Dar, într-adevăr, competitorii noştri la Marea Neagră sunt reprezentaţi de Rusia şi Ucraina, în raport cu ţările arabe, acolo unde marea parte a produselor româneşti, în principal cereale, a mers în anul 2013 şi va merge şi în perioada următoare", a spus ministrul Agriculturii. România a fost, în acest an, privilegiată din punct de vedere al producţiei şi al condiţiilor meteo, dar "nu ştiu cum se va răsfrânge acest lucru în preţuri", a mai declarat Daniel Constantin.

Tocmai.ro: 15.000 de români au vândut produse în valoare de 1 milion de euro, într-o singură lună

Aproape 15.000 români au expediat produse prin intermediul serviciului de livrare gratuită oferit de cel mai mare site de anunţuri din România, www.tocmai.ro, de la lansarea serviciului - la jumătatea lunii aprilie 2014 - şi până în prezent. Valoarea produselor expediate depăşeşte 1.000.000 de euro. "Serviciul de livrare gratuită scade practic preţul de achiziţie al unui produs, prin simplul fapt că tocmai.ro plăteşte costul transportului pentru acel produs de la vânzător la cumpărător. Astfel, preţul final este mai mic, iar acest lucru înseamnă că userii tocmai.ro pot face afaceri mai bune.", a declarat Andreea Trif, Project Manager tocmai.ro.

Ponta: Memorandumul discutat de Guvern pentru liniile CFR este strategia mai veche negociată cu FMI

Memorandumul discutat, miercuri, în Guvern privind reducerea numărului de linii feroviare nerentabile este strategia mai veche negociată cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) privind închiderea acelor linii care produc pierderi, a declarat premierul Victor Ponta. El a răspuns astfel întrebat de presă despre memorandumul discutat de Guvern privind eficientizarea sectorului feroviar, care prevede închirierea unor linii CFR sau amenajarea în locul acestora a unor drumuri pentru transportul în comun, artere pietonale ori piste pentru biciclişti. Concentrarea pe o reţea feroviară mai restrânsă şi programe de reducere a costurilor sunt o parte dintre măsurile avute în vedere de Guvern pentru eficientizarea sectorului de transport feroviar, necesare pentru aprobarea Master Planului General de Transport al României.

Surse: şeful de cabinet al lui Uioreanu ţinea evidenţa mitei într-un carneţel

Conform unor surse judiciare, procurorii DNA Cluj ar fi ştiut exact ce sume ar fi luat mită preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. Aceştia ar fi avut la dispoziţie carneţelul fostului şef de cabinet al preşedintelui CJ Cluj, unde erau trecute aceste informaţii. Cheia dosarului preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu, ar fi fostul şef de cabine Răzvan Pop. Numele acestuia apare în dosarul firmei de transport Fany, procurorii susţinând că patronul companiei, Ştefan Cadar, i-a promis lui Răzvan Pop 10.000 de euro pentru a convinge Comisia de paritate a CJ Cluj să aprobe rezultatele licitaţiei pentru traseele de transport intrajudeţean din Cluj în forma dorită de patron. Cu toate că a recunoscut că a primit 6.000 de lei de la Fany, Răzvan Pop, nu a fost învinuit în dosar. Surse judiciare susţin că Pop ar fi spus procurorilor date importante despre "afacerile" lui Uioreanu.

Cum merge alianţa dintre PNL şi PDL la firul ierbii

Crin Antonescu şi Vasile Blaga au anunţat că PNL şi PDL vor merge, mai întâi, braţ la braţ pentru alegerile prezidenţiale, apoi se vor uni într-un singur corp politic. "De astăzi vor începe şi discuţiile în teritoriu, localitate cu localitate. Aleşii noştri din comune, oraşe şi judeţe trebuie să facă majorităţi. Ori suntem împreună, ori nu mai suntem", a spus liderul PDL, joi, la Adevărul Live. De partea cealaltă, Crin Antonescu, preşedintele demisionar al PNL, le-a cerut liberalilor din teritoriu să rupă imediat alianţele cu PSD, acolo unde ele mai există, şi să se alieze cu noii parteneri. Aşa s-au tranşat negocierile la Bucureşti. În ţară, însă, iţele politicii sunt mai încâlcite. I-am întrebat pe liderii politici din teritoriu, atât de la PNL, cât şi de la PDL, dacă sunt pregătiţi de o nouă alianţă. Răspunsurile sunt variate. În unele judeţe, USL încă mai trăieşte şi, probabil, va trăi în continuare.

Păgubiţii Dacia care şi-au transferat depunerile de la CEC la BRD vor primi banii în septembrie

Persoanele fizice care şi-au transferat după 22 decembrie 1989 banii de la CEC la BRD pentru achiziţionarea unui autoturism Dacia sau moştenitorii acestora trebuie să depună până la 15 iunie o cerere de restituire în unităţile BRD împreună cu alte documente. Plăţile vor fi efectuate din 4 septembrie, anunţă Banca Română de Dezvoltare (BRD).

De ce a votat Ponta cu Crin Antonescu în 2009 şi ce spune Mircea Geoană

Premierul Victor Ponta a declarat joi că mulţi dintre cei cu care a votat la prezidenţiale din '90 până acum nu au câştigat. El a spus că în 1990 a votat la prezidenţiale cu Ion Raţiu, care nu a câştigat, în 1992 cu Emil Constantinescu - nu a câştigat, în 1996 tot cu Constantinescu - câştigător, în 2000 cu Mugur Isărescu - nu a câştigat, în 2004 cu Adrian Năstase - nu a câştigat. Ponta a spus că în 2009 a votat în primul tur cu Crin Antonescu, iar în al doilea cu Mircea Geoană, ambii pierzând. Întrebat de ce nu l-a votat pe Geoană în primul tur, fiind purtător de cuvânt al campaniei acestuia, Ponta a răspuns: "L-am şi votat în turul 2, dar în turul 1 l-am votat pe Crin Antonescu, am considerat că e schimbarea de care avea nevoie România". Întrebat dacă Ion Iliescu şi Mircea Geoană ştiu că el nu i-a votat la prezidenţiale, Ponta a răspuns: " Eu am fost în Piaţa Universităţii şi după aceea am discutat cu domnul Iliescu de atâtea ori. Nu, nu s-au supărat pentru că le-am spus cinstit, le-am spus şi de ce".

Separatiştii susţin că au ucis 1.200 de soldaţi ucraineni

În Slaviansk şi Kramatorsk operaţiunea antitero se desfăşoară pe scară largă. Armata ucraineană atacă poziţiile separatiştilor cu aviaţia şi rachete "GRAD", scrie presa ucraineană. La Lugansk şi Doneţk, separatiştii nu se dau bătuţi şi recunosc că i-au reţinut pe observatorii OSCE. Aproximativ 1.200 de membri ai serviciilor de securitate ucrainene şi circa 200 de militanţi proruşi au murit în confruntările care au avut loc în ultimele 24 de ore în oraşul ucrainean Slaviansk, susţine Viaceslav Ponomariov, liderul local al insurgenţilor, citat de RIA Novosti. La Slaviansk trupele guvernamentale ucrainene au lansat în cursul dimineţii o ofensivă majoră, cu utilizarea avioanelor de luptă şi a artileriei, împotriva separatiştilor proruşi înarmaţi. Potrivit unui martor, prin oraş zboară proiectilele armatei. Separatiştii intră în locuinţe civile, trag câteva focuri de armă spre poziţiile militarilor şi înainte ca aceştia să răspundă cu foc, teroriştii părăsesc acel loc. Sunt surse care susţin că insurgenţii profesionişti", cei care dădeau comenzi, au părăsit oraşul şi a rămas doar "carnea de tun"

CURENTUL

Stelian Fuia, judecat pentru jaful de la Fundulea

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în cazul vânzării unor imobile aparţinând Staţiunii de Cercetare a Plantelor Medicinale Fundulea, prin care ar fi fost favorizată firma cumnatului său, prejudiciul fiind de peste 1,6 milioane de lei. Stelian Fuia, fost director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea va fi judecat de Curtea de Apel Bucureşti, pentru abuz în serviciu şi obţinerea de foloase necuvenite. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Daniel State, cumnatul lui Fuia, asociat la SC Procera Agrochemicals, Dragoş Alin Paraschivoiu, director la o societate specializată în agricultură, şi executorul judecătoresc Constantin Oprişan.

CURIERUL NATIONAL

Ruina pe care ne-au adus-o băncile

Precum nişte hoarde de vandali puşi pe distrugere ne apar bancherii... Nu mai e de glumă! Deja nu este vorba doar despre ravagiile din portofolii, despre economisiri risipite, despre pierderi rezultate din învârtirea hârtiilor financiare şi de falimente urmate de pierderi de milioane de locuri de muncă. Sistemul financiar trece la demolarea fizică a unor active din economia reală. Salvate de la prăbuşire în 2008 sub pretextul de a nu trage după ele întregul angrenaj economic global, instituţiile de credit trec la o nouă etapă în elanul lor distructiv. Una din cinci case în Detroit, fosta capitală a industriei auto mondiale, se află într-un stadiu mai mult sau mai puţin avansat de degradare, transmite Bloomberg. Deopotrivă proprietarii - în cea mai mare parte bănci care au executat silit foştii locatari - şi primăria oraşului par a fi găsit soluţia: demolarea imediată a 40.000 de case urmată de examinarea altor 44.000 de imobile, de asemenea, în vederea culcării lor la pământ.

Marine Le Pen şi-a prezentat, la Bruxelles, aliaţii

Preşedinta Frontului Naţional din Franţa, câştigătoarea scrutinului europarlamentar de duminică, intenţionează - în opinia corespondenţilor de presă acreditaţi la Bruxelles - să facă din PE un fel de "cal troian" pentru a-şi face cunoscute ideile la nivelul Uniunii Europene. Prima etapă este constituirea unui grup politic europarlamentar, obiectiv pe care, potrivit declaraţiilor sale de ieri, îl va atinge până la sfârşitul lunii iunie. Cu un aer triumfător, zâmbitoare ca întotdeauna, Marine Le Pen a ţinut miercuri, la sediul PE din Bruxelles, prima sa conferinţă de presă de anvergură internaţională. Ea i-a avut alături, la această "premieră", pe aliaţii săi din UE - partide având aceeaşi culoare politică: Geert Wilders, preşedintele PVV din Olanda, Mateo Salvini, secretarul general al Ligii Nordului din Italia, Harald Vilimsky, secretarul general al FPO din Austria, Gerolf Annemans, eurodeputat din partea partidului flamand Vlam's Belang.

21 de poveţe ca să te descurci în pieţele financiare de azi

In pieţele financiare experienţa contează mai mult decât orice pentru a asigura succesul investiţiilor tale. Într-un articol postat pe un blog la care contribuie şi preluat de publicaţia în format electronic Zero Hedge, Tim Price, director de investiţii la PFP Wealth Management, companie de administrare a activelor financiare din Marea Britanie, spune că şi acum pieţele bursiere se află într-o zonă în care investitorii cu mai puţină experienţă pot fi surprinşi asemenea femeii din Hong Kong. El oferă perspectiva sa personală care ar putea fi utilă investitorilor având în vedere provocările cu care se confruntă în prezent.

Toro: UDMR şi PSD au semnat un pact secret

Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, acuză UDMR că a semnat un pact secret cu PSD înaintea alegerilor europarlamentare prin care social-democraţii să beneficieze de al treilea mandat de deputat în PE al Uniunii, iar UDMR să primească "altceva în schimb". "Este important că UDMR a reuşit să treacă de pragul de cinci la sută şi să trimită doi reprezentanţi în PE, dar nu putem să nu ne gândim că, de fapt, au renunţat la un loc. Până acum erau trei reprezentanţi cu voturile maghiarilor în PE, acum sunt numai doi. Ce este îngrijorător, este că acest al treilea loc a ajuns la PSD, prin redistribuire, loc cedat de UDMR. A existat un pact secret între UDMR şi PSD, prin care Uniunea a renunţat la acest al treilea mandat, aşteptând să primească altceva în schimb de la PSD.

Biriş, despre taxa pe stâlp: Poate aduce încasări de jumătate mld. euro, nu lei, bani care ies din economie

Taxa pe stâlp ar putea aduce statului peste jumătate de miliard de euro în acest an, de 4-5 ori peste estimările autorităţilor, bani care sunt scoşi din economie, a declarat avocatul Gabriel Biriş, adăugând că "nicio ţară sănătoasă la cap nu-şi permite să impoziteze investiţiile". "Celebra taxă pe stâlp" este în realitate un impozit de investiţii şi a fost aprobată de Guvern fără consultarea mediului de afaceri şi în lipsa unei analize temeinice a impactului financiar, care ar putea fi în realitate de 4-5 ori mai mare decât estimările autorităţilor, a afirmat Gabriel Biriş la un eveniment de specialitate. Avocatul a adăugat că, în opinia sa, acesta este cel mai antieconomic şi antinaţional impozit din ultimii zece ani, iar nicio ţară "sănătoasă la cap" nu trebuie să permită impozitarea investiţiilor, măsura care descurajează şi alungă investitorii.

EVENIMENTUL ZILEI

Fiica lui Mircea Diaconu, angajată "de doi-trei ani" la Loteria Romană

Ana Diaconu, fiica fostului candidat independent la europarlamentare Mircea Diaconu, susţinut de PSD şi în special de Antena 3 şi Victor Ponta, lucrează la Loteria Română de "doi-trei ani", companie al cărui acţionar este statul roman, prin Ministerul Finanţelor. Potrivit Centrului de Investigaţii Media, Mircea Diaconu Diaconu, fost parlamentar PNL - actual europarlamentar, este mândru de fiica sa, care lucrează în publicitate pentru Loteria Română, mai ales că, spune politicianul, funcţia sa nu a contat la angajarea fiicei sale la Loteria Romana, companie cu capital integral de stat la care actionar este Ministerul Finantelor, condus din decembrie 2012 pana acum trei luni de colegul său de partid, Daniel Chiţoiu.

Reţea de TRAFIC DE OVULE la un SPITAL PRIVAT din TIMIŞOARA

Poliţiştii de la "Crimă Organizată" Timişoara au început ieri dimineaţă o serie de descinderi la reputaţi medici obstetricieni din oraş, constituiţi într-o reţea care trafica pe piaţa neagră ovule şi mame purtătoare. Primul vizat de anchetă este directorul celui mai mare spital privat din vestul României, spitalul Athena, Giatras Kontantinos, Alţi doi medici, români sunt vizitaţi şi ei de cei de la Crimp Organizată, dar şi o doctoriţă din Grecia. Acţiunea are loc sub directa supraveghere a DIICOT şi Timişoara vizează traficul cu ovule umane. Giatras Konstantinos a pus la cale o adevărată afacere prin care vindea ovule umane prelevate, de cele mai multe ori, fără ştirea pacientelor. Tinere din medii sărace dar şi femei de etnie rromă, donau ovule pentru 300 euro pentru o recoltare. Altă sursă de ovule provenea de la femeile care apelau la fertilizarea in vitro ( FIV), iar în momentul în care se supuneau procedurii de recoltare a ovulelor, unele erau ulterior vândute, fără ştiinţa lor. Ulterior, o procedură de inseminare in vitro cu ovulele cumpărate ajungea să coste 4.000 de euro.

Radu Gheţea rămâne în fruntea CEC Bank, dar nu pentru mult timp

Preşedintele CEC Bank îşi va păstra funcţia până când Ministerul Finanţelor se va decide cu privire la modul în care va fi condusă instituţia. Astfel, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, are în vedere o conducere dualistă, după modelul din băncile private, formată dintr-un consiliu de supraveghere şi un directorat. Din consiliul de supraveghere vor face parte specialişti în managementul riscului sau audit, care trebuie să aibă experienţă acumulată în instituţiile private. "Membrii consiliului trebuie să fie profesionişti din mediul bancar, specializaţi pe audit, managementul riscului sau macroeconomie", a explicat Ioana Petrescu. Discuţiile despre înlocuirea lui Radu Gheţea din fruntea CEC Bank au început după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat că fiica sa a luat un credit de la această bancă pentru a achiziţiona un teren agricol.

Case mai ieftine cu 55% faţă de 2008

Locuinţele vechi s-au ieftinit cu peste 50% faţă de momentul de apogeu al pieţei imobiliare (primăvara lui 2008); iar cele mai semnificative scăderi au avut loc în Capitală, acolo unde preţurile au cunoscut şi cel mai mare avânt în perioada de boom, potrivit imobiliare.ro. În mod previzibil, în Capitală au fost consemnate cele mai mari reduceri de preţ în perioada menţionată. Preţul mediu solicitat pentru o garsonieră a scăzut cu aproape 57%, de la 82.086 de euro în martie 2008, până la 35.600 de euro în aprilie 2014. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 55%, de la 123.003 euro, până la 55.154 de euro. Pe de altă parte, locuinţele cu trei camere s-au ieftinit cu aproximativ 54%, de la o medie de 149.361 de euro în urmă cu şase ani, până la 68.082 de euro în prezent.

JURNALUL NATIONAL

Miniştrii de Externe Theodor Baconschi şi Cristian Diaconescu au girat "jaful" de la institutul pentru românii de pretutindeni

Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni, aflat în subordinea Ministerul de Externe, a fost ruinat sub conducerea ministrului Theodor Baconschi, apoi în mandatul lui Cristian Diaconescu. Fostul şef al Institutului, Cristinel Dumitru, a transferat gratuit patru autoturisme, un tractor şi o autoutilitară către Universitatea "Dunărea de Jos", din Galaţi. Mai mult, inspectorii de la Curtea de Conturi au constatat un dezmăţ total pe banii românilor. În decembrie 2011, deşi nu a fost finalizată inventarierea bunurilor deţinute de Institut, s-a decis casarea unor mijloace fixe şi obiecte de inventar a căror valoare a fost estimată la peste 127.000 de lei . Culmea, au fost casate bunuri noi, aflate în stare de funcţionare. O parte din bunurile casate au fost predate ca deşeuri firmei Globex Expedition SRL. Mai mult, Cristinel Dumitru a transferat cu titlu gratuit către Universitatea "Dunărea de Jos", fără aprobarea Ministerului de Externe, patru autoturisme, o autoutilitară şi un tractor.

Liderul UKIP, Nigel Farage, declară că are o "problemă uriaşă" cu România

Liderul Partidului Independenţei din Marea Britanie (UKIP, eurosceptic), Nigel Farage, a declarat pentru CNBC că are "o problemă uriaşă" cu România, relatează postul de televiziune american, apreciind că atitudinea politicianului poate alimenta acuzaţiile că formaţiunea sa este rasistă. "Nu am o problemă cu românii. Am o problemă uriaşă cu România", a spus liderul UKIP. Farage a mai afirmat joi că "bande cunoscute de infractori" din România se îndreaptă spre Marea Britanie, unde autorităţile au fost obligate să le permită intrarea din cauza regulilor Uniunii Europene privind libera circulaţie pentru persoane , bunuri şi servicii. "Unele dintre aceste ţări post-comuniste nu au făcut tranziţia la o democraţie occidentală deplină. Au propriile lor minorităţi care sunt discriminate într-un mod realmente şocant şi bande infracţionale organizate au pus stăpânire pe ţări precum România", a susţinut Farage.

NATIONAL

Marian Petrache a dat buzna cu dubele in sectiile de votare!

Considerand probabil ca oricum se afla pe "toboganul" DNA, Marian Petrache nu s-a sfiit sa se dea in stamba chiar sub nasul procurorilor anticoruptie. Care, ce-i drept, s-au minunat de talentul organizatoric al presedintelui Consiliului Judetean Ilfov, care a reusit un adevarat tur de forta prin care si-a umilit practic concurenta politica. De asemenea, Marian Petrache si-a luat si masuri de protectie fara precedent, dar care, din pacate pentru "baronul" de Ilfov, nu au avut si eficienta dorita. Astfel ca, in prezent, anchetatorii pun cap la cap toate probele stranse in ziua alegerilor europene, pentru a intregi filmul fraudei electorale de proportii comise in "RAI"-ul de la marginea Capitalei. Realizata prin intermediul a mii de muncitori de pe santierele de constructii, care au fost dusi ca vitele, cu dube de marfa, fara scaune, la sectiile de vot stabilite dinainte.

Bolnavul Dinu Patriciu, "internat" prin restaurantele londoneze

Dinu Patriciu nu se dezminte si lupta cu indarjire pentru a-si pastra titlul de "taticul matrapazlacurilor". Insa atitudinea "miliardarului falit" din ultima vreme vizavi de dosarele in care este cercetat sau judecat intrece orice masura. In timp ce in Romania se da bolnav, Patriciu petrece bine mersi la Londra, alaturi de complicele sau George Gaita, dar si cu amanta Melanie Chen.

Cum vrea Vasile Blaga sa-i sufle partidul Elenei Udrea

Liderul PDL este gata sa-i reprimeasca in partid pe colegii atrasi de mirajul PMP-ului marca Basescu, cu o singura exceptie: Elena Udrea. Odata decisa (la recomandarea apasata a liderilor PPE) fuziunea cu PPE, Blaga a decis sa ierte pacatele gresitilor sai plecati la PMP si sa anunte public ca oricine vrea sa se intoarca in PDL este bine primit. Generozitatea lui Blaga nu functioneaza insa si atunci cand vine vorba despre Elena Udrea, o fosta colega de care actualul lider de partid nu mai vrea sa auda.

PUTEREA

RCS-RDS, în război cu LPF! Negocieri de doi lei pe nervii microbiştilor ahtiaţi după fotbalul românesc

În aceste zile se duc negocieri la sânge între cablişti şi oficialii televiziunilor Look TV şi Transilvania Live, deţinătorii drepturilor tv pentru următorii 5 ani, pentru retransmisia din această vară a meciurilor din Liga 1. Mai multe publicaţii centrale au relatat că RCS-RDS, cablistul nr. 1 în România, ar fi ajuns la o înţelegere pentru a difuza partidele din primul nostru eşalon, însă compania patronată de Zoltan Teszari a negat cu vehemenţă "dealul". Mai mult, RCS-RDS a depus plângere la Consiliul Concurenţei împotriva LPF, deoarece "vânzarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga 1 s-a făcut cu încălcarea legislaţiei concurenţei". De unde putem trage concluzia că Liga Profesionistă, condusă de Gino Iorgulescu negociază doar cu rivalii de pe piaţă ai RCS-RDS!

UE: Herman Van Rompuy propune o Europă mai protectoare

Preşedintele Consiliului European, belgianul Herman Van Rompuy, a cerut joi ca Uniunea Europeană să devină "mai protectoare" în raport cu cetăţenii săi. Oficialul european a declarat că "este imperativ ca UE să nu fie văzută doar ca un beneficiu pentru companii, ci şi pentru angajaţi". El a explicat că instituţiile UE trebuie să lucreze "nu doar pentru cei care se mişcă, ci şi pentru cei care rămân, nu doar pentru cei care au diplome şi competenţe lingvistice, ci pentru toţi cetăţenii". Van Rompuy s-a întâlnit şi cu prim-miniştrii Arseni Iaţeniuk (Ucraina), Iurie Leancă (Republica Moldova) şi Irakli Garibaşvili (Georgia). Liderul european a condamnat acţiunile Rusiei în Ucraina ca fiind inacceptabile, relatează Agerpres. Declaraţiile au fost făcute la decernarea Premiului Charlemagne. Oraşul Aix-La Chapelle din Germania acordă anual prestigiosul premiu acelor personalităţi care s-au evidenţia printr-o contribuţie importantă la unitatea Europei.

ROMANIA LIBERA

Sclav pe plantaţiile lui Ioan Niculae, cel mai bogat om din România

Cel mai bogat om din România, Ioan Niculae, îşi întreţine uriaşul imperiu agricol pe care l-a dezvoltat în sudul ţării prin munca a mii de ţărani săraci pe care nu-i plăteşte cu lunile. O investigaţie incognito a României libere a scos la iveală faptul că zilierii care lucrează pe terenurile latifundiarului primesc, după 12 ore de trudă, în cel mai bun caz o pâine sau o mână de făină. Camioanele holdingului InterAgro trec în fiecare dimineaţă prin satele din Giurgiu şi Teleorman să-i adune pe ţăranii săraci care vor să muncească pe pământurile administrate de holdingul lui Ioan Niculae. Oamenii vin şi de la zeci de kilometri depărtare, cu speranţa că la finalul zilei vor căpăta cei 40-50 de lei promişi pentru efortul lor. Numai că arareori se întâmplă aşa. Mai mulţi ţărani din Teleorman s-au plâns că anul trecut au primit abia la Crăciun puţinii bani care li se cuveneau încă din primăvară.

Ce gaură lasă în buget impozitarea regresivă?

Reintroducerea a trei trepte de impozitare, măsură promisă de Guvern în Strategia fiscal-bugetară 2014-2016, n-are şanse să fie pusă în practică prea curând. Reintroducerea acestui sistem ar costa bugetul trei miliarde de lei în condiţiile în care încasările în primele patru luni au fost mai mici decât ţintele stabilite. Guvernul va menţine impozitul pe venit (IV) la actualul nivel unic de 16% nu numai în acest an, ci şi anul viitor, în pofida promisiunilor cuprinse în Strategia fiscal-bugetară pe perioada 2014-2016, în care se prevede introducerea suplimentară a două trepte de impozitare, mai avantajoase decât actualul nivel unic de 16%. Cauza ar reprezenta-o aspecte tehnice, de declarare şi plată, care nu pot fi implementate până atunci, a declarat ieri ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu.

Proteste în Franţa. Mii de tineri au manifestat împotriva extremei drepte

După victoria istorică a partidului de extremă dreapta, condus de Marine Le Pen, în alegerile europarlamentare, mii de tineri au manifestat, sâmbătă, în Franţa, împotriva Frontului Naţional (FN). La Paris, mii de elevi de liceu şi studenţi (4.200, potrivit poliţiei; 8.000, potrivit organizatorilor) au scandat sloganuri auzite în mod tradiţional în timpul manifestaţiilor de denunţare a extremei drepte, între care "F de la fascist, N de la nazist" sau "Prima, a doua, a treia generaţie suntem cu toţii copii de imigranţi". De asemenea, sute de tineri au manifestat la Lyon (centru), Toulouse (sud-vest), Strasbourg (est), Marsilia (sud) şi în alte oraşe la apelurile unor sindicate studenţeşti şi ale elevilor de liceu, dar şi ale mişcărilor tinerilor socialişti, comunişti şi ecologişti. Frontul Naţional a obţinut un scor istoric, duminică, în alegerile europarlamentare, terminând detaşat pe primul loc cu aproape 25% din voturi.

Americanii l-au convins pe Sebastian Ghiţă că nu e bine să fii politician şi mogul media. Se negociază cu un grup german pentru vânzarea unei părţi din companie

Deputatul PSD, Sebastian Ghiţă, al cărui nume se leagă şi de postul România TV, explică într-un interviu acordat Hotnews, că doreşte să-şi diminueze influenţa de mogul media deoarece americanii "transmit anumite semnale" (not. red. legate de influenţa politicului în mass-media) şi "nu am puterea şi n-am nici chemarea, nici voinţa să mă lupt cu toată lumea". Un prim pas, renunţă să mai trimită mail-uri în redacţia România TV pentru a le "sugera" ziariştilor pe cine să invite în emisiuni. Al doilea pas, grupul media controlat de Ghiţă (site-uri, postul deradio şi cel TV) se pregăteşte de o tranzacţie comercială, urmând ca o parte să fie vândută "unui partener străin vizibil, cu experinţă pe piaţa europeană". Deputatul PSD subliniază că partenerul de negocieri este un grup german cunoscut, fără filiaţi sovietice. Însă, omul de afaceri nu intenţionează doar să vândă, ci şi să cumpere. A pus ochii pe câteva din activele trustului PRO. Este vorba doar despre ProFM/Info Pro.

ZIARUL FINANCIAR

Bursa de la Bucureşti a rămas rece la şirul de veşti bune din economie

Evoluţia pieţei locale este departe de cea a pieţelor de frontieră, care au crescut cu 13% în acest an, şi la kilometri distanţă de cea a burselor mature din Vest, Bursa americană a bătut noi recorduri ieri, cu indicele S&P 500 la cel mai ridicat nivel din istorie. Avansul modest al bursei are loc într-un context în care economia a afişat un plus de 3,8% în primul trimestru, cel mai ridicat din Europa, iar agenţia de rating S&P a reinclus România în categoria ţărilor recomandate in­vestiţiilor. Veştile bune din economie au mişcat însă cursul valutar, leul reuşind să se aprecieze în acest an până la un nivel de 4,39 pentru un euro, minimul ultimelor zece luni. Analiştii pun slaba evoluţie a bursei pe seama tensiunilor din regiune şi a faptului că investitorii au anticipat încă de anul trecut evoluţia economiei. În al doilea semestru al anului trecut, BET a crescut cu 20%.

Consumul este mai mic decât în 2009, dar factura la gaze pentru fabrici este cu 44% mai mare

Preţurile finale reglementate la gaze pentru consumatorii noncasnici au crescut cu 44% în perioada 2009-2014, în contextul în care industria a ars anul trecut 9,5 mld. metri cubi de gaze, cu 30% mai puţin faţă de 2008, anul de referinţă al economiei româneşti. "Creşterea preţului final reglementat de la un an la altul se explică prin creşterea diferitelor componente ale acestuia, în special creşterea costului de achiziţie a gazului, din cauza creşterii preţului gazului din intern conform calendarului de liberalizare, dar şi a celorlalte costuri care sunt incluse în structura preţului final", spun reprezentanţii GDF SUEZ Energy România, cel mai mare furnizor de gaze din România.

Rusia avertizează că situaţia din Ucraina riscă să se transforme într-o "catastrofă"

Rusia îi îndeamnă pe occidentali să execrcite presiuni asupra autorităţilor ucrainene pentru a opri escaladarea violenţelor şi alunecarea ţării către o "catastrofă naţională", a anunţat joi Ministerul rus de Externe, relatează AFP. "Operaţiunea armată desfăşurată de către autorităţile ucrainene continuă să producă victime", afirmă ministerul într-un comunicat. "Îi îndemnăm din nou pe partenerii noştri occidentali să-şi utilizeze influenţa asupra Kievului pentru a împiedica Ucraina să alunece către o catastrofă naţională", adaugă ministerul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb