• ADEVARUL
• "Klaus Iohannis, preşedinte-lucrător"
Şeful statului i-a cerut premierului să renunţe la eticheta de tehnocrat dacă vrea să rămână la Palatul Victoria şi după alegerile parlamentare. Analiştii politici spun că Iohannis a început să devină, pe tăcute, poreşedinte-jucător, în timp ce Dacian Cioloş este văzut drept salvatorul PNL. Klaus Iohannis are nevoie ca Cioloş să fie asumat de un partid. "După alegeri vom avea un guvern politic, asta însemnând că toată lumea va reprezenta un partid, aşa funcţionează democraţia", a mai spus Iohannis. "In percepţia publică, Iohannis a devenit preşedinte-lucrător. Sesizăm o accelerare a agendei preşedintelui, îl vedem mult mai des în teritoriu. Klaus Iohannis a ieşit din dinastia Facebook şi a intrat în viaţa reală", a comentat analistul politic Radu Magdin.
• SMURD şi Ambulanţa Bucureşti, sub lupa anchetatorilor
Medicul de pe ambulanţă ajuns la locuinţa artistului după primul apel la 112 nu i-a făcut pacientului un EKG şi nici nu a consemnat în fişă refuzul acestuia de a fi transportat la spital. Aşa au stabilit şefii doctorului, care au decis să-l sancţioneze cu 10 la sută din salariu pe două luni. Nici intervenţia SMURD nu a fost însă perfectă. Anchetatorii au ridicat pentru cercetări defibrilatorul SMURD. Se pare că acesta era defect. Parchetul Capitalei a deschis un dosar penal pentru moarte suspectă, având în vedere vârsta actorului, care avea doar 55 de ani.
• Doctoratul lui Kövesi. Pe cine îngroapă autodenunţul lui Ghiţă
Autodenunţul lui Sebastian Ghiţă în cazul muşamalizării presupusului plagiat al Laurei Codruţa Kövesi este mai mult o lovitură de imagine pregătită în detaliu, afirmă analiştii. Cert este că deputatul nu riscă nicio sancţiune penală în cazul în care se va adeveri ce a scris în autodenunţ. Toţi ceilalţi însă, da. Asta pentru că legea îl exonerează de orice culpă pe denunţător dacă a sesizat faptele înainte de începerea urmăririi penale. Mai mult, Sebastian Ghiţă şi-a atins un prim obiectiv: cel de imagine, susţin analiştii.
• Sebastian Ghiţă "a uitat" acasă probele care să susţină autodenunţul
Autodenunţul lui Sebastian Ghiţă privind teza de doctorat a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi s-a transformat joi într-un dosar penal "in rem" (cu privire la faptă). Acuzaţia: instigare la fals intelectual. Asta după ce joi, procurorii de la Parchetul instanţei supreme l-au audiat pe Sebastian Ghiţă ca martor. Surse judiciare au explicat, pentru "Adevărul", că deputatul a nu a depus niciun document care să susţină acuzaţiile pe care le aduce. El ar fi promis că urmează să revină cu noi probe în zilele următoare.
• Euro 2020 in Romănia ar putea fi doar un vis!
Detaliile din documentele convenite cu guvernul României si anunţate la UEFA nu au fost respectate, anunţă Mircea Sandu. Fostul şef de la FRF spune că obiectivele sunt departe de a fi atinse cu 4 ani înaintea Europeanului. "Euro nu înseamnă doar Bucureşti, ci si alte 5 oraşe. Iaşiul trebuia să aibă un proiect cu stadion nou. Timişoara era alt oraş de pe listă, tot cu stadion nou. Craiova era al treilea, Constanta era al patrulea si aveam deja Clujul, unde lucrurile erau deja in regulă. Nu s-a făcut nimic. Trebuie puse in primul rând puse la punct proiectele si legile de investiţii.. Metroul din Bucureşti până la aeroport va fi gata in 2024 sau 2021. Nu vreau sa folosesc cuvinte mari, dar eforturile pe care le-am făcut nu se materializează", a spus Sandu la Digisport.
• A patra armată a lumii a declanşat atacul. Un război, gata să reînceapă
Armata Indiei a anunţat că a executat "lovituri chirurgicale" împotriva teroriştilor, de-a lungul graniţei cu Pakistanul, în regiunea disputată Caşmir, notează BBC. Operaţiunea armatei indiene a avut rolul declarat de a preveni atacurile plănuite de militanţii din Pakistan, a declarat un oficial militar. Acesta adăugat că loviturile au provocat "pagube semnificative" teroriştilor şi celor care îi susţin. În schimb, Pakistanul a negat că loviturile chirurgicale ale Indiei au avut loc. Tensiunile au crescut după un atac al militanţilor asupra unei baze indiene din Caşmir, care a ucis 18 soldaţi. India a acuzat Pakistanul, care a negat însă orice responsabilitate.
• Primele avioane F-16 ale României, ajung în ţară
Primele şase avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, pe care România le-a preluat miercuri de la Portugalia, au plecat joi dimineaţă spre ţara noastră. La bordul acestora s-au aflat piloţi ai Forţelor Aeriene Române care au fost instruiţi special pentru a manevra aceste aeronave. Ceremonia de predare-primire a primului lot de avioane F-16 Fighting Falcon de către Forţele Aeriene Române de la Forţele Aeriene Portugheze a avut loc miercuri la Baza 5 Aeriană din Monte Real. Cele şase aeronave, modernizate în varianta MLU M5.2, vor fi operate de la Baza 86 Aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă", de la Feteşti, potrivit Ministerului Apărării Naţionale.
• BANCHERUL
• Un nou regulament de creditare al BNR face ordine si pe piaţa IFN-urilor
Instituţiile Financiare Nebancare (IFN-uri), care in ultima perioada s-au lansat într-o campanie agresivă de acordare de credite online, unele ademenindu-si clienţii chiar si cu împrumuturi fără dobândă, vor fi obligate de Banca Naţionala a României, printr-un nou regulament, sa practice condiţii de creditare la fel ca băncile, mai ales in privinţa verificării riscurilor clienţilor, inclusiv la Biroul de Credit. In Monitorul Oficial nr. 755 din 28 septembrie 2016 a fost publicat Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 5/2016 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 17/2012 privind unele condiţii de creditare. Conform precizărilor făcute de BNR, noul regulament urmăreşte crearea unui regim similar celui impus creditelor imobiliare rezidenţiale şi pentru creditele de consum.
• CURENTUL
• Creditele în franci elveţieni ale românilor se ridică în prezent la 5,8 miliarde de lei
Nu se justifică în niciun fel amânarea dezbaterilor tehnice din Comisia de Buget, Finanţe şi din Comisia Juridică pentru a tranşa într-un fel sau altul problema gravă a românilor creditaţi în franci elveţieni, de care principali vinovaţi se fac BNR şi instituţiile de credit care au profitat de lipsa de educaţie financiară a populaţiei. Aşadar, săptămâna viitoare este esenţială dezbaterea temei în comisiile reunite din Camera Deputaţilor. La finalul lunii iunie 2016, soldul creditelor denominate în franci elveţieni acordate populaţiei s-a situat la 5,8 miliarde de lei, diminuându-se semnificativ faţă de 7,6 miliarde de lei la finalul anului 2015. Aceste credite reprezintă aproximativ 3% din volumul creditelor acordate sectorului real şi aproximativ 5% din totalul creditelor acordate populaţiei (iunie 2016).
• Firea acuzată că minţit în CV: nu e absolventă de Ştiinţele Comunicării, ci e bibliotecară
Jurnalistul Dragoş Pătraru susţine în publicaţia Caţavencii că Gabriela Firea şi-a trecut în mod mincinos specializarea "Ştiinţele Comunicării" în CV, greşind intenţionat inclusiv anul, pentru a ascunde faptul că, de fapt, specializarea sa era doar de simplu bibliotecar. De acest lucru ar fi profitat Firea atunci când a obţinut diverse funcţii de consilier. "Ca să ne înţelegem, doamnă Firea. Specializarea Comunicare şi Relaţii Publice s-a înfiinţat în 1993. Deci în 1994 n-aveaţi cum să terminaţi la Ştiinţele Comunicării. Dumneavoastră aţi absolvit, de fapt, la Litere, specializarea Bibliologie, adică vă pregăteaţi temeinic să deveniţi bibliotecar", a scris el. Pătraru o acuză că a minţit în CV pentru a se putea angaja la Guvern în 1999 la Departamentul Comunicare.
• CURIERUL NATIONAL
• Statul român, dat în judecată în cazul VW
"Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a anunţat că va da în judecată statul român pentru că nu i-a despăgubit pe cei peste 50.000 de posesori ai acestor mărci pe care s-au instalat softurile ilegale. FACIAS: Apreciem că, prin întârzierea demersurilor asumate şi anunţate, instituţiile statului prejudiciază atât imaginea României, cât şi pe românii care au achitat toate taxele la achiziţia unui VW. Oana Florea, reprezentant FACIAS: Dacă pentru consumatorii din SUA Grupul Volkswagen a anunţat că va plăti 15,3 miliarde de dolari, pentru cei din Europa nu s-a luat un astfel de angajament.
• România a emis euroobligaţiuni de 1 mld. euro
Un miliard de euro a fost atras de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) de pe pieţele internaţionale financiare prin redeschiderea emisiunii lansate în mai, cu maturitate de 12 ani, cupon 2,875%, a informat ieri ministerul, precizând că emisiunea a fost realizată la cel mai scăzut cost aferent unui împrumut al statului român prin emitere de euroobligaţiuni, de doar 2,150%, mai redus cu 0,842%, faţă de cel obţinut în luna mai. "Gradul de suprasubscriere, de peste 2,5 ori, demonstrează interesul solid al investitorilor care au participat printr-un număr de 130 de conturi", a comunicat ieri MFP, precizând că emisiunea a fost lansată la un randament iniţial de 2,30% şi, în doar câteva ore, urmare a interesului major din partea investitorilor, s-au acumulat ordine de subscriere în valoare de peste 2,5 miliarde de euro.
• Destinaţiile de vacanţă preferate de români în sezonul care s-a încheiat
Spania, Portugalia, Grecia, litoralul românesc şi Bulgaria, destinaţiile favorite ale turiştilor în sezonul 2016. Paralela 45: Rezervările de vacanţe pentru acest an au fost realizate în mare parte în perioada de Early Booking. Turcia a fost destinaţia cea mai evitată de turiştii români, care şi-au schimbat vacanţele din cauza turbulenţelor din Ţara Semilunii.
• OPEC limitează producţia de petrol
Decizia ţărilor membre ale OPEC a depăşit aşteptările. Reunite miercuri la Alger, ţările exportatoare de petrol au căzut de acord să limiteze oferta, reducând extracţia până la 32,5 milioane de barili pe zi, faţă de 33,24 milioane la ora actuală. Este pentru prima oară în ultimii opt ani când este luată o astfel de decizie, vizând oprirea prăbuşirii preţului la petrol. Nivelul producţiei pentru fiecare ţară membră a OPEC va fi stabilit la apropiata reuniune ministerială a cartelului, programată pentru 30 noiembrie, la Viena. Abia atunci, au precizat surse apropiate cartelului, acordul privind limitarea producţiei va fi pus în aplicare. Anunţul-surpriză de miercuri, au relatat agenţiile internaţionale de presă, preluate de "Les Echos", a fost urmat imediat de o uşoară creştere, de 5%, a cursului petrolului pe pieţele lumii.
• Cum duce Dacia compania Renault în spate
Brandul Dacia continuă să fie un balon de oxigen pentru francezii de la Renault. Conform datelor făcute publice odată cu lansarea noilor versiuni ale modelelor Dacia Logan, Logan MCV, Sandero, Sandero Stepway şi Duster, de la relansarea sa în 2004, Dacia a vândut mai mult de patru milioane de vehicule, în special în Europa şi în regiunea mediteraneană. Astfel, la sfârşitul lunii august 2016 s-a înregistrat o creştere de 7,3 la sută la vânzări. Şi cota de piaţă este în creştere în Europa cu +0,1 puncte (2,5%) şi + 0,1 puncte (7,9%) în Eurasia. La sfârşitul lunii august 2016, Dacia a livrat 391.098 de unităţi la nivel global. În nu mai puţin de 27 din cele 44 de pieţe pe care marca Dacia este vândută în luna august 2016 s-au înregistrat recorduri de vânzări.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Preşedintele Iohannis l-a peţit pe premier pentru nunta electorală
Preşedintele Klaus Iohannis l-a obligat ieri, pe premierul Dacian Cioloş, să îşi declare măcar "simpatia" faţă de un partid dacă mai vrea încă un mandat de prim-ministru în iarnă. Pentru prima oară de la preluarea mandatului, şeful statului şi-a anunţat public preferatul pentru viitorul Guvern şi a început să dea indicaţii politice. Klaus Iohannis a ţinut, ieri, un mini-interviu politic de peste 15 minute, în care i-a dat un ultimatum premierului Dacian Cioloş: să-l anunţe rapid dacă mai vrea un mandat de prim-ministru sau dacă iese la iarnă din politică.
• Saxo Bank: Donald Trump va fi următorul preşedinte american
Ca de obicei la final de septembrie, Saxo Bank distribuie rezultatul muncii echipei de analişti: Analiza Trimestriala pe Q4. Începe cu declaratia-şoc a lui Steen Jakobsen, economistul şef şi CIO-ul Saxo Bank, care crede ca Donald Trump va ocupa fotoliul de la Casa Alba nu pentru ca îl califică ceva anume, ci pentru ca Hillary Clinton reprezintă "o direcţie care a sărăcit foarte multi americani". De asemenea, Jakobsen susţine că trimestrul în care intrăm va aduce primele semne ale unei schimbări politice importante, ceea ce va marca o perioadă de volatilitate pe pieţe.
• Arabia Saudită renunţă la strategia "POMPEAZĂ ŞI ARUNCĂ"!
Strategia "pompează şi aruncă" pusă în aplicare de Arabia Saudită în noiembrie 2014 a fost anulată ieri, când membrii OPEC reuniţi în Alger au decis să reducă producţia cu 700.000 barili/zi, detaliile acestei înţelegeri urmând a fi stabilite până la 30 noiembrie a.c., când va avea loc următoarea întâlnire a organizaţiei, spune Ole Hansen, şef Strategie Mărfuri la Saxo Bank.
• A jefuit o bancă şi a abandonat prada la o ghenă de gunoi
Un jaf ciudat s-a petrecut ieri la o unitate bancară din din cartierul arădean Micălaca. Un bărbat cu faţa acoperită cu o cagulă a ameninţat cu un pistol casiera, care, temându-se pentru viaţa ei, i-a dat 86.000 de lei, că mai mult nu avea în sertar. Banditul a luat-o apoi la fugă printre blocuri aruncând rucsacul, pe care îl avea la el, într-o ghenă de gunoi, la 200 de metri distanţă de banca tâlhărită. Poliţia, care a fost sesizată, la ora 11,55, a găsit rucsacul în care erau banii luaţi de la bancă, o pereche de mănuşi, o cagulă şi un pistol de jucărie. În unitate bancară se mai aflau la momentul comiterii jafului încă două persoane angajate ale băncii şi un client. Poliţiştii din Arad au anunţat, aseară, că au prins un suspect şi că acesta va fi supus testului poligraf. Totodată, ei verifică înregistările de pe camerele de supraveghere din zonă.
• JURNALUL NATIONAL
• Politicienii şi-au angajat odraslele la Bruxelles
Europarlamentarii români au ajuns la Bruxelles cu metehnele bine înrădăcinate de pe plaiurile mioritice. Aleşii din Parlamentul European i-au învăţat şi pe occidentali ce înseamnă nepotismul. Mulţi dintre politicienii cu influenţă din România şi-au angajat copiii, nepoţii, soţiile şi apropiaţii pe posturile de consilieri la cabinetele eurodeputaţilor. Unul dintre băieţii lui Adrian Năstase, fiica lui Titus Corlăţean sau nepoata lui Ioan Rus se regăsesc printre cei care, chipurile, le dau sfaturi aleşilor europeni. Mihnea Năstase, fiul fostului premier Adrian Năstase, a devenit consilier european la vârsta de numai 22 de ani. Băiatului cel mic al fostului lider PSD lucrează ca asistent la cabinetul eurodeputatului social-democrat Cătălin Ivan, acolo unde se ocupă de relaţia UE-Rusia.
• Compania Energy Holding, acuzată de delapidare şi evaziune fiscală (surse)
Compania Energy Holding a fost pusă sub urmărire penală, ca persoană juridică, pentru evaziune fiscală şi delapidare, au precizat surse judiciare pentru AGERPRES. Potrivit surselor citate, compania este acuzată că ar fi achiziţionat terenuri supraevaluate de la o persoană fizică şi de la afaceristul Said Baaklini, prejudiciul fiind de peste şase milioane de euro. Dosarul ar fi fost disjuns, spun aceleaşi surse, dintr-un alt dosar al omului de afaceri instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, cazul fiind cercetat în acest moment de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti (PCAB). În 4 august, poliţişti de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din Sectorul 1 au efectuat percheziţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, de unde au ridicat documente financiar contabile şi înscrisuri de la sediul unor firme, printre care şi compania Energy Holding.
• Românii, cei mai rău-platnici, după slovaci
Unul din patru români (25%) nu-şi plăteşte la timp facturile, iar în cazul firmelor, procentul ajunge la 28%. Este o deteriorare a acestei situaţii cu 1-3%, faţă de anul trecut, potrivit unui sondaj realizat de o companie de recuperare creanţe. Prin comparaţie cu alte ţări din regiune, românii, persoane fizice, sunt mai rău-platnici decât bulgarii, ungurii şi ruşii (23% nu-şi achită facturile), dar şi faţă de croaţi (21%) sau polonezi (20%). Suntem pe aceeaşi poziţie cu grecii (25%) şi mai buni-platnici decât slovacii (28% facturi achitate în termen). În cazul firmelor, cu 28% facturi neplătite la timp, suntem deasupra bulgarilor (30%), la acelaşi nivel cu grecii şi sub slovaci, ruşi, unguri, polonezi şi croaţi.
NATIONAL
• Tot Blaga organizează alegerile!
Iată că, tocmai când procurorii anticorupţie erau pe cale să spulbere mitul intangibilităţii lui Vasile Blaga, "Buldogul" le rade in nas atât lor, cât si rivalilor politici. Pentru că, după cum arată informaţii de ultima oră intrate in posesia anchetatorilor in urma cercetărilor efectuate intr-un alt dosar decât "mita pentru partid", pur si simplu tot Vasile Blaga este cel care se afla la butoanele organizării alegerilor parlamentare din 11 decembrie. Ce-i drept, nu direct, ca doar a fost pus sub control judiciar, dar privirile multora se îndreaptă acum spre chestorul Irina Alexe, cea cunoscută in tot sistemul drept "pupila Buldogului".
• ANAF se face sectorist
Agenţia Naţională de Administraţie Financiara ia in cătare proprietarii care obţin venituri din chirii, pentru ca aceştia declara in contracte "sume modice", un fapt devenit "fenomen". Cum ? Reactivând "securistul blocului " ! "In cazul chiriilor, primul pas este ca am pus la punct o campanie de informare si vrem sa pornim prin a discuta cu administratorii de bloc, in blocurile mai mari, unde ştim ca exista zone sensibile, sa informam proprietarii. Daca vrem conformare voluntara din partea proprietarilor care închiriază, primul pas este să ii informam si să ştie la ce să se aştepte in caz ca nu declară. Pasul doi este să mergem in control si să ii sancţionam", spune preşedintele Fiscului, Dragoş Doros.
• Iohannis, mai rău ca Băsescu
"Scapi de dracu' si dai de ta-su" este un bun epitaf pentru speranţele celor care de abia aşteptau să scape de preşedintele-jucător Traian Băsescu. Profund dezamăgiţi de prestaţia prezidenţială "altfel", romanii ii găseau măcar o calitate lui Klaus Iohannis: aceea de a sta inert si cuminte la Cotroceni, departe de miuţele politice interne, spre deosebire de predecesorul sau Băsescu. Iată însă ca mitul preşedintelui neutru si care respecta la sânge Constituţia s-a prăbuşit si el. Evenimentul a avut loc ieri, când Klaus Iohannis l-a somat practic pe Dacian Ciolos sa se înregimenteze in mod public in sau "măcar" alături de PNL, ca nu cumva partidul prezidenţial sa o ia de tot la vale după retragerea lui Vasile Blaga.
• Adrian Sârbu a intrat in campanie electorala
Surprinzător, Adrian Sârbu a postat, ieri, pe pagina sa de socializare un mesaj de-a dreptul electoral. "Gândesc liber, deci exist. Joi. Acum doi ani, ne-am luat tara înapoi din mana politrucilor. I-am dat-o lui Iohannis. Preşedintele. Din lipsa de timp, a dat-o altora. Securişti, parchetari, birocraţi. Sau poate n-o fi ştiut ce să facă cu ea, in scurta perioada de doi ani de când l-am ales in funcţie. Ghinion! Tara orfana, popor deprimat! In decembrie e timpul sa ne luam din nou tara înapoi! Sa ne-o dam noua, sa avem mai multa grija de Ea. Cat o mai avem", a scris el.
• Printul Nicolae, căsătorie aranjată cu verişoară sa
Nicolae al României, nepotul exilat al Regelui Mihai I, mai are o şansă să revină in sânul familiei regale. "Biletul" pentru reprimirea in Casa Regala este o căsătorie regală, sunt de părere tinerii monarhişti. Astfel, ei ii propun lui Nicolae o relaţie cu frumoasa Principesa Maria Anunciata de Liechtenstein. Aceştia au postat pe site-ul Organizaţia de Tineret - Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei si câteva informaţii despre cea pe care ei o considera potrivita pentru a deveni soţia lui Nicolae. Principesa Maria Anunciata de Liechtenstein este fiica cea mare a Principelui Nikolaus de Liechtenstein, al treilea fiu al Principelui Regnant Franz Iosif II (1938-1989), si a Principesei Margareta de Luxembourg, mezina Marelui Duce Jean (1964-2000).
• PUTEREA
• Fără să-şi facă publice intenţiile, Firea vrea să înfiinţeze "Primăria SRL"
Un proiect de înfiinţare a unui SRL cu acelaşi obiect de activitate ca al Primăriei Capitalei este pe cale de a fi aprobat de Consiliul General. Proiectul a fost devoalat de consilierul general PMP Robert Turcescu, care vrea să se derobeze de responsabilităţi şi chiar să anihileze Consiliul General, în eventualitatea că majoritatea i-ar deveni defavorabilă în viitor. Dincolo de ciudăţenia demersului primăriţei, frapează distanţa flagrantă dintre declaraţiile sale din campanie, când promitea că se va consulta cu cetăţenii Capitalei înainte de orice decizie importantă, şi "discreţia" cu care procedează în realitate.
• Dragnea şi Tăriceanu îl acuză pe Iohannis de încălcarea Constituţiei
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi aliatul său, şef al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, au iscat un întreg scandal cu iz electoral, plecând de la o declaraţie a lui Klaus Iohannis, pe care îl acuză că se implică în campanie şi că are de gând, după alegeri, să numească alt premier decât de la partidul care va câştiga la vot. Preşedintele Iohannis a declarat joi, răspunzând unor întrebări ale jurnaliştilor, că, "personal", este de părere că ar fi bine ca Dacian Cioloş să continue, din poziţia de prim-ministru, unele proiectele bune pe care le-a început, dar în acest caz trebuie să îşi declare măcar "simpatia sau adeziunea sau preferinţa" pentru un partid de la care ar vrea să îl susţină după alegerile parlamentare la conducerea Guvernului.
• ROMANIA LIBERA
• Premierul a mărturisit că a vrut cândva să se facă poliţist
Instituţiile în care vor fi încadraţi absolvenţii Academiei de Poliţie sunt acum într-un proces de "curăţire" şi de "transformare", care trebuie să continue, a declarat, joi, premierul Dacian Cioloş. Şeful Guvernului a făcut această declaraţie la sediul Academiei de Poliţie, cu prilejul ceremoniei de depunere a jurământului militar de către studenţii din anul I. "Studenţii vor face parte din ceea ce numim o instituţie de forţă şi cred că e important mai mult ca oricând să înţelegem că forţa nu înseamnă a-i domina pe ceilalţi sau a folosi puterea pe care o ai prin lege, prin uniformă ca să-i domini pe ceilalţi, ci ca să-i serveşti pe ceilalţi - să-i serveşti cu demnitate, să-i serveşti cu respect şi în primul rând integru şi curat în faţa conştiinţei tale", a subliniat şeful Guvernului.
• Familia Adamescu: "Nu am avut nicio legătură cu Black Cube"
Familia Adamescu a trimis un comunicat în care neagă acuzaţiile aduse de Dan Tăpălagă. "Absolut toate detaliile din articolul "Afacerea Black Cube. Două contracte distincte' publicat la 28 Sept, ora 14:02, pe hotnews.ro sunt false şi incriminează gratuit, fără nicio susţinere faptică, persoana domnului Dan Adamescu, care nu a avut niciodată un contract semnat sau vreo legătură de orice natură cu Black Cube. Persecuţia începută sub regimul Victor Ponta, mediatizată personal de catre Sebastian Ghiţă, persistă şi - deşi nu mai sunt la putere - e continuată de alţi jucători şi alte organe ale statului cu interese politico-economice. Familia Adamescu va continua să facă uz de toate mijloacele legale posibile pentru a-şi face dreptate, a spune adevărul şi a pune capăt acestei nedreptăţi", se arată în comunicatul transmis Hotnews prin intermediul companiei More Than Pub.
• ZIARUL FINANCIAR
• Top 300 cele mai mari companii din România
Primele 300 de companii din România au avut anul trecut o cifră de afaceri de 440 mld. lei (100 mld. euro), în creştere cu 4% faţă de 2014. Rezultatul reprezintă o treime din cifra de afaceri totală a firmelor locale (1.222 mld. lei în 2015), iar creşterea companiilor mari este în linie cu creşterea businessului total. Automobile Dacia a fost în 2015 pentru a treia oară consecutiv cea mai mare companie din România după cifra de afaceri devansând OMV Petrom SA. Dacia a avut afaceri de 19,1 mld. lei, în creştere cu 2% faţă de 2014, poziţia a doua este ocupată de OMV Petrom Marketing, iar pe locul trei este OMV Petrom SA. Cele trei companii sunt singurele din economia locală care au reuşit în 2015 să treacă peste 10 mld. lei, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor de la Registrul Comerţului.
• Metroul de un miliard de euro Bucureşti - aeroportul Coandă nu va fi gata pentru campionatul european de fotbal din 2020
Sunt puţine şanse ca linia de metrou care ar urma să lege Bucureştiul de aeroportul Henri Coandă să fie gata până în 2020, an în care Bucureştiul ar trebui să găzduiască patru partide ale campionatului european de fotbal, a spus ieri Ionel Oprea, directorul tehnic al Metrorex. Metroul Drumul Taberei - Eroilor ar urma însă să fie gata la mijlocul anului viitor. Discuţiile despre o linie de metrou Gara de Nord - Aeroport sunt vechi, dar au fost relansate cu insistenţă odată cu alegerea de către UEFA - în septembrie 2014 - a Bucureştiului între oraşele care ar urma să organizeze turneul final Euro 2020: 13 oraşe europene în total.
• Afacerile Kaufland merg spre 10 mld. lei după un galop de 17% în primul semestru
Doar trei companii au depăşit anul trecut pragul de 10 miliarde de lei cifră de afaceri, respectiv Automobile Dacia şi două firme din grupul OMV Petrom. Kaufland a fost anul trecut a cincea cea mai mare companie din economie, cu un nivel al cifrei de afaceri de 9,2 mld. lei. În prima jumătate din acest an avansul businessului grupului german a fost de 17%, până la 4,8 mld. lei. Dacă avansul se va menţine şi în a doua parte din 2016, atunci businessul nemţilor va trece de pragul de 10 mld. lei cifră de afaceri, un prag pe care doar trei companii l-au depăşit anul trecut. Creşterea puternică a businessului din retail în prima parte a anului vine în contextul în care la 1 iunie 2015 a avut loc reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%, această măsură de relaxare fiscală fiind unul dintre principalele motoare ale consumului.