REVISTA PRESEI - 30.08.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 30 august 2010

ADEVĂRUL

Fondul Proprietatea: raiul speculatorilor, iadul proprietarilor

În timp ce bătrânii deposedaţi de comunişti se luptă cu birocraţia pentru a-şi dovedi dreptul de retrocedare, "băieţii deştepţi" realizează câştiguri fabuloase, cumpărând ieftin dosare şi încasând dividende din acţiuni. "Adevărul" vă prezintă radiografia unui sistem creat pentru restituirea prin acţiuni a bunurilor neretrocedabile în natură, dar care a ajuns vacă de muls pentru speculatori.

Bani mulţi, interese mari

În anul 2005 a apărut Legea nr. 247, în baza căreia a fost creat acest fond, numit Fondul Proprietatea, iar mai târziu a fost elaborată o întreagă legislaţie de reglementare a funcţionării sistemului de retrocedare aflat în "spatele" lui. Fondul este compus din participaţii cedate de către stat (între 15% şi 25% din acţiuni) de la 88 de societăţi cu capital public, din care nu lipsesc "perlele" economiei naţionale. Menţionăm doar câteva: Petrom, Romgaz, Transgaz, Distrigaz, Electrica, Transelectrica, Hidroelectrica...

S-au strâns, astfel, bani mulţi

(peste trei miliarde de euro este numai capitalul social subscris şi vărsat), iar valoarea acţiunilor deţinute de Fond la societăţile din portofoliu a crescut continuu, mai ales în anii de boom economic. Numai că unde sunt bani mulţi roiesc şi interese mari, iar Ministerul Finanţelor - în calitatea lui de acţionar majoritar - a deschis destule portiţe pentru speculatori.

O ordonanţă pe placul "iniţiaţilor"

La început, în sistemul retrocedării nu existau decât foştii proprietari şi reprezentanţii statului. Intrarea persoanelor "neautorizate" nu era posibilă, pentru că acţiunile Fondului Proprietatea nu puteau fi vândute de către cei care le obţineau în baza dreptului de retrocedare. În 2008, însă, Ministerul Finanţelor, condus în acea perioadă Varujan Vosganian, a emis o ordonanţă pe baza căreia se puteau vinde şi cumpăra, totuşi, acţiuni FP. Iar speculatorii atât au aşteptat. În scurt timp, tranzacţiile cu aceste titluri au luat amploare şi prima consecinţă a fost o scădere dramatică a valorii acestora, până chiar şi sub 0,3 lei/acţiune (faţă de valoarea nominală de 1 leu).

Vosganian este convins că a luat o decizie bună

Contactat de "Adevărul" în legătură cu acea decizie, fostul ministru Varujan Vosganian ne-a spus că proprietarii, majoritatea în vârste foarte înaintate, nu mai puteau aştepta să se listeze Fondul, astfel că era normal să-şi poată vinde acţiunile pe o piaţă secundară.

"Mă întrebaţi dacă era bine ca oamenii să-şi vândă acţiunile? Eu zic că nu mai puteau să aştepte, în condiţiile în care cei mai mulţi au peste 80 de ani, iar listarea Fondului întârzia la nesfârşit.

Septembrie, ultimul tun

Sorin Mândruţescu,Corin Trandafir şi Bogdan Drăgoi se bat pentru poziţia de împuterniciţi ai acţionarilor în Consiliul Reprezentanţilor al Fondului Proprietatea. Peste câteva zile, Adunarea Generală a Acţionarilor Fondului Proprietatea va lua câteva decizii cruciale pentru activitatea instituţiei: schimbarea conducerii şi acordarea dividendelor. Acordarea de dividende în 2010 ar putea fi ultima împărţire a profitului cu acţionarii Fondului Proprietatea. Vor veni noi manageri, care vor acţiona ca în orice alt fond de investiţii.

PSD nu vede cu ochi buni scenariul Iohannis 2

Social-democraţii vor discuta în reuniunea de azi a Comitetului Executiv planul PNL de reluare a proiectului Iohannis, care ar presupune formarea unei majorităţi în jurul unui premier independent. Potrivit curentului deja existent în PSD, social-democraţii ar trebui să păstreze obiectivul desemnării premierul din rândurile lor. PSD nu s-a grăbit să reacţioneze la discursul de ultimă oră al liderului liberal Crin Antonescu, în care acesta relua tema creării unei majorităţi PSD-PNL-UDMR şi propunerea unui premier independent, după scenariul Klaus Iohannis de anul trecut.

Edilii scriu demisii şi îşi caută de muncă

Salariile foarte mici îi obligă pe primarii din mai multe localităţi să renunţe la posturi şi să-şi găsească slujbe mai bine plătite. Printre cei decişi să abandoneze fotoliul de primar se numără edilii din localităţile buzoiene Mihăileşti, Gherăseni şi Valea Salciei. Autorităţile judeţului Buzău se aşteaptă la probleme serioase în administraţia publică locală după ce mai mulţi dintre primarii de comune au anunţat că-şi vor da demisia pentru a se întoarce la vechile lor meserii.

De ce nu am ieşit încă din recesiune

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, i-a anunţat pe investitorii străini că economia românească a ieşit din recesiune, deşi PIB-ul nu a înregistrat creştere în două trimestre consecutive. Economia românească trebuie să parcurgă două trimestre consecutive de creştere pentru a ieşi din recesiune. Deocamdată, este aşteptată o scădere cu 1,9% în acest an.

Statul român umflă buzunarul băncilor

Ministerul Finanţelor trebuie să ramburseze băncilor comerciale, în ultimele patru luni ale acestui an, peste trei miliarde de euro, aşa încât datoriile statului sunt mai mari decât totalul subvenţiilor. Împrumuturile făcute de stat sunt din ce în ce mai împovărătoare. Cheltuielile cu dobânzile după primele şapte luni au ajuns la aproape 1% din PIB. Potrivit execuţiei bugetare din luna iulie, cheltuielile cu dobânzile la împrumuturile aparatului de stat au crescut cu peste 27% faţă de primele şapte luni ale anului trecut.

Ce randamente aduc pensiile facultative

Cei peste 200.000 de participanţi la fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au obţinut în ultimul an câştiguri ce le depăşesc pe cele înregistrate de depozitele bancare. Fondurile de pensii facultative au generat în ultimul an un randament de peste 10%. Cele mai bune performanţe le-au avut Raiffeisen Acumulare, Eureko Confort şi AZT Moderato.

CAPITAL

Firma cu profit uriaş şi zero angajaţi, la un pas să fie radiată

AMERICAN EUROPEAN MARKETING & ENTERPRISES SA, firma care a şocat publicând un profit de aproape 4 miliarde de euro este pe cale de a fi radiată, conform unor date raportate de ONRC. Astfel, pe data de 27 iulie 2010, a fost depusă o cerere de majorare de capital pentru a contesta iniţiativa de radiere a firmei care are probleme cu sediul. Cererea fost amânată pentru că se cere "descrierea aporturilor în natură, numele aporturilor care le efectuează şi numarul acţiunilor ce se vor emite în schimb".

Fiscul, furnizor de whisky pentru nunţile din toamnă

Amatorii de chilipiruri sunt clienţii de bază ai depozitelor în care se vând mărfurile confiscate de Fisc. Preţurile sunt mai mici decât în magazinele obişnuite, iar reducerile ajung până la 75%. < Cel mai bine se vinde acum whisky-ul. Este perioada nunţilor şi se cumpără câte 15-20 de sticle >, spune gestionarul depozitului din Giuleşti, singurul din Capitală al Direcţiei Generale de Finanţe Publice (DGFP). La 38 de lei sticla de 0,7 litri, nici nu este de mirare că vânzarea merge bine,

CURENTUL

Baza materială a Tineretului şi Sportului, pe mâna lui SOV. Tatăl FNI loveşte prin Corvin Nedelcu, secretar general al ANST

Ministrul Daniel Funeriu este pe punctul de a-i face cadou lui Sorin Ovidiu Våntu întreaga bază materială a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), un patrimoniu imens constituit din terenuri şi clădiri răspåndite în toată ţara. Valoarea acestor active, rămase în administrarea statului, este deocamdată necunoscută cåtă vreme aici este inclusă şi controversata moştenire a fostului UTC, o avere care a atras de-a lungul anilor tot soiul de escroci ascunşi în spatele unor fundaţii sau ONG-uri de partid. Cel desemnat de tatăl FNI să creeze instrumentul legal pentru această nouă hoţie se numeşte Corvin Nedelcu, un individ a cărui infiltrare la vårful PDL a fost atent pregătită.

Complicaţii, de Tia Şerbănescu

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, dl Mevlut Cavusoglu, a sosit la Bucureşti pentru a discuta cu oficialii români despre situaţia romilor proaspăt repatriaţi din Franţa. Dl Cavusoglu va avea o surpriză când se va întâlni cu premierul Boc al cărui nume înseamnă în limba sa maternă ceea ce în Franţa se numeşte merde iar în America se scrie shit. Dl Cezar Preda a mirosit ceva când le-a reproşat colegilor săi din guvern că "bagă partidul în rahat" cu măsurile lor. În loc s-o dreagă repede, guvernul s-a complicat şi mai rău: ministrul Gabriel Sandu a promis că va informatiza sistemul colectării şi va unifica declaraţiile într-una singură, anuală - iar în caz contrar, va demisiona. Poate să demisioneze pe loc întrucât declaraţia anuală, unificată, pe venitul global există deja şi se depune în luna aprilie a fiecărui an.

Crin, incapabil să rupă relaţiile pidosnice cu PSD-ul

După ce o vară întreagă a tot căutat fără sorţi de izbândă să-şi oficializeze relaţia de colaborare necondiţionată cu PSD-ul, în numele războiului comun de gherilă îndreptat împotriva Executivului şi a şefului statului, preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi-a mai arătat încă o dată ieri latura duplicitară la şcoala de vară a TNL-ului, când i-a luat la mişto pe liderii social-democraţi, sub deviza: "Pace stângii!", executându-i totodată din partid pe senatorul Cherecheş şi pe consilierul Zamfir Ciceu, sub pretextul că au stricat alianţa locală cu social-democraţii din Baia Mare. Pe de altă parte, pe Crin, deviza: "Adio, dar rămân cu tine!" pare să-l caracterizeze în relaţia specială pe care o dezvoltă tacit cu liderii social-democraţi, mascată la suprafaţă prin mici contre de discurs cu amicul Victor Ponta.

Catinca Roman a fost înşelată cu 15.000 de euro?

Catinca Roman a căzut, se pare, victimă unei false angajate a Primăriei Bucureşti. Mihaela Minciu, de profesie tehnician la un serviciu public de alimentare cu apă, a pus la cale un plan inedit pentru a se îmbogăţi peste noapte, scrie agentiadepresamondena.com. A început să se recomande drept angajată a Primăriei Capitalei, Direcţia Concesiuni, şi a început să le promită unor potenţiali investitori concesionarea de spaţii comerciale în centrul vechi al Capitalei în schimbul unor sume de zeci de mii de euro. Printre cei păgubiţi se află şi Catinca Roman, care, împreună cu cåţiva prieteni, plănuia să îşi deschidă o cafenea. Pentru a obţine în concesiune spaţiul respectiv Catinca şi asociaţii ei i-au dat Mihaelei Minciu suma de 15.000 de euro fără niciun fel de contract.

CURIERUL NAŢIONAL

Cum ne luptăm cu Fiscul

Contribuabilii pot beneficia de măsuri reparatorii atunci când se simt lezaţi în drepturile lor. Aveţi mare grijă cum formulaţi contestaţia şi unde o depuneţi. În ultimul timp, judecătorii au început să dea dreptate contribuabililor, însă autorităţile fiscale nu mai au bani să plătească prejudiciile. De multe ori se întâmplă ca autorităţile fiscale să greşească faţă de contribuabil, însă consultanţii fiscali atrag atenţia că aceştia trebuie să se informeze şi să afle care sunt drepturile lor într-o astfel de situaţie. Contribuabilii trebuie să ştie care sunt posibilităţile pe care le au la dispoziţie pentru a beneficia de măsuri reparatorii, atunci când se simt lezaţi în drepturile lor printr-un act administrativ sau prin lipsa unui astfel de act, atunci când aceştia fac o solicitare în sensul obţinerii unui act administrativ.

Piaza rea Hindenburg, din nou deasupra Manhattan-ului

Indicatorul Hindenburg semnalează un posibil crash pe Wall Street. Ultima dată când a apărut, în vara anului 2008, a fost urmat de un picaj de 47,3% al pieţei americane. O "incertitudine neobişnuită". Aşa a calificat Ben Bernanke, şeful Rezervei Federale Americane, starea de lucruri care domneşte atât asupra economiei SUA, cât şi a pieţelor financiare internaţionale. Investitorii nu ştiu cum să interpreteze datele statistice, contradictorii faţă de rezultatele companiilor listate, şi de aceea pieţele sunt marcate de volatilitate şi lipsă de direcţie. Totul pe fondul unei lichidităţi reduse care arată că principalii jucători se feresc să ia poziţii clare în piaţă. Mişcările divergente din pieţele valutare, dar şi între cele de acţiuni şi piaţa secundară a titlurilor de stat indică o nervozitate sporită în rândul investitorilor.

Protecţia Consumatorilor va tăia în carne vie

Recondiţionarea produselor alimentare retrase din consum ca fiind necorespunzătoare condiţiilor de calitate şi refolosirea ca materie primă a preparatelor culinare finite, amestecarea tocăturilor de carne crudă cu cele tratate termic, precum şi folosirea repetată a grăsimilor alimentare la operaţiunile de prăjire şi încorporare în preparate a grăsimilor folosite la prăjire, va fi amendată cu sume de la 2.000 până la 10.000 lei, se arată într-un proiect elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Păstrarea alimentelor în condiţii improprii, sancţionată cu până la 6.000 lei. Pentru nerespectarea normelor de igienă în unităţile publice, agenţii pot plăti şi 3.000 lei.

În iulie am mai pierdut două miliarde de lei

Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 20 mld. lei în primele şapte luni ale anului, echivalentul a 3,9% din PIB. ING: Cifra indică o slăbiciune deoarece semnalează o colectare modestă a veniturilor. ""Considerăm că situaţia actuală a deficitului bugetar este mai precară decât arată cifra de 3,9% din PIB""

Sectorul privat şi cel de stat ar putea avea salarii minime diferite

Guvernul ia în calcul separarea bugetarilor de angajaţii de la privat în stabilirea salariului minim. ACPR a propus menţinerea salariului minim la 600 de lei, urmând ca în negocierile în fiecare ramură să se stabilească un alt nivel. Agathon: În situaţii de criză este foarte greu de acceptat o majorare a salariului minim, însă pe ramuri nu sunt excluse majorări . Patronatele au propus la discuţiile de vineri cu reprezentanţii Ministerului Muncii şi cu premierul Emil Boc separarea bugetarilor de angajaţii de la privaţi în stabilirea câştigului minim, variantă luată deja în calcul de Guvern.

Publicitatea pe net: ce-i mult strică

Reclamele catalogate drept "sâcâitoare" au obţinut cele mai mici punctaje la fiecare din efectele publicităţii online. 37% din utilizatorii de internet sunt influenţaţi de publicitatea online fără să dea click. 72% din aceştia completează cu ajutorul internetului informaţiile despre branduri. Acţiunile excesive şi intruzive ale publicităţii pe internet sunt cele mai lipsite de eficienţă şi cele mai deranjante pentru consumatori, potrivit studiului Voice of the Internet User, realizat de IAB România şi eResearch Corp.

Noul administrator judiciar al Rodipet este SC Euroconsulting SPRL

Lichidatorul se află pe lista practicienilor în insolvenţă agreaţi de ANAF. Consulta 99 a anunţat că va face contestaţie. Contractul încheiat de Baalbeck pentru 7 spaţii pentru chioşcuri din Capitală va fi discutat în instanţă. Network Press Concept, fosta Rodipet, a publicat deja un anunţ privind schimbarea lichidatorului judiciar Consulta 99, în locul acestuia fiind desemnat SC Euroconsulting SPRL, societate aflată în lista practicienilor în insolvenţă agreaţi de către ANAF şi reprezentată prin avocat Andi Gabriel Grosaru, se arată în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă publicat la data de 24 august 2010.

EVENIMENTUL ZILEI

PDL-iştii aşteaptă un semn de la Băsescu

Voinescu: remanierea e necesară. Guvernul are un deficit de încredere major. Stolojan: nu e bună ideea schimbării pentru că unii sunt nerăbdători. Cu o zi înainte de expirarea termenului de graţie dat de preşedintele Traian Băsescu guvernului Boc, PDL-iştii flutură steagul remanierii. Unii fac deja lista trasferurilor, alţii, mai rezervaţi, îl aşteaptă pe Emil Boc să vină cu analiza miniştrilor. Din ambele ecuaţii nu lipseşte întâlnirea promisă cu şeful statului pentru a lămuri lucrurile. Până atunci pe lista miniştrilor pe care PDL-ştii îi visează plecaţi de la Palatul Victoria figurează remaniabilii "de serviciu" Mihai Şeitan (Muncă), Sebastian Vlădescu (Finanţe), Mihai Dumitru (Agricultură), Adriean Videanu (Economie) sau Radu Berceanu (Transporturi).

Cum a fost îngropată Unirea de vilele lui Dumitru Bucşaru

"Uimirea" Urziceni a apărut din neant în peisajul fotbalului românesc şi este pe cale să dispară la fel. Din cauza problemelor financiare, patronul ialomiţenilor îşi vinde jucătorii la kilogram. Unirea Urziceni, echipa care cu nici un an în urmă uimea Europa fotbalistică, a ajuns acum un talcioc de unde fiecare poate lua tot ce pofteşte. Aflat într-o acută criză financiară, patronul Dumitru Bucşaru şi-a scos jucătorii pe tarabă.

FINANCIARUL

8.000 de bugetari concediaţi, dar cheltuielile de personal au crescut cu 300 mil. Lei

La nivelul bugetului general consolidat, acestea au scăzut în primele şapte luni cu 4,7%. România a înregistrat după primele şapte luni din 2010 un deficit al bugetului general consolidat de 20 de miliarde de lei, după ce a urcat în luna iulie cu aproape două miliarde de lei. În pofida angajamentelor de a finaliza cât mai repede consolidarea fiscală, guvernul nu poate controla cheltuielile de personal. Deşi a desfiinţat 8.000 de posturi din instituţii publice aflate în subordinea sa, cheltuielile de personal au crescut cu 300 de milioane de lei.

Rompetrol convoacă AGA să decidă cum să nu platească niciun leu statului

Kazahii de la KazMunaiGaz vor aproba pe 30 septembrie majorarea capitalului social al Rompetrol Rafinare cu 517 milioane de euro. În ziua de 30 septembrie, acţionarii kazahi ai rafinăriei Petromidia vor hotărî câte obligaţiuni vor mai răscumpăra de la stat şi câte dintre acestea vor fi convertite în acţiuni. Ei iau serios în calcul majorarea capitalului Rompetrol Rafinare cu 517 milioane de euro, ceea ce înseamnă că statul nu va mai vedea niciun ban din datoria istorică.

Guvernul aprobă în fiecare an câte o Lege a salarizării unitare

Un proiect în acest sens se află în dezbatere publică şi ar trebui adoptat până la finele anului. Un act normativ similar a fost aprobat în 2009, tot în mare grabă, prin asumarea răspunderii. Noul text cuprinde diferenţe majore, de la nivelul salariului minim la grila de încadrare a angajaţilor. Zilele acestea se discută tot mai mult de noua Lege a salarizării unitare în sistemul public. Premierul Emil Boc şi ministrul Muncii, Mihai Şeitan, fac declaraţii despre cât de important este acest act normativ şi anunţă creşteri de salarii. În plus, şeful Executivului atrage atenţia Parlamentului că trebuie să adopte urgent documentul, pentru că, în caz contrar, nu poate fi întocmit bugetul de stat pentru 2011.

Cum arată PER-urile la BVB după primul semestru

Nu toate acţiunile care au scăzut mult sunt "ieftine", la fel cum alte titluri nu s-au "scumpit" odată cu creşterile de preţ. Băncile, companiile de construcţii sau cele din transporturi şi metalurgie rămân cu multiplii de evaluare peste media pieţei după rezultatele la şase luni, deşi cotaţiile lor au avut evoluţii similare sau, de cele mai multe ori, mai slabe decât a indicelui BET. De partea cealaltă, companiile de utilităţi, sectorul farmaceutic sau industria de petrol şi gaze au, în pofida creşterilor de preţ, indicatori fundamentali încă atractivi. PER-urile (price earning ratio - profitul pe acţiune raportat la preţul acţiunii) emitenţilor de pe Bursa de Valori oscilează de la valori de 4, în cazul unor companii ca Azomureş, STK Emergent sau Electroaparataj, până la valori de trei cifre, cum este cazul Comelf

GÂNDUL

Fiscul din România, Germania şi SUA încearcă să rezolve misterul megafirmei de la Braşov cu profit de 3,68 miliarde de euro

Noi elemente în scandalul firmei braşovene cu profit de 3,68 miliarde de euro: Registrul Comerţului a acceptat înregistrarea societăţii fără a verifica evaluarea aportului în natură. Abia şase luni mai târziu a fost făcută o cerere în acest sens . În contradicţie cu prevederile legale, la sfârşitul anului 2007, Oficiul Registrului Comerţului Braşov a admis înmatricularea societăţii American European Marketing & Entreprises, fără a verifica modul de evaluare a aportului în natură de 50 milioane de dolari. Potrivit Legii 31/1990 a societăţilor comerciale, judecătorul delegat pe lângă Registrul Comerţului trebuia ca, în termen de trei zile de la înregistrarea cererii de înmatriculare a firmei, să numească un expert autorizat.

Guvernul nu stă la coadă: cum a uitat statul să plătească o datorie de 1,5 miliarde de euro către mediul privat

Ministerul Finanţelor refuză să facă publice datoriile totale ale statului către companii. La finele lunii iunie statul avea către mediul privat datorii mai vechi de 90 de zile de 1,847 miliarde de lei, dintre care cea mai mare parte, peste un miliard de lei, reprezintă datoriile autorităţilor locale, conform datelor ministerului de Finanţe obţinute la solicitarea Gândul. Când vine vorba despre datoriile totale ale statului către mediul privat însă, ministerul tace mâlc, încercând să ascundă aceste cifre cât de mult poate.

JURNALUL NAŢIONAL

"Grasul" de 80 milioane de euro din spatele CFR Călători

În timp ce angajaţii de la stat pierd 25% din salariu, operatorii privaţi cresc salariile, pe subvenţiile bugetare, cu 25%. În timp ce angajaţii CFR Călători sunt ameninţaţi cu pierderea locului de muncă, iar societatea merge din pierdere în pierdere, Ministerul Transporturilor, prin grija lui Radu Berceanu, a vărsat din bugetul statului, numai în ultimii doi ani, subvenţii de 80 milioane de euro. Fericiţii câştigători ai sumelor frumoase sunt operatorii privaţi de cale ferată. Lucrurile s-au tranşat în 2007, când s-a adoptat hotărârea 1409/2007 privind închirierea unei părţi din infrastructura feroviară neintero-perabilă. Ideea era ca CFR să scape de "povara" menţinerii liniilor neutilizate.

SAR cere abrogarea OUG 58/2010

Societatea Academică din România (SAR) cere abrogarea OUG 58/2010 privind impozitarea drepturilor de autor, a normelor de aplicare, precum şi eliberarea din funcţie a celor care au redactat sau au avizat actul normativ şi normele sale de aplicare. Potrivit SAR, OUG 58/2010 are probleme majore de concepţie şi redactare şi trebuie abrogată neîntârziat. În formularea actuală, legea creşte nepermis discreţia administrativă. Ordonanţa se contrazice flagrant cu normele de aplicare, fiind, de fapt, neimplementabilă.

ROMÂNIA LIBERĂ

De ce vin străinii să dea cu sapa în România

Din ce în ce mai mulţi străini vin în satele româneşti pentru vacanţe active: turiştii muncesc cot la cot cu gazdele lor, primind în schimb casă şi masă. Francezi, germani sau americani renunţă la confortul hotelurilor ca să experimenteze un alt stil de viaţă, dar şi pentru "a găsi suflet".

Negocierea

Stăpânul casei dă ordine scurte, precise. Responsabilităţile se împart după micul dejun. Gazda are de rezolvat o problemă. Vechiul pridvor trebuie înlocuit cu o construcţie similară, dar nouă. Casa în stil săsesc datează din 1938, după cum scrie pe frontispiciul ei. Dacă nu era vorba de treaba asta, atunci am fi avut altceva de făcut - să curăţăm grajdurile, să cărăm gunoiul, să cosim. E drept că la anumite munci, precum cositul, se bagă un cunoscător. Gazda discută de la început cu fiecare dintre oaspeţii săi - tu la ce te pricepi? Ca să execuţi cu spor doar ce ştii mai bine.

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Trei, Doamne, şi toţi trei... să demisioneze!

Legea răspunderii ministeriale de pe vremea lui Carol I i-ar fi trimis pe Boc, Şeitan şi Vlădescu după gratii. România se află în ilegalitate: atât componenta sa publică, cât şi cea privată. Ordonanţa de Urgenţă 58/2010 şi Hotărârea de Guvern 791/2010 sunt pline de ilegalităţi, atât pe fond, cât şi în ceea ce priveşte procedura de adoptare. Primii care au încălcat prevederile OUG 58 au fost guvernanţii, prin depăşirea termenului legal de adoptare a normelor metodologice, şi nu contribuabilii care nu şi-au depus declaraţiile. Iar normele, emise cu întârziere, se bat cap în cap cu ordonanţa pe care ar trebui s-o explice. Răspund miniştrii pentru încălcarea legii?

Firmele de stat au tras pe sfoară recesiunea

Bugetele companiilor din subordinea ministerelor nu prevăd nici restructurări, nici tăieri de salarii. Firmele de stat continuă să ofere salarii medii cuprinse între 1.000 şi 3.000 de euro lunar, în anumite ca-zuri, iar rectificarea bugetelor acestor companii a fost doar o măsură de "acoperire" a cabinetului Boc în faţa celorlalte categorii sociale, care au pierdut un sfert din venituri prin adoptarea legii de reducere a cheltuielilor bugetare. Mai mult decât atât, bugetele rectificate ale firmelor din subordinea ministerelor arată foarte clar că Guvernul nu intenţionează nici să concedieze perso-nalul excedentar din aceste unităţi.

Cum ne micşorăm rata la credit fără să dăm banca în judecată

Băncile ţin cu dinţii de dobânzi, dar clienţii pot găsi soluţii pentru a se mai elibera de povara datoriei. Negocierea unei dobânzi mai mici sau refinanţarea creditului la aceeaşi bancă sau la alta, cu o ofertă mai bună, reprezintă alternative la care pot apela cei care plătesc în prezent rate prea mari. Noua legislaţie obligă băncile să elimine comisioanele de rambursare anticipată a împrumuturilor şi să schimbe formula de calcul al dobânzii cu una transparentă, ceea ce va permite clienţilor să renunţe mai uşor la vechile credite şi să le aleagă pe cele cu dobânzi mai mici. Mulţi rămân însă prizonierii ratelor mari, din cauza prăbuşirii valorii ipotecilor şi a scăderii veniturilor.

ZIARUL FINANCIAR

Cum arată bilanţul miniştrilor care ar fi trebuit să scoată România din criză

Ziarul Financiar a rezumat plusurile şi minusurile miniştrilor cabinetului Boc. Guvernul a trecut la restructurare, dar din păcate doar în ultimul moment, iar măsurile de relansare economică şi eficientizare a actului administrativ lipsesc.Având în vedere discu-ţiile tot mai intense privind o posibilă remaniere la 1 septembrie, Ziarul Financiar a făcut bilanţul miniştrilor unuia din cele mai contestate cabinete din 1989 încoace. ZF a pus în balanţă, în cazul fiecărui ministru, trei lucruri care pot fi notate cu plus şi trei care sunt notate cu minus.Care sunt aprecierile care vor cântări în balanţa care decide cine pleacă şi cine rămâne în Guvern se va şti miercuri.

Kazahii pregătesc o lovitură strategică la Petromidia

Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC), compania care deţine rafinăria Petromidia, şi-ar putea majora capitalul social cu peste un miliard de euro, acţionarii kazahi ai rafinăriei fiind hotărâţi să meargă mai departe cu planul de conversie în acţiuni a obligaţiunilor nerăscum-părate de la stat, în valoare de circa 517 mil. euro. În plus, kazahii au propus ca acţionarii actuali ai companiei să poată subscrie o sumă egală cu obligaţiunile care vor fi convertite în acţiuni. Grupul Rom-petrol, deţinut în proporţie de 100% de Kaz-MunaiGaz, controlează prin diferite entităţi peste 98% din acţiunile Rom-petrol Rafinare. Asta înseamnă că, dacă kazahii vor subscrie la rândul lor 500 mil. euro în majorare, statul nu doar că va fi acţionar minoritar la Petromidia, dar va avea o participaţie de sub 33%.

Creşterea TVA a ridicat veniturile bugetare în iulie cu 7,5%

Decizia de majorarea a TVA la 24% şi creşterea accizelor au determinat o creştere a veniturilor bugetare în iulie cu 7,5% faţă de aceeaşi lună de anul trecut, la 16 mld. lei, continuând tendinţa ascendentă a încasărilor din iunie.În urma acestei evoluţii, veniturile colectate la bugetul general au ajuns după şapte luni în teritoriul pozitiv pentru prima dată în acest an, la 93,3 mld. lei, cu 1,2% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Analiştii BCR remarcă majorarea cu 17% a încasărilor din TVA iulie la iulie, estimând că în lunile următoare sunt de aşteptat mai multe efecte pozitive de pe urma creşterii cotei la 24%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb